Budapest

Eldőlt a budapesti kiselefánt neve

2013. február 25., 16:52 Módosítva: 2013.02.25 17:07
233

A csütörtökön meghirdetett hat névre összesen több mint 200 ezer szavazat érkezett, ebből körülbelül 87 ezer az Index cikkéből. Az Indexen az négyezer szavazattal az Aurora név nyert, ami hajnalt jelent, de az állatkert honlapján, valamint a szavazásban részt vevő partnerek online felületein összesítve a legtöbb szavazó az Asha nevet választotta. Így mától hivatalosan is Ashának hívják az elefántbébit - írja a Fővárosi Állat- és Növénykert a honlapján.

Az állatkert névadási szokásai miatt az összes választható név A betűvel kezdődött, mert az anya neve is A-betűs. Az Asha Indiában használatos, szanszkrit eredetű név, jelentése "remény". Az Anita szanszkrit jelentése "báj". Az Angyal név az anyaállat, Angele nevére utal. Az Amelie népszerű francia név, ez az anyaállat francia születésére utal. Aishwarya Rai híres indiai színésznő miatt pedig az Aishwarya az egyik legnépszerűbb név Indiában. Az Aurora hajnalt jelent, a kicsi hajnali születésére utal.

Az előzetes javaslatok közül kiválasztott hat név mellett az elmúlt napokban is számos további javaslat érkezett. A javasolt nevek egy része az állat születésének napjához kapcsolódott (pl. Valentina), más részük a „cuki kiselefánt nevek” kategóriájába sorolható (pl. Fáni, Fáncsi, Kócos). Ez utóbbiak kétségtelenül nagyon aranyosak, azonban a névadás egy életre szól, és egy harmincéves, négytonnás elefánttehén esetében már furcsának tűnhetnének - véli az állatkert sajtóosztálya.

A Valentin napon született elefántborjút mától láthatja a nagyközönség a kora délutáni órákban az Elefántházban.

Tarlós: Nem vagyok én Caligula

2013. február 25., 16:46 Módosítva: 2013.04.25 11:20
118

A római parti mobilgátat meg fogják építeni, szögezte le Tarlós István főpolgármester az erről szóló sajtótájékoztató elején. Ha véletlenül nem épülne meg, akkor a felelősség azokat fogja terhelni, akik a kavicson sétáló halakat hiányolják, utalt a környezetet féltőkre. A tájékoztatón elhangzottak miatt Caligula is pördült néhányat a sírjában.

A Római part látványterve (forrás: budapest.hu)
A Római part látványterve (forrás: budapest.hu)

Van egy adag politikai betojtság a római parti mobilgáttal kapcsolatban, mert eddig nem épült meg, de most meg fog épülni, fejtette ki véleményét Tarlós István. Hogy azért annyira mégsem biztos a dolgában, azt a hozzáfűzött mondat mutatta, miszerint, ha esetleg mégsem épülne meg a védmű, nem vállal felelősséget, ha elönti a Római partot a Duna. A felelősséget ugyanis azoknak kell majd vállalni, akik a sétálgató halakat hiányolják, utalt a fövenyes környezetet féltőkre.

Tovább

Brutális földcsuszamlás a színészmúzeumnál

2013. február 25., 10:26 Módosítva: 2013.02.25 11:55
40

Mostanáig tartott a kutyás keresés, azért hogy kiderüljön, eltemetett-e valakit a törmelék a Stromfeld Aurél úton, írta blogjában Váczi János, a XII. kerületi önkormányzat alpolgármestere vasárnap este.

A bejegyzés szerint feltehetően az olvadás és a kiadós esőzés miatt omlott az útra egy szakaszon a Bajor Gizi Színészmúzeum kőkerítése és kertje. A látvány a rendőr és tűzoltóautók fényében katasztrófafilmbe illő volt, de szerencsére senki se szorult a föld és a romok alá. Váczi János lapunk érdeklődésére közölte, hogy bár az épület minisztériumi tulajdonban van, mindent megtesznek a lehető leggyorsabb helyreállítás érdekében.

Tovább

Ne féltse autóját a permettől!

2013. február 25., 09:13 Módosítva: 2013.02.25 09:13
2

Kezdődik a fás szárú növények tél végi, kora tavaszi lemosó permetezése a budapesti parkokban, fasorokban, közölte hétfő reggel a Főkert Nonprofit Zrt. A közlemény szerint az eljárásra azért van szükség, hogy a kéregrepedésekben, kéreg alatt áttelelő kártevők (atkák, levél- és pajzstetvek, amerikai lepkekabócák, platán-csipkéspoloskák) számát mérsékeljék. A permetezést érdemes minél közelebb a rügypattanáshoz végezni, mert ilyenkor bújnak elő telelőhelyeikről a kártevők, és ilyenkor a legérzékenyebbek a növényvédő szerekre.

A Főkert közleménye szerint az általuk alkalmazott növényvédő szer környezetbarát készítmény, és ugyan előfordul, hogy a parkoló autókra hullik, de emiatt nem kell aggódni, a szer az autóban semmilyen kárt nem okoz, könnyen lemosható.

A növényvédő szer paraffinolajat tartalmaz, filmréteget képez a kártevőkön, vastagon befedi, és megfullasztja azokat. A Főkert a közlemény szerint két hét alatt végzi el a több mint 10 ezer fa permetezését. A parkokban nappal, a fasorokon éjjel permeteznek.

Készül a sztrájk a BKV-nál

2013. február 22., 22:22 Módosítva: 2013.02.22 22:22
77

Sztrájkbizottságot alakítottak a BKV szakszervezetei, miután sikertelenül zárultak a pénteki bértárgyalások.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az MTI-nek azt mondta, a BKV tárgyalói semmilyen konkrét ajánlatot nem tudtak tenni, az üzleti tervet 122 milliárd, illetve  115 milliárd forintos verzióban készítették el, a főváros mint tulajdonos pedig a 115 milliárdos büdzsét szeretné elfogadtatni. Ez azt jelenti, hogy a BKV nem tud béremelést biztosítani, de a 122 milliárdos költségvetésben is csak 3 százalékos emelés szerepel, amely az infláció mértékét sem követi, hangsúlyozta az érdekvédő. A szakszervezetek ezek után megfogalmazzák konkrét követeléseiket, ha ezután sem lesz elmozdulás, akkor kitűzik a sztrájk időpontját, amelyről Gulyás Attila egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet vezetője az MTI-nek elmondta, azzal, hogy a BKV vezetése semmilyen ajánlatot nem tudott adni, valós sztrájkveszélyt okozott. A szakszervezeti vezetők szerint akkora az elégedetlenség a dolgozók között, hogy bármikor úgy dönthetnek: "minden mindegy alapon", egyik napról a másikra beszüntetik a munkát.

Elfogadták a római parti mobilgát tervét

2013. február 22., 11:02 Módosítva: 2013.05.30 19:27
1832

Elfogadta a mobilgát építésének módjára  vonatkozó részletes mérnöki javaslatot a fővárosi közgyűlés. A döntést az LMP-utód Párbeszéd Magyarország (PM) és egy jobbikos képviselő ellenezte, a többi ellenzéki képviselő tartózkodott.

A vitát Tarlós István főpolgármester úgy zárta le, hogy ő ott volt, amikor 2006-ban 6 centin múlott, hogy elöntse az árvíz a várost, tudja, hogy a gátra szükség van, ezért azt mindenképpen meg fogják építeni.

Tovább

Időben láttak munkához a hókotrók

2013. február 22., 06:42 Módosítva: 2013.02.22 06:42

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei folyamatosan dolgoznak a budapesti utakon, pénteken hajnalra a főútvonalakat megtisztították, a közösségi közlekedés elindult.

Budapesten csütörtök este fél kilenctől változó intenzitással és területi eloszlásban havazott. Az FKF a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban végezte az utak síkosságmentesítését.

Az előrejelzések szerint napközben további havazás várható a fővárosban. Amíg havazik, az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a ferihegyi gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik.

Arra kérik a tulajdonosokat, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokon takarítsák el a havat a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

MTA: Hatásvizsgálat kell a római parti mobilgát építése előtt

2013. február 21., 15:34 Módosítva: 2013.04.25 11:20
34

A tervezett római parti mobilgáttal kapcsolatban egyre többen fejtik ki a véleményüket. Csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia tette közzé állásfoglalását, amiben hatázsvizsgálatokat követelnek.

Az MTA Tájépítészeti Albizottságának tagjai szükségesnek tartják a csillaghegyi ártéri öblözet árvízi védelmének és csapadékvíz elvezetésének megoldását, valamint a római parti sétány környezetének rendezését, a szabadterek és zöldhálózati elemek revitalizációját, mert ezek a legfontosabb feladatok, és ezek szolgálják a közösségi, összvárosi, valamint turisztikai érdekeket, áll a testület állásfoglalásában.

Ugyanakkor az albizottság a terület rendezését csak az Európai Unió Víz Keretirányelve alapján tartja kivitelezhetőnek, amely minden vízügyi tervezésben megköveteli, hogy a műszaki tervezésben egyenlő súllyal mérlegeljék a társadalmi igények és az ökológiai szempontok érvényesülését, megőrizve és fejlesztve folyóink jó ökológiai állapotát.

Tovább

A fővárosban sem lehet frakciójuk a volt LMP-seknek

2013. február 21., 13:50 Módosítva: 2013.02.21 14:22
16

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a Párbeszéd Magyarországért (PM) nem alakíthat frakciót a Fővárosi Közgyűlésben, mert nem felel meg az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának (szmsz).

A Párbeszéd Magyarországért (PM) nem akarja, hogy megszűnjön a fővárosi frakciója, és ha kell, bírósági útra terelik az ügyet, mondta Szabó Tímea, független országgyűlési képviselő, a PM társelnöke. A képviselő szerint a fővárosi LMP-frakció minden jogszabályi előírásnak megfelelt, amikor átnevezte magát Párbeszéd Magyarországértra. Egy a pénteki közgyűlés napirendjén szereplő, de még nem kézbesített előterjesztés címéből azonban arra következtetnek, hogy a testület a frakció megszűnését akarja kimondani.

A közgyűlésben a frakcióalapításra vonatkozó szabályokat kizárólag a fővárosi szmsz határozza meg, mondta Szegvári Péter önkormányzati főtanácsadó. A szabályzat két feltételt szab: az egyik, hogy a fővárosi listáról mandátumot szerzett jelölő szervezethez tartozzanak a frakciótagok, a másik pedig, hogy elérjék a háromfős létszámot. Ha ez a két feltétel megvan, akkor a képviselőcsoport minden biztosított jogot gyakorolhat, így például meghatározhatja a frakció működését, átnevezheti azt. A Párbeszéd Magyarországért ugyanakkor nem az LMP-hez mint jelölő szervezethez tartozik, vagyis nem felel meg a kritériumnak.

Tovább

Tarlós visszavonta a Frankel Leó út átnevezését

2013. február 21., 13:38 Módosítva: 2013.03.07 14:48
270

Nyílt levélben fordul Tarlós István főpolgármesterhez és a fővárosi a Frankel Leó út átnevezése ellen tiltakozó civil közösség. A főpolgármester délután visszavonta az átvevezési javaslatot.

A TREFFF lokálpatrióta közösség és a „Tiltakozunk a Frankel Leó út átnevezése ellen” elnevezésű Facebook csoport több mint 800, a Frankel Leó úton gyűjtött aláírással és mintegy 2300 facebookos támogatóval kéri Tarlós Istvánt és a fővárosi közgyűlést, hogy halassza el a Frankel Leó út átnevezéséről szóló pénteki döntést. Kérik továbbá, hogy a majdani döntés előtt kérjék ki a Magyar Tudományos Akadémia és az ott lakók véleményét is

A főpolgármester az év végi közmeghallgatáson egy Szabó András nevű polgártól jövő kérdésre reagálva bejelentette: a közgyűlés egyetért abban, hogy Frankel Leóról (munkásmozgalmi harcos volt) ne legyen út elnevezve Budapesten, ezért átnevezik Zsigmond király útjára.

A hivatalos előterjesztésről pénteki ülésén dönt a közgyűlés.

Tovább

Szavazzon a budapesti kiselefánt nevére!

2013. február 21., 12:16 Módosítva: 2017.11.09 15:09
1215

Ha jó idő lenne, a nagyközönség már péntektől láthatná az ország legnagyobb sztárját, a Fővárosi Állatkert kiselefántját, de mivel valószínűleg esni fog, ezért csak hétfőtől. Az intézmény bejelentette, hogy a szokásos déli kifutóra való kiengedésekkor akár már péntektől is láthatnák a vendégek, de az előrejelzés szerint borult idő lesz, esőben az állatok nem mehetnek ki. Hétfőtől viszont délután egy és három óra között kis csoportokban biztosan beengedik hozzájuk a látogatókat az Elefántházba. A sajtónak csütörtökön megmutatták az anyát és kicsinyét egy húszperces egészségügyi sétán.

A kicsi neme nőstény, nevet keresnek neki. Az állatkerti zsűri hat nevet választott ki: Asha, Anita, Angyal, Amelie, Aishwarya, Aurora. Február 25-ig lehet szavazni.

Tovább

A közgyűlés elé kerül a főváros költségvetés

2013. február 21., 11:11 Módosítva: 2013.02.22 22:22
1

A főváros idei költségvetését 323 milliárd 44 millió forintos kiadási és 258 milliárd 972 millió forintos bevételi főösszeggel tervezik. A költségvetési határozattervezetről jövő szerdán dönt a Fővárosi Közgyűlés.

A 64 milliárd forintnyi hiányból 41 milliárd 378 millió forintot az előző évek pénzmaradványaiból finanszíroznak. A fennmaradó részt pedig a fejlesztési célú, 30 milliárd 189 millió forint összegű hosszú lejáratú hitellel fedezik, és 7 milliárd 495 millió forint szolgál majd a hitelek tőketörlesztésére.

Tovább

Tiltakozás a Római parti mobilgát ellen

2013. február 20., 15:41 Módosítva: 2013.04.24 16:05
537

A Párbeszéd Magyarországért (PM) tiltakozik a Római-partra tervezett mobilgát-beruházás megépítése ellen, arra hivatkozva, hogy ez Budapest utolsó természetközeli partszakasza.

A PM politikusa, Somfai Ágnes fővárosi közgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, online petíciót indítottak, amelyhez három nap alatt háromezren csatlakoztak, és reméli, Tarlós István főpolgármester ezt figyelembe fogja venni.

Tovább

Múzeumba megy a BKV legöregebb Ikarusza

2013. február 20., 13:27 Módosítva: 2013.02.20 14:13
410

Eredeti állapotára újíthatja fel a BKV a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) javaslatára Budapest egyik legrégebbi, 33 éves Ikarus 260-as autóbuszát, amelyet nosztalgiajárműként a Mobilitási héten és a 150 új Mercedes Citaro Budapestre érkezésekor is kiállítanának.

A felújítást Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója levélben kérte Bolla Tibor BKV-vezérigazgatótól. Mint írta, korábban a járművet nosztalgia célokra állították félre, azóta állaga sokat romlott, de még megmenthető, ezért kéri a restaurálást.

Tovább

Kiskuszkusz született a fővárosi állatkertben

2013. február 19., 19:12 Módosítva: 2013.02.19 19:12
487

Kuszkuszkölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Bár a kis erszényesnek anyja már az elmúlt év végén életet adott, a napvilágot csak nemrég látta meg: idáig az erszény rejtekében cseperedett.

A kicsi már elhagyta az erszényt, nagyon messzire azonban még nem távolodik el az anyjától, sőt, rendszeresen visszadugja a fejét az erszénybe, hogy egy kis tejet igyon - tájékoztatta az intézmény közleményben.

Tovább

Feljelentették a főváros volt oktatási cégét

2013. február 19., 14:53 Módosítva: 2013.02.19 14:53
4

Hihetetlen káoszról, szabálytalan kifizetésekről, pályáztatás nélküli szerződéskötésekről, számviteli szabályok hanyag kezeléséről számol be egy belső ellenőrzési jelentés a főváros egyik oktatási cégénél. A Párbeszéd Magyarországért fővárosi frakciója feljelentést tett ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés és számvitel rendjének megsértése bűncselekmények miatt.

A fővárosi Közgyűlés Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága múlt héten tárgyalta a „Színes TISZK” Gazdasági Szervezet (GSZ) működéséről készített Belső Ellenőrzési jelentését. Ez számos szabálytalanságot állapított meg a megbízási és külső gazdasági társaságokkal kötött szerződésekkel kapcsolatban és a számviteli, könyvelési folyamatokban is. Az ellenőrzés hanyag gazdálkodásra és az előírások szándékos be nem tartására mutatott rá. Megállapítja továbbá azt is, hogy „nem volt kizárható a visszaélések elkövetése.” A súlyos megállapítások ellenére a Hivatal nem kívánt feljelentést tenni.

Hanzély Ákos a Párbeszéd Magyarországért főváros frakciójának tagjaként a belső ellenőrzési jelentésben foglaltak miatt hűtlen kezelés és a számvitel rendjének megsértése miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Budapesti Rendőr főkapitányságon.

A  „Színes TISZK” GSZ-t hét szakiskolájának üzemeltetésére hozta létre a Fővárosi Önkormányzat 2011 májusában. A szervezet közel 200 főt foglalkoztat és mintegy 4,1 milliárd forintos vagyon felett rendelkezik. A GSZ és a hozzá tartozó iskolák 2013. január 1.-től átkerültek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz.

Elloptak 272 méter kábelt

2013. február 19., 14:49 Módosítva: 2013.02.19 14:51

Kábellopás történt a H6-os HÉV és a 41-es villamos vonalán ma reggel, közölte a Facebookon a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A HÉV szigetmajori megállójánál kétszáz méternyi, a villamos Balatoni úti megállójánál hetvenkét méternyi kábel tűnt el. A kár majdnem másfél millió forint. A HÉV-ek helyett egy ideig pótlóbuszok közlekedtek, a villamosforgalomban nem volt fennakadás.

Tovább

Megvan a típusengedély a Metropolisokra

2013. február 19., 12:53 Módosítva: 2013.02.19 13:03
21

Megszerezte a végleges típusengedélyt a francia Alstom a 4-es metróvonalra szánt, Metropolis típusú szerelvényeire a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól – közölte a gyártó és a Főpolgármesteri Hivatal.

Tovább

Védetté nyilvánítanák a Római-partot

2013. február 19., 12:21 Módosítva: 2013.04.24 16:05
1728

Helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítaná a Római-partot a Vidékfejlesztési minisztérium javaslatára a Duna-Ipoly Nemzeti Park (Dinpi), tudta meg az Index. A hivatal a Védegylet megkeresésére reagált, mivel a szervezet szerint a tervezett mobilgáthoz szükséges partátalakítások jelentős természeti értékeket semmisítenének meg.

Tovább

Használt síneket vásárolt a BKV

2013. február 19., 08:29 Módosítva: 2013.02.27 16:32
19

A BKV 120 millió forintért vásárolt leselejtezett síneket a MÁV-tól, írja a Blikk. A legrosszabb állapotban lévő szakaszokat javítják a 3-as metró vonalán, 7,5 kilométeren teszik járhatóbbá a pályát.

Tovább

Az első videó az elefántbébiről

2013. február 18., 14:28 Módosítva: 2013.02.18 14:28
348

A Fővárosi Állat- és Növénykert Facebook-oldalán közölte az első videófelvételt a február 14-én született elefántbébiről. A videót az állatorvosok vették fel a születése másnapján. A bébi komótosan mászkál, kissé bizonytalanul tántorogva ismerkedik a külvilággal, és láthatóan jó kedve van. A kis elefántról a legutóbbi hírek megnyugtatóak, szombaton megírtuk, hogy délben végre önállóan is szopott, ez azt jelenti, hogy a borjú túlélési esélyei jók, és várhatóan Budapesten nőhet fel.

Mi kerül 400 millióba a margitszigeti szökőkúton?

2013. február 18., 11:16 Módosítva: 2013.02.18 11:36
138

A fővárosi közgyűlés pénteken dönt annak a támogatási szerződésnek az aláírásáról, ami szerint Budapestnek 400 millió forintot utal a kormány a margitszigeti szökőkút felújítására.

A közgyűlési döntés tulajdonképpen már csak formaság, hiszen a munkára már kiírták a tendert, amit meg is nyert a Főkert Kft. – Pannon Park Forest Kft. – Ganz Hydro Kft. konzorcium bruttó 402 millió forintos vállalási árral. A beruházás költségeit a kormány fizeti.

De mi kerül ezen a felújításon 402 millióba? Az előterjesztés szerint elbontják és újraépítik a szökőkút medencéjét, cserélik a vízgépészetet, valamint a hang- és fényjátékot, rendezik a kút környezetét (új burkolatok, zöldfelület-felújítás, térfigyelő kamerák, új növényágyak, felújított pergolarendszer). A még részletesebb felújítási tervekért kattintson ide.

Tovább

Húszszázalékos leépítés jön a Városházán

2013. február 18., 07:55 Módosítva: 2013.02.18 08:54
39

A Főpolgármesteri Hivatal az alkalmazottak 20 százalékát leépítené – tudta meg a Népszabadság. A lap érdeklődésére Tarlós István főpolgármester megerősítette a hírt, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy „nem egyszerűen elbocsátásokról van szó”.

Tovább

Vége az útzárnak a budai alsó rakparton

2013. február 17., 13:39 Módosítva: 2013.02.17 13:39

Feloldották az útzárat a budai alsó rakparton, amelyet korábban egy baleset miatt zártak le a Bem József tér közelében - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese.

Tovább

Végre szopik a budapesti kiselefánt

2013. február 16., 14:14 Módosítva: 2013.05.07 16:08
1048

Szombat délben végre önállóan is szopott az Állatkert elefántbébije. Ez azt jelenti, hogy a borjú túlélési esélyei jók, és várhatóan Budapesten nőhet fel.

Tovább

Tarlós pénteken nevezi át a Frankel Leó utcát

2013. február 16., 12:20 Módosítva: 2013.02.18 12:10
457

A Zsigmond király út nevet veheti fel a budapesti II. kerületi Frankel Leó út. Erről és további közterületi elnevezésekről pénteken dönthet a Fővárosi Közgyűlés.

Tovább

Mesterségesen táplálják a budapesti elefántbébit

2013. február 15., 19:24 Módosítva: 2013.02.15 21:48
83
563500 10151352975620896 1234115992 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Jó hírt és rosszat is megosztott a budapesti állatkert a honlapján a csütörtökön meglepetésre megszületett elefántkölyökről. A legjobban amiatt aggódnak továbbra is, hogy az újszülött állat nem kezdett el szopni.

Az elefánt egész nap, majd éjjel sem evett, és láthatóan egyáltalán nem kereste anyja emlőit sem. Bármilyen trükkel próbálták arra rávenni, semmiféle hajlandóságot nem mutatott a szopásra, ezért az állatorvosi csapat nem várt tovább, péntek hajnalban úgy döntöttek, hogy elkezdik a mesterséges táplálását. Komoly dillemma volt, mert ha túl korán kezdik kézből etetni, akkor végképp nem kezdi el keresni anyja emlőjét. De várni sem lehetett sokáig, mert egy újszülött elefánt állapota minden különösebb előjel nélkül drámaira fordulhat.

Bár létezik mesterségesen kikevert anyatejpótoló, nem tápszerrel kezdték etetni. Az első napokban ugyanis nem is annyira az anyatej tápláló hatása a fontos, hanem az újszülött immunrendszerének a megerősítése. Az anyaállat úgynevezett föcsteje tartalmaz ilyen szempontból fontos anyagokat.

Ezért azt a megoldást választották, hogy az Angele nevű anyaállatot megfejték. Először hajnali háromkor kísérleteztek, elbódítva az anyát, hogy könnyebben tudják fejni, és biztonságosan megközelíthessék a kölyköt, akit megpróbáltak odaterelni az anya emlőihez is. Ez ugyan nem sikerült, de másfél liter föcstejet lefejtek. Az anyaállat jól viselte a beavatkozást, mindvégig álló helyzetben maradt, majd gyorsan fel is ébredt. A kiselefánt a lefejt tejet némi küzdelem árán cumisüvegből elfogyasztotta, így némi időt nyert.

66757 10151353251185896 647345971 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A második fejésnél, délelőtt már nem nyugtatózták le az anyát, de kevesebb föcstejet tudtak lefejni, összesen 0,4 litert. Ezt kiegészítették 0,3 liter tehéntől származó föcstejjel, a mixet elfogyasztotta az elefánt, aki simán rászokott a cumisüvegre.

A gondozók most azzal próbálkoznak, hogy a cumit az anyaállat emlőjéhez tartva hívják majd oda a kiselefántot, akit így talán sikerül rávezetni az anyatej természetes forrására. Felkészültek arra is, ha nem sikerül a trükk, sürgősséggel berendelték és előkészítették az elefánttej-pótló tápszereket, amelyekre esetleg szükség lehet.

A gondozók és állatorvosok továbbra is aggódnak. Ha ugyanis nem sikerül az emlőkre a fenti módon rávezetni a kicsit, tartósan a mesterséges táplálás mellett kell maradni. Csakhogy a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy mesterséges táplálás mellett az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszak.

404797 10151353251170896 1248778685 n
Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

Azért optimistán fejezték be a beszámolót az állatkert Facebook-oldalán: a hajnali etetés során kiderült, hogy az újszülött kislány. Ez azért fontos, mert ha sikerül életben tartani, Budapesten maradhat az anyja mellett. A hím elefántborjakat ugyanis az ivarérettség elérésekor el kell szállítani az anya mellől más állatkertbe.

Végül az állatkert szolgálati közleménye: köszönik a jókivánságokat, az aggódást, de az állat nyugalma érdekében zárva tartják az elefántházat.

Májustól kamerázzák a Combinókat

2013. február 15., 14:14 Módosítva: 2013.02.15 14:14
11

Májustól több, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) megbízása alapján üzemeltetett járművön is lesz térfigyelő kamerarendszer - közölte a BKK pénteken.

Emlékeztettek, hogy utasok, a járművezetők sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények, a lopások, járműrongálások, graffitik drasztikus növekedésének visszaszorítása érdekében, a külföldi tapasztalatokat is figyelembe véve született döntés korábban a járművek bekamerázásáról, de a személyiségi jogi szabályozás ezt akkor megakadályozta.

Most egy 2012-ben elfogadott törvény teszi lehetővé a kamerás térfigyelést a közösségi közlekedés járművein, így a BKK új járművek beszerzésekor követelményként írja majd elő a fedélzeti kamerarendszer meglétét. A májustól forgalomba álló új Mercedes Citaro buszokon, valamint a 2014-től érkező új trolikon és villamosokon is lesz már kamera, a 2-es metrón forgalomban lévő Alstomokon pedig már működik a rendszer.

A BKK a szükséges források rendelkezésre állása esetén a beépítést folyamatosan végzi majd, a Combino villamosokon májustól kezdik meg a telepítést. Emellett a központ a TW6000/6100-as (hannoveri) és Tátra villamosokon, a használtan beszerzett és felújított autóbuszokon, továbbá a MAN, a Solaris és a felújított Ikarus 412T trolikon tervezi a kamerák felszerelését.

A pontos költség egyelőre nem ismert, a 40 Combino esetében a BKK 100 millió forint feletti összeggel számol.

Megjelent a 43 milliárdos villamostender

2013. február 15., 13:58 Módosítva: 2013.11.14 16:44
47

Kiírták a fővárosi villamostendert. A BKK összesen 37 darab új, alacsonypadlós villamost vásárol főként uniós pénzből az 1-es, 3-as, 19-es és 61-es vonalakra. A vásárlásra 43 milliárd forintja lesz a BKK-nak. Az első villamosok 2014 végén állhatnak forgalomba.

A most megjelent pályázat szerint 37 db (25 db 32-36 méter hosszú és 12 db 52-56 méter hosszú) energiahatékony, alacsonypadlós villamost venne a BKK az 1-es, 3-as, 19-es és 61-es vonalakra. Az új villamosok beszerzésével kiválthatók a BKV villamosflottájának legöregebb, 40 évnél idősebb járművei.

Tovább

Elkészült a római-parti mobilgát terve

2013. február 15., 10:31 Módosítva: 2013.03.01 21:06
176

Elkészült a szakértői javaslat a római-parti árvízvédelmi mű kiépítésére. A mérnök szerint a part menti feltöltésen és a Duna-parti ingatlanok telekhatárán kell vezetni a 2,7 km hosszú alumínium betétpallós mobilfal-rendszert. A mobilgát magassága az elsőrendű gátaknak előírt 9,84 méter helyett csak 9,5-9,7 méter lesz.

A jövő héten a fővárosi közgyűlés elé kerülő előterjesztés 3 szakaszra bontja a körülbelül 3 kilométer hosszú partszakaszt: az első szakasz a Pünkösdfürdő utca és az Őrtorony utca között húzódik 1330 méter hosszan, a második az Őrtorony utca és a Rozgonyi Piroska utca között 800 méteren, míg a harmadik, legdélibb rész pedig a Rozgonyi Piroska utca és a Nánási köz (580 m) között található.

Tovább