új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kuba csodát tett a koronavírus járványban. Az egymilliónál több lelket számláló országok összevetésében az egyik legnagyobb átoltottsági mutatóval büszkélkedhet. Ráadásul mindezt a saját fejlesztésű vakcinák révén, közölte az Inforádió.

  A kubaiak kétféle védőoltást is készítettek, amelyek hatékonysága egyaránt 90 százalék körüli az adataik szerint. A fertőzöttségi mutatók alacsonyak az országban: míg tavaly augusztusban hetente száz ember halt meg vírus miatt, addig az elmúlt héten egy sem.

  A lakosság 90 százaléka kapott már egy adagot hazai gyártású koronavírus elleni vakcinából, 83 százalék pedig már mind a két oltást felvette. Kuba tette mindezt aközben, hogy pénzügyi nehézségekkel küszködik. A gipsz olyannyira hiánycikk, hogy az ország egyes területein a törött lábat kartonpapírba tekerik, egy doboz antibiotikumért pedig egyhavi fizetésnek megfelelő összeget kell a betegeknek kifizetniük a kemény infláció miatt.

 • Feburár 1. után tilos lesz belépni a vendéglátóipari és kulturális létesítményekbe Görögországban azoknak, akik nem adatták be maguknak a három koronavírus elleni oltást.

  Azokat, akik nem vették fel az emlékeztetőoltást [...] oltatlanként fogjuk kezelni 

  – mondta Thanosz Plevrisz egészségügyi miniszter egy interjúban. 

  Ezzel a lépéssel lényegében tovább szigorítják a novemberi előírásokat, akkor ugyanis már elrendelték azt, hogy az oltatlanokat kizárják a legtöbb vendéglátóipari-, kulturális- és sportlétesítményből. 

  Az omikron-variáns miatt megnőtt a fertőzöttek száma, ezért december 29-én újabb korlátozásokat jelentett be a görög vezetés. Többek között betiltotta a zenét a bárokban és éttermekben, hogy így csökkentse az újévi mulatságokat, valamint az otthoni munkavégzés aránya az állami és a magánszektorban 20 százalékról 50-re nőtt. Kötelezővé tették az FPP2 vagy két műtősmaszk egyidejű viselését az éttermi dolgozók, illetve a nagyáruházakban vásárlók és a tömegközlekedésen utazók számára. 

  Görögországban ezen kívül nemrég rendelkeztek arról is, hogy január 16-tól kezdve kötelező lesz az oltás felvétele a 60 év feletti korosztályban. 

  (via The Guardian)

 • Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak; Belgiumban egy hét alatt 97 százalékkal emelkedett az új fertőzéses esetek száma – közölte a La Libre Belgique vasárnap.

  A francia nyelvű lap jelentése szerint a kora este befejeződött, „Együtt a szabadságért” jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat. A beszámoló szerint a megmozdulás résztvevői közé rendbontók keveredtek, akik petárdákat robbantottak, kukákat és kidobott karácsonyfákat gyújtottak fel. Legkevesebb harminc embert előállítottak.  Emlékeztettek, Brüsszelben több alkalommal vonultak utcára a koronavírus-járvány megfékezése ellen bevezetett intézkedések miatt tiltakozók, az egyik utolsó, november végén tartott megmozduláson több mint 35 ezren vetek részt.

  A napilap Alexander De Croo belga miniszterelnököt idézte, aki a VTM flamand nyelvű belga közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjújában azt mondta,

  néhány ezren tüntetnek az intézkedések ellen, velük szemben azonban milliók teszik azt, amit kell.

  Aláhúzta, tüntetni nem tilos, de a lakosság nagyrésze követi a szabályokat. A belga miniszterelnök a Le Soir francia nyelvű belga lapnak nyilatkozva azt mondta, noha a koronavírus omikron variánsának rendkívül gyors terjedése ellenére a kórházi ellátásra szorulók száma csökken, szükség esetén a kormány kész azonnali lépéseket tenni. Szavai szerint a kilábalás a járványból hosszadalmas lesz, akár két-három évig is eltarthat. De Croo reményét fejezte ki, hogy a járványügyi mutatók idővel lehetővé teszik a rendkívül szabályok fokozatos feloldását, de – mint mondta – fel kell készülni újabb megszorításokra is.

  Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentésében közölte, egyre több koronavírussal fertőzöttet vesznek nyilvántartásba Belgiumban. Az elmúlt hét napban átlagosan 17 555 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, ez egy hét viszonylatában 97 százalékos emelkedés. A világjárvány kezdete óta 2 millió 231 ezer 686 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 459 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben az országban.

  (via MTI)

 • Franciaországban egy hét alatt a lakosság 15 százaléka, csaknem 10 millióan vettek részt koronavírus-szűrésen. A párizsi kormány rendeletben bővíti ki azok körét, akik ezentúl végezhetnek tesztelést.

  A védettségi igazolást felváltó oltási igazolást január derekán vezethetik be az elhúzódó parlamenti vita miatt – jelentette az MTI párizsi tudósítója. A törvénytervezet értelmében kórházakban, vendéglátóhelyeken, tömegközlekedési eszközökön, sportlétesítményekben, valamint a kulturális intézményekben azok tartózkodhatnak majd, akik az igazolással bizonyítják, hogy háromszor oltották be őket.

  Az egy vagy két dózist kapottaknak negatív teszttel is kell majd rendelkezniük, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényeken 16 éves kortól lesz kötelező a dokumentum bemutatása.

  Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron-variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős: egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon, az elmúlt időszakban minden egyes nap több mint 300 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta 125 ezren vesztették életüket a fertőzésben Franciaországban.

 • Több ezren vonultak az utcára Prágában vasárnap az idősek és egyes foglalkozások művelői számára kötelező koronavírus elleni védőoltás ellen tiltakozva a prágai Vencel téren, majd átvonultak a városon a Szabadságot! jelszót skandálva.

  A tüntetésen felszólalók kétségbe vonták a jelenlegi oltások hatékonyságát, elutasították a gyermekek beoltását és az arcmaszk viselését.

  Szombaton hasonló, de kisebb tüntetéseket tartottak több cseh városban, így Brnóban, Usti nad Labemben, Olomoucban (Olmütz), Karlovy Varyban és Ceske Budejovicében.

  Az előző cseh kormány december elején tette kötelezővé a védőoltást a hatvan év felettiek, az egészségügyi dolgozók, a szociális gondozók, a rendőrök, a tűzoltók és az orvostanhallgatók számra.

  A 10,7 milliós cseh lakosságból 6,7 millió kapta meg a teljes oltási sort, több mint 2,8 millióan pedig már az emlékeztető oltást is – írja az MTI.

 • Bár Szlovákia búcsút mondott a kijárási tilalomnak, de hamarosan ismét főhet a feje a pozsonyi döntéshozóknak. Ugyanis már több mint félszáz mintában mutatták ki a szomszédos országban az omikron-variánst.

  Igor Matovič pénzügyminiszter azt mondta: az omikron az összes azonosított új eset 10-20 százalékáért lehet felelős, de szerinte ez hamar megváltozik majd. Az egykori kormányfő éppen ezért nem is ért egyet az enyhítésekkel, írta az ujszo.com.

  Ugyanakkor tény az is: míg két hónapja több mint háromezer fertőzött szorult kórházi ellátásra, addig jelenleg mintegy 2100.

  A szomszédos országban eddig több mint 2,75 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcinák legalább egy dózisát, vagyis a lakosság mintegy fele. A második adagot mintegy 2,6 millió állampolgárnak adták be. Az egészségügyi minisztérium adatai alapján vasárnapig már csaknem 1,1 millió embert oltottak be a harmadik dózissal.

 • Izraelben már a negyedik adag vakcinát adják be, holott egy éve még azt gondolták az emberek, hogy két oltással védettek lesznek a koronavírus ellen. A héten az amerikai járványügyi hatóság is megváltoztatta eddigi gyakorlatát. Ezt az jelenti, hogy két oltást már nem fogadnak el teljes védettségnek a tengerentúlon. A Portfolio amerikai sajtóorgánumokra hivatkozva arról ír, hogy ez egy fontos változás, s arra utal, hogy

  a jövőben is néhány havonta új oltásra lesz szükségünk.

  Szakértők szerint ugyanakkor a jövőben nehézkes lesz a lakosság nagy részét beoltani pár havonta. Több virológus is megemlítette, hogy egyelőre nincsenek egészen pontos adatok a megerősítő oltások hatékonyságáról. Bár növelik a szervezetben az antitestek számát, viszont nem feltétlenül védenek meg minden egyes esetben egy új vírusváltozattal szemben.

  Több cég már bejelentette: dolgoznak a kifejezetten az omikron-variáns ellen kifejlesztett vakcinán, ami néhány hónapon belül rendelkezésre állhat.

 • Meghaladta a 10 millió főt a regisztrált fertőzöttek száma az Afrikai Unió 55 országában – írja az AFP.

  A francia hírügynökség szerint szombattal bezárólag 10 028 508 esetet regisztráltak. Valójában jóval több lehet azoknak a száma, akik a járvány kezdete óta elkapták a fertőzést. 

  A fertőzéssel összefüggésben 231 ezer ember hunyt el a fekete kontinensen. 

  (via The Guardian)

 • Szerbiában nem csökken a friss megbetegedések napi száma. Csaknem nyolcezer új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak szombaton több mint 23 ezer minta kiértékelése után. A Covid–19 és szövődményei 22 ember életét ragadták el az elmúlt 24 órában, írta a Magyar Szó. A járvány kezdete óta mintegy 13 ezren haltak bele a fertőzésbe vagy annak szövődményeibe.

  Kórházban 2221 Covid-beteget kezelnek, 81 páciens lélegeztetőgépre szorul.

  A szerb főváros ugyan éllovas a vakcina felvételében, de úgy tűnik, nehéz lesz elérni a kitűzött célt, hogy a lakosság legalább 80 százaléka be legyen oltva, közölte a PannonRTV. A vakcinák első két dózisát eddig a belgrádiak csaknem 62 százaléka kapta meg. A szerb fővárosban élők bő egyharmada egyetlenegy védőoltás felvételét sem kérte.

 • Megnyújthatja a menstruációs ciklust a koronavírus elleni vakcina felvétele – derült ki egy friss tanulmányból, amely az Obstetrics & Gynecology című szaklapban jelent meg.

  A kutatók elmondták, a menstruációs ciklusok hossza hónapról hónapra változhat, a megfigyelt növekedés pedig a normál tartományon belül van. Hozzátették, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosabban meghatározhassák, miként befolyásolja a koronavírus elleni oltás a menstruációhoz kapcsolódó tüneteket. Ilyen tünetek közé sorolták a 

  • a hangulatváltozást,
  • a fájdalmat, illetve
  • a vérzés erős mivoltát.

  A szakemberek azonban azt is elmondták, hogy ezek a változások csak átmenetiek, és átlagosan csak egy nappal nőtt a menstruációs ciklus a megfigyelt nőknél – írja az Infostart.

 • Lejárt szavatosság miatt közel hatszázezer AstraZeneca-oltóanyagot kell megsemmisíteni Ukrajnában – közölte Ukrajna egészségügyi minisztériuma az RBK-Ukrajina hírportállal.

  A legfrissebb adatok szerint 561 729 dózis AstraZeneca-oltóanyagot kell megsemmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje. Valamint az állami költségvetés terhére júniusban vásárolt, csaknem 30 000 adag Pfizer-vakcina hűtése nem volt megfelelő a szállítás alatt. A belső vizsgálatból kiderült, hogy ezeket a vakcinákat sem lehet már felhasználni – írja az MTI.

  Az új adatok alapján valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 968 123-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 839 213-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 24 510-en kaptak. Szombaton 26 950 embert oltottak be.

 • Romániában 4712 új koronavírusos esetet jegyeztek fel szombaton. A szomszédos országban így túllépte az 1,84 milliót a bizonyítottan koronavírusos megbetegedések száma.

  A Covid–19 és szövődményei 14 ember életét követelték az elmúlt 24 órában, írta a maszol.ro. A kórban elhunytak száma meghaladta az 59 ezret.

  Ugyanakkor az utóbbi csaknem két évben 1,75 millióan már felépültek a fertőzésből.

  Kórházban 2565 Covid-pácienst kell kezelni, 408 betegről intenzív osztályon szükséges gondoskodni. Az egészségügyi intézményekben ápoltak között 108 kiskorú van. A gyermekek közül kilencnek annyira súlyos az állapota, hogy az életükért intenzív osztályon küzdenek az orvosok.

 • Sigrid Kaag, Hollandia új pénzügyminisztere bejelentette, hogy elkapta a koronavírust.

  Pozitívra teszteltek koronavírussal, ezért hosszabb ideig maradok karanténban. Szerencsére jól vagyok

    – írta a Twitteren.

  A holnapi beiktatásomra pénzügyminiszterként digitálisan kerül sor. Nem így képzeltem el a kezdést, de teljes erőbedobással fogok dolgozni

  – tette hozzá. 

 • Az ennek ellentmondó sajtóhírek dacára ingyenesek maradnak a gyorstesztek az Egyesült Királyságban – közölte Nadhim Zahawi oktatási miniszter, aki egyben a koronavírus elleni védekezés egyik felelőse is. 

  A miniszter vasárnap azt mondta, hogy meglepve olvasta a Sunday Times riportját, miszerint Boris Johnson hamarosan bejelenti a tesztek ingyenességének megszüntetését. 

  Ma reggel láttam ezt a sztorit, és egy kicsit meglepődtem, mert ilyesmiről szó sincs, ez fel sem merült

  – mondta, majd leszögezte, hogy kizárólag januárban 425 millió tesztet bocsátanak rendelkezésre, és utána is ingyenesek lesznek a gyorstesztek. 

  (via The Guardian)

 • Ukrajnában 2810 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak szombaton. Az igazolt fertőzöttek száma meghaladja a 3,7 milliót.

  A Covid–19 és szövődményei 273 beteg életét ragadták el az utóbbi 24 órában. A szomszédos országban már meghaladta a 97 ezret azok száma, akik a vírusfertőzésben lelték halálukat – írta a karpatalja.ma.

  Ugyanakkor a járvány kezdete óta 3,51 millióan felépültek a kórból.

  Kárpátalján 45 új megbetegedést regisztráltak. A magyarok lakta térségben hat beteg veszítette életét szombaton. Ugyanakkor 308 embert nyilvánítottak gyógyulttá egyetlen nap leforgása alatt.

 • Oroszországban 16 246 új koronavírus-megbetegedést jegyeztek föl az elmúlt 24 órában. A járvány kezdete óta csaknem 10,7 millióan fertőződtek már meg a hivatalos adatok szerint.

  A Covid–19 és szövődményei 763 beteg életét követelték csupán szombaton. Ez egyébként a legalacsonyabb halálozási ráta szeptember közepe óta – írta a TASZSZ. A megelőző napon 796 ember volt képtelen legyőzni a vírust. Az utóbbi csaknem két esztendőben több mint 316 ezer fertőzött hunyt el a kórban.

  A felépültek száma több mint húszezerrel nőtt egy nap alatt. Oroszországban már csaknem 9,69 millióan győzték le a koronavírus-fertőzést.

 • Izrael vasárnap megnyitotta határait az orosz Szputnyik V-vel beoltott külföldi állampolgárok előtt is – számolt be az ország külügyminisztériumának sajtószolgálata.

  Az Izraelbe való belépéshez minden külföldi állampolgárnak oltási igazolvánnyal vagy  gyógyulást igazoló dokumentummal kell rendelkeznie. 

  Az oltástól számítva legalább 14 napnak kell eltelnie az Izraelbe érkezésig – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

 • Nem tartanak attól az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO), hogy jelentősen megnőne a koronavírussal megfertőződött betegek száma a február 4-én kezdődő pekingi téli olimpia miatt – adta hírül az MTI.

  Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója szavait az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.biz ismertette, kiemelve, hogy a február 4. és 20. között esedékes olimpia nem jelent megnövekedett kockázatot a járvány terjedésére nézve.

  A magas rangú tisztviselő a WHO álláspontját ismertetve hangsúlyozta: bizakodásuk alapját azok a védelmi intézkedések adják, amelyeket a kínai szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozott a pandémia továbbgyűrűzésével szemben.

  A rendelkezések értelmében a Pekingbe érkező, majd zárt buborékrendszerbe kerülő olimpiai résztvevők naponta Covid-teszten esnek át, és ott-tartózkodásuk idejére szigorú korlátok közé szorítják a személyes kontaktusokat, a járvány terjedése szempontjából veszélyt jelentő találkozásokat, miközben az olimpiai nyitány előtt a vírus ellen be nem oltottakra eleve háromhetes karantén vár.

 • Az egyre súlyosbodó járványhelyzet mellett közeledünk a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság nyitányához, amely kapcsán az Index a szervezőknél érdeklődött a torna lebonyolítási lehetőségeivel kapcsolatban.

  Bővebben>>>

 • Koronavírusban meghalt a 61 éves Doug Kuzma, aki az egyik legismertebb oltásellenes aktivista, illetve podcaster volt az Egyesült Államokban.

  A híresztelések szerint Kuzma december elején a ReAwaken America nevű, oltásellenes és egyéb konteókat felvonultató konferencián kaphatta el a vírust. Erről korábban ő maga is közzétett a világhálón képeket, amelyeken az látszik, hogy sokan gyűltek össze távolságtartás és maszkviselés nélkül.

  December 15-én aztán már arról számolt be, hogy lázas. Egyik követője egy kommentben azt javasolta neki, hogy teszteltesse magát, mire az volt a válasza:

  Előbb halok meg otthon, mint hogy kórházba vigyenek. 

  Ekkor még azt sem akarta elismerni, hogy a koronavírust kapta el, de utána ezt ő is belátta, kórházba viszont továbbra sem akart menni.

  Végül karácsonyeste eszméletlenül találták meg a saját otthonában, és kórházba szállították, lélegeztetőgépre helyezték. Doug Kuzma végül január 3-án halt meg a betegségben. 

  (via The Sun)

 • Kétszáz fölé emelkedett a súlyos Covid-betegek száma Izraelben a rohamosan terjedő omikron-vírusváltozat okozta ötödik járványhullámban – jelentette a helyi média vasárnap.

  A szombati ünnepnapon a szokásosnál sokkal kevesebb, mintegy 150 ezer teszt elvégzésével 17 521 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak – ez 2020 októbere óta a legmagasabb napi szám –, és közel 12 százalékra emelkedett a pozitív tesztek aránya.

  A fertőzési ráta vasárnap 1,97 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis jelenleg 100 fertőzött 197-nek adja át a vírust, ami a korábbiaknál gyorsabban terjedő omikron-vírusváltozat viharos terjedését jelzi. Jelentősen megemelkedett az izraeli kórházakban ápolt Covid-betegek száma is: az 523, kórházi ellátást igénylő páciens közül 205-en vannak súlyos állapotban, és 48-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

  Izraelben tavaly december vége óta 6 621 321, ötévesnél idősebb személyt  az ország lakosságának 71,2 százalékát  oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 322 783-an – ez a lakosság 46,49 százaléka – kaptak eddig három oltást. 

  A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8259-en, az utóbbi hét napon tízen haltak meg Izraelben.

  (via MTI) 

 • Összesen 9378 PCR-teszt készült szombaton Szlovákiában, ezek közül 2130 hozott pozitív eredményt – írja az Új Szó. Előző nap összesen 29-en vesztették életüket, így a koronavírus-járvány kezdete óta 16 962-en haltak bele a fertőzésbe. 

  Aktív koronavírus-fertőzéssel jelenleg 2124 beteget ápolnak kórházban Szlovákiában. Az oltást az előző napon 2256-an kapták meg, amivel 2 758 201 főre nőtt a beoltottak száma. 

 • Még a koronavírus elleni  harmadik  oltás beadatása is kötelező lesz az 50 év felettieknek Olaszországban. 

  A kormány a napokban döntött arról, hogy kötelezővé teszi az oltást ebben a korcsoportban, szombaton pedig meg is jelent és azonnal hatályba lépett az erről szóló rendelet.

  Az oltási kötelezettség mellett az oltatlanokat rengeteg üzletből, vendéglátóhelyről és egyéb intézményből is kitiltották.

  Azok, akik nem adatják be az oltást, az előzetes híresztelésekkel ellentétben mindössze százeurós bírságot kapnak. Azok viszont, akik nem rendelkeznek védettséggel, és így mennek be olyan helyre, ahova anélkül nem mehetnének, 600-tól 1500 euróig terjedő bírsággal sújthatók. 

  (via corriere.it)

 • 10-ről 7 napra csökkentette az amerikai óriásvállalat, az Amazon azon munkavállalóinak szabadságát, akik koronavírus-fertőzés miatt kényszerülnek távol maradni munkahelyükről.

  Az erről szóló rendeletet már kiküldték a dolgozóknak, a szigorítás azonnali hatállyal életbe lépett. 

  „Az elmúlt két évben a Covid–19-világjárványra adott válaszainkat következetesen a Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) útmutatásaira és saját orvosszakértőink tanácsaira alapoztuk” – közölte a cég. 

  Hozzátették, hogy akiknél a tünetek tovább fennállnak, mint egy hét, azoknak továbbra is jár a hosszabb betegszabadság. 

  (via axios.com)

 • Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) nemrég frissítette ajánlását, és lényegében a karanténidőszak rövidítését javasolta az omikron-variáns terjedésére reagálva. 

  Korábban a hivatal legalább tíznapnyi izolációt javasolt azoknak, akik elkapták a fertőzést, vagy kapcsolatba kerültek egy fertőzöttel. Most azonban a CDC már csupán öt nap izolációt ír elő ugyanebben az esetben.

  Indoklásuk szerint a tudományos adatok azt bizonyítják, hogy a fertőzés átadása többnyire a betegség korai szakaszában – vagyis 1-2 nappal a tünetek megjelenése előtt, illetve 2-3 nappal utána – történik meg. Ezért a hivatal azt javasolja, hogy ha valakit pozitívra tesztelnek, akkor

  • vonuljon karanténba öt napra
  • utána pedig, ha nincsenek tünetei, akkor elhagyhatja a karantént, de továbbra is fontos, hogy archoz szorosan illeszkedő maszkot viseljen, miközben másokkal érintkezik.

  Ha azonban a tünetek nem múlnak el öt nap után, akkor a CDC is azt javasolja, hogy maradjon otthon az illető, ameddig ez meg nem történik. A fenti ajánlás egyaránt vonatkozik az oltatlanokra és a beoltottakra.

  Ha valaki kontaktba kerül egy fertőzöttel, akkor szintén 5 nap karantént javasol a CDC, viszont csak azoknak, akik nem vették fel az oltást, vagy ezt hat hónapnál régebben tették meg. Ezután pedig – amennyiben nem jelentkeznek a tünetek, illetve nem igazolódik be a fertőzés – további 5 napig javasolják a maszkviselést minden érintkezés ideje alatt.

  Azoknak pedig, akik már három koronavírus-oltást is felvettek, vagy hat hónapnál nem régebben végezték el az alapimmunizálást (a két oltás felvételét), a hivatal ajánlása szerint nem kell karanténba vonulniuk, viszont 10 napig nekik is ajánlják, hogy viseljenek maszkot, amikor másokkal érintkeznek. Mindemellett nekik is azt ajánlják, hogy az ötödik napon végezzenek egy tesztet. 

  (via cdc.gov )

 • A japánok és az amerikaiak megegyeztek abban, hogy a katonai bázisokon szolgáló katonák és polgári személyek csakis akkor hagyják el a bázisokat, amikor erre feltétlenül szükség van – jelentette be Kisida Fumio japán miniszterelnök vasárnap.

  Mindennek az előzménye az volt, hogy Okinava szigetén az egyik katonai bázison egy nagyobb járványgóc alakult ki és a bázisról máshova is átterjedt a vírus. Erre reagálva az amerikaiak azóta már szigorították a járványügyi szabályokat, most pedig egy újabb lépést tettek.

  Mindeközben vasárnap Okinava, Jamagucsi és Hirosima prefektúrákban szükségállapot lépett érvénybe, amely a hónap végéig biztosan hatályban marad. A rendkívüli állapot értelmében a helyi önkormányzatok egyelőre csak a vendéglátásban rendeltek el szigorításokat, de ugyanezt megtehetik más gazdasági egységeknél is. 

  (via The Japan Times)

 • A világon 305 001 300 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 484 251 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint, melyet az MTI közölt. 

  Egy nappal korábban a világon 302 999 389 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 479 388 volt.

  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

  A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegségnek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 59 767 221. A halálos áldozatok száma 837 262.

  • Indiában 22 328 252 fertőzöttet és 483 463 halálos áldozatot jegyeztek fel.
  • Brazíliában 22 328 252 fertőzöttről és 619 654 halálos áldozatról tudni.
  • Az Egyesült Királyságban 14 422 067 a fertőzöttek száma, és 150 537-en haltak meg a betegségben.
  • Oroszországban 10 453 895-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 309 041-re emelkedett.
  • Franciaországban 11 921 925 fertőzöttet és 126 337 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Törökországban 9 918 695 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 83 529.
  • Németországban 7 531 904 fertőzöttet és 113 982 halottat tartanak nyilván.
  • Spanyolországban 7 164 906 fertőzöttet és 89 934 halálos áldozatot regisztráltak.
  • Iránban 6 204 925 a fertőzöttek és 131 847 a halottak száma.
  • Olaszországban 7 281 297 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 138 881.
  • Lengyelországban 4 202 090 fertőzöttet és 99 720 halálesetet tartanak nyilván.
  • Ukrajnában 3 880 371 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 103 523 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.
 • A külföldről Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-típusú koronavírus-tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is.

  Az új szabályozás alapján, amely brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lépett érvénybe, a gyorstesztet (lateral flow test) az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezni.

  A brit kormány két lépésben enyhítette az utazáshoz kötődő tesztelési előírásokat: péntektől megszűnt a külföldről Angliába utazók indulás előtti koronavírus-tesztelési kötelezettsége is.

  Péntek és vasárnap között még érvényben volt az érkezés utáni PCR-teszt elvégzésének kötelme, de a korábbi előírástól eltérően a PCR-szűrés eredményét sem kellett elkülönítésben megvárni.

  Az indulás előtti tesztelési kötelezettség megszűnése a koronavírus ellen teljes körűen beoltott felnőtt beutazókra, illetve – oltási státustól függetlenül – a 18 éven aluliakra vonatkozik.

  Az érkezés utáni PCR-teszt előírásának vasárnaptól érvényes eltörlése ugyancsak a teljes körűen beoltott felnőttekre, valamint oltási státustól függetlenül az 5 és 18 év közöttiekre vonatkozik.

  Az 5 événél fiatalabb gyerekeket gyorstesztnek sem kell alávetni.

  Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában – Skóciában, Walesben és Észak-Írországban – a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

  A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni még az indulás előtt.

  (MTI)

 • Több mint százezren tüntettek Franciaországban a párizsi kormány járványpolitikája ellen szombaton, amellyel az eddiginél jobban megnehezítené az oltatlanok életét.

  Országszerte 105 200-an vettek részt a megmozdulásokon, csak Párizsban 18 ezren vonultak utcára – közölte a belügyminisztérium.

  Zavargásokra is sor került, amelyekbentíz rendőr megsérült. Harmincnégy embert előállítottak.

  A december 18-i tiltakozáson negyedennyien vett részt.

  Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta: kifejezetten bosszantani szeretné az oltatlanokat. Szavai országszerte nagy felzúdulást keltettek. A francia nemzetgyűlésben is heves vita kerekedett csütörtökön, amikor első olvasatban elfogadták a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt.

  A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

  Január 15-étől –a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

  Az intézkedéssel a kormány nyomást akar gyakorolni arra a csaknem 5 millió emberre – az oltásra jogosultak 9 százalékára –, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást. Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt. Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 303 669-cel nőtt a fertőzöttek száma, és 143-mal a halálos áldozatoké. A járvány kezdete óta legalább 125 349-en vesztették életüket Covid-19-ben.

  A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. Több mint 28,2 millió embernek az emlékeztető oltást is beadták.

  (MTI)

 • A Fülöp-szigetek keménykezű diktátora Rodrigo Duterte börtönbe záratná azokat az oltatlan állampolgárok, akik megszegik a kijárási korlátozásokat – írja az aljazeera.

  A szigorú intézkedésre a járvány drámai mértékű emelkedése miatt van szükség, a szigeten ugyanis 21 819 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban harmadik napja már történelmi méreteket ölt azok száma, akik pozitív tesztet produkáltak.

  Jelenleg 77 369 aktív fertőzöttet tartanak nyilván az országban, ami október 17. óta a legmagasabb. Eközben 129 új halálesetről számoltak be, így a hivatalos halálos áldozatok száma 51 871-re nőtt. A legtöbb megbetegedés Manilából, és a környező városokból ered.

  Rodrigo Duterte mindezek tükrében arra kérte a hatóságok képviselőit, hogy keressenek fel minden oltatlan, és próbálják rábírni az oltás felvételére, ellenkező esetben karanténba kényszerülnek.