új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Moszkva 29 élelmiszerüzletében kezdik meg az amerikai Beyond Meat növényi eredetű, alternatív húsának árusítását a jövő héten, írja a Vedomosztyi című orosz napilap.

    A kétdarabos kiszerelésű, 227 gramm súlyú, zöldborsóból előállított fehérjéből, céklából és repceolajból készült hamburgerért 750 rubelt (jelenlegi árfolyamon csaknem 3500 forintot) kérnek majd. Ez azt jelenti, hogy a termék kilója több mint 3000 rubelbe (mintegy 14 ezer forintba) kerül. Az Azbuka Vkusza prémium kategóriájú élelmiszerüzlet-lánc heti mintegy ezer csomag húshelyettesítő eladására számít a több mint 12 milliós városban.

    Az amerikai hús exportját egyébként a gazdasági szankciókra válaszul bevezetett orosz élelmiszerembargó sújtja.

    Az Ethan Brown által 2009-ben alapított Beyon Meat befektetői között van Bill Gates, a Microsoft alapítója, Leonardo Di Caprio színész, környezetvédelmi aktivista és Don Thompson, a McDonald's volt vezérigazgatója. A társaság idén megtartott nyilvános részvénykibocsátásra (IPO) 240 millió dollár befektetést hozott. A Bloomberg szerint a cég vegetáriánus és vegán körökben népszerű húspótlója tücsöklisztet, valamint kakaóbab-feldolgozásból származó maradványt és kendert is tartalmaz.

    Oroszországban szeptember óta a TGI Friday's, a White Rabbit Family és a Tyeremok éttermek kínálatán is szerepel az alternatív hús. Az Alianta Group disztribútorcég évi 5 tonna növényi eredetű húspótlót ad el Oroszországban, ami 15-20 tonnára kíván felfuttatni.

  • Egy életnagyságú  Godzilla torzó lesz a japán Avadzsi-sziget Nijigen no More vidámparkjának az egyik legújabb látványossága. A látogatók, egy drótkötélen hatolhatnak be a kaidzsú szájába. 

    A szörnyet a 2016-os Shin Gojira című film Godzillájáról mintázták, és a tervek szerint 2020 nyarától várja majd a látogatókat. És azt, hogy milyen is lesz a végeredmény, egyelőre csak látványterveken lehet megnézni.

    (Kotaku)

  • Mindig is rajongtam az retrófuturisztikus dolgokért, alternatív idősíkokért. A Seiko 1982-es tévés csodaórája pedig pont egy olyan párhuzamos világot idéz fel, ahol az emberek már kolonizálták a Marsot, de a számítógépek még mindig egész szobákat foglalnak el, és zöld monokróm kijelzőkön át lehet emberi értelmű mesterséges intelligenciákkal kommunikálni. 

    A kijelzős órát egy külső egységhez kellett csatlakoztatni, amit a használatai utasítás javaslata szerint az ember a mellényzsebébe tudta rejthet, a kábelt pedig a zakó ujjában lehetett elvezetni. A vevőegység 2 AA-s ceruzaelemmel működött, és az óra nélkül is lehetett használni, lényegében mint egy nagyon drága rádiót. 

    Persze az izgalmas rész ott jött, ha az ember rákötötte az órára, és máris megkapta mindannyiunk gyerekkori álmát: egy tévés karórát. Valahogy még az okostelefonok korában is van valami izgalmas és megragadó a Seiko órájában, pedig már a világ nagy részén nem sugároznak analóg földi adást, szóval – ahogy a videón látható – csak kisebb hackelés árán lehet képet varázsolni erre a csodára. 

    Az képminőség mai szemmel: katasztrofális.

    Alig lehet bármit kivenni a kis LCD-kijelzőről, nem veszi fel a versenyt még a legkorábbi katódcsöves tévékkel sem, mégis van benne valami egészen megragadó, 

    szívesen pózolnék a 4-6-oson egy tévés Seiko órával.

    Azonban ha önben is feltámadt a vágy, hogy birtokoljon egyet, rossz hírem van, ugyanis az óra a gyűjtők egyik nagy kedvence, és 2-300 ezer forintot is elkérnek egy teljes szettért órástul, vevőegységestül. Nyugtassa a tudat, hogy valószínűleg a nyolcvanas években sem tudta volna megvenni. 

  • Több szempontból is kevésbé lesz illúzióromboló, hogy idén már biztosan nem képviselők és/vagy a Mikulásnak öltözött képviselők osztogatják majd a szaloncukrot december 6-án a józsefvárosi gyerekeknek. Merthogy eddig ez így volt.

    Pikó András pénteki Facebook bejegyzéséből derült ki, hogy Sára Botond, fideszes polgármester vezetése alatt, fideszes politikusok dolgoztak a Mikulás helyett is. Idén ezt a hagyományt szakítja meg az újonnan megválasztott polgármester.

    Viszont idén is lesz jégpálya és a téli szünetben biztosan a korcsolyabérlést is ingyenessé tesszük, ne ezen múljon, hogy a szegényebb gyerekek tudnak-e korizni vagy sem

    – írta Pikó.

    Azt is hozzátette, hogy ugyan még nincs kerületi újság, Facebook oldal és az infópontok is hiányoznak, de ezeken is dolgoznak már. Legkésőbb december elején pedig meg is jelenhet az első kerületi újság. 

  • Mióta 1993-ban mozikba került, sokakat foglalkoztató rejtély, hogy Tim Burton filmje, a Karácsonyi lidércnyomás valójában karácsonyi film-e, vagy inkább halloweeni. A világot több mint 25 éve foglalkoztató kérdésre a film zeneszerzője, Danny Elfman nemrég egy interjújában úgy válaszolt, hogy Csontvázi/Csontváry Jack kalandja szerinte inkább halloweeni történet.

    "Bár egészen nyilvánvalóan a karácsonyról szól, számomra mégis inkább halloweeni film" – mondta a Karácsonyi lidércnyomásról a USA Today interjújában. Danny Elfman egyúttal azt is kifejtette, hogy gyerekként nem annyira szerette a karácsonyt, halloween estéjét azonban mindig nagyon várta, Tim Burton filmjének főszereplőjét pedig nagyon közel érezte magához.

  • Meglepő prezentációra hívta fel a figyelmet egy olvasónk. A MÁV logójával ellátott "Szolgáltatásfejlesztés - Fókuszban az utaskiszolgálás javítása" című diasor feltehetőleg valami utasokat érintő stratégiákról szóló előadáshoz készülhetett. Nem is lenne túl érdekfeszítő olvasmány, ha nem lenne a végén három utasprofil, azaz három elképzelt személy, akikkel feltehetően azt voltak hívatottak bemutatni, hogy kikkel is kell számolni a MÁV-os stratégiák kialakításánál.

    Ennél a résznél a prezentáció készítőjének némileg megszaladt a fantáziája.

     Az első még egész érthető: Anna (45) az ingázó, szeretne kiszámítható közlekedést, rövid sorban állást és a többi. A második elképzelt utasnál – Ákos (22) kollégista – már valami elfojtott frusztráció törhetett fel a szerzőben, ugyanis szerinte Ákos:

    ...költségvetése változó, a diákmunkák és heti egyetemi bulik számának függvényében. Teljesen digitális lenne [bármit is jelentsen ez – ZE.], 

    de ha elfogy az ösztöndíj (vagy ha egy félévre kimarad belőle), anyukája húszezresekkel segíti ki, azzal tengődik hó végéig.

    Oké.

    És végül, de nem utoljára, itt van: BÉLA.

    utas.png

    Béla (32), turista, aki minden vasúti dolgozó rémálma lehet, ugyanis Béla:

    • jogsi nélküli BKK felhasználó, "aki ritkán merészkedik ki a nagykörút vonzáskörzetéből, mert minek".
    • csak borozni jár a haverokhoz Balatonra,
    • ritkán utazik, de "akkor a frász tör rá, és ennek hangot is ad a Facebookon."

    A profilokhoz tartozik még "célok" és "problémák" mező is. Bélának két célja van:

    • vidéken inni egyet
    • rokonlátogatás.

    Béla alkoholtól és rokonoktól beszűkült nagykörúti, életnek csúfolt nyomorát a következő problémák keserítik meg:

    • helyismeret és információ hiány
    • "Milyen pótjegy???"
    • "Akkor most vihetem a bringámat?"

    Tegyük hozzá, hogy ez feltehetően egy belső használatra készült valami, és biztos vagyok benne, hogy jóhiszeműen írták, még ha kicsit életszerűtlennek is tűnik, hogy a részeges turisták jelentenék az utasok jelentős hányadát. A dokumentumról természetesen megkérdeztük a MÁV-ot is, amint válaszolnak, mi is frissítjük a cikket. 

    Íme a három profil teljes terjedelmében:

    utas2.png
    utas3.png
    utas4.png
  • Szerencsére ezt nem saját tapasztalatból mondom, az MTI fotósa vállalta a feladatot, hogy fotókban jelenítse meg a teljes értelmetlenséget, a halloween-partit a budapesti bulinegyedben:

  • Biztos önnel is jött már szembe a Facebookon olyan videó, ahol egy idős indiai bácsi a természetben ipari mennyiségű ételt készít el egyszerre. A  férfi családja bejelentette Youtube-on, hogy a a 73 éves jótevő híresség Narayana Reddy nemrég elhunyt. 

    Reddy az elmúlt két évben rendkívüli népszerűségre tett szert a videóival, több mint 6 millió követője van a Youtube-on. A videók lényege mindig az volt, hogy szabad tűzön a férfi egyszerre egy csomó kaját csinált, amit aztán odaadott a szegények. Egyébként a videóinak sok követője akadt, azóta kisebb szubkultúrája van a szabadban egyszerre nagyon sok kaját főzős videóknak.

    A csatornájára felkerült egy videó, ahogy hagyományos ceremónia keretében vesznek búcsút a férfitől, aki a helyi szegény gyerekek étkeztetésére szánta az élete utolsó éveit.

  • Egy évvel ezelőtt egy moszkvai férfi ittasan üldögélt egy háznak a lépcsőjén, a lakók pedig kihívták a rendőrséget, mert kissé hangosan múlatta az időt. Amikor a rendőrök kiérkeztek, a férfi állítólag megragadott egy éppen arra bóklászó macskát, és hozzávágta az egyik tiszthez. Azt nem tudni, hogy az állatnak lett-e baja, az biztos, hogy a rendőr arca karmolásokkal volt tele. 

    shutterstock 1258003231

    A részeges férfit egy napra őrizetbe vették, de utána szabadon távozhatott, és egy év kellett ahhoz, hogy előrelépés történjen az ügyben. A férfi azt állítja, ő bizony nem dobta a macskát, az állat magától ugrott rá a rendőrtisztre. Amennyiben mégis bűnösnek találják, akár öt évre is börtönbe kerülhet hivatalos személy ellen elkövetett erőszak miatt. 

    Nemrég egyébként egy másik macska is rendőrségi ügybe keveredett, az állat egy drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyben lett volna bizonyíték, de megszökött a fogságból. 

    (BBC/The Moscow Times)

  • Rudy Giuliani, Donald Trump kiberbiztonsági tanácsadója az élő bizonyíték rá, hogy bármi lehet az emberből, csak hinni kell a dologban. Ő volt az például, aki véletlenül az egyik Twitter-bejegyzésében írt egy URL-t, amire valaki gyorsan bejegyzett egy weblapot azzal a felirattal, hogy "Donald Trump egy hazaáruló". 

    De most kiderült, hogy Giuliani  a balul elsült posztolgatást megelőzően sem volt az a tipikus tech-mágus, ugyanis az NBC News információi szerint nem sokkal a kiberbiztonsági tanácsadói kinevezését követően besétált egy Apple Store-ba San Franciscóban azzal, hogy

    segítsenek neki, mert véletlenül kizárta magát az iPhonejából. 

    Giuliani ugyanis elfelejtette a jelszavát, és tíz sikertelen kísérlet után a telefon letiltotta. Tévedni emberi dolog, azonban az már súlyosabb dolog, hogy az Egyesült Államok elnökének belső köreiben dolgozó tanácsadó csak úgy lepasszolja a telefonját egy civil üzletben. Michael Anaya, az FBI kiberbiztonsági specialistája egész tömören úgy kommentálta az esetet, hogy

    "Ez kész őrület."

    Elmondása szerint felelőtlenség volt Giulianitól, hogy egy ismeretlen embernek odaadta a telefonját, ilyen esetekben a protokoll szerint a Fehér Ház személyzetétől kellett volna segítséget kérnie. 

    Trump tanácsosa nem vette túlzottan a szívére, hogy viccelődnek rajta, és egy humoros Twitter-bejegyzésben válaszolt az esetre. "Hé, NBC News, amikor legutóbb néztem, még ez FBI is az Apple-től kérte, hogy oldjanak fel egy iPhone-t. Mind emberi lények vagyunk, bár lehet hogy ma nem...[utalva ezzel a Halloweenra]". 

  • A Spitzer űrtávcső által készített képet a tejút galaxis szélén lévő régióról, amit a NASA Töklámpás ködnek (Jack-o'-lantern Nebula) nevezett el.

    A név utalhat az 1995-ben készült amerikai horrorfilmre, aminek a címe 'Ha eljön Lámpás Jack' (eredeti címén Jack-O).

    PIA23403-16.gif
    Fotó: JPL-Caltech / NASA

    Az űrtököt csillagból faragták, az O-típusú csillag hatalmas, 15-20-szor súlyosabb a mi Napunknál.

    A ködben a csillag sugárzása kifelé tolta a csillagközi port és gázokat, ezzel olyan réseket hozott létre, amik kísértetiesen hasonlítanak egy faragott tökre. A képet a Spitzer űrtávcsővel a fény infravörös tartományában készítetették, háromféle különböző hullámhosszban.

    A ködről készített 6000 pixeles lélegzetelállító képmegtekintéséhez kattintson !
    A ködről készített 6000 pixeles lélegzetelállító képmegtekintéséhez kattintson !
    Fotó: JPL-Caltech / NASA

    A képen a zöld és a piros szín a porok eltérő hőmérsékletének köszönhető. Ennek a két színnek a keveredése okozza a sárga színt. A kisebb csillagok kék színűek, míg a nagy csillag fehér foltként látható. A nagyobb kontrasztú kép narancsos és zöldes színű kép tökletesen Halloween hangulatúra sikeredett.

    Ezek a képek a Tejút külső régiójának kutatását képezik, ahol a gáz- és porfelhők hidegebbek, és kevésbé nehéz elemeket tartalmaznak. Ebben a régióban elemezték a csillagképződést annak érdekében, hogy összehasonlítsák a csillagok és bolygók kialakulását a más tejútban találhatókhoz képest.

    via CNN

  • Az iPhone Pro 10 nem egy olcsó telefon, ez nem titok, kártyafüggetlenül 440 ezer forint körül kezdődik az ára itthon. Bizonyos körökben már az alapmodellel is fel lehet vágni, de vannak olyan szeletei ennek a világnak, ahol ez ilyen formában kevés. Kész szerencse, hogy vannak olyan cégek, amiknek az a fő profilja, hogy felcicomázzák a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező telefontulajdonosok készüléket, ilyen például az orosz Caviar.

    Ők nemrég mutatták be új modelljeiket, többek között az iPhone 11 Pro Discovery Solariust, aminek 70 340 dollár (kb. 20,7 millió forint az ára). A csillogó, mérhetetlen luxust idéző külső elkészítéséhez többek között fél kiló 18 karátos aranyat és 137 gyémántot használtak fel, és még egy tourbillon szerkezetnek is szorítottak helyet.

    (Mashable)

  • Balalajka? Pipa. Medvekosztüm? Pipa. Komenista propagandaposzterre hangolt Metallica-plakát a falon? Pipa. Harmonika? Pipa. Katonai zubbonyban melózó dobos? Pipa. Jó nóta, jól eltolva? Pipa.

     Bónusz:

    Alekszej, remélem, szóltál a kis pajtásaidnak, hogy  a szőnyeget ne tapossák össze a sáros bakancsaikkal!

    Szólt.