új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Japánban szívesen átvesznek és ünnepelnek a maguk módján angolszász jeles napokat, így a halloween, a mindenszentek estéje és a környező napok is kedvelt őszi időszak a japánok számára is. Ilyenkor a belvárosi boltok szezonális dekorációt kapnak, csontvázak, vámpírok, boszorkányok, denevérek rémisztgetik szelíden az embereket midenfelé, a szórakozóhelyek, baráti társaságok tematikus partikat, házibulikat rendeznek, sok lakás, ház ajtajában, ablakában töklámpás világít esténként. Ezekben a napokban (kissé lazán kapcsolódóan) energiafelhasználási és -takarékossági, belföldi-külföldi turisztikai kiállítást és vásárt is tartottak a tokiói Ueno park közepén, félúton az állatkert és nemzeti múzeum között. Itt botlottam november első napján, pénteken, töklámpások helyett csodálatos papírlámpásokba.

    Annyit sikerült megtudnom, hogy az elképesztő kézügyességről árulkodó alkotások egy pályázatra készültek, amire amatőrök nevezhették be alkotásaikat. A lényeg az, hogy a 2020-as tokiói olimpiai játékok érmesei speciális japán papírra, mino vasira nyomtatott oklevelet kapnak majd, amit Gifu prefektúra nemzeti örökségnek nyilvánított papírkészítői szállítanak majd. A feladat az volt, hogy ebből, a papíreperfa rostjaiból, ősi technikával készülő merített papírból alkossanak minél különlegesebb papírlámpást, úgy hogy legfeljebb enyvet és fogpiszkálókat használnak a kívánt forma elérése érdekében.

    Az eredmények az origamiművészet és az geometrikus-organikus-metabolikus struktúraépítés közti széles mezőn mozognak, némelyik olyan, hogy el se hiszi az ember, hogy kézzel készült tárgyat lát, nem pedig valami 3D-nyomtatóval készült fura objektumot. Emlékszem milyen büszke voltam pár évvel ezelőtt az első, saját kezűleg faragott töklámpásomra (és hogy nem vágtam le közben egyik ujjamat sem), nos, ezek a műalkotások kicsit magasabb színvonalat képviselnek az őszi hangulatvilágítás terén, mint az én csálészájú, két foggal vigyorgó lámpásaim.

  • A kelet-németországi Drezda náci vészhelyzetet hirdetett, mondván, hogy komoly problémáik vannak a szélsőjobboldallal. Szászország fővárosa egyébként mindig is a szélsőjobboldal egyik bástyája volt, és az iszlámellenes Pegida mozgalom szülővárosa.

    Max Aschenbach helyi tanácsos, aki benyújtotta a "Nazinotstand" nevet kapó javaslatot azt mondta, a demokratikus társadalmat veszély fenyegeti a szélsőjobboldalról. 

    A javaslatot szerda este bocsátották szavazásra és 39 igen szavazattal, 29 nem ellenében jóváhagyták. A nemmel szavazók között a német kereszténydemokrata kormánypárt, a CDU tagjai voltak, ők provokációnak állították be a javaslat benyújtását.

    Kai Arzheimer német politikai professzor, aki mélyrehatóan tanulmányozta a szélsőjobboldali helyzetet azt mondta, a drezdaiak állásfoglalása főleg szimbolikus értékkel bír, de nem kizárt, hogy a jövőben több anyagi támogatást kapnak majd a szélsőségek elleni küzdelemmel kapcsolatban hirdetett programjaikra. Hozzátette, hogy a jobboldali szélsőségek elleni felszólalások nem ritkák Németországban.

    A 90-es évek elején Drezdában neonáci csoportok tartottak gyűléseket, hogy megemlékezzenek az úgynevezett "bombázó holokausztról". Azt nevezik így, amikor 1945-ben britek és amerikaiak bombázták a várost.

  • Amerikában a Halloween nem pont olyan, mint itthon (különösen mert mint tudjuk, MAGYARORSZÁGON NINCS HALLOWEEN!!!%!+%!4!!NÉGY), az ottani ünnep ugyanis inkább egyfajta farsangra hasonlít. Ha valaki szigorúan veszi a jelmezes bulit, akkor valami ijesztőnek öltözik, de bőven vannak vicces megoldások is, mint például az emdubbbb néven twitterező nő ötlete:

    Igen, ez egy földön fekvő elektromos Lime roller, pont az a típus, amit Budapest utcáiról is ismerhetünk. A hanyagságnak vagy vandalizmusnak áldozatul esett rollerek a rollermegosztók elterjedésével lassan világszerte az utcakép megszokott részévé válnak, szóval ez a jelmez telitalálat lenne San Franciscótól Szófiáig. Más kérdés, hogy a koncepció tökéletes megvalósításához szükséges pozitúra nem tűnik pár percnél tovább fenntarthatónak. 

    hal
    Fotó: @emdubbbb / Twitter

    A széthajigált járműveken van, aki csak röhög, de a többséget inkább irritálja, különösen mert a jelenség összefonódik a szintén sokakat idegesítő turistahordákkal. A gondatlan használat és az állandó borulások persze nem tesznek jót a rollereknek, egyes becslések szerint alig több mint egy hónap alatt totálkáros lesz az átlag közroller. A cégek elvileg megjavítják vagy újrahasznosítják ezeket, de a gyors amortizáció így sem tesz jót a közlekedési mód ökológiai lábnyomának. 

    (The Verge)

  • Az elmúlt években több példa volt arra, hogy kisebb olasz városokban pár euró értékben árultak házakat annak érdekében, hogy az elnéptelenedő települések lakosságszámát növeljék.

    Nemrég a Nápoly-közeli Zungoli és a szicíliai Sambuca városában osztogattak pár euróért ingatlanokat, hogy új lakosokat vonzzanak be.

    A szicíliai Cammarata város most a pár euró helyett ingyenesen hirdette meg az ingatlanokat, de ahogy az eddigi hasonló kezdeményezések esetében, ismét feltételekhez kötötték azok megszerzését. 

    Vincenzo Giambrone polgármester feltételei között szerepel, hogy az igénylőnek vállalnia kell az ingatlan felújítását három éven belül, és 5000 euró kauciót kell kifizetnie. Ez utóbbi összeget viszont a felújítás után visszatérítik az új tulajdonosnak, akinek részletes felújítási tervet is be kell nyújtania. A kisgyerekes fiatal párok akár 1000 eurós bónuszt is kaphatnak majd az új otthonuk mellé. Aki megfelel a feltételeknek és a kritériumoknak, az kap végül új otthont.

    A polgármester, akinek Cammarata a szülővárosa, azt nyilatkozta, hogy egyelőre nagyjából 15 elhanyagolt, felújításra váró épületet fognak szétosztani, de további 100-ra is hasonló sors vár majd.

    Azért forszírozza különösen a lakásosztást, mert egy gyönyörű történelmi várost sodorhat a feledésbe az elnéptelenedés.

    (CNN)

  • Vannak focisták, akikről köztudomású, hogy egy kis sunyiságért és színészkedésért akkor se mennének a szomszédba, ha Berényi Miki lakna ott – a 2018-as vébén minden, amit ebből a focistatípusból utálunk, Neymarban öltött testet. Van viszont ennek a műfajnak egy eddig ismeretlen zsenije, aki az elvtelen színészkedést nemcsak hangeffektussal tette teljessé, hanem megfejelte egy legalább három választási kampányra elég aljassággal is. Igaz, színészkedésben és több dupla leszúrt rittbergernyi szenvedésben méltó társa is akadt.

    Hamarosan mesélem a részleteket is, de előbb jöjjön az a videó, ami még egy október 9-i meccsen készült, de csak most indult világhódító útjára egy twittnek köszönhetően. Tényleg mindenkinek tanácsolom, ajánlom, sőt, mindenkitől kérem, az igazi műélvezet érdekében hanggal nézze meg!

    Nos, a történet két főszereplője: Ibrahima Drame a zöld-fehér sarokban, a szenegáli válogatottból és Issaka Samake, a sárga-zöld-piros sarokban, a mali válogatottból. Drame egy gyors elfutással próbálkozott, amire Samake hátulról egy Varju László-i értelemben vitte műkedvelő földrevitellel reagált, majd, biztos, ami biztos, maga is bukfencezett egy jó nagyot, mi baj lehet belőle alapon.

    Drame egy 24 éves sportember fizikumát megszégyenítő tempóban kezdett el haldokolni a szükséges hanghatásokkal kísérve. Csakhogy a nagy haldoklása során épp Samake hátához fetrengenie magát. Ekkor, szintén a sportemberi fizikumból adódó gyors regenerálódás vette kezdetét, és villámgyorsan támadt annyi ereje, hogy belefejeljen Samake hátába.

    Frissítés: Húsz évig küzdősportokkal foglalkozó olvasóm, Éva szerint Drame a "pondrókúszás" után valójában nemcsak odafejelt a mali játékosra, hanem "a mozdulatból és hangból jól kikövetkeztethetően egy 'szabályos' veseütést mér Samakére" - írj a videó elemzése után. Ebben az esetben Sanake viszont nem alaptalanul szenvedett huzamosabban.

    A játékvezető, a Burkina Faso-i Boureima Sanogo vélhetően naprakész ismeretekkel rendelkezett a modern sportorvostudomány traumatológiai szakirodalmából, ugyanis sikerült mindkét sportembert életben tartani, sőt, Drame aztán a második félidő elején, az 51. percben még gólt is lőtt (végül 2-0-ra nyertek). Más dolog, hogy ekkor már a pályán sem kellett volna lennie: ugyanis Sanake sárga lapot kapott a videón látható eset miatt, Drame ezt megúszta, márpedig neki ez már a kiállítást jelentős második lett volna, miután egyet már a 13. percben összeszedett.

  • Megtiszteltetésnek nevezte Leonardo DiCaprio, hogy végre személyesen találkozhatott, és eltölthetett egy kis időt Greta Thunberggel, akit korunk egyik vezető hangjának nezevett Instagram oldalán. A környezetvédelem terén is aktív Oscar-díjas színész szerint az utókor fog megítéli minket azért, hogy mit tettünk annak érdekében, hogy a következő generációk számára is élhető maradjon a bolygó. 

    73033588 2155711021390596 5623328150776028835 n
    Fotó: instagram

    "Remélem, Greta üzenete ébresztő a világ vezetőinek, hogy a tétlenség ideje lejárt" - írta DiCaprio, aki Thunberg és a világ többi klímaaktivistája miatt optimista a jövőt illetően. DiCaprio és Thunberg arról is megállapodott, hogy támogatni fogják egymás törekvéseit. 

  • Borzasztó bizar esetet kellett megoldani a hannoveri Auf der Bult gyermekkórház orvosainak, amikor behoztak hozzájuk egy hét éves kisfiút, akinek egy üvegbe szorult a nyelve. A kissrác szerette volna az utolsó cseppet is kinyerni kedvenc gyümölcslevéből, ezért bedugta a nyelvét a palackba, amit aztán nem tudott kihúzni onnan. 

    Az orvosok végül azzal álltak elő, hogy túlnyomásos módszerrel szabadítják ki gyümölcsös börtönéből a srácot: egy vékony műanyag kanült csúsztattak át a gyermek nyelve és a palack nyaka között, és ezen keresztül 60 milliliter levegőt pumpáltak az üvegbe. Az így keletkezett túlnyomás sérülés nélkül kilökte a palackból a fiú már lilára színeződött és erősen megduzzadt nyelvét. A kisfiút 24 órára még bent tartották megfigyelésre, de az ijedségen kívül nem volt semmi baja, idővel pedig a nyelve is visszanyerte normális színét és méretét. 

    Arról nincs adat , hogy gyerekek nyelve milyen gyakran szorul palackba. A szakirodalom által leírt esetek többségében azonban az üveg, műanyag vagy fém edényt törik-vágják szét, olykor a tűzoltóság segítségével. A hagyományos módszer viszont nagyobb sérülésveszéllyel jár, többnyire teljes narkózisban, helyi érzéstelenítéssel, sőt intubálással végzik. A túlnyomásos módszer ezzel szemben egyszerű, hatékony és biztonságos - dicsérte saját találmányukat a kezelőorvosok egyike. (MTI)

  • Majdnem pontosan 75 évvel ezelőtt, 1944. november 4-én omlott a Dunába az ostromlott Budapesten a németek által aláaknázott Margit híd pesti szárnya. A szombat déli csúcsforgalom idején történt katasztrófa oka a mai napig ismeretlen, mint ahogy az áldozatok pontos száma is, a becslések száztól hatszázig terjednek. 

    A IV. Béla király lányának nevét viselő második fővárosi átkelőhely megépítéséről 1870-ben döntöttek. A 607 méter hosszú Duna-hidat 1876-ban adták át (ez ihlette Arany János Hídavatás című balladáját), a Margitszigetre levezető szárnyhíd 1900-ra készült el.

    A második világháború végén a Budapestet megszállva tartó németek a szovjet Vörös Hadsereg közeledtekor valamennyi budapesti Duna-hidat aláaknázták. A szovjet ágyúk már Vecsés határában dörögtek, amikor - az átkelők közül elsőként - a Margit híd pesti szárnya a Dunába omlott. Azt csak a középső pillér nagyobb tömege akadályozta meg, hogy a híd egésze a mélybe zuhanjon.

    A robbanás sokkolta a budapestieket, egy szemtanú leírása szerint

    szörnyű látvány volt. A pesti oldalon szakadt le a két ív. Villamosok, autók zuhantak a vízbe, emberek százai. Egy 6-os villamos két összetört kocsija még kilátszott a vízből, sebesültek jajveszékelése hallatszott. A hídrácsokon holttestek hevertek, a kavargó vízben hullák, fuldokló sebesültek. Hajók, csónakok, a rendőrség motorosai nyüzsögtek a híd körül, próbálták menteni, akit még lehetett.

    A halottak pontos számát nem lehet megállapítani, mert sokan a Dunába fulladtak, és holttestük nem került elő, a becslések száztól hatszáz áldozatig terjednek, közülük legalább negyven német utász volt. Az áldozatok között volt a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó Kabos Endre is, akit zsidó származása miatt hívtak be munkaszolgálatra, az őt és társait szállító teherautó éppen a robbanás pillanatában haladt át a hídon. 

    A híd felrobbanására számos elmélet született, a legvalószerűtlenebb szerint ez a néhány héttel korábbi kiugrási kísérletre adott német válasz lett volna. A legvalószínűbb az, hogy véletlen robbanás történt. A német műszaki katonák az ívekre már korábban felszerelt dinamittöltetek robbanófejeit helyezték el, amikor egy hibás vezetékből szivárgó gáz - egy eldobott cigaretta vagy egy éppen elhaladó hajóból kipattant szikra miatt - meggyulladt, az egyik gyújtófej detonált, és elindult a robbanássorozat. Az viszont biztos, hogy az ostrom közben, 1945. január 18-án a Pestről Budára visszavonuló németek szándékosan robbantották fel az Erzsébet híddal és a Lánchíddal együtt a Margit híd még álló három budai ívét is, egyedül a Margitszigeti szárnyhíd maradt épségben. Mivel a Horthy Miklós (ma Petőfi) hidat január 14-én, a Ferenc József (ma Szabadság) hidat január 16-án röpítették a levegőbe, a fővárosban a Duna két partja között megszűnt a kapcsolat.

    A nyilas kormány a Margit híd felrobbanásával kapcsolatban nem folytatott vizsgálatot, és két napig még a hírt sem engedte megjelenni a sajtóban. November 4-én tette le ugyanis a hivatali esküt a nyilas nemzetvezető Szálasi Ferenc, és nem akarták, hogy az "örvendetes eseményt" ilyen rossz hír árnyékolja be.

    A Margit híd újjáépítésére több elképzelés született, a végül megvalósult átkelő az eredetinél könnyebb, de azzal egyező megjelenésű acél ívhíd lett, vasbeton pályalemezzel, és lebontották a vámházakat. A Margit hidat 1947 őszén fél szélességben adták át, a teljes hídon 1948. augusztus 1-jén indult meg a forgalom.

    (via MTI)

  • Az idei ősz a náci filmeké a fővárosban; szeptember végén a Nyugati pályaudvaron, most pedig a Keletiben forgatnak náci témájú filmet, nincs kizárva, hogy ugyanazt. 

  • Kedvelt időtöltésem, legalábbis az egyik, hogy kattintgatok a Fortepan gigantikus fotóadatbázisában, mondjuk a reggel első (néhány) kávé elfogyasztása idején. Valamiért most ahhoz támadt kedvem, hogy az ötven évvel ezelőtt, 1969-es fotók között keresgéljek, ki tudja, milyen remek képek készülhettek Kádár Magyarországán a Holdra szállás, Woodstock és Az ötös számú vágóhíd megjelenésének évében.

    És nyomban rábukkantam néhány werkfotóra egyik kedvenc köztéri szobrom készítéséről. Ez a szobor Hódmezővásárhelyen állt, ahol gyerekkoromban jó néhányszor jártam - hogy odaértünk, a város határában lévő fehérjefeldolgozó szaga mindennél pontosabban elárulta -, és a 21. század egyetlen Magyarországon felállított Lenin-szobrát ihlette meg. Aki ebből még nem jött rá: a szaró Lenin szoborról van szó.

    És aki esetleg még nem hallott volna róla: 1970-ben Hódmezővásárhelyen Kállai Gyula korábbi magyar miniszterelnök, akkor éppen az elnöki tanács tagja és az országgyűlés elnöke - szóval többek között a korabeli Kövér László - felavatta Szabó Iván egy később ikonikussá vált Lenin-szobrát. Ez a szobor nagyon gyorsan nemcsak város-, hanem nagyrészt a hódmezővásárhelyi laktanyának köszönhetően országszerte a "szaró Lenin" szobraként híresült el, nem véletlenül. Mint avatott kollégám, Zubreczi Dávid írta egy idén augusztusi cikkében: "az ökölbe szorított kézről, az összeszorított szájról, meg az enyhén előre dőlő felsőtestről a legtöbbeknek nem egy ókori istenkirály jutott az eszébe, hanem egy székrekedés". Nos, a Fortepan archívumában fellelhető 1969-es werkfotó ebben a zárt, beltéri környezetben még inkább a szaró Lenin motívumot erősíti, mint a később közterületi megjelenés. Nézzék csak:

    Készül a később szaró Leninként elhíresült szobor
    Készül a később szaró Leninként elhíresült szobor
    Fotó: Fortepan
  • Amikor 2009-ben bezárt Izland utolsó McDonald's étterme, Hjörtur Smárason megvette onnan az utolsó sajtburgert és sült krumplit – majd ezeket kiállította egy vitrinbe, írja a BBC

    „Azt hallottam, hogy a McDonald's soha nem bomlik le, szóval csak meg akartam nézni, hogy ez igaz-e vagy sem” – mondta Hjörtur az AFP-nek. Október 31-én volt a vásárlás tizedik évfordulója, és úgy tűnik, mintha csak egy hete vette volna meg a menüt:

    A burger és a krumpli „bomlását” egy élő streamen is követheti az, akinek erre van gusztusa – a weboldalt naponta 400 ezren látogatják, és rengetegen csak azért mennek el világszerte a vitrint őrző hostelba, hogy láthassák a tíz éve kitartó rohadást.

    Még mindig egészen jól néz ki egyébként. Persze vicces ez, de azért elgondolkodtat arról, hogy mit is eszel. Nyoma sincs a penésznek, mindössze a papírcsomagoláson fogott ki az idő

    – mondta a hostel tulajdonosa, aki elmesélte, hogy még a reykjavíki Nemzeti Múzeumot is megjárta a burger, mire eljutott mostani nyughelyére. 

  • Charli XCX szerint túlkapás azon kiakadni, hogy a rajongói a találkozókon olyan dolgokat iratnak vele alá, mint emberi hamvak vagy hüvelyzuhany, írja az Independent.

    Az énekesnő, aki egyébként most Charli című albumának turnéján van, gyakran kap fura kéréseket rajongóitól. Az internet első kiakadása akkor volt, amikor az énekesnő egy üvegnyi rusht (vagy poppert, afféle lazítószert) írt alá. Azóta pedig megkérték olyan dolgokra is, minthogy írja alá a rajongó halott édesanyjának hamvait vagy egy hüvelyzuhanyt. 

     Ezután sorra jelentek meg olyan vélemények, hogy a lehetetlennek tűnő kérésekkel kihasználják, már-már bántalmazzák az énekesnőt, aki gyorsan elejét vette a dolgoknak és azt mondta, az ilyen túlkapások a média oldaláról több kárt okoznak igazából, mint hasznot. Ő szívesen aláír bármit a rajongóinak és nem érzi az ilyen indokolatlan tárgyak esetén sem kínosan, esetleg kényszerítve magát.