Benedek
-5 °C
5 °C
Mindeközben ma
új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Visszajöttek a gólyák, velük együtt azonban a tél is, ezzel megnehezítve a madarak életét. A Hortobágyi Madárkórház Alapítvány azonban óva ínt mindenkit attól, hogy túlzásba vigyék a gondoskodást, ugyanis nem mindegyik gólya szorul segítségre.

  Elsőként a hímek érkeznek, hogy elfoglalják fészkeiket, így várják párjukat. Azonban nem fáznak, fizikumuk épp olyan jól viseli a hőmérsékletkülönbséget, mint az áttelelő fajoké. Ráadásul 1,5-2 hétre elég tartalékuk van, így az sem probléma, ha éppenséggel nehezebben találnak élelmet. Ilyenkor tartalékolnak az energiájukkal, keveset mozognak, gyakran napokig egy helyen tartózkodik mozdulatlanul.

  Épp ezért, mielőtt bárki megpróbálna segíteni az állatnak, győződjön meg arról, hogy egészséges-e: tud-e repülni, épek-e a végtagjai, áll-e. 

  Az egészséges, fészkét őrző madarakat nem szabad befogási kísérlettel felzaklatni, mert a hajkurászás megviseli őket, a maradék energiáikat használják fel menekülés és a stressz miatt.

  Amennyiben láthatóan sérült vagy fekszik, fogjuk meg, és helyezzük meleg helyre, majd próbáljuk megetetni apróhallal vagy csirkenyesedékkel és hívjuk a szakértőket.

  Aki pedig szeretné megkönnyíteni az egészséges gólyák életét, a fészek környékén elhelyezhet nekik táplálékot (apróhal vagy nyers csirkehús) és egy lavór langyos vizet (vödörből nehezen tudnak inni). Ehhez hamar hozzászoknak, így ha valaki elkezdte, ne hagyja abba, míg teljesen el nem olvadt a hó.

  Minden nap ugyanarra a helyre, ugyanabban az időpontban kell elhelyezni a táplálékot, de ne adjunk feldolgozott, sült, füstölt, főtt húskészítményeket, sem pedig sertéshúst, mert ez halálos lehet a gólyák számára.

 • A chilei Universidad de Concepciónban játszó Jesse Meneses kiharcolt egy tizenegyest a Colo-Colo elleni bajnokin. Így:

  Igen, jól látta. A bíróban viszont egész más tudatosult. Más magyarázat nem lehet arra, hogy miért kellett ezért büntetőt fújni. 

 • kátyús
  Fotó: Olvasónk

  A Gyulához közeli Újszalontáról (Európai falu, Leader közösség) külde be olvasónk a lenti Facebook-videót:

  Ha tudsz ennél is lyukasabbat, küldd be az ugyelet@mail.index.hu címre!

 • Capture.0

  Természetesen a Makita gyártja, ugyanolyan akksi van benne, mint a cég szerszámaiban, szóval még áram sem kell neki, és az az igazság, hogy annyira bombajól néz ki, hogy én is szeretnék egyet magamnak. Egyelőre csak japán boltokban kapni, ott 11900 jenbe, azaz nagyjából 29 ezer forintba kerül. A gép maga kerül ennyibe, akksit meg töltőt külön kell venni hozzá. (Asahi)