Friss kommentek

Halálcsip az, nem vakcina

2009. szeptember 12., 21:26 Módosítva: 2009-09-15 08:17
64
242 hozzászólás

Az új influenza világméretű terjedése kiváló új témát ad az agyukat csak világméretű összeesküvéseken törő tébolyult elméknek. Az talán mindenki számára nyilvánvaló, hogy a WHO világuralomra tör, hiszen a vírust is a szervezet találta ki és az ellenszert is rajta keresztül lehet beszerezni. De gondolták volna, hogy a védőoltásra csak azért van szükség, hogy minden emberbe egy csipet ültessenek, amin minden adatát nyilvántartják, majd pedig ennek segítségével indul meg az emberiség létszámát megfelező tömeggyilkosság? És akkor még nem szóltunk a koncentrációs táborok megnyitásáról, a harci kutyák begyűjtéséről, és az illuminátusok világuralmi törekvéséről.

Az új influenza az egész világon terjed, de egyelőre nem tűnik veszélyesnek. Közben készülnek az oltóanyagok, amelyekre a kormányok hatalmas összegeket költenek. Magyarország például 4,4 milliárd forintért vesz 4 millió adag vakcinát.

Az emberek túlnyomó többsége még csak a tévéből vagy az újságokból hallott a fertőzésről, ezért az egészségügyi hatóságok és a média reakcióit általában szándékos paráztatásnak érzi, és nem érti, miért kellene beoltatnia magát, és főleg miért kell ennyi pénzt kiadni egy látszólag veszélytelen fertőzés elleni oltóanyagra.

Vannak természetesen, akik számára nem elfogadható magyarázat az, hogy jobb most néhány milliárdot kiadni, mint később Albániával azonos gazdasági nívóra kerülni, ha tényleg beüt a dolog és a dolgozó nép tömegesen esik ki a termelésből. Vannak, akik ennél sokkal mélyebbre látnak, és tudják az igazi magyarázatát annak, milyen célokat is szolgál az új influenza körüli habverés. Az egész mögött természetesen világméretű összeesküvés áll, mi más.

242 hozzászólás Tovább

Idén sem lesz két Hold az égen

2009. július 9., 11:35 Módosítva: 2009-08-12 14:07
445
61 hozzászólás

Közösségi portálokon és emailben is terjed: augusztus 27-én akkorának fog látszani a Mars, mint a Hold.

"Bárhol vagy 2009 augusztus 27-én, 0 óra 30-kor pillants fel az égre. Két holdat fogsz látni. A Mars fog a legszebben fényleni. és olyan lesz mint a telehold. A Mars 34,65 millió mérföldre lesz a földtől. Ilyen esemény legközelebb 2287-ben lesz. Add tovább ezt az infót, mert ma élő ember ilyet nem láthat még egyszer!" - szól a levél.

Valójában ma élő ember ilyet egyáltalán nem láthat - leplezi le az álhírt a hírek.csillagászat.hu. A Mars látszó mérete elenyésző a Holdhoz képest. A bolygó szabad szemmel mindenkor csillagszerűnek látszik, távcsővel is csak apró korongnak, melyen sötét és világos foltokon kívül egyéb nem vehető észre.

A Mars sem 2009. augusztus 27-én, sem máskor nem látható akkorának, mint a telehold. A bolygó augusztus folyamán a hajnali égen figyelhető meg, a Bika, majd az Ikrek csillagképben, viszonylag fényes, de nem túl feltűnő csillagként. 2010. januárjában kerül földközelbe, ám ez a földközelség eléggé kedvezőtlen, hiszen ekkor is 99 millió km-re lesz tőlünk a bolygó. Ilyenkor érdemes elmenni egy csillagvizsgálóba és megfigyelni a Mars bolygót.

Honnan származik a Mars-kacsa?

A Mars 2003. augusztus 27-én igen szoros földközelségben volt, bolygónktól 55,8 millió km-re. Csillagászok kiszámították, hogy az utóbbi 60 ezer évben nem volt ilyen Mars-közelség. Ha egy 75-szörös nagyítású távcsővel figyeltük ekkor a Marsot, a távcsövön keresztül valóban akkorának lehetett látni, mint a telehold. Ez természetesen sokak figyelmét magára vonta, és a hír azóta évről évre felbukkan az interneten, az évszám, és a távcső diszkrét elhagyásával.

61 hozzászólás

Gyerekeket lopkodnak Egerből és Győrből?

2009. június 15., 07:36 Módosítva: 2009-06-15 07:36
708
104 hozzászólás

Újabb emberrablós lánclevél ütötte fel a fejét. A szöveg szerint lesötétített, fekete autóba rántják be a gyanútlan, 14 és 18 év közötti járókelőket. Megkérdeztük a rendőrséget, hogy igaz-e és hát persze, hogy nem.

104 hozzászólás Tovább

Lánclevél: felrobban a mobil töltés közben

2009. június 9., 10:05 Módosítva: 2009-06-09 10:09
35
60 hozzászólás

Felrobbanó mobiltelefonnal riogat a lánclevél, és riasztó fotókkal nyomatékosítja vélt igazát. 2004 óta köröz az interneten, most újabb lendülettel és magyar nyelven is elindult.

A lánclevél

LÉGY ÓVATOS

Néhány napja valaki töltötte a telefonját és kapott egy hívást.

Felvette a telefont, miközben az csatlakoztatva volt a konnektorba.

image002

Néhány pillanat múlva áramütést kapott a kábelen keresztül és összeesett.

A szülei berohantak a szobába. Alig volt pulzusa és összeégtek az ujjai.

image001

Azonnal kórházba vitték, de mire beértek, már halott volt.

A mobil telefon nagyon hasznos modern holmik.

image004

Mégis, a halál eszközévé is válhatnak.

Soha ne használd a mobil telefonodat töltés közben!

image003

TOVÁBBÍTSD EZT A FIGYELMEZTETÉST AHÁNY EMBERNEK CSAK TUDOD!!!!!

60 hozzászólás Tovább

Titkos pánikkód: 1234 helyett 4321

2009. április 28., 10:20 Módosítva: 2009-04-28 12:15
2164
120 hozzászólás

> PIN KÓD FORDÍTVA (jó tudni)

> Ha egy rabló arra kényszerítene, hogy ATM-ből pénzt vegyél ki, értesítheted a rendőrséget, ha a PIN kódodat fordítva adod meg.

> Pl. ha a PIN kódod 1234, írd azt, hogy 4321.

> Az ATM felismeri, hogy a PIN kódot fordítva adtad meg, mint ahogyan az a kártyádon van. A gép ugyan kiadja a kért összeget, de anélkül, hogy a rabló tudná, a rendőrség azonnal a segítségedre jön.

> Sajnos, ezt ritkán használják az emberek, mert nem tudnak róla.

> KÉRLEK, ADD TOVÁBB!

A fenti üzenet terjed már a múlt hét vége óta a net magyar felén, lánclevélben, és persze az iWiW-en, mert előbb-utóbb ott is kiköt minden hülyeség. Természetesen hoax, kitaláció az egész, angolul legalább 2006 szeptembere óta terjed. Reméljük, senki nem küldte tovább, aki meg továbbküldte, gyorsan kérjen bocsánatot.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, összeszedtünk négy ügyfelet négy különböző bankkártyával, és a nyakunkba vettük az Árpád úti banknegyedet, Újpest Zürichjét, hátha sikerül egy direkt fordítva beütött PIN kóddal látványosan elfogatnunk magunkat a rendőrséggel. Nem sikerült.

A K&H-nál próbálkoztunk először, natív kártyával, de a fordítva megadott PIN hatására a gép csak annyit mondott, hogy hibás a kód, és visszaadta a kártyát. A várakozás alatt sem jelent meg a várva várt rohamosztag, csak a bank biztonsági őre jött ki érdeklődni, mit művelünk, majd távozott.

A következő helyszínen, a Budapest Banknál citibankos kártyával teszteltük, vajon krosszkompatibilis-e a csodamódszer, de az eredmény itt is negatív volt: pénzt nem kaptunk, kártya vissza, rendőr a tízperces várakozás alatt sehol.

Úgy tesz, mintha adna

Vakmerő tesztelőnk így emlékszik vissza az akcióra: „Miután beírtam a fordított PIN kódot, végigcsinálhattam szinte mindent ugyanúgy, mintha a jó kóddal kezdtem volna a tranzakciót. Választhattam, hogy mekkora összeget akarok felvenni, majd amikor választottam, akkor abból, hogy bizonylattal vagy bizonylat nélkül akarom-e felvenni. Ekkor kaptam meg az üzenetet, hogy hibás a PIN kód, ha javítani akarom, nyomjam meg a Javítást. Nem azt nyomtam meg, hanem a Törlést, ekkor megkérdezte, akarok-e másik tranzakciót, nem akartam, hanem rohantam az út szélére, és vigyázó szememet az Árpád út távolára vetettem, ahonnan kék szirénás autókat vártam feltűnni. És várnék még bizonyára most is, ha az emberrablók már a hibás PIN kód beütésekor nem kezdenek gyanakodni, és vágják le a hüvelykujjamat, ki tudja, jó lehet még valamire az ujjlenyomatom.”

Az OTP-nél hasonló eredménnyel jártunk: az ATM látszólag itt is elfogadta a fordított kódot, eljutott a következő képernyőig, ahol az összeget kell beütni, és csak ezután utasította vissza a kérést. A számlatulajdonos viszont kapott egy megnyugtató, bár idegen nyelvű sms-t, miszerint „SIKERTELENATM készpénz felvét: – 100 000 HUF; OTP, BUDAPEST, IV. ARPAD UT 62”, majd a kártyaszám és az aktuális egyenleg. Kommandónak se híre, se hamva.

Ha valahol, akkor az utolsó helyszínen, a Raiffeisennél üthettek volna rajtunk a legkönnyebben, mert a rendőrség épülete a bankkal sréhen szemben van, másodpercek alatt át lehet érni gyalog, de sajnos itt sem fogtak el bennünket. A legnagyobb akadályt a bank saját humán biztonsági pajzsa jelentette – az alkalmazottak közül ketten is bizalmatlanul tudakolták, mit akarunk. Hiába tartózkodtunk a bank előtti járdán, tehát közterületen, még a forgatástól is el akartak tiltani bennünket, aztán szerencsére sikerült kapcsolatba lépniük a központtal, ahonnan megérkezett az engedély. Beütöttük a fordított kódot, az rendben elutasítódott, jött a hibás PIN miatt sikertelen készpénzfelvételről szóló sms, aztán kémleltük egy ideig a szemközti rendőrőrsöt, hátha lecsap ránk valaki, de erről a helyszínről is szabadlábon távoztunk.

Tizenöt éves sztori

A pánikkódos hoax réges-rég ismert ugyan, még a Wikipedia PIN kódokról szóló cikke is tárgyalja, de érdekes módon nem teljesen alaptalan. A Snopes.com szerint a SafetyPIN-nek nevezett módszert 1994-ben találta ki egy chicagói üzletember, Joseph Zingher, aki négy évvel később szabadalmaztatta is az ötletet. Zingher még arra is talált – pontosan nem részletezett – megoldást, hogy mi legyen azokkal a kódokkal, amelyek visszafele ugyanazok, mint odafele (1111, 1221, stb.).

Bár az elmúlt években több amerikai állam törvényhozása is fontolóra vette a módszer bevezetését, sőt Illinois-ban 2004-ben fakultatíve alkalmazhatóvá is tették, máshol, például Georgiában és Kansasban nem lett belőle semmi. Az okok között szerepel, hogy a bankok úgy gondolják, a rabló úgyis rég lelép, mielőtt a pánikkód által riasztott rendőrök a helyszínre érkeznének, illetve hogy az ügyfelek jelentős része stresszhelyzetben képtelen lenne saját PIN kódjának fordítottját beütni, főleg anélkül, hogy a rabló gyanút ne fogna.

120 hozzászólás

A Citibankra hivatkozik a nigériai levél

2009. április 15., 08:09 Módosítva: 2009-04-15 08:09
0
27 hozzászólás

Azt hittük, már kihalt ez a műfaj, erre itt van egy különösen szórakoztató példány a nigériai levelek közül. (Ha átaludta volna az elmúlt másfél évtizedet, és még nem hallott erről a fajta csalásról, olvasson utána itt és itt és itt.)

A fordítóprogrammal magyarított levél elkéri a felhasználó banki adatait, cserébe sok milliót ígér. Ne dőljön be!

"Kedves Barátom,

Tudom, hogy ez az üzenet jelenik meg az Ön számára meglepetést, de mielott tovább szeretnék hivatalosan bevezetni my self nektek, a nevem Hank Mr. Smith brit. Én dolgozó CITIBANK INTERNATIONAL PLC. LONDON BRANCH az az ellenőrzési igazgató. Én érintkeztetéses Önnek ezt a levelet, hogy lesz egy óriási előny, hogy mindketten abban a reményben, hogy megtalálja azt érdekes. In my department felfedeztem egy elhagyatott összege ($ 16,5 millió) Tizenhat millió ötszáz ezer amerikai dollár egy számla tartozik, hogy az egyik elhunyt külföldi ügyfél Late Mr. Denis Cook egy amerikai állampolgár, aki sajnos elveszett élete során Osama bin Laden bombázásért Világ Kereskedelmi Központ
A szeptember 11. 2001. A választott érintkeztetéses akkor felkeltette a földrajzi, ahol él, elsősorban azért, mert az érzékenységi az ügylet, amely egy idegen, hogy az alap, hogy fel kell szabadítani. Azt akarom, hogy hadd tudja, hogy a bank nem várta meg, hogy azok a közeli hozzátartozók az elhunyt ügyfél és már nem találja bármely, a rokonok, 2 éve, és az összes jelzés nincs egy az az állítás, ez az alap, és a bank úgy döntött, hogy az alap a bank nem várt számlát a bank használja fel, ha senki nem mutatja, hogy a nekik, mint a kedvezményezett, és nem akarom, hogy megtörténjen, mert ez egy arany lehetőséget, hogy eljön egyszer az idő, és én szeretném, hogy fogd meg, amely a fő ok, I am a kapcsolatot, hogy kérjen adja be Önnek, hogy a bank, mint a közeli hozzátartozók / a kedvezményezett az alap, hogy az alap értékelt a 16,5 millió dollárt kell kifizetni akkor a mi érdekünkben.

27 hozzászólás Tovább

Veszélyes vírust rejt az online képeslap?

2009. április 13., 17:24 Módosítva: 2009-04-13 17:24
33
33 hozzászólás

2008 júliusa után újra tombol az interneten a Hallmark online képeslapküldő szolgáltatást hírbehozó lánclevél. A szöveg szerint a képeslapon érkező vírus leégeti a merevlemezt. Hogy ez mit jelent pontosan, azt nem részletezi, de végül is mindegy is, a szöveg úgyis hoax.

A lánclevél

"Továbbítsátok sűrgősen levelezőpartnereiteknek: A ez elkövetkező napokban ha BÁRKITŐL, legyen az ismerős, rokon vagy
barát a HOLLMARK-on keresztül képeslapot kaptok ne nyissátok ki!
Megnyitáskor a C merevlemezt "égeti" le.
A CNN tette közzé a felhívást, maga a vírus nagyon agresszív és a MICROSOFT is roppant
veszélyesnek nyilvánította.
Tegnap fedezték fel és még nem találták
meg a megfelelő vírusírtót."

33 hozzászólás Tovább

Kevés telefonálással gigantikus számla

2009. április 6., 07:36 Módosítva: 2009-04-06 15:25
2
79 hozzászólás

Bár folyamatosan csökkennek a mobiltelefonálás percdíjai, sőt, a roamingtarifák is egyre olcsóbbak, mégis minden héten szárnyra kap egy újabb lánclevél, ami rettenetes számlaösszegekkel riogat. A mostani szerint a +36-os előhívó használatakor plusz díjat vonnak le a mobilszolgáltatók. Megkérdeztük a telkókat felügyelő Nemzeti Hírközlési Hatóságot.

79 hozzászólás Tovább

Katasztrófa lesz, ha egyszerre kapcsoljuk le a villanyt?

2009. március 28., 13:20 Módosítva: 2009-03-28 15:51
19
103 hozzászólás

Szombat este fél kilenctől fél tízig tart a Föld Órája 2009 nevű környezetvédelmi akció, amelyben a szervezők a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Arra kérik az embereket, kapcsolják ki elektromos berendezéseiket és világszerte több városban kikapcsolják a közvilágítást is. Egy interneten terjedő lánclevél szerint az akció katasztrofális hatással járhat, az erőművek nem bírják majd a nagy váltást és összeroppannak. Igaz ez?

A lánclevél

"Sziasztok!
Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket! Egy
olyan felhívás terjed az interneten ami akár katasztrófát idézhettek
elő! Nézzétek meg csak pl. az Iwiw vagy a Myvip főoldalát. Bővebben
itt olvashattok róla http://wwf.hu/foldoraja. Arról van szó, hogy ma
este egy időpontba mindenki kikapcsolja a villamos fogyasztókat mert
ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Azonban a
villamos rendszer és az erőművek összeroppanhatnak a hirtelen
áramugrás hatására így akár teljesen megsemmisülhetnek. Ez olyasmi
mint mikor a katonák egyszerre menetelnek a hídon. Az erőműveket nem
lehet gyorsan szabályozni és a villamos hálózat sem bír ki ekkora
lökést. Ha nem hiszitek el akkor nagyon gyorsan keressenek egy-két
neves szalembert és kérjék ki a véleményét ez ügyben mielőtt későn
lesz. Ma március 28.-án fél kilencre tervezik az akciót.
üdv."

A tények

A Hoaxkábel villamosmérnök szakembere szerint a lánclevélben foglalt információk hamisak, nem lesz itt semmiféle teljes megsemmisülés, a villamosenergia-rendszerek és működtetőik alaposan fel vannak készülve a teljesítményszükséglet-ingadozásra. Ismerve a környezettudatosság népszerűségét, feltehetően az akcióban résztvevők száma sem lesz mérhetetlenül magas. Ráadásul nem is tudnák ugyanabban a pillanatban lekapcsolni az összes villamos berendezést, egy pár percre széthúzódó ingadozást pedig már képes kezelni az energiarendszer.

A magyarországi rendszerüzemeltető, az Országos Villamostávvezeték Zrt. munkatársától megtudtuk, készülnek az eseményre, rendszerirányítóik ma is készenlétben állnak, és korrigálják az este fél kilenctől esedékes áramingadozást.

A villamosenergia előállítása napjainkban egy óriási, egybekötött rendszerben van megoldva Európában Skandinávia és Nagy Britannia kivételével. (Az áramszocializmus idején pedig a kisebb szocialista országokkal és a Szovjetúnió nyugati részével voltunk együtt.) A rendszerben lévő sok millió, egyénenként döntő fogyasztó energiafelhasználása ugráló görbét ad, amelynek trendje előre becsülhető, magyarázta a villamosmérnök. „Például, nyáron hajnali négykor egységnyi energia kell, télen reggel nyolckor két egység. Előbbire olcsón és folyamatosan működni képes erőművek adják az energiát, például atomerőművek, utóbbira a drágább, de adott napon belül indítható erőművek valók, mint az olajerőművek. Aztán vannak a csúcserőművek is, amelyek ezeket a blokkokat konkrét igények szerint állítják, akár percek alatt is" - fogalmazott.

Ráadásul a finomszabályozás nem csak erőművi blokkok ki-be kapcsolásával folyik, a generátorok teljesítménye szabályozható. A blokk-kapcsolgatás csak akkor következik be, ha a fogyasztásváltozás az aktuálisan üzemelő rendszerek üzemi paramétereinek változtatásával már nem követhető.

Update: Dallos György, a WWF Magyarország energetikai szakértője az alábbi adatokkal egészíti ki a fent leírtakat:

"Szombat estére körülbelül 4500 MW áramfogyasztás várható, ebből mintegy 3500 MW-ot magyar erőművekből fognak fedezni, a többit pedig importból. Ha az akcióhoz 300.000 háztartás csatlakozik (ez 10%-os részvételt jelent), és mindegyikben lekapcsolnak 5 darab 60 W-os égőt, az akció akkor is csak körülbelül 100 MW-al csökkentené a rendszerterhelést. Ez annyira kevés, hogy a rendszerben levő rugalmassági mechanizmusokkal kiegyensúlyozható. Ha egyenletesen oszlik el az országban, akkor körülbelül 2%-ot jelent, beleértve a lekapcsolt díszkivilágításokat is. Abban az esetben, ha a rendszer belső rugalmassága mégsem lenne elegendő, valószínűleg valamelyik gázos erőművet terhelnék vissza (Tiszai, Dunamenti vagy Csepeli) A Föld órája időtartamára."

103 hozzászólás

Polgárháború lesz március 15-én?

2009. március 11., 11:30 Módosítva: 2009-03-14 10:56
2
402 hozzászólás

A nagy ütemben terjedő lánclevél szerint az idei március 15. minden eddiginél véresebb lesz: az erődemonstrációba beszáll a hadsereg is, kikapcsolják a mobilszolgáltatást és az ellenállókat lelövik. Igaz ez?

A lánclevél

"Subject: Feltétlenül olvassátok el!

Érdekes, de nem meglepő, ahogy látom a folyamatokat és ismerem a
hatalmi technikákat.

Józsi

Gábor fiam az egyik pesti lövészklub tagja, az ott történt egyik
beszélgetését írta le nekem... Tegnap beszélgettünk a lőtéren. A Balázs, a lövészetvezető rendőrségi alkalmazott, konkrétan mint fegyvermester a készenléti erők fegyverraktáraiért felel. Ő egy 5000db-os géppisztoly készletért felel, illetve behívó parancs esetén azok működéséért, kiosztásáért, bevetéséért, beleértve több millió darabos őszerkészletért. Pontosan látja a szükségállapot esetén behívandó tartalékosok, készenlétiek listáját.

402 hozzászólás Tovább

Euróezreket fizet, ha visszahívja az ismeretlen számot?

2009. március 6., 11:00 Módosítva: 2009-03-30 15:18
3240
38 hozzászólás

A mobiltelefonos csalók kreativitása határtalan, a különféle változatok közül a feltöltőkártyás csalás például azóta tartja magát, amióta a feltöltőkártya létezik. Legutóbb február elején indított feltöltőkártyás ügyben nyomozást a rendőrség, miután egy nyírkátai férfi tett feljelentést. Valaki a mobiltelefon-szolgáltatója nevében felhívta a férfit, mondván, hogy sorsoláson 1,7 millió forintot nyert. A pénz kézhezvételéhez tízezer forintért kellett feltöltő-kártyákat vásárolnia, amelyek adatait be kellett diktálnia a csalóknak a reménybeli juttatásért. A gyanútlan férfi így is tett, csak később jött rá, hogy átverték. Az ügyben a Mátészalkai Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Hívja vissza az ismeretlen számot

A legfrissebb mobilos csalással riogató lánclevél azonban szerencsére kamu.

Először íme a két lánclevél, alább pedig a magyarázat:

1) "Kaloztelefonszam Vigyazzatok!!!! Mobil telefonosok: Vigyázzatok! Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik:+ 4478.....Ne vegyétek fel a telefont ha ilyen számról van hívásotok és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb 20 000 HUF -os költséget is jelenthet.Kérünk Titeket tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelfonnal rendelkezik.Közreműködéseteket előre is köszönjük!

Sziasztok!Én már túl vagyok rajta. Annyi furcsaság volt a dologban, hogy nagyon korán kb 3-4 csörgés után lerakják a telefont. Nálunk az egész családot végighívták. (szerencsére senki nem vette fel) A szám: +44782232.... az utolsó négy karakter változik csak! (a híváslistában benne maradt mindannyiunknál)A telefonhívások este történnek általában!"

2) "Február 5-én a Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon Marija Kusity a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a következő értesítést közölte:
"Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy új fajta bűncselekményre, Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött.
A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén nem fogadott hívás jelenik meg. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is hogy a telefon megcsörrenjen. Ha a mobiltelefon tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következőek: +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394... ( ebben a konkrét esetben +393193260045 szám volt ), de mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következmény nem lesz. De ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik.
A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és több mint 2.000 EUR-os költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, és óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.
A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is.
Megkérem, hogy ezen esetek megelőzése érdekében minél több emberhez juttassa el ezt az információt.
"

Tények

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője az Indexnek elmondta, mindkét lánclevél valótlanságokra épül. "Magyarországon fogadott, külföldi hívásért a mobilszolgáltató semmilyen esetben nem számlázhat, de nem is teszi, nem kaptunk még ilyen bejelentést. Az első lánclevélben szereplő szám egy angol mobilszám, a másodikban szereplő számok közül az egyik előhívó, a +393 olasz mobilra mutat, a többi pedig nem létezik. Amennyiben normál külföldi mobilszámot hívunk vissza - akár gyanútlanul is - a magyar mobilunkról, akkor tarifacsomagtól függően is maximum pár száz forintot fizetünk percenként. Az pedig, hogy ne lehetne megszakítani egy hívást, egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs" - fogalmazott.

Sokaknak ilyen láncleveleket olvasva az a félelme, hogy a visszahívott szám emelt díjas, azt azonban kevesen tudják, hogy itthonról külföldi emelt díjas számokat nem lehet hívni. "És más országból a magyar emelt díjas számokat sem, gondoljunk a Megasztár példájára, ahol lehetett ugyan külföldről szavazni, de meg volt adva az adott ország emelt díjas száma. Elméletben lehetséges a külföldi emelt díjas szám hívása, de ehhez speciális előhívók szükségesek, és a lánclevélben foglalt számok nem ezek" - fogalmazott. Ráadásul a magyar mobilszolgáltatók nem is adnak meg a tarifatáblázatban külföldi emelt díjas számok hívására irányuló összeget, vagyis nem számolhatnak fel érte díjat.

A lényeg tehát, hogy a több ezer eurós számlát előállítani magunknak fáradtságos munka, talán úgy lehetséges, ha napokig lógunk egy nagyon távoli országban, mondjuk a Zöld-foki Köztársaságban bejegyzett mobilon, de ennek nincs nagyon sok értelme.

38 hozzászólás

Ericsson laptopot ígér a hároméves hoax

2009. február 27., 11:15 Módosítva: 2009-03-05 11:20
25
22 hozzászólás

Újra és újra ki kell jelentenünk, hogy az interneten nem lehet értékes ajándéktárgyakhoz jutni – akkor sem, ha ennek a reményében kéretlen levelekkel árasztjuk el az összes ismerősünket. Most éppen egy hároméves hoax próbálja az ellenkezőjét állítani.

Már nem lepődünk meg azon, hogy újabb bosszantó lánclevél terjed az interneten. Lassan ahhoz is hozzászokunk, hogy még mindig vannak olyanok, akik ennek próba-szerencse alapon bedőlnek. De az megdöbbentő, hogy az önjelölt hoax-szerzőknek milyen szegényes a fantáziájuk. Most egy ősrégi lánclevél jelent meg újra, csak az ígért ingyenes tárgy, egy Ericsson T18-as telefon helyett egy laptop szerepel. Mármint egy Ericsson laptop, mert az ismeretlen művész arra sem vette a fáradságot, hogy a márkanevet lecserélje. A levél szövege:

Helló Mindenki,

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz.

Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.

Az Ericsson sajtóközleményben reagált a lánclevél híresztelésére. „A közelmúltban útjára indult egy valótlan tartalmú, és ezáltal rosszindulatúan félrevezető levélsorozat, melynek írója az Ericsson munkatársának kiadva magát ingyen laptopokat ígér a levél továbbítójának. Hivatalosan cáfoljuk, hogy a levél szerzője, tartalma és célja bármilyen összefüggésben állna az Ericsson Magyarországgal vagy bármely Ericsson vállalattal világszerte” – áll a közleményben. A cég világossá teszi, hogy mivel nem foglalkoznak laptoptok gyártásával és értékesítésével, eleve nyilvánvaló a megtévesztés szándéka, és mindenkit felszólítanak, hogy ne továbbítsák senkinek az álhírt tartalmazó levelet.

22 hozzászólás

Mégsem kémkedik a digitális dekóderekkel az amerikai kormány

2009. február 26., 13:08 Módosítva: 2011-04-21 11:20
0
17 hozzászólás

Egy washingoni mérnök a Youtube-ra töltötte fel leleplező videóját a set-top boxokról. Bár beismerte, hogy csak viccelt, addigra már szinte egész Amerika beigazolódni látta azt a félelmet, hogy a digitális átálláshoz szükséges set-top boxok a kormánynak kémkednek.

A kilencven másodperces videóban a huszonnyolc éves Adam Chronister látszik, ahogy felnyitja a kormány által is támogatott set-top boxot, és belül egy apró videokamerát és mikrofont talál.

„Egy barátom próbálta elhitetni velem, hogy kamerát tesznek ezekbe a készülékekbe" - meséli a videó elején Chronister. „Tehát felnyitottam, és valóban volt benne kamera és mikrofon is"- mutatott rá egy apró lencsére a szerkezetben.

17 hozzászólás Tovább

Még egyszer: nem lehet pénzt gyűjteni egy email továbbításával

2009. január 14., 10:05 Módosítva: 2009-02-07 11:00
2281
55 hozzászólás

Egyszer már járt a Hoaxkábelen ez a lánclevél, akkor a győri Philips egyik alkalmazottjának valós adataival próbálta a hiszékeny és jó lelkű embereket rávenni, hogy emailek továbbításával gyűjtsenek pénzt egy rákos beteg gyereknek. A sztori már akkor is kamu volt, ahogy ez a mostani is, ami egy püspöki titkár és egy veszprémi nagypapa nevén és címén állítja, email-továbbításonként 32 forintot kap egy rákos gyerek.

A lánclevél

 Subject: Fw: Beteg kisbaba kér segitséget, nem pénzt. Ilona, segítsünk! Judit ----- Beteg kisbaba kéri a segítséget !!! Hello! Kérlek benneteket, hogy küldjétek tovább!! Ha kitörlöd neked nincs szíved. Én egy 29 éves apuka vagyok. Nekem és a feleségemnek gynyörű életünk volt. Hála Istennek van egy gyermekünk is! Nemrég az orvosok daganatot fedeztek fel a kicsi agyában és testében. Az egyetlen út, hogy megmentsük a m^utét. Sajnos nincs elég pénzünk rá. Az AOL és a ZDNET beleegyezett, hogy segít nekünk.Az egyetlen út, hogy segítsenek az, hogy elküldöm Neked ezt az e-mailt T e tovább küldöd. Az AOL nyomonköveti ezt levelet és számolja, hogy hány ember kapta meg.Minden ember aki megnyitja ezt az e-mailt és tovább küldi emberenként 32,-ft-ot szerez nekünk! Kérle egítsetek!! Köszönjük!!!!! Maroti Szabolcs 8200 Veszprém utca házszám. Kérlek tedd meg! Tisztelettel, az Úr áldását és békességét kívánva: Szakács Sándor mb. püspöki titkár

A tények

A korábbi hasonló emailekhez hasonlóan újra csak azt tudjuk mondani, bár 1997 óta különböző változatokban terjed a levél, továbbra sem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelezőprogramban képes lenne ellenőrizni és számlálni a továbbított emaileket, illetve azt, hogy ki, kinek és hányszor továbbított levelet. Ezért pénzt sem lehet gyűjteni vele.

A mostani lánclevél valóságos elemeiről szóló lánclevelet is kaptunk, a levél írója vette a fáradtságot, és utána nézett, a megadott néven és telefonszámon vajon tényleg pénzt gyűjtenek-e? Ezt írta:

"E történet álságosságát ma, 2009. január 13-án este derítettem ki. Beszéltem a nagypapával, Maróti Rezsővel, tőle tudom, hogy 3 éve kering ez a levél. Nem tudnak mit tenni. A fia, akinek nevét felhasználták illetéktelenül ma már 33 éves, a kislány pedig, aki sosem volt beteg hál' Istennek, 10 éves, és Lilinek hívják. A lakástelefonjuk: 06-88-telefonszam a nagypapa mobilja, ezen beszéltem vele: 06-30-telefonszam. Sajnos mindenki továbbítja, mert ezzel letudja a jószándékú segítséget, de addig már nem mennek utána, hogy fel is hívják a számot. Szóval segítenék, ha igaz lenne. De most legfeljebb azzal, hogy valamelyik lapnak megírom. Csalás, és a jóindulatú emberek kihasználása + valamely netes szolgáltató forgalmának, tehát pénzének növelése. Arra kérlek Benneteket, ne dőljetek be minden ilyen „megható” kérésnek. Vegyétek a fáradtságot, és nézzetek utána".

55 hozzászólás

Nem, a 15 éves Rácz Vivien nem tűnt el

2009. január 5., 14:18 Módosítva: 2009-02-07 11:00
24
40 hozzászólás

Vagyis tavaly egy pár napra tényleg eltűnt, de már szerencsére régesrég megkerült, ennek ellenére folyamatosan köröz a neten (elsősorban az iWiW-en) az eltűnéséről szóló lánclevél.

A lánclevél

„!Továbbított üzenet!!!!!!!!! Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni!!! Eltűnt a kislányom 5. napja,a rendőrségre nem tudunk számítani szeretnénk ha valaki elküldené körlevélbe mindenkinek akinek csak tudja, hogy eltűnt Rácz Vivien Edit született xxx-én személy leírás:xxx cm, átlagos testalkatú,barna hajú és szemű fehér fogú ismertető jele nincs! Eltünésekor sötétkék farmerben sötétbarna derékig érő kapucnis kabátban és fehér nike sportcipőben volt.mindenkinek a fokozott figyelmét kérem! Elérhetőségem: 70/telefonszám, 70/telefonszám vagy hívd a rendőrséget!MINDENFÉLE KÉPPEN KÜLDJÉTEK EL EZT KÖRLEVÉLBEN AKIHEZ CSAK TUDJÁTOK KÖSZÖNETTEL SZÜLEI ÉS BARÁTAI! (KÉPE: INTERNETEN KERESETT ELTŰNT SZEMÉLYEK KÖZÖTT TALÁLHATÓ CSAK ÜSD BE A NEVÉT III.KER ÓBUDA FIGYELEM!!!AZ ORSZÁG BÁRMELY PONTJÁN FELTÜNHET!!! Kérek minden ismerőst küldje el ezt a levelet minden partnerének!!!

Fontos!! A te anyukád is és barátaid is meg tennék!! Legyen Szivetek Két Kattintást Rászánni egy ember életre!!!”

A tények

A 15 éves Rácz Vivien 2008 márciusában valóban eltűnt, de egy héttel később szerencsésen megkerült. A lány szülei az Indexnek elmondták, tudnak arról, hogy a lelkes internetezők körlevélben azóta is keresik a lányukat, de ő csak egy hétig volt távol. Azóta a szülők egyetlen vágya, hogy elcsituljon a Vivent övező felhajtás.

A lány a lánclevélben foglaltakkal ellentétben a rendőrség eltűnt személyek adatbázisában sem szerepel.

40 hozzászólás

Lánclevél klasszikus újra: AIDS-cel fertőznek gyanútlan embereket a moziban

2008. február 25., 14:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00
13
37 hozzászólás

Újra megjelent a magyar weben az egyik legrégebbi ismert lánclevél, ami szerint egy injekcióstűvel HIV-vírust fecskendeznek a világ több területén gyanútlanul mozizó áldozatok testébe.

37 hozzászólás Tovább

Vírust terjeszt a matrixos prezentáció?

2008. január 24., 11:30 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
19 hozzászólás

Egy levélben küldött, Welcome to the matrix.pps nevű Power Point prezentáció vírust rejt, állítja a magyar nyelvű lánclevél, pedig nem is. Azt is állítja, hogy szétcseszi a merevlemezt. Hát, ez sem igaz. Akkor mi igaz?

19 hozzászólás Tovább

Hackerveszéllyel riogat az Iwiw-körlevél

2008. január 15., 10:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
53 hozzászólás

"Először is bocsánatot szeretnék kérni, hogy így ismeretlenül írok neked, de..." - kezdi az Iwiw belső levelezésében és üzenőfalain terjedő levél, amire a spamre érzékeny rutinos netező persze azonnal törléssel reagál. Tovább olvasva a levelet, kezd érdekessé válni a dolog: azt ajánlgatja, hogy láthatatlanná és névtelenné tesz az interneten.

A linkre kattintva meglepő módon nem kapunk vírust, viszont a láthatatlanság (vagyis az ip-címünk elrejtése) mellett azt a fenyegető képet vázolja fel, hogy enélkül a gépünk hackerek martalékává válik, és "bárki, minimális számítástechnikai ismeretek birtokában" ellophat bármit a gépünkről. Persze nem kell félni, a banner mögött ott a csodaszer.

53 hozzászólás Tovább

Olimpiai lángot gyújt a vírus és elégeti a merevlemezt? Nem!

2007. december 7., 11:11 Módosítva: 2009-02-07 11:00
1103
46 hozzászólás

A legújabb vírussal riogató hoax a kreatívabb fajtából való. Hogyaszondja: „a leggonoszabb vírus”, ami „elégeti a keménylemezt”, ezért ha ilyet kapunk, „kapcsoljuk ki a computert”. Ha kiröhögte magát, íme a tények.

46 hozzászólás Tovább

Átalakult az iWiW, jött vele egy új lánclevél is

2007. november 30., 12:40 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
32 hozzászólás

November 15-én átalakult a legnagyobb taglétszámmal rendelkező magyar online közöségi hálózat, az iWiW. Ahogy azt a Webisztán igen részletesen megírta, és a tagok is megfigyelhették, a változás az iWiW-et, mint online üzleti felületet érinti. A lényeg: leválasztják a valós személyekről a különböző kulbokat, cégeket. Utóbbiaktól pénzt is szedni fognak, míg a civil szerveződések, például rajongói klubok csak egy bélyeget kapnak a rendszerben. Ahogy a hírhez kapcsolódó sajtóanyag fogalmaz: "A cégek a fejlesztők tervei szerint némileg elkülönült felületen jelenhetnek meg, s ezért egyszeri regisztrációs díjat, azon felül pedig ismerősönként 30 forintot kell majd fizetniük."

Az iWiW-hoaxoknak nagy a hagyománya: 2006 októberében egy olyan terjedt, ami szerint bárki szerezhet meghívót az iWiW online közösségi hálózatba, aki továbbküld egy pársoros kódot. 2006 május elején, amikor a T-online egymilliárd forintért megvette a hálózatot, az aktuális lánclevél azzal riogatott, hogy a cég szerint haszontalan felhasználókat kirúgják a rendszerből. 2006 februárban a körlevél arról vizionált - ami most a cégek számára valósággá vált -, hogy fizetős lesz az iWiW.

A mostani átalakulás is hozott egy lánclevelet: eszerint lassú a rendszer, ezért ki fognak rakni jó néhány felhasználót. Kivéve azokat, akik továbbítanak egy lánclevelet. Ugye, hogy ez nem tűnik túl logikusnak?

A lánclevél

"Kedves Felhasználók!
Ezúton szeretnénk a segítségeteket kérni, a rendszer további fejlesztése érdekében.Nyilván Ti is észrevettétek , hogy az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lényegesen lasabb lett es sok funkció elérhetetlen. Ennek oka hogy sok inaktív felhasználó van a rendszerben. Hogy kiszűrjük Őket, a Ti segítségetekre szükség van.

Kérjük küldjétek tovább ezt a levelet az összes ismerősötöknek. Az üzeneteket regiszrálni fogjuk. Ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felasználók vagytok. Fáradozásotokat minden 66. után egy új meghívóval jutalmazzuk. Ezt az üzenetet kűldjétek tovább minden ismerősötöknek. ( minden 66. után új meghívó) Ha 3 héten belűl nem külditek tovább ezt azüzenetet egy ismerősötöknek sem akkor sajnos a kapcsolatot törölni kell a rendszerből, hogy újabb meghívókat adhassunk."

Mi van?

A lánclevél hoax, már a benne hemzsegő helyesírási hibák is elárulják. Az iWiW semmi hasonló hírt nem adott ki, azt azonban igen, hogy soha nem változtat a rendszer alkalmazásain vagy taglétszámán úgy, hogy láncleveleket köröztet a felhasználók között. Kizárólag a mindenki által látható, 'Gépház üzen' című felületen informálja a tagokat.

Ahogy az iWiW Gépház blog gyakran ismételt kérdéseire adott válaszai között olvasható: "Azokat a tagokat, akik szándékosan megtévesztenek másokat kilétükkel kapcsolatban, elárasztják a fórumokat üzenetekkel, kéretlen üzenetekkel bombáznak más felhasználókat az iWiW-adminisztrátorok kizárják a rendszerből. A kizárt felhasználó adatai elvesznek. Erről részletesen a Felhasználási Feltételekben olvashatsz." 

Bár feltételezzük, hogy ez a kitétel elsősorban az üzleti alapú kéretlen levelekre, vagyis a spamelőkre gondol, de a fenti lánclevelet sem érdemes továbbítani. Már csak azért sem, mert roppant idegesítő.

32 hozzászólás

Fókabébiket ölnek Kanadában és Norvégiában?

2007. október 26., 13:05 Módosítva: 2009-02-07 11:00
3
18 hozzászólás

Egy fókabébi nevében írt magyar nyelvű lánclevél köröz az interneten. A brutális képsorral illusztrált körlevél szerint Norvégiában és Kanadában a turizmus új formája, a bébifóka-gyilkolás sportja hódít. Utánajártunk a lánclevél hátterének. Vigyázat, a hajtás után vérfagyasztó képek!

18 hozzászólás Tovább

Jobbos vagy balos az agya?

2007. október 10., 16:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00
1884
337 hozzászólás

A Daily Telegraph publikált egy egyszerű tesztet, amellyel a fenti csinos női sziluettet bambulva bárki megállapíthatja, hogy agyának inkább jobb-, vagy inkább bal féltekéjét használja. Az érdekes tudományos teszt hamar felkeltette a magyar internetezők figyelmét, körlevélben indult útjára.

A teszt itt található. A Daily Telegraph cikke szerint, aki a forgó női alakot óramutató járásával egyező irányban látja mozogni, jobboldali agyféltekéjét dolgoztatja jobban. Aki az óra járásával ellentétesen, az pedig a balt. A szöveg szerint legtöbben az óramutató járásával ellentétes irányban látják mozogni a női alakot, vagyis bal agyi féltekéjüket használják jobban.

337 hozzászólás Tovább

Újra versenyez Magyarország a Játék Határok Nélkül-ben?

2007. szeptember 28., 08:20 Módosítva: 2009-02-07 11:00
5
23 hozzászólás

Egy lánclevél szerint újraindul a kilencvenes évek népszerű vetélkedője, a Játék Határok Nélkül, viszont Magyarország pénzhiány miatt kimarad belőle. Kivéve, ha összegyűlik megfelelő számú aláírás, akkor ugyanis a Magyar Televízió úgy dönt, nevez. Utánanéztünk, igaz-e.

A lánclevél

"Magyarország 1993-ban került be a játékba és egészen 1999-ig minden évben részt vett a határtalan játszadozásban (7 év alatt háromszor nyertünk). A Játék Határok Nélkül 2007-ben újra indul(7 év kihagyás után) 8 ország részvételével: Belgium, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Hollandia, Portugália, Szlovénia és Olaszország. Sajnos Magyarország nem jelentkezett a játékra, úgyhogy valószínűleg megint az anyagiak miatt kell nélkülöznünk az amúgy izgalmas és megnevetető játékot a tévé képernyőiről. De van még remény!

23 hozzászólás Tovább

Visszavonja az UEFA Gera piros lapját?

2007. szeptember 18., 11:00 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
28 hozzászólás

 

 

A szeptember 12-i Törökország-Magyarország Eb-selejtező mérkőzésen történt, vitatott bírói döntést semmissé lehet tenni, állítja egy gyors ütemben, elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél. A szöveg szerint ha a vereség és a szabálytalannak tartott döntés okán méltatlankodó magyarok összegyűjtenek 5000 aláírást, visszavonják a jogtalan bírói döntést.

A lánclevél

"Az UEFA állásfoglalásának értelmében, ha össze tudunk szedni 5000 aláírást, miszerint tiltakozunk a szerdai válogatott meccsen történt jogtalan kiállítás ellen, akkor utólag visszavonják Gera piros lapját, megadják a 11-est, eltörlik a 3 török gólt, és 1-0 arányban nekünk adják a meccset! Ha 5000 ember kiírja ezt az üzenőfalára, akkor az UEFA érvényes 5000 aláírásnak fogja tekinteni! A becsületünk a tét! Hajrá!"

A tények

28 hozzászólás Tovább

Újra itt a Danone-bojkott felhívás

2007. szeptember 17., 10:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00
140
26 hozzászólás

A magyar web egyik legnagyobb múltú lánclevele éledt újra 2001 és 2005 után 2007-ben is. A levél a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. Információja szerint a Danone be akarja záratni az édességgyárat, és ezzel megszünteti a nagy múltú finomságok, mint a Vaníliás Karika vagy a Pilótakeksz gyártását.

A lánclevél újjáéledésének apropója, hogy a Danone júliusban eladta kekszgyártó üzletágát az amerikai Kraft édességipari cégnek. A Kraft nem tervezi a bezárást, a jól ismert kekszek továbbra is kaphatóak. Ki terjeszti, hogy be akarják zárni a gyárat? Mit tud Ön erről?

A lánclevél szövege

Szerintem sem a hallgatóimnak, sem a barátaimnak nem kell magyaráznom, milyen nagy ereje lehet egy civil szerveződésnek! Mi ennyit tudunk tenni, hát tegyük meg!

NE VEGYETEK DANONE TERMÉKET!

26 hozzászólás Tovább

Újra köröz a mellbimbórákkal riogató lánclevél

2007. szeptember 12., 11:10 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
7 hozzászólás

Tavaly áprilisban lepte el a magyar webet a Paget-kór tüneteit ismertető lánclevél. A mostani változat Power Point-os prezentációval támad, a tartalom ugyanaz. Egy nő történetét meséli el, aki nem kapott hathatós segítséget a mellbimbója körül sokasodó kiütések láttán. A lánclevél értelmezéséhez a tavalyi lánclevélhullám idején a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökéhez fordultunk, aki elárulta: Paget-kór valóban létezik, rendkívül ritka és egyáltalán nem új.

7 hozzászólás Tovább

A pesti úti Tescóból lopják a gyerekeket?

2007. augusztus 29., 11:39 Módosítva: 2009-02-07 11:00
24
97 hozzászólás


A bevásárlóközpontból ellopott, majd a mosdóban kopaszra nyírva, átöltöztetve talált kisgyerek meséje most a pesti úti Tesco áruházat sújtja. A lánclevélben és az iWiW üzenőfalán terjedő történet teljes egészében kamu, tavaly ugyanez a sztori különböző helyszínekkel (a Media Markttal, az Auchannal és a Corával ) több körben bejárta a magyar webet. A biztonság kedvéért most újra utánajártunk, hogy vajon a 17. kerületi, pesti úti Tescóban dúl-e a gyerekszerv-kereskedelem. Vagy talán mégsem?

A lánclevél

OLVASSÁTOK EL!!!!!!!! A Pesti úti Tescoban a múlt héten egy anyuka a kisgyerekével elment vásárolni. A gyerek a kocsiban ült, egyedül nem tudott kijönni. Az anyuka egy pillanatra arréb ment, levett valamit a polcról, mire viszajött, a gyerek sehol nem volt. Azonnal szólt a biztonsági őröknek, hogy nincs meg a kicsi, Erre az összes ajtót bezárták, se ki, se be nem mehetett senki. A gyereket a mosdóban találták meg, átöltöztetve, lenyírt hajjal! És nem ez volt az első eset, már máskor is történt ilyen! Valamelyik gazdag embernek vagy a gyerek kelett, vagy a szervei! Manapság ezek szerint már mindent megtehet, akinek pénze van? A kamerákat visszanézték, és csak annyit lehetett látni, hogy valaki odalépett a gyerekhez, és mintha az orrát akarta volna megtörölni, elkábította. MINÉL TÖBBEN ÍRJÁTOK EZT KI, HOGY AZ ÖSSZES KISGYERMEKES SZÜLŐ TUDJON RÓLA!!!!!!!!

97 hozzászólás Tovább

Elfogyott a 0. napon a szigetjegy?

2007. augusztus 8., 10:44 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
10 hozzászólás

LGT-re éhező, elkeseredett fesztiválozók a Sziget 0. nap estéjén nem kaptak belépőjegyet, mert elfogyott, tudta meg az Index. Vajon a szokásos, a Szigeten terjengő rémhírek idei első példányával van dolgunk? Jelentse fel az Indexen a Szigetes legendákat! „Ott álltunk a tömegben és a pénztáros azt mondta, elfogyott a jegy, éppen nyomtatják. Több mint félórát vártunk, aztán haza” – mondta az Indexnek T. László, majdnem-fesztiválozó. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke szerint a hír igaz, a belépők valóban elfogytak, ám csak kis időre. „Összesen tíz percig volt jegyhiány a K-híd központi pénztárjaiban, aztán a Sziget területén található készletekből azonnal pótoltuk” – fogalmazott.

A 2007-es Sziget nulladik napján, kedden nem karszalag, hanem belépőjegy volt az LGT koncertre. „Este hatig a 25ezer LGT-belépőből 24ezret eladtunk. A Sziget befogadóképessége összesen 65 ezer fő, ennyit képes kiszolgálni az infrastruktúra” – mondta Vető Viktória. Vízbe fulladt? Feltekeredett a bungee jumpingra? Megette egy biztonsági őr? Minden évben különböző pletykák, legendák riogatják a fesztiválozókat, feltételezzük, hogy az idei sem lesz kivétel. Írjon emailt ide, ha Sziget-legendát hall, vagy helyezze el kommentárját itt.

10 hozzászólás

Mérgező savat öntöttek a Dunába Ráckevénél?

2007. július 24., 11:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00
0
23 hozzászólás

Az iWiW-en legújabban terjedő lánclevél szerint gyilkos sav mérgezi a ráckevei Dunát, ami két kutya szörnyű kínok közti halálát okozta. A szöveg semmilyen konkrétumot (pontos helyszín, időpont, szemtanú) nem tartalmaz, úgyhogy gyorsan nyomozni kezdtünk.

A lánclevél

"Ráckevénél ne fürdessetek kutyát,mert vmi mérgező savfélét engednek bele ott a vízbe,2 nap alatt 2 kutya halt bele az 5 perces fürdőzésbe.Úgy jöttek ki a vízből,hogy tenyérnyi helyeken nem volt rajtuk szőr,és sajna be is nyelték a vizet,ami a halálukat okozta. Kérlek benneteket tegyétek ki az üzi falatokra,hogy több kutya ne halljon meg ilyen keserves kínok között!!!"

Tények

A pontos helyszín és időpont nélküli figyelmeztetés már önmagában gyanús. Ha valakit a valódi, hasznos jó szándék vezérel és tényleg megtörtént esetről tudósít, vajon miért nem jelöl pontos adatokat a lehetséges áldozatok okulására?

Mindenesetre a törvény elrendeli, hogy ilyen fertőzések esetén minden illetékesnek, akihez eljut az információ (állampolgár, regionális vízügyi igazgatóság, orvos, állatorvos, ÁNTSZ) kötelessége bejelentést tenni a Környezet és Vízügyi Minisztériumban, ahol munkaidőben és munkaidőn túl is rendkívüli környezeti kárelhárítási ügyeletet tartanak fenn. Técsőy István, a minisztérium környezeti kárelhárítási vezetője az Indexnek elmondta, a szövegben leírt esetről egyetlen bejelentés sem történt. A találomra felhívott ráckevei állatorvosok sem hallottak az esetről.

Técsőy István azt is elmondta, hogy július 23-án hétfőn a hivatal a teljes soroksári duna-ági szakaszon, így Ráckevénél is teljes vízminőségellenőrzést végzett. „A vizsgálat során semmilyen fertőzést nem találtunk, a Duna jelenleg sehol sem mérgezett” – mondta az Indexnek. Így a hírnek, ha van is valóságalapja, nem mostani esetről tudósít. Ha mégis ilyesmi történik, azonnal tegyenek bejelentést és boncoltassák fel a kimúlt állatot, javasolta Técsőy István.
23 hozzászólás

Augusztusban a Mars megint akkorának látszik, mint a telihold?

2007. július 10., 16:50 Módosítva: 2009-02-07 11:00
21
14 hozzászólás

Ahogy tavaly és tavalyelőtt is, ismét terjed a lánclevél, ami szerint soha nem volt a Földhöz olyan közel a Mars, mint augusztusban. A szöveg szerint augusztus 27-én ötezer év után újra a Mars lesz a legfényesebb égitest az égbolton, ugyanis csupán 34.649.589 mérföldre lesz bolygónktól.

A lánclevél alapja egy 2003-as jelenség, amikor a Mars valóban közel volt. A lánclevél azóta is, minden évben felbukkan. Csakúgy mint a tavalyi és a tavalyelőtti, az idei Mars-les lehetősége tehát kamu, ahogy az a Magyar Csillagászati Egyesület portálján is olvasható.

14 hozzászólás Tovább