Kevés telefonálással gigantikus számla

2009. április 6., 07:36 Módosítva: 2009.04.06 15:25
2

Bár folyamatosan csökkennek a mobiltelefonálás percdíjai, sőt, a roamingtarifák is egyre olcsóbbak, mégis minden héten szárnyra kap egy újabb lánclevél, ami rettenetes számlaösszegekkel riogat. A mostani szerint a +36-os előhívó használatakor plusz díjat vonnak le a mobilszolgáltatók. Megkérdeztük a telkókat felügyelő Nemzeti Hírközlési Hatóságot.

Tovább

Katasztrófa lesz, ha egyszerre kapcsoljuk le a villanyt?

2009. március 28., 13:20 Módosítva: 2009.03.28 15:51
19

Szombat este fél kilenctől fél tízig tart a Föld Órája 2009 nevű környezetvédelmi akció, amelyben a szervezők a klímaváltozásra és a környezettudatos energiafogyasztás fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Arra kérik az embereket, kapcsolják ki elektromos berendezéseiket és világszerte több városban kikapcsolják a közvilágítást is. Egy interneten terjedő lánclevél szerint az akció katasztrofális hatással járhat, az erőművek nem bírják majd a nagy váltást és összeroppannak. Igaz ez?

A lánclevél

"Sziasztok!
Egy nagyon fontos dologra szeretném felhívni a figyelmeteket! Egy
olyan felhívás terjed az interneten ami akár katasztrófát idézhettek
elő! Nézzétek meg csak pl. az Iwiw vagy a Myvip főoldalát. Bővebben
itt olvashattok róla http://wwf.hu/foldoraja. Arról van szó, hogy ma
este egy időpontba mindenki kikapcsolja a villamos fogyasztókat mert
ezzel szeretnék felhívni a figyelmet a klímaváltozásra. Azonban a
villamos rendszer és az erőművek összeroppanhatnak a hirtelen
áramugrás hatására így akár teljesen megsemmisülhetnek. Ez olyasmi
mint mikor a katonák egyszerre menetelnek a hídon. Az erőműveket nem
lehet gyorsan szabályozni és a villamos hálózat sem bír ki ekkora
lökést. Ha nem hiszitek el akkor nagyon gyorsan keressenek egy-két
neves szalembert és kérjék ki a véleményét ez ügyben mielőtt későn
lesz. Ma március 28.-án fél kilencre tervezik az akciót.
üdv."

A tények

A Hoaxkábel villamosmérnök szakembere szerint a lánclevélben foglalt információk hamisak, nem lesz itt semmiféle teljes megsemmisülés, a villamosenergia-rendszerek és működtetőik alaposan fel vannak készülve a teljesítményszükséglet-ingadozásra. Ismerve a környezettudatosság népszerűségét, feltehetően az akcióban résztvevők száma sem lesz mérhetetlenül magas. Ráadásul nem is tudnák ugyanabban a pillanatban lekapcsolni az összes villamos berendezést, egy pár percre széthúzódó ingadozást pedig már képes kezelni az energiarendszer.

A magyarországi rendszerüzemeltető, az Országos Villamostávvezeték Zrt. munkatársától megtudtuk, készülnek az eseményre, rendszerirányítóik ma is készenlétben állnak, és korrigálják az este fél kilenctől esedékes áramingadozást.

A villamosenergia előállítása napjainkban egy óriási, egybekötött rendszerben van megoldva Európában Skandinávia és Nagy Britannia kivételével. (Az áramszocializmus idején pedig a kisebb szocialista országokkal és a Szovjetúnió nyugati részével voltunk együtt.) A rendszerben lévő sok millió, egyénenként döntő fogyasztó energiafelhasználása ugráló görbét ad, amelynek trendje előre becsülhető, magyarázta a villamosmérnök. „Például, nyáron hajnali négykor egységnyi energia kell, télen reggel nyolckor két egység. Előbbire olcsón és folyamatosan működni képes erőművek adják az energiát, például atomerőművek, utóbbira a drágább, de adott napon belül indítható erőművek valók, mint az olajerőművek. Aztán vannak a csúcserőművek is, amelyek ezeket a blokkokat konkrét igények szerint állítják, akár percek alatt is" - fogalmazott.

Ráadásul a finomszabályozás nem csak erőművi blokkok ki-be kapcsolásával folyik, a generátorok teljesítménye szabályozható. A blokk-kapcsolgatás csak akkor következik be, ha a fogyasztásváltozás az aktuálisan üzemelő rendszerek üzemi paramétereinek változtatásával már nem követhető.

Update: Dallos György, a WWF Magyarország energetikai szakértője az alábbi adatokkal egészíti ki a fent leírtakat:

"Szombat estére körülbelül 4500 MW áramfogyasztás várható, ebből mintegy 3500 MW-ot magyar erőművekből fognak fedezni, a többit pedig importból. Ha az akcióhoz 300.000 háztartás csatlakozik (ez 10%-os részvételt jelent), és mindegyikben lekapcsolnak 5 darab 60 W-os égőt, az akció akkor is csak körülbelül 100 MW-al csökkentené a rendszerterhelést. Ez annyira kevés, hogy a rendszerben levő rugalmassági mechanizmusokkal kiegyensúlyozható. Ha egyenletesen oszlik el az országban, akkor körülbelül 2%-ot jelent, beleértve a lekapcsolt díszkivilágításokat is. Abban az esetben, ha a rendszer belső rugalmassága mégsem lenne elegendő, valószínűleg valamelyik gázos erőművet terhelnék vissza (Tiszai, Dunamenti vagy Csepeli) A Föld órája időtartamára."

Polgárháború lesz március 15-én?

2009. március 11., 11:30 Módosítva: 2009.03.14 10:56
2

A nagy ütemben terjedő lánclevél szerint az idei március 15. minden eddiginél véresebb lesz: az erődemonstrációba beszáll a hadsereg is, kikapcsolják a mobilszolgáltatást és az ellenállókat lelövik. Igaz ez?

A lánclevél

"Subject: Feltétlenül olvassátok el!

Érdekes, de nem meglepő, ahogy látom a folyamatokat és ismerem a
hatalmi technikákat.

Józsi

Gábor fiam az egyik pesti lövészklub tagja, az ott történt egyik
beszélgetését írta le nekem... Tegnap beszélgettünk a lőtéren. A Balázs, a lövészetvezető rendőrségi alkalmazott, konkrétan mint fegyvermester a készenléti erők fegyverraktáraiért felel. Ő egy 5000db-os géppisztoly készletért felel, illetve behívó parancs esetén azok működéséért, kiosztásáért, bevetéséért, beleértve több millió darabos őszerkészletért. Pontosan látja a szükségállapot esetén behívandó tartalékosok, készenlétiek listáját.

Tovább

Euróezreket fizet, ha visszahívja az ismeretlen számot?

2009. március 6., 11:00 Módosítva: 2009.03.30 15:18
3292

A mobiltelefonos csalók kreativitása határtalan, a különféle változatok közül a feltöltőkártyás csalás például azóta tartja magát, amióta a feltöltőkártya létezik. Legutóbb február elején indított feltöltőkártyás ügyben nyomozást a rendőrség, miután egy nyírkátai férfi tett feljelentést. Valaki a mobiltelefon-szolgáltatója nevében felhívta a férfit, mondván, hogy sorsoláson 1,7 millió forintot nyert. A pénz kézhezvételéhez tízezer forintért kellett feltöltő-kártyákat vásárolnia, amelyek adatait be kellett diktálnia a csalóknak a reménybeli juttatásért. A gyanútlan férfi így is tett, csak később jött rá, hogy átverték. Az ügyben a Mátészalkai Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

Hívja vissza az ismeretlen számot

A legfrissebb mobilos csalással riogató lánclevél azonban szerencsére kamu.

Először íme a két lánclevél, alább pedig a magyarázat:

1) "Kaloztelefonszam Vigyazzatok!!!! Mobil telefonosok: Vigyázzatok! Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik:+ 4478.....Ne vegyétek fel a telefont ha ilyen számról van hívásotok és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb 20 000 HUF -os költséget is jelenthet.Kérünk Titeket tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelfonnal rendelkezik.Közreműködéseteket előre is köszönjük!

Sziasztok!Én már túl vagyok rajta. Annyi furcsaság volt a dologban, hogy nagyon korán kb 3-4 csörgés után lerakják a telefont. Nálunk az egész családot végighívták. (szerencsére senki nem vette fel) A szám: +44782232.... az utolsó négy karakter változik csak! (a híváslistában benne maradt mindannyiunknál)A telefonhívások este történnek általában!"

2) "Február 5-én a Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon Marija Kusity a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a következő értesítést közölte:
"Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy új fajta bűncselekményre, Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött.
A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén nem fogadott hívás jelenik meg. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is hogy a telefon megcsörrenjen. Ha a mobiltelefon tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következőek: +39..., +390..., +391..., +392..., +393..., +394... ( ebben a konkrét esetben +393193260045 szám volt ), de mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következmény nem lesz. De ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik.
A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és több mint 2.000 EUR-os költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, és óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.
A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is.
Megkérem, hogy ezen esetek megelőzése érdekében minél több emberhez juttassa el ezt az információt.
"

Tények

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője az Indexnek elmondta, mindkét lánclevél valótlanságokra épül. "Magyarországon fogadott, külföldi hívásért a mobilszolgáltató semmilyen esetben nem számlázhat, de nem is teszi, nem kaptunk még ilyen bejelentést. Az első lánclevélben szereplő szám egy angol mobilszám, a másodikban szereplő számok közül az egyik előhívó, a +393 olasz mobilra mutat, a többi pedig nem létezik. Amennyiben normál külföldi mobilszámot hívunk vissza - akár gyanútlanul is - a magyar mobilunkról, akkor tarifacsomagtól függően is maximum pár száz forintot fizetünk percenként. Az pedig, hogy ne lehetne megszakítani egy hívást, egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs" - fogalmazott.

Sokaknak ilyen láncleveleket olvasva az a félelme, hogy a visszahívott szám emelt díjas, azt azonban kevesen tudják, hogy itthonról külföldi emelt díjas számokat nem lehet hívni. "És más országból a magyar emelt díjas számokat sem, gondoljunk a Megasztár példájára, ahol lehetett ugyan külföldről szavazni, de meg volt adva az adott ország emelt díjas száma. Elméletben lehetséges a külföldi emelt díjas szám hívása, de ehhez speciális előhívók szükségesek, és a lánclevélben foglalt számok nem ezek" - fogalmazott. Ráadásul a magyar mobilszolgáltatók nem is adnak meg a tarifatáblázatban külföldi emelt díjas számok hívására irányuló összeget, vagyis nem számolhatnak fel érte díjat.

A lényeg tehát, hogy a több ezer eurós számlát előállítani magunknak fáradtságos munka, talán úgy lehetséges, ha napokig lógunk egy nagyon távoli országban, mondjuk a Zöld-foki Köztársaságban bejegyzett mobilon, de ennek nincs nagyon sok értelme.

Ericsson laptopot ígér a hároméves hoax

2009. február 27., 11:15 Módosítva: 2009.03.05 11:20
25

Újra és újra ki kell jelentenünk, hogy az interneten nem lehet értékes ajándéktárgyakhoz jutni – akkor sem, ha ennek a reményében kéretlen levelekkel árasztjuk el az összes ismerősünket. Most éppen egy hároméves hoax próbálja az ellenkezőjét állítani.

Már nem lepődünk meg azon, hogy újabb bosszantó lánclevél terjed az interneten. Lassan ahhoz is hozzászokunk, hogy még mindig vannak olyanok, akik ennek próba-szerencse alapon bedőlnek. De az megdöbbentő, hogy az önjelölt hoax-szerzőknek milyen szegényes a fantáziájuk. Most egy ősrégi lánclevél jelent meg újra, csak az ígért ingyenes tárgy, egy Ericsson T18-as telefon helyett egy laptop szerepel. Mármint egy Ericsson laptop, mert az ismeretlen művész arra sem vette a fáradságot, hogy a márkanevet lecserélje. A levél szövege:

Helló Mindenki,

Az Ericsson promóciós laptopokat osztogat, hogy növeljék a márka ismertséget, eladást. Ha részt akarsz venni a promócióban, 8 embernek kell ezt az üzenetet elküldeni, és egy Ericsson T18 Laptop üti a markod. Ha 20 embernek küldöd el az emailt, a jutalmad egy Ericsson R320 Laptop lesz.

Ne feledd a küldött email másolatába betenni az anna.swelung@ericsson.com email címet.

Az Ericsson sajtóközleményben reagált a lánclevél híresztelésére. „A közelmúltban útjára indult egy valótlan tartalmú, és ezáltal rosszindulatúan félrevezető levélsorozat, melynek írója az Ericsson munkatársának kiadva magát ingyen laptopokat ígér a levél továbbítójának. Hivatalosan cáfoljuk, hogy a levél szerzője, tartalma és célja bármilyen összefüggésben állna az Ericsson Magyarországgal vagy bármely Ericsson vállalattal világszerte” – áll a közleményben. A cég világossá teszi, hogy mivel nem foglalkoznak laptoptok gyártásával és értékesítésével, eleve nyilvánvaló a megtévesztés szándéka, és mindenkit felszólítanak, hogy ne továbbítsák senkinek az álhírt tartalmazó levelet.

Mégsem kémkedik a digitális dekóderekkel az amerikai kormány

2009. február 26., 13:08 Módosítva: 2011.04.21 11:20

Egy washingoni mérnök a Youtube-ra töltötte fel leleplező videóját a set-top boxokról. Bár beismerte, hogy csak viccelt, addigra már szinte egész Amerika beigazolódni látta azt a félelmet, hogy a digitális átálláshoz szükséges set-top boxok a kormánynak kémkednek.

A kilencven másodperces videóban a huszonnyolc éves Adam Chronister látszik, ahogy felnyitja a kormány által is támogatott set-top boxot, és belül egy apró videokamerát és mikrofont talál.

„Egy barátom próbálta elhitetni velem, hogy kamerát tesznek ezekbe a készülékekbe" - meséli a videó elején Chronister. „Tehát felnyitottam, és valóban volt benne kamera és mikrofon is"- mutatott rá egy apró lencsére a szerkezetben.

Tovább

Még egyszer: nem lehet pénzt gyűjteni egy email továbbításával

2009. január 14., 10:05 Módosítva: 2009.02.07 11:00
4332

Egyszer már járt a Hoaxkábelen ez a lánclevél, akkor a győri Philips egyik alkalmazottjának valós adataival próbálta a hiszékeny és jó lelkű embereket rávenni, hogy emailek továbbításával gyűjtsenek pénzt egy rákos beteg gyereknek. A sztori már akkor is kamu volt, ahogy ez a mostani is, ami egy püspöki titkár és egy veszprémi nagypapa nevén és címén állítja, email-továbbításonként 32 forintot kap egy rákos gyerek.

A lánclevél

 Subject: Fw: Beteg kisbaba kér segitséget, nem pénzt. Ilona, segítsünk! Judit ----- Beteg kisbaba kéri a segítséget !!! Hello! Kérlek benneteket, hogy küldjétek tovább!! Ha kitörlöd neked nincs szíved. Én egy 29 éves apuka vagyok. Nekem és a feleségemnek gynyörű életünk volt. Hála Istennek van egy gyermekünk is! Nemrég az orvosok daganatot fedeztek fel a kicsi agyában és testében. Az egyetlen út, hogy megmentsük a m^utét. Sajnos nincs elég pénzünk rá. Az AOL és a ZDNET beleegyezett, hogy segít nekünk.Az egyetlen út, hogy segítsenek az, hogy elküldöm Neked ezt az e-mailt T e tovább küldöd. Az AOL nyomonköveti ezt levelet és számolja, hogy hány ember kapta meg.Minden ember aki megnyitja ezt az e-mailt és tovább küldi emberenként 32,-ft-ot szerez nekünk! Kérle egítsetek!! Köszönjük!!!!! Maroti Szabolcs 8200 Veszprém utca házszám. Kérlek tedd meg! Tisztelettel, az Úr áldását és békességét kívánva: Szakács Sándor mb. püspöki titkár

A tények

A korábbi hasonló emailekhez hasonlóan újra csak azt tudjuk mondani, bár 1997 óta különböző változatokban terjed a levél, továbbra sem létezik olyan technológiai megoldás, ami a létező összes levelezőprogramban képes lenne ellenőrizni és számlálni a továbbított emaileket, illetve azt, hogy ki, kinek és hányszor továbbított levelet. Ezért pénzt sem lehet gyűjteni vele.

A mostani lánclevél valóságos elemeiről szóló lánclevelet is kaptunk, a levél írója vette a fáradtságot, és utána nézett, a megadott néven és telefonszámon vajon tényleg pénzt gyűjtenek-e? Ezt írta:

"E történet álságosságát ma, 2009. január 13-án este derítettem ki. Beszéltem a nagypapával, Maróti Rezsővel, tőle tudom, hogy 3 éve kering ez a levél. Nem tudnak mit tenni. A fia, akinek nevét felhasználták illetéktelenül ma már 33 éves, a kislány pedig, aki sosem volt beteg hál' Istennek, 10 éves, és Lilinek hívják. A lakástelefonjuk: 06-88-telefonszam a nagypapa mobilja, ezen beszéltem vele: 06-30-telefonszam. Sajnos mindenki továbbítja, mert ezzel letudja a jószándékú segítséget, de addig már nem mennek utána, hogy fel is hívják a számot. Szóval segítenék, ha igaz lenne. De most legfeljebb azzal, hogy valamelyik lapnak megírom. Csalás, és a jóindulatú emberek kihasználása + valamely netes szolgáltató forgalmának, tehát pénzének növelése. Arra kérlek Benneteket, ne dőljetek be minden ilyen „megható” kérésnek. Vegyétek a fáradtságot, és nézzetek utána".

Nem, a 15 éves Rácz Vivien nem tűnt el

2009. január 5., 14:18 Módosítva: 2009.02.07 11:00
24

Vagyis tavaly egy pár napra tényleg eltűnt, de már szerencsére régesrég megkerült, ennek ellenére folyamatosan köröz a neten (elsősorban az iWiW-en) az eltűnéséről szóló lánclevél.

A lánclevél

„!Továbbított üzenet!!!!!!!!! Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni!!! Eltűnt a kislányom 5. napja,a rendőrségre nem tudunk számítani szeretnénk ha valaki elküldené körlevélbe mindenkinek akinek csak tudja, hogy eltűnt Rácz Vivien Edit született xxx-én személy leírás:xxx cm, átlagos testalkatú,barna hajú és szemű fehér fogú ismertető jele nincs! Eltünésekor sötétkék farmerben sötétbarna derékig érő kapucnis kabátban és fehér nike sportcipőben volt.mindenkinek a fokozott figyelmét kérem! Elérhetőségem: 70/telefonszám, 70/telefonszám vagy hívd a rendőrséget!MINDENFÉLE KÉPPEN KÜLDJÉTEK EL EZT KÖRLEVÉLBEN AKIHEZ CSAK TUDJÁTOK KÖSZÖNETTEL SZÜLEI ÉS BARÁTAI! (KÉPE: INTERNETEN KERESETT ELTŰNT SZEMÉLYEK KÖZÖTT TALÁLHATÓ CSAK ÜSD BE A NEVÉT III.KER ÓBUDA FIGYELEM!!!AZ ORSZÁG BÁRMELY PONTJÁN FELTÜNHET!!! Kérek minden ismerőst küldje el ezt a levelet minden partnerének!!!

Fontos!! A te anyukád is és barátaid is meg tennék!! Legyen Szivetek Két Kattintást Rászánni egy ember életre!!!”

A tények

A 15 éves Rácz Vivien 2008 márciusában valóban eltűnt, de egy héttel később szerencsésen megkerült. A lány szülei az Indexnek elmondták, tudnak arról, hogy a lelkes internetezők körlevélben azóta is keresik a lányukat, de ő csak egy hétig volt távol. Azóta a szülők egyetlen vágya, hogy elcsituljon a Vivent övező felhajtás.

A lány a lánclevélben foglaltakkal ellentétben a rendőrség eltűnt személyek adatbázisában sem szerepel.

Lánclevél klasszikus újra: AIDS-cel fertőznek gyanútlan embereket a moziban

2008. február 25., 14:10 Módosítva: 2009.02.07 11:00
13

Újra megjelent a magyar weben az egyik legrégebbi ismert lánclevél, ami szerint egy injekcióstűvel HIV-vírust fecskendeznek a világ több területén gyanútlanul mozizó áldozatok testébe.

Tovább

Vírust terjeszt a matrixos prezentáció?

2008. január 24., 11:30 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Egy levélben küldött, Welcome to the matrix.pps nevű Power Point prezentáció vírust rejt, állítja a magyar nyelvű lánclevél, pedig nem is. Azt is állítja, hogy szétcseszi a merevlemezt. Hát, ez sem igaz. Akkor mi igaz?

Tovább

Hackerveszéllyel riogat az Iwiw-körlevél

2008. január 15., 10:50 Módosítva: 2009.02.07 11:00

"Először is bocsánatot szeretnék kérni, hogy így ismeretlenül írok neked, de..." - kezdi az Iwiw belső levelezésében és üzenőfalain terjedő levél, amire a spamre érzékeny rutinos netező persze azonnal törléssel reagál. Tovább olvasva a levelet, kezd érdekessé válni a dolog: azt ajánlgatja, hogy láthatatlanná és névtelenné tesz az interneten.

A linkre kattintva meglepő módon nem kapunk vírust, viszont a láthatatlanság (vagyis az ip-címünk elrejtése) mellett azt a fenyegető képet vázolja fel, hogy enélkül a gépünk hackerek martalékává válik, és "bárki, minimális számítástechnikai ismeretek birtokában" ellophat bármit a gépünkről. Persze nem kell félni, a banner mögött ott a csodaszer.

Tovább

Olimpiai lángot gyújt a vírus és elégeti a merevlemezt? Nem!

2007. december 7., 11:11 Módosítva: 2009.02.07 11:00
1103

A legújabb vírussal riogató hoax a kreatívabb fajtából való. Hogyaszondja: „a leggonoszabb vírus”, ami „elégeti a keménylemezt”, ezért ha ilyet kapunk, „kapcsoljuk ki a computert”. Ha kiröhögte magát, íme a tények.

Tovább

Átalakult az iWiW, jött vele egy új lánclevél is

2007. november 30., 12:40 Módosítva: 2009.02.07 11:00

November 15-én átalakult a legnagyobb taglétszámmal rendelkező magyar online közöségi hálózat, az iWiW. Ahogy azt a Webisztán igen részletesen megírta, és a tagok is megfigyelhették, a változás az iWiW-et, mint online üzleti felületet érinti. A lényeg: leválasztják a valós személyekről a különböző kulbokat, cégeket. Utóbbiaktól pénzt is szedni fognak, míg a civil szerveződések, például rajongói klubok csak egy bélyeget kapnak a rendszerben. Ahogy a hírhez kapcsolódó sajtóanyag fogalmaz: "A cégek a fejlesztők tervei szerint némileg elkülönült felületen jelenhetnek meg, s ezért egyszeri regisztrációs díjat, azon felül pedig ismerősönként 30 forintot kell majd fizetniük."

Az iWiW-hoaxoknak nagy a hagyománya: 2006 októberében egy olyan terjedt, ami szerint bárki szerezhet meghívót az iWiW online közösségi hálózatba, aki továbbküld egy pársoros kódot. 2006 május elején, amikor a T-online egymilliárd forintért megvette a hálózatot, az aktuális lánclevél azzal riogatott, hogy a cég szerint haszontalan felhasználókat kirúgják a rendszerből. 2006 februárban a körlevél arról vizionált - ami most a cégek számára valósággá vált -, hogy fizetős lesz az iWiW.

A mostani átalakulás is hozott egy lánclevelet: eszerint lassú a rendszer, ezért ki fognak rakni jó néhány felhasználót. Kivéve azokat, akik továbbítanak egy lánclevelet. Ugye, hogy ez nem tűnik túl logikusnak?

A lánclevél

"Kedves Felhasználók!
Ezúton szeretnénk a segítségeteket kérni, a rendszer további fejlesztése érdekében.Nyilván Ti is észrevettétek , hogy az utóbbi időben a szolgáltatás sebessége lényegesen lasabb lett es sok funkció elérhetetlen. Ennek oka hogy sok inaktív felhasználó van a rendszerben. Hogy kiszűrjük Őket, a Ti segítségetekre szükség van.

Kérjük küldjétek tovább ezt a levelet az összes ismerősötöknek. Az üzeneteket regiszrálni fogjuk. Ezzel teljes biztonsággal meg tudjuk állapítani, hogy tényleg aktív felasználók vagytok. Fáradozásotokat minden 66. után egy új meghívóval jutalmazzuk. Ezt az üzenetet kűldjétek tovább minden ismerősötöknek. ( minden 66. után új meghívó) Ha 3 héten belűl nem külditek tovább ezt azüzenetet egy ismerősötöknek sem akkor sajnos a kapcsolatot törölni kell a rendszerből, hogy újabb meghívókat adhassunk."

Mi van?

A lánclevél hoax, már a benne hemzsegő helyesírási hibák is elárulják. Az iWiW semmi hasonló hírt nem adott ki, azt azonban igen, hogy soha nem változtat a rendszer alkalmazásain vagy taglétszámán úgy, hogy láncleveleket köröztet a felhasználók között. Kizárólag a mindenki által látható, 'Gépház üzen' című felületen informálja a tagokat.

Ahogy az iWiW Gépház blog gyakran ismételt kérdéseire adott válaszai között olvasható: "Azokat a tagokat, akik szándékosan megtévesztenek másokat kilétükkel kapcsolatban, elárasztják a fórumokat üzenetekkel, kéretlen üzenetekkel bombáznak más felhasználókat az iWiW-adminisztrátorok kizárják a rendszerből. A kizárt felhasználó adatai elvesznek. Erről részletesen a Felhasználási Feltételekben olvashatsz." 

Bár feltételezzük, hogy ez a kitétel elsősorban az üzleti alapú kéretlen levelekre, vagyis a spamelőkre gondol, de a fenti lánclevelet sem érdemes továbbítani. Már csak azért sem, mert roppant idegesítő.

Fókabébiket ölnek Kanadában és Norvégiában?

2007. október 26., 13:05 Módosítva: 2009.02.07 11:00
3

Egy fókabébi nevében írt magyar nyelvű lánclevél köröz az interneten. A brutális képsorral illusztrált körlevél szerint Norvégiában és Kanadában a turizmus új formája, a bébifóka-gyilkolás sportja hódít. Utánajártunk a lánclevél hátterének. Vigyázat, a hajtás után vérfagyasztó képek!

Tovább

Jobbos vagy balos az agya?

2007. október 10., 16:10 Módosítva: 2009.02.07 11:00
1884

A Daily Telegraph publikált egy egyszerű tesztet, amellyel a fenti csinos női sziluettet bambulva bárki megállapíthatja, hogy agyának inkább jobb-, vagy inkább bal féltekéjét használja. Az érdekes tudományos teszt hamar felkeltette a magyar internetezők figyelmét, körlevélben indult útjára.

A teszt itt található. A Daily Telegraph cikke szerint, aki a forgó női alakot óramutató járásával egyező irányban látja mozogni, jobboldali agyféltekéjét dolgoztatja jobban. Aki az óra járásával ellentétesen, az pedig a balt. A szöveg szerint legtöbben az óramutató járásával ellentétes irányban látják mozogni a női alakot, vagyis bal agyi féltekéjüket használják jobban.

Tovább

Újra versenyez Magyarország a Játék Határok Nélkül-ben?

2007. szeptember 28., 08:20 Módosítva: 2009.02.07 11:00
5

Egy lánclevél szerint újraindul a kilencvenes évek népszerű vetélkedője, a Játék Határok Nélkül, viszont Magyarország pénzhiány miatt kimarad belőle. Kivéve, ha összegyűlik megfelelő számú aláírás, akkor ugyanis a Magyar Televízió úgy dönt, nevez. Utánanéztünk, igaz-e.

A lánclevél

"Magyarország 1993-ban került be a játékba és egészen 1999-ig minden évben részt vett a határtalan játszadozásban (7 év alatt háromszor nyertünk). A Játék Határok Nélkül 2007-ben újra indul(7 év kihagyás után) 8 ország részvételével: Belgium, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Hollandia, Portugália, Szlovénia és Olaszország. Sajnos Magyarország nem jelentkezett a játékra, úgyhogy valószínűleg megint az anyagiak miatt kell nélkülöznünk az amúgy izgalmas és megnevetető játékot a tévé képernyőiről. De van még remény!

Tovább

Visszavonja az UEFA Gera piros lapját?

2007. szeptember 18., 11:00 Módosítva: 2009.02.07 11:00
53

 

 

A szeptember 12-i Törökország-Magyarország Eb-selejtező mérkőzésen történt, vitatott bírói döntést semmissé lehet tenni, állítja egy gyors ütemben, elsősorban az iWiW-en terjedő lánclevél. A szöveg szerint ha a vereség és a szabálytalannak tartott döntés okán méltatlankodó magyarok összegyűjtenek 5000 aláírást, visszavonják a jogtalan bírói döntést.

A lánclevél

"Az UEFA állásfoglalásának értelmében, ha össze tudunk szedni 5000 aláírást, miszerint tiltakozunk a szerdai válogatott meccsen történt jogtalan kiállítás ellen, akkor utólag visszavonják Gera piros lapját, megadják a 11-est, eltörlik a 3 török gólt, és 1-0 arányban nekünk adják a meccset! Ha 5000 ember kiírja ezt az üzenőfalára, akkor az UEFA érvényes 5000 aláírásnak fogja tekinteni! A becsületünk a tét! Hajrá!"

A tények

Tovább

Újra itt a Danone-bojkott felhívás

2007. szeptember 17., 10:50 Módosítva: 2009.02.07 11:00
140

A magyar web egyik legnagyobb múltú lánclevele éledt újra 2001 és 2005 után 2007-ben is. A levél a Győri Kekszgyár védelmében a Danone-termékek bojkottjára szólítja a népet. Információja szerint a Danone be akarja záratni az édességgyárat, és ezzel megszünteti a nagy múltú finomságok, mint a Vaníliás Karika vagy a Pilótakeksz gyártását.

A lánclevél újjáéledésének apropója, hogy a Danone júliusban eladta kekszgyártó üzletágát az amerikai Kraft édességipari cégnek. A Kraft nem tervezi a bezárást, a jól ismert kekszek továbbra is kaphatóak. Ki terjeszti, hogy be akarják zárni a gyárat? Mit tud Ön erről?

A lánclevél szövege

Szerintem sem a hallgatóimnak, sem a barátaimnak nem kell magyaráznom, milyen nagy ereje lehet egy civil szerveződésnek! Mi ennyit tudunk tenni, hát tegyük meg!

NE VEGYETEK DANONE TERMÉKET!

Tovább

Újra köröz a mellbimbórákkal riogató lánclevél

2007. szeptember 12., 11:10 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Tavaly áprilisban lepte el a magyar webet a Paget-kór tüneteit ismertető lánclevél. A mostani változat Power Point-os prezentációval támad, a tartalom ugyanaz. Egy nő történetét meséli el, aki nem kapott hathatós segítséget a mellbimbója körül sokasodó kiütések láttán. A lánclevél értelmezéséhez a tavalyi lánclevélhullám idején a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnökéhez fordultunk, aki elárulta: Paget-kór valóban létezik, rendkívül ritka és egyáltalán nem új.

Tovább

A pesti úti Tescóból lopják a gyerekeket?

2007. augusztus 29., 11:39 Módosítva: 2009.02.07 11:00
24


A bevásárlóközpontból ellopott, majd a mosdóban kopaszra nyírva, átöltöztetve talált kisgyerek meséje most a pesti úti Tesco áruházat sújtja. A lánclevélben és az iWiW üzenőfalán terjedő történet teljes egészében kamu, tavaly ugyanez a sztori különböző helyszínekkel (a Media Markttal, az Auchannal és a Corával ) több körben bejárta a magyar webet. A biztonság kedvéért most újra utánajártunk, hogy vajon a 17. kerületi, pesti úti Tescóban dúl-e a gyerekszerv-kereskedelem. Vagy talán mégsem?

A lánclevél

OLVASSÁTOK EL!!!!!!!! A Pesti úti Tescoban a múlt héten egy anyuka a kisgyerekével elment vásárolni. A gyerek a kocsiban ült, egyedül nem tudott kijönni. Az anyuka egy pillanatra arréb ment, levett valamit a polcról, mire viszajött, a gyerek sehol nem volt. Azonnal szólt a biztonsági őröknek, hogy nincs meg a kicsi, Erre az összes ajtót bezárták, se ki, se be nem mehetett senki. A gyereket a mosdóban találták meg, átöltöztetve, lenyírt hajjal! És nem ez volt az első eset, már máskor is történt ilyen! Valamelyik gazdag embernek vagy a gyerek kelett, vagy a szervei! Manapság ezek szerint már mindent megtehet, akinek pénze van? A kamerákat visszanézték, és csak annyit lehetett látni, hogy valaki odalépett a gyerekhez, és mintha az orrát akarta volna megtörölni, elkábította. MINÉL TÖBBEN ÍRJÁTOK EZT KI, HOGY AZ ÖSSZES KISGYERMEKES SZÜLŐ TUDJON RÓLA!!!!!!!!

Tovább

Elfogyott a 0. napon a szigetjegy?

2007. augusztus 8., 10:44 Módosítva: 2009.02.07 11:00

LGT-re éhező, elkeseredett fesztiválozók a Sziget 0. nap estéjén nem kaptak belépőjegyet, mert elfogyott, tudta meg az Index. Vajon a szokásos, a Szigeten terjengő rémhírek idei első példányával van dolgunk? Jelentse fel az Indexen a Szigetes legendákat! „Ott álltunk a tömegben és a pénztáros azt mondta, elfogyott a jegy, éppen nyomtatják. Több mint félórát vártunk, aztán haza” – mondta az Indexnek T. László, majdnem-fesztiválozó. Vető Viktória, a Sziget sajtófőnöke szerint a hír igaz, a belépők valóban elfogytak, ám csak kis időre. „Összesen tíz percig volt jegyhiány a K-híd központi pénztárjaiban, aztán a Sziget területén található készletekből azonnal pótoltuk” – fogalmazott.

A 2007-es Sziget nulladik napján, kedden nem karszalag, hanem belépőjegy volt az LGT koncertre. „Este hatig a 25ezer LGT-belépőből 24ezret eladtunk. A Sziget befogadóképessége összesen 65 ezer fő, ennyit képes kiszolgálni az infrastruktúra” – mondta Vető Viktória. Vízbe fulladt? Feltekeredett a bungee jumpingra? Megette egy biztonsági őr? Minden évben különböző pletykák, legendák riogatják a fesztiválozókat, feltételezzük, hogy az idei sem lesz kivétel. Írjon emailt ide, ha Sziget-legendát hall, vagy helyezze el kommentárját itt.

Mérgező savat öntöttek a Dunába Ráckevénél?

2007. július 24., 11:50 Módosítva: 2009.02.07 11:00

Az iWiW-en legújabban terjedő lánclevél szerint gyilkos sav mérgezi a ráckevei Dunát, ami két kutya szörnyű kínok közti halálát okozta. A szöveg semmilyen konkrétumot (pontos helyszín, időpont, szemtanú) nem tartalmaz, úgyhogy gyorsan nyomozni kezdtünk.

A lánclevél

"Ráckevénél ne fürdessetek kutyát,mert vmi mérgező savfélét engednek bele ott a vízbe,2 nap alatt 2 kutya halt bele az 5 perces fürdőzésbe.Úgy jöttek ki a vízből,hogy tenyérnyi helyeken nem volt rajtuk szőr,és sajna be is nyelték a vizet,ami a halálukat okozta. Kérlek benneteket tegyétek ki az üzi falatokra,hogy több kutya ne halljon meg ilyen keserves kínok között!!!"

Tények

A pontos helyszín és időpont nélküli figyelmeztetés már önmagában gyanús. Ha valakit a valódi, hasznos jó szándék vezérel és tényleg megtörtént esetről tudósít, vajon miért nem jelöl pontos adatokat a lehetséges áldozatok okulására?

Mindenesetre a törvény elrendeli, hogy ilyen fertőzések esetén minden illetékesnek, akihez eljut az információ (állampolgár, regionális vízügyi igazgatóság, orvos, állatorvos, ÁNTSZ) kötelessége bejelentést tenni a Környezet és Vízügyi Minisztériumban, ahol munkaidőben és munkaidőn túl is rendkívüli környezeti kárelhárítási ügyeletet tartanak fenn. Técsőy István, a minisztérium környezeti kárelhárítási vezetője az Indexnek elmondta, a szövegben leírt esetről egyetlen bejelentés sem történt. A találomra felhívott ráckevei állatorvosok sem hallottak az esetről.

Técsőy István azt is elmondta, hogy július 23-án hétfőn a hivatal a teljes soroksári duna-ági szakaszon, így Ráckevénél is teljes vízminőségellenőrzést végzett. „A vizsgálat során semmilyen fertőzést nem találtunk, a Duna jelenleg sehol sem mérgezett” – mondta az Indexnek. Így a hírnek, ha van is valóságalapja, nem mostani esetről tudósít. Ha mégis ilyesmi történik, azonnal tegyenek bejelentést és boncoltassák fel a kimúlt állatot, javasolta Técsőy István.

Augusztusban a Mars megint akkorának látszik, mint a telihold?

2007. július 10., 16:50 Módosítva: 2009.02.07 11:00
21

Ahogy tavaly és tavalyelőtt is, ismét terjed a lánclevél, ami szerint soha nem volt a Földhöz olyan közel a Mars, mint augusztusban. A szöveg szerint augusztus 27-én ötezer év után újra a Mars lesz a legfényesebb égitest az égbolton, ugyanis csupán 34.649.589 mérföldre lesz bolygónktól.

A lánclevél alapja egy 2003-as jelenség, amikor a Mars valóban közel volt. A lánclevél azóta is, minden évben felbukkan. Csakúgy mint a tavalyi és a tavalyelőtti, az idei Mars-les lehetősége tehát kamu, ahogy az a Magyar Csillagászati Egyesület portálján is olvasható.

Tovább

A véradós lánclevél indítója elmagyarázza

2007. június 29., 11:16 Módosítva: 2009.02.07 11:00
55

Levelet kaptunk a legfrissebb, véradásra buzdító lánclevél indítójától, aztán telefonon is beszéltünk vele. Íme a történet a 29 hétre született, kritikus állapotú kisfiúról, mindenki okulására, amelyből kiderül, hogy a lánclevél-szerzőt jószándék vezérli és hogy a Vérellátó Szolgálatnál most sincs vérhiány.

A magyarázó levél

„M. Évának hívnak, és a HOAX! kezdetű cikkükre szeretnék válaszolni, amiben B Rh + vércsoportú embereket keresnek egy hirdetésben. Ugyanis kikérem magamnak, hogy ez hoax lenne, mivel az eredeti hirdetést én tettem fel, a saját telefonszámommal. Természetesen, mivel nem tudott napokig elérni, megértem, miért vonta le ezt a következtetést, de mivel az index.hu tömegtájékoztatásra szolgáló, népszerű és sűrűn látogatott oldal, kérem, ismerkedjen meg ennek az egésznek a hátterével.

Kb. 6 héttel ezelőtt a nővéremt?l tudtam meg, hogy kolléganőjének koraszülött kisfia kritikus állapotban van, haldoklik, a részleteket a család engedélye nélkül nem közlöm. A lényeg, hogy ilyen típusú vér átömlesztésére volt nagyon sürgősen szüksége. Mielőtt megkérdezné, tisztában vagyok vele, hogy minden kórház tart minden vértípusból készleteket, de bizonyos okoknál fogva Levente szervezete a kórházi minták mindegyikét kilökte. Itt jöttem a képbe én, egy "mezei" Iwiw-üzenőfalas hirdetéssel próbálkoztam, mivel a barátaimat már körbehívtam, és senki nem tudott segíteni. Kifejezetten azért, hogy ne hoax-ozzanak le, az eredeti hirdetést a nevemmel, a telefonszámommal és az e-mail címemmel küldtem el. Egy hibát tapasztalatlanságból valóban elkövettem, nem tettem az aljára dátumot, mondván, az üzenőfal úgyis kiírja, és ez okozza azt, hogy bár a levelem igaz volt, de ma már tárgytalan. Ez az egyetlen jogalap, a nem-aktualitás, amiért ezt le lehetne hoaxozni. Beszéljünk arról, mi történt eztán.

Tovább

Gyerekeken keresztül, lánclevélben hirdeti magát a Cora

2007. június 27., 14:30 Módosítva: 2009.02.07 11:00

 

Katt a képre és nagyobb lesz!

 

A törökbálinti Cora Pest megyei általános iskolák között szervezett, Falujáték című csapatversenyén az az egyik feladat, hogy minél több emailcímre továbbítsák a Cora áruház szórólapját. Mivel a feladat kiírásában szerepel, hogy az emailek összeszámolása miatt a versenyt bonyolító marketingcégnek is továbbítani kell a levelet, gyanút fogtunk, hogy csúnya és törvényellenes adatbázisépítés áll a háttérben. A lelkes általános iskolások mindenesetre örömmel továbbítják a szórólapot, vagyis tulajdonképpen nyeremény reményében spamelik ismerőseiket.

Utánajártunk az eseményeknek és kiderült, a feladat célja a játék népszerűsítése volt, és ugyan a szervező cégnél felmerült, hogy marketingcélokra használják az összegyűjtött emailtömeget, de végül aztán inkább kitörlik.

Az egyik fajta lánclevél

"2007. június 24-én a törökbálinti Cora áruház játékos versenyt szervez Pest megyei iskolai tanulók számára. Iskolánk a Pátyi Csodabogarak nevű csapattal indul a vetélkedőn.

Első feladatként azt kaptuk, hogy ezt a levelet és a mellékletben csatolt szórólapot a lehet"o legtöbb e-mail címre kell úgy eljuttatni, hogy minden esetben csatolni kell az alábbi e-mail címre is: patyicsodabogarak@compoffice-r.hu . ( ezt az e-mail címet a "másolatot kap" nevű részbe kell beírni) A játék július 1-én 17 óráig tart, addig kell minél több pontot összegy"ujtenünk ebben a feladatban is!

Köszönjük szépen a segítséget a pátyi Bocskai István Általános Iskola összes tanulója és tanára nevében! Üdvözlettel"

A tények

Falunapok címmel a törökbálinti Cora 16 Pest megyei általános iskolai csapat részvételével hirdetett versenyt. A megmérettetés háromfordulós, június 17-én, 24-én és július elsején játszanak a gyerekek, a nagy összegű pénznyereményt (masfélmillió, egymillió illetve félmillió forint) minden csapat jótékony célra, egy választott nonprofit szervezet vagy alapítvány javára fordítja.

Slut Attila, a Cora marketingosztálya által megbízott játékszervező cég, a Fortu Bt. munkatársa az Indexnek elmondta a csapatok egyik feladatként azt kapták, hogy minél több emailcímre továbbítsanak egy levelet, amely a Falunapok szórólapját tartalmazza. Hogy nyomon követhessék, melyik csapat hány emailt küldött, a cégnek is cc-zni kell a levelet. „Fél percre megfordult a fejünkben, hogy a jövő évi rendezvényt népszerűsítsük a beérkezett emailek segítségével, de végül ezt elvetettük, úgysem ugyanezek a csapatok fognak jövőre szerepelni. A játék szellemisége végett nem akartuk marketingcélokra használni az emailcímeket. Outlookkal leszámoljuk a beérkezett leveleket, aztán töröljük azokat. A játék promóciója mellett azt szerettük volna, ha a gyerekek a játék előtt és a fordulók között is foglalkoznak a játékkal” – mondta az Indexnek Slut Attila.

29 hétre született, kritikus állapotú kisfiú akar vért?

2007. június 19., 10:10 Módosítva: 2009.02.07 11:00
318

Június első hete óta terjed a magyar weben a már jól ismert, véradásra buzdító lánclevelek legújabb fajtája, amely egy 29 hétre született kisfiúnak gyűjt B Rh pozitív vért.

B Rh pozitív vércsoportú jótevők segítségére vár egy 29. hétre született, kritikus állapotú kisfiú!!!! Tel.: 06/30-376-0152!!! Küldd tovább! Neked csak egy perc, Neki az élete!

A rövid és tömör szövegben mobilszám is szerepel, amit június 9-től kezdve minden nap többször próbáltunk elérni, kivétel nélkül sikertelenül („A hívott szám jelenleg nem kapcsolható, kérjük ismételje meg a hívást később!”). Így ha valóban szüksége is volna bárkinek a B Rh+ vérre, a jótékony véradó hiába jelentkezik. Ráadásul ma Magyarországon egyáltalán nincs vérhiány, ahogy azt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), interneten is elérhető aktuális vérkészlet-információja is mutatja. A B+ vérből optimális a készlet.


Tovább

Patkányhúgy terjeszti a halálos betegséget?

2007. május 31., 10:22 Módosítva: 2009.02.07 11:00
35

A lánclevél szerint minden üdítőt és konzervdobozt érdemes letisztítani mosószeres vízzel, tetejük ugyanis szennyezettebb, mint a nyilvános wc-ké. A szennyeződés pedig egy olyan, patkányvizeletből származó baktérium, ami halálos kimenetelű, heveny leptospirosist okoz. Egy asszony például a hajókiránduláson inni merészelt egy szörpöt, három napra rá meg is halt.

A lánclevél

"Tárgy: És ez nem vicc!!! Egy abszurd halálesetet írnak le egy orvosi tájékoztató szakfolyóiratban (a Caducée c. közegészségügyi közlönyben). Az áldozat egy vasárnap hajókirándulásra indult a barátaival és betett néhány dobozos üdítőt a hajó hűtőszekrényébe. Másnap, hétfőn kórházba kellett vinni és szerdán meghalt. A boncolás szerint a halál oka heveny leptospirosis volt. A fertőzést akkor kapta, amikor a hajón pohár nélkül, közvetlenül a dobozból itta meg az üdítőt. A konzervdobozokon patkányvizelet szennyezést és Leptospira kórokozót találtak a vizsgálat során. Az áldozat ivás előtt valószínűleg nem tisztította meg a doboz felső részét, és így jutottak a szervezetébe a megszáradt patkányvizeletben jelenlévő halálos kórokozók. A dobozos üdítőket és egyéb konzerveket gyakran olyan raktárakban tárolják, ahol elszaporodtak a rágcsálók, és általában mindenfajta tisztítás nélkül érkeznek az élelmiszerboltok polcaira.

Ha italt vagy ételt veszel konzervdobozban, mosd meg gondosan mosószeres vízzel, mielőtt a hűtőszekrénybe tennéd. Az INMETRO (Spanyolország) vizsgálatai szerint az üdítős dobozok fedele szennyezettebb, mint a nyilvános WC-k ülőkéi. Olyan mennyiségű baktériumot és csírát mutattak ki, ami mindenképpen indokolja, hogy vizes-mosószeres tisztítás nélkül ne tároljuk, érintsük ezeket a dobozokat! Kérlek, küldd szét ezt az üzenetet minél több ismerősödnek!!! (Az üzenet eredetije a Genfi Kantoni Kórház emberi erőforrás igazgatóságáról érkezett. Én egy olyan ismerőstől kaptam, aki a berni szabadalmi hivatalban dolgozik...) "

Mi van?

Tovább

Magyar képviselőt keres a lett cég, havi 3000 euróért

2007. május 23., 10:55 Módosítva: 2009.02.07 11:00

3000 eurós havi fizetést garantál a lánclevélben egy lett cég, amely teljes és félmunkaidős foglalkoztatásban keres magyar képviselőket. Az angol nyelvű levél a héten lepte el a magyar internetezők postaládáját, de vigyázat, kamu.

A lánclevél

„Hello, Brad Milson vagyok, a Remas Developers munkatársa. Magyarországi képviselőket keresünk teljes munkaidős és részmunkaidős foglalkoztatásban. Nem kérünk pénzt, Lettország jó hírű vállalata vagyunk” – kezdődik a levél, ami később 3000 eurós havi fizetést, illetve egészségügyi és életbiztosítást kínál, két hét próbaidőért cserébe. A cég nem kér egyebet, mint hogy a megkeresett személy írjon egy megadott emailcímre (a support@remasdevelopers.com-ra) és ott bővebb felvilágosítást kap.

És hol itt az átverés?

Komoly gyanút ébreszthet már az a tény, hogy a "jó hírű, lett vállalat", a Remas Developers nem létezik, pontosabban szólva a neten semmi nyoma. Továbbá Brad Milson ahány emailt ír, mindet különböző emailcímről teszi, japán, holland, lengyel, amerikai (kamu)szolgáltatókat váltogatva, ami sejteti a lehetőséget, hogy egy robot generálta rendszerrel állunk szemben. A lódítás harmadik jele a Register.com adata, amely szerint a remasdevelopers.com domént nem egy lett, jó hírű vállalat jegyezte be, hanem egy azonosíthatatlan kaliforniai regisztrátor.

Feltételezzük, hogy vagy egy marketingakcióhoz, spamáradathoz fűződő adatbázisépítésről van szó, de az is előfordulhat, hogy a pénzgyűjtő nigériai levél továbbfejlesztetett, kétlépcsős változata, ahol a munkára jelentkező gyanútlan felhasználók személyes és banki adatait egy következő levélváltás alkalmával csalják ki a Brad Milson név mögé rejtező tettesek.

Tovább

A Centrum parkoló hamis bírságolásra utasítja dolgozóit?

2007. április 20., 10:40 Módosítva: 2009.03.05 11:26

Újra visszatért a Centrum Parkoló Rendszer Kft. belső utasításait tartalmazó, szigorúan bizalmas kamukörlevél. A Hoaxkábelen még nem szerepelt, ráadásul igen nagy intenzitással pörög megint a magyar weben, úgyhogy elmondjuk, pontosan miről is van szó.

Tovább

Ellopják a vendégek pénzét a miskolctapolcai Pallasz Hotelben?

2007. április 19., 11:40 Módosítva: 2009.02.07 11:00
A Hoaxkábel címére másodpercenként két felhasználó küldi el a Pallasz Hotel visszásságait taglaló lánclevelet. Röviden összefoglalva, a szöveg szerint a szállodában lopnak és nem fogadják a vendéget. A Tékozló Homár közben nyomozni kezdett a Pallasz Hotel ügyében, beszélt a rendőrséggel is, ahol megtudta, több feljelentés érkezett már a szállóbeli lopásokról. Ezeket most vizsgálják. Addig is, erről a lánclevélről részletek a Homáron.