Tényleg lefényképezték a testet elhagyó szellemet a halál pillanatában?

2015. június 16., 14:42 Módosítva: 2015.06.16 21:42
612

Ötezer megosztás felett jár és valósággal felrobbantotta a magyar net ezoterikus bugyrait a jobb sorsra érdemes női lap, a Kiskegyed híre, miszerint egy orosz tudós egy speciális fényképezőgéppel megörökítette a pillanatot, amikor a halál pillanatában a lélek távozik a testből. Íme:

Az obligát kérdést (ha ez tényleg megtörtént volna, az miért egy magyar pletykamagazinban jelenne meg ahelyett hogy a teljes világsajtó ezzel foglalkozna?) hagyjuk is. Maga a kamuhír 2009 óta kering a neten, legutóbb 2013-ban volt egy komolyabb felfutása. Igazán nagy karriert sosem futott be, ugyanis nagyon könnyű lebuktatni: egy szál Google-keresés megmutatja, hogy a „bizonyíték” valójában egy Oscar Burriel nevű argentin fotóművész trükkös fényképe.

Tovább

A NASA tagadja a szeptemberi világvégét

2015. június 9., 09:09 Módosítva: 2015.06.10 10:15
384

Legközelebb szeptemberben lesz világvége; igen, megint, mint 2012. december 21-én, a maja apokalipsziskor, vagy a 2011 májusában történt elragadtatáskor. Mivel épp ezt a cikket olvassák, valószínűleg önöknek is feltűnt, hogy ezek nem következtek be, de a következő kataklizma nyilván sikeres lesz. Igaz, hogy a NASA ezt cáfolja, de hát ki hisz azoknak, a holdra szállást is meghamisították.

A NASA-nak nincs tudomása közelgő aszteroidáról vagy üstökösről, aminek a pályája ütközne a Földével, így egy nagyobb becsapódás esélye meglehetősen alacsony. Ami azt illeti, legjobb tudomásunk szerint semmilyen nagyobb objektum nem fog ütközni a Földdel a következő néhány száz évben.

– mondta a NASA szóvivője, arra reagálva, hogy egyesek azt olvasták ki a Bibliából, hogy 2015 szeptemberében, valamikor 22-e és 28-a között érkezik egy óriási égitest (meteor vagy üstökös), és szétvágja a Földet.

Tovább

Halló, segítsenek már elkölteni a főnyereményt!

2015. május 30., 21:40 Módosítva: 2016.04.23 20:38
205
Mindig csak a hülyeség. Ahelyett, hogy csöndes áhítattal együtt örülnénk egy honfitársunk milliárdossá válásának, valaki csak nem bírt magával, és muszáj volt beleröhögnie az ünnepélyes hangulatba. A 4chanon kér befektetési tanácsokat a legújabb magyar milliárdos; jó sztori, kár, hogy valószínűleg nem igaz.

Néhány órája az ötöslottó-sorsoláson kihúzták a nyerőszámokat, és csak egy telitalálatos szelvény volt; a nyertes egyedül viheti haza minden idők második legnagyobb főnyereményét, ötmilliárd forintot. Az ilyet nyilván nem könnyű megemészteni; persze, fejben mindenki kiszámolja, hogy de jó lenne 17-et venni a legmenőbb japán óriásrobotból, de amikor szembesül vele, hogy megteheti, az nyilván sokkoló.

Ahhoz viszont vagy nagy lélekjelenlét, vagy határtalan optimizmus, vagy jó sok ostobaság kell, hogy valaki az internet segglyukaként is ismert 4chanen érdeklődjön arról, hogy mire költse a főnyereményt. Ez is remek szórakozás, ha beletörődünk, hogy hasznos válaszokat nem kapunk, legfeljebb vicceseket.

Tovább

A chemtrail igaz története

2015. május 28., 10:11 Módosítva: 2015.05.29 00:43
4094

A chemtrail napjaink egyik legnagyobb konteóslágere, és a népszerűsége sehogy sem akar csökkenni. Hiába a tudományos ellenérvek, a hívői hajthatatlanok. Egy friss kutatás szerint például még attól az álhírtől sem inogtak meg, hogy a háttérhatalmak újabban viagrát is kevernek a gyilkos permetbe. Bár ők vélhetően ebben a cikkben is az igazság izzadságszagú fedősztoriját látják majd, azért tegyünk még egy próbát a chemtrailcsíkok eloszlatására a legalapvetőbb tudnivalók összeszedésével. (Arra most nem térünk ki, hogy mennyire életszerű azt feltételezni, hogy világszerte légitársaságok, pilóták, tudósok, repülőgépgyártók, kormányok mind-mind arra esküdtek össze, hogy a legnagyobb titokban saját magukat permetezzék méreggel, ezt sikerül is kivitelezniük, de közben nem képesek elhallgattatni az ezt leleplező facebookos szabadonébredőket.)

Tovább

Nincs szervkereskedelem Szabolcsban

2015. május 14., 17:27 Módosítva: 2015.05.15 14:24
294

A police.hu azt írja, hogy a községi médiában időről időre megjelennek rémhírek, legutóbb pedig emberi szervkereskedelemről szóló horrortörténetek kezdtek el terjedni.

A rendőrség szerint ráadásul erre ráerősített egy megyei napilap május 11-i számában, és egy hírportál is. Egy alapítvány elnökének gyermekeltűnésekről szóló nyilatkozatát „Emberi szervekkel kereskednek” címmel jelentették meg. A pletykák hátterében akár egy 19 éves gyáli fiú eltűnése is lehet, akit édesanyja nyilatkozata szerint elrabolhattak.

Tovább

Elon Musk tényleg gyűlöli az apás szülést?

2015. május 12., 14:45 Módosítva: 2015.06.12 09:58
5

Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezérigazgatója tagadja a vádat, amely szerint egyszer előfordult, hogy nem engedte el az egyik alkalmazottját, hogy ott lehessen a gyereke születésénél. Az állítás egy üzletember életrajzából származik, amit az üzleti újságíró Ashlee Vance írt, és a Washington Post adott ki.

Tovább

Már megint nem kell megismételni a matekérettségit

2015. május 5., 17:31 Módosítva: 2015.05.05 20:41
678

E cikk írásakor az Index legolvasottabb anyaga egy 2005-ös írásunk, pedig semmilyen formában nem melegítettük újra, nem tettük ki sem címlapra, sem Facebookra. Miért is tettük volna: a cikk arról szól, hogy a 2005-ös matekérettségit meg kell ismételni, az idei érettségihez semmi köze. Ennek ellenére 2015. május 5-én, kedd délután 5 órakor nem nagyon van virálisabb magyar nyelvű anyag az interneten. Feltámadt, hogy aztán újra feledésbe merüljön – valószínűleg egészen a 2016-os érettségiig.

A jelenség neve thread necromancy, és tavaly ilyenkor hosszasan foglalkoztunk azzal, miért és hogyan élednek újra rég lejárt sztorik. Általában pár tréfás kedvű troll (esetleg a régi sztorin nosztalgiázó Facebook-júzer) kell csak hozzá; ők begyújtják a kanócot a megosztásaikkal, aztán ha elég sok ember osztja tovább a sztorit, robbanásszerűen terjedni kezd az egész. Segít, ha a sztori címében és ajánlójában nincs semmilyen utalás konkrét helyszínre vagy időpontra. És persze az is segít, amit idén derítettünk ki egy április elsejei tréfa segítségével: önök közül egész sokan vannak, akik olvasás nélkül osztanak meg és kommentelnek cikkeket.

Ha tehát egy "Meg kell ismételni a matekérettségit" című Index-cikk jön szembe a Facebookon, nyugodtan hagyja figyelmen kívül. Ígérjük, hogy ha esetleg idén is meg kellene ismételni a matekérettségit, egészen más címmel fogjuk megírni. A 2005-ös cikkbe pedig beletettünk egy figyelmeztetést. Mármint egy újat, mert tavaly is beletettünk egyet, de a jelek szerint nem volt foganatja. Talán majd a mostani megoldás segít.

Hárommilliót vert a NAV a kedvesen mosolygó nénire? Francokat!

2015. április 14., 16:50 Módosítva: 2015.04.15 14:40
2902

Nincs is szívszaggatóbb igazságtalanság annál, mint amikor bárki erőpozícióból kiszúr a nála gyengébbel. A legjobbak általában a gyerekes történetek – szívatásból rossz buszra ültették fel a vak kisfiút –, de az indokolatlan, igazságérzetünket bántó hatósági agressziót is különösen szeretjük.

63175 10151156339093375 469488613 n
Fotó: Juhász Szilvia

Utóbbi kategóriába tartozik a sütis néni története, ami már vagy egy éve járja a netet, rengeteg megosztást és szívszaggató kommentet kapott.  Most meg valahogy megint előkerült az Organikusok.blogspoton.

Tovább

Azt már hallotta, hogy 2017-ben jön egy meteor és mind meghalunk?

2015. április 14., 13:18 Módosítva: 2015.04.17 15:13
2139

2017-ben egy aszteroida annyira közel fog jutni a Földhöz, hogy az tulajdonképpen már becsapódás, és ha már becsapódás, egy tízemeletes panelház méretű meteor akkora pusztítást fog végezni, hogy ezrek, ha nem tízezrek kerülhetnek kórházba. Vagy a temetőbe.

Így hangzik a történet dramatizált változata, aminek az angol és magyar nyelvű változatait is ész nélkül osztják a közösségi oldalakon. Nézzük, mi az, ami ebből igaz:

Tovább

Nem is rabolnak gyerekeket Borsodban

2015. április 9., 14:33 Módosítva: 2015.04.14 12:35
19

A rendőrség cáfolja, hogy lenne valóságalapja annak az „internetes közösségi oldalakon terjedő, rosszindulatú híresztelésnek, hogy a közelmúltban észak-magyarországi gyerekeket raboltak el”.

A police.hu híre szerint több Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőri szervhez is eljutott az április 4-e óta terjedő híresztelés, ami a közösségi oldalakon terjed. Az álhírt tipikus lájkgyűjtő oldalra rakták fel, csak akkor olvasható, ha valaki belájkolja az adott oldalt – és ilyenkor legtöbbször a falán is megosztja a hírt, akaratlanul. A pontos weboldalt a rendőrség nem nevezte meg.

Viszont ezúton is felhívja a polgárok figyelmét az internet etikus, felelősségteljes használatára! Az eredeti közleményből idézünk:

Többször előfordult már, hogy olyan tények terjedtek a hálózaton, amelyeknek nem volt valós alapjuk. 

Úristen, a mikró DEFORMÁLJA A VÍZMOLEKULÁKAT!

2015. március 13., 10:52 Módosítva: 2015.04.14 12:35
311

A mikrohullámú sütővel kapcsolatos áltudományos rémhírek, úgy látszik, soha nem fognak kimenni a divatból. Az internet ezoterikus bugyraiban időről időre feltűnnek olyan hírek, hogy a mikró rákot/impotenciát/Parkinson-kórt/ebolát okoz, a gonosz háttérhatalom emberirtásra használja, betiltják, kivonják a forgalomból, csomagolja alufóliába, dobja ki azonnal.

Általában elég szórakoztató megfigyelni, amikor százegyedszer is felbukkan ugyanaz a kamuhír, és az arra hajlamosak ugyanúgy bedőlnek neki, mint az előző száz alkalommal, a mostani eset azonban más. Az álhír legújabb mutációját ugyanis az erre szakosodott Facebook-csoportok mellett átvették, és tudományos tényként közlik nagy, hiteles hírportálok is (például az, ami egyébként pár éve ugyanezeknek a híreknek a tételes cáfolatára szánt egy nagyobb cikket, pontosan ugyanazzal a fotóval illusztrálva, mint a mostani rémhírt).

Tovább

Honnan tudta Homer Simpson, hogy hol lesz a Higgs-bozon?

2015. március 3., 18:56 Módosítva: 2015.04.14 12:35
218

Homer Simpson 1998-ban megjósolta a Higgs-bozon tömegét, mondja az internet, és haha, milyen hülyék ezek a fizikusok, hát ott volt a megoldás végig egy rajzfilmsorozat egyik részében, aztán mégis ütköztették az atomokat évekig.

Természetesen nem teljesen ez történt, bár tény: volt egy rész a Simpson családban, amikor a családfő, Homer, nekiállt mindenféle világmegváltó találmány kidolgozásának, és valóban, fel is ír egy egyenletet a táblára, amit ha megoldunk, majdnem kijön az az érték, ami végül a Higgs-bozon megtalálásakor bizonyítottá vált 2013-ban.

simpsons 3216501b

Az esetnek két magyarázata lehet. Az egyik, hogy Homer Simpson, illetve a sorozat alkotói valóban jó 15 évvel a modern fizikatudomány egyik legkomolyabb eredményének megszületése előtt a tudás birtokában voltak.

A másik, hogy mivel a Higgs-bozon kutatása nagyjából 50 évet ölelt fel (a hatvanas évek elején születtek meg Higgs és a többiek elméleti eredményei, 2012-ben fedezték fel a részecskét), könnyen előfordulhat, hogy a készítők, akik között komoly matematikusok, illetve még komolyabb tudományrajongók is vannak, egyszerűen csak kiválasztottak egy egyenletet az 1998-ban legnépszerűbb kutatások valamelyikéből.

Az utóbbi azért is valószínűbb, mert a Nagy Hadronütköztető megépítésének egyik célja pont az volt, hogy kísérleti úton végigpróbálgatva az összes lehetséges módszert, a gyakorlatban is megtalálják a Higgs-bozont. Az, hogy a rajzfilmben lévő egyenlet csak egy majdnem azonos, de azért eléggé eltérő részecsketömeget ad eredményül, azt mutatja, hogy az egyenlet egy időben fontos része volt a kutatásoknak, de végül nem pont ez lett az, ami a felfedezéshez elvezetett.

Amúgy ha hasonlót keresünk, most sem kell nagyon messzire mennünk: a The Big Bang Theory (Agymenők) című amerikai sorozatban rendszeresen szerepelnek tudományos szempontból helyes egyenletek és képletek, a történet ugyanis három zseniről, és Howard nevű barátjuk kalandjairól szól, és a készítők igazi kutatók segítségével állítják össze a háttérben látható ábrákat.

Emberi árnyékot fényképezett a Marson a Curiosity?

2015. január 26., 13:35 Módosítva: 2015.04.14 12:35
414

Nagy az izgalom az internet ufókutatók számára fenntartott sarkában, mert a NASA kiadott néhány képet, amelyek szerintük a marsi élet létét bizonyítják.

A képeket a Curiosity készítette, és egy gyanús árnyék látszik rajtuk, amely olyan, mintha valaki éppen szerelné a marsjárót: egy szkafanderes emberi alak, a hátán légtartállyal fölé hajol, és valamit babrál. A fején nincs sisak, még a haja is látszik.

proof2

A NASA többi képe alapján nem erről van szó, az árnyékot egyszerűen a Curiosity saját teste veti a talajra, a hasonlóság pedig véletlenszerű. Persze ez jóval kevésbé hangzik izgalmasan, így rögtön megszületett és elárasztotta a netet több alternatív teória is. A variációk a szokásos alapváltozattól, hogy nem is a Marson készültek a képek, egészen odáig terjednek, hogy a gyanús felvételek bizony azt bizonyítják, hogy tényleg van élet a Marson. Az egyik elképzelés szerint emberek élnek ott titokban, a kevésbé Földhöz ragadtak szerint pedig ufók babrálnak a műszereinkkel.

Ilyesmire amúgy is ki van éhezve manapság a közvélemény, miután a Curiosity nemrég jelentette, hogy az élet egykori jelenlétére utaló metánt talált a Marson, és ugyanerre lehet következtetni a marsjáró képein látható sztromatolitok szerkezetéből is.

Nem mind ufó, ami fénylik

2015. január 15., 14:09 Módosítva: 2015.04.14 12:35
6

Talán még sikerül megelőzni a hoax itthoni terjedését, ha most szólunk: nem, a brit újságokban megjelent videofelvétel nem egy újabb bizonyíték arra, hogy nem vagyunk egyedül a Naprendszerben.

A Mirrorban lehozott cikk szerint egy férfi kutyasétáltatás közben figyelt fel az alacsonyan szálló, furcsán pulzáló fényre. Azonnal elrohant a kamerájáért, és sikerült is rögzítenie, ahogy a lilás fényben játszó, szögletes dolog imbolyog az égen. Mindenképpen jármű volt a kutyasétáltató szemtanú szerint, mert jóval alacsonyabban volt, mint ahol a csillagok általában lenni szoktak.

Ha egy pillanatra elfogadjuk, hogy a horoszkóp- és/vagy ufóhívőknek nincs igazuk, és mondjuk megkérdezünk egy csillagászt, hogy vajon mit látunk a képen, rögtön kiderül, hogy sokkal valószínűbb, hogy a Szíriusz nevű csillagról készült. A Szíriusz elég fényes, ráadásul mivel csillag, fénye szcintillál is – ez utóbbit keverhette össze a szemtanú az ufók vélt viselkedésével. A szcintillációt, magyarul pislákolást a légkör okozza, ami eltéríti a pontszerű fényforrásból érkező fénysugarakat, így néha az erőssége, néha a színe változik meg. Bolygóknál nincs ilyesmi, mert azok jóval közelebb vannak, és ezért fényük nem pontszerű forrásból jön.

És hogy honnan jön a videón látható fényforrás fura alakja és imbolygása? Mindkettő a képzetlen videós következménye: ha valaki megigazítaná a fókuszt és rögzíteni a kamerát, rögtön senki sem hinné, hogy ufót látunk a képen.

A kereszt és az ima tényleg megöli a baktériumokat?

2015. január 15., 09:07 Módosítva: 2015.01.15 14:01
343

Orosz kutatók kísérletekkel igazolták, hogy ha keresztet rajzolunk késsel a kenyérre, mielőtt felvágnánk, ahogy vallásos családokban szokás, a rituálé elpusztítja a kenyérben a baktériumokat. Sőt, a kereszt szimbóluma, és a Miatyánk szövege ugyanezt megcsinálja vízzel is. Legalábbis ezt állítja a magyar net ezoterikus bugyrainak aktuális slágercikke, ami tegnap óta több ezer lájkkal és megosztással pörög a Facebookon.

Bár maga az állítás is egészen képtelenül, a tudomány és a logika alapelveivel ellentétesen hangzik, érdemes, és tanulságos inkább azt megvizsgálni, vajon mi van egy ilyen hír hátterében, honnan jön egyáltalán. A magyar alternatívmedicina-oldalak dzsungelében a Filantropikum nevű oldal a sztori forrása, ez egy jó 170 ezer követővel bíró oldal, ami a szokásos ma-éppen-mi-gyógyítja-a-rákot tematikát lejárt szavatosságú Upworthy-szalagcímekkel (Nézd Meg Ezt A Videót És Halálra Fogod Magad Nevetni!!) vegyíti.

Tovább

Most jól megvédheti magát a gonosz tolvaj Facebooktól!

2014. december 1., 11:50 Módosítva: 2014.12.01 16:20
5533

A hétvége slágere volt a Facebookon egy futótűzszerűen terjedő poszt arról, hogy a közösségi oldal megváltoztatta a felhasználói szerződését. Ezzel pedig minden, amit az üzenőfalunkra kiteszünk, legyen az szöveg, fotó, videó, vagy a másodfokú egyenlet megoldóképlete, a Facebook tulajdonát képzi, és azt csinál vele, amit akar, eladhatja, sokszorosíthatja, leadhatja a Barátok közt reklámszünetében, kitapétázhatja vele a Holdat.

Csakhogy egy leleményes, és szerényen névtelenségben maradó jogászgéniusz keresztülhúzta a gonosz tervet: elég a következőt kiposztolni a falunkra, máris az amerikai jog által védettek vagyunk a szemét tolvaj Zuckerberg-banda ellen:

Due to the fact that Facebook has chosen to involve software that will allow the theft of my personal information, I do declare the following: on this day, November 28,2014, in response to the new Facebook guidelines and under articles L.111, 112 and 113 of the code of intellectual property, I declare that my rights are attached to all my personal data, drawings, paintings, photos, texts etc... published on my profile. For commercial use of the foregoing my written consent is required at all times. The contents of my profile include private information. The violation of my privacy is punished by the law (UCC 1 1-308 - 308 1 -103 and the Rome Statute).

Mindez első látásra egybevág azzal, hogy az elmúlt hetekben minden Facebook-felhasználó üzenetet kapott az oldaltól, hogy január elsejétől új adatvédelmi szabályok élnek. Mivel az emberek 99%-a ezt nem olvasta el, segítünk: a dolog nem arról szól, hogy mostantól minden a Facebooké, hanem például arról, hogy egyszerűbb lesz befolyásolni a Facebook elénk tolt hirdetéseit. Meg (ó, az irónia!) arról, hogy az eddigieknél egyszerűbb és közérthetőbb formára hozzák az adatvédelmi szabályzatot, hogy az emberek megértsék, ki mindenki látja, ha vállalhatatlan hülyeségeket posztolnak vagy kommentelnek.

A hétfő reggelre a Facebook magyar fertályára is elért jogi védőpajzs több októl is marhaság.

  1. Mint láttuk, a Facebook egyáltalán nem úgy módosította az adatvédelmi szabályait, ahogyan a poszt állítja. Ezt egy hivatalos üzenetben is megerősítették: minden amit a Facebookra kitesz az ember, továbbra is az övé marad, nincs mi ellen jogi védelmet felhúzni.
  2. De ha lenne, ez a szöveg sajnos akkor nem érne semmit, mert ugyan jogászul hangzó, de valójában tök értelmetlen katyvasz.
  3. De ha értelmes lenne, még akkor sem érne semmit, mert egy üzenőfalra kiposztolt deklarációval nem lehet felülírni a Facebook-regisztrációkor elfogadott felhasználói szerződést.
  4. És valójában az egész egy 2012 nyarán született (akkor a Facebook tőzsdére lépése volt az ürügy) álhír újramelegítése, amiben gyakorlatilag csak a dátumot írták át.

A pókok nem másznak a bőrünk alá, nem élnek ott napokig, nem húznak csíkot

2014. október 17., 20:28 Módosítva: 2014.10.18 16:09
70

Hihetetlen sebességgel terjed az interneten az a sztori, amiben egy Balin nyaraló srác arról mesél, hogy egy pók bemászott a bőre alá, ott negyven centit mászott, piros csíkot húzva ezzel a hasán és a mellkasán. Mi is beszívtuk, hiába, az arachnofóbia kemény dolog, így írtuk meg a Mindeközbenben:

A 21 éves ausztrál Dylan Thomas a bali nyaralása egyik napján arra ébredt, hogy egy vörös, sebszerű csík van a hasán. A seb miatt orvoshoz ment, ahol antihisztaminos krémet kapott rá, ámaz allergiát kiváltó hisztamin hatását ellensúlyozó krém nem hatott. A csík egyre hosszabb lett Dylan hasán, ráadásul a seb elkezdett felhólyagosodni, ezért újra orvoshoz ment: ekkor vették észre, hogy a csíkot egy apró pók okozta, ami azon a seben keresztül jutott be Dylan bőre alá, ami a vakbélműtétje után maradt a testén. A pókot kivették, és az állat a bali kórházban maradt, ahol még vizsgálják. Dylant jövőn héten fogják értesíteni arról, hogy pontosan milyen fajta ízeltlábú mászott a bőre alá.

Nem, nem és nem

Az Io9 által megkérdezett szakértők szerint azonban igen-igen kicsi a valószínűsége annak, hogy ez a történet igaz. Mármint vagy az van, hogy Dylan hazudik, vagy az, hogy minden, amit a pókok szokásairól és biológiájáról tudunk, tévedés. Ez utóbbit nem más mondja, mint Christopher Buddle, a McGill Egyetem természettudományi karának szakértője. „Egy a bőrszöveten magát átrágó, és ott napokig éldegélő pók ellentmond a logikának, és mindannak, amit a pókokról tudunk. Azért sem hiszem el a dolgot, mert nem láttuk a bizonyítékot, vagyis egy képet a pókról.” Buddle szerint könnyen lehet, hogy valami bemászott a férfi bőre alá, és még az is lehet, hogy valamilyen ízeltlábúról van szó, de egészen biztosan nem pók az elkövető.

DylanThomasWithscar

„Nincs olyan körülmény, ami miatt egy pók ilyesmit tenne” - válaszolta az Io9 kérdésére Charles E. Grisworld, a Kaliforniai Tudományos Akadémia archnológusa, aki erről a konkrét esetről inkább nem mondott volna véleményt. Egy másik szakértő, Marie Herberstein, a Macquire Egyetem biológiatudományi tanszékének vezetője szintén óvatosan fogalmaz, de mint mondja, sosem hallott még olyat, hogy egy pók bármilyen állat bőre alatt élt volna, mert a pókok egyik alfaja sem parazita. Szerinte is inkább valamilyen más ízeltlábúról lehet szó, valószínűleg valamilyen atkáról (amik szintén pókszabásúak). Reméljük, hogy az állat azonosítása után többet tudunk majd, addig is, ha lehet, ne csapkodják agyon félelmükben az összes pókot, amivel találkoznak.

Az ebolakamionon nincsen fék

2014. október 17., 14:48 Módosítva: 2014.10.18 14:02
17

Ahogy az ebolavírus elérte az elektromosságban nem szűkölködő világrészeket is, egyből átmászott az internetre, és hajmeresztő összeesküvés-elméletek formájában terjed tovább. Összeszedtük a legismertebbeket.

Tovább

A vakcina veszélyesebb, mint a betegség!

2014. október 15., 14:52 Módosítva: 2014.10.16 07:44
1377

Egy magyarra fordított cikk terjedésének köszönhetően megint életre kelt a közösségi média hazai fertályán az a hoax, ami szerint a HPV-oltás egyik kifejlesztője egy konferencián megtört, és a lelkiismeretére hallgatva bevallotta, hogy az egész humánpapillomavírus-hiszti csak kitaláció, a Gardasil, illetve a Cervarix nevű oltások pedig durva mellékhatással járnak. A cikk szerint egy Sarah Cain nevű újságírónő a 4. Nemzetközi Oltóanyag Konferencián hallgatta végig dr. Diane Harper beszédét, aki „egyike azoknak a vezető szakembereknek, akik felelősek voltak a biztonságra és hatékonyságra vonatkozó kutatás 2. és 3. fázisáért, amely biztosította a humán papillomavírus (HPV) oltások, a Gardasil és a Cervarix jóváhagyását”.

A cikk minimum ferdítés, de inkább hazugság. Szedjük pontokba a valóságot a Snopes 2009-es, illetve az Urbanlegends.hu idén októberi cikkének segítségével:

Tovább

Kamu a wizzaires ingyenjegyakció

2014. október 4., 09:33 Módosítva: 2014.10.05 10:03
472

Futótűzként terjed az Instagramon a Wizzair UK ingyenjegy-akciója. A légitársaság nevében kialakított kamuprofil 15 ezer ingyenjegyet ajánlj fel azoknak, akik követni kezdik Instagramon és ezt egy screenshottal igazolják. Ez nagyon jól hangzik, de a Wizzair hivatalos Facebookja szerint teljesen kamu. 

a Wizzairromaniaooficial, Wizzairromaniaoficial, Wizzair_europe, Wizzair_uk, Wizzairhungary, wizzairofficial, wizzair_romania Instagram-profilok HAMISAK

– írják.

Az akció először ötezer ingyenjeggyel indult, aztán ahogy egyre sikeresebb lett, 10, majd 15 ezer jegyet ajánlottak fel a kamuprofil üzemeltetői, akik magyar és román profilt is létrehoztak az akció terjesztésére.

Az ügyről a Wizzairt is megkérdeztük, ők később válaszolnak majd az emailünkre.

Hasonló instagramos átverések már évek óta terjednek, a Magyar Instagram-közösség posztja szerint lehetett már így "nyerni" Air France-jegyet, Ray-Ban napszemüveget, Adidas cipőt meg persze Iphone-t is. 

Agyonhallgatják az atomháborút?

2014. szeptember 24., 15:34 Módosítva: 2015.02.04 16:39
2228

Négy napja történt, hogy atombombát dobtak Donyeckre, de lehet, hogy csak egy vegyi üzemet talált el egy rakéta, sőt, nem is vegyi üzem, hanem lőszergyár lehetett, de mindegy is, mert az egész világ agyonhallgatja a történteket.

Hagyja egy kicsit ülepedni a hallottakat, aztán tartunk egy sajtószemlét.

Tovább

Mikróban tölthető az Iphone 6?

2014. szeptember 22., 09:24 Módosítva: 2014.09.23 11:11
399

Az Iphone-okat sosem kímélték a lélegzetelállító hülyeségek: tavaly például az terjedt el, ahogy az IOS7 frissítésétől vízálló lesz a telefon, köszönhetően a 4chan trolljainak. A hülyeség újra hódít, most kicsit más formában: egy brosúrán azt próbálják elmagyarázni a hiszékeny júzereknek, hogy az Iphone 6 tölthető mikróban. Nem árulunk el nagy titkot, ha elmondjuk, hogy valójában nem.

Tovább

Robin Williams hamis búcsúüzenete terjed a neten

2014. augusztus 19., 16:17 Módosítva: 2014.08.19 19:13
24

Az ESET szakértői figyelmeztettek rá, hogy egy átverés terjed a Facebookon. Egy kamu megosztás szerint a nemrég öngyilkosságot elkövetett Robin Williams telefonon rögzített búcsúüzenetét lehet megnézni a kattintás után. Persze ebből semmi nem igaz.

Tovább

Orbán Viktor mindenkit megcsipel?

2014. augusztus 15., 13:35 Módosítva: 2014.08.19 16:14
644

A kormány már régóta szeretné bevezetni az egységes kártyarendszert, a dohányboltok óta el sem hinnék, Nemzeti Egységes Kártyarendszer néven. A lényeg annyi, hogy rengeteg iratunk helyett elég lenne egyet hordani, ami ideális esetben nemcsak diákigazolvány és személyi lehetne egyben, hanem akár BKV-bérlet is – riogat egy Facebookon terjedő cikk. 

Tovább

Egy ember árnyéka a Holdon?

2014. augusztus 14., 10:35 Módosítva: 2014.08.19 16:14
35

Nagyjából egy hónapja töltötték fel azt a videót a Youtube-ra, amit valaki egy furcsa foltról készített, amit a Google Moon nevű programban talált. A Google Moon olyan, mint a Google Earth: nagy felbontású műholdfotókból van összerakva a Hold felszíne, az ember elképesztő részletességgel nézheti meg, milyen lenne, ha lenne egy nagyon drága és nagyon jó távcsöve.

A foltról készült videót időközben hárommilliónál is többször látta az internet népe, és persze mostanra már úgy terjed a dolog, hogy egy ember árnyékát találták meg a Google Moonban.

Nehéz megmondani, hogy pontosan mi is lehet az, de az biztos, hogy nem egy ember árnyéka. Már csak azért sem, mert ha az ott egy ember, akkor ő a leghatalmasabb kétlábúak egyike, tekintve, hogy a felvételeket elég távolról készítették, tehát a felbontás alapján az legalább egy toronyház nagyságú ember kellene legyen.

Más magyarázatok szerint a NASA hagyott ott valamit még a hatvanas években, esetleg a Marslakók költöztek a Holdra, vagy a kínaiak tartanak előrébb az űrprogramjukban, mint azt bevallják. A legvalószínűbb magyarázatok azonban nem ilyen jól eladhatók.

Az egyik lehetőség, hogy egyszerű képhibáról van szó. A Holdról készült felvételek egy része még a digitális képalkotás elterjedése előtt született, az analóg képek nem egyszer az űreszközön lettek előhívva, automatikusan, így sokszor előfordult, hogy valami hiba keveredett rájuk. A Lunar Orbiter nevű szondasorozat képein ennél jóval furcsább dolgokat is látni, ennek ellenére még mindig ezek számítanak a Holdról készült legjobb képeknek.

A másik magyarázat a pareidolia nevű jelenség, vagyis az, amikor természeti képződményekbe, például felhőkbe és sziklákba, vagy más, amúgy teljesen véletlenszerű alakzatokba ismert dolgokat, például állatokat vagy mesebeli lényeket látunk bele.

Szóval az ott nem egy ember, de az is lehet, hogy még csak nem is egy árnyék.

Tények mögött a lények

2014. augusztus 5., 10:21 Módosítva: 2014.08.07 16:54
688

Virrad a zsidó gyíkemberek világuralma!

Csak Atlantiszon lehet kiszerelni Gyurcsány Ferenc fejéből Cion bölcseinek jelzőchipjeit!

A Bilderberg-csoport tudatmódosító vegyszerek permetezésével készíti elő a szíriusziak hatalomátvételét!

Az igazi Orbán Viktor a felcsúti aréna alatt hagyott kazamatákban bujkál: akit látunk, csak egy hasonmás, aki a feszültség szításával szolgáltat ürügyet a nemsokára Budapesten kitörő globális liberális felkeléshez!

Tovább

Tudja meg az igazságot BÁRMIRŐL!

2014. augusztus 5., 10:21 Módosítva: 2014.10.24 13:05
3263

A konteohívők olykor kontextus nélkül dobálnak egymás mellé gyakran használt paneleket, keverve a maja mitológiát a tudományos eredményekkel vagy éppen a CIA aktáit a csillagászati eseményekkel. Ez a gyakorlat szinte ordít egy jó kis konteogenerátorért. Már nem kell tovább ordítania: itt az Index Nagy Összeesküvés-/Igazságmondó Generátora, amiben ön bármiről megtudhat egy konteót, ami akár igaz is lehet. Vagy nem.

Csak annyi a dolga, hogy a lent látható szövegdobozba beírja egy esemény nevét (pl. A 2014-es választások), és kattint. Ha nem tetszik a végeredmény, kattintson újra, és a generátor új elemeket dob fel. Mentse el! Ossza meg! Terjessze! Vagy titkolja el!

Az elhallgatott tény

Stökit egy gyíkemberrel helyettesítette a kútmérgező ballibsi háttérhatalom.

(Köszönet a kódért Tihanyi Tibinek és a dizájnért Schreiner Csabának.)

Kamu volt a világháborús fényképező

2014. július 9., 13:04 Módosítva: 2014.07.09 15:07
3

Átverésnek bizonyult az interneten a múlt héten elterjedt hír arról, hogy halála után hetven évvel került elő egy második világháborúban harcoló amerikai katona fényképezőgépe, amelyen korábban nem látott háborús fotókat találtak – írja az MTI. A képek felfedezéséről az amerikai petapixel.com fotós honlap számolt be a forrás ellenőrzése nélkül, majd a portálra hivatkozva számos online médium és hírügynökség is átvette a hírt.

Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője?

2014. június 5., 16:52 Módosítva: 2014.06.06 10:28
410

Lázár János lesz az Origo új főszerkesztője – írja a BBC Business rovata. A hírportál azt írja, Lázár szomorú volt az Origo róla szóló cikkeitől, ezért megegyezett az Origo üzemeltetőjével, a Magyar Telekommal, hogy ő lesz az oldal új főszerkesztője.

Tovább

77 ezer rejtélyes videót találtak a Youtube-on

2014. május 19., 09:24 Módosítva: 2014.05.19 19:44
634

Több ezer titokzatos videó került fel a Youtube-ra, de senki sem tudja, mit jelentenek. A videók felépítésük szerint hasonlóak: tíz különböző, 0000-tól 0009-ig sorszámozott négyszög látható 11 másodpercig, véletlenszerű hangokkal kísérve, a bal alsó sarokban aqua.flv felirattal. A videókat egy Webdriver Torso nevű feltöltő teszi fel, akinek valódi kilétét többen is próbálták már kideríteni, eddig sikertelenül.

Vannak, akik szerint a videók valamilyen kémtevékenységhez köthetők, és hasonló szerepet töltenek be, mint azok a rövidhullámon üzemelő rádióadók, amik véletlenszerűnek tűnő számsorokat adtak le a második világháborúban, illetve később, a hidegháború folyamán is.

Egy darabig úgy tűnt, van megoldás: egy civilben tévés kommentelő azt írta, hogy ő korábban már látott hasonló tesztszoftvert, amit egy cég arra használt, hogy a Youtube feltöltési és tömörítési képességeit tesztelje. Sajnos kicsit később kiderült, hogy rosszul emlékezett, és amire ő gondolt, nem is így nézett ki.

Tovább