új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Állítólag remek kilátás nyílt a Batthyány téren meredező óriástorony tetejéről, ahonnan a vizes világbajnokságon a toronyugrók a Duna-parti medencébe ugráltak, de ezt rajtuk kívül kevesen csodálhatták meg élőben, és a tornyot a vb után el is bontották.

    Most viszont virtuálisan bárki körbenézhet a torony tetejéről, mert az MTA SZTAKI eLearning Osztályának fejlesztői 360 fokos panorámaképek formájában több szögből is megörökítették a kilátást.

    Ide kattintva , az oldal tetején kiválaszthatja, hogy asztali gépről, mobilról vagy VR-szemüveggel nézelődne-e. Ha gépnél ül,  ide is kattinthat , és rögtön a torony legmagasabb pontján találja magát.

  • Perszehogy a Bark at The Moon című slágert. #hősöm

  • A sorozat történelme szerint Bran, az Építő 8000 évvel a sorozat kezdete előtt építette az északi határon húzódó Falat. Ez azonban azt is jelenti, hogy Westeros évezredek óta nem tudott továbblépni a középkori állapotoktól.

    3IK-NOF-Ap7x

    8000 év alatt nem következett be ipari forradalom, nem cserélték le a kardokat puskákra, nem épültek ki komoly csatornarendszerek, a feudális berendezkedést se cserélték le. A Forbes gazdasági elemzője megpróbálta megfejteni, miért állt meg a haladás Westeroson, és talált is három kulcstényezőt, amik miatt a lézerfegyverrel lövöldözés helyett még mindig a kardvívás és a lándzsadobálás dívik a Trónok Harcában. 

    1. Az első az, hogy úgy tűnik, a kontinensen nagyon kevés szén akad, ami pedig elengedhetetlen lenne az ipari forradalomhoz. Alternatív energiaforrás sem akad sajnos: holott a speciális alkímiával működő futótűz (eredetiben wildfire) talán elég energiával rendelkezik, hogy gépeket tudjon működtetni, túlságosan kiszámíthatatlanul, és kontrollálhatatlanul ég.
    2. A visszamaradottság második oka lehet, hogy a westerosi urak nagyon rossz befektetők: a kontinens tőkéjének nagy része ugyanis háborúkra megy el, a háborúk alatt pedig a tőke és a munkaerő is megfogyatkozik, és fennmarad a munkaerőhiány, valamint a rendkívül alacsony bérek rendszere. Ilyen környezetben pedig az innováció és az új technológiák fejlesztése nemigazán működik.
    3. A széleskörű innovációnak vet gátat a harmadik tényező, mégpedig az, hogy a tudományos és az innovációs tevékenységek nem egy szabad környezetben valósulnak meg: az ilyen jellegű tevékenységeket kizárólag a Mesterek rendjének tagjai végzik, mégpedig nagyrészt a köztől elzártan, gyakran belső kommunikáció nélkül is. Ahhoz, hogy valaki bekapcsolódjon a tudományos életbe, nem elég jónak lennie a témában, és kipróbálni magát, hanem hosszú évek munkájával kerülhet csak olyan társaságba, ahol tudományos tevékenységeket folytathat. A rend túlzott hierarchiája és elzártsága pedig nemhogy nem könnyíti meg, de komolyan megnehezíti bármilyen technológiai vagy tudományos áttörés létrejöttét.
  • Amíg működött, nagyon szerettem a Pekingi Kacsa blogot, ami sok könnyedebb témát és jó pár komolyabbat is feldogozott, ráadásul elég alaposan és szórakoztatóan. Ám a blogger már nem tudja folytatni és a legutolsó posztjában azt írja, szívesen átadná másnak. Szóval itt az alkalom, valaki folytassa, mi pedig várjuk a jó kis posztokat!

  • Miután csak díj ellenében engedték volna be egy lakónegyed parkolójába a kínai Benxi városában élő nőt, az megsértődött, és fizetés helyett sértődötten otthagyta az autóját a kapuban, blokkolva ezzel mindenki más bejutását a területre.

    Az ingatlan tulajdonosai pár óra tanakodás után arra jutottak, hogy mégsem hagyhatják a járművet ott, ahol van, de a bunkó hölgyet is móresre tanítanák: fogtak hát egy darut, és felpakolták a kocsit a lakónegyed őrházának tetejére, nyilvánvalóan bízva abban, hogy a kis kabin bírni fogja a terhelést.

    on the roof2
    Fotó: SINA

    A helyszínre visszatérő nő rögvest a rendőrséghez fordult az üggyel kapcsolatban, a balhé a helyi kapitányságon fejeződött be: közös megegyezés folyamán visszahelyezték az autót a földre.

    (Shanghaiist)

  • Az MTI fotósának egyetlen művészi erejű fotóban sikerült ábrázolnia a jelenkori magyarországi útfelújítás állapottyát.

    A mű címe: Egy régebben elhelyezett villanyoszlop maradt Nagykanizsán a Potyli út és a Csengery utca újonnan kialakított kereszteződésében.

  • Egy gazdag londoni család elképesztő juttatásokat ajánl négy, magánképzésben otthon tanuló (2, 5, 7 és 15 éves) gyereke jövendőbeli dadájának.

    A gyerekvigyázói álláshirdetésekre szakosodott portálon közzétett felhívás évi 100 ezer fontos (kb. 33 millió forintos) fizetés mellett Michelin-csillagos séf által főzött kaját, és a család luxusautóinak (köztük egy Porsche-nak, egy Maseratinak és egy Range Rovernek) a használatát is felajánlja a megfelelő jelentkezőnek. 

    Mindezért persze meg is kell dolgozni: a munkanap 13 órás, az állást pedig csak extrafelkészült gyerekvigyázók tölthetik be, elvárás például a teljesen józan életvitel, a gyermekpszichológiai végzettség és legalább 15 éves dadus-tapasztalat, plusz a gyermektelenség is. 

    (Business Insider)

  • Százhetvenöt éve, 1842. augusztus 24-én helyezte el József nádor a pest-budai Lánchíd alapkövét a pesti oldalon.

    Ez a Lánchíd, persze, már nem az a Lánchíd. Átépítették, felrobbantották és még egyszer újjáépítették, majd felújították azóta:

    Így nézett ki az ünnepség egy 1864-es festmény alapján.
    Így nézett ki az ünnepség egy 1864-es festmény alapján.
    Kép: Barabás Miklós
  • Titokzatos felhő Braziliában

    A meteorológusok szerint ugyan pánikra semmi ok, a brazíliai Teixeira de Freitas városa felett látott felhő teljesen ártalmatlan, az ott lakókat nehéz volt meggyőzni erről. Valószínűleg egy porfelhőt világított meg úgy a lemenő nap, hogy frászt hozta a emberekre egészen addig, míg végül szertefoszlott.

  • Idén is lesz Színházak Éjszakája - ezúttal szeptember 16-án -, amit elég menő módon harangoznak be a szervezők: a The Biebers írt egy kétértelmű számot arról, hogyan tolják ki az éjszakát hajnalig, ami a nyilvánvalón kívül szólhat akár arról is, hogy milyen jó is az éjszakát különféle színházak kulisszái mögött tölteni.

    És a számhoz még egy minden tekintetben az utóbbi olvasatot erősítő klipet is rendeztek egy csomó tehetséges és fiatal színésznő - Lovas Rozi, Borbély Alexandra, Trokán Nóra, Görgényi Fruzsina, Kopek Janka és Eke Angéla - játszik benne, a hátteret meg a budapesti éjszaka és a színházak jelentik. Erről van szó:

  • Sokan szokták azt mondani, hogy utálják a mindenhol fotókat készítő turistákat, köztük vélhetően a múzeumi dolgozók is, a most következő sztori alapján legalábbis biztosan.

    Történt ugyanis, hogy az Essex megyében található Southend kolostor-múzeumában valakik úgy döntöttek, a legjobb képet akkor tudják elkészíteni, ha fogják a gyereküket és beleteszik egy kiállított koporsóba.

    Ez már ugye önmagában nincs rendben, hiszen normális esetben nemhogy nem tesszük bele a gyereket a kiállítási tárgyakba, hanem még hozzájuk sem érünk, a nagyobb probléma azonban az volt, hogy a manőver közben

    le is verték a koporsót, utána meg szépen kisunnyogtak a múzeumból.

    A földön fekvő, összetört koporsót a múzeum dolgozói találták meg, a restaurálásával megbízott Claire Reed pedig elmondta, mielőbb szeretné helyreállítani azt.

    2222?w=1065&q=55&auto=format&usm=12&fit=max&s=3d0174fcf429045d64
    Fotó: Guardian

    A koporsót 1921-ben találták meg, benne egy csontvázzal, ami akár egy szerzetesé is lehetett, mivel a kolostort clunyi szerzetesek alapították a 13. században. A homokkő műtárgy az utolsó ilyen és nagyon fontos is, mivel nem rendelkeznek túl sok lelettel.

    Szerencsére a javítása az előzetes becslések alapján nem lesz túl drága, a jövőben pedig teljesen zárt vitrint kap majd, hogy megelőzzék a hasonló eseteket.

    (Guardian)

  • Bekerült a Guinness-rekordok könyvébe Türkmenisztán, miután átadtak egy több mint 40 méter magas lófejszobrot. Ezt a csodát Asgabatban építették fel egy szintén most elkészült sportparkhoz, ahol hamarosan megrendezik az ázsiai küzdősportok játékát. 

    A türkmén elnök, Gurbanguj Berdimuhamedov nagy sportrajongó hírében áll, és ahogy ez a nagy sportrajongó, általában illiberális elnökök világában lenni szokott, örömmel költi el az adófizetők pénzét olyan impozáns beruházásokra, mint 5000 négyzetméternyi medence vagy éppen egy bazi nagy lófejszobor.

    Türkmenisztánban egyébként egy rakás más rekordot is beállítottak már az MTI szerint:

    • 2015-ben kánonéneklési rekordot döntöttek, amikor 4166-an énekelték el az elnök által megírt türkmén himnuszt;
    • itt található a világ legnagyobb márványból készült épületegyüttese,
    • a világ legnagyobb fedett óriáskereke,
    • a világ legnagyobb kézzel szőtt szőnyege,
    • és a világ legnagyobb zászlórúdja is.

    Van még hova fejlődnünk.

  • Kedd este furcsa képet kaptunk a Sétarepülés.infótól, aminek a megfejtéséhez egy posztban kértünk segítséget.

    seta

    Vicces kedvű olvasóink szavazása szerint ez csak egy Soros kérésére telepített valami lehet, igaz, a válaszok közt akkor még nem szerepelt a valódi ok. Ezt több levélírónk megírta:

    a Bosch új, épülő logisztikai központjának területén végeznek régészeti feltárásokat.
  • Madagaszkárra, a világ legnagyobb vaníliatermesztő országára lecsapott az Enawo nevű ciklon, és olyan hatalmas károkat okozott az ottani termésben, hogy a fűszernövény világpiaci ára egyik pillanatról a másikra megnégyszereződött: jelenleg több, mint 600 dollár (154 ezer forint) kilója.

    A sziget teljes, 2017-es remélt vaníliatermése így felére csökkent, azonban az íz kedvelőinek annyira nem kell aggódniuk: igazi vaníliát ugyanis szinte csak exkluzív, amúgy is felső kategóriás termékekhez használnak, az általános fogyasztási cikkek általában mesterséges, vanília ízű anyagokkal készülnek.

    (Quartz)

  • vegtelen.gif

    Menő tetőszerkezetet kapott az Atlanta Falcons 1,6 milliárd dollárból épült új arénája, a Mercedes-Benz Stadion. A látványos látványtervek alapján épült magyar arénákkal ellentétben itt, viszont, meg is valósították, amit elterveztek: a végeredmény ez a blendeszerűen nyitható-zárható tető, amit már működés közben is kipróbáltak:

    És igen, ez az a stadion, ami kapott egy fradisast is.

  • A Corriere della Sera olasz lap szerint a kábelcsatornák után már az országos adókon is vetítenek majd szexuális segédeszközökkel kapcsolatos reklámot.

    A Mysecretcase.com egy kifejezetten nőknek szánt online bolt, ahol különböző szexuális segédeszközöket lehet vásárolni. A reklámban különböző korú hölgyek arról beszélnek, hogy olyan világot akarnak, ahol a nők nem szexuális tárgyak, de vehetnek olyat maguknak.

  • Így néz ki a nagy magasságban fölénk terülő kanadai füst, ahogy naplemente után, a nap sugarai a horizont alól (crepuscular rays) megvilágítják.

    A fotó a pécsi tévétoronyból készült kedden. Közvetlenül a naplemente előtt egyébként így nézett ki az ég, a felhők felett megfigyelhető homályos foltok a füstfoszlányok:

  • Nyilván Star Wars-készlet lesz, mi más, hiszen minden SW-os, a fiam alsógatyáján is TIE-vadászok vannak, ma egy Y-Wing összerakására készül, de ez nem is baj. A legújabb készletről viszont most csak ennyit tudni, de amint kijön a konkrét szett, frissítjük a posztot! (Addig is remélem, egy óriási  AT-AT lesz az!)

  • Rachel Rivers farmján februárban kigyulladt a szalma, majd lángra kapott a pajta. 

    A tűzoltók két kocát és tizennyolc kismalacot mentettek ki a lángok közül. A gazda megígérte, hogy kolbászokkal fogja meghálálni a lánglovagok munkáját. 

    Fél évvel később a wiltsheri tűzoltóállomás munkatársai meg is kapták a beígért kolbászokat, amelyeket grillezve fogyasztottak el. Azzal együtt is, hogy azokat a malacokat ették meg, amelyeket februárban kimentettek a pajtából. (BBC/24)

  • Gyerekek, olimpiai bajnok sportolók és sztárok az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyerekeket támogató „Iskolakezdés együtt” című segélyakciójának népszerűsítésére óriási élőléppel rakták ki a 1353-as adományvonal számait a Bazilika előtt. 

    Az 1000 rászoruló gyerek beiskolázását támogató segélyakció szervezői azt remélik, hogy a figyelemfelhívó akciónak köszönhetően sokan tárcsázzák majd a 1353-at, amelyre egyetlen hívás 250 forint adományt jelent, írják közleményükben. A szervezet 40 hívásból már egy 10 ezer forint értékű tanszercsomagot tud összeállítani a rászoruló iskolakezdőknek. A céljuk, hogy az első becsengetés előtt 1000 táska megteljen.

    1353
  • idezni

    Őszinte vallomás következik: én az a rajongó vagyok, akinél a mostani rész kiverte a biztosítékot. Több szinten is. 

    Imádtam az előző rész zárójelenetét, amikor a hős csipet-csapat nekivágott a falon túli Északnak. Az egész annyira, nagyon szerepjátékos volt, ahogy a maréknyi tapasztalt hős összetalálkozik, nyílik a nehéz ajtó, aztán együtt nekivágnak zónának, ahol tényleg csak magas szintű karakterek maradnak életben, mert még egy élőhalott jégmedve legyűréséhez is kell a 10 fős parti. 

    Szóval, ahogy nekivágtak a jeges hóviharnak, én, és a bennem élő kiöregedett mmorpg-s elismerően bólogatott. Imádtam.

    De, ami most jött, az nagyon szomorú volt. :(

    Annyi kérdés maradt bennem a rész végén, hogy csak na. Ma reggel beleolvastam a spoileres kibeszélőkbe, és kiderült, hogy nem vagyok egyedül.

    - Miért nem Drogont vette célba az Éjkirály? 

    - Honnan volt akkora hatalmas láncuk, hogy kiemeljék a sárkányt a vízből? Egyáltalán, ki emelte ki a vízből, amikor ezek a csontvázak nem is tudnak úszni?

    - Milyen messze voltak a faltól gyalog? És futva? És lovon? Milyen messze volt a faltól Sárkánykő? És hollóval? És vissza? ÁÁÁÁÁH. Szörnyű.

    De, ugyanakkor szörnyen látványos is. Teljesen olyan érzésem volt, mint amikor Marvel-filmet nézek. Amikor mindegy, mi történik éppen, úgyis mindenki, mindent túlél az utolsó pillanatban. Nem végigizgulni kell a jeleneteket, csak kivárni a végét. :(

  • Ha bejön a Károly herceg által is támogatott kísérlet, melynek célja a biológiai sokféleség fenntartása, illetve elősegítése a királyi parkokban, akkor valószínűleg igen, a birkák ugyanis több szempontból is hasznosak lehetnek.

    A juhok gyengédebbek a földdel, mint a traktorok vagy a fűnyírók.

    - mondta Tom Davis, az állatokra vigyázó juhász, hozzátéve azt is, hogy a birkák az elvadultabb részeken legelnek, egyúttal pedig a magokat a földbe nyomkodva gondoskodnak a jövő évi csírázásról is.

    TELEMMGLPICT000137958841 trans NvBQzQNjv4BqeK8ehqBZJSTiVTgumtath
    Fotó: Geoff Pugh / Telegraph

    A Londonban legelésző hat állat egyébként mind ritka fajta, azért választották ki őket, mert a kereskedelmi célokra tenyésztett fajtákkal ellentétben a természetes vegetáción is elélnek, nincs szükségük további élelemre. Az állatok amúgy ingázók, reggel kilenctől délután ötig dolgoznak, utána pedig szépen hazamennek a londoni Mudchute farmra.

    Utoljára a harmincas években legeltek birkák a királyi parkokban, de ha a projekt sikeres lesz, megint gyakran lehet majd velük találkozni a fővárosban.

    (MTI/Telegraph)

  • Dezső Andris vesse az első követ arra, aki szerint nem iszonyú menő 100 km/órás sebességgel zúzni gördeszkával:

    Az International Downhill Federation promóciós kisfilmjében pont ezt csinálják, a szeptemberi Killingtonban tartandó eseményükre hívva fel a figyelmet.

  • Az oroszok nem viccelnek, ha vodkáról vagy kerti törpéről van szó. A Moszkvától száz kilométerre fekvő Csiszmenában például ilyen csodás példányokat lehet beszerezni. Ne hagyja ki, ha arra jár!