új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Valakinek nagyon megtetszhetett Simicska Lajos Orbán Viktort obszcén módon támadó magánakciója, ugyanis Lyon második kerületében, színes krétával rajzolta fel a képen látható szöveget. A fotókat a francia városban élő olvasónk küldte.

  • Persze, hogy azért, mert abortuszra akarta kényszeríteni a szeretőjét. Egyébként Amerikáról, és a republikánus, válófélben lévő Tim Murphyről, Pennsylvania politikusáról van szó, és a kongresszusi helyről mondott le. A szerető amúgy, mint kiderült, nem is volt terhes. 

    A botrányt a helyi újság, a Pittsburgh Post-Gazette robbantotta ki a pár sms-váltásának megjelentetésével. Az egyik sms-ben Murphy azt írta, hogy az abortuszellenes szövegeket nem is ő, hanem a stábja írja, de már megkérte őket, hogy ne írjanak többet.

    (ap)

  • Egy olvasónk, Péter küldte ezt a képet, azt mondja, ma (október 5-én, csütörtökön) lőtte egy üzletláncnál. Nem tudjuk, higgyünk-e a szemünknek. Vajon az üzletlánc bolondozik a vásárlókkal, vagy olvasónk velünk? Mindenesetre ha olvasóink is láttak ilyesmit, írják meg az ugyelet@index.inda.hu -ra. Köszönjük!

    Frissítés: Szinte azonnal írt nekünk Balázs, aki megerősítette, hogy tényleg kirakták, mégpedig a Pennyben. Írta ezt úgy, hogy nem tudhatta, hogy az eredeti kép küldője is a Pennyben fotózott. Szóval akkor tényleg igaz.

    22290905 1827674767262428 1715502534 o (1)

    Frissítés2: Na jó, ne már! Bálint is bejelentkezett, ő szeptember 14-én lőtte ezt a képet, ahogy ő írta "egy vidéki diszkontüzletben". 101 nappal karácsony előtt.

    21743326 1955064707853848 5497589621368068938 n (1)

    Frissítés 3: Lajos pedig egy Müllerben futott bele ebbe, szeptember 29-én.

  • A nyíregyházi Oláh Péter megfogta a tokaji Nádas-tó királyát, megakasztott egy 82 kilós harcsát - írja a Boon

    boon.hu
    boon.hu

    "A múlt héten csütörtök estére mentem ki az egyik barátommal a tóhoz. Fogtunk dévérkeszegeket, majd spannolós módszerrel elkezdtünk horgászni. Kapás nélkül telt el az éjszaka. Annyira nyugodt volt a víz, hogy semmiféle rablást nem hallottunk, semmilyen zajt nem okoztak a ragadozó halak. Már világos volt, amikor 6 óra előtt nem sokkal egy csörrenés jelezte a kapást. A hal kifele és oldalra úszott, mert lazult a zsinór. Szerintem észre sem vette, hogy a csalihallal bekapta a horgot" - mesélte Péter. 

    Mivel fogott már ott 30 és 50 kilogrammos harcsát is, olyan botot (Penn Tuna Stick) és orsót (Penn Senator 9/0) használt, mint amilyennel a tengernél tonhalakra szoktak horgászni. A damil 70-es monofil zsinór volt. Közel ötven percig fárasztotta a harcsát, mire a partra hozta. Mint kiderült, ez volt a Nádas-tó eddigi legnagyobb hala.

    Ezek a hatalmas harcsák több kárt okoznak, mint amennyi hasznot hoznak, ezért a tó tulajdonosa is nagyon örült, hogy megfogta a kapitális halat. "Egy ilyen nagy harcsa egy 3 kilogrammos pontyot simán elnyel" – magyarázta Oláh Péter. 

  • Amerikai újságírók szúrták ki, hogy az Apple digitális asszisztense, a Siri arra hirtelen nem túl összetettnek tűnő kérdésre, hogy mi Bulgária himnusza, azt válaszolja, hogy a Despacito Bulgária himnusza.

    Pedig Bulgária himnusza nem is a Despacito, hanem a Мила родино, vagyis Mila Rodino, amit például a Google Asszisztens gond nélkül meg is talál.

    Megoldás egyelőre nincs, így tanulság se. Hacsak annyi nem, hogy ne higgyenek el mindent a gépeknek.

    siri bulgaria despacito.gif
    Fotó: Nick Statt / The Verge
  • Sokszor mondják gúnyosan, hogy az amerikai politikára túl nagy befolyása van a tőkés osztálynak, de olyan azért még ott is ritkán fordul elő, hogy maga a Monopoly ember ül be egy szenátusi meghallgatásra. Pedig most pont az erről készült képek járják be keresztbe-kasul a Twittert.

    monopoly ember
    Fotó: Reuters

    A tőkés osztály legcukibb karikatúrája abból az alkalomból látogatott el a Kapitólium épületébe, hogy meghallgassa  Richard Smith, az Equifax nevű hitelközvetítő cég nemrég lemondott vezérigazgatójának meghallgatását. Az Equifax arról lett híres nemrég, hogy 134 millió amerikai személyes és pénzügyi adatai kerültek nyilvánosságra a cég adatbázisát ért hekkertámadás során. A Monopoly ember érdeklődéssel hallgatta Smith beszámolóját, néha még a monokliját is föltette és időről időre egy marék játékpénzzel törölgette a homlokát. 

    A társasjáték figura valójában Amanda Werner, a Public Citizen nevű szervezet aktivistája volt, aki az ellen tiltakozott, hogy míg az Equifax miatt amerikaiak milliói került borzasztó helyzetbe, a cég várhatóan bűntetlenül megússza majd az ügyet. A Public Citizen aktivistái korábban a meghallgatást vezető szenátoroknak pedig egy-egy, az Equifax ügyre aktualizást „kijöhetsz a börtönből” monopoly kártyát küldött, feltehetően azért, hogy azok aztán átadhassák a cég vezetőinek.

    monopoly jail
  • Ryan Gosling és Harrison Ford mostanában lépten nyomon nyilatkoznak, mivel új filmjüket a Szárnyas fejvadász folytatását, a Szárnyas fejvadász 2049-et népszerűsítik. Sajnos a film nem lett valami nagy szám (kritikánkatitt lehet elolvasni), de ez nem vette el Fordék jó kedvét. Az ITV This Morning című műsorában nagyon egymásra találtak Allison Hammond műsorvezetővel, így az interjú lényegében röhögésbe fulladt. Az alaphangot Hammond adta meg azzal a briliáns tréfával, hogy soha nem látta az eredeti filmet. Ezután sorra került minden: egymás szívatása, piálás kora reggel, és hogy Ford csak a gázsi miatt mondott igent a folytatásra.

  • És baszki, megúszta, nem lett komoly baja. Mondjuk állatkertbe nemigen megy egy ideig, gondolom, de ha igen, messze elkerüli az oroszlánok lakhelyét.

  • Készítettünk angol feliratot Őcsényben forgatott videónkhoz, amely egyetlen eseményben mutatja meg a kormányzati gyűlöletkampány hatását.  (See the English version below.) 

    In the tiny village of Őcsény, locals turned to intimidation to prevent a motel owner from inviting a few refugees to stay for a couple of days at his inn as a gesture of charity. The people from the village have never met any refugees, they only know about them through the media.

    The Orbán government has been running a  hate campaign  for two years that made people believe that refugees rape women and children, rob their houses and kill people. In a heated village meeting, locals threatened the owner of the motel and the arriving refugees who would arrive to the village despite their opposition. The locals’ accusations against refugees resonate with the state-run propaganda campaign: George Soros is responsible for the flood of refugees in Europe and all migrants are terrorists.

    The escalation of the made the mayor resign. He had been the village leader for 11 years and had brought investment and prosperity to the community. The once peaceful village has become a place of conflict and fear.

    The people who would have stayed at the motel were women and children who have been given legal asylum status by the Hungarian authorities. After the incident, Prime Minister Viktor Orbán defended the illegal actions of the locals.

    Here is the Indavideo version:

    The villagers were so horrified of the refugees that they even banished their beloved mayor
  • Hát például úgy, hogy Csintalan Sándor valahogy MSZP-elnök lesz. És ez nem vicc. Az MSZP egykori legööö, mondjuk legfurább képviselője a Hvg.hu-n jelentette be, hogy szívesen lenne pártelnök az MSZP-ben, mert nem akarja hogy a párt megszűnjön. Aprónak tűnő probléma ezzel csak az, hogy az MSZP-nek van rendesen megválasztott elnöke. Molnár Gyulának hívják, de hát Csintalant se az eszéért szerették a pártban, hanem mert különc, a nép egyszerű fia, aki mindig olyan jókat tudott mondani.

    A Hvg.hu-s interjúban ehhez képest követhetetlen logikával beszél arról, hogy kellene összehozni az ellenzéket. Meg arról, hogyan csinálná meg a „céget” (MSZP). És hogy mit tudna ő ehhez hozzáadni (ethosz, remény és küzdelem).

    A hogyannal tehát jelenleg sem ő, sem mi, politikafogyasztók nem vagyunk tisztában, csak annyit tudni Csintalan mestertervéről, hogy először is kéri visszavételét a pártba, aztán egy ütőképes ellenzék összerakása a cél. Ez aztán a frappáns vízió!

    Olyannyira, hogy kb. minden héten bejelentkezik valaki az ütőképes ellenzék összerakásának az ötletével, tényleg, mintha Orbán Viktor az álmában megannyi kis puzzle-darabot szórt volna szét a szobájában, és nem engedné, hogy bárki is összerakja. Az egymillió forintos kérdés, hogy ez így meddig működhet. Amíg nincs válasz, gondolkozzunk el egy pillanatra, ki vihetné harcba az MSZP-t.

    Ki legyen az MSZP elnöke?

  • Hát az, hogy a színészek neve és fizimiskája az esetek 99 százalékában elcsúszik egymástól. És miért? Mert a színészek szerződésében szerepelnek olyan kitételek, hogy top billing vagy second billing, stb., ami azt jelenti, hogy a delikvens nevét elsőként vagy másodikként kell feltüntetni a poszteren. Amivel semmi baj nincs, Geroge Clooney-val vagy Dwayne Johnsonnal minden szart el lehet adni, szerepeljen is elöl.

    Igenámbárde.

    A marketingosztályon nem így gondolkodnak, hanem úgy, hogy a plakáton vizuális értelemben véve a legfontosabb szereplő legyen középen, mert majd rá figyelünk. És ha az történetesen Robert Downey Jr., akkor a neve viszont balra fent olvasható elsőként – ott, ahol a plakát vizuális részén éppen egy mellékszereplő áll. Na, erről szól ez a videó, sok példával.

    És ja, most már engem is kurvára idegesít.

  • 17 állami tulajdonban lévő világítótornyot adnak mindjárt ötven évre bérbe Olaszországban, írja a Magyar Távirati Iroda. Az ország azért döntött így, mert nincs elég pénze a tengerparti épületek karbantartására, a védelmi minisztérium pedig azt reméli, hogy így megmenthetik a tornyokat a pusztulástól.

    Az említett világítótornyok az ország különböző pontjain állnak, akadnak köztük olyanok is, amelyek a velencei lagúna aprócska szigetein találhatóak. Olaszország célja, hogy az ingatlanokat szálláshelyekként, vendéglátóipari egységekként vagy múzeumokként hasznosítsák. Az év végéig várják az ajánlatokat.

  • Nem tudom, sőt, nem is akarom tudni a fent látható truváj utóéletét. Azt a reggeli ébredést, a sírást, ahogy az árnyékszék felé vonszolja magát a szimpatikus fiatalember, és üvöltve átkozza azt a napot, akikor benevezett a világ legkeményebb evőversenyébe.

  • Dombház Balassagyarmat Ökoház
    Fotó: Otthontérkép

    Mintha egy mesebeli manólak, hobbitház, földbe ásott jurta vagy egy antropomorf rajzfilmpocok kicsiny lakja lenne. Tulajdonképp mindegy is. A lényeg, hogy annyira izgalmasan néz ki, hogy az ember szíve szerint egyből bejárná az egészet. Egész nagy, 132 négyzetméter, de a falvastagságot szépen jelzi, hogy a teljes alapterülete 192 négyzetméter. 

    Ide most csak az elképesztő alaprajzot illesztem, de érdemes végigpörgetni az egész galériát. Tulajdonképpen már a kőből rakott, zöldtetős, kerek ablakos tárolóhelyiség önmagában megérdemli a figyelmet, de az még semmi a csudadombházhoz képest.

    Dombház Balassagyarmat Ökoház
    Fotó: Otthontérkép

    Korábban megjelent ökoházas posztokat itt találják, aki pedig még több érdekes ingatlanhirdetésről olvasna, kövesse az Urbanistát a Facebookon.

  • Az Együtt a héten bejelentette, hogy le fogják szedni a kormány –szerintük – gyűlöletkeltő, nemzeti konzultációs plakátjait. És íme, el is kezdték.

    Az Együtt amúgy pont a héten alakított választási szövetséget a Párbeszéd Magyarországérttel, és mozgalmat szeretnének a plakáttépgetésből is.

    Nagyon úgy fest, a 18-as választási kampány elkezdődött.

  • Eltelt már néhány nap az Egyesült Államok legnagyobb tömegmészárlása óta, és természetes, hogy visszatér a hétköznapi élet egy olyan nyüzsgő városba, mint amilyen Las Vegas, de azért erre a képre felkaptam a fejem. 

    A helyszín környékén még mindig helyszínelők dolgoznak, de utcai emlékhelyeket fotózó hírügynökségek képein az is látszik, hogy a hotel közelében egymást váltják például a jegyespárok, hogy a merénylet helyszínén fotózkodjanak.

    Így néz ki a koncerthelyszín október 5-én, amit még mindig a menekülő emberek széthagyott holmijai borítanak:

  • Kár pedig, mert nagyon jó. A Domestikator nevű alkotást a holland Atelier Van Lieshout-kollektíva készítette, és azt ábrázolja, ahogy a stilizált ember háziasítja az állatot, igaz, a módszer nem egészen, izé, hagyományos. A műtárgyat október 19-én állították volna ki a Louvre-hoz tartozó Tuileriák kertjében, de ebből nem lesz semmi, mert

    • három bizottság szerint sincs helye a Louvre-ban,
    • túl magas (13 méteres), és
    • a közelben egy játszótér is van.
  • A köhögőroham és egy humorista. Az előbbin egy cukorkával igyekeztek segíteni, de a brit miniszterelnök még ezután is küszködött a köhögéssel.

    Nem volt elég a köhögés, még Simon Brodkin is akciózott. Tudják, ő volt az a humorista, aki egy nagy köteg hamis pénzzel dobta meg Sepp Blatter egykori FIFA-elnököt.

    Most egy P45-ös formanyomtatványt adott át a tory pártelnök-miniszterelnöknek. A briteknél ez a felmondási papír. Brodkin azt mondta, hogy Boris Johnson külügyminiszter küldi neki.

    És még ez se minden: a May ellenlábasának tartott Johnsont a belügyminiszter Amber Rudd belügyminiszter győzködte, hogy álljon fel tapsolni.

    Jó kis kongresszusi beszéd volt ez, na, ha valaki a tartalmára is kiváncsi, itt elolvashatja. (Forrás: Guardian)

  • Organikus gyömbér? Bioalma? Sose látott permetezőszert a körte? Csak családi farmról, egyenesen a termelőtől származó szilva? Na persze. Régóta meg voltam arról győződve, hogy a kézműves termékek, biogyümölcsök és organikus zöldségek legalább fele kurvára ugyanonnan származik, ahonnan a nem bio, nem organikus, bőszen permetezett, bátran génkezelt cuccok. De azokról legalább nem hazudoznak összevissza. A kanadai CBC tévé oknyomozó riportjában van minden, amitől feláll a környezettudatos hipszteranyuka bioszappannal mosott összes szőrszála a karján.

  • Pontosabban több mint háromszor. Miközben mi végre beletörődtünk, hogy az EU nem enged minket évi 3 százalékos hiánynál jobban eladósodni (azt nem firtatva, hogy ezt milyen módszerekkel tudjuk tartani), Szlovákia most jelentette be, hogy ők is simán tartják a hiánycélt,

    csak ők az 1 százalék alattit.

    Egészen pontosan olyan költségvetést csinált a kormányuk, amiben csak 0,83 százalék hiány várható GDP-arányosan, ami még a tervezett 1,29 százaléknál is érdemben erősebb. Miközben idén minden államigazgatási területre többet költöttek, mint tavaly, írja az MTI.

    És nem is azért lőttek ennyire mellé a tervezéskor, mert nem értenek hozzá, hanem a mert szlovákiai autógyártás most épp durván bepörgött, és a rengeteg export felrántotta a gazdaságot.

    És közben tőlünk gyorsabb ütemben is nőnek, jövőre 4,2 százalékos bővüléssel számolnak (és az OECD is 4,1 százalékot becsült nekik). 2020-ra egyébként várhatóan a 45 százalékra esik vissza közben a GDP-hez viszonyított államadósságuk is.

  • Ha nem, van egy jó hírünk, itt egy videó:

  • Joe Acaba asztronauta figyeli saját ültetésű salátakertjét a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

    A VEG-03-D kísérletben egyszerre három különböző salátamagot ültettek és próbálnak növekedésre bírni mikrogravitációban. Nem ez az első eset, hogy növénytermesztéssel próbálkoznak az ISS fedélzetén, korábban sikeresen neveltek káposztát és virágokat is. A hosszú távú űrmissziók miatt meglehetősen hasznos lenne, ha az űrhajósok saját maguknak tudnának élelmiszert előállítani, arról nem beszélve, hogy az unalmas űrbeli hétköznapokat is jó színesíteni egy kis kertészkedéssel.

    Kiadás / NASA / AFP

  • 51fd6d40-2abd-4a58-9e24-7ac72fd4fbde (1).png

    A Las Vegas-i tömegmészárlás szomorú apropót ad ahhoz, hogy elővegyük az amerikai Gun Violence Archive-ot, ahol 2013 óta hajmeresztő részletességgel követik a fegyverekhez köthető haláleseteket az országban.

    Az oldalt a Sandy Hook iskolában történt merénylet után hozták létre. Abban a merényletben húsz gyerek, hat felnőtt és a merénylő halt meg. Amerikát megrendítette az eset, ami után híressé vált a mondás, hogy Never Again, azaz soha többé nem fordulhat elő hasonló.

    A számok azt mutatják, hogy előfordult. 1518 alkalommal öt év alatt. Csak 2017-ben 46 805 alkalommal rántott fegyvert valaki az Egyesült Államokban. 11 716 ilyen eset végződött halállal.

  • Kimozdítottak egy követ és tessék, omlik az egész rendszer. Azzal kezdődött, hogy a szaúdi nők egy idén májusi törvény nyomán lehetőséget kaptak arra, hogy

    • az őket egyébként mindenhová kísérő férfi gyám jóváhagyása nélkül jelenhessenek meg az orvosnál, az állami tanintézményekben,
    • sőt, önállóan képviselhessék magukat a bíróságon.

    Aztán júniusban folytatódott azzal, hogy a nők hamarosan – 1990 után ismét – vezethetnek autót, persze ehhez még ki kell dolgozni oktatásuk rendszerét, amihez jó lenne, ha lennének női oktatók, de ahhoz előbb őket kéne kiképezni, viszont ahhoz megint férfiak kellenének, szóval bonyolult dolgokat kell megoldani 2018-ig. De a liberális armageddon nem állt itt meg:

    a szaúdi oktatási miniszter döntése szerint ezentúl

    a felsőoktatásban tanuló nők mobiltelefonjukat is bevihetik az oktatási intézményekbe. 

    Ők ehhez ugyanis már elég öntudatosak és érettek – érvelt a miniszter a Gulf News szerint. Emellett azt is megengedték nekik, hogy önállóan, délelőtt 11 előtt is elhagyják a campust, ha az óráik véget értek.