Rebeka, Dorina
18 °C
29 °C

Indul az év végi kütyüőrület

6 órája Módosítva: 2015-09-02 10:34:29
6

Szeptember első hete az elektronikai cégeknek legalább olyan küzdelmes, mint az iskolásoknak, mert nekik is véget ért a nyári szünet, rá kell hangolódni az év végi vásárlási szezonra. A berlini IFA a legjobb alkalom arra, hogy az új termékeket megmutassák a vevőknek. A kontinens legnagyobb elektronikai vásárán több mint ezerötszáz cégnek van standja, és a borotvától a wifi hotspotokig minden megtalálható, kipróbálható. Ez nem zárt show, mint a Las Vegasban megrendezett CES, ahová csak újságírók és kereskedők tehetik be a lábukat. Berlinben a cégek valódi vevőkkel találkoznak, és ezt ki is használják, kuponokkal ösztönzik őket mielőbbi pénzköltésre. Nézzük, hogy idén mire számíthatunk.

Tovább

Unalmas és nyúlós a pécé jövője

június 17., 09:01 Módosítva: 2015-06-17 15:13:30
91

Három órás, vontatott, minden feszességet nélkülöző bemutató lett az E3 történelmének első PC Gaming Show-ja, ami a nevének megfelelően a pécés játékok közeljövőjét mutatta be. Eseménytelennek nem neveznénk, és nem is volt olyan kellemetlen élmény, mint a Nintendo sajtótájékoztatója, de azért ennél többet vártunk.

A legnagyobb probléma az volt, hogy a puskapor nagy részét már ellőtték a kiadók a korábbi sajtótájékoztatókon. Volt szó a Fallout 4-ről, a Deus Ex: Mankind Dividedről, a Giganticről és az Ionról is, de ezeknél leginkább csak megismételték azt, amit már eddig is megtudtunk vagy láttunk az E3 első néhány napján. Vagy mondhatnánk az Arma III új kiegészítőjéről levetített filmet is. Aki nem tudja, az a filmet látva talán meglepődik majd, hogy az alábbi videó nem egy turistaszimulátort mutat be, hanem az egyik legélethűbbnek mondott taktikai-lövöldözős játékot.

Tovább

Talán mégis lesz értelme a VR-szemüvegnek

június 16., 13:36 Módosítva: 2015-06-16 17:29:46
15

Az idei E3-on volt már jó pár nagy bejelentés, de a legnagyobb kérdés talán még mindig az, hogy mihez kezdünk majd, ha a VR-szemüveg, vagyis a virtuális valóság berobban az életünkbe. Egy jó válasz már volt, a Microsoft a Minecraften keresztül mutatta meg, mi történik majd a nappalinkban, ha kihasználjuk a modern technikát.

Na, de ez csak egy dolog, ráadásul azon túl, hogy jól néz ki, sok értelme nincsen. Viszont ha valamikor, hát most van értelme elővenni a világ legjobb tankszimulátorát, a Battlezone-t. A BZ-vel sokan talán a játéktermekben találkoztak mondjuk 20 éve: ez volt az a gép, amibe beállva egy tank belsejébe képzelhettük magunkat, és a vonalakból álló csatatéren vonalakból álló tankokra lövöldözhettünk.

Na, ennek jön most egy új változata. Nézze meg a videót, és gondolkodjon el az életén, ha a végére nem dobálja ön is pénzzel a monitorját abban a reményben, hogy akkor hirtelen kap egy szemüveget és egy Battlezone-t.

E3: Na, mire képes az új konzolgeneráció?

június 16., 08:40 Módosítva: 2015-06-16 15:00:31
145

Ma kezdődik a legnagyobb videojáték-ipari expo, a Los Angeles-i E3, de ahogy lenni szokott, a legnagyobb cégek már a show-t megelőző napokban villantották legnagyobb újdonságaikat. A Bethesda magyar idő szerint már vasárnap éjjel megmutatta, milyen lesz az új Doom, a Microsoft pedig hétfő este nyűgözte le a gémereket a Halo 5-tel és egy elképesztő virtuálisvalóság-megoldással. Az EA, a Ubisoft és a Sony az időeltolódás miatt nekünk hétfőről keddre virradó éjjel mutatta be, mivel akar majd tarolni az idei karácsonyi szezonban (esetleg jövőre). Friss, ropogós infó- és trailercunami következik.

Electronic Arts: Ugyanaz Újratöltve 2.0

Az Electronic Arts a játékipar legnagyobb sorozat-, folytatás-, és kasszasiker-gyárosa egyben, így az idei konferenciától is nagyjából azt várhattuk, mint az eddigiektől: az összes, húsz éve futó szériájukból bemutatnak egy-egy új részt, újrafeldolgozzák pár tíz éve elfeledett slágerüket, plusz mindenre rányomják a Star Wars logót, elvégre idén jön az új film, és ha rá lehet ülni a divathullámra, az EA rá fog.

És pontosan ezt is kaptuk. Plusz a focilegenda Pelét személyesen, és kisebb spontán lázadást az interneten, amikor a Twitch 150-200 ezer ember által nézett streamje elszállt.

A Mass Effect 4 világpremierje jelentette az erős kezdést, ez az a sci-fi sorozat, amit éveken át mindenki imádott, aztán a sztori befejezését annyira elbaltázták, hogy azt tanítani kéne. Nem csoda, hogy a negyedik rész, az Andromeda teljesen tiszta lapot nyit: új sztori, új galaxis, új szereplők. Megjelenés 2016 karácsonyán, a traileren kívül még semmi akciót nem láttunk.

Az új Need for Speed bejelentése nagyjából olyan biztos volt, mint a gravitáció működése, ebben a sorozatban évek óta csak az a kérdés, hogy mi lesz az alcím, mert ha az nem lenne, a kutya nem tudná már megkülönböztetni az epizódokat egymástól. Hogy ez költői túlzás vagy sem, hamarosan kiderül, mert az idei résznek nincs alcíme. Ugyanúgy látványos, a fizika szabályaira fittyet hányó, városi autóversenyt kapunk, mint az elmúlt száz évben mindig, rendőrökkel, és most éppen erős tuningolós résszel. Ez eddig is elég volt a milliós eladáshoz, idén is elég lesz, ugorjunk.

A híres John Williams-melódia az Old Republic kiegészítő kalandja, a Knights of the Fallen Empire alkalmából csendült fel először, a szokásos, nagyon hangulatos, és látványos trailerben. Ez az az online játék, amire a világ pénzét ráköltötték, de nem sikerült vele megtörni a World of Warcraft uralmát, így egy év után ingyenessé tették. Az új kaland is ingyenes lesz (pontosabban mikrotranzakciós, amiben több pénz van, mint a klasszikus havidíjas modellben, DE a játékosok többsége mégis ingyen nyomul), és egy jedi ikerpár körül forog a története. Az Old Republic mindig is piszok jó volt sztoriban, ez is biztosan az lesz.

Star Warsnál maradva, jön a Galaxy of Heroes, egy gyűjtögetős kártyás mobiljáték. Hogy, hogy nem, ezzel meg a World of Warcraftból kinőtt kártyás móka, a Hearthstone ellen megy a cég, jókora késéssel – de ettől még lehet jó,

én legalábbis határozottan éreztem az Erő sötét oldalának mozgolódását a telefonom környékén.

Minden EA-konferencián van egy pillanat, amikor a cég mutat egy nem-folytatás, nem-licenc, nem-remake játékot, ezt most az Unravel hozta, ami egy végtelenül cuki ugrabugrálós játék, egy fonalgombolyag-figurával, aki piros fonalat húz maga után, mint valami köldökzsinórt, és annak segítségével tud himbálózni, akadályokat leküzdeni. Tényleg nagyon aranyosnak tűnik, kérdés, hogy ez elég lesz-e a sikerhez.

És ezzel rá is kanyarodhatunk az Elkerülhetetlen EA-Kellékre, a két évtizede minden áldott évben jelentkező, és az eladási sikerlisták élére ugró sportjátékok idei kiadásaira. Mindegyiknél csak egy-egy újdonságot említünk, sokkal több nem is volt, és amint a mellékelt ábra mutatja, nem is szükséges nekik a sikerhez.

  • FIFA 16: a színpadon és a reklámokban a 20. század legnagyobb focistája, Pelé, a játékban bedigitalizálva a 21. század legnagyobbja, Messi. Ennyi, próbálja felüllicitálni bárki, nem fog sikerülni.
  • NBA 16: körbefotózod az arcod, és hopp, máris benn vagy a játékban, 3d-ben, élő akcióban, LeBron, Kobe, meg a többiek ellen!
  • Madden NFL 16: az idei kiadás fő attrakciója a fantasy draft, vagyis egy álomcsapat összerakása minden idők összes amerikaifoci-sztárjából, a rajongók meg fognak veszni érte.
  • NHL 16: ööö... mindegy, aki eddig megvette, most is meg fogja, a megszokás nagy úr.
Tovább

A Halo és a Tomb Raider csak a kezdet

június 15., 18:32 Módosítva: 2015-09-01 14:48:42
112

Néhány éve volt csak, hogy a Microsoft alig egyetlen óra alatt maga ellen fordított szinte mindenkit, akit érdekelnek a hardcore videojátékok – akkor a még meg nem jelent, új konzoljukról mondtak furákat. Most ilyen csemegékre nem számíthatunk, de az biztos, hogy bőven lesz mit nézni a cég idei E3-as konfenciáján.

Ha valahol, hát itt lesz új videó az új Tomb Raider játékról, és a Microsoft legalább fél tucat exkluzív, saját címről ránthatja le a leplet. Halo 5, Forza 6, Gears of War? Virtuális valóság, vagy végre kicsit több figyelem a pécés világnak? Új Xbox One változat? Itt megírunk mindent, ami fontos. Például azt is, hogy mi lesz az a teljesen új játék, amiről senki nem tud semmit. Autós játék lesz? Akciójáték? Egy új pasziánsz? Csupa izgalom! Magyar idő szerint 18:30-kor kezdődik a bemutató, élőben frissítgetjük ezt a cikket – ha jóval később olvassa, vegye úgy, hogy összefoglalót olvas.

Tovább

Letépem a lábad és a fejedbe szúrom

június 15., 09:34 Módosítva: 2015-06-15 18:33:06
674

A Bethesda egyike a legsikeresebb videojátékokat kiadó cégeknek, és ezt magyar idő szerint vasárnap éjjel is bizonyították a Los Angelesben tartott E3-as sajtótájékoztatójukon.

A közönség most először láthatott hosszabb részleteket az új Doomból. A játékban az elődökben megszokott pörgős akció vegyül majd a szintén nem túl meglepő mennyiségű vérrel és belső szervekkel. A közönség egy emberként röhögött és ujjongott, ahogy a kivetítőn egyre több és durvább lehetőség jelent meg, a szerkesztőség kedvence egyértelműen a saját, leszakított lábával átszúrt fejű lény volt (meg persze a láncfűrész).

A sajtótájékoztatón bemutatták a pár órával korábban véletlenül kiszivárgott Dishonored 2-t. Az első részt kritikusok szerették, az értékelések megoszlottak a "hát, jó" és a "legjobb játék valaha" között. Úgy tűnik, a brand eladásai egy folytatáshoz is elég erősek voltak, az alapok maradnak, szerepjátékba oltott lövöldözés ésvagy lopakodás egy furcsa világban.

A legtöbb figyelmet a Doom mellett egyértelműen a Fallout 4 kapta. A posztapokaliptikus játék Bostonba vezet majd minket, 200 évvel az atomháború után lépünk majd ki a 111-es légópince ajtaján. Az ígéretek szerint elképesztően részletes játékot kapunk majd, amiben a teljesen szabad kezet kapunk abban, hogy merre megyünk és mit csinálunk. Lesz lehetőség fegyverkészítésre és építkezésre is, de a november 10-én megjelenő játékban saját kutyánk is lehet majd (a sorozatot ismerők persze ezen egy kicsit sem lepődnek meg).

A játék gyűjtői változatához jár majd egy Pip-boy is, ez a játékban is szereplő csuklószámítógép valós változata, már amennyire egy csuklóra csatolható, speciális mobiltartó csuklószámítógépnek mondható. Ennél fontosabb, hogy a Bethesda mobiltelefonos játékot is kiad a Fallout-világ szerelmeseinek: a Fallout Shelter című játékban egy menedékhely vezetőjének szerepét ölthetjük magunkra, hogy az ott élők sorsát igazgassuk. Iphone-ra már most letölthető a játék, Androidon a hónap végéig jelenik majd meg. A sajtótájékoztató teljes hosszában is megnézhető az alábbi videóban:

Nyissa tágra a szemét, és mondja: hű

június 13., 00:02 Módosítva: 2015-06-16 20:37:31
14
Nagyon úgy tűnik, hogy idén eléri a robbanáshoz szükséges kritikus tömeget a virtuális valóság: a 2015-ös E3-on, a videojátékos világ seregszemléjén ugyanis főleg arról szól majd minden, hogy lehet minden eddiginél közelebb vinni az élményt a valósághoz és a játékoshoz.

Az E3 két dologra jó igazán. Egyrészt megjelenik egy halom új kép, videó és élménybeszámoló a közeljövőben (vagy éppen soha az életben nem) megjelenő új játékokról. Másrészt kiderül, mi lesz az új őrület, amit rá akarnak tukmálni a játékosokra. Pár éve a mozgásérzékelős kontrollerek és kamerák uraltak mindent, de volt már hívószó a 3d is, sőt a pécék visszatérésével is rémisztgették a népeket. Idén az előzetesek alapján a virtuális valóság, egész pontosan a VR-sisakok, szemüvegek és egyéb, ezekhez használható kiegészítők viszik majd a prímet.

Majdnem biztos, hogy minden nagyobb cég bemutatja majd a saját vízióját, függetlenül attól, hogy van-e neki saját megoldása – a leghíresebb Oculus Riften kívül például a Sony, a Samsung, a Valve és a Microsoft is fejleszt valamilyen szemüveget. Nem valószínű, hogy pont az E3-on derül ki, hogy hosszabb távon is velünk marad majd a VR, vagy az lesz a sorsa, mint a mozgásérzékelésnek (igen, a porosodó Kinectekre gondolunk): kétévnyi hájp után szép lassan elmúlik a lelkesedés. A döntő érv az lehet, ha a cégek nem csak arra figyelnek, hogy a hardver jól működjön, de megfelelő mennyiségű tartalmat is gyártanak hozzá a játékfejlesztők.

Tovább

200 gigabájt egy kisujjkörömnyi műanyagon

március 3., 09:02 Módosítva: 2015-03-03 14:59:00
1885

Alig egy évvel az után, hogy a Sandisk bejelentette a 128 gigabájtos MicroSD kártyáját, már itt is a 200 gigabájtos változat, amit a cég a barcelonai mobilkongresszuson mutatott be.

A 10-es sebességkategóriájú kártya másodpercenként 90 megabájtos másolási sebességet is adhat, vagyis percenként 1200 képnyi adat mozoghat, ami egyáltalán nem kevés. A technológia továbbra is ugyanazt a megoldást használja, amit a 128 gigabájtos, akkor szintén rekordnak számító kártyánál használtak, de a cég közleménye szerint egy év alatt sikerült még többet kihozni az elméletből.

A 400 dolláros, vagyis nagyjából 110 ezer forintos kártyát a cég főleg telefonokba ajánlja. A felmérések szerint a világon elkészült minden 10 fotóból 7 mobillal készül, szóval van piaca a ma még végtelennek tűnő tárhelyet adó memóriakártyáknak.

A kínaiak már hamisítják az Apple Watch-ot

január 12., 09:05 Módosítva: 2015-01-23 10:10:54
18

Az Apple Watch, az Apple egekig magasztalt okosórája csak két hónap múlva fog megjelenni, de már megjelentek az első hamisítványok. A Mashable újságírója vásárolt is egyet a CES-en. A sencseni Hyperdron termékét Smart Watchnak hívják, és a megszólalásig (itt: bekapcsolásig) hasonlít az Apple termékére.

Tovább

A vájtfülűek Ipodja

január 10., 21:36 Módosítva: 2015-01-13 15:55:54
608
Neil Young zenelejátszója, a Pono legalább olyan jól szól, mint a hanglemez, csak elfér a zsebünkben. Nem valószínű, hogy megtöri a streamerek és az mp3 rémuralmát, de jó, hogy valaki gondol azokra is, akiknek a hangminőség a legfontosabb. Még akkor is, ha a CES-en célhardvert bemutatni igazi punk gesztus.

Neil Young neve nagyjából hároméves koromban égett bele az agyamba, amikor a Reactor album B oldalának első számától először kaptam frászt – a Southern Pacific volt az, az elején a dudáló vonattal. Viszont hiába volt félelmetes az effekt, karcosra hallgattam a lemezt; már akkor is feltűnt, hogy sokkal jobban szól, mint a keleti blokk újranyomott rocklemezei.

Azóta eltelt majdnem harminc év. Leomlott a vasfüggöny, megnyílt és megszűnt a Wendy's Magyarországon, Zámbó Jimmy fejbe lőtte magát, repülőgépek csapódtak a WTC-be, de Neil Young még mindig zenél, imádja az analóg hangrögzítést, könyveket ír, és környezetvédelmi aktivistaként foglalkozik a kanadai őslakos indiánok jogaival. Én meg rákaptam az audiofíliára, bár nem tudom, ehhez Neil Youngnak és a gyerekkori traumának mennyi köze lehetett.

Tovább

Mire jó a vezeték nélküli lázmérő?

január 9., 14:00 Módosítva: 2015-02-23 09:22:55
2

Egészségmegőrzésre szolgáló, árammal táplált készülékeket mindenki gyárthat, és gyárt is; a CES-en láthattunk mindent, a pulzusmérő karkötőtől az agyhullámdetektorral működő relaxációs szoftverig.

Viszont a minőség garanciája csakis az lehet, hogy milyen certifikációt kap, illetve mennyire használhatók komoly célokra. Lehet, hogy 2020-ra egymilliárd dareb filléres fitneszkarkötőt fognak eladni, de ez nem minőségi indikátor. Viszont ha egészségügyi gyártóként a termékünket hivatalos orvosi eszköznek minősítik, és több mint hatezret rendelnek belőle az ebola elleni védekezéshez, az annak a jele, hogy valamit jól csinálunk.

A Visiomed és a Bewell Connect közös fejlesztését elég komolyan veszik. Az, hogy feltalálták a vezeték nélküli lázmérőt, a Mythermót, látszólag csak egy újabb vadhajtása a wirelessmániának, viszont a praktikusságát nem lehet kétségbe vonni. Ha nem szeretnénk lázméréssel felébreszteni a beteg gyereket, csak a halántékához kell tartanunk az eszközt - 2-5 centire a verőértől -, és szinte azonnal kiírja a testhőmérsékletét. Ha zölden világít, minden rendben van; ha narancssárgán, indokolt az óvatosság; ha piros, az már a láz jele.

Az egészségügyi statisztikákat ma már okos eszközök készítik a bejövő adatok alapján - tudják, a fizikai tér digitalizációja -, szóval természetes, hogy a Mythermo egy mobilalkalmazásba rögzíti a hőingadozásainkat. Viszont a készülék nem ezért különleges, hanem a benne használt hardver miatt: az a megbízhatóság biztos jelének tűnik, hogy ez a rendszer is arra a Thermoflash-technológiára épül, amit amivel az ebolagyanús betegek testhőmérsékletét szokták monitorozni. Pontosabban nem a testhőmérsékletét, hanem azt, hogy a test mennyire változtatja meg a körülötte lévő levegő hőfokát, és erre még a szubszaharai Afrikában is képes.

Kipróbáltam, működik. 36,8. Úgy tűnik, ebola nélkül megúszom a CES-t.

Star Wars-játék, amit az agyunkkal irányítunk

január 9., 13:56 Módosítva: 2015-01-09 19:56:26
44

Lelkesedés ide vagy oda, a CES-en mindenki legalább harmincszor fogja feltenni magának a kérdést, hogy ez minek van. Például a bluetooth-vezérlésű kerti lámpának mi értelme, már azon kívül, hogy ne kelljen felállnunk a székből, ha távirányítani akarjuk? Muszáj volt feltalálni a kör alakú billentyűzetkiosztást? Az intelligens színváltó lámpa mit tud, amit ne tudnánk megoldani egy százas izzóval és egy doboz festéksprayvel?

Szóval ezek nem azt az érzést keltik, hogy egy csodálatos korban élünk, hanem azt, hogy

A játékokkal más a helyzet. A játék nem komoly, nem akarja magát űrtechnológiának eladni. A modern technológiát nehéz a hagyományos, analóg játékok szolgálatába állítani, de a Star Wars Science: Force Trainer II láttán nem lehet nem arra gondolni, mint hogy 1) úristen, ez mekkora ötlet; 2) ebből valaki mocskosul meg fog gazdagodni.

Gondolják csak végig. Agyhullámok? Hologram? Gondolatvezérlés? Az Erő használata? A Star Wars címke? Ráadásul nem egy videojátékban, hanem az analóg valóságban?

Tovább

Rajzoljon csipkeruhát a levegőbe!

január 9., 11:18 Módosítva: 2015-01-09 14:05:18
3
A 3Doodler a 3d nyomató és a filctoll mostohagyereke: olvadt műanyaggal rajzolhatunk a levegőbe elképesztő mintákat.

Emlékeznek még a 3Doodlerre, ami berobbantotta a köztudatba a légszobrászat szót? Nem? Pedig nagyjából egy éve mi is írtunk róla; akkor még a projekt beindításához szükséges harmincezer dollárt szerették volna összekalapozni a Kickstarteren. Ez volt a minimumprogram: valószínűleg őket lepte meg a legjobban, hogy alig néhány nap alatt csaknem kétmillió dollárt gyűjtöttek össze.

A projekt szépen kinőtte magát, a 3Doodler már saját standdal volt jelen a CES-en, és mindig szép tömeg vette körül őket. Hogyisne, hiszen ez a világ első 3d nyomtató tolla, és egyre többen rajonganak érte: már egész kis közösség gyűlt össze, hogy megosszák egymással a szabásmintákat.

Na jó, de mégis mi ez? A 3Doodler egy, a beletöltött műanyagot megolvasztó toll, amivel a levegőbe rajzolva hozhatunk létre elképesztő mintákat. Az olvadt műanyag kicsorog a tollhegyen, majd gyorsan megszilárdul; az alapanyag hőmérsékletét tetszés szerint szabályozhatjuk, attól függően, hogy milyen alakzatokat szeretnénk kirajzolni.

A tervezők az első prototípus óta eszközöltek néhány változtatást is:

  • a végleges verzió teljesen szögletes, csupán a téglatestforma élei lekerekítettek, illetve a hegyet rögzítő csúcselem;
  • finomítottak a tollhegyen, hogy még pontosabb legyen a kirajzolás;
  • a korábban használt műanyagburkolat helyett alumíniumházat kapott;
  • javították a légáramlást a készülék belsejében, ugyancsak a finomabb rajzolhatóság érdekében;
  • két sebességszabályozó gombbal állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan szeretnénk kifolyatni az olvadékot a tollhegyen.

A CES-en kiállított mintadarabok minősége egészen elképesztő - nem is merünk belegondolni, mennyi időt és energiát vehetett igénybe megrajzolni a kék-fehér csipkeruhát, mert a végeredmény zavarba ejtően tökéletes. A Street Fighter 2-ből ismerős karakter, Chun Li modellje ugyan nem a legjobb, de részletes és felismerhető, és a rózsacsokor kidolgozása is teljesen rendben van, semmivel sem rosszabb a vacak művirágoknál. Sőt.

"Megmutatnád, hogy működik?" - kérdeztem a standon álló lányt, remélve, hogy esetleg rajzol nekem valami szépet. Hát, mondjuk azt, hogy megmutatta. Nem kell valakinek egy tízcentis, kerítésdrótnak látszó türkizkék műanyagdarab?

A CES magyar hangja: Négyesi Ameria Anna

január 9., 11:18 Módosítva: 2015-01-11 11:27:15
59

Kit érdekel, hogy milyen processzorokat mutatott be az Intel a CES-en, ha a vállalat standján egy magyar énekesnő szórakoztatja a közönséget? A vegasi techshow általános hangzavarából az Intelnél gyakran kristályosodott ki némi szigorúan monoton tánczene, amit a magyar Négyesi Anna, művésznevén Ameria szolgáltatott. Ameria egy éve költözött ki Los Angelesbe, most énekes-dalszerző-produckerként dolgozik, és az Intel őt kérte föl, hogy promótálja a cég új szoftverét, a Stagelightot. (Illetve egész pontosan az Intel Ameria producerét, Justin Lassent kérte meg, ő kérte meg aztán Annát. Mellette egyébként egy másik hölgy, Lindsay Cuff is reprezentál a standon.)

A Stagelight egy olcsó zeneszerkesztő szoftver; a kiválasztott verziótól függően 5, 10 vagy 15 dollárt fizethetünk érte. Kapható a Linkin Park és Timbaland nevével fémjelzett kiadásban is, attól függően, hogy milyen hangmintákat szeretnénk hozzá. Ameria szerint piszok gyorsan lehet vele dolgozni: az Intel technikusai azt is bemutatták, hogy rakható össze egy dal minimális idő alatt. A program az austini Open Labs terméke. 

Ameria életét és munkásságát egyébként ezen a Tumblr-en és ezen az Instagramon lehet követni. Igazából nem vagyunk meglepve, hogy magyarok bukkannak fel az Intelnél, hiszen a cég társalapítója és volt igazgatója, Gróf András is magyar. 

Az 54 millió forintos erősítő

január 8., 23:47 Módosítva: 2015-03-02 19:28:10
1352
A hifigyártás doyenje, a Naim a Las Vegas-i CES-en is bemutatta a referencia erősítőjét, a Statementet. Ez a hifiben ugyanazt képviseli, mint az autók között a McLaren Mercedes, csak sokkal olcsóbb: ötven Suzuki árából meg lehet kapni.

Erős vonzalmat érzek a technikai eszközök iránt, amiket nem azért készítettek, hogy közvetlenül jobbá tegyék hétmilliárd ember életét, hanem azért, hogy a kategóriájukban a legjobbak legyenek. Értik, egy széklábbal is meg lehet ölni valakit, meg egy Fabbri Piccione vadászpuskával is, csak az előbbire senki nem mondja, hogy technikai remekmű, az utóbbira meg igen. És lehet, hogy egy Vespa robogóval is el lehet jutni A-ból B-be, mint az SR–71 Blackbirddel, de a Vespa egy béna kis motor, a Blackbird meg minden idők legmenőbb repülőgépe.

Tovább

A Mercedes már a XXII. században jár

január 7., 16:55 Módosítva: 2015-01-08 14:19:51
1887
Büszkék lehetünk az európai iparra, mert az autógyártóink fantasztikus bemutatókat tartottak a világ legfontosabb technológiai rendezvényén. Most kell elkezdeni gyűjteni egy okosautóra, mert még öt évet várni kell a megjelenésükre, és nagyon drágák is lesznek.

Az Audi A7 Sportback prototípusa 880 kilométert tett meg robotpilótával a Szilícium-völgy és Las Vegas között, amihez külön engedélyt kellett kérni a Kalifornia és Nevada közlekedési hatóságaitól. Hogy a "Jack" névre keresztelt autó a csúcsforgalomban araszolva és 110 km/órával is önállóan tudjon közlekedni, az Audi, a Volkswagen és a Stanford Egyetem által közösen kifejlesztett műszereket kellett beleépíteni: radarokat, lézerszkennereket és 3D videokamerákat.

Tovább

Telefonnál vékonyabb tévét nézhetünk majd 4K-ban

január 6., 21:44 Módosítva: 2015-01-07 13:57:51
47
Hogyan lehet egyszerre mosni egy géppel az asszony fehérneműjét és a dögkúttakarító kezeslábast? Mit ér a láng, ha virtuális? Kell-e 4K tévé, ha a Netflix sem ígér konkrét tartalmakat? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk válaszokat az év legjelentősebb techexpója, a Las Vegas-i CES nulladik napján. A show hivatalosan kedden (magyar idő szerint csak este) kezdődik, de hétfőn a nagy távol-keleti gyártók saját sajtóbemutatót tartottak.

LG – tévékánaán és okosmosógép

Las Vegas, Mandalay Bay Hotel, reggel 8 óra. Álmos még a társaság, de nemcsak az időpont, hanem Skott Ahn LG-elnök felvezető beszéde is egy gimnáziumi nulladik órát idéz. Internet of things, platformok, konnektivitás, ökoszisztéma, okos otthonok és okos autók – az újságírók nem győznek a kávésbögréjükbe kapaszkodni. De sebaj, már mindannyian tudják a Nagy Titkot: ha ezek a varázsszavak nem hangzanak el egy konferencián, akkor megnyílik a talaj, és az egész épület a kénköves pokolba süllyed. Ez csak voodoo. Szerencsére a konkrétumok már kézzelfoghatóbbak: OLED-tévék, okos háztartási gépek, intelligens hangrendszerek és egy rosszul őrzött meglepetés.

Skott Ahnt Tim Alessi termékfejlesztési igazgató váltja a színpadon: szeretettel köszönt mindenkit a korai időpontban, amikor Vegasban inkább ágyba bújnak, mint felkelnek. A tévézés jövőjéről mesél: mint megtudjuk, ez az OLED, amiből éppúgy gyártanak csúcskészülékeket, mint megfizethető, egyszerűbb modelleket. Logikus: hogy máshogy juthatnának el több millió háztartásba? Márpedig ez a cél; az LG a kezdetektől fogva az OLED evangelistája volt, és most sem ússzuk meg a technikai háttér ismertetését. Az, hogy minden pixel külön be- és kikapcsolható, sosem látott kontrasztarányú képet eredményez, ráadásul tökéletes betekintési szöggel, utánozhatatlan képminőséggel. Hja, ha 600 millió dollárt költöttem volna kutatás-fejlesztésre, én se merném azt mondani, hogy srácok, ez még picit fakó.

Tovább

Ételhordóból merít ihletet a pécéipar

január 6., 18:14 Módosítva: 2015-01-14 15:05:46
4

Ebből azonnal vegyünk egyet! - kiáltott fel Hancu a HP Stream Mini PC láttán, de fél percen belül megkapta a leoltást, hogy ilyen műanyag dobozba az ember legfeljebb csipszet rak, nem csipeket.

Persze 180 dollárért ne számítsunk óriási csodákra. A gépben Celeron 2957U processzor, 2 GB RAM és egy 32 GB-os háttértár van, Windows for Bing fut rajta, tehát ez leginkább a Chrome PC-k versenytársa lesz. De legalább jól néz ki.

Tovább

Amikor a pillangóhatás ránk gyújtja a lakást

január 6., 15:02 Módosítva: 2015-01-07 13:13:20
32

Befordúltam a konyhára,
rágyújtottam a pipára...

...de bár ne tettem volna!

Este tizenegy van, vörös fény villog a lakásban, mintha az augusztus huszadikai tűzijátékot a rezsicsökkentés jegyében beköltöztették volna a nappaliba. De valójában csak a füstjelzővel összekötött színváltós lámpák jelzik, hogy valami gáz van. A feleségem kómás fejjel lebotorkál, erre bekapcsol a hifin valami nyálas smooth jazz a stresszmérő okosóra parancsára, és már fő is a kávé, melegszik a croissant, hiszen ébren az egész család!

Az ablakok lassan kinyílnak, nehogy megfulladjunk a füsttől, a beáramló mínusz 20 fokos levegő azonban kiakasztja a testhőmérőket. Felbúg a kazán, 150 százalékon fűteni kezd, mert még nem sikerült leszedni róla a hőszabályozót felülíró vírust, amit a gázbizniszben érdekelt orosz hekkerek telepíthettek fel rá. Az ajtó távirányítós zárja is vacakol, mert a szomszéd gyerek  múlt héten  megpróbálta feltörni, úgyhogy inkább az ablakon át ugrunk ki a hóba. Boldogan melegszünk fel a ránk gyújtott ház lángjainál.

Üdv az okos eszközök korszakában!

Véget értek a CES-en a legnagyobb technológiai cégek előadásai, és mindenki a hordható intelligens eszközökről meg az okoslakásokról beszélt.

Tovább

Zabálják a görbe tévéket, esik a tabletpiac, az oroszok megszívják

január 5., 22:49 Módosítva: 2015-01-07 00:11:39
162
Egyre jobban bírjuk a 4K tévéket, a technológiai ipar hajtóereje az okostelefon, és Kína egyre inkább átveszi a vezető szerepet - nemcsak a vásárlásban, hanem a gyártásban is.

A gyorsan fejlődő gazdasággal és növekvő középosztállyal rendelkező országok lesznek a technológiai ipar hajtóerői a következő években – így lehetne összefoglalni Steve Koenig, a CEA igazgatójának prezentációját.

Tovább

Okosfélelem és okosreszketés Las Vegasban

január 5., 22:48 Módosítva: 2015-01-06 18:22:22
156
Úgy bedigitalizáljuk a fizikai létsíkot, hogy az érintésérzékeny okosfal adja a másikat. Gumislag vagy predictive recommendation environment? Miért kell versenylovak életműdíjával kitüntetni egy csecsemőt? Milyen a húgy, ha digitális? A CES első sajtókonferenciáján választ kaptunk olyan kérdésekre, amiket senki nem mert feltenni.

Szívélyes invitálást nem illik visszautasítani.

Éjfél volt, aludni próbáltam, amikor zajokat hallottam a bejárati ajtó felől. Valaki feszegette, pedig ráakasztottam a biztonsági zárat, és a kilincsre kiakasztottam a „vetkőző lány van a szobában” táblácskát. A szervezetem egy kiadós adrenalin- és dopaminlökettel rántott ki a félálomból: ennek hatására aktiválódik a harc/menekülés reflex. Menekülni nem volt se hova, se kedvem, szóval fölkaptam a kétliteres Sprite-os üvegemet, hogy azzal verjem szét a betolakodó fejét.

Tovább

Belenyúlhatunk egy lüktető szívbe

január 5., 20:48 Módosítva: 2015-01-06 13:47:49
22

A virtuális és a valódi világot mossa össze a HP új Zvr márkanevű monitora, amit Las Vegasban mutat be a CES-en - írja a píáros bullshitgépezet. És igen, jól olvasták, a termék neve

Zvr.

Úgy tűnik, a HP-nál leporoltak egy évtizedes megoldást, kicsit fejlesztették a hardvert, de amikor a marketingen ki kellett volna találni egy igazán ütős nevet, megakadt a fejlesztői munka. Talán valaki ráejtett egy stresszoldó gumilabdát a billentyűzetre, aztán ez lett belőle.

Tovább

Ezt a drónt nem lehet a falhoz vágni

január 5., 17:24 Módosítva: 2015-01-06 13:47:49
34

Milyen kütyükért rajonganak leginkább a teches médiamunkások? Oké, nyilván az Apple is jó válasz lenne, főleg az USA-ban, de most nem erre gondoltunk. Azokat az eszközöket szeretjük, amelyekkel jobb tartalmat tudunk gyártani. 

A szokásos laptop-telefon-tablet-kamera kombóhoz egyre jobban felzárkóznak a drónok; a netadó elleni fővárosi tüntetésen is ezzel készültek felvételek az Erzsébet hídon vonuló tömegről.

Tovább

Stresszcsökkentő fejpánt 60 ezerért, jöhet?

január 5., 15:05 Módosítva: 2015-01-06 13:47:50
1

Minden évben akad néhány kiállító a CES-en, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni az utazástól elgyötört nézőközönségből. Ilyenkor az újságírók fogékonyabbak az ellazulást segítő módszerekre, bármekkora marhaságnak is hangzik a bemutatott termék.

Tovább

Megérkeztek az értelmesebb okosórák

január 5., 12:35 Módosítva: 2015-01-06 08:10:50
9

A világ leggazdagabb cégei kínlódva küzdenek, hogy összerakjanak egy jó okosórát, amivel annyit sikerült elérniük, hogy néhány kisebb cég pillanatok alatt a porba alázza őket.

Tovább

10000 Pentium Pro erejét rakják az autókba

január 5., 12:02 Módosítva: 2015-01-05 18:23:19
3

Tizenöt éve még a szuperszámítógépek toplistájára kerültek fel az 1 teraflops teljesítményű rendszerek, ma meg már a tenyerünkben elfér ugyanez. Az Nvidia a CES-en mutatta be a Tegra X1 nevű csipet, aminek pont ekkora a teljesítménye, és azért akarják beleépíteni az autókba, mert

egyszerre egyszerre 12 HD kamera képét tudja feldolgozni, ez alapján készít környezeti modellt, hogy megértse, mi a franc történik az autó körül.
Tovább

Okoscumi készült a buta szülőknek

január 5., 11:06 Módosítva: 2015-02-23 09:22:56
32

Az iPaddel egybeépített bili után megint bemutattak a CES-en egy csecsemőknek készült hightech eszközt, a Baby Glgl névre keresztelt okoscumit.

Tovább

Életünk minden pillanatát elmenti a Snapcam

január 5., 09:59 Módosítva: 2015-01-05 18:23:18
67

A szelfizés már a múlté, mert itt az iON által bemutatott SnapCam, amivel azt tudjuk lefotózni, amit látunk. A 4×4 centis, táskapántra vagy ingzsebre rögzíthető kamera egyetlen érintésünkre készít egy 8 megapixeles fényképet, de ha kétszer koppintunk rá, akkor elkezd videózni, 720p felbontásban.

Tovább

Őrület, hogy mik jönnek a CES-en

január 4., 16:56 Módosítva: 2015-01-05 12:11:10
518

Alighogy magunk mögött hagytuk 2014-et, a technológiai cégek máris az új év legnagyobb durranására készülnek. Hétvégén kezdődik Las Vegasban a CES 2015 kiállítás, melyen több százezer látogató ismerheti meg több ezer kiállító legújabb intelligens eszközeit.

Tovább

Egybegép jön hajlított kijelzővel

január 2., 14:13 Módosítva: 2015-01-05 10:05:10
3

A Samsung a napokon belül elkezdődő CES 2015-ön bemutatja a világ első hajlított kijelzőjű számítógépét, amit majd ATIV One 7 Curved néven kell keresni a boltokban. Becsléseink szerint nagyjából 440 ezer forintba fog kerülni. Az Egyesült Államokban 2015 első negyedévében lesz kapható, 1300 dollárért - ezt az árat szoroztuk be a dollár árfolyamával és a világbajnok magyar áfával.

Viszonylag erős gép lesz az ATIV One 7 Curved, a 27 colos és 1920×1080 pixeles kijelzője mögé Core i5 processzort és 8 GB RAM-ot épít be a Samsung.

A dél-koreai gyártó tavalyelőtt mutatta be az első hajlított kijelzőjű tévéjét, és azóta már egy olyan prototípussal is előrukkolt, amely gombnyomásra tudja homorítani a paneljét. A hajlított kijelzők már okostelefonjain is megjelentek, a Galaxy Note Edge nevű készüléken, amit tavaly ősszel mutatott be a berlini IFA 2014 kiállításon.