Dezső
13 °C
19 °C

InfoRádió - Hírek

200 gigabájt egy kisujjkörömnyi műanyagon

március 3., 09:02 Módosítva: 2015-03-03 14:59:00
1885

Alig egy évvel az után, hogy a Sandisk bejelentette a 128 gigabájtos MicroSD kártyáját, már itt is a 200 gigabájtos változat, amit a cég a barcelonai mobilkongresszuson mutatott be.

A 10-es sebességkategóriájú kártya másodpercenként 90 megabájtos másolási sebességet is adhat, vagyis percenként 1200 képnyi adat mozoghat, ami egyáltalán nem kevés. A technológia továbbra is ugyanazt a megoldást használja, amit a 128 gigabájtos, akkor szintén rekordnak számító kártyánál használtak, de a cég közleménye szerint egy év alatt sikerült még többet kihozni az elméletből.

A 400 dolláros, vagyis nagyjából 110 ezer forintos kártyát a cég főleg telefonokba ajánlja. A felmérések szerint a világon elkészült minden 10 fotóból 7 mobillal készül, szóval van piaca a ma még végtelennek tűnő tárhelyet adó memóriakártyáknak.

A kínaiak már hamisítják az Apple Watch-ot

január 12., 09:05 Módosítva: 2015-01-23 10:10:54
18

Az Apple Watch, az Apple egekig magasztalt okosórája csak két hónap múlva fog megjelenni, de már megjelentek az első hamisítványok. A Mashable újságírója vásárolt is egyet a CES-en. A sencseni Hyperdron termékét Smart Watchnak hívják, és a megszólalásig (itt: bekapcsolásig) hasonlít az Apple termékére.

Tovább

A vájtfülűek Ipodja

január 10., 21:36 Módosítva: 2015-01-13 15:55:54
606
Neil Young zenelejátszója, a Pono legalább olyan jól szól, mint a hanglemez, csak elfér a zsebünkben. Nem valószínű, hogy megtöri a streamerek és az mp3 rémuralmát, de jó, hogy valaki gondol azokra is, akiknek a hangminőség a legfontosabb. Még akkor is, ha a CES-en célhardvert bemutatni igazi punk gesztus.

Neil Young neve nagyjából hároméves koromban égett bele az agyamba, amikor a Reactor album B oldalának első számától először kaptam frászt – a Southern Pacific volt az, az elején a dudáló vonattal. Viszont hiába volt félelmetes az effekt, karcosra hallgattam a lemezt; már akkor is feltűnt, hogy sokkal jobban szól, mint a keleti blokk újranyomott rocklemezei.

Azóta eltelt majdnem harminc év. Leomlott a vasfüggöny, megnyílt és megszűnt a Wendy's Magyarországon, Zámbó Jimmy fejbe lőtte magát, repülőgépek csapódtak a WTC-be, de Neil Young még mindig zenél, imádja az analóg hangrögzítést, könyveket ír, és környezetvédelmi aktivistaként foglalkozik a kanadai őslakos indiánok jogaival. Én meg rákaptam az audiofíliára, bár nem tudom, ehhez Neil Youngnak és a gyerekkori traumának mennyi köze lehetett.

Tovább

Mire jó a vezeték nélküli lázmérő?

január 9., 14:00 Módosítva: 2015-02-23 09:22:55
2

Egészségmegőrzésre szolgáló, árammal táplált készülékeket mindenki gyárthat, és gyárt is; a CES-en láthattunk mindent, a pulzusmérő karkötőtől az agyhullámdetektorral működő relaxációs szoftverig.

Viszont a minőség garanciája csakis az lehet, hogy milyen certifikációt kap, illetve mennyire használhatók komoly célokra. Lehet, hogy 2020-ra egymilliárd dareb filléres fitneszkarkötőt fognak eladni, de ez nem minőségi indikátor. Viszont ha egészségügyi gyártóként a termékünket hivatalos orvosi eszköznek minősítik, és több mint hatezret rendelnek belőle az ebola elleni védekezéshez, az annak a jele, hogy valamit jól csinálunk.

A Visiomed és a Bewell Connect közös fejlesztését elég komolyan veszik. Az, hogy feltalálták a vezeték nélküli lázmérőt, a Mythermót, látszólag csak egy újabb vadhajtása a wirelessmániának, viszont a praktikusságát nem lehet kétségbe vonni. Ha nem szeretnénk lázméréssel felébreszteni a beteg gyereket, csak a halántékához kell tartanunk az eszközt - 2-5 centire a verőértől -, és szinte azonnal kiírja a testhőmérsékletét. Ha zölden világít, minden rendben van; ha narancssárgán, indokolt az óvatosság; ha piros, az már a láz jele.

Az egészségügyi statisztikákat ma már okos eszközök készítik a bejövő adatok alapján - tudják, a fizikai tér digitalizációja -, szóval természetes, hogy a Mythermo egy mobilalkalmazásba rögzíti a hőingadozásainkat. Viszont a készülék nem ezért különleges, hanem a benne használt hardver miatt: az a megbízhatóság biztos jelének tűnik, hogy ez a rendszer is arra a Thermoflash-technológiára épül, amit amivel az ebolagyanús betegek testhőmérsékletét szokták monitorozni. Pontosabban nem a testhőmérsékletét, hanem azt, hogy a test mennyire változtatja meg a körülötte lévő levegő hőfokát, és erre még a szubszaharai Afrikában is képes.

Kipróbáltam, működik. 36,8. Úgy tűnik, ebola nélkül megúszom a CES-t.

Star Wars-játék, amit az agyunkkal irányítunk

január 9., 13:56 Módosítva: 2015-01-09 19:56:26
44

Lelkesedés ide vagy oda, a CES-en mindenki legalább harmincszor fogja feltenni magának a kérdést, hogy ez minek van. Például a bluetooth-vezérlésű kerti lámpának mi értelme, már azon kívül, hogy ne kelljen felállnunk a székből, ha távirányítani akarjuk? Muszáj volt feltalálni a kör alakú billentyűzetkiosztást? Az intelligens színváltó lámpa mit tud, amit ne tudnánk megoldani egy százas izzóval és egy doboz festéksprayvel?

Szóval ezek nem azt az érzést keltik, hogy egy csodálatos korban élünk, hanem azt, hogy

tumblr mbo13hWeUK1riaa2oo1 400

A játékokkal más a helyzet. A játék nem komoly, nem akarja magát űrtechnológiának eladni. A modern technológiát nehéz a hagyományos, analóg játékok szolgálatába állítani, de a Star Wars Science: Force Trainer II láttán nem lehet nem arra gondolni, mint hogy 1) úristen, ez mekkora ötlet; 2) ebből valaki mocskosul meg fog gazdagodni.

Gondolják csak végig. Agyhullámok? Hologram? Gondolatvezérlés? Az Erő használata? A Star Wars címke? Ráadásul nem egy videojátékban, hanem az analóg valóságban?

Tovább

Rajzoljon csipkeruhát a levegőbe!

január 9., 11:18 Módosítva: 2015-01-09 14:05:18
3
A 3Doodler a 3d nyomató és a filctoll mostohagyereke: olvadt műanyaggal rajzolhatunk a levegőbe elképesztő mintákat.

Emlékeznek még a 3Doodlerre, ami berobbantotta a köztudatba a légszobrászat szót? Nem? Pedig nagyjából egy éve mi is írtunk róla; akkor még a projekt beindításához szükséges harmincezer dollárt szerették volna összekalapozni a Kickstarteren. Ez volt a minimumprogram: valószínűleg őket lepte meg a legjobban, hogy alig néhány nap alatt csaknem kétmillió dollárt gyűjtöttek össze.

A projekt szépen kinőtte magát, a 3Doodler már saját standdal volt jelen a CES-en, és mindig szép tömeg vette körül őket. Hogyisne, hiszen ez a világ első 3d nyomtató tolla, és egyre többen rajonganak érte: már egész kis közösség gyűlt össze, hogy megosszák egymással a szabásmintákat.

Na jó, de mégis mi ez? A 3Doodler egy, a beletöltött műanyagot megolvasztó toll, amivel a levegőbe rajzolva hozhatunk létre elképesztő mintákat. Az olvadt műanyag kicsorog a tollhegyen, majd gyorsan megszilárdul; az alapanyag hőmérsékletét tetszés szerint szabályozhatjuk, attól függően, hogy milyen alakzatokat szeretnénk kirajzolni.

A tervezők az első prototípus óta eszközöltek néhány változtatást is:

  • a végleges verzió teljesen szögletes, csupán a téglatestforma élei lekerekítettek, illetve a hegyet rögzítő csúcselem;
  • finomítottak a tollhegyen, hogy még pontosabb legyen a kirajzolás;
  • a korábban használt műanyagburkolat helyett alumíniumházat kapott;
  • javították a légáramlást a készülék belsejében, ugyancsak a finomabb rajzolhatóság érdekében;
  • két sebességszabályozó gombbal állíthatjuk be, hogy milyen gyorsan szeretnénk kifolyatni az olvadékot a tollhegyen.

A CES-en kiállított mintadarabok minősége egészen elképesztő - nem is merünk belegondolni, mennyi időt és energiát vehetett igénybe megrajzolni a kék-fehér csipkeruhát, mert a végeredmény zavarba ejtően tökéletes. A Street Fighter 2-ből ismerős karakter, Chun Li modellje ugyan nem a legjobb, de részletes és felismerhető, és a rózsacsokor kidolgozása is teljesen rendben van, semmivel sem rosszabb a vacak művirágoknál. Sőt.

"Megmutatnád, hogy működik?" - kérdeztem a standon álló lányt, remélve, hogy esetleg rajzol nekem valami szépet. Hát, mondjuk azt, hogy megmutatta. Nem kell valakinek egy tízcentis, kerítésdrótnak látszó türkizkék műanyagdarab?

A CES magyar hangja: Négyesi Ameria Anna

január 9., 11:18 Módosítva: 2015-01-11 11:27:15
59

Kit érdekel, hogy milyen processzorokat mutatott be az Intel a CES-en, ha a vállalat standján egy magyar énekesnő szórakoztatja a közönséget? A vegasi techshow általános hangzavarából az Intelnél gyakran kristályosodott ki némi szigorúan monoton tánczene, amit a magyar Négyesi Anna, művésznevén Ameria szolgáltatott. Ameria egy éve költözött ki Los Angelesbe, most énekes-dalszerző-produckerként dolgozik, és az Intel őt kérte föl, hogy promótálja a cég új szoftverét, a Stagelightot. (Illetve egész pontosan az Intel Ameria producerét, Justin Lassent kérte meg, ő kérte meg aztán Annát. Mellette egyébként egy másik hölgy, Lindsay Cuff is reprezentál a standon.)

photo1

A Stagelight egy olcsó zeneszerkesztő szoftver; a kiválasztott verziótól függően 5, 10 vagy 15 dollárt fizethetünk érte. Kapható a Linkin Park és Timbaland nevével fémjelzett kiadásban is, attól függően, hogy milyen hangmintákat szeretnénk hozzá. Ameria szerint piszok gyorsan lehet vele dolgozni: az Intel technikusai azt is bemutatták, hogy rakható össze egy dal minimális idő alatt. A program az austini Open Labs terméke. 

Ameria életét és munkásságát egyébként ezen a Tumblr-en és ezen az Instagramon lehet követni. Igazából nem vagyunk meglepve, hogy magyarok bukkannak fel az Intelnél, hiszen a cég társalapítója és volt igazgatója, Gróf András is magyar. 

Az 54 millió forintos erősítő

január 8., 23:47 Módosítva: 2015-03-02 19:28:10
1349
A hifigyártás doyenje, a Naim a Las Vegas-i CES-en is bemutatta a referencia erősítőjét, a Statementet. Ez a hifiben ugyanazt képviseli, mint az autók között a McLaren Mercedes, csak sokkal olcsóbb: ötven Suzuki árából meg lehet kapni.

Erős vonzalmat érzek a technikai eszközök iránt, amiket nem azért készítettek, hogy közvetlenül jobbá tegyék hétmilliárd ember életét, hanem azért, hogy a kategóriájukban a legjobbak legyenek. Értik, egy széklábbal is meg lehet ölni valakit, meg egy Fabbri Piccione vadászpuskával is, csak az előbbire senki nem mondja, hogy technikai remekmű, az utóbbira meg igen. És lehet, hogy egy Vespa robogóval is el lehet jutni A-ból B-be, mint az SR–71 Blackbirddel, de a Vespa egy béna kis motor, a Blackbird meg minden idők legmenőbb repülőgépe.

Tovább

A Mercedes már a XXII. században jár

január 7., 16:55 Módosítva: 2015-01-08 14:19:51
1895
Büszkék lehetünk az európai iparra, mert az autógyártóink fantasztikus bemutatókat tartottak a világ legfontosabb technológiai rendezvényén. Most kell elkezdeni gyűjteni egy okosautóra, mert még öt évet várni kell a megjelenésükre, és nagyon drágák is lesznek.

Az Audi A7 Sportback prototípusa 880 kilométert tett meg robotpilótával a Szilícium-völgy és Las Vegas között, amihez külön engedélyt kellett kérni a Kalifornia és Nevada közlekedési hatóságaitól. Hogy a "Jack" névre keresztelt autó a csúcsforgalomban araszolva és 110 km/órával is önállóan tudjon közlekedni, az Audi, a Volkswagen és a Stanford Egyetem által közösen kifejlesztett műszereket kellett beleépíteni: radarokat, lézerszkennereket és 3D videokamerákat.

Tovább

Telefonnál vékonyabb tévét nézhetünk majd 4K-ban

január 6., 21:44 Módosítva: 2015-01-07 13:57:51
47
Hogyan lehet egyszerre mosni egy géppel az asszony fehérneműjét és a dögkúttakarító kezeslábast? Mit ér a láng, ha virtuális? Kell-e 4K tévé, ha a Netflix sem ígér konkrét tartalmakat? Többek között ezekre a kérdésekre kaptunk válaszokat az év legjelentősebb techexpója, a Las Vegas-i CES nulladik napján. A show hivatalosan kedden (magyar idő szerint csak este) kezdődik, de hétfőn a nagy távol-keleti gyártók saját sajtóbemutatót tartottak.

LG – tévékánaán és okosmosógép

Las Vegas, Mandalay Bay Hotel, reggel 8 óra. Álmos még a társaság, de nemcsak az időpont, hanem Skott Ahn LG-elnök felvezető beszéde is egy gimnáziumi nulladik órát idéz. Internet of things, platformok, konnektivitás, ökoszisztéma, okos otthonok és okos autók – az újságírók nem győznek a kávésbögréjükbe kapaszkodni. De sebaj, már mindannyian tudják a Nagy Titkot: ha ezek a varázsszavak nem hangzanak el egy konferencián, akkor megnyílik a talaj, és az egész épület a kénköves pokolba süllyed. Ez csak voodoo. Szerencsére a konkrétumok már kézzelfoghatóbbak: OLED-tévék, okos háztartási gépek, intelligens hangrendszerek és egy rosszul őrzött meglepetés.

Skott Ahnt Tim Alessi termékfejlesztési igazgató váltja a színpadon: szeretettel köszönt mindenkit a korai időpontban, amikor Vegasban inkább ágyba bújnak, mint felkelnek. A tévézés jövőjéről mesél: mint megtudjuk, ez az OLED, amiből éppúgy gyártanak csúcskészülékeket, mint megfizethető, egyszerűbb modelleket. Logikus: hogy máshogy juthatnának el több millió háztartásba? Márpedig ez a cél; az LG a kezdetektől fogva az OLED evangelistája volt, és most sem ússzuk meg a technikai háttér ismertetését. Az, hogy minden pixel külön be- és kikapcsolható, sosem látott kontrasztarányú képet eredményez, ráadásul tökéletes betekintési szöggel, utánozhatatlan képminőséggel. Hja, ha 600 millió dollárt költöttem volna kutatás-fejlesztésre, én se merném azt mondani, hogy srácok, ez még picit fakó.

Tovább

Ételhordóból merít ihletet a pécéipar

január 6., 18:14 Módosítva: 2015-01-14 15:05:46
4

Ebből azonnal vegyünk egyet! - kiáltott fel Hancu a HP Stream Mini PC láttán, de fél percen belül megkapta a leoltást, hogy ilyen műanyag dobozba az ember legfeljebb csipszet rak, nem csipeket.

hp-stream

Persze 180 dollárért ne számítsunk óriási csodákra. A gépben Celeron 2957U processzor, 2 GB RAM és egy 32 GB-os háttértár van, Windows for Bing fut rajta, tehát ez leginkább a Chrome PC-k versenytársa lesz. De legalább jól néz ki.

Tovább

Amikor a pillangóhatás ránk gyújtja a lakást

január 6., 15:02 Módosítva: 2015-01-07 13:13:20
33

Befordúltam a konyhára,
rágyújtottam a pipára...

...de bár ne tettem volna!

Este tizenegy van, vörös fény villog a lakásban, mintha az augusztus huszadikai tűzijátékot a rezsicsökkentés jegyében beköltöztették volna a nappaliba. De valójában csak a füstjelzővel összekötött színváltós lámpák jelzik, hogy valami gáz van. A feleségem kómás fejjel lebotorkál, erre bekapcsol a hifin valami nyálas smooth jazz a stresszmérő okosóra parancsára, és már fő is a kávé, melegszik a croissant, hiszen ébren az egész család!

Az ablakok lassan kinyílnak, nehogy megfulladjunk a füsttől, a beáramló mínusz 20 fokos levegő azonban kiakasztja a testhőmérőket. Felbúg a kazán, 150 százalékon fűteni kezd, mert még nem sikerült leszedni róla a hőszabályozót felülíró vírust, amit a gázbizniszben érdekelt orosz hekkerek telepíthettek fel rá. Az ajtó távirányítós zárja is vacakol, mert a szomszéd gyerek  múlt héten  megpróbálta feltörni, úgyhogy inkább az ablakon át ugrunk ki a hóba. Boldogan melegszünk fel a ránk gyújtott ház lángjainál.

disaster-girl

Üdv az okos eszközök korszakában!

Véget értek a CES-en a legnagyobb technológiai cégek előadásai, és mindenki a hordható intelligens eszközökről meg az okoslakásokról beszélt.

Tovább

Zabálják a görbe tévéket, esik a tabletpiac, az oroszok megszívják

január 5., 22:49 Módosítva: 2015-01-07 00:11:39
162
Egyre jobban bírjuk a 4K tévéket, a technológiai ipar hajtóereje az okostelefon, és Kína egyre inkább átveszi a vezető szerepet - nemcsak a vásárlásban, hanem a gyártásban is.

A gyorsan fejlődő gazdasággal és növekvő középosztállyal rendelkező országok lesznek a technológiai ipar hajtóerői a következő években – így lehetne összefoglalni Steve Koenig, a CEA igazgatójának prezentációját.

Tovább

Okosfélelem és okosreszketés Las Vegasban

január 5., 22:48 Módosítva: 2015-01-06 18:22:22
156
Úgy bedigitalizáljuk a fizikai létsíkot, hogy az érintésérzékeny okosfal adja a másikat. Gumislag vagy predictive recommendation environment? Miért kell versenylovak életműdíjával kitüntetni egy csecsemőt? Milyen a húgy, ha digitális? A CES első sajtókonferenciáján választ kaptunk olyan kérdésekre, amiket senki nem mert feltenni.

Szívélyes invitálást nem illik visszautasítani.

Éjfél volt, aludni próbáltam, amikor zajokat hallottam a bejárati ajtó felől. Valaki feszegette, pedig ráakasztottam a biztonsági zárat, és a kilincsre kiakasztottam a „vetkőző lány van a szobában” táblácskát. A szervezetem egy kiadós adrenalin- és dopaminlökettel rántott ki a félálomból: ennek hatására aktiválódik a harc/menekülés reflex. Menekülni nem volt se hova, se kedvem, szóval fölkaptam a kétliteres Sprite-os üvegemet, hogy azzal verjem szét a betolakodó fejét.

Tovább

Belenyúlhatunk egy lüktető szívbe

január 5., 20:48 Módosítva: 2015-01-06 13:47:49
20

A virtuális és a valódi világot mossa össze a HP új Zvr márkanevű monitora, amit Las Vegasban mutat be a CES-en - írja a píáros bullshitgépezet. És igen, jól olvasták, a termék neve

Zvr.

Úgy tűnik, a HP-nál leporoltak egy évtizedes megoldást, kicsit fejlesztették a hardvert, de amikor a marketingen ki kellett volna találni egy igazán ütős nevet, megakadt a fejlesztői munka. Talán valaki ráejtett egy stresszoldó gumilabdát a billentyűzetre, aztán ez lett belőle.

Tovább

Ezt a drónt nem lehet a falhoz vágni

január 5., 17:24 Módosítva: 2015-01-06 13:47:49
34

Milyen kütyükért rajonganak leginkább a teches médiamunkások? Oké, nyilván az Apple is jó válasz lenne, főleg az USA-ban, de most nem erre gondoltunk. Azokat az eszközöket szeretjük, amelyekkel jobb tartalmat tudunk gyártani. 

A szokásos laptop-telefon-tablet-kamera kombóhoz egyre jobban felzárkóznak a drónok; a netadó elleni fővárosi tüntetésen is ezzel készültek felvételek az Erzsébet hídon vonuló tömegről.

Tovább

Stresszcsökkentő fejpánt 60 ezerért, jöhet?

január 5., 15:05 Módosítva: 2015-01-06 13:47:50
1

Minden évben akad néhány kiállító a CES-en, akik megpróbálnak előnyt kovácsolni az utazástól elgyötört nézőközönségből. Ilyenkor az újságírók fogékonyabbak az ellazulást segítő módszerekre, bármekkora marhaságnak is hangzik a bemutatott termék.

Tovább

Megérkeztek az értelmesebb okosórák

január 5., 12:35 Módosítva: 2015-01-06 08:10:50
9

A világ leggazdagabb cégei kínlódva küzdenek, hogy összerakjanak egy jó okosórát, amivel annyit sikerült elérniük, hogy néhány kisebb cég pillanatok alatt a porba alázza őket.

Tovább

10000 Pentium Pro erejét rakják az autókba

január 5., 12:02 Módosítva: 2015-01-05 18:23:19
3

Tizenöt éve még a szuperszámítógépek toplistájára kerültek fel az 1 teraflops teljesítményű rendszerek, ma meg már a tenyerünkben elfér ugyanez. Az Nvidia a CES-en mutatta be a Tegra X1 nevű csipet, aminek pont ekkora a teljesítménye, és azért akarják beleépíteni az autókba, mert

egyszerre egyszerre 12 HD kamera képét tudja feldolgozni, ez alapján készít környezeti modellt, hogy megértse, mi a franc történik az autó körül.
Tovább

Okoscumi készült a buta szülőknek

január 5., 11:06 Módosítva: 2015-02-23 09:22:56
32

Az iPaddel egybeépített bili után megint bemutattak a CES-en egy csecsemőknek készült hightech eszközt, a Baby Glgl névre keresztelt okoscumit.

Tovább

Életünk minden pillanatát elmenti a Snapcam

január 5., 09:59 Módosítva: 2015-01-05 18:23:18
67

A szelfizés már a múlté, mert itt az iON által bemutatott SnapCam, amivel azt tudjuk lefotózni, amit látunk. A 4×4 centis, táskapántra vagy ingzsebre rögzíthető kamera egyetlen érintésünkre készít egy 8 megapixeles fényképet, de ha kétszer koppintunk rá, akkor elkezd videózni, 720p felbontásban.

iONsnapcamces
Tovább

Őrület, hogy mik jönnek a CES-en

január 4., 16:56 Módosítva: 2015-01-05 12:11:10
518

Alighogy magunk mögött hagytuk 2014-et, a technológiai cégek máris az új év legnagyobb durranására készülnek. Hétvégén kezdődik Las Vegasban a CES 2015 kiállítás, melyen több százezer látogató ismerheti meg több ezer kiállító legújabb intelligens eszközeit.

Tovább

Egybegép jön hajlított kijelzővel

január 2., 14:13 Módosítva: 2015-01-05 10:05:10
3

A Samsung a napokon belül elkezdődő CES 2015-ön bemutatja a világ első hajlított kijelzőjű számítógépét, amit majd ATIV One 7 Curved néven kell keresni a boltokban. Becsléseink szerint nagyjából 440 ezer forintba fog kerülni. Az Egyesült Államokban 2015 első negyedévében lesz kapható, 1300 dollárért - ezt az árat szoroztuk be a dollár árfolyamával és a világbajnok magyar áfával.

Viszonylag erős gép lesz az ATIV One 7 Curved, a 27 colos és 1920×1080 pixeles kijelzője mögé Core i5 processzort és 8 GB RAM-ot épít be a Samsung.

A dél-koreai gyártó tavalyelőtt mutatta be az első hajlított kijelzőjű tévéjét, és azóta már egy olyan prototípussal is előrukkolt, amely gombnyomásra tudja homorítani a paneljét. A hajlított kijelzők már okostelefonjain is megjelentek, a Galaxy Note Edge nevű készüléken, amit tavaly ősszel mutatott be a berlini IFA 2014 kiállításon. 

Kvantumpixel és 8K az LG következő nagy dobása

január 2., 13:30 Módosítva: 2015-01-05 10:55:44
455

Az LG mindig is a kiállítások középpontjában volt a tévéivel, és a követlező CES-en is számíthatunk néhány lenyűgöző újdonságra. A dél-koreai vállalat már bejelentette, hogy a Quantum Dot technológiával felvértezett 4K Ultra HD tévéje lesz a csúcsmodell 2015-ben. Ez az új lcd panel szélesebb színskálát tud megjeleníteni és jobb színtelítettséget biztosít - írja az LG sajtóközleménye. Mi inkább a kiállítás helyszínén mondunk ítéletet az új tévékről, Las Vegasban fogjuk megvizsgálni, hogy tényleg igazat mondanak-e a sajtósok.

Azt pletykálják, hogy az LG még egy nagy bemutatóval készül: egy 8K felbontású tévét is kiállít. Mivel még a 4K sem terjedt el széles körben, ez a tévé csak a cég presztízsét fogja növelni. Vagy inkább helyreállítani. Mi ugyanis már 2011-ben láttunk 8K tévét, amely a Sharp szenzációja volt a berlini IFA kiállításon.

Hogy mire jó egy 8K tévé, amin 33 millió pixel tud megjelenni? Erre talán az LG által is alkalmazott módszer lehet a válasz. Már a 3D full hd kijelzők is képesek voltak arra, hogy egyszerre két műsort adjanak le teljes kijelzőn, és ehhez csupán megfelelően beállított szemüvegeket kellett felvenni; az egyik szemüveggel csak az egyik műsor, a másikkal a másik volt látható. Most képzeljük el ugyanezt egy 8K panelen, de úgy, hogy egyszerre nyolcféle műsor megy, tehát az egész család egy helyen van, de mást néznek a tévében. Ideális lenne a videojátékokhoz.

LG webOS 2.0(kicsi)
Fotó: LG

Az LG tévéi okosodnak is, mert megérkezik a webOS operációs rendszer második verziója. Ez a platform okosórákon is felbukkanhat, pár hónapja ugyanis kiszivárgott egy felhívás, mellyel a webOS-alapú hordható eszközöket népszerűsítették volna a fejlesztők körében. Ha az LG komolyan gondolja, hogy egy saját platformmal is belép az okoseszközök piacára, akkor erre a CES a legmegfelelőbb helyszín. 

Okostelefonnal tér vissza a Kodak

2014. december 29., 09:55 Módosítva: 2015-01-05 10:05:10
17

Az okostelefonok kameráján még bőven van mit javítani, és ez önmagában elég ahhoz, hogy a Kodak is belépjen erre a piacra. A szebb napokat is megélt fotóipari vállalat bejelentett egy androidos mobilt, amit a Las Vegasban január elején megrendezésre kerülő CES 2015-ön mutat meg a nagyközönségnek. Később egy tabletet és egy internetre kapcsolódó kamerát is bemutat majd.

A termékekről most még csak annyit tudunk, hogy a Kodak nem köt kompromisszumot a fotók megosztása és nyomtatása terén, bármit is jelentsen ez. Ezen kívül lesz a mobilon távmenedzsment, amivel a családtagok és barátok segítséget nyújthatnak az elakadt felhasználónak. Magyarán a Kodak termékei nem a profiknak, hanem a szélesebb tömegeknek készülnek majd. 

Vajon a Kodak is a márkanevét adta el, mint a Nokia? Mint azt megírtuk, a finn mobilgyártó is piacra dob egy tabletet, amit ugyan nem ő gyárt le, de a partnerének szigorú minőségi követelményeknek kellett megfelelnie, hogy használhassa a márkanevét. Az a tablet is androidos, és a Nokia még egy saját indítómenüt is feltelepített rá.

Kövessék január elején a CES-ről készült beszámolónkat itt a Szemlemorzsa blogon! Las Vegasban utánajárunk, hogy tényleg a patinás márkanevek felújítása lesz-e az új trend, vagy még vannak olyan újdonságok, amikkel nagyot lehet dobbantani az okostelefonok piacán.

Varázstükör, hangvezérlés, okosotthon

2014. szeptember 8., 20:34 Módosítva: 2014-09-09 09:41:26
65
Egyelőre főleg csak koncepcióként létezik az okosotthon fogalma, legalábbis a berlini IFA-n nem sikerült sokkal messzebb lépni a valóságban is létező, sorozatgyártásba került termékek terén, mint a távirányítható mosógép vagy az átlagnál felhasználóbarátabb hűtő.

Szerencsére a koncepciókban az a jó, hogy az ember kockázat nélkül ámulhat el az ötleteken. Több nagy cég standján is láttunk okosotthonnak berendezett standot. A Samsungnál volt biometrikus kilincs arcfelismerő kamerával, és a világítást állítólag hangvezérléssel lehetett kapcsolgatni. Azonban kicsit odébb kiderült, hogy a nagy varázslat a tükörben lesz.

A harminc év fölöttiek talán még emlékeznek arra, mekkora király volt az a sofőr, akinek visszapillantó tükrében az épp használt funkciók is megjelentek: ha indexelt, a tükörben zölden villogó nyilak voltak, ha fékezett, kigyulladt egy stoplámpa. Na, valami ilyesmit tud a Toshiba (először februárban bemutatott) tükre is.

Nem túl interaktív, inkább csak időt spórol a felhasználónak: ha eléülünk, a napszaknak megfelelően köszön, aztán a tükör jobb szélén feldob egy halom olyan információt, amire szükségünk lehet. Milyen kint az idő, mi a mai dátum, mik a legfontosabb hírek, és persze a tennivalók és üzenetek. Nem nagy truváj, de kétségtelenül része lehet egy otthonnak tíz év múlva.

Tovább

Látott-e már falon kunkorodó tévét?

2014. szeptember 5., 16:21 Módosítva: 2014-09-06 13:20:24
32

Van néhány érthetetlen dolog a berlini IFA-n, de a leginkább a Samsung óriási tévéje lepett meg minket, ami nem elég, hogy hajlított (vagy ívelt, bocsánat, nem tudom megjegyezni a hivatalos fordítást), de ráadásul nem az.

Fotó: Index

A fiatal koreai mérnökök ugyanis készítettek egy olyan készüléket, ami a világ legnagyobb hajlítható tévéje. A trükk pedig az, hogy a képernyő a nézők kívánságainak megfelelően vagy egyszerűen lapos, vagy behajlítja a két szélét. Hogy mi az értelme? Fogalmunk sincs, de kétségtelenül jó társalgási téma lehet egy megfeneklett házibuliban.

Főleg akkor, ha valaki megkérdi, mennyibe is kerül a kunkorodó szélű, 105 hüvelykes (266 centiméteres) képátlójú, ultra HD felbontású monstrum. A rendes tévéként viselkedő, gyárilag görbe tévé 120 ezer dollár körül van, szóval lehet tippelgetni, mennyi lesz ez itthon. És ha már tippelgetünk, találjuk ki azt is, mire jó ez az egész, nekünk nem sikerült rájönni. Kétségtelenül szép képe van amúgy, de ez inkább az UHD felbontás miatt van, és nem sok köze van a renitens szélekhez.

Toshiba Encore Mini: ultraolcsó, windowsos tablet, igényteleneknek

2014. szeptember 5., 15:15 Módosítva: 2014-09-06 00:01:05
11
A Toshiba különleges dolgot jelentett be: olcsó, héthüvelykes, Windows 8.1-et futtató tabletet.

Nehéz eldönteni, hogy pontosan mi ellen is indítják harcba a külsőre kicsit jellegtelen tabletet: egyes hírek szerint az iPad Minit akarják lenyomni, de a berlini pavilonban velünk beszélgető munkatárs nem ellenkezett, amikor felvetettük, hogy inkább az olcsó androidos készülékek lehetnek a célpontok.

DSC 0585
Fotó: Kolbert András / Index
Tovább

Hogy ezt miért nem mi találtuk ki?

2014. szeptember 5., 09:32 Módosítva: 2014-09-05 16:25:36
473

Manapság már annyi készüléket használunk egyszerre, hogy valószínűleg sok mindenkinek nem ismeretlen az, mikor munka közben, a legnagyobb gépelés közepén jön egy üzenet az okostelefonra, amit azonnal meg kell válaszolni. Jó, nem a világ vége elővenni a készüléket és a képernyőn megjelenő, nyomorult billentyűzeten beszenvedni a választ, de azért talán nem én vagyok az egyetlen, aki ide-oda szokott pattogni a telefon és a billentyűzet között csak azért, mert egy válasz nem elég annak, akivel sms-ben (vagy ennek bármilyen mobilos megfelelőjében, például Hangoutsban vagy Whatsappban, Skype-ban vagy akármi egyébben) tartjuk a kapcsolatot.

A Logitech kitalálta a megoldást: miért ne használnánk egyetlen billentyűzetet mindegyik (na jó, legfeljebb három) készülékünkhöz? A berlini IFA-n bemutatott megoldásuk tipikusan az a homlokra csapkodós szerkezet, ami bárki másnak is eszébe juthatott volna. A teljes értékű (természetesen numerikus terület nélküli) billentyűzet bluetooth-on csatlakozik egyszerre három eszközhöz, és a váltást a cucc bal oldalán lévő, három állású kapcsolóval szabályozhatjuk. Van egy nút is a billentyűzet tetején, ahová stabilan beállíthatunk egy telefont vagy tabletet is, vagy akárezekből egyszerre többet, fektetve vagy állítva is. Ez nagy előrelépés a tavalyi modellhez, a szintén három eszözt kezelő K810-hez képest, amely kütyütartóként még nem működött.

Tovább

Ez már itt majdnem a Mátrix

2014. szeptember 4., 17:38 Módosítva: 2014-10-15 12:50:18
713
A Samsung szerdán mutatta be Berlinben, az IFA 2014 kiállításon a Gear VR nevű sisakot, amivel elmerülhetünk a virtuális valóságban. Ebben látjuk a jövőt.

Van a szórakoztató elektronikában érdekelt gyártóknak egy olyan rossz szokásuk, hogy minden újdonságot világmegváltóként állítanak be annak ellenére, hogy valójában ők is tudják, csak egy nagyon gyorsan kifutó technológiai mellékvágányról van szó. Valójában az ilyesmiből van több, és csak ritkán jön olyan fejlesztés, ami valóban csavar egyet azon, ahogy a dolgainkat használjuk a mindennapokban, így aztán nagy bátorság kell ahhoz, hogy valaki kijelentse egy bizonyos eszközről, hogy na, kérem, ez itt a jövő.

Márpedig a virtuális valóságot hosszú évtizedes vergődés után elérhető közelségbe hozó megoldások pont ilyenek. A berlini IFA kiállításon a Samsung megoldását sikerült pár percre megkaparintanunk, de ez már elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: ez nem a hajlított telefon, a 3D tévé vagy a 4D mozi szintje, a koreai cég azért állt össze a technológia eredeti kitalálójával, az Oculusszal (akiket a Facebook vásárolt fel mesebeli összegért pár hónapja), hogy már most biztosítsa a helyét a következő néhány év legnagyobb durranásában.

Tovább