Az emberek a fenekükkel szavaztak

2014.10.12. 16:20

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az LMP-ben láthatóan nagy divat a családi szavazás, jó kérdés, hogy Vágóéknál is így van-e ez!

    (update: a posztra reagálva Vágó azt írta az Indexnek, hogy Floki Falusi Norbertre, az LMP kecskeméti polgármesterjelöltjére szavazott)

     
  • Hogy, hogy nem, a város történetében először vasárnap, az önkormányzati választás napján fordult elő Miskolcon, hogy csak az új, Skoda típusú villamosok hajtottak ki a remízből, a régiek pedig bent maradtak.

    A 31 vadiúj villamost a város igényei szerit építették, kürölbelül 19 milliárd forint EU-s támogatásból. Vasárnap ezek közül 10 állt forgalomba. A miskolci villamosközlekedés fejlesztésére összesen 40 milliárdot költ a város.

  • 10645327 10152758297636093 6682670448544706325 n
    Fotó: Orbán Viktor / Facebook
  • Lovasberényben a 3-as számú szavazókörben rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja és kórházba került, olvasható a Választás.hu-n. Az esemény nem befolyásolta a szavazást, póttagot rendeltek ki.   

  • A gyöngyösi Duranda telep közelében levő 5-ös számú szavazókörben 1 órakor 32 százalékos volt a részvétel (az országos arány 23 és fél százalék volt ugyanekkor). A városban hét polgármesterjelölt indult. Közülük a fideszes Tatár Lászlónak, a jobbikos Kévés Tamásnak, az MSZP, a DK és az Együtt által támogatott Hiesz Györgynek és a Civilek Gyöngyös szervezet jelöltjének, Bozsik István Imrének lehet esélye a győzelemre. Az RSK által megszólaltatott gyöngyösiek szerint a Civilek Gyöngyös indulása leginkább a baloldalt gyengítheti.

  • Az úgynevezett számozott utcákban élő miskolci romákat izgalomban tartja a nemzetiségi választás, de az önkormányzatiról kiábrándultan beszélnek, sejtik, hogy a roma polgármesterjelöltnek nem sok esélye van. Szerintük a három másik jelölt „mindegyike indulhatott volna jobbikosként.” Kérdezzük az embereket a környéken zajló kilakoltatásokról is:

    Nem tudjuk, mi történik majd. Nekem határozatlan idejű szerződésem van, de ki garantálja, hogy holnap nem írják át, pedig nincs tartozásom se. Aztán mehetünk a Lyukóba (Lyukóbánya, Miskolc leglepusztultabb gettója) vagy az utcára

    - vázolja a jövőképet egy férfi. 

    Legutóbb a múlt héten volt kilakoltatás. Nem cigányokat érintett. Egy 87 éves asszonyt és a 67 éves fiát tették ki. Ellentmondásos információkat kapunk arról, hogy volt-e tartozásuk. Mindenesetre hagytak üzenetet a városvezetésnek.

  • Miskolcon 1777-en regisztráltak nemzetiségi választóként a városban, legnagyobb számban a romák, ők 1159-en. A következő legnépesebb nemzetiség a ruszinok, ők 224-en regisztráltak. Román kisebbségi önkormányzatot hárman fognak választani a regisztrációk alapján. A nemzetiségi szavazásra kijelölt Fazekas utcai iskolában nincs nagy tolongás, szállingóznak az emberek, eddig 540-en adták le a voksukat, zömmel romák. A helyi roma nemzetiségi önkormányzatért két szervezet versenyez eséllyel, a Roma Polgárjogi Mozgalom és a Lungo Drom.

  • Gyöngyöspatán a tét a 2011-ben gárdista segítséggel hatalomra került Juhász Oszkár jobbikos polgármester sorsa. Juhász helyzetét nehezíti, hogy egykori szövetségese, Dudás József független jelöltként elindult a választáson. Az RSK-nak nyilatkozó helyiek szerint Dudás alkalmas lehet Juhász egykori táborának megosztására. A gyöngyöspatai romák – legalábbis az RSK tudósítójának helyszíni tapasztalatai szerint – szinte kivétel nélkül a Fidesz-KDNP jelöltjétől, Hevér Lászlónétól várják, hogy békét teremt az évek óta feszültségben élő településen. Hevérné esélyeit növeli Dudás elindulása és a Juhászt három éve hatalomra segítő szavazók valószínű megoszlása a jobbikos és a független jelölt között.

  • A részvétel eddig megfelelt a nem túl magas 2010-es adatoknak. A 15 órás adat már 1 százalékkal alatta marad a négy évvel ezelőttinek (31,47 százalék). Ha így folytatódik, az urnazárásig nem lesz meg a 45 százalék sem.

  • Egy alaptalan állításokat tartalmazó kampánykiadványért marasztalta el a szegedi MSZP-t a területi választási bizottság, olvasható a Csongrád Megyei Önkormányzat honlapján (.pdf)A Botrány - A szegedi Fidesz elmúlt négy évéről című kiadvány valótlanul állította, hogy Kothencz János fideszes polgármesterjelölt több mint négyezer forintos óradíjért nyújt tanácsokat a kistérségi szociális intézménynek, és hogy négy éve úgy vesz fel havonta 28 ezer forintot a szegedi közgyűlés ifjúsági és sportbizottságának tagságáért, hogy nem vesz részt a testület ülésein. Nem igaz az sem a kiadványban, hogy Kothencz havonta több százezer forintot kap a Szeged–csanádi egyházmegyétől mint a Szent Ágota Alapítvány vezetője. 

  • Önkormányzati választásokat tartottak ezen a hétvégén Csehországban is, amelyen elsősorban a független jelöltek győztek. A legnagyobb meglepetését a cseh Kalózpárt szállította Mariánské Lázně fürdővárosban. Az előrejelzések alapján tíz százalék körül mértek a pártnak, de ezt a választók megduplázták és így a nyugat-cseh városka polgármesterét négy évre a Kalózpárt adja. A hagyományos nagy pártok elsősorban a nagyobb városokban diadalmaskodtak. Az ANO (IGEN) Mozgalom jelöltjei nyertek a legtöbb megyeszékhelyen, de a cseh fővárosban is. Prágában már javában folynak a választások utáni koalíciós tárgyalások, de csaknem teljesen biztos, hogy a liberális-konzervatív TOP09 uralma véget ért. A fővárosban az Ano 22 százalékot, a TOP09 20 százalékot kapott. Országos viszonylatban a pártok közül a legtöbb képviselő helyet a néppárti (KDU-ČSL) jelöltek szerezték meg, de a előretört a Polgármesterek és Függetlenek Szövetsége (STAN) és a kormánypárti ANO is. A legtöbb képviselői helyet a szociáldemokraták, a TOP09 és a Polgári Demokraták (ODS) vesztették. A 44,46 százalékos részvételi arány cseh viszonylatban kifejezetten jónak mondható, bár végül elmaradt az előzetesen mért 50 százalékos aránytól. Választottak a csehek a szenátusba is, amelyet a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokrata párt (ČSSD) jelöltjei nyertek meg. 

  • A tatabányai Mésztelepen szinte senkit nem izgatott fel a demokrácia ünnepe, 13 óráig a választásra jogosultak kevesebb, mint öt százaléka ment el szavazni.  Ha így folytatják, az Index kénytelen lesz riportot készíteni a városrészben!

  • A három évvel ezelőtti gárdainvázió nyomán hatalomra került jobbikos Juhász Oszkár eléggé berágott a kampány során. Legalábbis erre következtetünk a Gyöngyöspatai Mérleg című kiadványt olvasva.

  • A társasházak hirdetőtábláira valakik helytelen címet és helytelen szavazóhelyiséget tartalmazó plakátokat raktak ki azokban az egyéni választói körzetekben, amelyekben az országgyűlési és európai parlamenti választáson a Fidesz jól, vagy kiemelkedően szerepelt, közölte a Fidesz VII. kerületi szervezete.  A félrevezető plakátokat csak ott tették ki, ahol a Fidesz erős. A Fidesz VII. kerületi szervezete az ügyben büntető feljelentést tett. 

  • A Jobbik szerint választási csalás gyanúja merült fel Hevesen, mert a fideszes jelöltet, Lányi Józsefet rajtakapták, amint

    a város cigányok lakta Krakó városrészében benzint tankolt néhány fiatalember autójába, megkávéztatta őket, majd átadott egy Nokia-dobozt.

    Az esetet a helyi választási bizottságnak is jelentették, akik egy ülésen azonnal tárgyalták is az ügyet, de bizonyítottság hiányában elutasították a Jobbik kifogását.

  • A feleségével és a lányával szavazott Kósa Lajos  vasárnap délben Debrecenben. A Haon.hu-nak azt mondta: Debrecenben folytatni kell az ő első polgármesteri megválasztásakor megkezdett vonalat. Országosan pedig ezt tartaná győzelemnek:

    Nézzük meg, mennyi az összes polgármesterre leadott szavazat, majd azt, hogy ebből mennyit tudhat magáénak az 1140 polgármesterjelölttel rendelkező Fidesz-KDNP. Ha ez az arány 50 százalék feletti, akkor vitathatatlanul megnyertük a választásokat. 

    Kósa szerint néhány szimbolikusan baloldali vezetésű városban is győzni fognak, megtartják a fővárosi főpolgármesteri pozíciót és a budapesti közgyűlési többséget. Javítani fognak az áprilisi országgyűlési és a májusi EU parlamenti választások eredményein is. Kósa nem csodálkozna, ha 60 százalék körüli eredményt érnének el. 

  • A Halmajugrától 20 kilométerre fekvő Tarnazsadányban éppúgy kicsivel több mint 1200 ember él, mint az ipari parkjának köszönhetően fellendült településen. Tarnazsadány lakosságának nemzetiségi összetétele a becslések szerint hasonló, mint Halmajugrán, tehát az itt élőknek is 70-75 százaléka roma (a 2011-es népszámláláskor a településen élők 49 százaléka vallotta magát cigány nemzetiségűnek).

    Ám a hasonlóságok itt véget is érnek: az iparűzési adókból befolyó pénzből gyakorlatilag tökéletesen rendben tartott halmajugrai infrastruktúrának itt nyoma sincs, ahogy munkahely is alig van; a kilátástalanság teljes.

    Tarnazsadányban a regnáló független polgármester, Dobi István a Demokratikus Koalíció jelöltjével, Serfőző Gyula Mihállyal és a rendőrből helyi politikussá lett szintén független Németh Gyulával küzd meg a folytatásért. A roma származású Németh rendőr alezredesből lett helyi politikus Tarnazsadányban.

  • Valaki szóljon az angyalföldi jelöltnek, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) áprilisi választás előtt elfogadott iránymutatása alapján jogsértő a szavazólapok fülkéből való kivitele és lefényképezése is, tehát ha a fülkében szelfizik a szavazólap társaságában, azzal is törvényt sért.

    Az NVB egyébként azzal indokolta a döntést, hogy sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, valamint a választás titkosságát, ha a választópolgár a szavazólapot sajátjaként kezeli, és a szavazóhelyiségből kiviszi, vagy a borítékba helyezés előtt felvételt készít róla.

    Egyszeri szavazóként is érdemes ezt tudni, de akkor talán még hasznosabb lehet, ha képviselőjelöltek is vagyunk, mert nem kerülünk ehhez hasonlóan kellemetlen szituációba:

  • Tarlós azt mondta, baloldali jelöltet nem lát, csak egy baloldal által részben támogatott jelöltet, aki nyílt háborút hirdetett a kétharmaddal megválasztott kormány ellen. Tarlós elmondta, vállalja azoknak a baloldaliaknak a képviseletét is, akik úgy gondolják, hogy a városnak nem értelmetlen háborút kell folytatnia öt éven keresztül.

  • Most először maradunk el a 2010-es adattól. Négy éve a választók 23,68 százaléka ment el szavazni 13 óráig. (NVI)

  • Szavazzatok a Fideszre, vagy nem lesz pénzetek!

    Az idei kampányban minden eddiginél erősebben nyomatták fideszes politikusok, hogy a kormánypárti jelöltre kell szavazni, különben feketelistára kerül a falu, város, kerület, megye, bármi. A sort Gulyás Gergely kezdte, de Harkányban például a burkolt fenyegetés helyett a direkt dicsekvést választották.

  • Fordult a kocka a Szél családban, és ezúttal Szél Bernadett, az LMP társelnöke szavazott a férjére, Szél Bálintra, aki az LMP Budakeszi polgármesterjelöltje. Budakeszin ő a fideszes polgármesterjelölt egyetlen kihívója.

    Az a szavazókör, ahová ők járnak szavazni egyébként annyira barátságosnak tűnik, hogy nekem is ide kellene járnom szavazni, akkor folyton csak szavaznék. 

    10730906 642625819183697 5339898569176633866 n
    Fotó: Szél Bernadett
  • Letagadta a polgármester a saját mulatóját

    Egészen belezavarodtunk, kinek a kampányába is csöppentünk a Fásy mulatóban. A közönség se nagyon tudta. Na, de kik Fásy Ádám barátai a Fideszben? Mivel magyarázza, hogy korábban az MSZP-t támogatta?

  • Ma mindenki a szavazóhelyiségek közelében van a legnagyobb biztonságban, ide ugyanis az ORFK utasítása szerint maximum 15 perc alatt ki kell érnie a rendőrségnek, ha bejelentés történik.

    A rendszert már éles helyzetben is tesztelték, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura nemzetiségi szavazókörében

     a szavazóhelyiség bejárati ajtajának egyik üvegezett részét a feltorlódó tömeg egyik tagja kitörte.

    Senki sem sérült meg, de a szavazatszámláló bizottság elnöke szükségesnek látta a rendőrség értesítését. A rendőrség biztosította a rendet a szavazókör környékén, a szavazást nem kellett felfüggeszteni.

    (via MTI)

  • Ismerve Schiffer András Vasas iránti elkötelezettségét, nem meglepő, hogy Váczi Zoltán (igen, Pecás Zoli, ha így ismerősebb) után még egy ex-Vasasost megtalált, Sowumni Thomas is LMP-jelöltként indul az önkormányzati választáson.

  • És még a baloldal új jelszavát is kitalálta, a Facebook-bejegyzése alatt kommentelőknek nagyon tetszik a Hajrá Mi! felkiáltás!

    Én is szavaztam Veszprémben a jelöltjeinkre! Kérem mindenki menjen SZAVAZNI és támogassa a jelöltjeinket!!! Hajrá Mi!:) (Ráadásul a szép időt kihasználom egy jó kis motorozásra is!!!:))

    10641100 10152794942449640 8613754328945609033 n
    Fotó: Mesterházy Attila
  • Orosz Mihály Zoltán a hírek szerint perceken belül szavaz Érpatakon. A szavazóhelyiség környékén összeverődött érpatakiak azt találgatják, vajon milyen ruhában érkezik a polgármester. Az RSK tudósítói mini közvélemény-kutatást tartottak az ügyben. A tíz megkérdezett közül mindössze egy ember mondta azt, hogy a legendás polgármester terepszínű Rambo-szerelésében bukkan fel, szintén egy tippelt arra, hogy öltönyben érkezik. Négyen számítanak arra, hogy Orosz Mihály Zoltán díszmagyart ölt, négyen pedig azt várják, hogy Ludas Matyi-szettbe öltözik a nagy napra.

  • A feleségével érkezett, vele szavazott, majd a legnagyobb meglepetésre rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, aki arról híres, hogy nem nagyon áll szóba a sajtóval. Most Havasi Bertalan sajtófőnök sem akadályozta meg, hogy az újságírók a kormányfő közelébe férkőzzenek. (Telefonnal készített videó.)

    Bréking: Orbán Viktor szóba állt a sajtóval
  • Mármint a vidéki városok közül: itt a legesélyesebb a baloldal polgármesteri széket szeretni, Botka AzutolsósikeresMSZP-s László ellenfele Kothencz János, aki az elmúlt hónapokban – ettől bizonyára rémesen függetlenül – az MTI kitüntettt támogatás... vagyis figyelmét élvezte. Ráadásul az utolsó napokban Szily Katalin hatalmas tömegbázisú pártja, a KTI is visszaléptette jelöltjét a sértődős Kothencz javára.