Az emberek a fenekükkel szavaztak

2014.10.12. 20:03

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A fideszes jelölt 66,4 százalékkal behozhatatlan előnyt szerzett, a DK-Együtt-MSZP jelöltje, Kováts Imre Ferenc a második a szavazatok 20 százalékával. Nagy meglepetés már nem lesz, a feldolgozottság 71 százalék fölött van.  

  • Itt van például az érdi Kádár Kenese mind külcsín, mind belbecs szempontjából hibátlan kampányanyaga, amit Cseszlovak mikroblogján láttunk:

    tumblr nda72yBiBx1qd6fjmo1 1280
    Fotó: cseszlovak.tumblr.com
  • Megérkezett a liberális párt eredményvárójára Fodor Gábor pártelnök és Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt is. Bodnár Váradi András, a szombaton elgázolt Együtt-PM-es jelöltről azt mondta, hogy

    az ő sorsa az elmúlt négy esztendőben a legfontosabb tükre és kifejeződése az Orbán-rendszernek.

    Annak a rendszernek, ami ellen Bodnár szerint az MLP is küzd.

    A választással kapcsolatban azt mondta, egyelőre nem tudják, hány szavazatot kaptak a jelöltjeik, de megköszönte azoknak, akik rájuk szavaztak. Szerinte azt a céljukat, hogy megmutassák magukat a liberálisok, elérték. Bodnár reméli, hogy a jövőben nem szitokszó lesz a liberalizmus, és főleg a fiatalok körében is népszerűvé tudják tenni a liberalizmust.

    A terem egyébként mostanra megtelt.

  • Egy korábbi posztban azt írtam, hogy 

    Tüttő Kata emellett már most elkezdte kritizálni a budapesti párttanácsot (ez a Kunhalmi Ágnes- és Molnár Zsolt-féle társaság) nyári döntését a baloldali összefogásról, mert szerinte a baloldal koordinált indulás „megbukott”.

    Molnár Zsolt az előbb jelezte, hogy nem a budapesti párttanács, hanem a küldöttértekezlet döntött erről, amely az összes kerületet tömöríti. Vagyis helyesen:

    Tüttő Kata emellett már most elkezdte kritizálni a budapesti küldöttértekezletet (ez az összes kerületet tömöríti, de amúgy a kritika Kunhalmi Ágnesnek és Molnár Zsoltnak szól) nyári döntését a baloldali összefogásról, mert szerinte a baloldal koordinált indulás „megbukott”.

    Kérjük, az MSZP párttanácsát és küldöttértekezletét, hogy olvassa továbbra is az Indexet.

  • mondhatnám, ha nem csak 0,52 százalékos feldolgozottságnál tartanánk. Legközelebb 10 százaléknál nézek rá a budapesti részeredményekre, az már jelenthet valamit.

  • A legszorosabbnak várt nagyvárosban, 10 százalékos feldolgozottságnál a fideszes polgármester Kriza Ákos 41%-on áll, a második az MSZP és a DK által támogatott Pásztor Albert 31%-kal, a jobbikos Jakab Péternek 23%-a van. 

  • Néhány fővárosi kerületből is érkeztek részeredmények. Néhány százalékos feldolgozottság mellett eddig magasan a Fidesz vezet a VIII., a X., a XVI., A XVII., a XXI. és a XXII. kerületben. A IX. kerületben az Együtt-PM, a XXIII. kerületben a Civil Szervezetek vezet.

  • Ami 50 perc után nagyon magas adat. Porga Gyula, az eddigi fideszes polgármester magabiztosan vezet 54,09 százalékkal, a második helyen a jobbikos Forgóné Kelemen Judit Andrea áll 7,64 százalékkal.

  • Balaicz Zoltán 63 százalék fölött van, mögötte nagyon lemaradva a Jobbik előzi az MSZP-t, igaz, egyelőre csak hét szavazattal. Ez még fordulhat, egyelőre csak 31 százalékos a feldolgozottság. 

  • Szegeden 42 százalékos lehet a részvételi arány a Hír TV helyszíni tudósítója szerint. A Fidesz információi szerint az egyik szavazókörben Kothencz János nevét kihúzták a szavazólapról.

  • A 2010-es önkormányzati választások eredményének megismétlődésére számítanak a részvételi arányok napközbeni alakulásából az MTI által megkérdezett elemzők.

    Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint a végleges részvételi arány várhatóan elmarad a négy évvel korábbitól és a 45 százalékot sem éri el. A szakértő szerint a kisebb választói aktivitás egyik oka, hogy az év harmadik voksolására elfáradtak a szavazók, valamint a baloldal a korábbinál kisebb mértékben tudta mozgósítani szavazóit.

    László Róbert, a Political Capital (PC) elemzője szerint a választók komoly kiábrándultságára utal, hogy folytatódik az önkormányzati voksolás részvételi arányának 2006 óta tartó csökkenő tendenciája, a változás azonban ezúttal szerinte sem lesz drámai mértékű. A PC munkatársa megjegyezte, a fővárosi szavazók száma azt mutatja, hogy az ellenzéknek nem sikerült felráznia Budapestet, ahol a tíz évvel korábbiakkal ellentétben idén sem lesz kiemelkedő a részvételi arány.

  • Egy olvasónk jelezte, hogy a jobbikos Kovács Bélát ne keressük Budapesten, a párt eredményváró buliján, ugyanis Moszkvában az MGIMO-n végzett hallgatók világkonferenciáján vesz részt hétfő reggel 10 órától.

  • De sajnos még csak a röplabda NB I.-ből.  Amíg várakoznak velünk együtt, ezekben is van egy csomó szám, amit elemezgethetnek.

    FINO Kaposvár-Pénzügyőr SE 3-0 (12, 17, 17)
    Dunaferr SE - SZESE-Győr 3-1 (23, 22, -15, 22)

  • A DK  „székháza” a legmeglepőbb hely, amit eddig választások során láttam. A párt egy irodaház legfelső szintjén rendezte be bázisát, egy olyan zugban, ahonnan kis cégek próbálják elindítani a bizniszt, és ha nem jön be, akkor legalább az irodán nem buknak nagyot.  Mivel az iroda az MSZP-székháztól 100 méterre van, a koncepció talán az, hogy Gyurcsány úgysem lesz itt sokat, hamar visszatérhet a Jókai utcába.

    Vissza az irodához. A teakonyhában apró, de barátságos büfét rendeztek be, ahol a falatozás közben újságírók szórakoztatják egymást újságírós sztorikkal. Hogy nem emiatt a büfé miatt gyűlt össze 30 médiamunkás, azt Gréczy Zsolt hivatott jelezni. A szóvivő időnként megjelenik valamelyik kis szobában, mintha keresne valamit, de ezzel sem szakítja meg a sztorizást. Izgalomnak semmi jele, a pogácsa jó állagú, de közepes minőségű.

  • Az LMP kampánymacskáját nagyon jól tartják a sajtóasztalnál. Lehet Mását az LMP társelnöke, Schiffer András találta, de nem tudni, ki adta neki ezt a súlyos nevet. Az eredményváró kedvenc kisállatát biztos, ami biztos alapon pórázon tartják.

  • Lukács Zoltán alelnök komolyan erről beszélt. Komolyan. Az elnökség ülésezik, folyamatosan értékeli az eredményt, de annyit már megállapítottak, hogy a választók üzentek a kormánynak és az ellenzéknek is, hogy nem elégedettek az új helyzettel. 

    Új ellenzéki politikára van szükség

     mondta Lukács, akitől megkérdeztük, hogy miért nem a kampányban gyakorolták ezt az új ellenzéki politikát. Szerinte azért, mert a kampányban kampányoltak. Viszont még ma este válaszolni fognak arra az MSZP-sek, hogy milyen lesz az új ellenzéki politika. Igyekszem nem lemaradni róla.

  • Kovács László – a jelenlegi MSZP-s vezetőkkel szöges ellentétben  láthatóan nagyon megörült a felé igyekvő újságíróknak, így szívesen nyilatkozott. A következőket tudtuk meg.

    • A győzelemmel lenne elégedett, de realista, tudja, hogy nem lesz győzelem, így már annak örülne, ha jobban szerepelne az MSZP, mint tavasszal vagy 2010-ben.
    • Szerinte nem lesz tisztújítás, bármi is lesz az eredmény, MOST AZ ELEMZÉSNEK VAN ITT AZ IDEJE (ezt nem tudom megszámolni, hányszor hallottam az elmúlt években MSZP-s politikustól).
    • Nem árulja el, hogy a főpolgármesteri szavazólapon beikszelte-e Bokros Lajost, mert a szavazás titkos.
  • Kicsi, zöld és savanykás.

  • Parádés a hangulat a Jobbik eredményváróján. Két politikussal találkoztunk eddig, egyik sem látta Kovács Bélát, akiről nem lehet tudni, együtt szorít-e párttársaival a második helyért, vagy sem. Staudt Gábor főpolgármester-jelölt már itt van, kávézgat, és jobbnál jobb újságírói kérdésekre válaszol. Ő sem látta Kovács Bélát, mi viszont lázasan keressük. Szólunk, ha megtaláltuk, és akkor is, ha nem.

    A párt egy megyékre bontott üres térképpel és jobbikos matricákkal készül demonstrálni, hogy hol nyernek.

  • Megjöttem a Momához, Bokros Lajosék eredményváró rendezvényére, a Corner Center irodaházba, de ez még teljesen üres. Állítólag Bokros Lajos, Falus Ferenc és Magyar György ügyvéd is az Együtt-PM eredményváró helyszínén van, majd csak este 9-kor terveznek megjelenni a saját bulijukon.

  • Bizalmas közlés szerint az LMP társelnöke nyolc órakor jön ki az eredményváróba. Addig nem tudni, mit csinál, talán jéghokit néz.

  • ...azaz a fotelt választották a szavazóurna helyett, mondta lapunknak Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje. Ezt a következtetést az alacsony részvételi adatokból vonta le. Szerinte az emberek csalódottak, kiábrándultak a politikai vezetésből. Annyira, hogy ez már nem is a protest szavazásban valósul meg, hanem az otthonmaradásban. Úgy véli azonban, az LMP jó úton jár, helyesen ismerte fel, hogy a politika az emberek feje felett zajlik. Cicaharc helyett a problémákat kell oldani, jelentette ki harciasan.

  • Rendben zajlottak a választások, néhány esetben voltak csak fennakadások, mondta sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Előfordult olyan is, hogy egy mozgóurnát kérő választópolgár időközben bement a szavazókörbe, de ezt is rugalmasan megoldották.

  • Az LMP eredményváróján a belvárosi Ankertben harminc-negyven ember várja korai házibuli-hangulatban a választás számait. (Zöld kampányalma több van az asztalokon.) A sajtóteremben egyelőre magányosan álldogálnak a  kamerák , az emberek a pult körül csoportosulnak inkább. A kerthelyiségben infravörös fény uralkodik, félhangosan diszkó szól. 

  • Az MSZP-s mélypontról nyilatkozó Tüttő Katát megkértem persze arra is, hogy tippeljen, milyen eredményt érnek el a szocialisták. Tüttő szerint szoros lesz az eredmény sok kerületben, ahol egyetlen baloldali jelölt indul a polgármesteri posztért, és szerinte a baloldal összességben több kerületet visz el, mint négy éve (vagyis többet, mint hármat).

    Tüttő Kata emellett már most elkezdte kritizálni a budapesti párttanácsot (ez a Kunhalmi Ágnes- és Molnár Zsolt-féle társaság) nyári döntését a baloldali összefogásról, mert szerinte a baloldal koordinált indulás "megbukott": azokban a kerületekben, ahol külön indult az MSZP, az Együtt-PM és a DK „nem volt értelme kampányolni”. Ő már csak tudja, mert ő a XII. kerületben indult MSZP-s jelöltként – úgy, hogy az Együtt és a DK is külön polgármesterjelöltet állított.

  • Az aulában az előbb feltűnt Tüttő Kata országos elnökségi tag, akitől rögtön meg is kérdeztem, mit szól a részvételi adatokhoz. „Szomorú vagyok” – kezdte sóhajtva, majd kifejtette, hogy nincs meglepve azon, hogy Budapesten kirívóan kevesen mentek el szavazni, mert nem volt a baloldalnak főpolgármester-jelöltje (Tüttő azok közé az MSZP-sek közé tartozik, aki nem támogatta Bokrost, a budapestiek viszont igen.) Tüttő szerint az MSZP ezen a választáson „eléri a mélypontot, ahonnan már csak felfelé vezet az út”, és szerinte a következő évek nagy feladata, hogy csak akkor lesz bármilyen változás, ha minél többen hajlandóak beszállni a politikába.

  • Itt vagyok a Magyar Liberális Párt székházában a Sas utcában. Fél nyolckor fog beszélni Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt, és nyolc óra körül érkezik Fodor Gábor pártelnök. A liberális pártnak 11 polgármesterjelöltje van egyébként, országosan pedig 5 tiszta, csak liberális polgármesterjelöltje (Miskolcon, Nyíregyházán, Besencén, Patapokloson és Füzesgyarmaton). Országosan 340 képviselőjelöltjük van, és 503 közösen támogatott jelöltjük. A sajtófőnök arra a kérdésre, hogy közéleti szereplőket, művészeket hívtak-e az eredményváróra, azt felelte, hogy nem lehet erre számítani, az aktivistáik és budapesti jelöltjeik jönnek 8 óra után.

  • Lezárták az urnákat, ha eddig nem volt, most már ne induljon el szavazni. A kisebb településekről a kevés szavazó miatt, a megyei jogú városokból pedig azért, mert mindössze kétféle szavazólapot kell összeszámlálni, várhatóan hamarabb érkeznek majd meg az adatok. Az NVI arra számít, hogy az adatok döntő többsége este 11 óra körül már megérkezik a rendszerbe, de az összes adat rögzítése várhatóan hajnalig tart.

  • Jelentősen ittas állapotban jelent meg a szavazókörzetben egy választópolgár Ercsiben. Kommunikációra alkalmatlan volt, a névjegyzéket két helyen próbálta meg firkálással aláírni, a választópolgárokat zaklatta, hangoskodott, felszólításra nem távozott - jelentette a szavazatszámláló bizottság a Fejér megyei Ercsiből. A rendőrség segítségét kérték az elvezetéséhez, de a szavazás felfüggesztésére nem volt szükség.