új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Csak Csongrád megyében 2529 menekültet, köztük 455 gyereket fogtak el a rendőrök. A legtöbbet Röszkénél tartóztattak fel. Emellett 14 embercsempészt is elkaptak.

  • Tony Abbott miniszterelnök kiemelte, hogy állandó lakhelyet biztosítanának nekik. 

    Azok kerülhetnek Ausztráliába, akik jelenleg a Szíriával és Irakkal szomszédos országokban - Törökországban, Libanon, Jordánia - lévő menekülttáborokban tartózkodnak.

    Nem csak keresztényeket fogadnak be, de a muzulmán közösségeknek azokat a tagjait is, akik "már soha nem térhetnek vissza hazájukba". (MTI)

  • Többek között erre hívja fel a figyelmet, szeptember 2-i közleményében, Dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Igazgatója. A sajtóközlemény szerint a fertőző betegségek elsősorban a szegénységgel hozhatók kapcsolatba. Annak alacsony a kockázata, hogy például Ebola-vírust, vagy közel-keleti légúti koronavírust hozzanak be Európába.

    A WHO arról is ír, hogy "minden egyes úton lévő számára biztosítsuk a vendégszerető környezethez, és szükség esetén a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz való teljes körű hozzáférést.", továbbá a WHO szakmai és helyszíni támogatásáról biztosítja az érintett országokat, többek között Magyarországot is.

  •  Marokkóiak Aylan Kurdi, a hároméves szíriai kisfiú a törökországi Bodrum tengerpartján megtalált holttestét imitálják Rabatban szeptember 7-én. Aylan, ötéves bátyja és édesanyja életüket vesztették, amikor elsüllyedt a Görögországba tartó csónakjuk.

  • Ezt az üzenetet ragasztották be kedden egy budapesti iskolában a diákok üzenő füzetébe, nyilván az univerzális eruópai értékek megőrzésének jegyében:

     

    Az üzenetet a Facebookra posztoló szülő egyébként azt kérte, hogy ezek után hadd vehesse ki a gyerekét katolikus hittanról.

  • Úgy tűnik a röszkei katolikus plébánia hallgatott Ferenc pápára, és elkezdte befogadni a röszkei táboron kívül rekedt menekült családokat, akik sokszor egészen pici babákkal kénytelenek a szabad ég alatt éjszakázni. A plébánia és a hozzá tartozó vendégház megnyitásáról egy olvasónktól értesültünk, de több, menekültek segítésére szerveződött Facebook csoportban is elterjedt már a hír. Az önkéntesek most azt kérik, hogy aki teheti, segítsen kocsival a plébániára szállítani a családokat.

    A röszkei plébános segítsége különösen annak fényében önzetlen, hogy kedden a szeged-csanádi megyés püspök, Kiss-Rigó László, aki feltehetően a felettese többször is kifejtette, hogy az országba nem igazi menekültek, hanem betolakodó, gazdag provokatőrök érkeznek, akiknek nincs szüksége segítségre.

  • Ez a kép is mutatja, milyen nehéz a dolguk a rendőröknek. Minden iróniát félretéve, tényleg könnyebb lehet az Újpest és a Fradi ultráinak összecsapását kezelni, mint terelni egy olyan tömeget, amelyben nők és gyerekek vannak, pláne, ha sütivel is kínálnak.

  • Egy norvégiai légitársaság minden Szicíliára, Magyarországra, Görögországba, Ciprusra, Máltára és Törökországba utazó utasának engedélyezi, hogy egy extra poggyászt adjon fel, ha a csomagban a menekülteknek szánt adományok vannak.

    Az akció a Dániából és Svédországból induló járatokra is érvényes október 1-ig, az extra poggyász maximum 25 kiló lehet, és nem kell előre jelezni, ha valaki szeretné feladni, elég a reptéren becsekkolni.

    A SAS svéd légitársaság hasonló akciót indított, de náluk az extra poggyász feladási lehetőség csak a mediterráneum térségbe utazókra érvényes.

  • Jó, ehhez persze kell a sörfesztiválok tapasztalata, enélkül érthető, hogy csak köves, poros földre felhúzott ponyvasátor jöhet szóba a menekültek elszállásolásakor.

    München ugyanis a nagy menekültáradat láttán a bajor főváros körüli településekhez fordult segítségért. Landshut erre felajánlotta a városban felállított sörsátrát, ahol 250 ember fér el – írta a Guardian.

    Persze a korábbi vagy akár az újabb röszkei táborral való összehasonlítás kicsit sántít, elvégre ott sokkal többen voltak egyszerre és a fluktuáció is nagyobb volt, de azért a München közelében lévő 70 ezres város, amely már eddig is 650 menekültnek adott helyet mégis megmutatta, hogy van nem túl drága, mégis elfogadható megoldás a menekültek ideiglenes elhelyezésére.

  • cikkünk a témában:

    Dániából elkezdték Németországba toloncolni a menekülteket

  • Az 5-ös úton kialakult patthelyzet lassan feloldódik. A palackdobálás és a rendőrök részéről bevetett gázspray után sem szabadultak el az indulatok, úgy tűnik apránként sikerül oldani a feszültséget. Egy csuklósbusz már elment több tucat menekülttel, most egy újabb busz érkezett, erre is egyre többen szállnak fel.

    Egy tinédzser azonban rosszul lett a gázspray miatt, őt mentő vitte el. A rendőrök egy hangadót kiemeltek korábban, de a rabomobil még mindig ott áll az úton.

  • A rendőröket palackkal dobálták meg, válaszul gázsprayztek
  • Műanyag palackokat dobáltak a menekültek a rendőrök felé, akik gázspray-vel válaszoltak. Az 5-ös úton a patthelyzetet azonban végül ez sem oldotta fel: a várakozást és a regisztrációt elutasító menekültek Budapestre menetelnének, a rendőrök útjukat állják. Most könnygáz szaga terjeng a levegőben, egy embert úgy tűnik, elvittek a rendőrök.

    A menekültcsoport egy része visszaszorult, majd újra előrement a busz és a rabomobil közötti részre. A pathelyzet így továbbra is fennáll.

  • Először csak egy rabomobil gurult be, nem sokkal később azonban egy csuklósbusz is megjelent a rendőrsorfal előtt megállt menekültekhez az 5-ös úton. A röszkei gyűjtőpontról Budapestre megindult pár száz fős csoport nagy része leült a rendőrök előtt az úton, de úgy ötven ember, köztük sok nő is gyerek végül felszállt a buszra. Egyelőre csak pihenni és melegedni, az Ikarus ugyanis nem megy sehová. A rabomobil viszont üresen áll, ode senki nem szállt fel és senkit nem tettek fel a rendőrök sem.

  • Így indultak neki Röszkéről sötétedés után
  • Nem busz, hanem rabszállító jött 5-ös útra a menekültekért. A rendőrök most sorfalat állnak, utat készítenek elő az autó felé.

  • cikkünk a témában:

    Félreértették a pápát kritizáló megyéspüspököt

    Eltorzította a szeged-csanádi megyéspüspök szavait a Washington Post cikke – állítja Kiss_Rigó László, aki szerint ő valójában nem uszított a menekültek ellen, és ő is úgy véli, hogy az egyháznak aktívan részt kell vennie a menekültek segítésében, írja a Civilhetes.

    Kiss-Rigó szerint az sem igaz, hogy a pápával szembe ment volna, valójában egyetért vele, csupán azt akarta jelezni, hogy nagy távolságból nehéz megítélni, milyen emberek is érkeznek. Azok ugyanis, akik az elmúlt hetekben Szerbiából Magyarországra jöttek, nem valódi menekültek, hanem betolakodók, akik elutasítják a segítséget és egy magyar rendőr féléves fizetésével a zsebükben érkeznek.

    A megyéspüspök szerint Orbán Viktor azon kevés emberek egyike, aki képes rátalálni az „értelmes és keresztény” megoldásra.

  • Többek között Budapest nevét is skandálják a menekültek, akik megálltak Szegedre vezető útjukon a rendőrsorfal előtt.

    A röszkei gyűjtőpontról elindulva az 5-ös úton indult el a több száz fős csoport, de a rendőrség útjukat állta. A menekültek, akik mielőbb Budapestre, onnan vonattal Ausztriába és Németországba szeretnének jutni, leültek az úton. A rendőrök arra kérik az arra guruló autósokat, inkább forduljanak vissza. A sorfal gumibotos készenlétisekből áll, nem sisakos-pajzsos rohamrendőrökből. 

  • Szétszakadt a menet, több százan gyalogoltak a rendőrök előtt Szeged felé. Van, aki gyalogol, van aki fut, egész családok, karon ülő gyerekekkel. Szegedig az út majdnem 15 kilométer.

    Negyed kilenckor azonban rengeteg rendőr állta útjukat. A rendőrsorfal célja, hogy a menekülteket visszaterelje a röszkei gyűjtőpontra.

  • A röszkei gyűjtőpontról elindult 150 fős csoport Szeged felé vett útját az 5-ös úton. Az autópályára nem mentek fel. A forgalom az 5-ösön minden bizonnyal be fog állni, hiszen csak gyalogtempóban lehet haladni a csoport mögött, amit úgy harminc rendőr követ gyalogosan.

    Nincs kergetőzés a menekültek és a rendőrök között, egyszerűen lassan halad tovább a menetelők csoportja a rendőrök előtt.

  • Este nyolc előtt újabb 150 ember próbált meg a rendőrök között továbbvonulni, egy részüknek sikerült. Az autópálya felé vonulnak.

    Továbbra is százak jönnek a Röszkénél sínen át Magyarországra a menekültek. A hírek szerint Szabadkáról az éjszaka folyamán akár kétezer ember is átjöhet. Ez viszont azt jelenti, hogy minden bizonnyal most is lesznek sokan, akik a kukoricás melletti gyűjtőponton fognak éjszakázni. Feltéve, ha nem indulnak ők is útnak.

  • 2014-es adatokkal ezen a svéd oldalon egy részletes és látványos táblázatot láthat arról, melyik ország menekültjei hol kértek menedékjogot Európában. Arányokról van csupán szó, egy-egy országból nagyon eltérő számban érkezhetnek a menekültek, de azért így is vannak szemet szúró adatok. Nem mindenütt Németország vezet.

  • Nagyszabású adománygyűjtést kezdeményezett a menekülteknek az Indiegogo-n néhány civil, akiknek nincs ideje önkénteskedni, vagy összeszedni otthon a felesleges holmikat és elvinni a gyűjtőpontokra, de szívesen adakozna. Az összegyűlt pénzt profi segélyszervezeteknek fogják elutalni azzal a feltétellel, hogy abból a menekülteket segítség.

    Ha jól értem, egy baki miatt lett a kampány címe '275 ezer méter szögesdrótra 275 ezer dollár szeretet a válasz", hiszen a szerb határon csak 175 km-es kerítés, de a szervezők végül úgy döntöttek, megpróbálják összegyűjteni a 275 ezer dollárt, mert úgyis szükség lesz rá. Számításaik szerint ha az aktív kereső korúak közül minden huszadik ember ad akár egyetlen dollár, akkor összegyűlik a pénz. Ide kattintva adakozhat!

  • Spanyolország annyi menekültet fogad be, amennyit az Európai Unió fog javasolni a számára – mondta a spanyol miniszterelnök-helyettes a La Sexta nevű televízió csatorna egyik műsorában kedden.

    Soraya Sáenz de Santamaría konkrét számokat nem mondott azzal kapcsolatban, hogy hány emberről lehet szó – tudatta az MTI.

    A spanyol sajtóban megjelent információk szerint az unió további 15 ezer menekült befogadását fogja kérni a dél-európai országtól. Spanyolország eddig 2700 szíriai befogadását vállalta, de a rendkívüli krízisre való tekintettel jelezték, hogy készek növelni ezt a számot.

  • cikkünk a témában:

    Menekülő kisgyereket rúgott fel az N1TV operatőre

    Azonnali hatállyal kirúgta az N1TV az operatőrnőjét, aki a röszkei gyűjtőpontnál megrúgott egy kislányt, egy fiatal fiút, majd elgáncsolt egy gyermekével a karjában futó apát, amikor a menekültek egy nagyobb csoportja kiszaladt a röszkei gyűjtőpont körüli rendőrgyűrűből.

    Az Indexszel beszélve a Jobbikhoz közeli N1TV főszerkesztője, Kisberk Szabolcs elmondta: érthetetlen volt számára az operatőr viselkedése. Az N1TV közleményt is kiadott az operatőr munkaviszonyának megszüntetéséről, amivel az adó az ügyet lezártnak tekinti.

  • Románia: Schengent a kvótáért cserébe

    A román miniszterelnök csak akkor fogadna be menekülteket, ha Románia beléphet a schengeni övezetbe. Más EU-tagállamok csak a keresztényekből kérnek. Indul a nagy kvótaharc Európában.

  • Idén 800 ezerrel számol, de később is, évente félmillió menekült befogadására látja képesnek Németországot a kancellár helyettese. Sigmar Gabriel szerint azonban európa többi országának is ki kell vennie a részét a menekültügy kezeléséből és a menedékre jogosultak befogadásából – írta a BBC.

    Nem apad az áradat

    Az ENSZ szerint Macedoniába hétfőn hétezer menekült érkezett Görögországból, ahová Törökországból jött további 30 ezer ember. Egyedül Leszbosz szigetén 20 ezer ember gyűlt össze, akik gumicsónakokon jöttek 1-5 órás tengeri utat átszelve Törökországból. Az embercsempészek 1000-1300 dollárt gombolnak le róluk fejenként az életveszélyes útért.

  • A röszkei gyűjtőpontról elfutott mintegy négyszáz menekültet kis csoportokban gyűjtik be a rendőrök. Többen a szegedi központi vasútállomásra akartak eljutni, ezt Szentmihálynál és Szegeden a kecskéstelepnél a rendőrség sorfalat állva megakadályozta. Összeütközés nem volt, a menekülteket ezután elkezdték buszokkal visszazsállítani a gyűjtőpontra, ahonnan a röszkei táborba, majd 12-24 óra múlva Debrecenbe vagy Bicskére buszozhatnak.

  • Szeptember 15-ig kaput fognak építeni a Szerbiából Magyarországra vezető röszkei vasúti sínen, ahol most akadálytalanul áramlik be a menekültek döntő többsége. Az Origo kérdésére a Belügyminisztérium közölte, hogy már korábban megszületett a döntés A röszke-Horgos közötti szakasz kapuval való lezárásáról.

    A BM szerint azonban ez nem jelent határzárat a vágányon, ahol augusztus elején határozatlan időre a MÁV felfüggesztette a vasúti közlekedést.

  • A gyűjtőponton önkéntesek válogatták az adományokat délután. Azt mondták, minden nap újra összepárosítják az érkező, vagy a menekültek által itthagyott cipőket, hogy az újonnan jövők is gyorsan megtalálják, amire szükségük lehet.