2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány még a nemzeti konzultáció idején eldöntötte, hogy a menekülteket bevándorlóknak kell nevezni, és kész. A nyelvi fegyelmet azonban most pont Orbán Viktor törte meg Brüsszelben, amikor véletlenül kicsúszott a száján az M-betűs szó.

  • Az Amnesty International európai igazgatója szerint

    semmi sem fog jelentősen megváltozni az EU vezetőinek ma reggeli megállapodása után sem. Egy bátor és ambíciózus új megközelítésre lett volna szükség. Amit kaptunk, az a korábbi megbukott stratégia folytatása. A menekülteket befogadó országoknak megígért egy milliárd eurós támogatás persze pozitív, de a vállalások ezen túl elszomorítóak. Az EU vezetőinek abban kellett volna megállapodniuk, hogyan biztosítsanak biztonságos és legális útvonalakat Európába, és hogyan javítsák meg az összeomló európai menekültügyi rendszert. ... Az elkötelezettség pedig, hogy fenntartsák a Dublini rendszert, inkább tűnik ábrándozásnak, mint egy átgondolt szakpolitikai döntésnek.

  • Tovarnikban a vasútállomás teljesen üres. Egy várakozó rendőrautó és néhány itt maradt ruhakupacok emlékeztetnek még arra, hogy a múlt héten több ezer menekült várakozott.

  • Az Orbánt Viktort szerdán fogadó és baráti szavakkal méltató német kormánypárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) csütörtöki frakcióülésén Andreas Scheuer, a párt főtitkára ezt mondta Werner Faymann osztrák kancellárról:

    A szociáldemokrata Faymann most egy olyan buszvállalatot vezet, ami Nickelsdorf és Bajoroszág között nonstop szolgáltat.

    A CSU főtitkára ezzel arra utalt, hogy Ausztria regisztráció nélkül továbbítja a menekülteket a német határhoz. Scheuer újra megismételte, hogy Orbán Viktor ezzel szemben Bajorország határait védi. A CSU mai ülésén egyébként Johanna Mikl-Leitner, néppárti osztrák belügyminiszter volt a vendég, aki sok mindenben nem ért egyet a szociáldemokrata kancellárral. Mikl-Leitner azt mondta: határozottan ellenőrizni kell az EU külső határait, Ausztria pedig a Balkánról érkező gazdasági menekülteket vissza fogja küldeni hazájukba. (Die Presse)

  • Orbán Viktor tegnap még csak homályosan annyit mondott, hogy hamarosan lezárhatják a horvát-magyar határt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrejötte kapcsán rendezett mai háttérbeszélgetésén azonban kiderült, hogy

    már e hét végére vagy legkésőbb jövő hétre létrejön a határzár.
     
  • A horvát határőrség a buszok és a személyautók után a teherautók előtt is megnyitotta a tovarniki átkelőt. Mindenki mehet most már, egy feltétel maradt: nem lehet szerb. Őket ugyanis továbbra sem engedik át – írja a Jutarnji List.

  • A zákányi vasúti átkelőnél ki van építve a gyoda, de kerítésnek nincs nyoma. A Mad max-vonatot valószínűleg erre díszítették fel. Ez kb. 5-600 méterre van a töltéstől, ahol ezrével jönnek a menekültek.

  • Az m1 tudósítója szerint a horvát zöldhatáron érkezett menekültcsoportot ahogy eddig, most is a zákányi vasútállomáshoz vittek, azonban az őket továbbszállító vonatról a rendőrök leszedtek két 20-30 év körüli férfit, akiket megbilincseltek és elvittek. Az okokról egyelőre nincs információ.

  • Besétáltam az opatovaci táborba a rendőrök mellett. A befogadóállomásra már bejutottak a kint várakozó menekültek is. Jelenleg üresen állnak a sátrak, de sok a férőhely: akár 600-1000 ember is elfér, most ebből 200 hely van kihasználva.

  • A világ egyik vezető tudományos könyvkiadója, az Oxford University Press ugyanis ingyenesen elérhetővé tett 30 olyan könyvrészletet, melyből a menekültkérdést jobban meg lehet ismerni. Elsősorban jogértelmező/elemző szövegekről van szó, melyek a menekült definíciójától a határőrizetig minden fogalmat kiveséznek.

  • Pingpongoznak a menekültekkel a horvátok és a szerbek

    A Tanjug nevű szerb újság értesülései szerint a horvátok az éj leple alatt megpróbálták menekültek egy nagyobb csoportáját visszacsempészni Szerbiába, de lebuktak.

  • Amíg nem nyitják meg a szerb-magyar határátkelőhelyet Horgosnál a közel-keleti bevándorlók előtt, addig Horvátország területére nem léphetnek be szerb rendszámú járművek

    - jelentette ki Ranko Ostojic horvát belügyminiszter csütörtökön Opatovacon.

    Mint ismert, Szerbia szerda éjfélig adott határidőt Horvátországnak a határzár feloldására. Az ultimátum lejárta után Szerbia megtiltotta a horvát teherautók és horvát áruk belépését a területére, erre válaszul a horvát hatóságok éjfél óta egyetlen Szerbiában regisztrált gépjárművet sem engednek be Horvátországba.

  • A horvát-szerb-magyar határ közeli ideiglenes menekülttáborban óriási a fejetlenség: rengeten várnak arra, hogy bejussanak a táborba, ahol nincsen hivatalos regisztráció, mégis csak egyesével engedik be az embereket.

    A táborból azt hallottuk, hogy nincsen bent elég étel. Egy önkéntes, aki a táboron kívül segít a menekülteknek elmondta, hogy elkezdek élelmiszercsomagokat állítani, de nem engedték meg nekik, hogy az egyébként zárt befogadóállomásra bevigyenek bármit is.

    A táboron belül terepruhás emberek, valószínüleg katonák kordonokat pakolnak. Úgy tűnik, hogy valamit építenek odabent. Pontosabbat, mert nem mehetünk be.

    A 10-11 busz, amelyről úgy tudjuk, hogy Magyarországra indult el, valószínüleg nem opatovaci menekülteket szálított. Itt azt az információt kaptuk, hogy csak azért álltak meg, hogy frissítsék a készleteiket, aztán tovább is mennek. Feltehetőleg a tovarniki vagy az iloki határállomásról érkezhettek.

  • Szerdához hasonlóan csütörtök délelőtt is tíz busszal mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak a horvát hatóságok a letenyei határátkelőre. A horvát buszokról magyar járművekre szállítják át az utasokat, miközben a származási helyükről is kikérdezik őket.

  • A menekültválság és a szíriai konfliktus megoldása érdekében Angela Merkel szeretne tárgyalni Bassar el-Aszad szírai elnökkel, írja a Spiegel. A német kancellár ezt a brüsszeli EU-csúcson jelentette be. Merkel azt mondta: nemcsak Aszaddal, hanem több iráni és szaúd-arábiai szereplővel is tárgyalni szeretne az ügyben. Az arab tavasz idején elűzött, emberek megkínzásával és vegyi fegyverek bevetésével vádolt diktátor jelenleg Szíria észak-déli tengelye felett gyakorol ellenőrzést. Sokan tévesen azt hiszik, hogy Aszad az Iszlám Állam ellen küzd, pedig egyre fogyatkozó csapatai elsősorban a felkelőkkel állnak harcban. Az USA élesen elutasítja az együttműködést az egykori diktátorral, Oroszország azonban most már katonai erővel is támogatja Aszadot.

  • 10-11 busz várja a menekülteket, hogy elinduljanak Opatovactól. Nekünk nem akarták megmondani, hogy hova tartanak, de kihallottuk, ahogy a buszvezető azt mondta, hogy Magyarországra indulnak. Egy buszon nagyjából 50-60 ember lehet, körülbelül 5-600 ember indul most el a magyar határ felé. 

    A környéken nincsen nagy rendőri készültség: elszórva állnak egymástól, de egyáltalán nincsenek sokan. Sok adomány érkezett az itteni ideiglenes táborhoz, ahol katonai sátrakban szállásolták el a menekülteket.

  • Nézőpont: 87 százalék ellenzi a bevándorlást

    Tízből kilenc magyar ellenzi az illegális bevándorlást, minden második magyar támogatja a határzárat. Egyebek mellett ez derül ki a Nézőpont Intézet friss kutatásából, amelyet a Heti Válasz publikált.

    A szeptember 6-12 között, ezer fős mintán készült telefonos kutatás szerint:

    • A háború elől menekülőket 65 százalék fogadná be.
    • Ki a felelős a menekültválságért? 24 százalék szerint az Egyesült Államok, 19 százalék szerint az EU, 15 százalék szerint az Iszlám Állam terrorszervezet. Mindössze 5 százalék tartja felelősnek a magyar kormányt.

    A kutatás részleteit cikkünkben olvashatja el.

  • A Honvédelmi Minisztérium közleményben jelentette be, hogy

    köszönetét fejezi ki hazánk lakosságának, azon vállalkozóknak, civil és társadalmi szervezeteknek, akik élelmiszerekkel, munkájukkal és áldozatvállalásukkal segítik a határ mentén szolgálatukat ellátó katonákat.

    Számos alkalom bizonyította, hogy a "Határozott Fellépés 2015" gyakorlat résztvevő katonáit magánszemélyek otthon készített vagy vállalkozók és szervezetek felajánlásként, a helyszínekre szállított élelemmel segítették. Ugyan a Magyar Honvédség biztosítja katonái szükséges ellátását, de az a figyelmes együttérzés, ami a társadalom részéről irányukban megnyilvánult, rendkívül jó érzéssel töltötte el őket.

  • Mindkét irányban átmehetnek a buszok és a személyautók Tovarniknál Szerbia és Horvátország között – írja a Jutarnji List. A szerb rendszámú járművek továbbra sem kelhetnek át a határon.

    A horvát belügyminiszter, Ranko Ostojic cáfolta a horvát határőrség azon állítását, hogy azért tartják vissza a szerb autósokat, mert leállt volna a rendészet informatikai rendszere. „Ez addig marad így, amíg Belgrád fel nem oldja a horvát áruk teherszállítási tilalmát” – jelentette ki. Hozzátette: ők átengedték a romlandó árukat szállító autókat a határon, vagyis bennük van hajlandóság a tilalom feloldására.

  • Zákánynál a zöld határon, ahol ezresével jönnek át a menekültek péntek óta, továbbra se látni se Gyodát, se kerítést. Úgyhogy hiába készült el a második Mad max-vonat, egyelőre nincs hova betolni, a gyékényesi vasútállomáson álldogál.

    Érdekes egyébként, hogy a horvát oldalon a hatóságok eltakarították a szemetet, a magyar oldalon viszont tiszta szemét minden. (Igaz, a magyar részen többet tartózkodnak a menekültek.  A zákányiak küzdenek a nagy mennyiségű hulladékkal, de ahogy egy rendőr megjegyezte, sziszifuszi munka ez.)

  • Amennyiben a bevándorlási nyomás hatására a schengeni rendszer megreccsen, az övezetbe vetett bizalom lecsökken, akkor veszélybe kerülhet a magyar vállalatok külgazdasági teljesítménye, mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Világgazdaság 4. exportkonferenciáján csütörtökön, Budapesten. Mint mondta, az országhatárok ideiglenes lezárása jelentős tervezési problémát okozhat például a just in time rendszerben dolgozó, raktárkapacitás nélküli beszállító cégeknek, mivel a határellenőrzések és határzárak bevezetése miatt a szállítási idő megsokszorozódhat. (MTI)

  • Orbán Viktor Brüsszelben horvát újságíróknak azt mondta, hogy a horvát-magyar kétoldalú viszonynak kiválónak kellene lennie ahhoz képest, hogy az elmúlt időszakban mennyi energiát fektettünk bele.

    Előzőleg Zoran Milanovic horvát kormányfő azt mondta, hogy találkozott Orbánnal, aki szerinte nagyon érdekes beszélgetőpartner. Mint mondta,

    Orbán hajtogatja a magáét, de igazából nem tudott meggyőzni.... Megmondtam neki, hogy az én nevemben nem kell megvédenie a kereszténységet, nem kell, köszönöm.

    Milanovic szerint számára is fontos, hogy ne rontsanak tovább a két ország viszonyán, amely az utolsó 25 évben - az Ina horvát olajipari vállalat körül kialakult ellentéteket leszámítva - jó volt.

    Mint ismert, a horvát-magyar kapcsolatok azután jutottak a mélypontra, hogy a szerb-magyar határ lezárása után múlt pénteken a Horvátországba érkező menekülteket a horvátok elkezdték Magyarországra fuvarozni.

  • Újabb fejlemény, miután Szerbia válaszul a horvátok lépésére ma megtiltotta a horvát teherautók és árut átengedését határain. A horvátok most már sem a szerb autókat, sem a szerb állampolgárokat nem engedik át a határon.

  • A Reuters kiadott egy csokor képet a helyszínről, ahol a szerb-horvát határt átlépik a menekültek Tovarniknál. A képek szerint esik az eső, a menekültek pedig színes esőkabátokban várakoznak az út szélén, a szabad ég alatt.

  • Az MSZP új jelszava menekültügyben: pozitív semlegesség

    Néhány MSZP-s háborog, néhány értetlenkedik, néhány pedig elégedett. Az MSZP újrahangolta a menekültügyi stratégiáját: miközben nyáron még vehemensen támadták a kormányt és a kerítést, most a hadsereg bevetésénél már csendben támogatták a Fideszt. A stratégiának neve is van: pozitív semlegesség. Egy kutatás szerint ugyanis a szocialista szavazók nagy része is szeretné a kemény fellépést a menekültáradat ellen.

  • Az m1 tudósítója szerint miután Szerbia megtiltotta a Horvátországban regisztrált, illetve a horvát árut szállító teherautók belépését az ország területére, a gazdasági szankciót jogi és politikai intézkedések követhetik. A szerb sajtó szerint a ogi az lehet, hogy Szerbia az unióhoz fordul amiatt, hogy a horvátok lezárták a határokat, ez ugyanis uniós szerződéseket is sért. A politikai következmények pedig a kétoldalú kapcsolatok elhidegülése, vagy megszüntetése lehet.

  • Az ORFK helyettes szóvivője az m1-en elmondta, hogy

    szerdán a magyar-szerb határon 102, a magyar-horvát határon 9939 menekültet fogtak el.

    Ma 0-6 óra között a magyar-szerb határon 8, a magyar-horvát határon 1776 ember lépte át illegálisan a határt.

    Éves szinten a mai napig 243 878 menekült jött be az országba.

    Mellesleg a szerdai 10 041-es adat abszolút rekordnak számít, a szerb-magyar határzár előtti napon ugyanis 9380-an jöttek.

  • Így megy az EU-s tili-toli a menekültekkel

    Hány menekültet, kiket és mi alapján osztanának szét az Európai Unióban? Erről tárgyaltak az elmúlt hetekben az Európai Unió vezető politikusai. Az uniós belügyminiszterek keddi döntése alapján összesen 160 ezer embert helyeznének el különböző tagországokban. Ez csak azokra vonatkozik, akiket Olaszországban vagy Görögországban regisztráltak vagy fognak regisztrálni. Mi lesz azokkal, akik ebből kimaradnak? Mennyire vonatkozik ez a Németországba érkezett több százezer menekültre? Magyarországnak kötelező befogadni embereket? Kérdések és válaszok.

  • Nem bomlott meg a visegrádi országok egysége amiatt, hogy Lengyelország a belügyminiszterek keddi találkozóján megszavazta a kvótarendszert

    - mondta Szijjártó Péter a Kossuth Rádióban. A külügyminiszter szerint a V4 tagországok szuverén államok különböző adottságokkal, így természetesen előfordulhat, hogy fontos kérdésekben nem azonosan döntenek.

    Előfordulhat, hogy a kvótarendszerben történtek olyan változtatások, ami miatt Lengyelországnak mégis elfogadhatóvá vált a javaslat.

  • Ahogy két hete megírtuk, a a kormány házi kutatóintézete, a Századvég és a Mathias Corvinus Collegium Migrációkutató Intézetet alapított. Az intézet főigazgatója, Orbán Balázs a Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy előreláthatólag számottevően nem csökken a téli időszakban a bevándorlók száma.

    Szerinte a bevándorlási statisztikák szerint 2012 és 2013 telén még valóban csökkenő migránsszámról volt szó, 2014 telén viszont már egyértelműen növekedett a bevándorlók száma. Ez is mutatja, más mozgatórugók állnak a jelenség mögött, mint korábban. A török menekülttáborokban folyamatosan, de télen különösen romlanak a körülmények, s néhány éve a szírek közül sokan inkább hazatértek a szülőföldjükre, de a migrációs spirál hatására most inkább Európa felé indulnak.