2024. június 16. 15:00
Lengyelország
Hollandia
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia
Dánia
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Fontosabb részletek

Percről percre Hétfőn tizenhárom határsértő migránst ítéltek el

Szombaton is több ezer menekült érkezett Horvátországból a magyar határra.
Az érkező menekülteket gépfegyveres magyar katonák figyelték Letenyénél, a rendőrök mindenki arcát levideózták.
Németország azt tervezi, hogy három évre tartózkodási engedélyt ad a szír menekülteknek, viszont megtagadja tőlük a családegyesítést.
Enyhül a horvát-szerb feszültség: péntek délután Horvátország megnyitotta a két legfontosabb közúti átkelőjét, mire Belgrád feloldotta a horvát kamionokra és árukra vonatkozó blokádot. Milanovic viszont újra lezárással fenyegetőzik.
Orbán Viktor pénteken Bécsben találkozott Werner Faymann osztrák kancellárral, aki egyértelművé tette, hogy nem akar a menekülteknek szabad utat engedő korridort.
Augusztus 31-től 16 napon át tartó közvetítésünket a menekültválságról itt olvashatja.
A magyar-szerb határzártól szeptember 20-ig tartó közvetítésünket itt találja meg.
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Miközben a külügy szerint nem lesz állandó határvédelmi infrastruktúra a magyar-szlovén határon, és egy átmeneti fizikai határvédelemről is előre egyeztetnének a szlovén féllel, Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára szerint Szlovéniát meglepte a magyar kerítés a magyar-szlovén határon, amelynek építéséről Magyarország előre nem értesítette Ljubljanát. „Az éjszaka folyamán vettük észre az aktivitást a magyar határon, amikor elkezdték odaszállítani a drótokat és az anyagokat" – mondta, szerinte erről csak később szóltak nekik.

    Vesna Györkös Znidar belügyminiszter is azt mondta, hogy több együttműködést várt volna egy szomszédos országtól. Azt mondta, kapcsolatba fog lépni magyar kollégájával annak érdekében, hogy megbeszéljenek egy találkozót. Karl Erjavec külügyminisztert is meglepte, hogy Magyarország nem értesítette Szlovéniát a kerítésépítés tervéről.

  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon konzultált szlovén kollégájával, Karl Erjaveccel, és elmondta, hogy Magyarország nem épít állandó jellegű határvédelmi infrastruktúrát a magyar-szlovén határon. „Ha a fejlemények indokolják, hogy átmeneti, ideiglenes, fizikai határvédelemre lesz szükség, akkor annak létesítése kizárólag a szlovén féllel való előzetes egyeztetést követően kezdődhet meg" – áll a külügy közleményében. A külügy szerint a két ország belügyminiszterei már egyeztettek a szükséges lépésekről, ha Horvátország Szlovénia felé szállítaná tovább a menekülteket, ennek jegyében zajlanak előkészítő földmunkálatok a határon.

    A csütörtöki Kormányinfón viszont Lázár János azt mondta, épül a kerítés a horvát és a román határon és a szlován határon is elkerülhetetlen, hogy felépüljön. A drótakadályt pedig már biztosan megkezdték kiépíteni. A Tornyiszentmiklós-Pince határátkelőnél, az M70-es autóút és a szlovén A5-ös autópálya csatlakozásánál, illetve az attól néhány száz méterre lévő régi közúti átkelőhelynél a rendőrség és a honvédség is dolgozott napközben. Az MTI tudósítója szerint a helyszínen voltak az utak oldalára állítva a kerekeken mozgatható acélkapuk, a katonák pedig a pengésdrótot húzták ki a zöldterületen, háromsoros elrendezésben.

  • A szerb-horvát határnál várakozó menekültek végül a néhány kilométerrel arrébb felállított opatovaci táborba kerülnek majd, de itt sem megy túl könnyen a beengedés. A zuhogó esőben állnak a kígyózó sorok, és csak szemeteszsákokat osztottak ki az embereknek, azokkal próbálják védeni magukat. Sokan a vizes földön, a zsákokba csavarva próbálnak aludni.

  • Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy 35 milliárd forint pluszforrást biztosít a migrációs nyomás kezelésére a kormány, 18,7 milliárdot a Belügyminisztérium, 16,4 milliárd forintot pedig a Honvédelmi Minisztérium használhat fel. A kormányhatározat szerint ezt a keretösszeget az eddigi forrásokon túl biztosítják a 2015-ös költségvetés terhére.

    A kormány csütörtökön benyújtotta a parlamentnek a 2015. évi költségvetést módosító törvényjavaslatot. A módosító alapján 30 milliárd forintot költhet el a kormány még idén a menekültválsággal kapcsolatos intézkedésekre, a már korábban átcsoportosított 30 milliárd mellett.

  • Vadászati tilalmat rendelt el a magyar-horvát határ baranyai szakaszán a megyei kormányhivatal szerdától, miután „a rendőrség és a honvédség erői a teljes baranyai határszakaszon folyamatos műszaki munkálatokat és járőrtevékenységet végeznek, emellett a térségben számítani lehet illegális migránsok kisebb-nagyobb csoportjainak megjelenésére is." A hivatal honlapjára csütörtökön felkerült közlemény szerint a rendőrség kérésére tett intézkedés a C82-D417 határjelek között, a határvonaltól számított 5 kilométeren belül érvényes. A határozat visszavonásig, illetve további intézkedésig érvényes, a döntésről a vadászatra jogosult vadásztársaságokat külön értesítették. (MTI)

  • Az aktuális önkéntes lehetőségekről és a Magyar Vöröskereszt menekültügyi tevékenységéről lehet tájékozódni a segélyszervezet által indított új zöldszámon, a 06 80 620 520-en. A szervezet megkezdte a felkészülést a téli időszakra is: mobilkonténereket szerez be, újabb, az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszereléseket vesz, további higiénés csomagokat állít össze, takarókat és melegen tartó izolációs fóliákat vásárol. (MTI)

  • Tényleg megalakult több csoport, van, amelyikben tízen, van, amelyikben negyvenen vannak. Ez azonban egyelőre arra volt jó, hogy a csoportokban lévők együtt kezdenek készülődni a meglehetősen hideg éjszakára, sokan láthatóan beletörődtek, hogy a lassú elszállítás miatt itt kell majd aludniuk, de pokrócok sem nagyon vannak. Van már néhány sátor is hátrébb, köztük az UNHCR-é, ahova főként kisgyerekeket vittek be. Még mindig több százan vannak itt, noha a kora délelőtthöz képest láthatóan csökkent azért a tömeg.

  • Mogherini: Jön az embercsempészek elleni katonai akció második szakasza

    Október 7-én életbe lép a földközi-tengeri emberkereskedelem ellen fellépő EuNavforMed katonai művelet második szakasza, amelyben felkutatják és el is kobozhatják az emberkereskedők hajóit, jelentette be Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Rómában. A műveletnek ezt a fázisát Sofiának keresztelik el arról a kislányról, aki a migránsok mentésében is részt vevő egyik katonai hajón született a nyáron. „Legyen ez a név a remény jele!" – mondta.

  • A rendőrök több menekültnek papírcetliket osztottak ki, amin rajta van a nevük, és az is, hogy ők csapatvezetők. Most próbálnak csoportokat kialakítani, de az nem világos, mi alapján. Többen elvileg úgy tudják, ha csapatokat formálnak, akkor elengedik őket, de a többség elég értetlenül fogadta a helyzetet.

  • Csehország kész bekapcsolódni a közös európai uniós határőrség létrehozásába, amely a külső schengeni határokat védené, mondta Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a kelet-csehországi Hradec Královéban a helyi egyetemen tett látogatásakor. A miniszterelnök szerint Csehország kész katonákat és rendőröket küldeni a közös európai határőrségbe. A konkrét javaslatot a testület létrehozására Sobotka szerint az Európai Bizottságnak kell kidolgoznia és megtennie. (MTI)

  • Csak nagyon lassan, egyesével jönnek a rendőrfurgonok a menekültekért a horvát-szerb határon Tovarniknál. Másfél-két órája volt utoljára nagy busz, azóta csak a furgonok, amikbe jó, ha húsz menekült befér. A nőket és a gyerekeket veszik előre. A rendőrök próbálják terelgetni az embereket, sort hoztak létre, de sokan már elég idegesek. Vannak olyan menekültek, akik már hajnal óta itt vannak, 6-700 fős a tömeg.

  • Mobilakadályokat telepítenének a szlovákok a határra

    Pozsony mobil akadályrendszer felhúzását tervezi a szlovák-magyar határon. A belügyminisztérium az amerikai hadsereg által használt sáncokkal akarja megvédeni területét. A Hesco Bastion elemeit egy konténerből helyezik a földre, amit homokkal vagy földdel töltenek fel. 

  • „Nem szabad, hogy megzavarjon minket a menekültek száma, emberként kell tekintenünk rájuk és meg kell hallgatnunk a történeteiket, és ez alapján kell megpróbálnunk a lehető legjobb megoldást találni a helyzetre" – mondta Ferenc pápa az amerikai kongresszus előtt, ahol több mint 500 törvényhozó és hivatalnok hallgatta meg a beszédét. Ferenc volt az első pápa az amerikai kongresszus történetében, aki a képviselők előtt beszélt. A pápa kiemelten foglalkozott a menekültválsággal a beszédében: azt mondta, a második világháború óta a legnagyobb válsággal nézünk most szembe, és azt is megjegyezte, hogy minden évben ezrek indulnak el az Egyesült Államok irányába egy jobb élet reményében.

  • Három görög szigeten hoznak létre uniós hotspotokat

    Három uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központot, hotspotot hoz létre Görögország október végéig a menekülthullám első vonalába eső, égei-tengeri Leszbosz, Kósz és Lérosz szigetén, jelentették be a görög hatóságok. Az európai uniós vezetők szerdai brüsszeli csúcstalálkozójukon ragaszkodtak ahhoz, hogy sürgősséggel hozzanak létre ilyen szervezeteket az EU külső határán, Görögországban és Olaszországban, hogy tartósan ellenőrzés alatt tarthassák a menekültáradatot.

  • cikkünk a témában:

    Már egy nagyon veszélyes Dráva-gázlós horvát akciót is elképzelhetőnek tart a magyar vezetés

    A horvát határszakasz lezárása a hétvégén, vagy a jövő hét elején várható. Az időpont csupán a kerítésépítés tempójától függ. Amint befejeződik a határzár kialakítása, megszüntetik a jelenleg kialakult korridor rendszert.

    A kerítés megépülése után Magyarország beszünteti a horvát hatóságok által a határra szállított menekültek átvételét. A horvát határszakaszon a röszkeihez hasonló beléptető kapukat létesítenek, ahol az érkezők benyújthatják a menedékkérelmeket a magyar menekültügyi hatóságnak.

    A politikus elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a horvátok a lezárás után a zöldhatáron, mégpedig a Dráván próbálják majd Magyarországra irányítani a menekülteket. A horvátok egy mesterséges tó duzzasztásával egyes szakaszokon olyan alacsony vízállást igyekeznek majd kialakítani, hogy ott gyalog is át lehessen kelni a magyar oldalra.

  • Regisztrációs pontként is szolgáló tranzitzónát alakítanak ki Letenyén az illegális bevándorlók számára - közölte a Zala megyei kormánymegbízott csütörtökön a magyar-horvát határon tartott sajtótájékoztatón. Rigó Csaba Vigh László fideszes zalai országgyűlési képviselővel közösen megtekintette a határon az ideiglenes határzárként szolgáló drótakadály telepítését, és arról beszélt, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal konténereket állít fel, amikben egyszerre több migráns regisztrációja folyik majd.

    A Zalaegerszegi Munkaügyi és Közigazgatási Bíróságot jelölték ki arra, hogy a Zalában és Somogy megyében esetleg elkövetett határsértések ügyében eljárjon.

  • A horvát rendőrök eddig nagyobb csoportokba bontották a menekülteket, de most nemrég elkezdett esni az eső, amire mindenki elkezdett előrerohanni. A rendőröknél gumibot is előkerült, végül aztán nem használták, de a korábbinál feszültebb a helyzet a horvát-szerb határon. Az eső mellé elég hűvös is van, esernyőt nem sok menekültnél látni.

  • „Az, hogy szerb utasokat leszednek a buszokról és átkutatják a csomagjaikat, a legsötétebb időket idézi” – mondta el Nikola Szelákovics szerb igazságügyminiszter a szerb B92 rádiónak.

     A tárcavezető hosszan kritizálta a horvátok által bevezetett határzárat a szerbekkel szemben. Szerinte a horvát teherszállítás szerbiai tilalma teljesen arányos válaszlépés volt arra, hogy Zágráb ugyanígy kitiltotta a határról a teherautókat, -vonatokat, -hajókat. Azt teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy minden szerb jármű számára, így a lakossági autókra is kiterjesztették a határátlépés tilalmát.

    „Jeleztük az Európai Bizottságnak is, hogy elfogadhatatlannak tartjuk a horvátok viselkedését” – Szelákovics úgy tudja, hogy a panaszukat vizsgálja is az EB.

  • Csütörtök reggel és délután 4 között a horvát belügyminisztérium tájékoztatása szerint 3500 ember lépett be Tovarniknál és Iloknál. Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy közel ezren várakoznak még Tovarniknál, és nagyon lassan szállítják át őket a horvát rendőrök.

    A helyi belügyi tárca azt is közölte, hogy az Opatovacnál felállított ideiglenes menekülttáborban már legalább 1500 ember várakozik.

  • Rekordmennyiségű menekült érkezik az Égei-tengeren

    Egyre veszélyesebb a tengeri út, tegnap mégis több mint 3000 szír és afgán menekült érkezett öt óra alatt Leszbosz szigetére a felfújható csónakokon. Voltak akiknek elromlott a motorja és már csak a csodában bíztak.

    Rekordmennyiségű menekült érkezik az Égei-tengeren
  • A törvényeket be kell tartani, ez egyaránt vonatkozik a dublini és a schengeni egyezményre, az emberi jogi és a menekültjogi előírásokra, reagált Werner Faymann osztrák kancellár közleményében Orbán Viktor Ausztriára vonatkozó brüsszeli nyilatkozatára. Orbán azt mondta, hogy a találkozón az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta a migránsokkal kapcsolatban, „ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket". Az osztrák kancellár közleményében egyúttal ismét bírálta a magyar-szerb határszakaszra épített kerítést, amely szerinte ugyan jogilag lehetséges, azonban nyilvánvalóan nem akadályozza meg a menekültek Magyarországra való bejutását.

  • Éles szóváltás volt Orbán és az osztrák kancellár között

    Éles szóváltás alakult ki a szerdai brüsszeli EU-csúcson Orbán Viktor és Werner Faymann osztrák kancellár között. A brüsszeli csúcson Faymann arról mesélt, hogy amikor a nickelsdorfi határátkelőre látogatott, az oda érkező, "éhező menekültek" a magyar hatóságok rossz bánásmódjára panaszkodtak neki. Orbán ezt kétségbe vonta és mondta: az EU döntse el, mit akar Magyarországtól, tartsa fel vagy engedje tovább a menekülteket.

  • Az ENSZ menekültügyi szervezete egy kisbusszal szállítja a betegeket Tovarniknál, ahol nagyon megy az emberek szállítása.

  • Pénteken Bécsbe utazik Orbán Viktor, aki külön-külön megbeszélést folytat Werner Faymann osztrák kancellárral, Reinhold Mitterlehner alkancellárral és Heinz-Christian Strachevel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével. A miniszterelnököt útjára elkíséri Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A tárgyalások legfőbb témája az illegális migráció okozta európai válsághelyzet lesz, és a program végén Orbán nemzetközi sajtótájékoztatót tart a bécsi magyar nagykövetségen, írja az MTI. Még hetekkel ezelőtt mondta Orbán, hogy mindenképpen beszélniük kell az osztrák vezetőkkel, miután a magyar hatóságok a Keletiből és az M1-es mellől Hegyeshalomhoz vittek busszal menekülteket, azonban mostanáig mégsem tartottak kétoldalú találkozót.

  • A horvátok rendőrök úgy tartják fenn a rendet, hogy fokozatosan engedik fel az embereket a buszokra. Nagyobb csoportra bontják a várakozókat, őket sorba állítják és úgy engedik felszállni a ritkán érkező járművekre.

  • A magyar-szlovén határszakaszon is megkezdődött csütörtökön a gyorstelepítésű drótakadály elhelyezése - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A Tornyiszentmiklós-Pince határátkelőnél, az M70-es autóút és a szlovén A5-ös autópálya csatlakozásánál, illetve az attól néhány száz méterre lévő régi közúti átkelőhelynél a rendőrség és a honvédség is tevékenykedik. A helyszínen vannak az utak oldalára állítva a kerekeken mozgatható acélkapuk, a katonák a pengésdrótot húzzák ki a zöldterületen, háromsoros elrendezésben.

    A forgalom mindkét határátlépési ponton zavartalanul folyik, a járművek a ki- és belépő oldalon egyaránt folyamatosan tudnak haladnak.

  • A szerb oldalon rendőrségi kisbuszok érkeztek ahhoz a temetőhöz, ahol az elmúl éjszakát töltötte több száz menekült. A két határoldal közötti „senkiföldjére” most 5-6 darab horvát rendőrségi kisbusz érkezett. Ezekbe szállnak be a menekültek, akiket nagy valószínűséggel az opatovaci ideiglenes menekülttáborba visznek. Ez mindössze néhány kilométerre van a tovarniki átkelőtől.

  • A szegedi bíróság csütörtöki mérlege: ma 13 kerítésmászó migráns ügyét tárgyalták, mind a 13 embert bűnösnek találták, a büntetés 6 esetben egy év, 7 esetben két év kiutasítás Magyarország területéről. Fellebbezés egy sem volt, az összes ítélet jogerős. A vádlottak közül tíz szír, kettő afgán, egy iraki állampolgárságúnak vallotta magát. Az ítélete írásos fordítását nem kérte egyikük sem.

  • Orbán Viktor megnyerte az MSZP-Jobbik-Liberálisok triót is

    Támogatom a miniszterelnök hat pontját; Orbán Viktor reális, jó javaslatot tett. Ezeket nem kormánypárti sajtótájékoztatón hallhattuk, hanem egy menekültügyi beszélgetésen ellenzéki politikusok szájából. Egy pártpolitikai vita, amelyen alig volt vita.

  • A gyékényesi vasútállomáson és a zöldhatáron is felfigyeltünk civil ruhás nyomozókra, akik az eldobált holmikat, ruhákat, iratokat vizsgálták át. Az egyik eldobott, katonainak tűnő kabát mellett katonai jellegű övet is találtak. Feltehetően a nyomozók a menekültek közé beépülő esetleges terroristák után kutatnak. 

    Nem tudjuk, hogy ennek köze van-e ahhoz, hogy az m1 tudósítása szerint Zákánynál a rendőrök leszedtek a menekülteket szállító vonatról két 20-30 év körüli férfit, akiket megbilincseltek és elvittek. Az esetről azóta sem derült ki egyéb részlet.