új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • 70 százalékos feldolgozottságnál kicsit enyhült a tűz a szegedi eredményvárón. Feltehetően a résztvevők jobban ünnepelnének, ha Botka László is itt lenne, aki egyelőre várat magára. Most éppen ez zajlik:

    Botka fölényesen nyert Szegeden
  • Jó eséllyel. Borbély Lénárd 53-43-ra vezet az ellenzéki Erdősi Évával szemben. A feldolgozottság 27 százalékos.

  • 94,44 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz–KDNP színeiben induló Babák Mihály vezet a békési városban a polgármesterjelöltek közül. A második helyen 33,67 százalékkal Babák Zoltán Antal áll. 

    Ahogyan korábban írtuk, úgy tűnt, hogy Babák Mihály, az aktuális polgármester helyett a helyi Fidesz az alpolgármester, Hodálik Pált támogatja majd, és feltűnt a színen az egykori fideszes, Babák Zoltán is. Ő végül függetlenként indul, a Fidesz pedig mégis Babák Mihály mögé állt be.

  • Mivel Őrsi Gergely, egy fiatal szocialista kihívó 53 %-kal megelőzte Láng Zsoltot, a kerületet 2006 óta irányító fideszes politikust. A végeredménytől ez még messze van, de azért elég nagy fordulat lenne, ha egy hagyományosan polgári, budai kerület élén baloldali polgármester állna - bár a II. kerületet 2002 és 2006 között már irányította egyszer Horváth Csaba.

  • 13 ezer szavazat a különbség. A legfrissebb állás:

    Karácsony Gergely: 139 895 (49,87%)

    Tarlós István: 126 251 (45,01%)

    Puzsér Róbert: 12 560 (4,48%)

    Berki Krisztián: 1 803  (0,64%)

  • Szombathelyen az a sajátos helyzet állt elő a választásra, hogy a harmadik pólus nem elsősorban az ellenzéket húzta vissza, hanem a Fideszt. A városban ugyanis két, hangsúlyosan jobboldali egykori alpolgármester is a Fidesz ellenében indított polgármesterjelöltet és egyéni képviselőjelölteket is.

    Kapcsolódó

    Elfogyott a fideszes többség, az ellenzék átvette az irányítást Szombathelyen

    A Fidesz-KDNP-s polgármester le akarta váltani az alpolgármesterét, de nem sikerült. Sőt.

    A Jobbik és a befolyásos helyi vállalkozói szervezet, a Pro Savaria által alkotott pólus eredményváróján, egy patinás belvárosi étteremben (hol máshol?) egyszerre komor, egyszerre gúnyos elégtétellel fogadják, amikor kiderül, az ellenzéki Nemény András nagyjából annyi szavazattal vezet a fideszes Balázsy Péter ellen, amennyit a Fideszből botrányos körülmények között kiebrudalt Koczka elszipkázhatott. Koczka az Indexnek elmondta, hogy elsősorban a töredékszavazatokból szerzett közgyűlési mandátumokra hajtanak, és az az elvárás, hogy legalább Molnár Miklós, a Pro Savaria-Jobbik-lista vezetője képviselői helyhez jusson. 

  • Ajkát 17 éve vezeti Schwartz Béla, aki a Közösen Ajkáért szervezet színeiben indult 2019-ben újra a polgármesteri címért. 51,72 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 65,92 százalékát kapta. A kihívója a fideszes Baráth Gábor, övé a szavazatok 34,08 százaléka. 

  • „Hódmezővásárhely leépítette a centrális erőteret” – mondta Márki-Zay Péter, miután biztossá vált, hogy ismét ő lesz a polgármester. Zeng a Vuk étteremben a „Mögcsináltuk”, és a „Hol vagy Jani?”, utalva Lázár Jánosra.

    A netes szavazáson szavazatvásárlásról elhíresült Daru Árpád, a Fidesz–KDNP–Szeretem Vásárhelyt képviselőjelöltje az egyik körzetében 888 szavazatot szerzett, de ezzel alulmaradt az összellenzéki jelölttel szemben.

  • Bese 54,8 százalékon, a közös ellenzéki jelölt Bereczki Miklós 40 százalékon áll 12 százalékos feldolgozottságnál. Ez volt az egyetlen kerület, ahol jobbikos jelölt mögé állt be a teljes ellenzék, mert itt rendre jól szerepelt a Jobbik a fővárosi átlaghoz képest. 

    Bese várható győzelme nem meglepetés: 1994 óta (a kerület létrejötte óta) a civil Geiger Ferenc vezette a kerületet, most nem ő indult, utódot választott magának Bese személyében, aki mögé beállt a Fidesz. Bese hátteréről: sokáig vezető tisztségeket töltött be a Honvédelmi Minisztérium cégeiben, és 1998-ban egyszer már elindult a kerületi polgármesterségért (a Fidesz akkor is támogatta). 

  • Bartha György ismét behúzta azt a körzetét Miskolcon, amit 25 éve eddig mindig is hozott – és amit emiatt meg is akart szüntetni a fideszes jegyző, a mostani polgármesterjelölt Alakszai Zoltán. Terve végül megbukott a bíróságon, így a szocialista fellegvár megmaradt annak, ami.

    Közben visszatértünk a miskolci ellenzék bázisára, ahol nagyot derültek azon, amikor valaki azt mondta, Veres Pált dicsérik a városi tévében: két hónapon keresztül ugyanis lejárató kampányt folytattak a televízióban az ellenzéki jelölt ellen.

  • A 14 éve polgármester Szabados Ákos 52-47-re vezet a XX. kerületben 49 százalékos feldolgozottságnál. Szabados korábban MSZP-s volt, az utóbbi ciklusban függetlenként, ellenzéki támogatottsággal irányította a kerületet, néhány hónappal ezelőtt azonban oldalt váltott, és most a Fidesz támogatásával indult az ellenzéki jelölt Balogh Róberttel szemben.

  • Alacsony feldolgozottság mellett fej fej mellett állt Déri Tibor összellenzéki jelölt és a jelenlegi polgármester, a fideszes Wintermantel Zsolt. Most azonban, hogy a szavazatoknak már közel 26 százalékát megszámolták, több mint egy százalékpontos előnyre tett szert Déri (48,9 vs. 47,08).

  • Némileg félreérthető, kommunistaveszéllyel fenyegető régi szlogennel kampányolt a Fidesz, még a napokban is. Prominens fideszeseket kérdeztünk erről a Fidesz eredményváróján a Bálnában.

    A kommunista az kommunista is marad
  • 85,71 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 55,05 százalékát szerezte meg a fideszes Porga Gyula, aki 2010 óta Veszprém polgármestere. Kihívója, Katanics Sándor a szavazatok 44,95 százalékát szerezte meg. 

  • Gréczy Zsolttól (DK) egy mondatban kértük értékelni a 30%-os feldolgozottságnál a helyzetet:

    Ellenzéki előretörés az egész országban, az Orbán-rendszer alapjai megremeghetnek."

  • A feldolgozottság még csak 7%-os, de kizárt, hogy váltás legyen a XII. kerületben, ahol Pokorni Zoltán 61%-kal vezet DK-s kihívójához, Élő Norberthez képest. Ez nem is meglepő: egyrészt a Hegyvidéken még sosem volt baloldali polgármester, másrészt Pokorni Zoltán öt évvel ezelőtt is a legmagasabb arányban nyert a budai fideszes polgármesterek közül. 

  • Bár a lecsukott Hunvald György ex-polgármester indulása alaposan bekavart az ellenzéki összefogás nélkül maradt Erzsébetvárosban, a DK-s Niedermüller Péter meglepetésre így is vezet a VII. kerületben.

    A feldolgozottság még csak 15 százalékos, de Niedermüller előnye 10 százalékpont (50-40) Vattamány Zsolt, a mostani fideszes polgármester előtt.

  • Alacsony feldolgozottság mellett 49-49 volt az állás, de 38 százalékos feldolgozottság felett egy picit az ellenzéki Pikó András javára billent az eredmény: ő 49,75 százalékon, Sára Botond jelenlegi polgármester pedig 48,5 százalékon áll. 

  • Öt évvel ezelőtt Bálint József függetlenként nyerte meg a polgármester választást, de úgy döntött idén már nem száll versenybe ezért a posztért. Több mint 70 százalékos feldolgozottság mellett úgy tűnik, az utódja a Fidesz-KDNP jelöltje, Filvig Géza lesz, ő ugyanis 46,99 százalékon áll, míg a legjobban teljesítő kihívója, Bolvári Ferdinánd csak 31,05 százalékon.

  • Márki-Zay győzelme most már bizonyosnak látszik. Valószínűleg a 14 fős közgyűlésben is megszerezte a többséget, amely eddig a Fideszé volt. A tavaly februárban megválasztott ellenzéki polgármester szerint a kényszerű együttélésnek vége, olyan közgyűlés áll össze, amely „nem csak egy ember utasítására hallgat” – ez Lázár Jánost jelenti –, „hanem a város érdekeit nézi”.

    A nagy részvételi arányt Márki-Zay az eredményes mozgósítás mellett abban látja, hogy a város nem akar félelemben élni  mondta az eredményváron, ahol folyamatosan visszhangzik a „mögcsináltuk!”.

    Márki-Zay nem tart attól, hogy a kormány büntetné az ellenzéki vezetésű városokat. Ha így tenne a kormány, azzal csak az ellenzéket erősítené a 2022-es országgyűlési választásokon. Utoljára tavaly nyáron beszélt Lázár Jánossal, a Fidesz országgyűlési képviselőjével, reméli, hogy az eredmény fényében Lázár ezután segíteni és nem akadályozni fogja a város működését.

  • 5,71 százalékos feldolgozottságnál a közös ellenzéki jelölt, Németh Angéla jelenlegi polgármester stabilan vezet fideszes kihívója, Pintér Gábor előtt. 

    Ez nem jelent különösebb meglepetést a XV. kerületben. A DK által támogatott Németh időközin lett polgármester a DK-s Hajdu László után, aki 2014-ben szoros meccsben legyőzte Pintér Gábort. A kerület korábban is balra húzott, Hajdú 52 százalékkal nyert még 2006-ban is (ekkor még az MSZP színeiben). 2010-ben is valószínűleg csak azért kapott ki, mert nem párt indította, ekkor a Rászorultakat Támogató Egyesület (RÁTE) jelöltjeként indult. 

  • Kazincbarcikát 2006 óta Szitka Péter vezeti, és közel 35 százalékos feldolgozottságnál nagyon úgy tűnik, hogy az MSZP–DK–Momentum–Párbeszéd jelöltje folytathatja városvezetői munkáját.

    Ha csak valami csoda nem történik, Szitka toronymagasan nyerni fog, hiszen most majdnem 76 százaléknál tart, míg a második Knopp Richárd (Fidesz) mindössze 18,5 százaléknál.

  • A jelenlegi szegedi alpolgármester, Nagy Sándor az első részeredmények után az Indexnek magabiztosan úgy nyilatkozott, meg fogják nyerni a polgármesteri posztot és a legtöbb képviselői posztot is. A kampányról úgy nyilatkozott, a Fidesznek „arra a szintre, amin ők voltak, már nem kellene eljutni.”

    Nagy szerint Nemesi kampánya két szálra bontható: ő vitte a pozitív történeteket, a Fidesz szegedi „médiabuborékja” pedig a negatív erős kampányt. „Már nem a városvezetést, hanem a várost magát is negatív színben akarják feltüntetni”, például az utcák közállapotairól. Az alpolgármester azt is sérelmezi, hogy a megyei, bedarált lapok hónapokon át nem írták le a polgármester nevét, és úgy nézett emiatt ki, mintha a kampányban csak Nemesi Pál vett volna részt.

  • 36,96 százalékos feldolgozottság mellett a fideszes Cser Palkovics Andrásé a szavazatok 60,72 százaléka, őt követi  Márton Roland, az ellenzék jelöltje, aki a szavazatok 33,49 százalékát kapta meg. Cser Palkovics András 2010 óta Székesfehérvár polgármestere. 

  • Úgy volt, hogy Alakszai Zoltán fideszes polgármesterjelölt 21 órakor tart sajtótájékoztatót, de még meg se érkezett, mint ahogy más fideszes politikust se nagyon látni az eredményváró helyszínén. Érezhetően feszült a hangulat a miskolci Fidesznél, nem erre készültek. A legtöbben az épület előtt cigiznek, a teremben páran a telefonjukat böngészik.

  • A legfrissebb adatok:

    • Karácsony Gergely: 80 677 (49,40%)
    • Tarlós István: 74 230 (45,46%)
    • Puzsér Róbert: 7 269 (4,45%)
    • Berki Krisztián: 1 123 (0,69%)
  • A szavazatok 36,23 százalékos feldolgozottságánál úgy tűnik, hogy az ellenzéki összefogás jelöltje, Nemény András vezet 50,16 százalékkal. A Fidesz jelöltje, a korábban megyei jegyzőként dolgozó, 33 éves Balázsy Péter a szavazatok 46,54 százalékát kapta, a korábbi fideszes alpolgármester, a függetlenként induló Kockza Tibor pedig 3,29 százalékot kapott. 

    Szombathelyen elég érdekesen alakult a helyi politika, a közgyűlésben ugyanis az ellenzék januárban többségbe került, a Fidesz pedig ejtette Puskás Tivadar polgármestert. Hogy hogyan forrtak az indulatok a városban a jelöltek között és a Fideszen belül is, arról itt olvashat bővebben.  

  • Bár itt az Indexen nem lehet kommentelni, az Index Kibeszélő nevű zárt Facebook-csoportjában simán megteheti! Csatlakozzon a csoporthoz, és beszélgessen moderált körülmények között az önkormányzati választásról.

    A Kibeszélő házi szavazásán most például azt is megtippelheti, hogy ön szerint ki lesz Budapest főpolgármestere, vagy hogy Győrben mi fog történni.

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő

    Nincs Másik Lakhelyed_ Kibeszélő has 17,022 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • Százalékban számolva 51-45-re vezet az ellenzéki Szanyiszló Sándor a XVIII. kerületben 31 százalékos feldolgozottságnál, ez kb. 600 szavazat előnyt jelenthet. Pestszentlőrinc-Pestszentimrén előzetesen is szoros versenyre, de inkább némi fideszes előnyre lehetett számítani. A Fidesz az eddigi polgármester Ughy Attilát indította, de innen nem lesz könnyű visszajönni, még ha nem is lehetetlen.

  • Cserna Gábor 2010 óta vezeti Dunaújvárost, de most 68,09 százalékos feldolgozottság mellett csak a szavazatok 41,58 százalékát kapta meg, míg 55,63 százalékon áll Pintér Tamás, az ellenzék közös jelöltje.