új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Pest megyei várost 2010 óta vezeti a független, a Csömöri Civil Egyesülettel induló Fábri István, ellene idén a Fidesz azt a Bánhidi Balázst indította, aki ugyan „Tiszta szívvel, tiszta fejjel, tiszta kézzel” szlogennel kampányolt, de mint kiderült, ő az ötödrendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult.

  • Botka László a rövid értékelője után az Indexnek úgy nyilatkozott, ezt az eredményt érezte, arra számított, hogy győzni fog. Arra a kérdésre, mit gondol az elmúlt szegedi kampányidőszakról, meglepte-e valami, azt válaszolta, olyan volt, amilyet várt.

    Én Szeged városáról beszéltem, ők pedig rólam, és mindenféle balhékat akartak kelteni. Semmilyen rendkívülit vagy meglepőt nem tapasztaltam, de csak azért, mert ezekre számítottam.

    Arra pedig diplomatikus választ adott, mit gondol arról, amikor Lázár János úgy nyilatkozott róla, okosan politizál, és önmagára emlékezteti, amiért ellenzékiként is képes együtt dolgozni az ellenzékkel. „Nekem nagyon sok vitám van az állammal, de persze egy normálisan működő államban és közigazgatásban a kormányzati szervek és az önkormányzat között kötelező az együttműködés. A fejlesztéspolitikában pedig van egy közös érdek: a magyar kormánynak is az az érdeke, hogy fel tudja használni az európai uniós támogatásokat. Szeged Magyarország harmadik legjobb városává vált az elmúlt időszakban, mi nyertük el a legtöbb uniós támogatást.”

  • Az MNB elnökének, Matolcsy Györgynek az első felesége, Matolcsy Gyöngyi újra versenybe szállt, hogy továbbra is ő maradjon Balatonakarattya polgármestere. 68,51 százalékos feldolgozottság mellett a szavazatok 51,02 százaléka az övé. Kihívója Kerékfy Pál 11 szavazattal van lemaradva mögötte. 

  • A fővároson belül sok helyen borult a regnáló fideszes polgármester, de a XXI. kerületben nem: Borbély Lénárd, aki Németh Szilárd távozása óta a kerület vezetője, 80 százalékos feldolgozottság felett 52,27 százalékon áll. 

    Kihívója az ellenzéki összefogás részről Erdősi Éva (aki egy kisebb kavarás után lett jelölt (az MSZP korábban mást akart) ehhez képest csak 43,6 százalékot szerzett a mostani állás alapján. 

  • Hiába vezeti Eger városát Habis László fideszes polgármester 2006 óta, a jelenlegi állás (96%-os feldolgozottság) szerint át kell adnia a helyét Mirkóczki Ádámnak. A Jobbik korábbi szóvivője az Egységben a Városért Egyesület nevében indult teljes ellenzéki támogatással, és több mint három százalékkal vezet Habis előtt.

    Egerből szivárgott ki egy viszonylag kellemetlen hangfelvétel a NER-rel kapcsolatban, ami lehet, nem tett annyira jót Habisnak, de cserébe három különböző független/civil is felbukkant a jelöltek között, akik akár gyengíthették is volna Mirkóczki esélyeit.

    Köztük van az a Bódás Bianka, aki korábban Schmuck Andorral dolgozott együtt, és felmerült vele kapcsolatban, hogy a Fidesz listájáról szerzett ajánlásokat az indulásához. Bódás jelenleg utolsó a választáson 1,21 százalékkal.

  • Tarlós István már gratulált az ellenzéki összefogás győzelméhez

    – jelentette be Karácsony Gergely este 22 után a zárt kampánygyűlésén a Kazimir kocsmában.

    Az Index a beszéd után érkezett a helyszínre, ahol a stáb tagjai mondták el, hogy Karácsony a győzelmet a zuglói stábjának, a fővárosi stábjának és az MSZP-nek köszönte meg, továbbá az őt támogató budapestieknek és a feleségének. A közönség hatalmas ovációval fogadta a bejelentést, amely szerint az ellenzék győzött Budapesten.

    Kapcsolódó

    Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

    Karácsony nagy meglepetésre legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert, aki már gratulált neki. A fővárosi közgyűlésben is meglehet a többsége. És nem várt győzelmeket is aratott az ellenzéki összefogás.

    Az Index a zárt kampányesemény helyszínén ünneplők közt kiszúrta Gyurcsány Ferencet, Dobrev Klárát, Lendvai Ildikót is.

  • Tibeti hangtállal és gyertyákkal űzte el az ártó szellemeket Abán Kossa Lajos a testületi üléseken, most mégis csak a szavazatok 24,61 százalékát szerezte meg. Mikula Lajos győzte le, aki 64,42 százalékot kapott. 

    Szellemek segítségével uralja Abát a polgármester, lehetetlen leváltani
  • Elég magabiztosan elmondható, hogy ellenzéki polgármestere és ellenzéki többségű önkormányzati testülete lesz holnaptól Pécsnek, több mint 98,5 százalékos feldolgozottságnál ugyanis

    Péterffy Attila, az Ellenzéki Összefogás jelöltje a szavazatok 53,02 százalékát szerezte meg,

    míg a Fidesz jelöltje, Vári Attila 41,12 százalékon áll. A fideszes jelölt nem politikus, ami akár előnyére is válhatott volna az olimpikon vízilabdázónak, de úgy tűnik, a pécsiek nem értékelték az elmúlt évek fideszes városvezetését. Ez abban is látszik, hogy a városi közgyűlésben az ellenzéki összefogásban induló képviselők 17 mandátumot szereztek, a Fidesz 7 helyet, az LMP-nek pedig egy mandátuma lesz. 

  • Ugyan még nem százszázalékos (csak 63,33%-os) a feldolgozottság, de Hiesz György (Momentum–DK–MSZP) stabilan négy százalékkal vezet a hivatalosan civilként induló, de Fidesz-támogatott Klausmann Viktorral szemben.

    Így áll most a helyzet:

    1. Hiesz György 47,16%
    2. Klausmann Viktor 43,59%
    3. Kévés Tamás (Jobbik) 9,25%
  • Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en elmondta, hogy sokan Borkai Zsoltot, a Fidesz szexvideóbotrányba keveredő politikusát látták a párt jelöltjei mögött, ezért kaphattak néhol kevesebb szavazatot. Mráz elmondta, hogy Borkai számára (aki egyébként a botrány ellenére úgy tűnik, hogy szorosan, de vitte Győrt) nem a választás volt nehéz, hanem a most következő időszak lesz az.

    Mráz azt is elmondta, hogy ahol nyertek az ellenzék jelöltjei (például Déri Tibor a IV. kerületben), ott a választók pártpreferenciák szerint szavaztak, nem feltétlenül teljesítmény alapján. Mráz és Gulyás kicsit tanácstalan, hogy melyik városban miért működött az ellenzéki összefogás, és melyik városokban nem.

  • Eddig a fideszes Wintermantel Zsolt volt a polgármester a IV. kerületben, ez a jelek szerint most változni fog: 92 százalékos feldolgozottság felett 50,55 százalékon áll Déri Tibor, az ellenzéki összefogás jelöltje, Winermantel pedig 45,63 százalékon. 

  • A Mi Hazánk radikáljobbos vezetője 68 százalékkal, egészen simán hozta megint a déli határ melletti Ásotthalmot, ahol idáig is ő volt a polgármester. Független ellenfele (Hajdu Sándor) mindössze 17 százalékot kapott.

  • Még mindig nem dőlt el, ki lesz a II., a III., az I. és a XXII. kerület polgármestere. Az első három helyen az ellenzéki jelölt vezet, de nem olyan nagyon, hogy ne fordulhatna még meg az eredmény, Budafok-Tétényben pedig a fideszes Karsay Ferenc polgármesternek van nagyobb esélye újrázni, de csak 1%-kal vezet civil hátterű, momentumos kihívójával, Havasi Gáborral szemben. Ami biztosan eldőlt a Duna bal oldalán, az a Hegyvidék és Újbuda sorsa: a XII. kerületben magabiztosan nyert Pokorni Zoltán polgármester, a XI. kerületben viszont az ellenzéki László Imre látszik megszerezni a kerület vezetését.

  • 50 százalékos feldolgozottság mellett úgy tűnik, hogy az Ellenzéki Összefogás jelöltje, Nyirati Klára elhappolhatja a polgármesteri széket Fercsák Róbert elöl. A Fidesz–KDNP jelölte, aki 2014 óta vezeti a várost, 43,78 százalékon áll, Nyirati pedig 49,19 százalékon.

  • A Józsefvárosban 73,3 százalékos feldolgozottságnál a helyzet:

    • Pikó András (független, közös ellenzéki jelölt): 50,04%
    • Sára Botond (Fidesz–KDNP, jelenlegi polgármester): 47,97%
  • Bár többen azt mondták, hogy vereség esetén nem jön el Tarlós István, a szervezők bejelentették, hogy háromnegyed 11 körül a leköszönő főpolgármester is beszédet fog mondani a Fidesz budapesti eredményváróján.

    Tarlós István nemrég egyébként már gratulált Karácsony Gergelynek, Budapest új főpolgármesterének.

  • 79,17 százalékos a feldolgozottság Győrben. A korábbi kevesebb mint egyszázalékos különbség mostanra megnőtt, igaz, még mindig nagyon szoros a küzdelem. 

    Jelenleg 44,46 százalékon áll Borkai Zsolt, Glázer Tímea pedig 42,84 százalékon. 

  • Az ellenzéki közös jelölt Baranyi Krisztina 57 százalékkal, fölényesen vezet az eddigi fideszes polgármester Bácskai János előtt a IX. kerületben, és ez már nagyon változni sem fog, 85 százalékos a feldolgozottság. A parkolási botrányok, az egészen mocskos,  személyeskedő kampány és a mai, lefizetős, maffiastílusú szavazószállítás miatt Ferencváros az idei önkormányzati választások egyik szimbolikus kerülete volt.

  • Erzsébetvárosban már 89 százalék fölött van a feldolgozott szavazatok aránya, az állás pedig:

    • Niedermüller Péter (DK, közös ellenzéki jelölt): 47,5%
    • Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP, jelenlegi polgármester): 41,2%
    • Moldován László (ex-LMP, független): 5,7%
    • Hunvald György (ex-MSZP, független): 5,5%
  • 20 körzetből 18-at nyert meg az ellenzék Szegeden, egyel többet, mint 2014-ben. „Azért fogunk közösen dolgozni, hogy minden szegedinek otthona legyen ez a város. Örülünk, hogy mától nem vagyunk egyedül” – utalt a többi városra, ahol szintén nyert az ellenzék. Kitörő vastaps fogadta az újra megválasztott polgármestert, aki végül azt mondta, most bulizni fognak.

  • Karácsony nagy meglepetésre legyőzte a Fidesz–KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert, aki már gratulált neki. A fővárosi közgyűlésben is meglehet a többsége. És nem várt győzelmeket is aratott az ellenzéki összefogás.

    Kapcsolódó

    Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

    Karácsony nagy meglepetésre legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert, aki már gratulált neki. A fővárosi közgyűlésben is meglehet a többsége. És nem várt győzelmeket is aratott az ellenzéki összefogás.

  • Mindenki félreérti, miről szól ez a választás, de szerencsére Schiffer András kiemelte a lényeget.

  • 92,39 százalékos a feldolgozottság Székesfehérváron. Toronymagasan nyert a fideszes Cser-Palkovics András, a szavazatok 60,95 százalékát szerezte meg. Legnagyobb kihívója, Márton Roland, az ellenzék közös jelöltje a szavazatok 33,29 százalékát kapta meg. 

    Az önkormányzat is erőteljesen fideszes összetételű lesz, a jelen állás szerint 13 mandátumot szerez a kormánypárt, 4 mandátumot kap az ellenzéki összefogás, 2 mandátum a független jelölté, 1 mandátumot pedig a Válasz Független Civilek jelöltje kap. 

  • Ha az ember csak a kormánypárti sajtót olvassa, azon belül is az origót, akkor meg lehet győződve arról, hogy az önkormányzati választások nyertesei a Fidesz-KDNP vagy a kormánypárt támogatta jelöltek, hiszen semmi másról nem szól az egykoron szebb napokat látott online lap, mint az ő sikereikről.

    Ha viszont megnézi az Index percről percre tudósítását, meglepetésre azt tapasztalhatja, hogy jó pár helyen az ellenzék jelöltje vagy független jelölt áll az élen, beleértve Budapestet is - az origo a főpolgármesteri választásról csak a címlap tetején egy grafikán emlékezik meg, így hogy nem Tarlós áll jobban. (Sárga kiemeléssel a nem kormánypárti, narancssal a kormánypárti sikerekről szóló híreket emeltük ki.)

  • Nagy a csalódottság a miskolci fideszes eredményvárón: „Nem ezt az eredményt érdemeltük” – értékelte az eredményeket a fideszes eredményvárón Hubay György, Miskolc kormánypárti országgyűlési képviselője, miután eldőlt, hogy Miskolcon az ellenzéki Veres Pál nyert.

    Semmi baj, emeljük a kalapunkat és keményen harcolunk tovább. Ma ez így alakult, demokrácia van, tudomásul kell ezt venni

    – jelentette ki, és gratulált Veres Pál csapatának.  Ezután lépett  a színpadra Csöbör Katalin, Miskolc másik fideszes országgyűlési képviselője:

    Régóta dolgozunk együtt, szeretném megköszönni a munkátokat. Tiszteletben tartjuk a döntést és az eredményt. Megvárjuk, hogy az új vezetés Gyurcsány irányítását akarja-e követni, vagy együttműködik-e velünk. Mi mindenkire számítunk, de főleg azokra, akik a mi pártoldalunkhoz tartoznak.

    Alakszai Zoltán is beszédet tartott, ami után hatalmas tapsot kapott, majd gyorsan elnémult a terem, és sokan inkább elindultak hazafelé. „Időközi választást” – üvöltött fel valaki a közönségből. „Nekünk Mohács kell” – mondta sóhajtva a mellette ülő férfi, míg többen választási csalást és igazságtalan eredményt emlegettek. Nehezen emésztik meg az eredményt, Alakszai is nem sokkal ezelőtt haza is ment.

  • Botka László megérkezett, a Queen We Are The Champions című számára vonult be.

    “Győztünk. Nem kicsit, nagyon. Ezzel Szeged városa nyert.”

  • Karácsony Gergely: 207 967 szavazat, (50,02%)

    Tarlós István: 186 778 szavazat, (44,93%)

    Puzsér Róbert 18 449, (4,44%)

    Berki Krisztián 2 549, (0,61%)

  • Spöttlét a Fidesz indította a Csongrád megyei város egyik egyéni választókerületében, de csak 29 százaléka van, elég simán kikap a Jövőnk Szentes Egyesület jelöltjétől.

    A városvezetést is elveszti a kormánypárt. A választás előtt fideszes belharcok voltak, hogy kit indítsanak a polgármesteri székért, aminek a végén Kubatov Gábor kizáratta a renitensnek minősített szentesi fideszeseket. Végül Gémes Lászlót indították, ő viszont csak 41 százalék körül áll. Szentes városvezetője a következő öt évben Szabó Zoltán Ferenc lesz.

  • Most akkor jönnek majd az illegális migránsok az ellenzéki vezetésű településekre?

    - tettük fel a kérdést Szijjártó Péter külügyminiszternek, aki magabiztosan kijelentette: a magyar emberek számíthatnak arra, hogy a kormány megvédi az országot és a magyar kultúrát.