új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az MSZP-s monolit, Tóth József a korábbiaknál is jobban tarol az Újlipótvárosból és Angyalföldből álló XIII. kerületben:

    57,47 százalékos feldolgozottságnál 81,7 százalékot mutat a javára az eredményjelző. 

    Tóth 1994 óta vezeti a kerületet, ellene rendre KDNP-s jelölteket állítanak, most Bagdy Gábor volt a kihívója, aki már kilenc éve pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes. Jelenleg úgy fest, összesen 18,3 százalékot kapott mint kormánypárti jelölt. 

  • Az önkormányzati választások részeredményei alapján megtörni látszik a Fidesz uralma, az ellenzék pedig el tudja kezdeni lebontani a jelenlegi "féldiktatórikus" rendszert - mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője. A párt elégedetten fogadta az este érkező eredményeket, mivel Dunaújvárost, Encset is jobbikos polgármester vezeti majd. (MTI)

  • A főpolgármestert az Azonnali telefonos villáminterjúban kérdezte azután, hogy ellenfele, az összellenzéki támogatású Karácsony Gergely egyre nagyobb különbséggel vezet a főpolgármester-választáson.

    Tarlós azt mondta, nem csalódott, és bár az előzetes számok nem ezt mutatták, ő 71 évesen eleve nem is volt olyan helyzetben, hogy emiatt csalódott kellene, hogy legyen. Ezzel lényegében megismételte, amit a választás előtt több helyen, például az Index interjújában is elmondott: neki kisebb a vesztenivalója, mint ellenfelének.  Részletekbe nem akart bocsátkozni, mert mint mondta, a végeredmény még nem ismert.

    Helyszíni tudósítónknak Hollik István kormányszóvivő a Fidesz eredményváróján azt mondta, hogy a kormány tiszteletben tartja a fővárosiak döntését, és akkor is együttműködésre törekszik a főpolgármesterrel, ha az Karácsony Gergely lesz.

    (Azonnali)

    Frissítés: Bár végeredmény még mindig nincs, Karácsony Gergely közben lényegében megnyerte a főpolgármester-választást, Tarlós István már fel is hívta gratulálni.

    Kapcsolódó

    Karácsony Gergely Budapest új főpolgármestere

    Karácsony nagy meglepetésre legyőzte a Fidesz-KDNP jelöltjét, Tarlós István főpolgármestert, aki már gratulált neki. A fővárosi közgyűlésben is meglehet a többsége. És nem várt győzelmeket is aratott az ellenzéki összefogás.

  • Izsó Gábor több mint húsz éven át vezette a várost, ám úgy döntött, hogy idén már nem indul a választáson. Úgy tűnik, a független polgármester utódja a Fidesz–KDNP jelöltje, Kálmán Tibor lesz. Kálmán, aki 2016 óta Békés egyik alpolgármestere, 62,5 százalékos feldolgozottságnál 48,36 százalékkal vezet, a második helyen a független Rácz Attila áll 32,47 százalékkal.

  • Nyíregyháza egyike volt a billegő városoknak a választás előtt, hiszen itt mindössze két ember indult: A várost eddig vezető fideszes, Kovács Ferenc, illetve a teljes ellenzék támogatását élvező Jeszenszki András.

    Azonban hiába állt be mindenki a kormánypárton kívül Jeszenszki mögé, 99%-os feldolgozottságnál Kovács 53 százalékon áll, és ezzel már biztosan megnyeri magának Nyíregyházát, és egy újabb városvezetői ciklust.

  • Egyre biztosabb, hogy váltás lesz a főváros legnagyobb lélekszámú kerületében, Újbudán, mivel László Imre, a DK egészségpolitikusa 52%-os feldolgozottságnál már majdnem 10%-kal vezet a fideszes polgármesterrel, Hoffmann Tamással szemben. László Imrét a kormányközeli médiában a kampány során megvádolták egy szexuális zaklatási üggyel, azt álltották róla, hogy molesztálta egy női munkatársát egy magánkórház orvosigazgatójaként. A jelek szerint az újbudai szavazókat nem befolyásolta a vád.

  • Érdekesnek ígérkezik a helyi politika Tolna megye székhelyén, az adatok 92,31 százalékos feldolgozottságánál ugyanis úgy néz ki, hogy marad a város élén Ács Rezső fideszes polgármester, viszont a közgyűlésben kisebbségben lesz a kormánypárt.

    Ács a szavazatok 49,81 százalékával vezet az ellenzéki összefogás jelöltjével, Bomba Gábor Lászlóval szemben, aki 47,33 százalékon áll.  A közgyűlésben viszont ekkora feldolgozottságnál úgy látszik, hogy a Fidesznek 6, az ellenzéknek viszont 7 képviselője lesz Szekszárdon. 

    Ács 2014-ben a szavazatok 46,62 százalékával lett polgármester, akkor az akkor még LMP-s Hadházy Ákos volt a fő ellenfele, aki 41 százalékot kapott. A közgyűlésben öt évvel ezelőtt kényelmes többséget kapott a Fidesz. 

  • Ahogy azt várni lehetett, Papp László simán behúzta Debrecent, így továbbra is ő irányítja a várost.

    97 százalékos feldolgozottságnál 62 százalékon áll, ami annyira erős, hogy a másik három jelölt összesen sem tudta megközelíteni ezt az eredményt.

    Így igazából mindegy is, hogy az ellenzék ebben a városban nem tudott egy ember mögé beállni, hiszen Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd) 21 százalékon, Kőszeghy Csanád (Jobbik–LMP–Momentum) 12 százalékon áll.

  • Ebből aztán tényleg nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, de 1,33 százaléknál Horváth Csaba összellenzéki jelölt 49,8 százalékon áll, míg kihívója, a fideszes Rozgonyi Zoltán 38,98-on. Említésre méltó még a független Várnai László eredménye, ő jelen állás szerint 9,6 százalékot szedett össze. 

  • Friss eredmények a főpolgármesteri választásról:

    • Karácsony Gergely: 179 936 (49,95%)
    • Tarlós István: 162 051 (44,99%)
    • Puzsér Róbert: 16 000 (4,44%)
    • Berki Krisztián: 2 246 (0,62%)
  • 100 százalékos a feldolgozottság Sopronban. A fideszes Farkas Ciprián kapta a szavazatok 56,68 százalékát, Varga Norbert független jelölt 38,42 százalékot, Gibicsár Imre, a Párbeszéd jelöltje 4,9 százalékot kapott. 

    Sopronban 13 év után nem indult újra a polgármesteri címért a fideszes Fodor Tamás, de egy interjúban elmondta, hogy ő maga választotta ki utódjaként Farkas Cipriánt. 

  • Alakszai Zoltán fideszes miskolci polgármesterjelölt nagyon csalódottan érkezett meg saját eredményvárójára, az aulában kampányfőnöke, Zárug Péter Farkas vigasztalta. Rövid beszédet mondott az aktivistáknak, akiknek megköszönte a támogatást és a szeretetet, amit augusztus óta kapott. „A mai nap tanulságos a politikai közösségünk és Miskolc számára” – mondta, majd felidézte, hogy csak augusztus 9-én csöppent a kampányba, miután Kriza Ákos betegsége miatt nem tudta vállalni a további az újabb ciklust. „Ez traumatikus volt számomra és Miskolc számára is. A tanulságokat mindenkinek le kell vonni. Azt remélem, akik lehetőséget kaptak a vezetésre, nem ellenzéki hídfőállás-építésre fogják ezt felhasználni” – tette hozzá.

  • A Fidesz győzelme gyakorlatilag már kijelenthető, 66 százalék feletti feldolgozottságnál Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) 52,81 százalékon áll, míg Tüttő Kata (közös ellenzéki jelölt, aki mellet külön elindult a jobbikos Losonczy Pál is) 42,03 százalékot szerzett. Losonczy egyébként nem vett el sokat Tüttőtől (vagy Szentgyörgyvölgyiotől), jelenleg 3,83 százalékon áll. De ne feledkezzünk meg Schmuck Andorról sem, ő 1,34 százalékot szerzett jelen állás szerint.

  • Balmazújváros azzal került be a hírekbe legutóbb, hogy a város független polgármestere öt év börtönt kapott hivatali vesztegetés miatt, de egy éven át nem volt hajlandó bevonulni a börtönbe. Veres Margit helyett végül a szintén független Hegedüs Péter vette át a város vezetését.

    Most ismét Hegedüs indult függetlenként, ellenfele pedig a fideszes Koroknai Imre. Azonban 53 százalékos feldolgozottságnál nagyon úgy tűnik, hogy Balmazújváros marad független, hiszen Hegedüs 65 százaléknál, Koroknai 35 százaléknál tart.

  • 97,87 százalékos a feldolgozottság Dunaújvárosban. 56,44 százalékot kapott Pintér Tamás ellenzéki jelölt, Cserna Gábor a szavazatok 40,96 százalékát, Farsang Tibor pedig 2,59 százalékát kapta a szavazatoknak, így 2010 után új polgármestere lesz Dunaújvárosnak. 

  • A szavazatok 48 százalékos feldolgozottsága mellett még semmit nem tudni arról, mi lesz a meccs vége a XXII. kerületben, ahol Karsay Ferenc fideszes polgármester alig-alig vezet momentumos kihívójával, Havasi Gábor mentőápolóval szemben. Karsay 47,96 százalékon, Havasi 47,2 százalékon áll. Még egy olyan budai kerület, ahol az elmúlt bő évtizedben fel sem merült, hogy a Fideszt meg lehetne szorongatni.

  • Már érkeznek a Fidesz eredményvárójáról (amire ugye a hosszas előzetes egyeztetések ellenére sem jutottunk be) a jobboldali szakadár Jobbik-Pro Savaria formációhoz az üzenetek, melyeket a fogadók nem kis kárörömmel a hangjukban azonnal megosztanak a többiekkel. A címben jelzett őrjöngés oka nem más, mint hogy Koczka Tibor polgármesterjelölt már most is 1000-nél is több szavazatot kapott, és ezek a szavazatok nagyon hiányoznak a Nemény András ellenzéki jelöltet üldöző fideszes Balázsy Péternek.

  • Lehet, hogy elásták a kerületi szocialisták? 

    (Egyébként egy Horváth Csaba kontra Rozgonyi Zoltán Gábor meccs zajlik a színfalak mögött, de egyelőre nem tudunk róla mondani semmit.) 

  • Rövid interjút készítettünk Hollik István kormányszóvivővel. A politikus azt mondta, hogy ez a választás nem a kormány politikájáról szólt, hanem arról, hogy helyben alkalmas vezetőket választanak-e az emberek. Óvatosan fogalmazott még a budapesti adatokkal kapcsolatban, „várjuk meg a végét”, de kijelentette, hogy a kormány tiszteletben tartja a fővárosiak döntését, és akkor is együttműködésre törekszik a főpolgármesterrel, ha az Karácsony Gergely lesz.

  • 64,58 százalékos feldolgozottság mellett 0,85 százalék a különbség Borkai Zsolt és Glázer Tímea között. Borkai 44,21 százalékon, Glázer pedig 43,36 százalékon áll. 

  • 55 százalékos feldolgozottságnál így állunk a VIII. kerületben:

    • Pikó András (független, közös ellenzéki jelölt): 50,2%
    • Sára Botond (Fidesz-KDNP): 47,89%
  • Balassagyarmatot 2006-tól a fideszes Medvácz Lajos vezette, idén viszont nem indult. Helyette a kormánypárt Csach Gábort indította, akivel szemben egy civil, Gyenes Szilárd állt ki.

    100 százalékos feldolgozottságnál eldőlt, hogy a város marad fideszes irányítás alatt, mivel Csach Gábor a szavazatok 50,96 százalékát vitte el, míg Gyenes csak 49,04 százalékot.

  • Általános jelenség a szegedi baloldali fellegvárban (Botka László eredményváróján), hogy bármelyik településen is vezet a baloldali jelölt, annak itt tapsolva örülnek, így kap tapsot Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is vagy a hódmezővásárhelyi jelölt, Márki-Zay Péter.

  • A győriek az ATV adását és az okostelefonjukat bűvölik a legfrissebb adatokért, de jelenleg még totális a bizonytalanság az eredményvárón. Legutóbb azt suttogták egymás között, hogy csak minimális az eltérés.

    Az eseményen erősen felülreprezentáltak a tévéstábok és újságírók, a helyi aktivisták őszinte csodálkozására. Glázer Tímea elmondta, hogy a 16 választókörzetből még egyikben sincs biztos eredmény, de a bizottságok ellenzéki tagjaitól beérkező adatok szerint van, ahol fej fej mellett állnak Borkai Zsolttal, máshol pedig a fideszes jelölt vezet. „Ha a civilek nem indultak volna, nem vittek volna el annyi szavazatot, akkor simán megvertük volna a Fideszt” – tette hozzá az ellenzéki polgármesterjelölt.

    Kapcsolódó

    Videóra vették, ahogy a visszalépő győri jobbikosok a helyi civilekkel kvaterkáznak

    Amikor meglátták, hogy videózzák őket, gyorsan a fal felé fordultak, és lekapcsolták a villanyt.

  • Pontosabban a Várnegyedért és a Vízivárosért, ahol Nagy Gábor Tamást, az egyik legrégebben hivatalban lévő budapesti kerületi polgármestert megelőzte a Párbeszéd által jelölt ellenzéki jelölt, V. Naszályi Márta, aki 48,2 százalékon áll éppen, Nagy Gábor Tamás pedig 47 százalékon. Nem dőlt még el semmi, de a kerület szimbolikus jelentősége elég nagy. Harmadik helyen Jakab-Novák Eszter áll 4% fölötti eredménnyel, aki műugró, és egészen a mostani választásig nem adta jelét annak, hogy lennének közéleti ambíciói, de amikor Nagy Gábor Tamás jövője elkezdett kissé bizonytalannak tűnni, egyszer csak felbukkant.

  • Már biztosra lehet mondani, hogy Szita Károly irányítja majd újabb öt évig Kaposvárt: az adatok 98,31 százalékos feldolgozottságánál a fideszes polgármester 56,84 százalékkal vezet a somogyi megyeszékhelyen. Az ellenzéki összefogás jelöltje, Horváth Ákos Ervin a szavazatok 38,6 százalékát szerezte meg. Rajtuk kívül még két jelölt indult a város vezetéséért, a Szőlősgazdák nevű szervezet jelöltje, dr. Nadrai Norbert József és a Polgári Szabadság Platform jelöltje, Pintér Lóránd, akik mindketten 2,5 és 2,2 százalékot kaptak. 

    Szita már 1994 óta irányítja Kaposvárt, 2014-ben a mostaninál is nagyobb arányban, a szavazatok 64 százalékát elnyerve újrázhatott. A 62 éves politikusról ügynökmúltjával kapcsolatban is lehetett olvasni. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának anyagai szerint 1980-tól ugyanis Krakus Péter néven írt jelentéseket. A politikus állítja, visszaéltek személyes adataival, és kitartott amellett, hogy nem azonos a Krakus Péter fedőnevű ügynökkel.

  • Mosonmagyaróváron határozottan kedvezett a fideszes Árvay Istvánnak, hogy az ellenzék nem indított közös jelöltet. 93,33 százalékos feldolgozottság mellett így néz ki az állás:

    • Árvay Istvány (Fidesz): 42,25 százalék
    • Szabó Miklós (MPKE): 31,77 százalék
    • Ábrahám Tivadar (DK-MSZP): 13,72 százalék
    • Jávor Miklós (Jobbik): 9,7 százalék
    • Goda Bálint Zsolt (LMP): 2,56 százalék
  • Óriási a különbség a két jelölt szavazatszáma között, bár a feldolgozottság még elég alacsony, 13,3 százalékos. Hassay a kerület jelenlegi polgármestere, fideszes, Soproni Tamás pedig a közös ellenzéki jelölt, a Momentum egyik arca (bár politizálni még az Együttben kezdett), az állás pedig 57,7 vs. 42,2 Soproni javára.

    Soproni az előzetes becslések szerint is jó esélyekkel indult, Hassay támogatottsága ugyanis nem érte el az 50 százalékot 2014-ben, a Fidesz pedig a tavaszi EP-választáson csak 39 százalékot kapott. 

  • 35 százalékos feldolgozottságnál vezet Ózd jelenlegi polgármestere, Janiczak Dávid. Janiczak 2014-ben óriási meglepetésre jobbikosként nyert Ózdon mindössze 27 évesen.

    Janiczak hivatalosan nem a Jobbik, hanem az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben indul, de korábban kiszállt a támogatásából a DK a „széles körben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt”.

    Öt évvel ezelőtt a Fidesz Fürjes Pált indította ellene, helyette idén Eke István próbálkozik, de úgy néz ki, sikertelenül. Janiczak 56 százaléknál tart, míg Eke csak 38 százaléknál.