Homokszemtenger a gépezetben

Ez történt a gazdaságban az év 27. hetében

2013.07.07. 12:34
Elindultak a nemzeti trafikok, és az e-útdíj is, de mindkettőnél számos homokszem csúszott a gépezetbe. A devizahitelesek nem nyertek könnyű feloldozást, azaz a Kúria nem semmisítette meg a szerződéseket. Ennek kapcsán a Fidesz Orbánnal az élen kikelt magából, és részrehajlással vádolta a bíróságot, de komolyan nekimentek az EU-nak is a Tavares-jelentés miatt, megint elég feszült a viszony. A takarékok államosításánál viszont nyugtatgatnák a szereplőket, pedig például Demján ezt a magánnyugdíj államosításánál is nagyobb problémának érzi. Nem ingyenes többé a kártyás vásárlás sem, eltűnt rengeteg benzin, bezár az 500 fős dorogi napelemgyár, Budai Gyula neheztel a GVH-ra, Esztergomban pedig megint sötét lesz esténként.

A hét elején élesre váltott a nemzeti trafikok rendszere, de erős túlzás lenne azt mondani, hogy zökkenőmentesre sikerült az átállás. Az első napokban volt, aki ki sem nyitott, volt, aki kinyitott, de cigarettát nem árult, volt, aki árult, de azt sem tudta, melyik márka melyik. Lett trafik iskola és gyógyszertár mellett, játékbolt helyén és konténerben is, de a Szigeten mondjuk nem lesz cigi.

Hétfőn hajnalban indult az e-útdíj rendszer is, komoly szépséghiba azonban, hogy egy óra alatt össze is omlott, és napközben is előfordult több órás üzemszünet és más zavarok is. Az autópályakezelő szerint túlterheléses támadás érte őket, aminek a határon veszteglő kamionosok nem örültek, pedig ezek alatt végül is ingyen használhatták volna a magyar utakat. Az is kiderült, hogy hoppon maradtak a gazdák, mivel végül a mezőgazdasági termékek szállításakor csak sokkal kevesebb esetben lesznek menetesek az útdíj alól, mint arra korábban kormányígéretet kaptak.

 Környezetvéd. kategória  J2 díjkategória  J3 díjkategória  J4 díjkategória
 Gyorsforg.  Főút  Gyorsforg.  Főút  Gyorsforg.  Főút
 A (≥ EURO III.) 42,42 18,05 59,52 31,24 86,70 54,08
 B (EURO II.) 49,90 21,23 70,02 36,75 108,38 67,60
 C (EURO I.) 57,39 24,41 80,52 42,26 130,06 81,12

A héten életbe lépett a rezsicsökkentés nyári fejezete is, egyéb változások mellett olcsóbb lett a szippantás, kéményseprés, szemétszállítás, a víz, csatornahasználat és a PB-gáz is. A következő körben jöhet a tűzifa vagy a temetkezés is.

A nyugdíjvagyon államosításánál is komolyabb

Szíven ütötte a kormányt, hogy Áder János a hét közepén visszadobta a takarékszövetkezeti törvényt. Ez arra a minden szereplő által támogatott elképzelésre épült, hogy a takarékok a jövőben egységes arculattal, üzletpolitikával és termékkörrel valóban a "vidék bankjaként" működjenek. Abban is egyetértés volt, hogy a szektor tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és fennáll a veszélye, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

A probléma az, hogy a rohamtempóban történő megvalósításnál ennél jóval nagyobbat álmodtak, a szövetkezeti hitelintézeteknek kötelező lesz taggá válni az állami integrációban és részvényessé az állami Takarékbankban. Erre azonnali hatállyal lemondott a Takarékbank elnöke, sok érintett szerint vége a takarékok önállóságának. Demján Sándor szerint ez a nyugdíjvagyon államosításánál is komolyabb probléma, nem érti, hogy a kisebbségi tulajdonos hogy szoríthatja ki a többségit, szerinte egyenesen "éhes tőkecsoportok próbálják majd a profitcentrumot megszerezni". Kiderült azonban az is, hogy Demjánnak megvolt a saját elképzelése a szektor hasonló mértékű feltőkésítéséről, amiben az egyik kulcsszereplő pedig saját bankja lett volna.

Azért pénteken végül is kis módosításokkal a parlament újra megszavazta a törvényt, Orbán pedig nyílt levélben szólt Demjánékhoz, hogy nyugodjanak már meg, a kormány épp a magántulajdont védi. Fónagy János nem is értette, hogy miért ellenkeznek, az az érzése támadt, hogy a takarékok vezetői a saját érdekeiket védik. És talán ehhez kapcsolódóan melegítették fel a Soltvadkerti Takarék csődjének ügyét, aminél a kormánymegbízott épp most derítette ki, hogy a cégből 4 milliárd forintnyi jó hitelt játszottak át más takarékokhoz a végelszámolás előtt.

Nem jött könnyű feloldozás a devizahiteleseknek

A Kúria a devizahitelesek egyik perében kimondta, hogy nem semmis a devizahitel-szerződés, de ehhez módosítani kell. Az ügynek a bankok számára kedvező ítélet ellenére nincs vége, még az is lehet, hogy kárpótlást kap az adós, mindenesetre a vesztes adósok nem erre számítottak. Bezzeg Horvátországban nyertek az adósok, igaz, csak első fokon és némileg eltérő ügyben. Viszont nálunk is kérhetik a végrehajtás felfüggesztését.

Emberek, a háború ellenünk folytatódik
Elkeseredettek

Legalább ilyen komoly ügy, hogy a döntés után a Fidesz kőkeményen nekiment a bíróság függetlenségének, szerintük a bíróság a bankok oldalára állt, és joggal érezhetik úgy a vesztesek, hogy az igazságszolgáltatás cserbenhagyta őket. Orbán pedig azt találta mondani, hogy maga devizahitel egyszerűen "hibás termék", és ő már Szász Károly Kúriának írt levele után is szégyellte magát, hiszen az nem az emberek oldalára állt, és neki ehhez semmi köze.

Szovjetunió = EU

Szintén Orbánhoz kapcsolódik, hogy a gazdaságot közvetlenül kevésbé érintő Tavares-jelentés elfogadása kapcsán megint iszonyúan beleszálltunk az unióba, párttársaihoz hasonlóan a Szovjetunióhoz hasonlította őket, és elmondta, hogy minden magyar sértve érezheti magát.

A kormány álláspontja kifelé nagy vonalakban az, hogy "a baloldal összefonódik a pénztőkével", így a rezsicsökkentésért és a kétharmados jobboldali kormányunkért állnak bosszút rajtunk a demokratikus alapok féltése mögé bújva. Mindenesetre mi is bevittünk egy jobbhorgot az EU-nak, az Országgyűlés kíméletlenül elítélte egy határozatban az uniót. Amibe egyébként már Horvátországot is beleérthetjük.

Hálapénz, benzin és boldogság

A tulajdonos elmondta, hogy főleg a hálapénz miatt ment tönkre az ország egyetlen magánkórháza, de az is kiderült, hogy a frissen államvizsgázott orvosok többsége szerint rendben van a hálapénz és el is fogják fogadni. Jól is jöhet a pluszpénz, hiszen a különadók felét végül mégis a lakosság fizeti, és a tranzakciós adó miatt a kártyás vásárlás sem ingyenes többé.

Érdekes hír volt, hogy a Fidesz betámadta az Elműt, hogy az listázza a munkavállalókat pártállás szerint, az Elmű szerint félreérthettek a szabadságolások kapcsán valamit.  Mint ahogy az is, hogy valahol eltűnt rengeteg benzin, négyszer akkora májusi üzemanyagforgalom-növekedésről számolt be a KSH, mint amiről a NAV tud. A kötelező benzinjelölés kusza története viszont tovább húzódik.

 
 27. heti záró  26. heti záró
 BUX 18 893
19 023
 OTP 4 832
4 755
 Mol 16 355 16 950
 Richter 35 350
33 950
 Magyar Telekom 314 340

A hét eseményeihez tartozik még, hogy a GVH-t kartellezni hívta a VM, mert az idén is lesz, az ennek megakadályozására létrehozott szervezet viszont nem ment el, Budai Gyula most neheztel rájuk. Kevésbé vidám hír, hogy Esztergomban megint kikapcsolják a közvilágítást a város tartozásai miatt és leáll a dorogi Sanyo gyár, ötszáz ember kerül utcára, beindulnak a kilakoltatások is. Az sem túl szívderítő, hogy eladják a megszűnő Vidám Park játékait, miközben egekben az olajár és Portugália is egyre nagyobb bajban van.

De ne szomorkodjunk, amikor bejegyezték a Malév utódjának szánt titokzatos új magyar légitársaságot, ami Sólyom néven fog szárnyalni. Bár arról egyelőre semmi hír, hogy az állítólag arab sejkek pénzéből, budapesti központból hosszú távú utakra prémiumutasokat szállítani kívánó cégnek mitől lenne sok gazdag átszálló utasa vagy hogy ennél pontosabban mi lehet az arab milliárdokat csábító üzleti modell.