Jöjj, energiacella!

2014.03.23. 07:41
Leminősíthetik Oroszországot az amerikai és európai szankciók után, a nagy energiaprojektek egyelőre úgy tűnik, nincsenek veszélyben. Lassan berendezkedhetünk a gyenge forintra, a kormány sem aggódik az árfolyam miatt látványosan, sőt iparpolitikát építenének a helyzetre. Tíz ponttal állt elő Orbán, bűnnel kikövezett út vezet a magyar macskák tányérjához.

Hamarosan leminősíthetik Oroszországot. A héten a Fitch és az S&P is jelezte, hogy az orosz adósság besorolása elvesztheti a BBB osztályzatát, a Krím helyzete miatt ugyanis nagyon megugrottak a geopolitikai kockázatok. Az amerikai és az EU-szankciók Oroszországgal szemben visszafoghatják az oroszországi befektetéseket, tovább gyorsíthatja a tőkekivonást. Pedig már így is ömlik ki a tőke Oroszországból, az év eleje óta 50 milliárd dollárt vontak ki. Elemzők szerint ennek könnyen recesszió lehet a vége.

Paksot nem érinti

De hiába nézi homlokráncolva az EU az orosz folyamatokat, több uniós országnak sem érdeke a kereskedelem túlzott korlátozása, és úgy tűnik, hogy a szigor a nagy európai energetikai projektekre sincs hatással. A német RWE olaj és gázipari részlegét nagyjából 5,1 milliárd euróért az oroszoknak adja, és töretlenül zajlik a paksi bővítés előkészítése is. Orbán Viktor szerint a beruházás felfüggesztése egyáltalán nem került szóba az orosz szankciókat tárgyaló brüsszeli EU-csúcson.

Pedig még néhány éve is az oroszoktól féltettük a magyar energetikát, az állam elképesztő összegeket áldozott például arra, hogy kitegye a Szurgut szűrét a Molból és megvegye a magyar cég 21,22 százalékos részvénycsomagját. Most számításaink szerint éppen 226 milliárdos bukóban vagyunk az ügylettel, de jöhetnek még szebb napok a Molra és a forintra is.

A forint ugyanis továbbra sem kap erőre, a hetet a hétfői kezdésnél kissé alacsonyabb árfolyamon fejezte be. Pénteken délután az euróval 313,14 forinton kereskedtek, a múlt pénteki 315 forintos, két éves csúcs után. A Budapesti Értéktőzsde indexe pluszban zárt a héten, bár a nagy papírok közül csak az OTP és a Richter tudott erősödni.

Matolcsy, a forintgyengítő

A gyenge forintért azonban nem csak a nemzetközi helyzet a felelős, a piac arra számít, hogy Matolcsy Györgyék még mindig nem állnak le a kamatcsökkentéssel. A Reuters által megkérdezett elemzők többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa jövő keddi ülésén 0,1 százalékpontot vág majd az alapkamaton.

   11. heti záró 12. heti záró
BUX 16 157 16 759
OTP 3623 3850
Mol 12 380 11 950
Richter 3436 3887
Magyar Telekom 316 309

Hogy a forintot gyengítő, kamatcsökkentő vonal végiggondolt-e Matolcsyék részéről, abban Wiedermann Helga könyve után már végképp nem lehetünk biztosak. A jegybankelnök egykori kabinetfőnöke ragaszkodik ahhoz, hogy könyve - amelyben Matolcsyt akaratlanul is egy meglehetősen felelőtlen embernek festi le - nem fikció, hanem tényregény, némi művészi szabadsággal. A könyv szerint az egykori gazdasági miniszter bankároknak fecsegte ki az IMF-titkot, az Együtt-PM feljelentés is tett bennfentes kereskedelem miatt.

760.gif
Fotó: Szarvas

Bár a devizahiteleseknek fáj a gyenge forint, a kormányt érzékelhetően egyre kevésbé zavarja a mostani árfolyam, Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter a héten már egyenesen a gyenge forint előnyeiről beszélt, iparpolitikát építenének rá. Mindeközben nem igazán készül a korábban beígért adósmentő csomag, és mint most kiderült, Lázár Jánost is csak elragadta a hév, amikor a devizahiteles autósok megmentéséről beszélt. Orbánék cáfolták az élénk fantáziájú államtitkárt.

Fidesz-program: folytatjuk

Jelentést írt Magyarországról az IMF, szerintük sikerült csökkenteni a sérülékenységünket, azonban továbbra is magas az államadósság szintje és az ország külső finanszírozási igénye. Az ország emellett rá van szorulva a külföldi forrásokra és a feltörekvő piacokon kiújuló feszültségek is kockázatot jelentenek. Két százalékos növekedést várnak az idei évre, de hosszabb távon jöhetnek a gondok.

A GKI is veszélyekre figyelmeztet, az elemzők szerint beruházások nélkül ki fog fulladni a várható növekedés, és az amerikai gazdaságösztönző program fékezése is további hullámokat indíthat a piacokon. Kijött az új magyar dollárkötvény, ötszörös túljegyzés mellett adták az Államadósság Kezelő Központ aukcióján a 3 milliárd dollárért kibocsátott 5 és 10 éves futamidejű kötvényt.

Orbán Viktor meghidette a héten tíz pontját. Az újraiparosítás, a hazai bankrendszer és a többi régi sláger mellett nincs sok új elem a listán. A miniszterelnök szerint egyébként választási programjuk is összefoglalható egy szóban: "folytatjuk". A választások hevében amúgy olyan pénzeket is odaígérnek, amelyeket már másnak odaadtak, 140 milliárdot tolnának startupokba, 250 milliót osztanak szét a földprogramban.

Lesz energiacella

Összességében három százalékkal kevesebb élelmiszert vettünk egy év alatt, mint egy évvel korábban, kétszer annyian éheznek, mint pár éve. A rendszeres fizetések fél százalékkal nőttek, 150 ezret kapunk kézhez átlagosan. Mondjuk infláció lényegében nincs, a kormány intézkedései tartják átmenetileg alacsonyabb szinten a magyar árakat.

Történt néhány érdekes dolog a céges világban is. Úgy tűnik, a volt malévosok nem jutnak a pénzükhöz, 2,6 milliárdos közbeszerzést nyert a Közgép, ők építik a somi hulladéklerakót. Az építőiparban tevékeny KÉSZ Csoport veheti meg a Praktikert, megbüntették az Oscillococcinumot reklámozó cégeket, mert félrevezették a fogyasztókat, mégsem előzhető meg vele az influenza. Baj van az IKEA-s baldachinnal is, életveszélyes az áruház néhány gyerekágya, sürgősen viasszahívják az összeset. Széles Gábor szerint lesz energiacella.

A héten újabb területről írtunk, ahol rengeteg áfacsaló garázdálkodik, ezúttal az állateledeles csalókat vettük elő, infografikán mutattuk meg az elcsalt áfa útját.