Ők mentik meg a korosztályuk becsületét?

2022. május 5., 17:59 Módosítva: 2022.05.06 09:14

A Carson Coma még a hatvanas években az Omnia presszóban időgéppé alakított egy szputnyikra emlékeztető kávéfőzőt, és egy nyolcvanas évek közepi videó diszkójában találta magát, amely emlékeztetett a Stranger Things kisvárosi plázájára, de ezúttal nem egy szovjet űrszörny ijesztgeti a tiniket a föld alatti járatában, hanem a Dead Or Alive félszemű kalóza.

Szóval a zenekar egy kvantumugrással megérkezett a nyolcvanas évek kisvárosi presszójába, amely napközben kocsma, este presszó, éjjel pedig videódiszkó.

Hölgyeim és Uraim! Megjelent a Carson Coma Digitális / analóg című új albuma!

És persze miért kéne megmaradni ugyanabban a hangképben, ha már úgyis olyan jól áll a komáknak a szerepjáték? De mit takarhat a Digitális / Analóg cím?

Tovább

A Chili még mindig mar – RHCP: Unlimited Love

2022. május 4., 16:45 Módosítva: 2022.05.05 11:34

A Red Hot Chili Peppers a rock and roll utolsó világszenzációja. Ha a tagok heroinozási hajlamán múlik, a Nirvanával együtt megsemmisülnek, és a rockzene lombozatának ez a legmagasabb koronája kihal. Pedig a Chili Peppers az első hat évében nem úgy tűnt, mint ami egy nap a műfaj halhatatlanjává válik, de csak az értük civilben rajongó gitáros-dalszerző, John Frusciante csatlakozásáig. A legnarcisztikusabb és legmegjátszósabb RHCP-észosztókon kívül mindenki kétféle Chili-albumot tart számon: a Frusciante részvételével készült lemezeket meg a többit. 

Egy Red Hot Chili Peppers-lemez megjelenése tehát nem feltétlenül nagy szám, az volt 1989-től 1991-ig, az volt 1999-től 2006-ig, és az mostantól,

Tovább

Mocskos idők egy szőke lánnyal – Bulizzon velünk A besúgó főcímzenéjére!

2022. május 3., 16:06 Módosítva: 2022.05.04 10:52
Végre megjelent a Menyhárt Jenő underground csatadalával készült klip a sorozat legvagányabb karakterének előadásában. Először az Indexen a videó.

Egy hónapja debütált A besúgó című sorozat az HBO Max felületén. Azóta kicsit mind retrólázban égünk, és mosolyogva szemléljük azokat a dolgokat, amelyek a nyolcvanas években kerültek parkolópályára: puncsszelet, zsíros deszka, betűrt pólók és az akkor aktuális zenék.

A sorozat főcímdala az Európa Kiadó ikonikus száma, a Mocskos idők lett. Még jóval a premier előtt, amikor megjelent az első teaser videó, már (újra) beleivódott a fülünkbe ez a nóta, azonban akkor nem az eredeti verzió csendült fel a beharangozó képsorok alatt, hanem egy női hang előadásában hallhattuk, hogy „Helló, baby, te nyomorult állat!”. A sorozatban van egy jelenet, amely magyarázatot ad a teaser videó alatti dalbetétre.

Tovább

A korong talán még egy dalt elbírt volna, hogy jöjjön a katarzis

2022. május 1., 07:40 Módosítva: 2022.05.01 14:33

Aki szereti a keményebb műfajokat, aki szereti a metált, aki szereti az érdekes ötleteket és ha letépik az arcát, az jó helyen jár.

Üdvözlök mindenkit, ez itt a Nest of Plagues és az új albumuk, a To Kill A God. A srácokkal még januárban beszélgettem új daluk kapcsán (itt olvasható). Szóba került az eddig megtett út, és hogy mit várnak a közeli, vagy épp távolabbi jövőtől. Az új lemez itt van, elkészült és csupán arra vár, hogy a közönség belemélyeszthesse a méregfogát, essünk is neki!

Tovább

Összetörtek néhány szívet, majd megházasodtak

2022. április 29., 13:27 Módosítva: 2022.04.30 07:14
8

Azt írta Umberto Eco a Loana királynő titokzatos tüze című könyvében, hogy a képregényekben látható crack szókép úgy visszhangzott fel benne, mint valami ígéret, mely egy másfajta világgal kecsegtet. A walesi Stereophonics Oochya! című albumának borítója is a comicsok szóképét idézi, és azt jelenti, hadd legyen!

Hogy a lemez olyan-e, ami egy másik világ ígéretét hozza el, nos, ezt nem mernénk kijelenteni, de azt igen, hogy a 25 évvel ezelőtt megjelent Word Gets Around című debütáló albumuk után a Stereophonics még mindig meg tud lepni minket.

Főleg azzal, hogy a zenekar még mindig képes tisztességes, korrekt lemezeket írni. Ez nem azt jelenti, hogy a tizenkettedik stúdióalbumuk, az Oochya! revelatív lenne, de azt nyugodtan mondhatjuk, hogy magabiztosan teljesít.

Tovább

Itt a legújabb Bagossy Brothers Company-dal klipje, a Csillag az égen

2022. április 28., 09:55 Módosítva: 2022.05.01 21:31
1833

Ismét lélekzenével jelentkezik a Bagossy Brothers Company. A Csillag az égen című dalukhoz készült klipet a Svábhegyi Csillagvizsgálóban forgatták, ami abból a szempontból érthető is, hogy a dal a párkapcsolatról, két ember összecsiszolódásáról szól, az emberek sorsát pedig – vannak, akik úgy tartják, hogy – odafent, a csillagokban írják, a nagy dolgok az égben köttetnek.

A klipben a végtelen tér nem annyira véget nem érő, mint inkább rész és egész elválaszthatatlanságának példázata. És ahogyan a csillagászok kutatják és elemzik a bolygók, holdak és galaxisok rendszerét, próbálják megérteni a világegyetem működésének lényegét, egy párkapcsolat ugyanígy feltérképezhető és elemezhető. Minderről így vall Bagossy Norbert:

Kimeríthetetlen téma két ember összecsiszolódása. Mindig van fentebb és lentebb is, egy hullámvasút, amin néha megpihenhetsz az egyenes részeken, aztán a felvezető úton már izgalmasan várod a zuhanást. Vizuális típus vagyok, és álmodozó. Abszolút a szemem előtt van, ahogyan az ember felmászik egy végtelen létrán, hogy lehozza a legfényesebb csillagot a párja számára. Persze önmagában a csillag nem elég, kell hozzá az is, hogy szüntelen figyelmesek tudjunk maradni. Számomra ezek érdekes párhuzamok, és mindig tudnak újat tanítani.

A Bagossy Brothers Company dalának klipjét, a Csillag az égen címűt ezúttal is a Sáji Róbert és Márton László operatőr-rendező páros készítette.

Tovább

Legálisan átélhető bódult pillanatokat ígér egy élesztőgyár

2022. április 27., 14:34 Módosítva: 2022.04.28 09:00
111
A halandóság áldásán merenghetünk a tavasz legizgalmasabbnak ígérkező, ingyenes koncertjén.

Folyamatosan változunk, minden döntésünkkel haladunk egy irányba. Néha jó megállni egy pillanatra, és tudatosítani magunkban a saját utunkat, kívülről vizsgálva az életünket indulni el egy belső utazáson. Ennek a fókuszált állapotnak a megteremtésében rengeteget segíthet a zene vagy egy olyan vizuális élmény, amelynek hatására felszabadulnak a gondolatok. Most ezt az élményt egyben kaphatjuk meg, méghozzá egy különleges zenei kísérleten.

Egyedülálló művészeti és közösségi eseményt terveznek egy győri művésztérbe, egészen pontosan a Torula kertjébe, ahol 2022 májusában egy kivételes, térhangzású zenés előadást tartanak. A három részre tagolt műsor alatt egy zenei kísérlet részesei lehetünk, amelynek keretében garantáltan kilépünk a komfortzónánkból, és együtt tapasztalhatunk valami egészen különleges, olykor már-már furcsán szürreális élményt.

Tovább

Három napig a jazz-zenéé a főszerep

2022. április 27., 13:45 Módosítva: 2022.04.27 21:03
22
Koncertek és kerekasztal-beszélgetés várja a jazz szerelmeseit.

A hazai kezdeményezésű Jazznap.hu, az UNESCO nemzetközi jazznap megünneplésére rendezett koncertfolyam a koronavírus-járvány miatt tavaly a virtuális térbe kényszerült, ahogyan egy évvel előtte is csak online volt lehetőség az ünneplésre.

Herbie Hancock az UNESCO, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének jószolgálati nagyköveteként 2011-ben indította útjára az International Jazz Day nevű kezdeményezést. Azóta világszerte április 30-án ünneplik a műfajt, tavaly már 155 ország csatlakozott hivatalosan saját rendezvényeivel, a mindig máshol rendezett központi gálán pedig Hancock és világhírű zenésztársai szerepelnek élő közvetítésben.

Tovább

Tengerre néző börtön és minden, ami kell

2022. április 26., 21:03 Módosítva: 2022.04.27 09:11
149

„Üresnek látszik a vászon, pedig rajta van minden, ami kell” – énekli Kiss Llászló a Kép című dalban, amely az április 20-án megjelent Vagy sehol című lemezén hallható. Kiss Llászló vásznán főleg az elmúlás színeit látjuk, a tenger kékjét, de látunk egy arcot is, amelyben tükröződik a magyar rock and roll elmúlt negyven éve.

Kiss Llászló a magyar underground két meghatározó zenekarában, az URH-ban és az Európa Kiadóban is játszott. 1994-ben elhagyta az országot, és Ausztráliában telepedett le.

Néhány éve visszatért, és nemcsak azért, hogy vendégeskedjen az Európa Kiadó koncertjein, hanem azért is, hogy a szólólemezét befejezze, és megmutassa, milyen lehetett volna az ő világa, amelyben nem csak a Szem és száj és az Elmentek a fiúk című, az Európa Kiadónak írt dalok szólalnak meg.

Kiss Llászló az Index vendége volt, az arútluK podcastban idézte meg a régi és eljövendő időket. Ha nem hallotta volna, ide kattintva  megteheti.

Tovább

Idegesítő dalok, mégis akaratunkon kívül dúdoljuk azokat

2022. április 26., 07:40 Módosítva: 2022.04.27 06:47
49

Ismerős az az érzés, amikor egy olyan dal megy egész nap a fejedben, amit legszívesebben elfelejtenél? Legutóbb VALMAR és Szikora Robi közös dalánál, az Úristennél éreztük ezt, amiről eszünkbe jutottak az elmúlt húsz év legdallamtapadósabb alkotásai.

Minél elérhetőbb a zene, annál több egyslágeres előadó került ki a zeneiparból. Ezek az énekesek és zenekarok gyakran tényleg csak abból az egy dalból élnek meg, ami vezette a toplistákat vagy elterjedtek az interneten. Ezek a slágerek pedig szinte mindenkinek önkéntelen dallamtapadást okoztak.

Tovább

Túlélni mindent a megrepedt ég alatt

2022. április 25., 08:08 Módosítva: 2022.04.26 08:47
23

Én vagyok a nyíl – írja Sylvia Plath az Ariel című versében. Erre is reflektál a The Smiths egykori dalszerzője, Johnny Marr a szintén Ariel címet viselő szerzeményében. Marr azt mondja:

Ariel, Isten tudja, hogy mindent bebizonyítottál, Ariel, nem hagyják, hogy valaha is győzz.

Plath a kilőtt nyílvesszőhöz hasonlítja magát, és ez áll Marr-ra is: ő is egyenesen halad a célja felé, de míg Plath az önmegsemmisítést választotta, a manchesteri gitárzseni a munka mámorában talált magára. Erről is szól új, Fever Dreams Pts 1-4 című lemeze.

Tovább

Olyan az album, mint az időjárás: napos, meleg, esős, nyirkos

2022. április 24., 13:03 Módosítva: 2022.04.25 11:17
27

Néha nincs szükség többre, mint egy kis nyugalomra. Thomas Rhett ezt meg is adja. A popzenét countryval keverő énekes új albummal érkezett Where We Started címmel, ami méltán passzol eddigi munkásságának sorába. Rhett zenéjének érdekessége, hogy nem mindig adja meg a napsütötte countryhatást, sokszor inkább egy kellemesen begubózós, esős nap dallistáján kaphatna előkelő helyet.

Aki szereti a laza és érzelmes zenéket, annak biztosan tetszeni fog ez az album is. Kicsit olyan, mintha a kétezres évek elejéről érkezett volna egy kis countrys Bon Jovi-hangzás, amit belekeverünk az abszolút rádiópopba, Ed Sheeranbe és a Jonas Brothersbe.

Tovább

Amikor nemcsak az éjszaka, hanem a hajnal is félelmetes

2022. április 23., 21:00 Módosítva: 2022.04.24 07:29
67

Állítólag közvetlen hajnal előtt a legsötétebb az éjszaka. Jack White a hajnali fénytől is retteg, mert mi van akkor, ha ebben a fényben meglátná, hogy a háza, az élete éppen romokban áll.

Erről is szól a Fear of the Dawn című új albuma, melynek borítóján egy ház romjait láthatjuk, illetve egy elegáns férfit, elegáns autójával. A legsötétebb éjszaka után a még sötétebb hajnalt.

Jack White szereti színekre bontani a világot. Legfontosabb zenekara, a White Stripes is csak a piros-fehér színkóddal dolgozott, most pedig a kék-fehér arculati elemekre fókuszál, haját is kékre festette, és újabban a munkáit is jól kétfelé választja.

Tovább

Egy csomó fellépőt jelentett be az EXIT Fesztivál

2022. április 22., 18:56 Módosítva: 2022.04.23 06:07
20

Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea és James Arthur is fellép az idei EXIT Fesztiválon. Közel 40 programhelyszín és több mint 1000 fellépő várja majd a bulizni vágyó közönséget július 7-étől a péterváradi erőd falai között.

Tovább

WAVY Budapest – hullámzás az underground és a mainstream között

2022. április 20., 20:55 Módosítva: 2022.04.21 08:18
1

A WAVY Budapest kollektíva néhány hónapja kezdte karrierjét abban a formában, amiben most láthatjuk őket. A Hajógyár Zene x Látvány elnevezésű programsorozatának legutóbbi eseményén ők rappelték a talpalávalót Kerényi Virág divatbemutatójához, amely a rendezvény látványrészét biztosította.

Az est műsorvezetője Szigeti Zsófi (Solére) volt, az ő meghívására jöttek el a csapat tagjai, többször is kiemelték az este folyamán, hogy jóbarátok, gyakran járják együtt az éjszakát. Bár a csapat már túl van három Toldiban rendezett telt házas bulin, az A38 hajó színpadán először léptek fel abban a felállásban, amelyben a jövőjük egy részét is tervezik.

A csapatban, amely elsősorban az alternatív hiphop műfajban alkot, vannak előadók (Co Lee, Aminon, Kebab), producerek és DJ-k (Blaize, Ezial, Buku), de mivel a zene mellett a megjelenésre és az arculatra is nagy hangsúlyt fektetnek, van külön vizuális megjelenésért felelős (Quan) és a sajtómegjelenéseket koordináló, emellett fotósként, videósként közreműködő tag is (Yungmatka). Az arculatot támogató promóciók és események hivatalos fotódokumentációjára külön kétszemélyes csapat állt fel Szabó János és Kalicz Máté személyében.

Tovább

Veszélyes gyógyszerek születésnapra

2022. április 20., 18:45 Módosítva: 2022.04.20 20:22
74

Az ölelés csak egy másik módja annak, hogy elrejtsd az arcodat – énekli Brian Molko a Placebo Hugz című felvételén, amely a zenekar Never Let Me Go című új albumán hallható. A rock and rollban minden bonyolult gitárszóló olyan, mint egy ölelés, talán ezért is van, hogy nehéz a rock and roll szorításából szabadulni.

Főleg akkor, ha olyan albumok jelennek meg, mint amilyen a cyberrock hatású Never Let Me Go.

A Placebo kilenc évvel a 2013-as Loud Like Love-ot követően jelentkezett új albummal. Sokan azt gondolták a 2016-os A Place For Us To Dream című dupla válogatásuk után, hogy az életmű kerek, lezárt és folytathatatlan, de a Never Let Me Go mindenre rácáfol.

Tovább

Tud-e határtalanul szeretni egy szexfüggő exdrogos?

2022. április 19., 18:51 Módosítva: 2022.04.20 12:42
43

Közismert, hogy bizonyos, évmilliókkal ezelőtt felrobbant csillagok fénye csak most érkezik meg a Földre. A rock and roll is fel tud robbanni a színpadon, ahogy a csillagok is, főleg, ha olyanok játsszák, mint a Red Hot Chili Peppers.

És vannak olyan fények is, amelyekkel írni lehet az éjszakában.

Ezekhez nem kell isteni energia, elég csak beüzemelni egy neonfeliratot. A Red Hot Chili Peppers Unlimited Love című új lemezének borítóján is neonfelirat vibrál, amely a határtalan szerelem üzenetét írja bele az éjszakába.

Nemcsak az a szenzáció, hogy a RHCP új lemezzel jelentkezett, hanem az is, hogy több mint egy évtizede fizetés nélküli szabadságon lévő gitárosuk, John Frusciante visszatért a zenekarba. Frusciante először 18 évesen, Hillel Slovak halála után csatlakozott a Red Hothoz, és karakteres játékával a zenekar kulcsfigurája lett. Nélküle nincs Mother's Milk, sem Blood Sugar Sex Magik. 1992-ben kilépett, hogy aztán diadalmasan térjen vissza, kulcsszerepet vállalva az 1999-es Californication lemezen, majd újra bedobta a törölközőt a 2009-es Stadium Arcadium című dupla album turnéja után.

Tovább

Koronavírusban halt meg az ismert amerikai rapper

2022. április 18., 22:21 Módosítva: 2022.04.19 14:13
15
Április 17-én, 55 éves korában meghalt Keith Grayson, művésznevén DJ Kay Slay. A zenész koronavírus-fertőzésben vesztette életét.

Ötvenöt éves korában vasárnap meghalt DJ Kay Slay, polgári nevén Keith Grayson, amerikai lemezlovas és zenész.

Grayson még tavaly decemberben került kórházba, miután megfertőződött a koronavírussal. Az utóbbi időszakban úgy tűnt, talán javul az állapota, azonban a szervezete végül feladta a küzdelmet.

Tovább

Neki köszönhette karrierjét Little Richard, 104 évet élt a legendás zenész

2022. április 18., 17:48 Módosítva: 2022.04.18 21:43
7

Április 15-én, 104 éves korában meghalt Art Rupe zenész, üzletember és producer, aki többek között Little Richard karrierjét is elindította – írja a Los Angeles Times.

Tovább

Meghalt a híres blueszenész

2022. április 18., 16:31 Módosítva: 2022.04.18 20:31
1
Hatvannyolc éves korában meghalt Bill Bourne kanadai blues- és folkzenész. Korábban a kanadai Grammyként ismert Juno-díjjal is kitüntették.

Az albertai Red Deerből származó zenész már régóta rákkal küzdött, az utóbbi hónapokban szülőhelyén adománygyűjtést is rendeztek neki, hogy pénzt kerítsenek a kezelésére. Szombaton azonban végül elhunyt.

A családja és a szeretet vette körül, békésen és méltósággal távozott oda, ami az élet után következik

– áll a hozzátartozói által kiadott közleményben. A közösségi médiában zenésztársai is elbúcsúztatták Bill Bourne-t.

Tovább

Jöttek a srácok, és akarva-akaratlanul leadtak egy frankót

2022. április 17., 18:41 Módosítva: 2022.04.18 06:12
1

És itt van, és itt van és itt van! Az SHM, a Swedish House Mafia egy évtizede halogatott, váratott és tologatott albuma áprilisra, a buliszezon kapujára elkészült, hogy nyáron az EDM és a house-zene szerelmesei lerombolhassák rá az összes fesztivál összes táncterét. Megvallom az őszintét, egyszerre voltam lelkes és szkeptikus a lemezzel szemben, hisz nagyon kíváncsi voltam, Angello Ingrosso és Axwell hármasa mit hoz ki belőle, de fogalmazzunk úgy, hogy az urak hoztak egy olyan színvonalat, ami elvárható volt tőlük.

Kezdésnek egy kis vérfrissítés, mielőtt belevágnánk, hiszen pár hete már írtunk róla, hogy a Swedish House Mafia visszatér, új albumot jelentett be, és néhány single-t is kidobott ezt promotálandó olyan nevekkel kooperálva, mint Sting vagy a The Weeknd (erről bővebben itt lehet olvasni).

Ezeknek a daloknak kellemesen pozitív volt a fogadtatása, persze egy ekkora supergroup visszatérése nem maradhat visszhang nélkül. A föld talán nem remegett bele, de azért a váratlan meglepetésfellépésük felkorbácsolta annyira a kedélyeket, hogy idén nyáron már rengeteg prominens színpadon láthatjuk őket, és rázhatjuk le magunkról a mindennapi agygörcsöt olyan ütős dalokra, mint a One (Your Name), a frissen debütált Mouth To A Flame és a Redlight, valamint a mindenki által jól ismert Don’t You Worry Child.

Tovább

Frenk ejakuláló trombitával trippel új klipjében

2022. április 16., 10:58 Módosítva: 2022.04.17 06:39
128

Frenk a kádban. Vékony srác, habtól csöpögő ujjai között füstöl a cigaretta. Csillaghálóról énekel klasszikus dallamvezetéssel. Az Éjjeli utazás című új számát simán elénekelhetné Poór Péter 1981-ben, ha lenne időgép, és Antal Imre meg tudná magyarázni a felkonfban, mit jelent a szöveg.

A harsonás részt bármikor el tudnák adni nekem azzal, hogy erre csajozott Belmondo a Zsaru vagy csirkefogó? egyik jelenetében.

Ez a dallam olyan szép, mint a bolyongó égitestek

 – énekli Frenk, és fröcsög a hab a trombitából. Nem kevésbé dekadens, mint a harmincas évek Berlinje, plusz, ha a főszereplő épp nincs a kádban, trikója, sminkje, egész valója a Kabarét idézi, vagy egy abszintos francia éjszakát. 

A szöveget és a szemtelenül magabiztosan más kort idéző stílust figyelve talán nem véletlenül jut eszembe, hogy ez egy jól beállt sláger, fittyet hány mindennek, röpül és nevet. Jó, hogy van ilyen.

Az Éjjeli utazás Frenk ősszel megjelenő Abszolút szabadon című lemezére készült, amely már a hetedik albuma. Maga úgy fogalmaz, hogy az új klippel debütáló szám a lemez „egy könnyedebb darabja”.

 

Tovább

A zaj, ami elől nem lehet elmenekülni

2022. április 15., 16:10 Módosítva: 2022.04.16 09:55
19

’’Az In/Out/In című, alapvetően instrumentális felvételeket tartalmazó új Sonic Youth-lemezben nem maga a hanganyag a legizgalmasabb, hanem az, hogy ez egy életjel, és még az sem kizárt, hogy egyszer újra összeáll a poptörténet talán legjobb noise-rock zenekara.

Ránézésre a jammeléseket rögzítő, 2000 és 2010 között készült anyag egy EP, hiszen csak öt számot tartalmaz, de a felvételek között több, tízpercesnél is hosszabb kompozíció található, és a maga több mint negyven percével ez igenis nagylemez.

A Sonic Youth mindig is szerette a végtelenített szólókra emlékeztető zajköltészetet, amelyeket már az 1986-os EVOL óta szépen kibalanszíroztak hagyományos popstruktúrákkal, sőt sima indie-rock slágerekkel.

Tovább

Meghalt Tim Feerick, a Dance Gavin Dance basszusgitárosa

2022. április 15., 10:32 Módosítva: 2022.04.15 21:16
2

Közösségi oldalán értesítették közönségüket a Dance Gavin Dance tagjai, hogy szerdán elhunyt a zenekar 34 éves basszusgitárosa. 

Összetörve tudatjuk, hogy barátunk, basszusgitárosunk, Tim Feerick tegnap este meghalt 

Tovább

Megújul a Sziget Fesztivál egyik legizgalmasabb bulihelyszíne

2022. április 15., 09:58 Módosítva: 2022.04.15 15:50
26

A korábbinál nagyobb és sokkal látványosabb köntösben tér vissza a Sziget Fesztivál egyik legizgalmasabb programépítménye, az underground elektronikus zene epicentruma, a Samsung Colosseum – olvasható a szervezők közleményében.

Az Európában már komoly hírnevet szerzett egyedi helyszínen fellépő művészek sorában ott lesz Ben Klock, Joris Voorn, Sasha, Matador és a már korábban bejelentett Nina Kraviz, Kölsch és – sok további DJ mellett – Seth Troxler.

Tovább

A Red Hot Chili Peppers új albuma vezeti a Billboard 200-as listáját

2022. április 15., 06:35 Módosítva: 2022.04.15 12:36
15
Az április elején megjelent Unlimited Love az első lemez a 2006-os Stadium Arcadium óta, amely listavezető lett.

A Billboard 200-as lista a Luminate adatelemző cég által meghatározott és összeállított albumegységekben mért fogyasztás alapján rangsorolja a hét legnépszerűbb albumait az Egyesült Államokban. Az április 1-jén megjelent album a cég adatai szerint 97 500 albumegységgel végzett az április 7-ével végződő héten – írja a Billboard.

A Red Hot Chili Peppers április elején megjelent albuma a zenekartól az első lemez a 2006-os Stadium Arcadium óta, amely listavezető lett. Érdekesség, hogy azon játszott utoljára a legendás gitárosuk, John Frusciante, aki több mint egy évtizedes kitérő után talált vissza a világhírű együtteshez. A zenekar június 15-én Budapesten ad koncertet.

24 órás bulifolyammal ünnepel a Halott Pénz a STRAND-on

2022. április 13., 12:47 Módosítva: 2022.04.13 17:37
2

Saját nappal ünnepli a STRAND Fesztiválon 18. születésnapját a Halott Pénz: augusztus 20-án 18 koncerttel és programmal várják a közönséget Zamárdiban.  

A Halott Pénz Fesztivál 24 órás buliján mások mellett Krúbi, a ByeAlex és a Slepp, Dzsúdló, a Supernem és a hiperkarma, tábortűz és kertmozi is szerepel az egész napos programban, amelynek része a Balaton legnagyobb tűzijátéka is. 

Tovább

Csinálnak egy rakat baromságot, botrányt, aztán megöregszenek

2022. április 10., 07:58 Módosítva: 2022.04.11 06:02
39

Igen, igen, vannak olyan pop előadók, akik ízlésesen tudnak öregedni, és vannak, akik nem. A Disney hercegnőknek ez kifejezetten nehéz, mert mikor a szokásos tévés karrierből átnyargalnak a zenei arénákba, sokszor elvesztik a realitásérzéküket. Csinálnak egy rakat baromságot, botrányt, néha a menedzserek tanácsára, néha pedig csak azért, mert nem tudnak mit kezdeni magukkal, feldolgozni a nyomást, ami rajtuk van. Húsüzembe kerülnek, ahol ők csupán termékek, semmi több.

Ezeknek a pokloknak minden bugyrát bejárta már Miley Cyrus, aki ráadásul mint Billy Ray Cyrus lánya is meg lett bélyegezve, egy rocksztár fater alól pedig kinőni, főleg zenészként, nem könnyű feladat. Miley is meg kellett küzdjön ezzel a helyzettel, de mára talán elmondhatjuk, ha zenei minőségben szubjektív is, hogy túllépett-e apján, népszerűségben minden bizonnyal sikerült.

Nála kifejezetten érdekes az „öregedés” ténye (még nincs harminc sem, így elég nehéz ezt grimaszolás nélkül leírni), hiszen tinédzserkora óta kipakolták a kamerák elé. Inkább az a szokatlan, hogy ő igyekezett a közönségét a sima poprajongók szintjéről kibővíteni.

Tovább

Carson Coma-klip készült A besúgó című sorozathoz

2022. április 7., 21:30 Módosítva: 2022.04.08 13:45
12
A KFT zenekar Bábu vagy című számát dolgozta fel a Carson Coma zenekar, amelyhez klip is készült.

Az alkalom, amely miatt ez a harmincéves muzsika új hangszereléssel és előadással aktualizálva lett, nem más, mint az HBO új magyar sorozata, A besúgó.

Szentgyörgyi Bálint író-rendező gondolt egy merészet, és a történelemórák vakfoltjáról, a rendszerváltás előtti időkről írt egy történetet. A besúgó április 1-jén debütált 61 országban, és már most kijelenthető, hogy közönségkedvenc alkotás született, aminek az egyik oka biztosan a nosztalgiafaktor, amit a képi világon kívül a zeneválasztás is támogat.

Tovább

Ez iszonyat, mondja Pajor Tamás, és a háborús borzalomról énekel

2022. április 7., 17:01 Módosítva: 2022.04.08 11:36
492

Majdan címmel új dallal jelentkezik a Prédikátor. Születését az orosz–ukrán háború ihlette, a hozzá készült klip felvételeit Jászberényi Sándor haditudósító forgatta Ukrajnában. A fekete-fehér, sötét tónusú képek egy olyan embertelen világra vetítenek árnyékot, amelynek borzalmából egyre többen kényszerülnek arra, hogy otthonukat kulcsra zárva elhagyják hazájukat.

Ennek valóságára, a velünk élő lüktetésére világít rá a Prédikátor legújabb dala, amelyet Pajor Tamás előadásában hallhatunk.  A dal elkészültéről az énekes az Indexnek nyilatkozva azt mondta, hogy

legelőször a szándék volt meg, hogy írjak a háborúról, hiszen bár már nem tartozom a tinédzserek közé, de az én generációm életében sem volt példa ilyenre. Mikor elkezdtem, már akkor is rettenetes képek jöttek, azóta pedig háborús bűnöket, népirtást látunk. Ez iszonyat.

Pajor Tamás azt mondja, a Majdan című dalhoz az adta a konkrét szikrát, hogy a hírekben újra elé került a Majdan név, Kijev főtere, de a szó egyben érdekes hangtani összecsengést mutat a magyar jövő idő kissé archaikus változatával:

Így indult a vers, és épp volt nálam egy új zenei alap, egy fiatal tehetséges zenész, Csuka Kiko munkája, aki a kiváló énekesnő, Friderika fia. Ezt fejlesztette tovább egy másik kollégám, Reiner Szabolcs, a hangmérnöki részbe pedig ezúttal is beszállt egy nagyszerű alkotó és jó barátom, ifj. Balogh Ferenc (Hidden Kingdom).

Tovább