Roger Waters májusban Budapestre jön

2017. szeptember 26., 10:36 Módosítva: 2017.09.26 17:08
87

Roger Waters 2018-ban visszatér Európába vadonatúj, Us + Them turnéjával, melynek programja a klasszikus Pink Floyd-számok mellett új dalokat, valamint szólókarrierje legnagyobb sikereit tartalmazza majd.

Waters május 2-án lép fel a Budapest Arénában.

A turné az 1974-es dal, az Us And Them után kapta a nevét, amely a Pink Floyd egyik legsikeresebb albumán, a The Dark Side of the Moonon jelent meg.

063 699034768

Tovább

Jennifer Lopez egymillió dollárral segíti a hurrikánkárosultakat

2017. szeptember 25., 11:57 Módosítva: 2017.09.25 16:05

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk korábban, a Maria hurrikán pusztítása után válsághelyzet van a karibi térségben fekvő Puerto Ricóban. A helyreállítási munkálatok még hónapokig eltarthatnak, ezért gyűjtés kezdődött a rászorulók megsegítésére, amit Jennifer Lopez amerikai énekesnő egymillió dollárral támogatott.

Tovább

Bárcsak minden így öregedne!

2017. szeptember 24., 07:21 Módosítva: 2017.09.25 07:05
34
A Franz Ferdinanddal közös FFS után egy újabb nagyszerű albummal jelentkezett a Mael testvérek zenekara. A National továbbra is a harmincas értelmiségiek zenéjét írja, az Iron & Wine új lemezéről egy nyikorgó veranda jutott eszünkbe, a Scriptről pedig Justin Bieber és a One Direction, nagyon jó az új Satyricon, illetve bemutatunk egy osztrák-magyar albumot is.

Jövőre lesz ötven éve, hogy Ron és Russell Mael együtt zenélnek, és már 45 éve annak is, hogy Sparks néven teszik mindezt. Legnagyobb sikereiket a hetvenes években aratták, amikor Amerikából átköltöztek Londonba, ahol a glam rock sztárjaiként váltak ugyan ismertté, de a Sparksnak már akkor is sajátos stílusa volt, melyet aztán az évek múltával sikerrel alakítottak elektrodiszkóhoz, szintipophoz, vagy ami épp megtetszett nekik. Az új évezredben pedig nagyzenekaros irányba kalandoztak el, de az utolsó albumaikra zongorás, intelligens popdalok is jutottak, melyek azonban pont annyira szórakoztatóak, mint a 40 évvel ezelőtti slágerek. Legutóbb a Franz Ferdinanddal közös FFS albummal jelentek meg a nyilvánosság előtt, most pedig itt a 24. albumuk. 

Tovább

Meghalt a soulénekes Charles Bradley

2017. szeptember 23., 21:14 Módosítva: 2017.09.24 09:11
18

Szombat este, a rákkal való egyéves küzdelem után 68 évesen meghalt Charles Bradley, amerikai soul énekes – írja a Pitchfork.

A férfi gyomrában tavaly találtak rákos daganatot, ami miatt több koncertjét is le kellett mondania, de ekkor még azt mondta, ezt is le fogja gyűrni, csakúgy mint sok más akadályt az életében. A kezeléseket követően azonban a betegség visszatért és a májára is átterjedt, ez okozta végül az énekes halálát.

Tovább

Björk már megint mit művelt, te jó ég

2017. szeptember 23., 09:32 Módosítva: 2022.12.21 14:55
96
Minden héten összeszedjük, hogy mik voltak a legjobb videóklipek mostanában. Ez az e heti Videódiszkó.

Justice: Pleasure (18+)

rendezte: Alexandre Courtès

Megy rendesen az artisztikus hupákolás a Justice új klipjében (figyelem, többek között fedetlen keblek!), aztán a Pleasure klipje átmegy valami másba, amitől az embernek eszébe juthat David Cronenberg vagy a 2001: Űrodüsszeia, csak persze szexváltozatban. Értelme nincs sok, de kétségtelenül szép.

Tovább

Pajor Tamás meglépett a munkahelyéről

2017. szeptember 22., 14:58 Módosítva: 2017.09.22 21:13
772

"Pirosnál pénzt adok, kinyúlva taximból, így nem fáj úgy, hogy a kasztrendszer kasztingol" – énekli az Amen klipdalában Pajor Tamás, aki ezzel a pár sorral újra bebizonyította, hogy még mindig tud legalább olyan jó szövegeket írni, mint annak idején a Neuroticban tette.

Vissza a gyökerekhez című dal videójának elején az énekes még egy irodában babrál az egérrel, a fináléban pedig már egy motorcsónakon száguld a zenekarával. Pajor Tamás nemcsak a dalszöveget jegyzi, hanem ő rendezte a klipet is Szentkirályi György zenéjéhez. A videó a Stenken látható először.

Tovább

Az RHCP kedvenc magyar zenekara is megmutatja magát a világnak

2017. szeptember 22., 13:56 Módosítva: 2017.09.22 15:53
40

A tavalyi indulás után az ősszel ismét megrendezik a Budapest Showcase Hubot, amit azzal a céllal hoztak létre 2016-ban, hogy közelebb hozzák egymáshoz a környező országok zeneiparát, a környezőt egészen tágan értelmezve a V4-ektől a Baltikumon át a Balkánig.

De mi is az a showcase? "Nagyjából olyan, mint egy húspiac, ahol ki van pakolva minden zenekar, és ha ügyes vagy és jó kapcsolataid vannak, akkor olyan embereket is el tudsz hívni a koncertedre, akik számítanak és később tudnak segíteni előre jutni. (...) És közben lesz a városban három nap alatt egy csomó jó koncert, amire bárki jegyet válthat elég jó áron" – mondták nekünk tavaly a szervezők a rendezvény előtt.

A BUSH-on ezúttal is a térségünk ígéretes zenészei találkozhatnak promóterekkel, menedzserekkel, fesztivál- és koncertszervezőkkel, az esti koncertek mellett pedig a résztvevők napközben kerekasztal-beszélgetéseken, előadásokon és speedmeetingeken találkozhatnak egymással.

Tovább

Kecskeméten a Jobbik mondja meg, lehet-e kecskekoponyás pólót venni egy koncerten

2017. szeptember 21., 15:50 Módosítva: 2017.09.22 05:05
673

Kis város Kecskemét, ha ott egy képviselőnek becsípődik valami, annak következménye lesz, például az, hogy egy metálzenekarnak megtiltják, hogy a CD-jét és ajándéktárgyait árusíthassa a koncerten. A zenekar az Apey & the Pea, a helyszín a TEKA klub, a tiltás pedig Radics Tivadar kecskeméti jobbikos képviselőtől jött. 

Tovább

Frontember a háttérben

2017. szeptember 21., 15:39 Módosítva: 2017.09.21 18:53
48

A popzenében nemhogy hátrányt, hanem kifejezetten előnyt jelent öntörvényű, de tehetséges faszfejnek lenni; elég csak a beszámíthatatlan Jim Morrisonra vagy a falrepesztő beszólásairól elhíresült Liam Gallagherre gondolni. Andrew Eldritch nevét kevesebben ismerik, pedig ha valaki, ő aztán rászolgált erre a fajta hírnévre. És ő nem is úszta meg egy 27 éves korban elkövetett öngyilkossággal, hanem lábon hordta ki a faszfejségét.

Tovább

Lady Gaga elképesztő évéről film is készült

2017. szeptember 21., 04:27 Módosítva: 2017.09.21 10:45
24

Elég sűrű időszak áll Lady Gaga mögött. Tavaly októberben megjelent ötödik nagylemeze a Joanne, februárban pedig 100 milliós közönség előtt játszott a Super Bowl félidejében. Ebben az időszakban pedig végig kamerák követték, amiből készült egy dokumentumfilm a Netflixre, Gaga: Five Foot Two címmel. Ez szeptember 22-én nézhető a streaming szolgáltató felületein, a most megjelent előzetesből pedig kiderül, hogy mire lehet számítani.

Tovább

Lovasi: Tulajdonképpen itt pénzmosás folyik

2017. szeptember 20., 20:05 Módosítva: 2017.11.12 13:17
1550
Magyarországon nem valódi piaci alapon működik a könnyűzene, és bár most látszólag pezsgő kulturális élet van, a lufi le fog ereszteni – mondja Lovasi András. A Kispál és a Borz egykori, a Kiscsillag jelenlegi frontembere novemberben Lovasi 50 címen nagyszabású ülős koncertet tart. Hogyan jutott el a Fekete Lyuktól a színházasabb, szünettel megszakított nagykoncertig, mi a helyzet Tusványossal, és mi lesz Orfűvel a Kispál zenekar nélkül? Interjú.

Ötvenéves korára intézménnyé válik az ember? A Kossuth-díj kapcsán is mondtad, hogy attól olyan bácsi lesz, aki megkapja.

Tegezzük vagy magázzuk-e Lovasit?

Általában nem szoktuk, mert felesleges magyarázni, hogy az Index interjúalanyait a kész cikkekben miért tegezzük vagy magázzuk. Az alapszabály az, hogy a kész anyagban akkor is mindenkit magázunk, ha élőben tegeződtünk: a magázás távolságtartást és egyenrangúságot üzen, a hiánya egy amúgy komoly interjúnak is elveheti az élét.

Alapvetően két kivétel lehetséges: az egyik, ha a megszólaló gyerek vagy nagyon fiatal: ilyenkor annyira életszerűtlennek és ezért modorosnak tűnne a magázódás, hogy pont az ártana a hitelességnek. A másik kivételt azok a művészek, sportolók vagy esetleg egyéb hírességek jelentik, akikkel eleve olyan könnyed hangvételű és témájú a beszélgetés készül, hogy a komolykodó magázódás nagyon zavaró lenne.

Mostanában visszafogottabb életet élek, nem nagyon járok kocsmákba, fesztiválokon se nagyon maradok ott, szóval nem tudom, hogy reflektálnak rám. De nem hiszem, hogy intézménynek kéne nyilvánítani – meg hát ki a fene akar intézmény lenni? Az nem olyan jó érzés. Egyébként is, a most regnáló vagy feltűnő zenekaroknál egy-két pályatársam hatását ugyanúgy lehet látni. De persze ahogy például a maga műfajában a Tankcsapda egy lenyomat, úgy a mi műfajunkban lehet látni a nyomait annak, hogy mi voltunk, vagyunk. Azt a fajta közösségi aktivitást, ami bennem volt akár négy-öt évvel ezelőtt is, hogy kiadót csináltam, meg hogy volt egyfajta alkotói-szellemi holdudvara az egésznek, meguntam. Meg hát abban látom a hatásomat, amit például épp nálatok olvastam egy blogban, hogy ki a popzene tíz legkártékonyabb embere.

Tovább

Nő volt az Edda alapító-basszusgitárosa

2017. szeptember 19., 20:21 Módosítva: 2017.09.21 01:15
3008

Bár az Eddát ma már mindenki Pataky Attilához köti, a zenekar alapításában ő még nem vett részt. Ezt ugyan az együttes hardcore rajongói többé-kevésbé tudják, azt azonban valószínűleg csak nagyon kevesen, hogy az alapítók között volt egy nő is,

a banda első basszusgitárosa: Beély Katalin.
Tovább

Lopott dalszöveg miatt perelték be Taylor Swiftet

2017. szeptember 19., 17:07 Módosítva: 2017.09.20 13:36

Plágiumbotrányba keveredett Taylor Swift, miután egy dalszerződuó azt állította, az énekesnő Shake It Off című slágerének szövegét tőlük nyúlták, írja az NME.

Sean Hall és Nathan Butler egészen konkrétan a Playas Gon' Play című, 2001-es dalra utalt, amelyet ők írtak a 3LW (3 Little Women) nevű, amerikai lánytrió számára.

Tovább

Laza ugrálás, bomba jó hangulat

2017. szeptember 19., 14:00 Módosítva: 2017.09.19 16:49
255

A félig japán származású, egyébként a Music FM lemezlovasaként is tevékenykedő, hip-op/r&b/trap/mombahton stílusokban utazó DJ Nara megcsinálta első számához az első videóklipjét is, amiben rajta kívül még feltűnik egy csomó ismert arc, például Columbo (Irie Maffia, Brains), Zeek, és MC Kemon (szintén Irie Maffia) is.

Tovább

Tévedésből punkzene került Beyoncé lemezeire

2017. szeptember 19., 12:38 Módosítva: 2018.06.29 18:33
55

Szegény Beyoncé most biztos fogja a fejét, csúnyán elszúrták ugyanis Lemonade című, tavaly tavasszal megjelent albumának nyomását. A Pitchfork szerint a citromsárga színű vinil A oldalára egy kanadai punkzenekar, a Zex idei lemezének első fele került rá.

A hibát a popdíva kiadója, a Columbia is megerősítette, közleményükben emberi mulasztással magyarázzák a félrenyomást, és hangsúlyozzák, hogy sem az énekesnő, sem a punkzenekar nem felelős a hibáért.

Tovább

Rod Stewart-koncert lesz Budapesten

2017. szeptember 19., 10:33 Módosítva: 2017.09.19 18:25
217

Nyolc év után újra Magyarországon lép fel Sir Rod Stewart, jelentették be kedd délelőtt a szervezők. Az énekes a következő év elején, január 29-én, egy hétfő este, ad majd koncertet a Budapest Arénában.

A 73 éves Stewart vadiúj műsorral jön majd Budapestre. A koncertre elsőként a hivatalos rajongói klub tagjai vásárolhatnak jegyet kedd déltől, a többiek pedig szerda délelőtt tíztől vehetnek belépőt a bulira.

Tovább

Megint Budapestre jönnek a világzene sztárjai

2017. szeptember 18., 14:27 Módosítva: 2017.09.18 14:33
129
Ismét lesz Budapest Ritmo: a világzene legnagyobb magyarországi fesztiválját, amelyet tavaly rendeztek meg először, idén október 6-tól 8-ig tartják az Akvárium Klubban.

Ez a legjobb, ami most Budapesttel történhetett – írtuk egy éve, az első Budapest Ritmo fesztivál után, már akkor is reménykedve, hogy nem egyszeri kezdeményezés a Sziget világzenei színpadánál sokkal inkább minőségi alapú világzenei fesztivál megszervezése. Úgyhogy most örülhetünk mi is, meg a műfaj kedvelői is: a második Budapest Ritmót idén október 6-tól 8-ig tartják az Akvárium Klubban (a tavalyi helyszín, a Müpa helyett).

Tovább

Előkerült az utolsó, boldog felvétel Chester Bennington életéből

2017. szeptember 18., 12:55 Módosítva: 2017.09.18 20:37
520

A videót a Linkin Park énekesének felesége tette közzé, hogy a vidám családi kisfilmmel hívja fel a figyelmet arra, "a depressziónak nincs arca".

Chester-920x584.png
Tovább

Szenved a fájdalomtól Lady Gaga, lemondta Európa-turnéját

2017. szeptember 18., 11:06 Módosítva: 2017.09.19 08:56
202

Lady Gaga már korábban lemondta riói fellépését, de most kiderült: annyira súlyos a baj, hogy a következő hét hetet biztosan az orvosaival kell töltenie, így az Európa-turnéját is le kellett mondania. Nem csoda, hogy zavarja, ha a rajongói szerint csak meg akarja úszni a turnézást.

Tovább

Csak a magyar gyökereit kereste, aztán itt ragadt és zenekart alapított

2017. szeptember 18., 08:58 Módosítva: 2017.09.18 19:14
530

A svéd-magyar Antonia Vai új lemeze, a soul, a folk és a világzene határterületein mozgó Ritual, először a Stenken hallgatható meg.

prism 1
Tovább

A díva helyett megyünk a szomszéd lány felé, és ez nem baj

2017. szeptember 17., 22:10 Módosítva: 2017.09.18 13:03
258

Boggie az átlagos olvasónak egy ötletes videoklipet jelent, illetve a lányt, aki két éve döntős volt az Eurovíziós Dalfesztiválon. A harmadik lemezét az Indexen bemutató énekesnő viszont úgy gondolja, énekes-dalszerzőként most lépett igazán szintet. Csemer Boglárkát hazai és külföldi sikerről, függetlenségről és külföldi trendekről kérdeztük, de azt is elmondta, hogyan került össze Kemény Zsófival, és hogy elindulna-e újra az Eurovízión.

Tovább

A Facebookon talált szerelmet Lana Del Rey

2017. szeptember 16., 07:53 Módosítva: 2017.09.17 08:33
10

Lana Del Rey épp dj-zés közben hívta fel a White Mustang klipjében látható izlandi zenészt, hogy szerepeljen a legújabb videójában. Marilyn Manson egy csapat gépfegyveres apácával rontott meg egy családot, Fergie és Nicki Minaj végre közös klipben szerepelt, de új videóval jelentkezett a Radiohead és a Depeche Mode is. Ezúttal is a hét legjobb klipjei közül válogattunk a Videódiszkóban.

Tovább

Végre elengedhetjük el a félelmeinket!

2017. szeptember 15., 14:11 Módosítva: 2018.10.17 15:27
90

A Parfüm című számához készült klippel ismertté vált, majd később az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében is szereplő énekes-dalszerzőnő, Boggie azaz Csemer Boglárka harmadik lemezét először a Stenken lehet meghallgatni.

Tovább

Kórházban kezelik Lady Gagát

2017. szeptember 15., 10:50 Módosítva: 2017.09.18 11:46

Nem lép fel az idei Rock in Rio fesztiválon Lady Gaga, mert éppen egy kórházban fekszik, és elég szarul van. Mindezt a saját Instagram-oldalán tette közzé az énekesnő, így:

Tovább

A lányok mindent bevallanak az exeikről

2017. szeptember 14., 17:09 Módosítva: 2017.09.15 09:20
261

Kilenc fiatal nő mesél egy-egy korábbi kapcsolatáról Barkóczi Noémi új videójában, amely a Stenk idei dalversenyében is szereplő, Köd a nappaliban című számhoz forgott. A klipben szereplő lányok őszintén, mellébeszélés nélkül vallanak az exeikről, majd ellepi őket a gomolygó füst.

Az énekes-dalszerző bemutatkozó nagylemeze, a Nem vagyok itt tavaly debütált az Indexen, a producere pedig kollégánk, a MYGL-ként is ismert Szőke Barna volt, aki a mostani klipet nemcsak rendezte, hanem vágta is. A végeredmény itt látható először.

Tovább

Meghalt a Hüsker Dü legendás dobosa, Grant Hart

2017. szeptember 14., 11:21 Módosítva: 2017.09.14 13:28
2

Ötvenhat éves korában meghalt a Hüsker Dü nevű, a Nirvanára és a Foo Fightersre is erős hatást gyakorló punkegyüttes dobosa, Grant Hart.

Tovább

Nemi erőszakkal vádolják a lengyel metálbandát

2017. szeptember 13., 15:05 Módosítva: 2017.12.13 10:07

A korábbi hírek még csak arról szóltak, hogy akaratán kívül fogva tartottak egy nőt egy lengyel death metal együttes, a Decapitated tagjai. Az újabb információk szerint azonban nem csak bezárták, de meg is erőszakolták a nőt amerikai turnéjuk alatt a turnébuszban, amiért a Los Angeles-i rendőrség letartóztatta az együttes mind a négy tagját. A zenekar tagjait szombaton a kaliforniai Santa Anában tartóztatták le és kedden meg is jelentek a Los Angeles-i bíróságon. A 31 éves Michal Lysejko, a 35 éves Waclaw Kieltyka, a 31 éves Rafal Piotrowski és a 30 éves Hubert Wiecek ellen jelenleg is folyik vizsgálat.

A rendőrségi jelentés szerint a nőre a busz mosdójában támadtak rá az augusztus 31-i Spokane-i fellépés után. A négy férfi kedden Steve Graham, a zenészek ügyvédje e-mailben közölte, hogy a Decapitated tagjai "harcolnak az ellenük felhozott vádak ellen és bíznak abban, hogy a történetet az ő szemszögükből is meghallgatják", bármit jelentsen is ez.

Tovább

Egy filmből kiderül, miért vonult vissza Avicii

2017. szeptember 12., 04:59 Módosítva: 2017.09.12 15:30
17

Tim Bergling azaz Avicii, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenei produere és DJ-je tavaly márciusban jelentette be, hogy visszavonul. A mindössze 27 éves svéd producer mindössze néhány név alatt lett az EDM egyik legkeresettebb DJ-je, aki Magyarországon is többször megfordult. Hatalmas sikerei után senki nem számított arra, hogy ilyen hamar visszavonul.

Karrierjének utolsó időszakáról készült egy dokumentumfilm, amit Avicii: True Stories néven mutatnak majd be, az előzetesét pedig most mutatta be a Variety és részleteket is közöltek abból, hogy mire lehet számítani.

Tovább

Egy sorozatban tűnt fel Chester Bennington

2017. szeptember 11., 16:33 Módosítva: 2017.09.11 21:39
2

Vasárnap a Shahs of Sunset című doku-reality sorozat egyik epizódjában tűnt fel Chester Bennington, a Linkin Park júliusban elhunyt énekese. A Variety számolt be róla, hogy az epizódot 2016 novemberében vagy decemberében rögzíthették, amikor a sorozat egyik főszereplője, az akkor hét és fél hónapos terhes, Asa Soltan rendezett egy bulit, ahova az énekes és felesége is hivatalosak voltak.

Tovább

Emberrablással gyanúsítják a világ legelátkozottabb zenekarát

2017. szeptember 10., 20:27 Módosítva: 2017.12.13 10:07
92

Ha van elátkozott zenekar a világon, akkor a lengyel Decapitated biztosan az.
A death metalt játszó zenekart a kezdetektől fogva érik a sorscsapások és balesetek, még a mostani eset kirívó, mivel most baleset helyett egy feltételezett emberrablás miatt ülnek a zenekar tagjai előzetesben.  

A Decapitatedet az első csapás akkor érte, amikor korai éveiben, egészen pontosan 2007-ben az orosz és fehérorosz határon egy teherautóval karambolozott a zenekar, aminek következményeként a dobosuk meghalt, énekesük pedig maradandó sérüléseket szenvedett egy orvosi műhiba miatt, és rehabilitálása a mai napig tart. A gitáros később bejelentette, hogy folytatja új tagokkal a zenekart. Épp az új felállással voltak turnén az első lemezzel a baleset után, amikor 2011-ben a lengyel LOT légitársaság gépének beragadt a futóműve, és a gép, amivel épp a turnéról tértek haza, a hasán volt kénytelen landolni. 2014 októberében pedig Amerikában turnéztak, amikor karamboloztak, és két tag átmenetileg kórházba került. 

A legfrissebb hírek szerint a zenekar szeptember 9-én a kaliforniai Santa Ana városában játszott, amikor a koncert után rendőrök letartóztatták mind a négy tagot. A vád szerint a zenekar tagjai akarata ellenére tartottak fogva egy nőt egy hotelszobában, egy pár nappal korábbi koncertjük után a Washington állam beli Spokane-ben.

Tovább