új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Balatonfüreden szombaton megnyitották a 2017-es vitorlás évadot. Az első idei verseny után hét nagy nemzetközi vitorlásversenynek is otthont ad majd a tó.

  • Bár Budapesten is voltak kisebb záporok, a gyöngyösihez hasonló felhőszakadás és jégeső elkerülte a fővárost. Helyette szivárványt kaptunk a Duna fölé.

  • A Hobbiallat.hu vette észre az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoport Facebook-oldalán, hogy földikutyákat találtak Albertirsán, ami kisebb tudományos szenzáció, ugyanis a földikutyák főként a déli határ környékén élnek, a kerítés miatt sajnos egyre kisebb számban. A fokozottan védett faj (eszmei értéke egymillió forint) első példányát még április 18-án látták meg, de szinte senki nem akarta nekik elhinni. Aztán, amikor fotót és videót is sikerült csinálniuk róla, már kiment a Duna-Ipoly Nemzeti park egy munkatársa is a helyszínre.

    Április 27-én már nemcsak a nemzeti park munkatársai, hanem a Kiskunsági Nemzeti Park, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Vidékfejlesztési Minisztérium szakértői is kivonultak Albertirsára, ahol megállapították, hogy a területen található túrások, járatok minden bizonnyal földikutyáktól származnak.

    Május 5-én pedig 3(!) példányt is sikerült befogniuk, hogy megállapíthassák, pontosan melyik fajtából (délvidéki, erdélyi vagy magyar) szaporodtak el a földikutyák. A szükséges mintavétel elvégezése után a földikutyákat szabadon engedték, akik rögtön vissza is futottak járataikba.

    Amint meglesz az eredmény, mi is beszámolunk majd róla. Ha nem látta még a világ legcukibb állatát mozgásban, nézze meg ezt a videót: 

    Így mászik a földikutya
  • Egy pennsylvaniai neonáci férfi azzal került be a sajtóba a napokban, hogy Hitlerre változtatta a vezetéknevét: Isidore Heath Campbell helyett május 8-tól kezdve hivatalosan is Isidore Heath Hitlernek hívják. 

    Galériánkban mutatjuk Mr. Hitler otthonát, aki a lakberendezésben sem aprózta el a náculást, a tűzhelytől az ágytakarókig mindenen ott figyel a horogkereszt.

    A férfiról egyébként még annyit érdemes tudni, hogy a nőknél valamiért sikere van, négy asszony legalábbis úgy gondolta, hogy gyerekeket hoz össze vele (összesen kilencet), akiknek nevei mind valamilyen árja szimbólumra vagy náci vezetőre utalnak. 

    Ennek ellenére nekik talán még van némi esélyük a normális életre, Isidore-tól ugyanis családon belüli erőszakra és súlyos pszichológiai problémákra hivatkozva megvonták a hatóságok a gyermekfelügyeleti jogot. 

  • Az USA társadalombiztosítási hivatala pénteken tette közzé tavalyi adatait, amelyekből kiderül többek között, hogy 2016-ban drámaian visszaesett a Donald keresztnév népszerűsége. 

    Korábban sem volt már a név a legkedveltebbek közt, az előző évben a 443. pozíciót foglalta el, de 2016-ban, Trump politikai színpadra lépésének évében mélyrepülésbe ment át, és végül a 488. helyre futott be, ami összesen 621 Donald nevű bébit jelent. 

    (Mashable)

  • Az Izraeli Kulturális Intézet vasárnap a Szent István parkban ünnepli meg Izrael állam 69. születésnapját. A 13 órától kezdődő programsorozatban lesz gyerekfoglalkozás, fotókiállítás, kalligráfia workshop, hennafestés, jóga, na meg gasztrokalandozások. Kettőtől a Barchesz Akadémia kalácskészítő-, fél négytől pedig Steiner Kristóf tart vegán workshopot.

    De lesz egy rakás jobbnál jobb koncert is, az Afrobreakz dobkoncertet ad, fellép a Lauder iskola három zenekara (a Naim, a Jack, a kábel, és a Béláim), az izraeli Shuli and Moshe Dayan, és végül 7 órától a Hagesher is, akiket már többször ajánlottunk vájtfülű olvasóinknak. A részletes programot itt nézheti meg.

    Hagesher együttes: Mazel Tov
  • Három pár lábbal született egy borjú az észak-dakotai Beulah melletti farmon – írja az AP hírügynökség. Az a veszély nem fenyegeti az állatot, hogy elbotlik az extra lábakban, mert a harmadik pár a nyakán nőtt:

  • Finoman szólva is megszállottnak kell ahhoz lenni, hogy valaki képes legyen a víz alatt dekkolva várni amint méretes hullámok a part közelébe érve megtörnek, majd elképesztő erejű örvényekké válva kavarognak tovább és ennek ez egész káosznak a közepében lebegve még fényképezzen is. Pontosan ilyen megszállott ember Don Hurzeler fotográfus, aki szenvedélyesen szereti a hullámokat és akár az életét is képes kockára tenni azért, hogy dokumentálja a víztömeg mozgását. Gyönyörű felvételek következnek a hawaii Kailua-Kona tengerpartjáról:

  • Csütörtök este a Kálvin téri aluljáróban megütöttek egy nőt, amiért a védelmére kelt az ott dolgozó pizzaárusnak. A pizzásnak annyi volt a bűne, hogy angolul szólt egy vendéghez, mire az migránsnak nézte és üvöltözni kezdett vele. Németh Szilárdot az ATV-ben szembesítették az esettel, mire a Fidesz-alelnök szokásos formáját hozva ennyit bírt reagálni:

    Ehhez nem tudok hozzászólni, nyavalyás provokációnak tartom az egészet.

    És egyébként is: Soros.

    Ettől az egyébként Facebookján nem politizáló Harcsa Veronikánál elszakadt a cérna, és az alábbi bejegyzést tette közzé, amelyben a bántalmazott nő melletti kiállásra buzdít:

    A poszt alatt a kommentelők többsége inkább egyetért az énekesnővel, de akad azért néhány troll (vagy provokátor), akik megcsillantják ordas nézeteiket. Itt van például Péter, aki az emberi hülyeség élő szobraként előbb kiosztja Harcsát, hogy miről is kéne szólnia a saját oldalának, majd kifejti, hogy a feminizmusba bele kéne férjen a nőverés.

    idióta

    Gratulálunk Péternek!

  • Hatalmas, kétoldalas interjút közöl az Orbán Viktor szívéhez mélységesen közelálló Szöllősi György vezette Nemzeti Sport az ország egyetlen plágiumügybe belebukott politikusával, a most 75 éves olimpia bajnok és exállamfő Schmitt Pállal. A pazar Olimpikonhoz méltón címmel közölt interjúban, igaz, eléggé óvatoskodva, az elnöki bukást is előveszik, pontosabban, ahogy az újságíró fogalmaz, a „távozást a köztársasági elnöki posztról”.

    És a válasz csodálatos: kiderül belőle, hogy Schmitt a mai napig nem érti – vagy nem akarja érteni, de bármelyik is, az nagyon kellemetlen –, hogy mi volt a baj a doktorijával. Ha nem lenne jól látható a képen, idézem is:

    „előhozták a húsz évvel ezelőtti TF kisdoktori dolgozatomat, mondván, túl sokat idéztem, kevés volt a saját írott anyag”.

    Persze, túl sokat használt mások szövegéből, ez igaz, de ezt idézésnek akkor mondhatnánk, ha valóban idézte volna – ő viszont sajátjaként adta el azt a néhány tucat oldalt, amit mások már megírtak egyszer. (Ennek fényében egyébként nem meglepő, hogy Schmitt, ahogy a bukása után nyilatkozta, még mindig doktornak tekinti magát.)

    Ön mit gondol: Schmitt Pál nem érti vagy nem akarja érteni?

  • letöltés

    A Vice-on megjelent két videó, de fogalmam sincs, hogy mi látható rajtuk. Látszólag egy ocsmány tengeri szörny teteme, de ocsmány tengeri szörnyek nem léteznek.

    Amit biztosan tudni lehet: Indonézia partjainál egy 15 méteres izét sodort a partra a víz.

    Felmerült, hogy egy nagyra nőtt halott polip van a parton, de helyszíni beszámolók szerint fogak is vannak a tetemen. A polipoknak viszont nincsen fogazata, kívéve az olyan szörnyeket, mint Chtulhu vagy a Kraken. Az indonéziai katonaság is kivonult megnézni a masszaszerű, puha, hullámzó valamit:

    A higgadtabb elemzések szerint egy oszlásnak indult bálnatetem látható a videón, Indonézia partjainál elég gyakran úszkálnak mindenféle bálnák. Ez a magyarázat illeszkedik a leginkább az állatvilágról alkotott elképzeléseinkhez.

  • Miniszterelnökünk a hétvégét Pekingben kezdte, már túl is van egy kissé szeles, de rendkívül ünnepélyes fogadási ünnepségen a Nagy Népi Csarnoknál:

    és egy hivatalos tárgyaláson Li Ko-csiang kínai kormányfővel és Li Ko-csiang miniszterelnökkel:

    A tárgyalásokról és a kormány által előre nem reklámozott Erdogan- és Putyin-találkozóról itt olvashat bővebben.

  • Mi a közös Gábor Zsazsában, Gréta Garbóban és Jehudi Menuhinban? Az utolsó tippjeim között se lenne, hogy mindannyiukat ugyanaz az Oroszországban született jógamester tanította, aki nélkül a jóga nemzetközi népszerűsége nem is tartana ott, ahol.

    Jevgenyija Peterszon 1899. május 12-én született Oroszországban – vagyis az akkor épp oda tartozó lettországi Rigában –, apja egy svéd bankár, anyja egy orosz nemes volt. Mielőtt még 1917-ben Berlinbe menekültek volna, Jevgenyija már belehabarodott Indiába, Rabindradath Tagore verseibe és a jógába. Már 28 éves, amikor először jut el Indiába – itt valahogy néhány ősbollywoodi filmben is játszott –  felvette fel az Indra Devi nevet és belefogott a jógatanulásba. Tizenkét évvel később Kínába ment, ahol jógaoktatással foglalkozott, Csang Kaj Sekék idején. Másodszor is elmenekült a kommunista hatalomátvétel elől, 1947-ben már az Egyesült Államokban oktatott jógát celebeknek és művészeknek.

    indra

    Amerikai állampolgárságot kapott második férje révén – az elsőt még Indiában vesztette el –, de néhány év múlva már Mexikóban indított új iskolát. A nyolcvanas években Argentínába költözött, ahol a Nemzetközi Jóga tiszteletbeli elnökévé választották.

    Jobb reklámot nem is adhatna a jógának, mint azzal, hogy 103 évet élt. 2002-ben halt meg, Buenos Airesben.

  • Ha az ember félálomban elkezd szombat reggel egy olyan rendőrségi közleményt olvasni, hogy Puspángot loptak a templomkertből – fotókkal! először arra gondol, hogy talán a Hírcsárdán kezdte a napot. Aztán jön a közlemény első mondata, benne a böhönyei körzeti megbízott és a mesztegnyői polgárőr, és már biztos abban, hogy valójában nem is ébredt még fel, és soha többé nem szabad gombapaprikást és unicumot vacsoráznia.

    puspáng

    Aztán mégis folytatja a szöveget, és megtudja, hogy a berzencei lakosokat Szenyér településen fogták el, és úgy dönt, hogy ilyen nincs, muszáj megnéznie, hogy tényleg létező települések-e ezek. És igen, és igen, és igen – és hol máshol lennének, mint nyugatra a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzettől. És végül a hír szürrealitását kimaxolja azzal, hogy a három elkövető összesen 20 kiló puspángot lopott, de a lebukásuk után előkerült 90 szál lopott pünkösdi rózsa is.

    Ha a teljes hírre kíváncsi, ne féljen ide kattintani, hogy elhiggye: nem egy Örkény-novellával indítottam a napot.

  • Mexikó helyenként lenyűgözően zsúfolt tud lenni. Mint, ahogy az ezen a fotón is látszik, amit az Atlantic képszerkesztője lőtt a Google műholdas térképéből Mexikóváros egyik dombos negyedéről. Érdemes végignézni a többi felvételt is, ha szeretik az ilyen műholdas sormintákat.

    Ez a hely, amúgy, így néz ki földközelből: