új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szabadon engedték a Hortobágyi Madárkórház egyik lakóját, egy gyógyult parlagi sast, aki szárnytörés miatt került kezelésükbe. 

    A parlagi sas ritka vendég nemcsak a Madárkórházban, hanem Hortobágyon is, ahol inkább rétisassal találkozhatunk - írja a beszámolójában a Madárpark.hu. Nézze meg a sasról és megmentőiről a galériát itt:

    Február végén Nádudvar határában találtak rá egy tábla közepén erre a parlagi sasra. Közúttól távol, viszont egy nagyfeszültségű vezeték közelében vergődött, mert nem tudott repülni, eltörött a szárnya.

    A megtaláló egy terepjáró zárt platóján hozta be a hortobágyi Madárkórházba a mindkét lábán gyűrűvel jelölt fiatal madarat. Mint a gyűrűk alapján kiderült, a Bükki Nemzeti Parkban, Besenyőtelek körzetében ismert fészekből repült ki, 2016-ban.

    Dr Soós István lóspecialistát kérték meg, hogy digitális mobil röntgen készülékével felvételeket készítsen a sasról. A sas jobb szárnyának az orsócsontja tört. A sas le volt gyengülve, fogyott, kiszáradt volt, ezért infúziót, antibiotikumot, vitaminokat kapott folyamatosan. 

    A kötés levétele után átkerült a túlélőröpdébe, ahol más fajokkal, gólyákkal, ölyvekkel, rétihéjákkal és egy daruval gyakorolhatta a konkurenciaharcot. Itt a villanyoszlopra szállásról való leszoktatás, és a légvezetékek elkerülése céljából villanypásztorral szerelt igazi villanyoszlopokon tanulhatta meg.

    Egy utolsó vizsgálat után a nagyröpde előtt engedték szabadon. 

  • Szombat este – sőt, már napközben is bőven – érdemes a temetőbe menni: a Fiumei Sírkertben este tíztől zseblámpás túra is lesz, de előtte ugyanitt különleges fényfestés is lesz az ország legnagyobb síremlékein, a Deák- és Batthyány-mauzóleumokon. A Kossuth-mauzóleumra kilenctől élő animációt vetítenek, ehhez a Nemzeti Filharmonikusok adnak félórás koncertet.

    Az apropó, hogy szombaton lesz az Emlékhelyek Napja 2017 nevű országos programsorozat. Sok más helyen is lesznek programok, ezekről itt van minden tudnivaló. A Fiumei Sírkertbe a Nemzeti Örökség Intézete várja a látogatókat.

    Kedvcsináló szpot temetőjáráshoz:

  • Sajnos kárpátaljai cikket nem találtunk, de az MTI beszámolója alapján is érzékeny dolgokat mondtak ki a Kárpát-medencei magyar újságírók pénteken Ungváron a felhasználóbarát Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciója (KMÚEK) elnevezésű szervezet soros évi közgyűlésén.

    „A hozzászólók egyetértettek abban, hogy a politika mindig befolyásolni akarja a médiát, de az

    újságíróknak ez ellen minden eszközzel küzdeniük kell, tudniuk kell, hol van az a határ, amit nem léphetnek át szakmai függetlenségük megőrzése érdekében” 

    – mondta az MTI-nek Dunda György, aki a vendéglátója volt a rendezvénynek a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének (MÚKSZ) elnökhelyetteseként.

    Hogy Magyarországról milyen médiumok voltak jelen, az a beszámolóból nem derült ki, az viszont igen, hogy a rendezvény rajta tartja a kezét a változó világ ütőerén:

    • nagy hangsúlyt kapott a média napjainkban megfigyelhető átalakulása,
    •  a nyomtatott sajtó visszaszorulása, a publicisztika mint műfaj hanyatlása,
    • az internetes közösségi oldalak térnyerése.

    De főként nyomtatott sajtóról lehetett szó, ha már elhangzott – a Pannonrtv.com beszámolója szerint –, hogy 

    „A sajtó csak olyan területeken tudja magát megőrizni függetlennek, ahol nincs rákényszerülve a pénzügyi támogatásra. A nyomtatott sajtó esetén már Magyarországon is tapasztalhatók pénzügyi gondok, ugyanis a piaci bevételek nem fedezik az előállítási költségeket.”

    A MÚKSZ elnöke, Kőszeghy Elemér felszólalása alapján tehát tudomásul kell venni, hogy a politikusok fogják a pénzt hordani az ezek szerint nélkülük piaci alapon elhaló sajtóba, de nem kell elkeseredni: „Itt is elhangzott, hogy azt lehet úgy is végrehajtani, hogy egyrészt megmaradjon az újságíró méltósága is, de másrészt az a politikai tömörülés vagy az a politikus is elérje a célját. Tehát tisztességesen lehet rendezni a sajtó és a politika viszonyát, és hát ez lenne a legtermészetesebb dolog.”

  • A Debreceni Állatkert pónikancája, Mónika egy hete szült egy kis csődörcsikót - tudatta a nagyszerű hírt az állatkert.

    Flórián, a Welsh póni nagy étvágyú, és szépen növekszik. A tarka csikóval hamarosan találkozhatnak vendégek  a lovas programokon.

    Érdekesség, hogy a Welsh pónik nevükben hordozzák származásuk, hiszen a Wales területén élő őslakosok a keltákat, így lovaikat is „welsh” azaz idegennek nevezték. A Debreceni Állatkert és Vidámparkban Flórián születésével 10 év után újra kiscsikóval bővült állományt.

  • Éppen a kongói ebolajárványról szóló hírt írtam, amikor feltűnt, hogy az ebolajárvány nem tetszik a helyesírás-ellenőrzőnek, csúnya piros vonallal alá is húzta. Gondoltam, megnézem már, mit javasol, végül is velem lehet beszélni. Hát ezt:

    ebolajmárvány

    Javítás ugyan nem lett a dologból, de felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mi a frász lehet az az ebolajmárvány. Ha valaki tudja, írja meg nekem, de ha képet is tud róla küldeni, attól lennék csak igazán boldog. Előre is köszönöm!

    Egyébként, bár olvasóink körében megdönthetetlenül tartja magát az az összeesküvés-elmélet, hogy az indexes újságírók direkt össze-vissza ütögetik a gombokat a billentyűzeten, csak hogy nehezebb legyen olvasni a cikkeket, és a magyar nyelv is minél gyorsabban kimúljon, valójában minden harmadnap odafigyelünk arra, mit írunk le.

    Mivel pont ilyen nap van ma, és szerencsére régen volt okom leírni, hogy ebolajárvány, megnéztem, hogy helyes: az ebolajárvány és az Ebola-járvány is elfogadható.

  • Ellopták Birminghamben J.K. Rowling egy postai levelezőlapra írott történetét, amely a Harry Potter regények előtt játszódik, írja a BBC cikke alapján az MTI. A kézirat 800 szavas, az A5-ös levelezőlap mindkét oldalát megtölti. Az írást kilenc éve egy jótékonysági árverésen adták el 25 ezer fontért. A cím nélküli történetet a birminghami Howard Roadról lopták el betörők, akik ékszereket is vittek magukkal.

    A történet három évvel Harry Potter születése előtt játszódik, szereplői között van a varázslófiú apja, James Potter és keresztapja, Sirius Black. A kamaszokat motorkerékpáros üldözés után kapja el két mugli rendőr, de a varázslók seprűre pattannak és elrepülnek.

    Az ügyben nyomozó Paul Jauncey szerint nyilvánvaló, hogy csak egy igazi Harry Potter-rajongónak tudják majd eladni a levelezőlapot, ezért a hatóság arra kérte most a közönséget, hogy akinek eladásra ajánlják, azonnal lépjen kapcsolatba a rendőrséggel.

  • Ma reggel közöltük a Závecz Research-csel (ZRI) közös közvélemény-kutatásunkat a nemzeti konzultációk fogadtatásáról. A cikknek része egy, a teljes népesség pártpreferenciáit tartalmazó táblázat is. A felmérés május 2-5 között készült, tehát ez az első olyan országos, reprezentatív kutatás, amelynek eredménye a teljes áprilisi tüntetéshullám és a május 1-i politikai rendezvények hatását is mutatja.

    A legszembetűnőbb változás, hogy a csak nemrég párttá alakult Momentum Mozgalom támogatottságát a ZRI a teljes népesség körében 4 százalékra mérte. Ez a szintén 4 százalékon álló LMP és DK szintje, miközben a Momentumról az alapítókat leszámítva 2017 januárjáig senki se hallott.

    Na, ez ki is csapta a biztosítékot a DK-nál. Vágó István, a DK elnökségi tagja osztotta meg a cikket Facebookon, mire a párt szóvivője, Gréczy Zsolt a következőt írta:

    Elolvastam.... :) választási eredmeny nem szamit. Nehany embert felhivunk telefonon es bemondjuk... vicces

    Namost, miről is beszél ez a politikai nagy régi sólyom? Arról, hogy ha egy reprezentatív közvéleménykutatás olyan eredményt hoz ki, ami neki nem tetszik, akkor az vicces, az ezer fős reprezentatív az néhány emberre rácsörgés, de sőt, ennél még többet mond ez a komment.

    Gréczy a választási eredménynél minden bizonnyal arra a debreceni időközire gondolt, ahol jól szerepelt a DK. Így viszont nem lehet másképp értelmezni a mondanivalóját, mint hogy szerinte az lenne a valódi kutatás, ha az ezer fős reprezentatív felmérést a végén valamilyen DK-s szisztéma alapján súlyoznák azzal a felmérés utáni helyi időközi eredményével, ahol éppen jól szerepelt a DK.

    Tiszta dili.

  • Négy évvel ezelőtt már szült egy ikerpárt Juliane Stejskal, és férjével, Tobiasszal mostani terhessége elején arra számítottak, hogy háromra nő a gyereke száma. Ikerlányaik, Leoni és Nora azonban nem egy, hanem rögtön négy kistestvér érkezésének örülhetnek: a Spiegel híre szerint a zwickaui nő négy egészséges gyereknek adott életet a lipcsei kórházban. Helen, Boas, Merle és Pepe jól vannak, ahogy 28 éves édesanyjuk is, aki ha folytatja az ikerduplázást, legközelebb nyolcasikreket fog a világra hozni*.

     *Erre igazából rendkívül kicsi, csupán matematikai az esély.

  • A nemzet humoristája - mintha csak megérezte volna, hogy ma ezzel a kutatással robbantjuk fel az internetet - tegnap elkonzultálta magát Londonban:)))

  • Tizedik születésnapjára készül a Péterfy Bori & Love Band, aminek apropóján a zenekar egy ingyenes alkalmazással lepte meg a rajongókat. Az app játék és interaktív videóklip egyben, hiszen miközben a játékos nagy izgalmak közepette az énekesnőt navigálja, a zenekar legújabb, első idei dala, a Föld hívja földet szól a háttérben.

    clk

    És nem csupán a dal vagy az élmény miatt van értelme a játéknak, hanem mert aki átlépi a szükséges ponthatárt, ingyen letöltheti a zenekar teljes diszkográfiáját, illetve akár páros belépőket is nyerhet a novemberi lemezbemutató és születésnapi koncertre.

    A BoriX nevű app androidos és Apple-készülékekre is letölthető, és érdemes a telón/tableten tartani, mert folyamatosan érkeznek majd az új dalok és az új pályák, sőt, az októberben megjelenő új albumot is ezen keresztül lehet majd legelőször hallani.

  • Állítólag nem kamu, a faszi tényleg az üzletben található árukat viszi be a kis bigyulán, nagyokat csattogva.

  • Németh Szilárd mesterinterjút adott az ATV-nek péntek reggel, szerinte Soros György provokátorokat küldött a Kálvin térre, hogy az aluljáróban végül meglökdössenek egy lányt, aki egy eladó segítségére sietett, akinek azért üvöltötte valaki, hogy szemét migráns, mert angolul merte megkérdezni, hogy mit kér. 

    És most nézze meg, csak néhány perc provokációját gyűjtöttem össze, a provokáció az új keményen dolgozó kisember:

  • A negyedik generációs alapjogok értelmében minden gyereknek és felnőttnek járnia kellene minimum egy méretarányos élethű plüssmajomnak ezekből a most még fehér szőrű, rózsaszín pofijú, feketefülű, feketetappancsú kis izékből, amik múlt héten születtek a veszprémi állatkertben.

    A szüleik is szimpatikusak, főleg, hogy mint az MTI képei mutatják, felettébb kedvelik a kiwit szotyolával, ami kifinomult ízlésre vall, de a zászlósfarkú kolobuszok kicsinyei egyenesen a kismajomság ideájának tökéletes képviselői ebben az árnyékvilágban.

    Durrellnek van egy Fogjál nekem kolóbuszt című könyve, ami nekem kimaradt, de ezt most sürgősen igyekszem pótolni. A kis kolóbuszok (szólíthatja őket zászlósfarkú gerezának is, ha akarja, bár miért akarná) eredetileg a közép-afrikai esőerdőkben él. A veszprémi példányokhoz érdemes sietni, mert a kicsik kéthetes korukban beszürkülnek, három hónap múlva pedig már ők is feketék lesznek.

  • Éppen az Árpád hídnál sétáltam a Tavasz utcában, amikor a képen látható autósra lettem figyelmes, aki megállt a zebra előtt, kitette a vészvillogót, kiszállt, majd másoktól nem zavartatva magát átsietett a pavilonokhoz intézni valamit.

    Ezalatt autók jöttek szemből, buszok indultak a végállomásról és volt, aki szeretett volna az Árpád fejedelem útja irányába továbbmenni, nos ő várhatott, amíg a sofőr visszatért egy csomaggal a kezében. Beszállt, a vészvillogót kikapcsolta, egyesbe tette a kocsit, majd mintha semmi nem történt volna, elindult. És tényleg nem történt semmi, hiszen ezek önmagukban pitiánerségek, ahogy pitiánerség bliccelni, az út közepén megállni, beszólni a gyalogosnak, hogy miért nem megy arrébb, nem adót fizetni, lefizetni a rendőrt, ellenőrt, csak az a borzasztó nehéz, hogy ez van reggeltől estig. Megannyi pitiánerség ingerel minket, növelve a stresszt a szervezetben, ami meg különféle halálos betegségek kiváltó oka. Szóval, te, pitiáner autós, ha közvetve is, de te is felelős vagy boldogtalanságunkért és a korai halálozásért.

  • Legalábbis tavaly a címben leírt helyzet volt nálunk a Global Attitudes reprezentatív felmérése szerint. 

    FT 17.04.19 socialmediaGlobal internet.png

    A zöld sáv, hogy hány százalék használ közösségi médiát, a sárga, hogy hány százalék fér hozzá a nethez, de mégse használ közösségi médiát, a maradék az, akiknek netük sincs.

    Nálunk a feltűnő, hogy a népesség harmadának eszeritn semmilyen nethozzáférése nincs, ami bántóan sok a modern világban.

    Még az is érdekes, hogy nálunk arányaiban nagyon sok öreg és viszonylag kevés fiatal Facebookozik, mondjuk a lengyelekhez vagy németekhez képest (ha feltesszük, hogy nálunk nem a Twitter, az Instagram neadjisten az orosz VKontakte a kedvencük).

    PG 17.03.08 SocialMediaAge Dplot.png

    A sárga az 50 feletti internetezők közösségi médiában aktív felhasználóinak arányát mutatja, a szürke a 35-49-es korosztály hasonló arányát, a zöld a 34-nél fiatalabbakét.

  • bhp 6562
    Fotó: Hrotkó Bálint / Café Budapest

    2015-ben mutatták be Mundruczó Kornél és a Proton Színház Téli utazás című koncertszínházát, de most, május 12-én és 13-án még kétszer látható lesz a Trafóban. Az előadás alatt végig a bicskei menekülttáborban készült videoinstalláció fut a háttérben, miközben Szemenyei János és az Óbudai Danubia Zenekar adja elő Schubert dalciklusát.

    Ez az a menekültekre fókuszáló előadás, ami Mundruczót a Jupiter holdja című film elkészítésére  inspirálta: ez az egyetlen magyar film, a melyet az idei Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjában mutatnak be.

  • Minden nap egyre melegebb van, holnap már 5 fok is lehet, pénteken pedig még annak a veszélye is fennáll, hogy elérjük a 10 fokot. Hihetetlen hőmérséklet: 10 fok!

    – vigyorogta el a várható időjárást a nemzetkarakterológiai elvárásokhoz képest meglepően laza finn meteorológus, aki a várható havat említve már nem is tudta abbahagyni a nevetgélést. Így megy ez:

    Hűvös idő van egyébként egész Skandináviában. Mint az MTI is kiemeli, Norvégia egyes részein még 20 fok felett volt múlt hétvégén, most, szerdáról csütörtökre virradóra viszont fél évszázados rekordot megdöntő mennyiségű hó esett. Blindernben például 40 centi hullott. itt korábban csak egyetlenegyszer, 1967-ben jegyeztek fel májusi hóesést.