új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nemrég mi is megírtuk, hogy elég komoly hagymaválság fenyegeti Bangladest, de a probléma a jelek szerint a szomszédos Indiát is eléggé érinti. Az ország északkeleti részén fekvő Nyugat-Bengál államban már 100 rúpia fölé ment egy kiló hagyma ára, egy sutahatai árus állítása szerint pedig most már ott tart a helyzet, hogy

    a tolvajok konkrétan inkább lopnak hagymát, mint pénzt.

    Akshay Das elmondása szerint kedden reggel feldúlva találta a boltját, mikor ki akart nyitni, és hamar rájött, hogy valakik hétfő éjjel betörhettek hozzá. Az igazi sokk ugyanakkor nem ez volt, hanem az, hogy mint kiderült, a tolvajok a kasszához hozzá sem nyúltak, cserébe viszont több zsák hagymát elvittek a boltból.

    A férfi becslései szerint a tolvajok nagyjából 50 ezer rúpiányi, vagyis durván 210 ezer forintnyi hagymát vittek el, emellett pedig némi fokhagymát és gyömbért is zsákmányoltak. A környéken dúló hagymaválság egyébként arra vezethető vissza, hogy Indiában a szeptemberi monszunok elmosták a termés nagy részét, és hiába tiltotta meg az indiai kormány a megmaradt hagyma exportját, így sem igazán tudják lefedni az igényeket.

    (via)

  • Rekordáron, 382 ezer euróért (128,5 millió forint) kelt el Yves Saint Laurent néhai francia divattervező egy gazdagon hímzett női kabátja a Christie's szerdai párizsi árverésén, írja az MTI. A Van Gogh napraforgós festményei inspirálta kreációt az ausztráliai Melbourne-i Nemzeti Galéria bocsátotta aukcióra. Ez a legmagasabb ár, amit valaha a francia tervező egy művéért fizettek. Előzetesen 80-120 ezer eurót vártak a kabátért.

    A sárga és narancs színekben ragyogó ruhadarabot több mint 600 óra kézimunkával készítette François Lesage, a luxus divatmárkák hímzőmestere. Az Yves Saint Laurent divatház 1988 tavaszi-nyári kollekciójában szerepelt, Naomi Campbell világhírű topmodell viselte a kifutón.

    A selyemmel bélelt kabátból, melyet a divattörténelem remekműveként tartanak számon, mindössze négy van a világon. A kollekcióban szerepelt egy hasonló, de kék tónusú blézer is, melyet a holland festő Íriszek című alkotása ihletett. A darab az év elejéig Mouna Ayoub libanoni származású üzletasszony - a világ egyik leggazdagabb nője - tulajdonában volt, januárban azonban a becsült ár négyszereséért, 175 ezer euróért elárvereztette.

    A tervező 71 évesen, 2008-ban halt meg.

  • Eléggé rájár a rúd szegény ausztrál koalákra az elmúlt hónapban, a becslések szerint az országban pusztító bozóttüzekben nagyjából ezer állat pusztult el. Nemrég azért így is volt egy felemelő sztori velük kapcsolatban, mikor egy nő berohant az égő erdőbe, hogy kimentsen egy koalát, de ennek sem lett jó vége, az állat ugyanis szűk egy héttel később elpusztult. A koalák tragikus helyzete egy csapat holland nagymamát is megérintett, akik az ausztrál felhívásoknak eleget téve

    hatalmas lelkesedéssel kezdtek el kesztyűket varrni a megégett koaláknak.

    A projekt mögött álló Jeltje van Essen elmondta, hogy ideje, anyaga és társa is elég van ahhoz, hogy ezzel foglalkozzon. A segítségükre tényleg szükség is van, az állatok végtagjai ugyanis rettentően érzékenyek, így csak az általuk is gyártott, teljes mértékben pamutból készült kesztyűkkel lehet elkerülni a még nagyobb bajt, és a fertőzéseket.

    A koalák egyébként nemcsak gyorsabban fognak gyógyulni, hanem jól is fognak kinézni, Van Essen és csapata ugyanis szép mintákkal dobják fel a kesztyűket. Eddig több száz kesztyű készült el, amik a KLM közreműködésével remélhetőleg hamarosan el is jutnak majd Ausztráliába.

    Frissítés

    A poszt címében és szövegében eredetileg az szerepelt, hogy kötik a kesztyűket, pedig hát láthatóan varrják őket, ez a hiba időközben orvosolva lett!

    Frissítés 2

    Egy kedves olvasónk arra is felhívta a figyelmet, hogy a koalák esetében valójában mégsem rossz stratégia felmászni a fák tetejére, a mostaninál kevésbé intenzív tüzek esetében ugyanis így van némi esélyük megúszni a dolgot. A koalák egy sor más dolog miatt tényleg nem túl értelmes állatok, de pont ezt hiba volt felróni nekik.

    (via)

  • A cicás taxinak tulajdonképpen extra szolgáltatása, hogy időnkén apró macska mancsok gyalogolnak át az utasokon. Az ukrán taxisofőr azt mondja, amikor azon gondolkozott, mi tehetné otthonosabbá az autóját három dolog jutott eszébe:

    1. meleg takaró,
    2. cica,
    3. egy csésze tea
    cica.png

    Innen egyenes volt az út odáig, hogy megszülessen az elhatározás: azzal válik egyedi taxissá, hogy macskát is magával a munkahelyére. Az sajnos nem derül ki a Reuters alábbi videójából, hogy a cicás utazás mellé végül is jár-e most még tea, meg takaró is. 

  • Mármint nem a legmesszebb dobott hot dog – ami lássuk be, elég béna lenne –, hanem

    a legmesszebbről eldobott hot dog virsli, amit valaki más elkap egy hot dog kiflivel.

    Ennek a rekordja eddig 32,106 méter volt, két MIT-s hallgató, Amber VanHemel és Phoebe Li azonban szombaton hosszas felkészülés után 36,59 méterről hozták össze ugyanezt a kunsztot.

    A virslit amúgy Phoebe hajította, az elkapást pedig Amber hajtotta végre. A páros a Guinnesshez is benyújtotta már a szükséges dokumentációt, úgyhogy remélhetőleg hamarosan hivatalosan is övék lesz a leghosszabb dobás ebben a rendkívül fontos kategóriában.

  • Lassan egy éve lesz már annak, hogy a BioWare a 2018-as Game Awardson megvillantott egy teasert a Dragon Age 4-ről – illetve hát valamilyen Dragon Age-ről, mert hivatalosan még mindig nincs megerősítve semmi –, azóta azonban jóformán csak titkolózik a szebb napokat is megélt stúdió.

    DRAGONAGE.PNG
    Fotó: Twitter / @BioMarkDarrah

    Mark Darrah, a széria producere most Twitteren dobott egy követ az állóvízbe, egy szabadkozó figyelmeztetés után ugyanis annyit tweetelt, hogy 

    Dragon Age.

    Utána meg azt, hogy

    Dragon Age?

    meg azt, hogy 

    Dragon Age!

    Utána meg csak nézte a kibontakozó káoszt, miközben olyanokat írt, hogy nem érti, mire a nagy felhajtás, meg hogy a marketingeseik azt üzenték neki, hogy túl nagy hatalom van a birtokában (ami amúgy így is van).

    Darrah amúgy állítja, hogy semmit nem kell a dolog mögé látni, de azt azért érdemes hozzátenni, hogy a producer előszeretettel használja a Twittert az érdeklődés fenntartására. A BioWare ráadásul november elején jelentette be, hogy december 4-én jól megünneplik majd a Dragon Age tizedik születésnapját, így pedig egyáltalán nem tűnik lehetetlennek egy hivatalos bejelentés sem.

  • Ez itt a 12 éves Jonathan Jones, miközben felpróbált egy speciális korrekciós szemüveget, amivel színvakként először láthatott színeket.

    Az iskola igazgatója szintén színvak, ezért amikor biológia órán a genetikáról tanultak, bevitte az iskolába a saját korrekciós szemüvegét, hogy megmutassa a sorstárs tanítványának, ilyen is létezik.

    Jól látóként nehéz elképzelni, hogy mekkora élmény lehet először valóban színesnek látni a világot. Most a speciális szemüvegnek köszönhetően kicsit ragyogóbb lett a világ Jonathan számára, aki jobb híján először a periódusos táblázathoz sétált az osztályteremben, amit végre színesnek látott.

    Jonathan szülei is ott voltak az osztályteremben, amikor először felvette a korrekciós szemüveget, és a fiuk reakcióját látva azonnal tudták, hogy össze kell gyűjteniük rá a pénzt. Az ilyen szemüvegek egyébként nagyjából 100 ezer forintnyi dollárba kerülnek.

    A megható videó gyorsan elterjedt az interneten, és sok jó szándékú ismeretlen jelentkezett, hogy szívesen beszállnának a szemüveg árába. A szülők ekkor döntöttek úgy, hogy nemcsak a fiuknak, hanem Jonathan színvak osztálytársának is összegyűjtik a pénzt, ezért indítottak egy közösségi finanszírozású kampányt 350 dollárért (ez kb 106 ezer forint).

    Most 28 ezer dollárnál tart a gyűjtés

    (ez több mint 8,5 millió forint), amit Jonathan családja arra szán teljes egészében, hogy más színvak diákoknak is lehessen korrekciós szemüvege. A szemüveg gyártója, az EnChroma is beszállt az akcióba, felajánlották, hogy minden egyes, az adományból megvásárolt szemüveg mellé ingyen adnak egy másikat.

    Fotó: enchroma.com
    Fotó: enchroma.com

    Ön jól látja a színeket?

    Ha nem biztos benne, a Buzzfeed tesztjén letesztelheti.

    (WashingtonPost)

  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra sincs autópálya – írja a Police.hu a közleményében.

    Múlt hét csütörtökön emelték 110 km/h-ra a sebességhatárt a 4-es főút Törökszentmiklós és Szajol közötti szakaszán. A rendőrség ezután fokozott figyelemmel követte a változtatás hatásait, azonban az autósak nem pont a várakozásoknak megfelelően reagáltak rá.

    A civil autóból végzett mérések során azt tapasztalták, hogy sokan a megemelt sebességhatárt is jelentősen túllépik. 

    gyorshajtok
    Fotó: Police.hu

    A közlemény szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is célirányos ellenőrzéseket fog tartani a megye közútjain. Arra is felhívták az autósok figyelmét, hogy akkori is számíthatnak ellenőrzésre, ha épp nem látnak rendőrautót, hiszen civil kocsikból is végezhetnek méréseket a nap bármely szakában. 

  • Olvasónk, András, a HÉV kaszásdűlői megállójában álmot látott. Álma szürreális, már-már vad: Magyarországon menetrend szerint, a XXI. század elvárásainak megfelelő szerelvények közlekednek az utasok legnagyobb megelégedésére.

    IMG 5391

    Ehelyett a szürke valóság: egy hinta himbálódzik magányosan a kies megállóban, az utastájékoztató üres keretére függesztve.

    IMG 5392
  • Legalábbis egy rajongói előzetes erejéig, de hát tényleg adta magát a dolog, nem véletlenül írtuk mi is róla az első rész után, hogy Sergio Leone ilyen Star Warst rendezett volna.

    A sorozattal aztán később egy elemzős cikkben is foglalkoztunk, ha akar olvasni egy csomó spoileres, az első két részre alapozott spekulációt, akkor ide kattintson.

    maxresdefault
    Fotó: YouTube / kingkida
  • screenshot-2019-11-27-at-14-24-48.png

    A német hadsereg Instagram-oldalának 309 ezer követőjén messze túlcsapó hullámokat keltett egy poszt, mely egy vaskeresztekkel, horogkereszttel és birodalmi sassal ékített Wehrmacht-egyenruhát mutatott. A kép mondjuk egy történelmi egyenruhákat bemutató kiállításról szólt, és a náci korszak is hozzátartozik a német katonai hagyományokhoz, csakhogy a posztoló ahelyett, hogy valami távolságtartó szöveget írt volna a képhez, a „retro“ címke és a „divat“ hashtag odabiggyesztése mellett ezt írta:

    A divat is egy szempont. A katonai stílus elemei a máig megmaradtak a Houte Couture-ben.

    A képet a felháborodott kommentek hatására megjegyzés nélkül leszedték, de szerdán felbukkant egy új poszt, melyben a Bundeswehr elismerte hibáját, de azzal védekezett, hogy a kiállítás valóban a katonai egyenruhák divatra tett hatásáról szól, és a poszt csak a félresikerült irónia egyik tipikus példája volt. A hadsereg leszögezte, hogy a szélsőséges nézetek és a náci rezsim teljes mértékben elfogadhatatlan a számára.

    (via 24.hu)

  • Szerintem minden világos:

    A jelenleg legfontosabb témáról legutóbb akkor írtunk, amikor arról számoltunk be, hogy december 5-től tilos rollerezni a Kossuth téren – a kormány ugyanis módosította a kiemelt nemzeti emlékhely (vagyis az Országház és környéke) használatának rendjéről szóló rendeletet.

    Kollégáinkat egyébként megbüntették egy ártatlan videóért, amiben kerékpárúton próbáltuk ki az elektromos rollert, a rendőrség szerint az ugyanis segédmotornak számít, és az autók közt kell vele menni. Ki is próbáltuk, milyen az, ebben a videóban tudja megnézni.

    végre.PNG
  • Brandon Aveiro a Crystal Palace 18 éves futballistája, a Premier League-be még nem tört be, de tudását igyekezett megmutatni egy rágógumi segítségével.

    Az angol játékos Andi Herzog 25 éves trükkjét vette elő: kiköpte a rágóját, dekázott vele párat, majd szájjal elkapta, és rágta tovább.

    Az osztrák zseni valamikor 1994 környékén csinálta meg az "eredetit" egy Bundesliga-meccs előtt, amikor a Werder Bremenben játszott.

    Azóta lett pár követője, így például Rafael van der Vaart, aki tottenhamesként úgy tíz éve dekázott rágóval.

    Ki a legügyesebb?

    A műfaj legnagyobbja talán mégis egy 21 éves német, Felix Passlack, ő a Borussia Dortmund mérkőzésén zsonglőrködött nagyot. Elsőre elszúrta az elkapást, a rágó a szája mellé esett, lepattant, de nem a földre, mert a fiatal védő lábbal korrigált, és néhány dekázás után másodszorra már nem tévesztett szájjal sem. (Passlack manapság a holland Fortuna Sittardnál van kölcsönben.)

    brandonaveiro