új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alig pár órát élt csak a januári vízilabda Európa-bajnokság hétfőn bemutatott, elég furára sikerült kabalaállata, a Vízipók-csodapók. Annyira kiborultak az emberek, hogy a vízilabda szövetség még hétfő este kénytelen volt visszavonulni. Azt írták

    Nincs mit szépíteni, ezt elrontottuk. A kis vízipókot szeretjük, szeretitek, a nagyot újratervezzük. Egyúttal várjuk a józan és hallucinogénket nélkülözni tudó bábtervezők jelentkezését! És reméljük sem Keresztest, sem a csigagyerekeket nem ijesztettük meg...

  • Magyarország az elmúlt években sikerrel csökkentette az államadósságát, azonban az IMF legutolsó országjelentése szerint még így is magas, a GDP közel 70 százaléka. Ez sokaknak elképesztő pénznek tűnhet, de – kis ország, kis hitel – így is eltörpülünk a világ nagy adósai között. 

    Az alábbi ábrán azt gyűjtötték össze, hogyan oszlik meg a világ összes államadóssága (69 ezer milliárd dollár) az egyes országok között. 

    Az ábrán a terület jelzi, hogy az adott ország számszerűen mekkora szeletet hasít ki a világ összes tartozásából, a színskála pedig azt mutatja, hogy a saját bruttó hazai össztermékükhöz mérten mennyi az államadósságuk (a sötétlila a 0 százalék, a sárga pedig a 200 vagy több). Magyarország ott bujkál a bal alsó sarokban, Németország mellett.  

    A vizualizáció megjegyzi, hogy bár Japán államadóssága GDP-arányosan kiemelten magas, a tartozásainak java az országon belül van (hiszen egy ország nem csak más országoknak tartozhat, hanem akár saját polgárainak is, például állampapír formájában.)

    Görögország államadóssága az IMF becslései szerint, ha így halad tovább, 2060-ra elérheti a GDP 275 százalékát is. Venezuela a rohamos infláció és az amerikai olajszankciók miatt szintén sokat rontott az államadósság-GDP arányán. 

    (Visual Capitalist)

  • De szerintem is inkább hasonlít egy drámai előzetesre, úgyhogy elsőre nem is nagyon értettem, hogy mi járhatott a Magyar Közút munkatársai fejében, mikor ezt az egészet összevágták.

    Mire a végére jutottam, ez az érzés teljesen megváltozott: együtt izgultam a Magyar Közút alkalmazottaival a drámai zenére, teljesen beszippantott az egész, úgyhogy azt hiszem, még ma lemondom a Netflix-előfizetésem, és mostantól csak vegyipari tornyok szállítását leszek hajlandó megnézni.

    vegyipari torony.PNG
    Fotó: YouTube / Magyar Közút

    A 70 méteres, 148 tonnás vegyipari tornyot szállító jármű amúgy Gönyű kikötőből indult (erről nekünk is volt egy szép videónk) 2019. december 4-én, szerdán este, áthaladt többek között az 1-es és 813-as főúton, az M1-es autópályán, az M0-s autóúton, érintve két hidat is, és az M3-as autópályán keresztül jutott el Tiszaújvárosig. A művelet amúgy a videó alapján elég komoly tervezést, meg precíz kivitelezést igényelt, úgyhogy le a kalappal mindenki előtt, aki részt vett benne.

  • BEMUTATTÁK a jövő januári vízilabda Európa-bajnokság KABALAÁLLATÁT, a Vízipók-csodapókot. Ahogy az a hasonló események KABALAÁLLATAINÁL is lenni szokott, most is rengeteg kérdés merül fel ilyenkor, de előbb nézzük a KABALAÁLLATOT:

    És akkor a kérdéseink:

    • MI EZ?!
    • Férfi? Nő? Genderfluid?
    • Mik a fingbuborékból kilógó lábak?
    • TEVEPATA?!?!?
    • Mennyibe került ez?
    • Ki találta ezt ki, és mit szedett be előtte? 
    • Miért nem engedték el végül a szervezők az életnagyságú ötletet, amikor meglátták először felöltözve ezt a szegény embert?

    FRISSÍTÉS: fejlemény van az ügyben, a posztban szereplő jelmezért elnézést kértek, újat fognak csinálni, és ehhez “hallucinogéneket nélkülözni tudó bábtervező” jelentkezését várják.

  • Hatalmas karácsonyi ajándékkal készült idén a Sony Music, ugyanis 4K felbontásra turbózta minden idők egyik karácsonyi dalát, a Last Christmast. 

    Még sosem néztek ki ilyen jól a válltömések és a zene ritmusára lágyan ringó ondolált frizurák. A Verge újságírója képes volt egyszerre nézni az eredeti és a felújított változata, hátha rájön valami turpisságra, például hogy kicseréltek egy szereplők, vagy bizonyos részeket újraforgattak, de nem. 

    Ez bizony itt George Michael haja 4K felbontásban.

  • Szív- és házmelengető sztorit posztolt Twitterre a rendőrség a Heves megyei Adácsról, ahol egy idős férfi nem tudott tüzet rakni az otthonában, mert mindkét keze be volt gipszelve.

    A férfi végső kétségbeesésében a 112-n kért segítséget, Csorba Attila körzeti megbízott pedig nem is tétovázott,

    fát hasogatott, majd felmelegítette az idős férfi otthonát.

    EL6Woh9WkAAXf4w:large
    Fotó: Twitter / @police_HU
  • A domainregisztráció nem tartozik a legszórakoztatóbb tevékenységek közé, ahogyan egy domainregisztrációs hivatalt sem úgy képzel el az ember, hogy ott aztán hatalmas a jókedv. Kanadában azonban ez másképpen lehet, ugyanis az internetes regisztrációs hatóság  kitalálta, hogy néhány stockfotót bocsájtanak ingyen az emberek rendelkezésére.

    A fotók ingyenesek, és nem engedélyköteles a felhasználásuk, csak őket kell feltüntetni a kreditekben. Azt írják, hogy tudják, hogy egy új domain mellé kell néhány stockfotó is, ezért most itt van néhány a legnépszerűbb témákból. 

    Például, ki tudná, honnan lehet szerezni olyan legális képet, ahol egy pszichopata jávorszarvas figyel valakit a bokorból? 

    Vagy ha pont kell egy klasszikus mém, de legális verzióban?

    Vagy egy kép a dinamukusan fejlődő cég jó légkörű megbeszéléseiről

    Esetleg  arról, hogy figyelünk egymásra

    A hatóság azt írja, hogy kanadainak lenni jó, mindenki regisztráljon kanadai domaint, a képek pedig ingyenesek csak úgy mint a szeretet és az egészségügyi ellátás. 

  • Méghozzá a Solymár közéletével és kulturális életével foglalkozó, az önkormányzat döntéseit közvetítő információs hírportál, a Solymaronline jóvoltából, ami hétfőn a ZenexMűvek nevű zenekar kérése nyomán a következő posztot tette közzé:

    Az egész elejétől a végéig tökéletes: az, hogy az oldal véletlenül azt írta BILLENTYŰS helyett, hogy BILLENYTŰS, az elvesztett telefonszám, meg a Yamaha zongorával a zenekart lenyűgöző Lajos, akit lassan két hete keresnek, miután valamilyen rejtélyes okból még a vezetékneve sem derült ki a meghallgatás során, simán elmenne Örkény egyik Egypercesének.

    billenytű.PNG
    Fotó: Facebook / Solymaronline

    Csak remélni tudom, hogy megtalálják egymást, és első közös koncertjükön együtt üvöltik majd a közönséggel, hogy

    Solymár
    Szívem rég csak egy szót vár
    Miért kínzol solymár
    Ha te is így gondolod

  • Óriási hőmérséklet-különbségek vannak az országban, írja az Időkép. A hétfőn közreadott hőtrékép szerint a déli területeken helyenként 17 fok, míg az északi részeken, például Borsod megyében csak 1 fok van.

    sandor1-tmax.jpg-2019-12-16-13-08-11
    Fotó: Időkép

    Azt írják, ennek oka, hogy a délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, így történhetett, hogy a Tolnai megyei Váralján csúcshőmérsékletet, 17,1 fokot mértek. 

    Kb.10-15 fokkal melegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest. Melegrekordról azonban szó sincs, a jelenlegi rekordot az 1989-ben, Kisbéren mért 20 fok tartja.

    A délies szél északra szorította be a nedvességet, így ott ködösebb, felhősebb az idő, ugyanakkor a ködös területek határán, kis távolságokon belül is előfordulhatnak 10 fokos különbségek. A decemberi hőhullám kedden éri el csúcspontját, ezért hasonló értékekre, vagy még melegebbre kell számítani.

  • A Mars cég (ami elsősorban az édességeiről ismert, másodsorban viszont állateledel forgalmazással is foglalkozik) legújabb próbálkozása a húsmentes kutya- és macskaeledel lesz. Azzal indokolták a döntést, hogy a mezőgazdaságnak olyan káros hatásai vannak a környezetre, hogy meg kell próbálni rászoktatni az állatokat is a vegán étkezésre.

    22273106-7794711-image-a-1 1576429183515
    Fotó: Getty Images

    A próbálkozás úgy értendő, hogy magas proteintartalommal és növényi eredetű alapanyagokkal helyettesítik a csirkehúst, a marhahúst, vagy a nyúlhúst.

    A Mars Petcare tavaly 8,2 millió fontért (nagyjából 3,2 milliárd forint) vett részesedést egy Wild Earth nevű amerikai vállalkozásban, amely a japán Koji gombát használja a fehérje pótlására állateledelekben, és ízben is hasonlít a húséhoz. A háziállatok vegán-tartásáról, illetve arról, hogy ez a kutatások és a szakértők szerint is mennyire káros a kutyákra és a macskákra nézve, korábban ebben a cikkünkben írtunk.

    (DailyMail)

    Ön etetné házikedvencét kizárólag növényi alapú ételekkel?

  • Igazán egyedülállóra sikerült a Jászárokszállási Önkormányzati és Önkéntes Tűzoltóság karácsonyi kivilágítása. A szokásos rénszarvasos meg mikulásos vonal helyett az ő fénysoruk egy tűzoltót mintáz bevetés közben. 

  • Szombaton osztott meg fotókat az Instagram oldalán Timothée Chalamet a Little Women (Kisasszonyok) című film forgatásáról. A 23 éves színész mellett többek közt Meryl Streep, Emma Watson, Florence Pugh, Saoirse Ronan és Louis Garrel is szereplői a filmnek.

    A bejegyzés megtekintése az Instagramon

    little women bts 1 :) @littlewomenmovie

    Timothée Chalamet (@tchalamet) által megosztott bejegyzés,

    A film egyébként egy 19. században játszódó regény adaptációja, Greta Gerwig rendezésében. Louisa May Alcott műve az 1860-as amerikai polgárháború idején mutatja be négy lánytestvér életét.
    A film bemutatója december 7-én volt, New Yorkban, a hazai mozikban pedig 2020. január 30-tól lehet majd megnézni.

    75467487 355945551940212 2209942831930515346 n

    (Independent)

  • Szegény svédek tizenöt éven át rettegtek a hidegháborús parától, ami még a Szovjetunió bukása után is kitartott, mire végre kiderült, hogy ez az egész a heringfing miatt volt. (Oké, azóta már van a halak végbeléből feltoluló buborékoknál komolyabb ok is a bizalmatlanságra Oroszországgal szemben, de az már egy későbbi történet.)

    De hagyjuk a svédeket, a lényeg most a cikkből egy aprócska szó, amely egyébként egy különleges hangot is hordoz:

    a zöngétlen j hangot. 

    A magyar nyelvben ez még talán az ihlet szóban fordul elő, viszont ott nem okoz bonyodalmakat, mivel a szó közepén áll. A pech viszont a végén hordozza, ami ragozáskor kettéoszthatja az országot.

    Kollégám a cikkben a birtokos alaknál azt írta, „peche” – amivel nyilván egy másik szekértáborba tartozik, mint én, de azért ezentúl is megpróbálok udvariasan köszönni neki. Most foglaljon állást ön is!

    Ön hogy mondja?

  • Nagy volt a roham a hétvégén a Mikulásgyárban, közel tíz tonna ajándék gyűlt össze két nap alatt, és sikeres lehet az a rekordkísérlet is, amelyben 50 ezer könyvet szeretnének összegyűjteni. 

    Eddig 42.000 könyv érkezett. Ebből 7000 könyvet egyéni felajánlók hoztak, de egy nagy kiadó adománya is megérkezett, ők 35 ezer könyvet küldtek a gyerekeknek, ami a legnagyobb könyvadomány a Mikulásfagyár 15 éves fennállásnak történetében

    – közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár szervezője.

    Szombaton 5355 kg élelmiszer, ruha, játék is érkezett a Millenáris Parkban felállított jótékonysági akció helyszínére. Az adományok többségét magánszemélyek hozták. Egyre többen gyűjtenek vidéken is, a postákon már több ezer darab csomagot adtak fel a Mikulásgyár címére. A vidékről érkezett csomagokban elsősorban melegebb ruhákat, tartós élelmiszert és sok mesekönyvet küldtek a Mikulásgyárba, ahol december 21-ig várják az adományokat. 

    2019-11-24 16 34 00-Newsroom - Chat
    Fotó: Bakró Nagy Ferenc / Index
  • 2019. december 16-án, hétfőn reggel eltűnt a magyar főváros. Aki Pestről nézett át hiába kereste Budát, aki Budáról kémlelt, mit se látott, aki meg valamelyik fehérségben lebegő híd közepéről nézett szét, csak a nagy büdös semmibe mereszthette szemét.

  • Újabb videóban engedett betekintést 2020 valószínűleg legjobb játékának világába a CD Projekt, és hát ahogy vélhetően sokan kitalálták már, ezúttal a zene került a középpontba. A Cyberpunk 2077 különféle előzeteseihez, meg gameplayeihez mellékelt zenék eddig is elég meggyőzőek voltak, de a lengyel stúdiónak sikerült még feljebb tekernie a hype-potmétert, egyebek mellett azzal, hogy a játékban

    Grimes adja Lizzy Wizzy hangját, aki a Lizzy Wizzy and the Metadwarves nevű banda frontembere lesz majd.

    grimes.PNG
    Fotó: YouTube / Cyberpunk 2077

    Ez elsősorban azért király, mert Grimes új, Miss Anthropocene című albuma elméletileg február 21-én jelenik majd meg, de így a rajongóknak garantáltan nem kell majd megint öt évet várni valami újra, mint az Art Angels után. Ami amúgy az évtized egyik legkedveltebb lemeze, Grimes viszont idén úgy nyilatkozott róla, hogy szörnyű, mindenki félreértette az egészet, és így igazából egy sötét folt az életében.

    Az énekesnő amúgy az idei Game Awardson fel is lépett, úgyhogy már most lehet sejteni, mire számíthatunk majd tőle.

    A játék zenéjéhez Grimes mellett is elég illusztris társaság jött össze, jelen állás szerint a Run the Jewels, A$AP Rocky, Gazelle Twin, Ilan Rubin, Richard Devine, Nina Kraviz, Deadly Hunta, Rat Boy, Tina Guo és a Refused is csinál majd számot hozzá. 

    Utóbbi elég prominens szerepet is kap majd, a lengyelek már júliusban bejelentették, hogy a svéd punkzenekar a játékban Samurai néven fog szerepelni, vagyis ők lesznek a Keanu Reeves által alakított Johnny Silverhand bandája.

  • Egy olasz tervező, Elena Nappi 2018-ban megálmodta az első, hajóból tengeralattjáróvá változni képes közlekedési eszközét, erről több sajtóorgánum is hírt adott  a múlt héten. A Carapace-nek keresztelt eszköz a tervek szerint 985 láb mélységbe tud majd merülni, és ott akár 10 napot is eltölthet. 

    Nappi a koncepcióval többéves tengeri kísérleti kutatás után állt elő. Az eddigi utolsó luxusdobás a hajózás szerelmeseinek a luxus-tengeralattjáró volt, ezt fejelte meg ezzel az új ötlettel a tervező. Így, aki valami különlegeset keres a barátainak, családtagjainak, az most hamarosan új ajándékkal lepheti meg őket. 

    Ez az új „vízbetyár” dízel-elektromos és üzemanyagcellás meghajtással fog rendelkezni, alumíniumból készül, és 256 láb hosszú lesz. Három fedélzeti szinttel, többek között VIP kabinokkal, társalgóval, gyógyfürdővel, bárral és egészségklubbal is fel lesz szerelve. 

    Forrás: Young Talent Architecture Award
    Forrás: Young Talent Architecture Award
    Fotó: Young Talent Architecture Award

    A tervező úgy véli, olyan privát utakra fogják kibérelni, amelyek teljes üzleti titoktartást igényelnek. Egyelőre az árát még nem tudni. A koncepció megvalósulása nem holnap lesz, úgyhogy a leendő vásárlóknak van ideje gyűjtögetni. Nappi szerint:

    ha összehasonlítjuk az autóiparral, nem nehéz megérteni, hogy az ilyen típusú hajókhoz vezető út még nagyon messze van

    Elena Nappi jelenleg a Fincantier olasz hajógyár tervezője, de a cég nem vesz részt a Carapace-projektben.

    via CNN

  • Miközben a fehér-szigeti vulkánkitörés már 16 halálos áldozatot követlet, a Kamcsatka félszigeten is kitörésre készülődik az Avacsinszkij vulkán. Közelében található Petropavloszk-Kamcsatszkij városa, aminek lakossága 180 ezer körülire tehető (2010-es népszámlálás szerint). Erről az eseményről videókat és képeket is készítettek, miként éledezik a nyugvó tűzhányó.

    Az első aktivitást december 9-én fedezték fel a vulkán kráterében. A kamcsatkai földrengés és szeizmikus tevékenységgel foglalkozó hivatal szerint, a következő hónapban nő meg a kitörés kockázata. Ezt pedig az Orosz Tudományos Akadémia (KB REC) Egységes Geofizikai Szolgálatának kamcsatkai adataira alapozzák. 

    Valentin Jakovenko, a szolgálat mérnökének elmondása szerint felújítottak egy mérőállomást, ami jelenleg nagyon hasznos és szükséges. Így több információjuk lesz a közelgő kitörésről.

    A kráter jelenleg erős gázokat ereget magából. Ezeknek a gázoknak a hőmérséklete meghaladja a 800 fokot. A vulkán tetején látható ragyogás nem láva, hanem az izzó gázok látványa. Az egyes földrengések energiaosztálya meghaladja az 5-ös erősséget, ami az Avacsinszkij vulkán esetében jelentős eseménynek számít.

    A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
    A kis tüzes (gázos) Avacsanszkij vulkán
    Fotó: The Siberian Times / youtube

    Avacsinszkij, az eddigi feljegyzések alapján 16 alkalommal tört ki. Az utóbbi idők legnagyobb kitörése pedig 1945-ben volt. Legutóbb feljegyzett kisebb kitörések 1991-ben és 2001-ben történtek. 

    Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
    Petropavlovszk-Kamcsatszkij elhelyezkedése
    Fotó: Wikipedia

    via The Siberian Times