Földrengést okoztak az őrjöngő szurkolók

2013. december 3., 11:21 Módosítva: 2015.05.10 00:25
55

Az NFL-es Seattle Seahawks szurkolói nemcsak Guiness-rekordot döntöttek a New Orleans Saints elleni hangerejükkel, egy közeli mérőállomás szerint a föld is megmozdult egy pontszerzésnél. 

teljes bejegyzés

Elszabadult a pokol az amerikaifoci-csoda után

2013. december 2., 14:40 Módosítva: 2015.05.10 00:30
11

Sokáig beszélnek majd még az Auburn Tigers–Alabama Crimson Tide egyetemi amerikaifutball-mérkőzés drámai befejezéséről, a hazaiak visszahordásból szerzett utolsó másodperces győztes touchdownja után kitört az őrület Alabama államban. Konferenciadöntőbe jutottak.

teljes bejegyzés

Rekord-touchdownt ért a 108 yardos sprint

2013. december 2., 10:22 Módosítva: 2015.05.10 00:31
3

A Kansas City Chiefs–Denver Broncos játszotta az NFL rangadóját vasárnap este, a csapatok csoportjuk első helyéért harcolnak, két hete a denveriek nyertek otthon. 

teljes bejegyzés

Ezt nem évekig, évtizedekig emlegetik

2013. december 1., 09:56 Módosítva: 2017.11.26 11:00
1085

Az egyetemi amerikaifutballban mindenki sejtette, az Alabama Crimson Tide–Auburn Tigers lesz az év meccse. Az utolsó másodpercek viszont feledhetetlenné tették a rangadót. 

teljes bejegyzés

Jason Kiddnél is van taplóbb edző

2013. november 29., 11:38 Módosítva: 2015.05.10 00:40
95

Jason Kidd megkapta a maga ötvenezer dolláros büntetését csapata NBA-meccsén előadótt kólás mutatványért, ugyanezt érdemelné az NFL-es Pittsburgh Steelers edzője, Mike Tomlin is. 

teljes bejegyzés

Itt vannak a 2014-es londoni NFL-meccsek időpontjai

2013. november 28., 19:01 Módosítva: 2015.05.10 00:41
5

Az NFL nyilvánosságra hozta a jövő évi három londoni mérkőzés időpontját.

teljes bejegyzés

Gyűlölet: az amerikaifutball Fradi-Újpestje

2013. november 28., 16:32 Módosítva: 2015.04.29 17:01

ironbowl2.jpg


Hiába léteznek az NFL-en belül is olyan gyűlöletteli rivalizálások, mint amilyen például a Pittsburgh Steelers és a Baltimore Ravens közt folyik, gyakorlatilag azóta, amióta a Ravens 1996-ban elindult, az egyetemi futballcsapatok akár évszázados múlttal bíró ellentéteit nem nagyon übereli semmi Amerikában. A legvérmesebb, leggonoszabb, leghevesebb rivalizálás pedig, amit az amerikai média "good, old fashioned hate"-ként, vagyis jó kis ódivatú gyűlöletként emleget, az nem más, mint az Alabama-Auburn-ellentét, amit az egyetemi futballban az Iron Bowl nevű, évente megrendezendő meccsen játszanak le.

Belegondolni is ijesztő, hogy az első Iron Bowlt, amit az Auburn nyert 32-22-re, pontosan 120 éve, 1893-ban játszották le. Az Alabama államban található két egyetem, az Auburn University és a University Of Alabama rivalizálását a futball tekintetében azonban néhány év után jó sokáig jegelték: az 1907-es, 6-6-os döntetlennel végződő Iron Bowl után a következőt a második világháború után néhány évvel, 1948-ban rendezték meg, mégpedig egészen szokatlan előzménnyel, hiszen Alabama állam kormányzatának konkrétan egy határozatot kellett hoznia, miszerint az állam két egyetemének évről évre meg kell rendeznie az Iron Bowlt. Az azóta elmúlt 65 évben azonban évente megütközik egymással a két egyetemi csapat, értelemszerűen váltakozó sikerrel: az összes meccs mérlege 42-32 az Alabama Crimson Tide javára, valamint egyetlen döntetlen: a már említett 1907-es 6-6-os mérkőzés.

Hogy pedig miért a legdurvább rivalizálás egész Amerikában az Alabama-Auburn, az a meccsek körüli balhékból derül ki legjobban. Napirenden vannak a verekedések, történt már késelés - 2005-ben például egy Alabama-drukker hét Auburn-szimpatizánst sebesített meg, miközben őrjöngve döfködött a késével és az alabamaiak híres csatakiáltását, a Roll tide!-ot ordítozta - de a leggonoszabb dolog talán az Auburn University közelében álló, 130 éves tölgyfák pár évvel ezelőtti elpusztítása volt. A fákat, amiket egy-egy Auburn-győzelem után feldíszítenek a drukkerek, egy Harvey Almorn Updyke Jr. nevű egykori katona mérgezte meg, aki annyira elborult Bama-drukker volt, hogy a fiát Bearnek nevezte el, Paul "Bear" Bryant, legendás egykori Bama-edző után, a lánya pedig a Crimson keresztnevet kapta. Updyke a tettéért három év börtönt kapott, miközben a dühös Auburn-drukkerek szabályos hajtóvadászatot indítottak utána: a képével feldíszített körözési plakátot nyomtattak ki államszerte, megrongálták az autóját, és a két iskoláskorú gyermekét is halálosan megfenyegették.

oaktree.jpg

Ha Európából nézzük ezt a vetélkedést, és képesek vagyunk elvonatkoztatni a diehard drukkerek szélsőségeitől, egy-egy Iron Bowl mindig óriási élmény. A mérkőzést 2000 óta páros években Tuscalosában, az Alabama Crimson Tide otthonában rendezik meg, páratlanokban pedig az Auburn Tigers Jordan Hare-ről elnevezett stadionjában. A sorozatot az elmúlt két évben a Nick Saban vezetése alatt három nemzeti bajnokságot is nyerő  Alabama dominálta: tavaly például elképesztő fölénnyel, 49-0 arányban söpörték el az Auburnt, akik legutóbb 2010-ben, a mostani Carolina Panthers-irányító, Cam Newton vezetésével tudtak nyerni. Idén viszont megint izgalmas meccs várható, hiszen az Auburn Tigers eddig szinte mindenkit megvert, akit tudott, még a Johnny Manziel vezette Texas A&M Aggiest is sikerült két vállra fektetniük (egyedül az LSU-val nem bírtak), így az NCAAF-rangsorban a negyedik helyen állnak a szintén komoly rangadókat (Aggies, LSU, Ole Miss, Tennessee) játszó Alabama Crimson Tide pedig veretlenül vezeti a rangsort. Ráadásul, mivel páratlan év van, ezért az Iron Bowlt Auburnban játsszák, ami még pikánsabbá teszi a mérkőzést. A 2013-as Iron Bowl szombaton, magyar idő szerint este fél tízkor kezdődik.

Nem látod, hogy milyen mezben vagyok?

2013. november 27., 13:38 Módosítva: 2015.05.10 00:46
66

Már a két Florida Gators-játékos is csak röhög azon, ami legutóbbi meccsükön történt velük. Egy akciónál annyira belebonyolódtak a szerelésekbe, hogy véletlenül egymást blokkolták, nem is nagyon akarták elengedni a másikat a Southern Georgia ellen az egyetemi bajnokságban. 

teljes bejegyzés

Ekkora hülyeséget ritkán látni az NFL-ben

2013. november 25., 09:46 Módosítva: 2015.05.10 00:55
16

A Dallas Cowboys védői néhány másodpercre elfelejtették az NFL-szabályokat, így szerzett ellenük pontot a New York Giants a vasárnap esti csoportrangadón. 

teljes bejegyzés

Békaugrásból touchdown, csak a vége fájt

2013. november 24., 14:36 Módosítva: 2015.05.10 00:56
15

Az Ohio State Buckeyes egyetemi amerikaifutball-csapatnak jó estéje volt szombaton, a bajnokságban harmadik kiemelt csapat könnyedén darálta be az Indianát.

teljes bejegyzés

Ehhez már vízmérték kellett

2013. november 22., 14:27 Módosítva: 2015.05.10 01:05
25

Az NFL-es Atlatna Falcons szurkolói egy életre megutálták a New Orleans Saintsben játszó Jimmy Grahamat csütörötök éjjel. Nem elég, hogy touchdownt szerzett ellenük, a kapujukat is tönkre tette. 

teljes bejegyzés

Életük meccsére készültek, aztán jött a tornádó

2013. november 22., 11:14 Módosítva: 2015.04.29 17:01

wash2.jpg

Múlt vasárnap az NFL-ben is komoly zavart okozott a szélsőséges időjárás, több amerikai államban tornádók pusztítottak, a Bears-Ravenst fel is kellett függeszteni egy időre, a Browns-Bengalst meg majdnem elmosta  a felhőszakadás. 

Ennél sokkal rosszabbul járt Illinois államban a Washingon High Panthers középiskolás csapat, amely huszonnyolc év után jutott el ismét az állami elődöntőbe. 41-7-re gázolták el University High csapatát az negyeddöntőben, aztán vasárnap jött a tornádó. Egy ember meghalt, négyszázan megsérültek, sokáig a csapatnál sem tudták, mindenki rendben van-e. A városban több millió dolláros kár keletkezett, ezer ember, köztük futballisták, edzők otthona vált lakhatatlanná, a quarterback és az egyik segédedző családjának otthonából semmi nem maradt, a játékosok felszerelését is széthordta a vihar. 

Az egész iskola azon dolgozott a napokban, hogy rendbe hozzák a várost, a futballistákat elvitték egy másik településre, hogy legalább edzeni tudjanak, talán most szerencse is, hogy nem hazai pályán fogadják majd a Springfield Sacred Heartot. A környékbeliek összefogtak, az ellenfél pedig buszokat küld a Panthers szurkolóinak, hogy a katasztrófa után el tudjanak utazni a hétvégi elődöntőre. 

"A futball itt igazi közösségi esemény. A játékosok apái is játszottak a csapatban évtizedekben ezelőtt. Ezért is volt akkora öröm, hogy eljutottunk az elődöntőig, az emberek a fellegekben jártak, nagy dolog ez nekünk. Másnap egy órakor viszont megérkezett a tornádó, senki nem látott még ekkora pusztítást" - nyilatkozott az iskola sportprogramjának igazgatója még a hét elején. 

wash1.jpg

Azt már a Friday Night Lights is átadta, hogy egy kisvárosnak mit jelent a középiskolai futball, a tizenötezres Washington 12-0-s csapatának szurkolóit valószínűleg most még közelebb hozta az elmúlt hét. Az elődöntő a mi időzónánk szerint szombat este héttől lesz, az eredményt itt lehet majd követni. 

Miért játszanak a nők amerikaifutballt?

2013. november 21., 10:23 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Épp egy éve, hogy első bejegyzésemre, melyben arról írtam, hogy Mit néz egy nő az NFL-ben, talán sokan felkapták a fejüket és kaptam olyan visszajelzéseket hogy jó, hogy erről is szó van, mert egyre több nő őrjöng a közvetítések előtt egy-egy picksix vagy defense-csata láttán. De közben azt is megtudtam, hogy a nők is játszanak amerikai futballt és itt nemcsak a próbajátékon bénázó hölgyikékről van szó.

Az első ismertté vált amerikai focis hölgy a szép nevű Patricia Palinkas volt, aki 1970-ben még placekick holder poszton kipróbálta magát egyetemistaként egy félprofi csapatban. Később aztán a college footballban több nő is feltűnt de elsősorban rúgó posztokon, labdarúgó háttérrel: híresebb talán Katie Hnida lett közülük, akit miután elküldtek a University of Colorado csapatától, nemi erőszakkal vádaskodott.

És ha a nők az NFL-be még nem is jutottak be, a tengerentúlon számos női liga van (nem tévesztendőek össze a "csöcsfocis" Lingerie Football League-gel) és Európában is egyre népszerűbb a sportág, válogatott mérkőzéseket is tartanak. De a női foci számos előítélettel terhelt, mert ez a sport, tudjuk mi mind, alapvetően rettentő kemény, férfias és ezeket a vállvédőt és sisakot húzó lányokat amiatt sokan félreérthetik. Én is talán azt gondoltam, hogy biztos férfievő debellák játszanak csak ilyet.

wolvesladies_2.jpg

Aztán kiderült, hogy nem, ugyanis kimentem az egyetlen magyar női amerikaifoci-csapat, a 2006 óta működő budapesti Wolves Ladies szombati meccsére, hogy testközelből lássam a lányokat. Egy új csapat, a találó nevű Prague Harpies ellen játszottak barátságos mérkőzést és a pályára érve szinte a gutaütés kerülgetett, hogy hiába fogyózom és tornázok, ezeknek a csajoknak jobb a lába, mint nekem, leszámítva néhány cseh lányt, akire gondolva most diszkréten rávágom a somlóira a hűtőajtót.

De amúgy ki beszél itt hústornyokról? És hajtépés sem volt se catfight, ellenben sok futójáték, némi sárdagasztás, olyan mondatok, hogy "Arról szól a defense, hogy kitapossuk a belüket!", egy csúnyább lábsérülés, de a lány a kispadon a meccs végén más mosolygott. Talán már rutinból járnak a balesetire a meccsek után.

Szó nincs itt rinyálásról és finomkodásról, uraim. Itt is ütközések vannak, hol sikeres, hol sikertelen passzok, holding, false start és blitz, sémák és minden és én is roppant nőietlen módon magam elé tátogtam egy bmeget, ha nem jött össze a pesti lányoknak a first down (végül hosszabbításban 6-0-ra nyertek). Ha el-el is csöppen pár könny és akad némi vékony hangú trash talk is meccs közben, azért ez mégiscsak foci, igaz foci, ahol a lányok az öltözőben félredobják a harisnyát és a magassarkút, a kislányokra addig vigyáz az apjuk, ők a pálya széléről integetnek, amíg a szép anyukájuk running backet játszik. Mert ha meccs van, akkor harc van, akkor csak ez számít, ettől akkora szenvedély az amerikai futball és ettől olyan csodálatos sportág ez, akárki játssza és nézze. A pályán kívül pedig hadd legyen mindenki olyan, amilyen.

Botránnyal ért véget a Patriots meccse

2013. november 19., 12:18 Módosítva: 2015.05.10 01:16
9

Forrtak az indulatok az NFL hétfő éjszakai mérkőzése után, a New England Patriots játékosai nehezen viselték, hogy egy megkérdőjelezhető bírói ítélet után kaptak ki a Carolina Pantherstől. 

teljes bejegyzés

Tincseket tépett az NFL-védő

2013. november 18., 14:01 Módosítva: 2015.05.10 01:20
9

Furcsa sérülésekből sosincs hiány az NFL-ben, az azonban ritka, hogy egy játékosnak a hajából tépjenek ki darabokat. Az Arizona újoncával, Andre Ellingtonnal éppen ez történt, miután a Jaguars védője a hajánál fogva vitte földre a futójátékost.

teljes bejegyzés

Mivan, mivan, mivan? Bumm!

2013. november 15., 22:12 Módosítva: 2015.05.10 01:31
12

A sisak a sisak elleni ütközést az idei szezontól már komolyan bünteti az NFL, hogy védje a játékosok épségét. De mi történik akkor, ha valaki sisakban akarja lefejelni sisak nélküli ellenfelét?

teljes bejegyzés

Ha nem vagy elég kemény a pályán, fizess

2013. november 15., 08:54 Módosítva: 2015.05.10 01:40
5

Tovább gyűrűzik az NFL-es Miami Dolphinsnál kirobbant bullying-botrány. A szívatások miatt összeomlott amerikaifutballistát, Jonathan Martint a pályán nyújtott teljesítménye alapján adóztatták az idősebb csapattársak. 

teljes bejegyzés

98 yard: 11 másodperc és touchdown

2013. november 11., 10:04 Módosítva: 2015.05.10 01:46
22

Nagy estéje volt az NFL-ben a St. Louis Rams újoncának, Tavon Austinnak, az első körben drafolt játékos klubrekordot állított fel az Indianapolis Colts elleni mérkőzésen. 

teljes bejegyzés

Hogy nem szédült bele a touchdownba?

2013. november 8., 15:15 Módosítva: 2015.05.10 02:20
121

Lerajzolni is nehéz lenne a középiskolás amerikaifutballista útját, a napokban rendezett meccsen a komplett védelemből hülyét csinált. 

teljes bejegyzés

Itt tényleg felszántották a pályát

2013. november 7., 13:14 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Míg az NFL millió dolláros szerződésekről és húszévesen már elavult stadionokról szól, addig a liga utánpótlását biztosító főiskolai amerikaifutballban nem zöldül minden annyira. Pontosabban zöldül, de nem a fű, hanem a veteményes a dallasi Paul Quinn College régi futballpályáján.

krumplifold.jpg

A főiskola vezetése ugyanis úgy döntött, hogy az intézménynek nincs 2 millió dollárja a futball programjára, ezért azt szüneteltetik. És hogy valami haszna is legyen az üres pályának, biofarmot csináltak belőle, ahol burgonyát, kelt és gyógynövényeket termesztenek. Míg a foci enné a pénzt a pálya fenntartásával, edzői fizetésekkel, addig a kert ehető, értékesíthető dolgokat, ezáltal profitot termel a iskolának. A termés pedig nem is akárhova kerül: a Cowboys stadionjának étkezdéit üzemeltető cég vásárolja fel, a diákok pedig a yardok hajszolása helyett óránkért 10 dollárért kapálhatnak, és ezt is egyfajta testedzésnek tekintik, mint a futballt. 

A lelátók, az eredményjelzők és a kapuk egyébként a mai napig állnak. 

krumplifold2.jpg

A mindössze 250 hallgatót oktató kis főiskola lépése szokatlan volt ugyan, de a főiskolai foci viszonyait ismerve nem egészen meglepő. Az olyan nagyobb költségvetésű, híresebb intézmények, mint a University of Tennesse is kemény pénzeket áldoz a sportágra, ők például 200 millió dolláros adósságot is felhalmoztak a SEC-ben játszó csapatuk miatt.

Más, kisebb főiskolák pedig a volt diákoktól, az alumni szervezetek révén remélnek némi támogatást a foci program fenntartásához (ez a módszer jól működik például a Notre Dame és az Alabama esetében). A Grambling State csapatánál pedig már lázadoznak is a játékosok a rossz állapotú létesítmények miatt. Már az egészségüket féltik, olyan retkesek az öltözők, de közben tarthatnak attól is, hogyha túl nagy a szájuk, megvonják tőlük a sportösztöndíjat.

Száz kilókkal a hátán is touchdownt csinált

2013. november 4., 10:01 Módosítva: 2015.05.10 02:31
6

A tavalyi szezonban megállíthatatlan Adrian Peterson vasárnap este emlékezetes touchdownt szerzett. A Houston Texans edzője a pályán esett össze, kórházba vitték. 

teljes bejegyzés

Őrjöngve hagyta ott csapattársait a játékos

2013. október 31., 11:01 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Jonathan Martin, a Miami Dolphins tackle-je nem mindennapi körülmények közt hagyta ott a csapatát hétfőn: tajtékozva viharzott ki a közös kajáldájából, miután összeszólalkozott a csapattársaival – írja a Yahoo Sports. A szemtanúk elmondása szerint a Dolphins néhány játékosa egy viccet sütött el a közel két méteres és 145 kilós Martin rovására, aki ezt nem vette jó néven: izomból földhöz vágta az étellel teli tálcáját, és ordítozva rohant ki a helyiségből.

A kisebbfajta idegösszeroppanáson átesett Martin az eset óta nem jelent meg a Dolphins edzésein: a hírek szerint a játékos a családja körében próbálja kipihenni magát, illetve pszichiátriai kezelést is igénybe vett. Martin az idei szezon mind a hét meccsén kezdő volt, jelenleg azonban kétséges, hogy játszik. A játékost a tavalyi draft második körében választotta ki a Dolphins: korábban többek közt Andrew Luck és a Steelers-guard David DeCastro, illetve a Coltshoz került tight end, Coby Fleener csapattársa volt a Stanford Universityn.

Már megint miért rúgták ki Meskót?

2013. október 30., 11:39 Módosítva: 2015.05.10 02:42
25

Néhány hónapon belül második csapatától rúgták ki az NFL magyar származású punterét, Meskó Zoltánt. A Pittsburgh Steelersnél csak néhány hét jutott neki. 

teljes bejegyzés

Meskót kirúgta a Pittsburgh

2013. október 29., 21:49 Módosítva: 2015.05.10 02:42
40

Gyenge teljesítménye miatt megvált magyar származású punterétől, Meskó Zoltántól a Pittsburgh Steelers.

teljes bejegyzés

Érinthetetlen a touchdownkirály irányító

2013. október 28., 11:08 Módosítva: 2015.05.10 02:44
36

Terrelle Pryor új NFL-rekordot állított fel az Oakland Raiders–Pittsburgh Steelers-meccsen. Az oaklandi irányító 93 yardos touchdownt futott.

teljes bejegyzés

A németek is az NFL-t akarják

2013. október 28., 11:00 Módosítva: 2015.05.10 02:44
19

A németek morgolódnak, hogy náluk is legyen NFL-meccs, mint Angliában, az amerikai profi liga azonban egyelőre csak Londonban gondolkodik, ahova vasárnap a San Francisco 49ers szurkolói érkeztek tömegével. A Wembley-ben azonban ellenfelük, a Jaguars rajongói kisebbségben is kitettek magukért. Akik egy eddig nyeretlen csapatnak is így tudnak szurkolni, azok csak még jobb show-t csinálnak majd a következő években.

teljes bejegyzés

Pouncey is belekeveredett a Hernandez-ügybe

2013. október 28., 08:49 Módosítva: 2015.04.29 17:01

pouncey.jpg

Idézést kapott a massachusettsi állami bíróság a Miami Dolphins-center Mike Pouney, aki egyetemen csapattársa volt a gyilkossággal, vagy gyilkosságokkal vádolt Aaron Hernandeznek. Pouncey és testvére expatriotsos letartóztatása után "Engedjétek szabadon Hernandez" sapkában pózoltak egy fotón. 

A Sports Illustrated úgy tudja, a vasárnap délutáni Patriots-Dolphins után Pounceyt egy órán át faggatták. Egyelőre nem vádolták meg semmivel, de a lap szerint Hernandez egyik fegyveres ügyével kapcsolatban akartak tőle információkat, az sem zárható ki, hogy több fegyver is gazdát cserélt a két játékos között korábban. Utóbbit azért érdemes fenntartással kezelni. Pouncey ikertestvére, Maurkice nem nyilatkozott az ügyben, ahogy klubja, a Steelers sem. 

Aaron Hernandezt azzal vádolják, hogy otthonának közelében meggyilkolta egyik ismerősét, Odin Lloydot idén júniusban. A korábbi Patriots-játékosnak köze lehetett egy tavalyi, bostoni kettős gyilkossághoz is, és ötrendbeli fegyverrel való visszaéléssel vádolták meg, ha bűnösnek találják, élete végéig börtönbe mehet. 

 

Visszahívták volna a 44 éves NFL-legendát

2013. október 24., 14:54 Módosítva: 2015.05.11 00:05

A St. Louis Rams NFL-csapat a múlt héten sérülés miatt az egész szezonra elvesztette irányítóját, Sam Bradfordot, ezért a klub kétségbeesett döntést hozott, az NFL-legenda Brett Favre-ot győzték volna meg arról, hogy lépjen újra pályára. 

teljes bejegyzés

Bepanaszolták az edzőt a 91-0 után

2013. október 23., 09:43 Módosítva: 2015.05.11 00:10
22

Áll a bál Texasban egy hétvégi középiskolás amerikaifutball-meccs után. Az Aledo High School csapata 91-0-ra verte a Fort Worth Western Hillst, a kiütéses győzelemnek azonban nem tudott örülni a gimnazisták edzője, mert a vesztes játékosok szülei panaszt tettek ellene hétfőn. 

teljes bejegyzés

Az emberflippertouchdown mindent visz

2013. október 21., 13:48 Módosítva: 2015.05.11 00:15
31

Az akrobatikus touchdownok nem kockázatmentesek, könnyen össze lehet szedni komolyabb sérüléseket, de benne van, hogy évekig emlegetik a megmozdulást, mint Jerome Simpsonét. 

teljes bejegyzés