új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ma játszott a csodás Qualitons a Lánchíd pesti hídfőjénél. Onnan 50 méterre, a Four Seasons ablakából pedig kiszúrta magának a koncertet a csütörtökön és pénteken 20 év után a Budapest Arénában fellépő RHCP, akik kisétáltak a szállóból és végig is hallgatták a bulit. Mi a magyar funk világsikere, ha nem ez?!

    És hogy mi tetszett ennyire az RHCP-nek? Itt lehet megnézni!

  • Pénteken írtuk meg, hogy összefogtak a világ szakácsai, és étlapjukra tűzték a földrengésben félig elpusztult Amatrice híres szószával készült tésztaételeket, a bevételből pedig az újjáépítésre adakoznak.

    Nálunk is csatlakoztak a mozgalomhoz, ami két okból is klassz dolog:

    1. többen megismerik az amatricianát
    2. több pénz megy jótékonyságra.

    Az eredeti kezdeményezést igazán akkor kapta fel a világ, amikor Jamie Oliver angliai olasz étterme állt mögé, ezért külön öröm, hogy a Zsidai Roy által vitt budapesti étterme is 500 forintot utal a Vöröskeresztnek minden tészta árából ebben a hónapban.

    Ha Jamie-nél már nem kapna helyet, a szentendrei Aranysárkány étteremben hétfőtől egy hónapig lesz átlapon a híres tészta, ők is jótékonykodnak, adagonként 620 forintot juttatnak majd a rászorulóknak.

    A debreceni Bonita Bisztró étterem is tésztánként 2 euróval segíti földrengés károsultjait, ők tokaszalonnát, hagymát, paradicsomot és parmezánt, valamint kézműves olasz tésztát használnak.

    A Fóti Kastély Étterem szeptember 1.-től egy hétig kínálja a tésztát, adagonként 600 forintot küldenek az Olasz Vöröskeresztnek.

    Ha ön nem ehet tésztát, de segítene, a Vöröskeresztnek közvetlenül is lehet utalni, ennek részleteiről itt olvashatnak.

    Én magam pedig Nápoly mellől igyekszem majd fellendíteni a turizmust.

  • Én se tudtam egész addig, míg a magyar írótársadalom valószínűleg leglelkesebb Beatles-fanjának és legavatottabb Beatles-szakértőjének a mai posztját nem olvastam.

    Szóval ennek:

  • Kedden este 6-kor nyílik a Budapest Bike Maffia és a Cafe Art által szervezett MyBudapest Photo Project fotókiállítás.

    A Fujifilm Magyarország támogatásával 100 darab egyszer használatos fényképezőgépet kapott 100 hajléktalan, hogy fotózza le Budapestet úgy, ahogyan ő látja.

    Egy hét alatt 2000 fotó készült, amelyekből 50 képezi amely a Budapest Pontban rendezett kiállítás anyagát. A helyszínen szavazni is lehet majd a 12+1 legjobban sikerült fotóra, amely azután a My Budapest jövő évi naptárába fog kerülni, a bevétel és 20 000 forint honorárium pedig visszakerül a hajléktalan alkotókhoz.

    Hasonló projektet már szerveztek több helyen a világban, a rendezők szerint Magyarországon ez az első. 

    Azonban Erhardt Miklós már megcsinálta ugyanezt 1997 és 98 között, ő 40 kamerát osztott ki budapesti hajléktalanoknak, a Saját szemmel című akkori anyagát itt lehet megnézni

    A kiállítást augusztus 30 és szeptember 18 között nézhetik meg, a fotókból pedig egy válogatást mi is bemutatunk még a héten.

  • Harmincmillió ember nem tévedhet – ahogy, tudjuk, több milliárd légy sem. Csakhogy ők nem Pokémon Góznak, miközben harmincmillió ember igen. És biztos, hogy nem mindenki mesterfokon, és nem is elégszik meg mindenki azzal, mint az én hétéves kislányom, hogy ha itt-ott lát egyet, akkor azt nagy, örömteli visongásokkal begyűjtse.

    Rájuk és az általuk teremtett piaci résre – mármint nem a kislányom által befogott pokékra, hanem a több harmincmillió játékosra – gondolt Justin Ryan, amikor kitalálta, hogy könyvet ír hogyan pokémonozzunk okosan témában. Én most nagyon megbántam, hogy nem dobtam piacra (eddig!!!) a Hogyan játsszunk Candy Crush Sagát okosan?, az Így játszd még okosabban a Candy Crush Sagát és a Candy Crush Saga – a csíkok színes varázsa a legprofibbaknak  sorozatot, de amíg azzal gyorsan el nem készülök, maradjunk a pokémonoknál. A könyvet magyarul megjelentető kiadó azt írta, hogy egy alap és egy haladó szintű pokémonos könyvből tanulhatnak majd magyarul is a játszani vágyók – csak az alcímeket hadd idézzem ide, az ínyencek kedvéért: Titkos tanácsok a mesteri játékhoz és Az elfogás és a harc technikái, fortélyai és titkos fogásai. A könyvek egyébként szeptember végén jelennek meg, de már előrendelhetik a leglelkesebb pokémonvadászok.

  • Közpénzügyi szakújságíró szakirányú továbbképzési szak néven indul új képzés, hol máshol, mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. 

    "A képzésen részt vevők a kapott új típusú rendszerismeretek, szemléletmód és médiaismeretek birtokában kezdhetik meg munkájukat a hazai médiapiacon" - olvasható a szak leírásában, amelyből az is kiderül, hogy aki elvégzi a képzést, az képessé válik majd, hogy

    • szakmailag helytálló módon értelmezze és elemezze a pénzügyi rendszer eseményeit
    • figyelembe véve a média alapvető etikai szabályait, korrekt tájékoztatást adjon
    • a stilisztikai szabályok betartásával szakszerű tájékoztatást adjon
    • az etikai normák betartásával tudósítson

    A képzést Dr. Letner Csaba egyetemi tanár vezeti, aki kuratóriumi tag több MNB-s alapítványban, amely az utóbbi időben azzal szerzett országos ismertséget, hogy nem megfelelő módon használták fel a közpénzt, ezért pedig meg is bírságolták őket. (444)

  • A Szabadság Kör a leghatározottabban tiltakozik a közpénzek felhasználásával folyó kormányzati propaganda ellen, amely teljes mértékben alkotmányellenes. Ez a kormányzati magatartás sérti az Alkotmánybíróság által a népszavazással összefüggésben előírt valamennyi alkotmányos szervre és a kormányra nevesítve kiterjedő kötelezettséget.

    - olvasható a Fidesz honlapjára felkerült közleményben, amelyet egyik olvasónk ajánlott a figyelmünkbe. 

    SZDSZ poster Kelenfold 2008-0214
    Fotó: Wikipeda

    Az állásfoglalás többek között aláírta Balog Zoltán, Gulyás Gergely, Gyürk András, Szájer József és Gál Kinga is. 

    Meglepő kiállás ez a Fidesz vezető politikusaitól, de úgy már talán érthetőbb, hogy az idézett közlemény nem most, hanem 2008-ban adták ki. Bizonyára az elmúlt nyolc év során megváltoztak a kormányok közpénzből tolt propagandáinak megítélési szokásai. 

  • Méghozzá házilag! Ma éjfélkor megmutatjuk, hogyan készítheti ön is az olaszok legkedvencebb sajtát. Addig is itt van a videóhoz a trailer:

    Bivalymozzarella trailer

    Bivalytejet amúgy bioboltban keressen, 5% körüli zsírtartalmú, és 800 forint körül mérik literjét, legalábbis az Astoria környékén. Ezen kívül szüksége lesz még egy maghőmérőre, amit pl. az Ikeában kaphat 2000 forint alatt. Egy kis citromsavra, tejoltóra, ezeket sörfőző szaküzletben keresse, néhány százasba kerülnek. Na meg klórmentes vízre, mert a klór agyoncsapja a dolgot.

    mozz

    Buon appetito!

  • A Cinefix már egy ideje készít 8bites (vagy 16bites) pixelfeldolgozásokat mozifilmekről, amik ettől úgy néznek ki, mintha retró videojátékok lennének. Most a Leonardo DiCapriónak Oscart érő A visszatérőt dolgozták fel úgy, mintha egy old school játék lenne.

    The Revenant - 8 Bit Cinema
  • A feladatunk az, hogy megvédjük a nőkről kialakult képet

    – indokolta meg Laure Zongo, Burkina Faso női jogokért és ügyekért felelős minisztere, hogy 2016-ban miért tiltja be a Miss Bim-Bim versenyt. A nagy fenekű nőknek rendezett szépségverseny Zongo szerint rossz képet sugároz az ország nőiről, valamint túlságosan szexista. Főként az eseményt hirdető plakátokat kezdte ki, melyeken két nő áll – a miniszter szerint – kéjes pózokban, talpig felöltözve.

    A Miss Bim-Bim szervezője, Hamado Doambahe viszont azt állítja, hogy a verseny célja nem a nők tárgyiasítása, hanem az, hogy egy sokkal természetesebb testképet sugározzanak. Doambahe szerint a nyugat-afrikai nők testalkatával nem foglalkoznak a divattervezők, de az eseménnyel felhívhatják a figyelmet a nagyobb hátsóval rendelkező nőkre.

    (Reuters)

  • Van egy fotópályázat (Comedy Wildlife Photography Awards), ahol az év legviccesebb állatos fotóját keresik. Most indult a nevezés (október elsejéig tart), de már ki is adtak egy válogatást az első körben beküldött képekből. 

    Valószínűleg pont azért, mert a szervezők is érzik, hogy teljesen mindegy ki nyer. Mindegyik kép egyformán vicces önmagában is. Tavaly amúgy 1500-at neveztek.

    Itt van például egy visítva röhögő gepárd:

    Hogyan dönti el a zsűri, hogy mitől viccesebb, mint mondjuk ez a napernyő alatt hűsölő kenguru? 

    Na, ugye.

    Kattintsanak tovább a galériára! Van itt minden, a mosolygó rókától kezdve, az orrát túró gorillán át a hallal bénázó pelikánig!

  • Aki látta az Amerika kapitány: Polgárháborút, az talán egyetért abban, hogy a repteres jelenet volt a legjobb, de minimum leglátványosabb. Itt esett egymásnak az összes hős, és harcoltak a végsőkig. Na, ha valaki azt hitte, hogy ezt tényleg egy reptéren vették fel, az nagyon meg fog lepődni a most megjelent kulisszák mögötti kisfilmtől.

  • Egész nyáron el volt zárva az autók elől a Szabadság híd, de ez látszólag nem okozott nagy káoszt, sőt: egymást érték a hídon a spontán szerveződött piknikek, koncertek, táncelőadások, napköszöntő és napbúcsúztató jógák.

    Azaz a városlakók birtokba vették és mindenféle szabadidős programokkal népesítették be Budapest egyik legjobb helyen fekvő területét. Külön cikkben írtunk arról, ami ebből is látszott: Budapestnek égető szüksége van egy gyalogoshídra.

    Eredetileg augusztus 10-től adták volna vissza az autóforgalomnak a hidat, de a BKK, látva a városlakók lelkesedését, eltolta ezt a lépést a hónap végéig.

    Mától viszont újra az autóké, buszoké és a villamosé a híd. És ez a jelenlegi állapot szerint évekig így maradhat, amíg egy újabb felújítás miatt esetleg le nem zárják. Ti mit gondoltok erről?

    Mától újra az autósoké a híd, én pedig azt mondom:

    És ha az előbb a gyászra szavaztál, akkor mit gondolsz, mit kéne tenni?

    Az előbb a gyászra szavaztam, mert szerintem

  • 0?wm=0

    Egész pontosan így van a hirdetésben:

    felújításra szoruló nagyméretű, vidéki családi házat, kúriát, kastélyt, hajót, helikoptert, beszámítok

    A házat amúgy "kúria jellegű ingatlan" néven ajánlgatják Ercsiben, pedig szemmel láthatóan egy ipari épület. Igaz, abból a korból, amikor még az ipari épületek is nagyon szépek voltak. El is gondolkodnék rajta, hogy megveszem, ha volna 200 millióm.

    Vagy egy felesleges helikopterem.

    (Ja és még valami, ami nem hagy nyugodni: az égen vajon mit kellett kiphotoshopolni?)

  • Lassan már megszoktuk, hogy hetente hal meg a világ aktuálisan legidősebb embere, amivel nincs is semmi gond, senki sem élhet örökké. Tapasztalataim szerint japánok vagy dél-amerikaiak a legidősebbek, és úgy 115 éves koruk körül lehelik ki lelküket.

    Most Indonézia robbantott, méghozzá szerintem egy ordas nagy kamuval. Azt állítják, hogy Mbah Gotho 145 éves korában halt meg, születési dátuma, kapaszkodjanak meg: 1870. december 31. Az eddigi rekorder 122 évesen halt meg, vagyis Indonéziában nem kispályáznak. Az MTI híre szerint az illetékes indonéz hivatalon kívül egy harmadik fél is megerősíti ezt a meredek állítást. Hahaha.

    Ön szerint hány évesen halt meg a világ legidősebb embere?

  • A 2021-ben esedékes következő népszámláláskor már nem fogják megkérdezni a Csehországban élőket arról, hogy milyen nemzetiségűek. Az okot nem a cseh nacionalizmusban kell keresni, sokkal prózaibb: mivel a rubrikát nem volt kötelező kitölteni (ahogy egyébként nálunk sem), népszámlálásról népszámlálásra egyre kevesebb ember töltötte ki.

    A 10 milliós országban 2001-ben még mindössze 173 ezren, 2011-ben pedig már 2,74 millióan nem írtak oda semmit. Az akkori adatok szerint egyébként Csehország lakosságának nagy része (63,7 százaéka) cseh, őket a morvák (4,9), a szlovákok (1,4), a lengyelek (0,4), a németek (0,2) és a sziléziaiak (0,1) követik.

  • Ausztrália közepén van egy óriási homokkő tömb, amit a helyi törzsek még mindig szent helyként tisztelnek, és évente többször zarándokolnak hozzá.

    Az UNESCO világörökségek közé tartozó területen különleges növényzet, rengeteg forrás, apró tavak és barlangrajzok is vannak.

    Screenshot (13).png

    A szikla a fényviszonyoktól függően teljesen különböző színűnek szokott látszódni, de a fotósok általában naplementekor szeretik fényképezni, olyankor vörösen izzik, túlzóbb leírások szerint lángol.

    Most először pedig azok is egész jól megnézhetik az Uluru környezetét, akik még nem voltak ott élőben. A helyi anangu törzs és a nemzeti park igazgatósága ugyanis először járult hozzá, hogy egy drón berepülhessen és felvételeket készíthessen a területről. A zenét egy kicsit túltolták, de a képek ettől még nagyon jók.

    Érdemes teljes képernyőre, és ha gépünk bírja, a videó jobb alsó sarkában 4K felbontásra váltani.

  • Allec Joshua Ibay hobbija, hogy repülőszimulátor játékokkal modellez újra híres repülőkatasztrófákat. Heti egy új videót tesz ki átlagosan, és láthatóan nagyon sok munka van bennük, eredeti rádióüzenetek, a valós manőverek és helyszínek aprólékos lemásolása, minden. A legnagyobb nézettséget nyilván a WTC-tornyokba beleszálló utasszállítók Flight Simulator-os feldolgozása hozta neki, (egyik torony, másik torony), de érdemes egyben is rátekinteni a munkásságára, egészen elképesztő. (via Daily Dot)

  • A városi legenda (amivel most kivételesen egyetért a tudomány is!) szerint az angol nyelv legutáltabb szava a "moist", vagyis nedves. Ezt akarta megerősíteni, vagy éppen megcáfolni a híres Oxford Dictionaries szótárt kiadó Oxford University Press, amikor online felmérést indított, amiben mindenki a saját, legjobban utált angol kifejezésére szavazhatott.

    És nem, senkinek nem jutott eszébe, hogy mi lesz, ha erre az internet népének troll származású tömegei rávetik magukat.

    A "moist" annak rendje és módja szerint vezette is a versenyt eleinte, aztán beelőzött a "brexit", aminek már nyilván politikai háttere volt, és végül az egész felmérés híre elterjedt a Twitteren, és elszabadult a pokol. Amikor a szavazást lelőtték, az élmezőnyben változatos káromkodások (már amennyire az angol nyelv alkalmas a változatos káromkodásra ugye) üldözték az élen egymást váltó "Islam"-ot és "Israel"-t.

    Az egész játékot nagy sebességgel le is állították.