Friss kommentek

Fehér és arany színűnek látja ezt a ruhát? Valami nem stimmel az agyában

2015. február 27., 10:29 Módosítva: 2015-02-27 20:32:01
3220
94 hozzászólás

Ezen a képen pörög tegnap óta az internet Taylor Swifttől a Times-on át a Wired-ig. Arról van szó, hogy vannak emberek, akik fehér alapon arany csíkosnak látják ezt a ruhát, és vannak, akik nem.

Milyen színű ez a ruha?

  • 41027
    Fehér / Arany
  • 10495
    Kék / Fekete

Mindenki teljesen megőrült péntekre, vagy valami másról van szó?

tumblr nkcjuq8Tdr1tnacy1o1 1280 (1)

Két dolog veri át a szemet. Egyrészt a kép túl van exponálva. A mobiltelefon fénymérője megpróbálta a sötét ruhához igazítani a képet, emiatt teljesen kiégett a jól megvilágított háttér, az árnyékban lévő ruha pedig sokkal világosabb lett, mint amilyen valójában. Nem stimmel a kép fehéregyensúlya sem, ami miatt szintén elcsúsznak a színek. Ez egy béna fotó, na.

(Fotósként amúgy elég szürreális dolog megélni, hogy az internet rácsodálkozik a fényképezőgépek alapvető működésére.)

Ez viszont önmagában nem magyarázza azt, hogy miért látja valaki ezt a nyilvánvalóan kék és fekete ruhát fehér/aranynak. 

A Wired bonyolult tudományos magyarázata szerint a ruha színei pont az emberi érzékelés egyik vékony határán egyensúlyoznak. Leegyszerűsítve: a tárgyakról visszaverődő fény színét az agyunk a környezeti viszonyoknak és a tanult hatásoknak megfelelően értelmezi. Ahogy a fényképezőgépek korrigálják a fehéregyensúlyt a világításnak megfelelően, úgy az agyunk is ezt próbálja tenni, ha a napfénytől eltérő megvilágításban nézünk tárgyakat (ezért látunk mindent kékes-szürkésnek árnyékban). A ruha színei pont egy olyan tartományba esnek, ahol az agyunk így is, úgy is dönthet. 

Így néz ki a kép Photoshopban beállított színekkel:

Ha egy ismerőse véletlenül fehér/aranynak látná ezt a ruhát, legyen vele türelmes és megértő. Igazán nem tehet róla.

94 hozzászólás

Megvan végre az ideális szempillahossz

2015. február 25., 19:09 Módosítva: 2015-02-26 01:03:25
93
1 hozzászólás

Amerikai kutatók megállapították, milyen hosszú a tökéletes szempilla. Mielőtt a részletekbe mennénk, kezdjük a lényeggel, hogy ne kelljen végigizgulniuk a cikket: a szempilla ideális hossza a szem szélességének egyharmada, ilyen méret mellett látja el legjobban a funkcióját.

1 hozzászólás Tovább

Ha nagyon dühös, előbb lesz infarktusa

2015. február 25., 10:21 Módosítva: 2015-02-25 14:19:25
15
0 hozzászólás

Eddig azt hitte, hogy ha felidegesíti magát, nagyobb eséllyel kaphat infarktust? Akkor önnek teljesen igaza volt, ausztrál tudósok jóvoltából pedig most már kísérleti eredmények is alátámasztják a kézenfekvő összefüggést. Ezek szerint egy heves dühkitörést követő két órában a szívinfarktus kockázata 8,5-szer nagyobb ahhoz képest, mint amikor kevésbé dühös valaki – írja az MTI.

Szólj hozzá! Tovább

Ufók küldhették az életet a Földre

2015. február 13., 20:48 Módosítva: 2015-02-14 22:41:06
700
33 hozzászólás

A brit tudósok pénteken se pihennek. A Buckinghami Egyetem kutatói megvizsgáltak egy nemrégiben talált, kerek fémtárgyat, és megállapították, hogy az akár egy mikroorganizmus is lehet, amelyet szándékosan küldtek ide a földönkívüliek, hogy segítsék az élet kialakulását a bolygónkon.

paca
33 hozzászólás Tovább

Megvan, mi nem hosszabbítja meg az életet, még ha eddig azt is gondolták róla

2015. február 11., 17:22 Módosítva: 2015-02-12 12:46:33
181
11 hozzászólás

Új elemzéseikkel brit kutatók megdöntötték azt az eddigi feltételezést, miszerint a mértékletes alkoholfogyasztás egészséges, írja az MTI. A University College London kutatói arra jutottak: a korábbi vizsgálatokban statisztikai hibák vezettek ahhoz a megállapításhoz, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás meghosszabbíthatja az életet.

11 hozzászólás Tovább

Kiszámolták, hány nyalás a nyalóka közepe

2015. február 11., 15:46 Módosítva: 2015-02-11 19:23:12
187
4 hozzászólás

Hány nyalás kell ahhoz, hogy elérjük egy nyalóka közepét? Egy az amerikai New York University és Florida State University új matematikai modellje szerint a helyes válasz ezer nyalás. A szám egyhüvelykes (2,54 centiméteres) nyalókára igaz, és csak akkor, ha nem fogazunk.

4 hozzászólás Tovább

Miért imádják a macskák a dobozokat?

2015. február 7., 08:17 Módosítva: 2015-02-08 10:10:17
3833
39 hozzászólás

A macskák imádják a dobozokat. Ezt mindenki tudja, akinek volt már macskája. Vagy internete. Azt viszont senki nem tudja, pontosan miért vannak oda a papír téglatestekért ezek az állatok. A viselkedésbiológusok és az állatorvosok most előálltak néhány magyarázattal. A különböző eredmények alapján úgy tűnik, a macskák nemhogy imádják a dobozokat, hanem egyenesen szükségük van rájuk.

39 hozzászólás Tovább

Megmenekül a bolygó, ha nem böfög a birka

2014. december 18., 10:34 Módosítva: 2014-12-18 12:52:26
269
0 hozzászólás

Megihlette a Brit tudósok vicces-tudományos Index-alrovat a Milyenferi zenekart, akik hirtelen felindulásból és/vagy karácsonyi ajándékként írtak róla egy számot, videoklippel súlyosbítva. Egészen elérzékenyültünk, valószínűleg ez az első indexes rovat, amihez saját himnusz készült. Hallgassa meg velünk!

Szólj hozzá!

A chemtrail speciális formája mentheti meg az emberiséget

2014. december 17., 10:24 Módosítva: 2014-12-17 18:00:46
82
6 hozzászólás

Brit és amerikai tudósok bejelentették, hogy kidolgozták a lehető legolcsóbb és leghatékonyabb módszert a felhők kifehérítésére. Az eljárás lényege az lenne, hogy speciális sókristályokból álló anyagot juttatnának a légkörbe, hogy a felhők fényvisszaverő képességét 5 százalékkal megnövelve segítsék a globális felmelegedés elleni küzdelmet. Ez az öt százalék már elég lenne a növekvő szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására úgy, hogy közben az előállításhoz és a légkörbe juttatáshoz nem kellene olyan sok energiát felhasználni.

A sós oldatot speciális, a világ tengereit és óceánjait keresztbe-kasul bejáró hajókról permeteznék a levegőbe, így biztosítanák az egyenlő eloszlást. Korábbi tanulmányok már megállapították, pontosan milyen méretű sókristályokra lenne szükség az optimális hatáshoz, de ezek nem vették figyelembe azt, hogy mindez mennyibe kerülne. A Manchesteri, a Washingtoni és az Edinburgh-i Egyetem közös munkája már erre is odafigyelt, és a kristályok méretét, illetve az általuk elért hatást az előállítás és a permetezés várható költségei szerint súlyozták.

Az ilyen, az emelkedő szén-dioxid-szint problémáját nem a kibocsátás helyénél megoldani próbáló, időnként sci-fibe illő ötletek akkor lehetnek fontosak, ha a kvóták és a kibocsátás csökkentését előíró egyezmények befuccsolnak.

6 hozzászólás

Megfejtették a rendelők elavult magazinjainak rejtélyét

2014. december 15., 16:03 Módosítva: 2014-12-16 14:05:47
35
2 hozzászólás

Az orvosi várók magazinkínálatáról jelentettek meg hiánypótló tanulmányt új-zélandi kutatók. Arra voltak kíváncsiak, hogy a rendelők tényleg csak régi újságokat tartanak-e, mint ahogy az a páciensek gyakori panaszaiból tűnik. Arra jutottak, hogy valójában nem a kínálat elavult, hanem

a páciensek lopnak.

Az Aucklandi Egyetem kutatói kiválasztották a város egyik orvosi rendelőjét, ahová 87 magazint helyeztek el, köztük bulvárlapokat és komolyabb újságokat is, mint a Time, az Economist vagy a National Geographic. Ezután egy hónapon át heti kétszer visszamentek megnézni, hogy ott vannak-e még. A hónap végére

a magazinok fele nyomtalanul eltűnt.

A legtöbben a friss példányokról gondolták, hogy fizeti őket a társadalombiztosítás, ezeknek 59 százalékát elhordták, szemben a régebbiekkel, amelyeknek csak 27 százaléka tűnt el. Arra sajnos nem tér ki a kutatás, hogy azok panaszkodtak-e az elavult magazinok miatt, akik már csak a régebbieket tudták ellopni.

Kiderült viszont az is, hogy a pletykalapokat jobban viszik a válogatós betegek, a 27-ből csak egy maradt a váróban. A Time és az Economist példányai viszont mind megvoltak egy hónap múltán is.

Ezt a jelenséget sürgősen számszerűsíteni kellett. [...] A várószoba-vizsgálat jövőbeli kutatásai arra térnének ki, hogy ki vagy mi a felelős a magazinok eltávolításáért.

– mondta a kutatást vezető Bruce Arroll, egyúttal a csapat további terveibe is betekintést nyújtva. A téma egyébként valóban nem elhanyagolható, ha azt nézzük, hogy a kutatók becslése szerint, ha az eredményeket rávetítjük az Egyesült Királyság 8 ezer rendelőjére, akkor az egészségügy éves vesztesége 12,6 millió font, vagyis majdnem 5 milliárd forint volt a káros magazinfogyasztás következtében.

2 hozzászólás

Végre kiderült, miért loccsan nagyobbat a kávé, mint a sör

2014. november 19., 13:44 Módosítva: 2014-11-19 15:43:49
45
0 hozzászólás

Gondolkozott már azon, hogy miért lesz pillanatok alatt tiszta kávé minden, ha egy kicsit is gyorsabban próbál meg járkálni vele? És hogy miért nincs ilyen gond a sörrel? Hiszen mindkettő folyadék. Ha éppen nem loccsant ki a délutáni kávéja, és így álmatlan éjszakát okozott a probléma, akkor jó hírünk van: létezik tudományos magyarázat.

A titok a habban van. Ahogy a szilárd halmazállapotú hab a hanghullámok elnyelésével csökkenti a zajt, ugyanúgy nyeli el a sörhab a lötykölés hatására a felszínen keletkező mozgást. A kutatók laborba vonultak egy kávéval, egy sima sörrel és egy Guinness-szel, majd nagy sebességű kamerákkal rögzítették az italokon áthaladó hullámokat.

Minél több a hab, annál több mozgási energiát nyel el, önnek pedig annál több söre marad. Persze itt gyakorlati problémaként felmerül, hogy ha sok hab volt a sörön, az már alapban kevesebb volt, mint kellett volna neki lennie. A kísérlet mindenesetre megmutatta, hogy már néhány réteg buborék is lötykölődéscsökkentő hatással bír, de ha a hab öt buborékrétegnél vastagabb, akkor a hullámmozgás annyira lecsillapodik, hogy már inkább vízszintes irányú, mint függőleges.

A kísérlet eredménye egyébként empirikus teszttel is igazolható: látott már habos kávét kiloccsanni? Na ugye.

Szólj hozzá!

Végre megmagyarázza a tudomány, miért nem tudja senki felemelni Thor kalapácsát

2014. november 13., 17:08 Módosítva: 2014-11-24 10:22:47
6622
11 hozzászólás

Most, amikor végre megtalálták a Higgs-bozont, és a felfedezésért bezsebelték a jól megérdemelt Nobel-díjat, a világ vezető elméleti fizikusainak figyelme végre fontosabb és gyakorlatiasabb témák felé fordulhat. Itt van mindjárt az emberiség kollektív oldalát ellenállhatatlan erővel furdaló kérdés:

Hogy is van az, hogy Thor kalapácsát nem tudja más felemelni?

Thor alatt itt természetesen a képregények szuperhősére, illetve leginkább annak a mozifilmes változatára kell gondolni. Mintha csak direkt a rajongó fizikusok idegszálain szeretnének hegedülni, a filmesek a legutóbbi Avengers 2 trailert egy olyan jelenettel vezették fel, amiben a szuperhősök próbálgatják a kalapácsot felemelni, de senkinek nem megy. Illetve Amerika Kapitánynak majdnem, de aztán jön az aktuális főgonosz Ultron, és jól elrontja a bulit.

Akárhogy is, a fizikusok ráálltak a témára, és Dr. James Kakalios a University of Minnesota fizikaprofesszora a Wired magazin hasábjain közzé is tette, mire jutott. Röviden: a kalapács csodás képessége mögött nem mágia, hanem tudomány áll. Ami történetesen egybevág Arthur C. Clarke sokszor idézett harmadik törvényével, miszerint varázslat nem létezik, csak a miénknél sokkal magasabb szinten fejlett technológia, amit nem tudunk megmagyarázni. És pontosan ezt mutatta be az első Thor-mozifilm is 2011-ben, ami szerint a vikingek istenek valójában csak egy, a miénknél sokkal fejlettebb idegen faj képviselői.

11 hozzászólás Tovább

Drágám, a zergék összementek

2014. október 22., 17:18 Módosítva: 2015-08-03 12:01:05
4
1 hozzászólás
A klímaváltozás miatt összemennek az alpesi zergék - derítették ki brit kutatók.

A Durhami Egyetem tudósai szerint a hőmérsékletváltozás hatással van az alpesi zergék táplálkozására, és ezáltal méretükre is, írja az MTI.

A kutatók az elmúlt 30 év változásait vizsgálva megállapították, hogy három évtized alatt átlag 25 százalékot csökkent az alpesi zergék súlya - olvasható a Frontiers in Zoology szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Ugyan több kutatás is foglalkozik a globális felmelegedés állatok méretére gyakorolt hatásaival, a Durhami Egyetem kutatóinak eredményei mégis meglepőek a csökkenés gyorsaságát és mértékét tekintve. 

"A klímaváltozás következtében történő testméret csökkenés elég elterjedt az állatvilágban, halak, madarak és emlősfajok lettek kisebbek. Azonban a most megfigyelt változás mellbevágó" - idézte Tom Masont, az alpesi zergékről írt tanulmány egyik szerzőjét a The Daily Mail brit napilap.

1 hozzászólás Tovább

Belőlünk bűzlik a politika

2014. szeptember 18., 19:29 Módosítva: 2014-09-19 07:28:00
13
0 hozzászólás

Már szagról is felismeri a kriptokommunistákat? Nem bírja elviselni a penetráns jobboldali kipárolgást? Fura bukéja van idősödő liberális ismerőseinek? Bár nehéz elképzelni, még az is lehet, hogy nem kizárólag az Ön készülékében van a hiba. A tudomány mostanra jutott el arra a régen várt fejlődési szintre, hogy végre megpróbálja igazolni fóbiás és túlérzékeny állampolgárok millióinak meggyőződését, miszerint a politikának igenis van szaga.

Szólj hozzá! Tovább

Ön jóképű, vagy jó a spermája?

2014. szeptember 9., 09:16 Módosítva: 2014-09-09 12:16:34
439
6 hozzászólás

„Oké, jól néz ki, de mi a helyzet a spermájával?” – teszi fel a furcsa kérdést a Huffington Post. Az apropó egy nemzetközi kutatás [PDF], amelyben a tudósok összefüggést találtak a férfiak arcának általános vonzereje és spermájuk minősége között. Nem várt fordulat következik: a jóképű, maszkulin férfiaknak átlagban rosszabb minőségű spermájuk van, mint más férfiaknak. A tanulmány a Journal of Evolutionary Biology szeptemberi számában jelent meg.

6 hozzászólás Tovább

Ön káromkodik a munkahelyén?

2014. augusztus 27., 14:57 Módosítva: 2015-06-16 21:11:27
117
1 hozzászólás

Mindenki káromkodik, a munkahelyen is. Ráadásul a ma a médiából is az látszik, hogy a munkahelyi káromkodás menő dolog – írja a Quartz. Elég csak belenézni Scorsese legújabb filmjébe, A Wall Street Farkasába: a karakterek 506-szor mondták, hogy fuck (basszameg), ami rekord a játékfilmek között. 

1 hozzászólás Tovább

A magas férfiaknak okosabb nőjük van

2014. augusztus 27., 11:42 Módosítva: 2014-08-28 07:56:36
836
4 hozzászólás

Minél magasabb a férfi, annál rövidebb lesz a házassága – valószínűleg azért, mert a velük házasságban élő nők tanultabbak és többet keresnek. Legalábbis ezt állítja a New York University kutatóinak tanulmánya.

4 hozzászólás Tovább

Kutatás igazolja, melyik a legjobb sajt a pizzára

2014. augusztus 25., 14:06 Módosítva: 2014-08-26 08:56:11
208
2 hozzászólás

Tudósok nemzetközi csoportja megtalálta a legjobb sajtkombinációt, amit pizzára tehetünk. Megvizsgálták több sajt rugalmasságát, olajosságát, nedvességét és sütési hőmérsékletét. A legtöbben azt szeretik, ha a pizzára ráolvad a rátett sajt.

2 hozzászólás Tovább

Tényleg az űrből jött az ebola?

2014. augusztus 18., 15:56 Módosítva: 2014-08-22 14:25:47
29
13 hozzászólás

A WHO szerint az ebolavírus már több mint ezer embert fertőzött meg Líbiában, Guineában és Sierra Leonéban. Hasonló jelentések érkeztek Nigériában és a Benini Köztársaságból is. Nem csoda, hogy az emberek elkezdtek spekulálni az ebolavírus eredetét illetően. A legmesszebbre egy brit kutató, Ashley Dale jutott, aki épp tanulmányait folytatja a Bristoli Egyetemen.

13 hozzászólás Tovább

Ez itt a boldogság képlete

2014. augusztus 5., 11:08 Módosítva: 2016-06-16 09:52:47
27
1 hozzászólás

Több mint 18 ezer ember boldogsági szintjét pontosan meg tudták jósolni a University College London kutatói, és a végén sikerült megalkotniuk a boldogság képletét, ami így néz ki:

77202

Első lépésként a kutatók megkértek 26 résztvevőt, hogy hozzanak döntéseket, amelyekkel vagy több pénzt szereztek, vagy veszteségük volt. Eközben fMRI képalkotó módszerrel vizsgálták agyuk aktivitását, és rendszeresen megkérdezték őket, hogy mennyire boldogok.

1 hozzászólás Tovább

Ököllel az influenza ellen

2014. július 28., 15:12 Módosítva: 2014-07-28 17:05:02
2
0 hozzászólás

Kézfogás helyett üssük össze az öklünket bemutatkozáskor, kimutathatóan kevesebb kórokozót fogunk cserélni – állítják forradalmi kutatásuk részeként az Aberystwyth-i Egyetem tudósai. A BBC tudósítása szerint elsősorban az influenzaidőszakban hasznos a módszer, bár szakértők hozzátették: az udvarias meghajlás még ennél is biztonságosabb.

Szólj hozzá! Tovább

Nem tudtuk, mi hiányzik, aztán megépült az interkontinentális szuperfingógép

2014. július 23., 15:30 Módosítva: 2015-05-11 10:26:52
1365
4 hozzászólás

Hallottak már Colin Furze-ről? Fiatal brit ezermester; van egy videokamerája, van rengeteg szabadideje, van egy garázsa, ahol barkácsolni szokott, és valószínűleg van egy nem tisztázott mentális problémája is. Amikor a szakértelem találkozik az elszántsággal, abból mindig különös dolgok születnek, de Furze még így is képes meglepetést okozni.

4 hozzászólás Tovább

A pókiszonyt legjobb reggel kezelni

2014. július 21., 22:28 Módosítva: 2014-07-22 09:02:39
52
0 hozzászólás

Német pszichológusok szerint a különböző fóbiák kezelése hatásosabb lehet a délelőtti, semmint a délutáni és az esti órákban, mivel reggel magasabb a szervezetben a kortizol nevű hormon szintje, ami segíti a tanulási folyamatot.

A kortizol javítja a tanulási és a gondolkodási folyamatokat, a pszichoterápia pedig nem más, mint tanulási folyamat

- fogalmazott Johanna Lass-Hennermann, az egyetem munkatársa.

A tudósok pókiszonyban szenvedő 60 beteg részvételével végezték kutatásukat, amelynek során háromórás üléseket tartottak. Harminc embert reggel 8 és délelőtt 11 óra között kezeltek, harmincat pedig délután 6 és 9 között. Egy hét, majd három hónap elteltével vizsgálták meg a résztvevőket, hogy mennyit javult a fóbiájuk.

Szólj hozzá! Tovább

A poliészter pizsama randigyilkos

2014. július 2., 16:55 Módosítva: 2014-07-02 19:14:44
5
1 hozzászólás

Meztelenül alvás és az ételek hálószobán kívül tartása: ezek is a sikeres kapcsolat titkai egy brit kutatás szerint. Ezer embert kérdeztek meg Nagy-Britanniában, ebből kiderült, hogy azoknak van a legtartalmasabb kapcsolatuk vagy házasságuk, akik meztelenül alszanak együtt.

1 hozzászólás

Nem fogják elhinni, valójában mi a jeti

2014. július 2., 10:52 Módosítva: 2014-08-28 19:17:22
880
24 hozzászólás

Medve volt a himalájai jeti, ezt valószínűsíti szőrminták genetikai elemzése, melyet oxfordi tudósok végeztek. A legendák övezte himalájai jeti mellett más, főemlősnek vagy elveszett emberfajhoz tartozónak vélt különös lények: az Észak-Amerikában újra meg újra felbukkanó bigfoot, az ázsiai vadember, a szumátrai orang pendek valójában közismert emlősállatok – olvasható a Proceedings-B brit tudományos lapban.

24 hozzászólás Tovább

Ezt tegye, ha önt is megharapja Suárez

2014. június 26., 11:40 Módosítva: 2014-06-27 08:47:09
53
1 hozzászólás

Azoknak, akiket kevésbé érdekel a foci, a brazíliai világbajnokság egyik legemlékezetesebb eseménye minden bizonnyal Luis Suárez szokatlan játékstílusa lesz. Az uruguayi csatár az olaszok elleni sorsdöntő meccsen beleharapott Giorgio Chiellini vállába.

Az esettel sok szempontból foglalkoztak már, de ezúttal egy amerikai orvos, Matt McCarthy is csatlakozott a témához. A fertőző betegségekre specializálódott orvos szerint a pszichológiai tényezők mellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az emberi harapás igen veszélyes fertőzések egész sorát okozhatja, ugyanis a szánkban ártalmatlanul élő baktériumokat juttathat a megharapott vérkeringésébe.

1 hozzászólás Tovább

Sok a tornádó? Építsünk egy nagy falat!

2014. június 25., 10:53 Módosítva: 2014-06-25 16:11:27
11
11 hozzászólás

Végre van egy tudós, aki nem csak a száját járatja, hanem tenni is akar valamit a USA-ban tomboló hatalmas viharok ellen. Rongija Tao szerint ha meg akarjuk akadályozni, hogy pusztító viharok söpörjenek végig a Nagy-síkságon, a legjobb, amit tehetünk, hogy építünk egy nagy falat.

Az ötlet alapja abból ered, hogy a sík területek fölött áramló hideg levegő a Sziklás-hegység miatt felemelkedik, és ott találkozik a Mexikói-öböl felől észak felé áramló meleg és párás légtömegekkel. Ebből aztán hatalmas viharok keletkeznek, amik során a tornádók kialakulása sem ritka. Tavaly 811 ehhez hasonló vihar volt az USA területén, Európában mindössze 51.

Tao szerint tehát egyszerű a megoldás: akasszuk meg valamivel a légáramlatokat. Mivel a földközelben áramló levegőt egyszerűbbnek tűnik megállítani, a tudós egy háromszáz méter magas, ötven méter széles, kelet-nyugat irányú védművet javasol. Szerinte ez a tornádók kialakulásához szükséges folyamatokat kiiktatná a képletből, de még így is elég párás, meleg levegő jutna északra ahhoz, hogy essen az eső. Tao szerint három fal kéne, de nem azonnal kell megépíteni az egészet, hanem olyan helyeken kell elkezdeni, kisebb darabokat felhúzva, ahol a tornádók okozta károkhoz képest megérné felhúzni egy ilyen méregdrága falat. Az építkezés 160 kilométerenként nagyjából hatvanmilliárd dollárba kerülne. Aztán megvannak a legfontosabb falszakaszok, neki lehet állni összekötni az egész rendszert.

A baj az ötlettel csak annyi, hogy más szakértők szerint a gyakorlatban egyáltalán nem működne. Az amerikai viharkutató központban dolgozó Joshua Wuman szerint a szakmában mindenki egyetért abban, hogy ez egy baromság. „Tao már a tornádók születésével kapcsolatban is téved, mert a hideg és meleg légtömegek ütközése csak egy dolog, számos egyéb tényezőtől függ a folyamat.”

Wuman szerint valóban sok múlik a délről érkező párás, meleg levegőn, de ahhoz, hogy ezt megállítsuk, nem 300 méteres fal kéne, hanem inkább 2-3000 méteres, mint az Alpok. Ráadásul ez valóban egy sor kiszámíthatatlan változást hozna a környék klímájában.

Mármint ha működne, de a természetes módon kialakult példák alapján ez sem biztos. Harold Brooks tornádókutató szerint például Kínát elvileg hatalmas hegyek védik az észak felé haladó nedves légtömegektől, mégis hatalmas viharok pusztítanak az országban.

11 hozzászólás

Ezért gabalyodik össze a fülhallgató zsinórja

2014. június 19., 14:34 Módosítva: 2014-06-20 11:00:49
981
45 hozzászólás

Sokaknak ismerős probléma: szépen, megfelelően feltekerve bepakolják a fülhallgatójukat a táskába vagy a zsebükbe, aztán, mire kivennék, már teljesen összegabalyodott. Most az egész internet lázban ég: szemfüles bloggerek megtaláltak egy 2007-es amerikai tanulmányt, amely tudományos alapossággal magyarázza a kérdést.

Eddig is mindenki érezte, hogy ez nem lehet véletlen, mindenki béna sem lehet, a füllhallgatók gabalyodása mögött rendszer van. Nem tévedtek: amerikai tudósok tudományos kritériumoknak megfelelő kísérletei bizonyították, hogy mindenképpen összegubancolódik a zsinór, bárhogy is tesszük el.

screen shot 2014-06-12 at 1.49.44 pm.png

A lényeg a füllhallgató zsinórjának hossza: 46 és 150 centiméter között egyszerű mozgás hatására is gabalyodik: az egymáson fekvő vezetékek egyszerűen megkötik magukat. A legtöbb füllhallgató pedig pont beleesik ebbe a kategóriába, az Iphone-é például 139 centiméter hosszú zsinóron lóg.  Az okokat egyelőre nem sikerült teljesen feltárni, de a 3415 kísérlet egyértelmű bizonyíték a jelenségre. 

45 hozzászólás

Szellentésszag terjeng a Titánon

2014. június 16., 11:51 Módosítva: 2014-06-23 11:49:35
112
12 hozzászólás

A NASA a Cassini űrszonda adatai alapján rekonstruálta, milyen lehet a Szaturnusz holdjának, a Titán légkörének a szaga. Ez az első alkalom, hogy egy másik égitesten érezhető szagokat próbálják meg kitalálni.

Joshua Sebree, a University of Northern Iowa professzora vezette a kutatás. A kísérletben a két fő összetevőt keverték össze, a nitrogént és a metánt. De ez nem egyezett az űrszonda által küldött adatokkal.

Később további gázokat adtak hozzá, mint például benzolt. Ez utóbbi színtelen, jellegzetes szagú anyag. Csak sokadik próbálkozásra sikerült előállítani azt a keveréket, amely majdnem megegyezett a Cassini által küldött mintával. Ez sem volt tökéletes, de Sebree szerint ennél közelebb már nem tudnak jutni.

Hogy milyen a szaga? Melissa Trainer, a NASA Goddard központ kutatója szerint igencsak erős és jellegzetes a szaga. Azt is mondhatjuk, hogy büdös, mivel az egyik legfőbb összetevő a benzol. Ahogy a Gizmodo fogalmaz, a Titánon bizony fingszag van.

12 hozzászólás

Tudományos tény: tök jó az Adidas új focilabdája

2014. június 2., 14:41 Módosítva: 2014-06-02 17:57:42
7
0 hozzászólás

Egy új kutatás szerint fantasztikus lesz a focivébén használt, új típusú labda, amit az Adidas fejlesztett. A hagyományos futball-labdák 32 ötszögű és hatszögű panelből állnak, de a 2014-es vébén használt modell, a Brazuca csupán hat darabból áll. A labda sajátos tervezése biztosítja a labda stabilitását, és ezt már a tudomány is bizonyítja - legalábbis erre utal a Scientific Report jelentése.

Szólj hozzá! Tovább