új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Nincs állandó orvos a menekülttáborokban

    A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem válaszolt a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére, hogy tervezik-e a menekülttáborokban állandó orvosok alkalmazását. A menekültek ellátása most vállalkozói szerződéssel működik, egyetlen táborban sincs főállású orvos, viszont a 24 órás háziorvosi szintű ellátást biztosítják.

  • Musztafa megérkezett Münchenbe

    Ön vajon mit tenne, ha egy nap befordulna az utcán az Iszlám Állam egyik egysége? Ha szétbombáznák maga körül a várost vagy ha csak tudná, hogy hamarosan szét fogják? Mikor jönne el az a pont, amikor úgy dönt, bepakol egy kis hátizsákba, fölmarkolja a gyerekeit, és így együtt nekiindulnak a semminek? Ha a gyerekeit eddig féltette a játszótéren vagy a városi tömegközlekedésben, mennyire féltené őket ismeretlen kontinensek ismeretlen nyelvű országain átgyalogolva, vonatozva, hajózva, teherautókba pakolva vagy éppen autópályáin vándorolva?

    Ezen gondolkoztam, amikor hétfőn egy München felé robogó railjeten velem szemben ült a 4-5 éves körüli Musztafa 8 és 10 év körüli testvérével. Egy másik széken anyjuk a legkisebb lánytestvérüket fogta az ölében, apjuk pedig néha innivalót és almát osztott a fiúknak. A három fiú hihetetlen fegyelmezetten viselte az utazást a tömött vonaton. Csendben nézelődtek, halkan váltottak pár szót egymással vagy éppen a kezükkel játszottak. A család nagyon figyelt arra, hogy jól viselkedjen. Apjuk csendesen figyelmeztette őket, hogy ne lóbálják kifelé a lábukat, hadd menjenek el a vonat folyosóján az új felszállók, Salzburg után pedig mindegyik nyakára fújt egy kis dezodort, hogy ne legyenek nagyon büdösek – mégiscsak egy elegáns vonaton tartanak éppen Münchenbe.

    A folytatást itt olvashatja el.

  • A rendőrök vezetésével lefordultak az ötös útról, és egy árnyékos helyen leültették a menekülteket. Egyelőre nem tiszta, mire várnak, talán buszokra. A rendőrök közben levették a sisakot.

  • A röszkei menekülttábor felé kísérik vissza a korábban kitört menekülteket. A rendőrök azonnal megállították a menetet. Rövid idő után újraindultak, de figyelnek rá, hogy lassan haladjanak, az előre törekvőket is erre kérik. 

  • A mezítlábas taxisok átálltak a menekültfuvarozásra

    A menekültválság elmúlt heteiben egyértelműen megnőtt a nagy fuvarszervező taxis cégek forgalma, van, ahol 30 százalékos növekedésről beszélnek. Ez sokak szerint azért következett be, mert a független taxisok a sokkal jobb üzletet jelentő menekültszállítás felé fordultak, és szabadon hagyták a piacot.

  • Akkor nézze a Ruptly TV élő adását itt.

  • Kb. száz rendőrt látunk az 5-ös úton, a fele sisakos rohamrendőr. Ők közrefogtak egy kb. százfős csoportot, köztük családosokat. Két rabomobil van a helyszínen, de a menekülteket gyalog indították el a rendőrök, feltehetően a röszkei gyűjtőpont irányába. 

    Ugyanakkor a Szeged felé vezető oldalán mintegy százan háborítatlanul haladnak.

  • A világszerte népszerű Humans of New York mintájára itt a Humans of Tranzit Zone a Facebookon . Az oldalon a budapesti tranzit zónákban megforduló emberek élettörténetét foglalják össze röviden. A legutóbbi poszt egy eritreai fiatal férfiról szól:

    A diktatúra és a harcok elől menekültünk el. Állandó veszélyben voltunk Eritreában, nem léphettünk ki az utcára biztonságban. Tudtuk, hogy nagy kockázatot vállalunk: ha az eritreai határon elkapnak minket, nem valószínű, hogy életben maradunk. Szudánon és Líbián keresztül hagytuk el Afrikát. A barátaimmal együtt jöttünk idáig, egyedül sokkal nehezebb megtenni az utat. Ők egyetemen tanultak, én pe dig egy cirkuszban dolgoztam zsonglőrként. Fogalmam sincs, hova megyünk Magyarország után. Minden este az Istenünkhöz imádkozunk, hogy mutasson utat.

  • High-tech cuccokat használnak az embercsempészek

    Az ORFK sajtótájékoztatóján az embercsempész-bandákról is részletes információkat közöltek. Eszerint a rendőrök dolgát megnehezíti, hogy az embercsempész bandák egymással is együttműködnek, illetve hogy állítólag lépést tartanak a fokozódó ellenőrzésekkel, és elkezdték visszaforgatni a befolyó összegeket eszközfejlesztésbe: krosszmotorokat, rádiókat, hőkamerákat, és mindenféle olyan technológiát vásárolnak, amelyek megkönnyítik a határellenőrzők kicselezését. Ezen kívül általában üres előfutár-autókat használnak, amelyek sofőrei leadják a drótot, ha rendőri ellenőrzésre kell számítani, ilyenkor a menekültekkel telezsúfolt autók egy időre félreállnak. 

  • A rendőrök azzal próbálták meggyőzni a kitört menekülteket, hogy kora délután 20 busz érkezik, ami kb. ezer embert tud bevinni a befogadóállomásokra. A Délmagyar szerint a több részre szakadt menekültek az autópályán egy benzinkútnál állnak most tanácstalanul.

  • Másfél év börtönt kapott egy marokkói és egy román férfi Magyarországon, miután gyorsított eljárásban elítélték őket, amiért 38 úti okmányok nélküli embernek (iraki és szíriai állampolgárok) segítséget nyújtottak az illegális határátlépéshez.

    A két férfi 10 500 euróért cserébe Németországba és Szlovéniába szállította volna a menekülteket. A rendőrség az M1, és az M7 autópályákon tartott ellenőrzések során fülelte le őket, írta a fővárosi főügyész.

  • A Szeged Ma szerint kitörtek a menekültek a körforgalomból is, ahol ezek szerint sikertelenül próbálták őket feltartóztatni a rendőrök. Egy nagyobb csapat a forgalommal szemben indult meg a Budapest felé vezető oldalon. Egy másik, kb. 200 fős csoport pedig a régi 5-ösön gyalogol Szeged felé. A rendőrség lezárta az M5-öst Röszkénél.

  • Időzített bombának nevezte a migránshelyzetet Nikola Gruevszki macedón miniszterelnök, hozzátéve, hogy csak azt nem lehet tudni, ez a bomba mikor robban fel. Mint mondta, Szíriából jelenleg a középosztály távozik, azok, akiknek van pénzük az utazásra. A legszegényebbek még nem keltek útra, amikor az is megtörténik, akkor a probléma tovább fog növekedni.

    Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága kedden közölte, hogy előző nap rekordszámú, hétezer szíriai menedékkérő érkezett Macedóniába. A szerb-macedón határon lévő Presevó ma kiürült, feltételezhetően azért, mert politikusok is a helyszínre mennek, ezért a településre csak kis csoportokban engedik be a menekülteket. Presevóból a migránsok általában Belgrádba utaznak, ahonnan a szerb-magyar határ mellett fekvő Szabadka, Magyarkanizsa és Horgos felé veszik az irányt. Magyarkanizsára a szerbiai közszolgálati televízió információi szerint kedden mintegy négyezren érkeztek.

  • A röszkei gyűjtőpontról kitört kb. 400 menekültet a rendőrök az M5-ös autópálya 5-ös úti körforgalmánál akarják feltartóztatni. A Szeged Ma szerint viszont a 60 rendőr kevés lehet ehhez a feladathoz, annak ellenére, hogy autókkal igyekeznek eltorlaszolni az utat.

  • A Szeged Ma szerint fél 11-kor mintegy 400 menekült tört ki a Dugonyi úti rendőrségi gyűjtőpontról az autópálya felé, a rendőrök nem tudták őket feltartóztatni.

    A Délmagyar szerint ezt megelőzően a rendőrök egy arab tolmács segítségével próbálták megértetni a félezres tömeggel, hogy nem kell most ujjlenyomatot adniuk a táborban, mindössze a nevüket és a származási országukat kell bemondaniuk. A menekültek viszont erre sem hajlandóak.

  • Nem csak Budapesten, hanem összesen 20 európai ország nagyvárosaiban ingyen szállítja az adakozóktól az adománygyűjtő szervezetik a menekülteknek szánt adománycsomagokat az Uber szerdán 10-17 óra között. Magyarországon a Katolikus Karitasz az Uber partnere, Londonban pedig például a Save The Children. Az adománygyűjtő sofőrt az applikáció Giving oldalán lehet megrendelni, és elvileg pár percen belül házhoz jön.

  • Juncker bejelentheti az európai menekültcsomagot

    Az Európai Bizottság (EB) elnöke, Jean-Claude Juncker szerda délelőtt tartja évértékelő beszédét az Eurórpai Parlamentben. Mint mondja, az elmúlt időszakban Magyarországra is egyre több bevándorló érkezett. Szerinte van, akit megijeszt, hogy hogy ilyen sokan igyekeznek Európába.

    A mostani mégsem az az idő, amikor félnünk kell, hanem az az idő, amikor össze kell fognunk, és segítenünk kell azoknak, akik rászorulnak.

    Folyamatosan frissülő cikkünket itt követheti.

  • Nagy sokk lesz a menekülteknek Orbán új időszámítása

    Jövő keddtől teljesen máshogy állnak majd a hatóságok a menekültekhez. Aki illegálisan belép, előállítják, börtönbe viszik és gyorsan kiutasítják az országból. Aki pedig legálisan menedékkérelmet nyújt be, Magyarország területére sem léphet, és pár óra alatt visszafordítják Szerbiába. A kormány a következő hetekben oszlatásos tömegjelenetekre is készül, de Orbánék tervei szerint csak így lesz viszonylagos nyugalom karácsonyra.

  • A Szeged Ma szerint a Dugonyi úti vasúti átjárónál felsorakozott menekültek nem akarnak egyelőre kitörni, nyugalom van. Viszont rosszul lett egy egyhetes csecsemő, akit most bevittek az orvosi sátorba.

  • A menekültekkel együtt a nigériai csalók szíriai változata is megérkezett Magyarországra

    Ha internetes apróhirdetéseken ingatlant adunk-veszünk, akkor ne lepődjünk meg, ha egy meglehetősen jó angolsággal megírt, elég hosszú e-mailt kapunk, amelynek a lényege, hogy a feladó: „Mrs. Sarah Alepp” férjét egy szíriai mészárlásban ölték meg, és 4,7 millió eurós vagyonát kellene kimenteni, amit mint sikeres kuvaiti olajvállalkozó keresett meg.  

  • A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal helyettes főigazgatója, Kiss Attila tájékoztatása szerint idén már 4-5 ezer bevándorlót toloncoltak ki Magyarországról, ők jellemzően nem terjesztettek elő menekültügyi kérelmet, illetve azt elutasították.

    Mint közölte: eddig 172 821 emberrel szemben intézkedtek tiltott határátlépés miatt, reggel hatig pedig 160 275 menekültügyi kérelmet regisztráltak. A rendészeti intézményekben 2456 menekült tartózkodik. (MTI)

  • A Szeged ma szerint 9 órakor megérkezett egy kisebb, 20-30 fős busz a röszkei rendőrségi gyűjtőpontra, ahol ismét több százan akartak felszállni rá. Ismét tülekedés volt, de a rendőrök urai a helyzetnek.

    Ugyanakkor fél tízkor ismét 300 menekült sorakozott fel a vasúti átjárónál, elképzelhető, hogy ismét megpróbálnak kitörni.

  • Nagyjából 100-150 menekült érkezett Müchenbe a kedd esti railjettel. A rendőrök most is leterelték őket, elválasztva a többi utastól. Münchenből buszokkal és már vonatokkal is szállítják tovább a menekülteket, mert a város megtelt, nem tud már több embert befogadni.

    Ahogy megírtuk, a hét végén nagyjából 20 ezren érkeztek Münchenbe Magyarországról, hétfőn pedig újabb 4,5 ezren. A keddi adatok még nem érkeztek meg. Ugyanakkor azt már korábban eldöntötték, hogy keddtől Lipcse is fogad Magyarországról érkező vonatokat menedékkérőkkel. Az a terv, hogy Németország északi és nyugati régiójában is kijelölnek majd két-két várost.

  • A Police.hu híre szerint hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárás indult egy 25 éves szír férfival szemben, miután kedd este 8 óra körül a kiskunhalasi Gábor Áron laktanya területén kialakított gyűjtőponton is megelégelték a lassú ügyintézést a menekültek. A több száz fős tömeg hangoskodni kezdett, majd a férfi kilépett a tömegből és "megragadta és rángatni kezdte az egyik rendőr ruházatát, aki testi kényszer alkalmazásával fékezte meg". A rendőröknek anyanyelvi tolmács segítségével sikerült megnyugtatni a tömeget.

  • A Szeged Ma tudósítása szerint nyugodtan telt az éjszaka Röszkén a rendőrségi gyűjtőponton, ahol valóságos sátortábor épült fel. A sátrakban nemcsak a menekültek töltötték a hideg éjszakát, hanem számtalan civil segítő is.

    Hajnal óta újabb menekültek érkeztek a vasúti síneken, 20-30 fős csoportokban nyugodtan, nézelődve, szemlélődve jönnek nők, férfiak, gyerekek vegyesen, a rendőrök is nyugodtak, egyelőre semmi fennakadás.

    A Délmagyar tudósítója a síneken látott a határon egyedül átsétálni egy 6 év körüli kislányt, mint írták, "nagy barna szemek, csupa mosoly".

  • Sok a lopott szíriai útlevél

    Meg a szíriaiknak eladott, és a hamisítvány is. Burjánzik a hamispapír-biznisz.

  • Nem tudnék hirtelen olyan lapot mutatni, ahol ne foglalkoztak volna az elmúlt órákban a magyar operatőrrel, aki elgáncsolt egy férfit a gyerekével a röszkei gyűjtőpontnál, amikor a menekültek áttörték a rendőrök gyűrűjét.

    Végigfotózta a jelenetet a Reuters fotósa is, de a képei közül talán ez a fotó a legbeszédesebb. Az arcokra van írva az egész történet. Az operatőr valahol ott áll, amerre a bal szélső rendőr néz kérdőn:

    A jelenetet több operatőr és fotós is elkapta (az esetet a 444-en szúrták ki,  az Index videósai pedig egy másik jelenetet is rögzítettek, ahol a nő egy felé rohanó kislányba rúg bele), a képsorok pillanatok alatt bejárták a világot.

    Foglalkozott vele a Time, a Dailymail, a Quartz, a WashingtonPost, a Telegraph, az ABC, a Mashable de még női lapok is, mint a Gawkerhez tartozó Jezebel - hogy csak az első pár találatot emeljem ki Google-ből. A videó Youtube-ra is felkerült több tucat verzióban.

     A Jobbikhoz közeli N1TV kamerását az eset után azonnal kirúgták, amivel az adó az ügyet lezártnak tekinti.

  • Ma reggel elhangzott a köztévé menekültes blokkjában, hogy valamilyen tolóajtó-szerűségen gondolkodik a kormány, amivel megállíthatná például Röszkénél a rohamokat. A sínekre ugyanis nem lehet állandó határzárat telepíteni, viszont amíg nincs ott semmi, a rendőröknek nem sok esélyük van az ezrével jövő menekültekkel szemben. 

  • A Szegedma.hu tudósítója szerint a fagyos éjszaka után ma már 2-300 menekült érkezett a határhoz. Egyelőre nyugodt a hangulat. 

  • Magyarország is fogad be menekülteket, de nem beszélünk róla. Ezres nagyságrendben fogadtunk be kopt keresztényeket, amikor Egyiptomban üldözték őket

    - mondta a külügyminiszter a Népszabadságnak adott, nem sok új infót tartalmazó interjújában.

    A nyilatkozat egyébként meglepően hasonlít Erdő Péter bíboros által mondottakhoz, aki szerint nem igaz, hogy a katolikus egyház nem vett részt a menekültek ellátásában és megsegítésében, csak inkognitóban és nem magamutogató stílusban voltak a Keletinél.