Összefoglaló

Percről percre Putyin elindult haza

2015 után ismét Budapestre jött az orosz elnök. 13 órakor szállt le a gépe, népes konvoja a parlamenthez ért, ahol Orbán Viktor fogadta.
A találkozó baráti, bár a megszűnt Malév 126 millió eurós tartozásának rendezésén még dolgozni kell – ez nem merült fel a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón.
Orbán sajnálkozott az európaiak Oroszországgal szembeni politikája miatt. Szerinte a szankció nem megoldás az ukrajnai válság rendezésére.
Paks ügye sínen van, Putyin akár 10 helyett 12 milliárd eurót is hitelezne.
A Dunaferrnél reménykednek, hogy a dunaújvárosi orosz vasmű lendületet kap.
Ha útlezárásokról van híre, esetleg az elnöki repülőgépen tartózkodik, írjon nekünk a tema+putyin@mail.index.hucímen
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Putyin elindult haza

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez a legkeményebb videó az orosz elnökről. Minden másodpercéből sugárzik a felsőbbrendűség:

  • Parlament oldalában közmunkások takarítják a maradék havat, nehogy elcsússzon valamelyik nagyágyú.

  • Limuzinok, transporterek, rendőrautók kíséretében Putyin megérkezett a Parlamenthez, ezekben a pillanatokban lépett be a főbejáraton.

    Putyin megérkezett a parlamentbe
  • Putyin konvoja
  • A fehéroroszokkal versenyzünk Putyin kegyeiért

    2015 után ismét Budapestre látogat Vlagyimir Putyin. De más európai országokba is ennyit jár az orosz elnök? Megnéztük, milyen kétoldalú találkozókra mozdult ki Moszkvából az elmúlt két évben. Tanulságos lista.

  • Az elnök lakik is valahol – Novo-Ogarjovo – meg dolgozik valahol – Kreml – és az utat meg is kell tenni, naponta összesen kétszer, már ha az elnök nem a rezidencián dolgozik.

    Egy ilyen út komoly kihívás az egyébként is dugóval terhelt moszkvai forgalom hétköznapi autósainak.

  • Rendőrök: - Itt van Putyin, várjanak még 40 percet!

    Tömeg: - Dehogy várunk, Putyint meg leszarjuk!

    A kritikus tömeg áthatolt a rendőri biztosításon

    Szóval az Oktogonon nem sokkal Putyin konvojának elvonulása előtt elvileg teljes zárás volt, de a pesti embert nem tudja feltartóztatni 1000 rendőr se, ha épp fontos dolga van.

    Győzött a spontán Critical Mass.

  • A Századvég egy nappal a látogatás előtt jelenttette meg legfrissebb közvélemény-kutatását, miszerint a "döntő többség pragmatikus, kiegyensúlyozott viszonyt szeretne Oroszországgal."

    A média magyarokhoz hű ága pedig le is hozta gyorsan a hírt, ma reggel megjelent a Magyar Idők, a Magyar Hírlap és a Hungary Today honlapján is.

  • Ez a limuzin öt tonnát nyom.

  • A menetrend szerint Putyin a parlamentbe tart a konvojjal. Itt Orbán Viktorral találkozik, először négyszemközt majd szélesebb delegáció körében – írta a TASZSZ.

    Ezután tart a kormányfő és az orosz elnök közös sajtótájékoztatót, amit ebéd követ.

    A delegációban orosz részről részt vesz az energetikai, az ipari-kereskedelmi, a gazdaságfejlesztési, az egészségügyi minisztérium és az orosz atomenergia-ügynökség (Roszatom) vezetői.

    Szó lesz a 2021 utáni gázszállításokról, a Malév 126 milliós orosz állam felé fennálló adósságának rendezéséről, az orosz kézben lévő Dunaferr helyzetéről, de szerződések ezzel kapcsolatosan nincsenek tervben.

    A találokozó végén a két ország külügyminisztériuma ír alá egy együttműködési megállapodást és egy 2017-2022-re kiterjedő régióközi együttműködési nyilatkozatot.

    A Kreml szerint a találkozó „egyik fő témája a kereskedelmi-gazdasági területet érintő nagy közös projektek előmozdítása” lesz.

    Az elnök tanácsadója, Jurij Usakov szerint szó lesz Szíriáról, a Közel-Keletről, Ukrajnáról, különös tekintettel a kelet-ukrajnai Avgyijivka környékén ismét kiéleződött harci helyzetre.

  • De ha tényleg vége a politikai korrektségnek és ez valóban a lázadás éve, akkor Orbán Viktor végre megkérdezhetné az orosz elnököt személyesen is arról, mit is csinált pontosan Kovács Béla és a kedves felesége 1988 és 2005 között és miért tartották jó ötletnek a budapesti orosz nagykövetség diplomácia fedésben tevékenykedő hírszerzői, hogy Győrkös Istvánnal bratyizzanak

  • A Ljube még a Szovjetunió végnapjain üstkösként szállt fel az orosz pop-rock egére, aztán átment állócsillagba, azóta is ott van, az elnök is nagyon kedveli az ironikusból hazafiasba átlendült zenekart. Itt egy slágerük:

  • Akár ez is lehetne a kép mondanivalója, amit az MTI adott közre egy rendőrről a lezárt Bajcsy-Zsilinszky úton.

  • Mielőtt Budapestre indult volna az orosz elnök, elbocsátotta a Rendkívüli Ügyek Minisztériuma (MCSSZ) 11 tábornoki rangban lévő regionális vezetőjét. 

    Ezen kívül leváltotta Nyomozati Hatóság (SZK) Hanti-Manyszijszki Autonóm területének vezetőjét és Jaroszlav megye ügyészét, és a belügyminisztérium két magas rangú beosztottját – áll az államfő ukázában.

  • Megérkezett az orosz elnököt szállító repülőgép Budapestre.

  • Az IL-96 300-as típusú gép már ráfordult a Liszt Ferencre. Még Szlovákiában jár a másik, gép, az IL-96 300PU jelzésű gép is.

    Elnöki gépként ilyen gépeket 1993 óta használnak az orosz elnökök. Alapvetően nem különböznek a polgári gépektől, bár hatótávolságuk nagyobb, és persze különleges biztonsági felszereléssel vannak felvértezve.

    Az exkluzív utastér kiépítését ennek ellenére nem orosz cégre bízták, hanem az angliai Diamond Aircraftra. 

  • A BKK Twitteren közölte, hogy a kisföldalatti busza hatósági zárás miatt nem közlekedik.

    Az összes lezárásról és BKV-járatmódosításról ebben a cikkünkben olvashat.

  • Olvasónk jelezte, hogy holnapra, péntekre szerveztek volna egy kis tüntetést a román nagykövetség elé szolidaritásból az itt élő román állampolgárok részére. Ma az egyik szervező be is jelentette a rendőrségnek hogy többen össze fognak gyűlni, de a rendőrség azt kérte tőlük, tegyék át a tüntetés időpontját vasárnapra, mert

    nem lenne túl szerencsés, ha összekeverednének a Putyin-ellenes tüntetőkkel

    Ami hát már csak azért is tökéletes tréfa, mivel a román nagykövetség a Thököly úton van, távol bármitől, ahol Putyin forgolódni fog, a hivatalosan bejelentett tüntetés is a Parlament közelében lesz. 

    „Helló, elküldtem az értesítőt a rendőrségre, majd felhívtak és megkértek hogy halasszuk el a tüntetést vasárnap február 5-re, ugyanis ma, holnap és szombaton bizonyos civil szervezetek fognak tüntetni Putyin budapesti látogatása ellen avagy mellett és a rendőrség azt mondta hogy lehetséges hogy bennünket is összekevernek magyar tüntetőkkel, ami nem nagyon oké. Az eseményt átraktuk vasárnapra 17 és 19 óra közé" - írta ki a szervező az esemény Facebook-oldalára.

    UPDATE 16:46-kor: A rendőrségnél rákérdeztük, hogy miért ajánlottak új időpontot, és milyen tüntetések várhatók pénteken és szombaton. Válaszukban azt írják, tényleg jött be hozzájuk bejelentés demonstrációra, de mivel legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően kell bejelenteni az ilyet, így telefonos egyeztetés után a bejelentő áttette a demonstráció időpontját. 

    „A fentiekre tekintettel, miszerint a BRFK illetékes munkatársa a rendezvényt szervező magánszemélyt arra kérte volna, hogy a tüntetés napját azért módosítsa, hogy „Putyin-ellenes tüntetések lesznek, és nehogy összekeveredjenek velük”, a valóságnak nem megfelelő" – írják.

  • A 444-nek írta meg egy olvasó, mekkora élmény az elnöki látogatás a belvárosban élőknek:

    Így néz ki a kihalt Honvéd utca a Tiltott Városban. A belépési pontoknál kikérdeznek, hogy hova mész. Ha jóváhagyják a belépést, egy rendőr elkísér az úticélhoz. Úgy látszik, lassabban mentem a kísérő mellett, mint kellett volna, mert rám szóltak, hogy szaporázzam a lépést. Minden kihalt a környéken, autók sehol, gyalogos alig.  

  • Igaz, kell hozzá Közjogi Tisztségviselői Igazolvány, amit azért persze nem osztogatnak csak úgy, ez lényegében a képviselői igazolvánnyal azonos jogokat nyújt, leszámítva a mentelmi jogot. Ezzel elvileg bármilyen közintézménybe, börtönbe, menekülttábor kötelesek beengedni, a Putyin látogatása miatt lezárt zóna sem kivétel. „Rendőri kísérettel elmehettem a vadászkamarához kiváltani az éves vadászjegyet, nem voltak nyitva, majd a tekesek kikísértek” – írta László.

  • A Jászai Mari téren, a 2-es villamos megállójában folyamatosan utasok várakoznak, pedig az rövidített útvonalon, a Széchenyi István térig jár kora reggeltől egészen este 8 óráig.

    A BKK Futár app naprakész a lezárásokkal kapcsolatban, a kihelyezett tájékoztatót viszont a megálló végébe, a legkevésbé látható helyre sikerült kihelyezni. Mindeközben a fényújság arról tájékoztat, hogy EU-s forrásból lett odatéve.

    Az összes lezárásról és a BKV-módosításokról ebben a cikkünkben olvashat.

  • Bár a lezárásokat 11.30-tól 13-ig tervezték, ehhez képest az MTV híradó tudósítója azt mondta, egy-negyed kettő magasságában száll majd le az elnöki gép a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

    Ha ez a gép valóban az a gép, akkor az orosz elnök még ehhez képest is késéssel érkezik Budapestre, jelenleg Varsó előtt jár. Hogy ez mit jelent a lezárásokra nézve, egyelőre nem tudjuk.

    Flightradaron folyamatosan követheti, hol jár épp az elnöki repülő. Nagyjából 100 kilométeres kitérőt kell tennie az orosz elnök gépének, miután Ukrajna felett nem szállhatnak orosz gépek.

  •  A Bajcsy Zsilinszky és az Andrássy sarkán a modern művészet is színpadra lépett, mégpedig egy szír-magyar-orosz zászlóinstalláció képében.

    6176679408 HUSZ9547
    Fotó: Huszti István / Index
  • Juhász Péteréket (nem nagy meglepetésükre) nem engedték át a rendőrök az Alkotmány utcán a Kossuth térre. Az Együtt fütyülős tüntetése ezért új helyszínen, 

    a Markó utca és a Bajcsy Zsilinszky sarkán

    lesz megtartva.

  • A külügyminiszter sajtótájékoztatójának végén az orosz szankciókra is rákérdezett valaki. Válaszában Szijjártó elmondta, Magyarország fenntartja eddigi álláspontját, amely szerint a szankciók kudarcot vallottak politikai és gazdasági szempontból is.

    "Fenntartásuk nemcsak Oroszországnak, hanem Európának is komoly károkat okoz", és "az lenne a legjobb, ha a szankciókat megszüntetnék". Elmondása szerint a szankciók miatt az elmúlt három évben 6,7 milliárd dollár exportlehetőségtől esett el a magyar gazdaság, 2013 óta ennyivel csökkent az Oroszországba és a volt szovjet tagköztársaságokba irányuló magyar export.

    Szijjártó szerint látható, hogy az ukrajnai békét szavatóló minszki megállapodás betartásának kikényszerítésére bevezetett szankciók nem érték el céljukat, ezért más eszközhöz kellene folyamodni. Hogy mihez, azt a miniszter nem árulta el: szerinte épp ezért kellene az EU legmagasabb szintjén vitát tartani a szankciók meghosszabbításának kérdésében, mert akkor érdemben meg lehetne vitatni más megoldásokat is.

    Szijjártó ehhez szerdai sajtótájékoztatóján még azt is hozzátette, hogy Magyarország mindenképp kiáll Ukrajna területi egysége mellett.

  • Szijjártó sajtótájékoztatójából az is kiderült: annyira szeretjük az oroszokat, hogy egy szerdai döntés értelmében négy Magyarországon található orosz ortodox templom felújítására 2,4 milliárdot forint különít el a kormány költségvetésben. 

    (MTI)

  • A Politico is a magyar-orosz találkozóról cikkezik. Szerintük, bár az EU-s szankciók és ellenszankciók után is rendszeres Putyin-látogatások eddig is figyelemre méltóak voltak, a mostani kifejezetten különleges.

    A Politico szerint Putyin olyan euroszkeptikus vezetőt lát Orbánban, aki a migrációs krízis alatt bizonyította saját stratégiai fontosságát, és kulcsfontosságú belső segítője lehet az EU-s kereskedelmi szankciók feloldásában.

    A lap azt írja (amit egyébként mi is megírtunk), hogy a mostani látogatás célja egyszerű: tisztázni és megerősíteni akarják Magyarország kriticizmusát az oroszellenes szankciókkal szemben.

  • Nem lehet Csömörre be- és kihajtani 11.30 és 13.00 óra, valamint 17.00 és 19.30 között – szúrta ki a 444.hu a Csömör Aktuális Facebook-oldalán.

    A vizit miatti útlezárás ugyanis az M0-s autóút csömöri szakaszát és a kapcsolódó felüljárókat is érinti. Eszerint az említett időpontokban 

    a településre nem lehet be- és kihajtani.

    A korlátozás kiterjed a Weekendbus járataira, valamint a felüljárókon való gyalogos közlekedésre is!

    A HÉV információink szerint a megszokott rendben jár a korlátozás ideje alatt is!