új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Franciaországban Emmanuel Macron elnök A Köztársaság Lendületben (En Marche)–Demokratikus Mozgalom (Modem) közös listája a tavaly év végén kezdődött tüntetések után 2019-ben egy ideig megint első helyen állt Marine Le Pen Nemzeti Tömörülésével (RN) szemben, azonban azóta már a radikális párt vezet. A Politico.eu legutolsó becslése szerint Le Pen 24,5 százalékkal beelőzheti a 22,8 százalékra mért Macron-féle listát.

    Macron mozgalma 2014-ben még nem létezett, ezért eddig nem volt EP-képviselője, de kínosan jönne a francia elnöknek, ha második helyen végezne, főként mivel az EP-választást az általa képviselt erősebb Európa víziója, és az euroszkeptikusok/populizmus közötti küzdelemként állította be. Az AFP-nek kormányzati körökből névtelenül azt jelezték, hogy kormányátalakítás is jöhet, ha második helyen végez Macron listája, akár Edouard Philippe kormányfő pozíciója is veszélyben lehet. A hagyományos francia kormányzó pártok: a Köztársaságiak és a szocialisták biztosan meggyengülnek, miközben a Macron ellen tüntető sárgamellényesek mozgalma várhatóan a bejutási küszöb alatt marad.

  • Az unióban élő magyarok szokatlan döntés előtt álltak az EP-választás előtt.

  • Viszonylag egyszerű, de valószínűleg hatásos kattintásvadász szöveggel buzdít szavazásra a Fradi Facebookja. De nem az EP-választásokon, hanem a futballcsapat "Év játékosa" szavazásán. Na nem mintha egy kis politikai kampányolás annyira távol állna Kubatov Gábor pártelnök csapatától.


  • Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc a 2 gyerekükkel együtt szavazott vasárnap reggel az Áldás Utcai Általános Iskolában.

    A szavazás alatt a sajtót inkább Gyurcsány szórakoztatta, Dobrev Klára a szavazóhelyiség előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján elmondta: a kimutatások szerint leginkább a DK-nak van esélye arra, hogy még egy mandátumot elvegyen a Fidesztől.

  • A Győr-Moson-Sopron megyei Csorna az ország egyik leginkább fideszes térsége, tavaly a parlamenti választásokon a fideszes Gyopáros Alpár 63,9 százalékos támogatottsággal szerzett egyéni mandátumot itt.

    A budapesti XIII. kerület az ország valószínűleg legbalosabb körzete, itt még a 2010-es elsöprő Fidesz-győzelem idején is MSZP-s jelöltek nyertek.

    Ennek fényében az ellenzék számára igen aggasztó, míg a Fidesznek igen biztató az a két szám, amit az imént publikált Török Gábor politológus.

  • Belgiumban vasárnap egyszerre rendezik meg a szövetségi parlamenti, a regionális és az európai szavazásokat. A belga kormány még decemberben került kisebbségbe, miután az ENSZ migrációs csomagja körüli vita miatt  kilépett a koalícióból  az ország legnagyobb pártjának számító Új Flamand Szövetség (N-VA). A frankofón liberális Charles Michel abban reménykedik, hogy a választások után is ő maradhat a kormányfő, de könnyen lehet, hogy ezúttal a nacionalista N-VA adna miniszterelnököt.

    A Belgiumban megszokott hosszas alkudozásra van kilátás, a belpolitikai helyzet pedig háttérbe is szorítja az EP-választást. Az EP-választáson is az N-VA nyerhet, megőrizheti eddigi 4 képviselői helyét. A legutóbb második frankofón szocialisták kicsit gyengülhetnek, összesen pedig velük együtt hat párt is 2-2 képviselőt küldhet az új EP-be.

  • A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula is leadta szavazatát a nyolcadik kerületben.

    Thürmer korábban az Indexnek azt nyilatkozta, ő most van a csúcson, és pártja pedig erősödni fog. Aminek viszont jóval korábban voltak a Fidesznél migránsellenes, nemzeti öntudatos programpontjai.

  • A 9 órás adatok szerint Budapesten a szavazásra jogosultak 7,24 százaléka (95 095 szavazó) ment el szavazni, írja az MTI a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján. Az arány Békés megyében a legnagyobb, ott 8,83 százalék (25 084 szavazó) ment már el, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csak 6,49 százalék (34 245 szavazó).

    Az országos arány 7,48 százalék.

    Itt a megyei bontás:

    Baranya megye                                  7,92 százalék     24 064 szavazó
    Bács-Kiskun megye                           8,5 százalék      35 474 szavazó
    Békés megye                                      8,83 százalék     25 084 szavazó
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       6,49 százalék     34 245 szavazó
    Csongrád megye                               8,73 százalék     28 913 szavazó
    Fejér megye                                       8,55 százalék     29 272 szavazó
    Győr-Moson-Sopron megye           8,24 százalék     29 623 szavazó
    Hajdú-Bihar megye                          7,27 százalék     31 183 szavazó
    Heves megye                                    8,49 százalék     20 531 szavazó
    Jász-Nagykun-Szolnok megye        8,55 százalék     25 946 szavazó
    Komárom-Esztergom megye         7,86 százalék     19 330 szavazó
    Nógrád megye                                  7,38 százalék     11 612 szavazó
    Pest megye                                       7,87 százalék     79 970 szavazó
    Somogy megye                                7,94 százalék     20 080 szavazó
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye    6,27 százalék     28 141 szavazó
    Tolna megye                                     8,25 százalék     14 994 szavazó
    Vas megye                                         8,15 százalék     16 737 szavazó
    Veszprém megye                             8,57 százalék     24 516 szavazó
    Zala megye                                       7,83 százalék     17 604 szavazó

  • A Momentum EP-listáját vezető politikus reggel 9-kor adta le szavazatát a II. kerületben, az Újlaki Általános Iskola 6. szavazókörében. Cseh Katalin mindenkit arra biztatott, hogy éljen uniós állampolgári jogával, és menjen el szavazni.

    • Tápiószőlősön a 2-es szavazókörzetben a szavazatköri szavazószámláló bizottság elnöke rosszul lett. A tünetek nem szűntek, úgyhogy be kellett ugrania a póttagnak, kihívták az ügyeletet, az elnök pedig az orvos javaslatára hazament.
    • Salgótarjánban egy választópolgár lett rosszul a 24-es körzetben. A szavazatát még le tudta adni, de utána mentő vitte el.

    (Választás.hu)

  • Ez még mindig jóval magasabb arány, mint öt (5,25%) és tíz éve (6,03%). (Választás.hu)

  • Németországban dől el a legtöbb, 96 mandátum sorsa. Angela Merkel Kereszténydemokrata Uniója (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) 28,4 százalékkal biztosan nyeri az EP-választást, de a Politico.eu előrejelzése szerint akár hat képviselői helyet is bukhat az eddigiekhez képest. A nagykoalíciós partner szociáldemokraták mélyrepülése az EP-választáson is folytatódhat: eddigi 27 képviselői helyükből 11-et is elveszíthetnek. Könnyen lehet, hogy beelőzik őket a Zöldek, akiknek tavaly szeptemberben nagyon megugrott a népszerűségük Németországban. Ők 11-ről 18-re növelhetik EP-képviselőik számát. Szintén erősödhet a radikális jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), ami eddigi 7 képviselője helyett nyártól már 12-vel is jelen lehet az új EP-ben.

    A német EP-kampányt a finisben egy kék hajú fiatal vlogger kavarta meg, akihez 70 másik influenszer is csatlakozott, és arra kérte több millió követőjét, hogy ne szavazzanak a CDU-ra, az SPD-re, és az AfD-re sem, mert ezek a pártok „romba döntik a bolygót a jövő generációi előtt.”

  • Akkor sem kell félni, ha esetleg ön nemrég házasodott, vagy mondjuk csak úgy a hecc kedvéért, de azért hivatalosan máshogy nevezik, mert a szavazatszámláló bizottság a választó okmányai alapján állapítja meg a személyazonosságát.

    Akkor sincsen baj, ha a lakcím neve változott, mondjuk mert egy utcát átneveztek, mert akkor is csekkolják a közterületi elnevezések és a házszámok megváltozásáról tájékoztató jegyzéket, írja az MTI.

  • Ezt válaszolta arra a kérdésre, hogy az osztrák kormányválság után is az osztrák modellt tartja-e példaértékűnek.

    Orbán Viktor a szavazatát követően egy rövid sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagyon bizakodó az EP-választás kimenetelével kapcsolatban. A miniszterelnök úgy látja, hogy a választás a bevándorlásellenes erők erősödését fogja hozni.



    A miniszterelnök meglepően oldott volt az újságírókkal, a nemzetközi sajtó kérdésére angolul mondta el, hogy úgy látja, a közeljövőben a hagyományos európai pártszövetségek átalakulnak, ezért nem menne bele találgatásokba, hogy pontosan hol lesz a Fidesz helye, ők szeretnének továbbra is az EPP-be tartozni. De hogy ott pontosan hova állnak majd, az ideológiai és egyéb erőviszonyoktól függ. A miniszterelnököt kérdezték arról is, hogy továbbra is követendőnek tartja-e az osztrák modellt, amire nevetve azt mondta, hogy most már az olasz modellt követik. Mindenesetre sok sikert kívánt Kurz kancellárnak, hogy ezt az osztrák válságot kezelje.

    A miniszterelnök korábban azzal viccelődött, hogy „osztrák barátainknál soron kívüli vadászidényt hirdettek meg, ezért nem jöttek” a zalaegerszegi járműipari tesztpálya átadójára.

  • Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes nagyot nyerhet az EP-választáson. A radikális jobboldali Liga 31 százalékkal vezet a felmérésekben, várhatóan 25 képviselőjével pedig a második legtöbb széket szerezheti a CDU/CSU mögött (szintén 25 képviselőre mérik a brit Brexit Pártot is, ami azonban nem tudni, meddig marad az EP-ben).

    Mögötte a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom áll, ami várhatóan növelni tudja képviselői számát 19-re, azonban a kormánykoalíción belül jelentősen visszaesett a Ligához képest, lényegében felcserélődtek a legutóbbi parlamenti választáshoz képest az erőviszonyok. A hírekben leginkább a bevándorlásellenes európai pártszövetség létrehozását bejelentő Salvini szerepel, akinek a kemény migrációellenes kiállása sok választót a Liga mellé állított. A 2014-ben győztes olasz szociáldemokraták sok képviselői helyet fognak bukni, de harcban lehetnek a második helyért az Öt Csillaggal.

  • A mezőkövesdi illetőségű fideszes államtitkár és országgyűlési képviselő, volt NAV-elnök szombaton Bükkábrányban kampányolt egy úgynevezett tömegrendezvényen.

    Tállai a beszédén túl a helyi polgármester társaságában megtekintette az épülőben lévő bányászmúzeumot is.

  • A világ sokat változott 2014 óta, ma nagyobb részvételi arányra számít, mint öt éve. A miniszterelnök abban bízik, hogy a bevándorlást ellenző erők kerülnek többségbe. Orbán Viktor röviden válaszolt az újságírók kérdéseire, miután leadta szavazatát.

  • "A választónak célszerű indulás előtt ellenőriznie a választási irodától kapott tájékoztatón, hogy melyik szavazókörbe várják" - írja az MTI. A figyelmeztetés okát számszerűsíteni is lehet: a tavalyi országgyűlésin 10 285 magyarországi szavazókör volt, most 10 277 van.

  • Az MSZP-s Ujhelyi István 

    lebontaná Orbánisztánt,

    ezt alátámasztván pedig egy molinót is kifüggesztettek éjszaka az elbontásra ítélt Nyugati téri felüljáróra. "A Fidesz a felüljárót, mi az egész rendszert bontjuk le", állítja posztjában a képviselő.

  • Gyöngyösi Márton, a párt EP-listavezetője a hivatalos eredmények után, várhatóan este tizenegykor tájékoztatja az újságírókat.

  • egy interjú Éles Istvánnak, amiből megtudtam, hogy a humorista a szakmáját tekintve látszerész.

    Éles tavaly új lemezt készített, aminek a dalszövegeit is maga írta, mint mondja, " az úgynevezett nagy generáció, Hofi Géza, Darvas Iván, Demjén Ferenc, Zorán, Cseh Tamás, Presser Gábor, Gregor József és Hobo előtt." A humoristának ugyanabban az évben volt koszorúér-műtétje is, azóta fogyott, és "megkedvelte a nordic walkingot".

  • Szanyi Tibortól nagyon sokan kérdezték az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy mit tudnának tenni. Az MSZP-s képviselő ebben a rövid videóban adja meg a választ erre a kérdésre. Mint mondja,

    nem hagyjuk a döntést másra,

    mi megyünk el a szavazásra.

  • Ha szeretne közéletről, politikáról kulturált keretek között beszélgetni, akkor csatlakozzon a Facebookon a Kibeszélő nevű csoportunkhoz, ahol a napokban természetesen az EP-választás a fő téma. Szavazások, kommentfolyamok, olvasói és szerkesztői kérdések egyaránt várják!

    Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő

    Nincs Másik Európa?_ Kibeszélő has 16,961 members. Politika, közélet, gazdaság és média. Az ország dolgai 2018-2022 között. Ezeket mind ki lehet itt...

  • A volt miniszterelnök Facebook oldalán buzdítja híveit, hogy a megfelelő helyre húzzák az ikszet mai választásokon, azaz szavazzanak az Európai Egyesült Államokra. Ehhez természetesen a saját pártjára adott voksokon keresztül vezet az út Gyurcsány szerint.

  • Itt vannak a hasznos tudnivalók, közszolgálat deluxe.

  • A mostani 1,48 százalékos választási részvétel jóval magasabb minden más korábbinál. Az eddigi három EP-választáson ugyanis nagyjából azonosan alakult a reggeli választói aktivitás, 2004-ben 0,9 százalékos, 2009-ben 1,07 százalékos, míg öt éve 0,96 százalékos volt.

  • A gyanúsan a 2014-as választások előtt indult Zöldek Pártja (aminek semmi, de semmi köze nincsen a EP-ben jelen levő Európai Zöld Pártjához) megdöbbentő közleményt jutatott el az MTI-hez, aminek a dekódolásával egyelőre küzdünk, de azzal az erős és mindenképpen naprakész mondattal indul, hogy

    "Megszűnt a MOMA, Bokros Lajos szóra sem érdemes pártja, a Modern Magyarország Mozgalom,"

    és innentől csak fokozódik:

    Mi is ellenzéki párt vagyunk! Célunk, a Fidesz leváltása, Orbán megbuktatása. Na de ahhoz, ütőképes ellenzéki párt, karizmatikus vezető kellene és értékelhető mondanivaló is, szükségeltetik. A mindennek híján lévő ellenzék, egymás elleni kenyérharcra tékozolja, lankadó erejét. Három éve, felajánlottam segítségemet, önzetlenül, nem bírva tovább nézni a bénázásukat. Nem kértem cserébe semmit, főleg nem, az ilyenkor kötelező, "befutó helyet", a listán... Én, mint magyartanár, javítgattam volna helyesírási hibáikat, szép magyar beszédre okítottam volna őket, de már a "magyar" szótól, "idegállapotba" kerültek... Terveztem volna nekik óriásplakátot, ha már a 2014-es kampány három "legütősebb" plakátja, a 444-szerint, általam tervezett volt.

    A közlemény még folytatódik, de inkább mutatnék egy posztot a Zöldek Pártja Facebook-oldaláról:

  • Németh Szilárd fideszes képviselő és honvédelmi államtitkár egy budapesti iskola elől jelentkezett be Facebookjára. Ebben a rövid videóban beszél európai életmódról, keresztény Magyarországról, magyar Magyarországról, és azt is elárulja, kire szavazott.

  • Mármint nemcsak az Indexen, hanem az Európai Parlament hivatalos, választások eredményét követő honlapján, a https://www.valasztasi-eredmenyek.eu/ oldalon.

    Van még ott pár statisztika is 1984-től az Európai Parlament összetételét, 1979-től a helyi pártok és a képviselőcsoportok szerinti lebontást, 2009-től pedig az összes országos európai választási eredményt tartalmazza, írja az MTI-ben megjelent közlemény. Így reggel fél 9 táján még természetesen sehol nincsen adat, de ez majd változni fog, valós időben fog frissülni a tervek szerint.