Eldőlt az előválasztás, megvan az ellenzék kormányfőjelöltje

Percről percre - Ki lesz Orbán Viktor kihívója: Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter?

Vége
LEZ2631

A legfontosabbak

2021. október 17., 20:17
Dobrev Klára elismerte a vereségét
2021. október 17., 11:45
Kik szavaztak Márki-Zay Péterre?
2021. október 17., 10:46
Így néz ki a szavazatszámlálás
2021. október 17., 10:27
Hogyan jutottunk idáig?
Index
2021.10.17. 11:36
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Jakab Péter a negyedik helyen búcsúzott a miniszterelnök-jelöltek versenyétől az első fordulóban. A Jobbik elnöke a szavazatszámlálókról közzétett fotója alatt egy hozzászólásra válaszolva leszögezte:

    A Jobbik a 2. forduló szervezésében is aktívan részt vett. Kérem, legyen tisztelettel azon jobbikosok irányába, akik hetekig a sátorban ültek, hogy a szavazók részt tudjanak venni az ellenzéki előválasztáson.

    Jakab Pétert az előválasztás tapasztalatairól, kudarcának okairól itt kérdeztük.

  • „A cél közös: le kell váltani Orbánt, és egy jobb országot kell építeni” – közölte az MSZP női társelnöke vasárnap a közösségi oldalán. Kunhalmi Ágnes szerint bármilyen heves vitáik voltak az elmúlt hetekben, a célt senki nem kérdőjelezte meg.

    A szavazás lezárult. Meggyőződésem, hogy a vitáinktól és az eredménytől függetlenül mindenki örülhet annak, ami az elmúlt hetekben Magyarországon történt: a magyar demokraták közössége megmutatta erejét. Ki gondolta volna még szeptember elején, hogy a két fordulóban több mint 850 ezren fogják kifejezni a véleményüket? Ők az igazi győztesek

    – fogalmazott az MSZP társelnöke.

    Azt is írta, hogy a vetélkedés heteit lezárták, és ahhoz, hogy sikerüljön a változás, mindenki szavazatára szükség van.

    Vissza kell térni a közös célért való munkálkodáshoz. Ez az ellenzéki politikusok feladata és felelőssége. Ennek a szövetségnek mindaddig erősnek kell maradnia, amíg a NER-t le nem bontjuk. Én ezért fogok dolgozni a következő hónapokban, ha kell, években

    – fejtette ki Kunhalmi Ágnes.

  • A Mindenki Magyarországa Mozgalom „Magyarország új ereje” címmel hirdetett vasárnap 19 órai kezdettel eredményvárót az Anker közbe. Az Index tudósít az eseményről.

  • Karácsony Gergely, a Márki-Zay Péter javára visszalépett korábbi miniszterelnök-jelölt Facebookon mondott köszönetet az aktivistáknak, szavazóbiztosoknak, operátoroknak és a lebonyolításban közreműködő munkatársaknak.

    Az elmúlt hetek megmutatták, hogy van igény az igazi változásra, az ellenzék célja közös: Orbán Viktor és a Fidesz rendszerének leváltása

    – fogalmazott a főpolgármester.

  • Dobrev Klára reggeli videóüzenetében az összefogás fontosságát hangsúlyozta, és kiemelte, hogy mindenkinek fel kell sorakoznia a győztes mögé.

  • A miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyerte meg.

    A második helyezett Karácsony Gergely, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje és a harmadik helyen végzett Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje megállapodtak abban, hogy együtt indulnak tovább a második fordulóban. A két jelölt összefogása egyértelműen Dobrev Klára esélyeit akarta ellensúlyozni. Kezdeményezték, hogy a nevük egymás mellett lehessen a második forduló szavazólapjain, ez végül nem valósulhatott meg, majd Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára.

    A hatpárti összefogás pártjai közül elsőként a Momentum jelezte, hogy Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban. Karácsony Gergely visszalépése után az MSZP először tartózkodott, az utolsó pillanatban azonban besorolt a hódmezővásárhelyi polgármester mögé. Igaz, addigra több szocialista politikus is leszavazott Dobrev Klárára.

    A Párbeszéd szintén tartózkodott, ez végül úgy módosult, hogy bejelentették: támogatják Márki-Zay Péter törekvéseit. A párt női társelnöke, Szabó Tímea a hódmezővásárhelyi polgármesterre szavazott, a Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd kritikával illette Márki-Zay Pétert, és inkább Dobrev Klárára szavazott.

    A Jobbik nem állt egyik jelölt mögé sem, több jobbikos politikus nyilvános bejegyzéséből pedig kiderült, hogy Márki-Zay Péterre szavaztak.

    Fekete-Győr András elvérzett a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában, az utolsó helyen végzett a momentumos politikus. Bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen. A párt küldöttgyűlése úgy döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András lemondott a pártelnöki posztjáról. Orosz Anna, a Momentum jelenlegi alelnöke vette át a párt vezetését ügyvezetőként, illetve maradt posztján a hat elnökségi tag is.

    A második fordulóban összefeszült a két jelölt, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter. Az üzengetések és vádaskodások végigkísérték a kampányt. A miniszterelnök-jelöltek vitájában Dobrev Klára alkalmatlannak nevezte ellenfelét. Márki-Zay Péter alkalmasnak tartja a DK miniszterelnök-jelöltjét, de szerinte nem tudja legyőzni Orbán Viktort. Dobrev Klára szerint a kormányzáshoz kormányzóképesség is kell, illetve a baloldali politikának van jelene és jövője. Márki-Zay Péter szerint harminc év árokásása után békére és összefogásra van szükség.

    A Závecz Research felmérése szerint szorosan, de Dobrev Klára nyerte az RTL Klub által szervezett miniszterelnök-jelölti vitát.

  • Délelőtt 9 órától zajlik a szavazatszámlálás, az előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang videója betekintést enged a folyamatba. A szavazólapokon található QR-kódokat egyesével le kell olvasni.

  • Az ellenzéki összefogás történetét ebben a cikkben foglaltuk össze, de akinek nincs kedve olvasni, megnézheti a Képbehozó videónkat is a témában:

  • A hivatalos tájékoztatás szerint az előválasztás utolsó napján, szombaton 118 415-en adták le szavazatukat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre. A második fordulóban többen szavaztak, mint az elsőben. Az összesített részvétel a második fordulóban 662 016 fő volt, az elsőben összesen 632 479 fő szavazott.

  • Vasárnap reggel 9 órakor elkezdődött a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában leadott szavazatok számlálása. Ezernyolcszáz doboz tartalmát kell kiborítani az asztalokra, a szavazatszámlálásban több százan vesznek részt.

    Déltől várhatóak a részadatok és a feldolgozottsági adatok, az még bizonytalan, hogy mikorra lesz végeredmény. Az előválasztás hivatalos honlapja szerint a Facebook-oldalukon részletes megyei és budapesti eredményeket fognak közölni.

    Az Indexen percről percre tudósítunk a szavazatszámlálás részeredményeiről és az előválasztással kapcsolatos aktuális eseményekről.