Budapest

Jön az éjszakai metró Budapesten

2017. november 21., 16:25 Módosítva: 2017.11.22 10:53
1396

A fővárosban az elmúlt években megváltoztak az éjszakai utazási szokások, ezért decembertől a pénteki és szombati éjszakákon a szokásosnál egy órával tovább, éjjel fél egyig közlekednek a metrószerelvények az M2-es és az M4-es vonalon, áll a BKK közleményében. A metró üzemidejének bővítésével a BKK változatlanul biztosítja az éjszakai járatok – az éjjel-nappal a Nagykörutat járó 6-os villamos és a buszok – közlekedését is. 

Budapest egyre mozgalmasabb éjszakai élete, az elmúlt években pedig a fővárosba látogató turisták száma is emelkedik, ezért egyre többen használják a késő esti közösségi közlekedési járatokat, valamint az éjszakai buszokat. A tapasztalatok szerint az éjszakai szolgáltatás kihasználtsága különösen pénteken és szombaton nagy, amikor éjfél után is sokan utaznak a belvárosban. 

A belvárosi állomásokról körülbelül fél egykor indulnak az utolsó szerelvények az M2-es vonalon a Déli pályaudvar, illetve az Örs vezér tere, valamint az M4-es vonalon a Keleti pályaudvar, illetve Kelenföld, vasútállomás felé. A metrók az éjszakai üzemben egységesen 10-10 percenként közlekednek majd mindkét vonalon. 

Tovább

Nonszensz, hogy a metrófelújításba ez már nem fér bele

2017. november 20., 21:54 Módosítva: 2017.11.21 09:29
1922
Az akadálymentes hármas metróért tüntettek hétfő délután a Ferenciek terén. A résztvevők közül sokan nem értik, az Europai Uniós támogatással létrejövő és több mint százmilliárd forintba kerülő metróvonal felújításából miért nem jut pénz az akadálymentesítésre. Kerekesszékkel és járóbottal közlekedők, babakocsit tolók, kutyások és idősek is azért gyűltek össze, hogy együtt demonstrálják, kísérő vagy külső segítség nélkül egyszerűen nem tudnának feljutni a felszínre.

Békés tüntetést szervezett a Rehab Critical Mass Mozgalom és Csángó Dániel hétfő délután 3-as metró Ferenciek terén lévő állomásán. A Teljes értékű metrót akció elnevezésű eseményhez több mint harminc nonprofit szervezet csatlakozott.

A hármas metró vonalán húsz állomás található, ebből csak a Kőbánya-Kispest és az Árpád-hídi metrómegálló akadálymentesített. Az akció célja az volt, hogy a felújítás alatt álló metró teljes vonalát akadálymentesítsék, mert a szervezők szerint sokan vannak azok, akik mozgásukban valamilyen módon korlátozottak, mégis szeretnének gördülékenyen közlekedni.

„A mozgólépcső életveszélyes kerekesszékkel. Nonszensz, hogy felújítanak egy metróvonalat, és az akadálymentesítés már nem fér bele a keretbe” – mondja Csángó Dániel, az esemény egyik fő szervezője, emellett a Mozduljunk ki! program alapítója. Ez egy önkéntesekre épülő egyesület, akik abban segítenek, hogy ha egy mozgássérült ki akar mozdulni otthonából, elkísérik őt. Dani 12 évvel ezelőtt, súlyos autóbaleset következtében került kerekesszékbe. „Senki nem csinál semmit, láthatatlan része vagyunk a társadalomnak.”

Tovább

Ők a metrópótlás igazi vesztesei

2017. november 20., 08:43 Módosítva: 2017.11.21 05:09
325

A budapesti, XV. kerületi Fő út 7. szám alatti ház előtt van a 12-es villamos végállomása.

Ez eddig nem okozott problémát, mivel a járat két szerelvényből állt. A metrópótló 12M nevű villamos viszont 3 szerelvényes, így a garázsból nem tudnak a lakók kiállni napközben.

– írta olvasónk, akinek a mamája lakik a házban.

Azaz konkrétan zsilipelni kell a lakóknak ahhoz, hogy kiálljanak a ház garázsából. A módszer akkor működik, ha a ház előtti két villamosvágányból a távolabbin áll a villamos. Ilyenkor kidugják a kocsi orrát, és ráállnak a közelebbi sínpárra, mert addig nem tud beállni a másik villamos. Ahogy a bent álló villamos kigurul a megállóból, a kocsival is ki lehet surranni.

Tovább

Sofőrhiány az FKF-nél, csúszik a hulladékszállítás

2017. november 17., 14:14 Módosítva: 2017.11.17 20:58
669
Egy napos csúszásban van a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a lomtalanításból származó szemét elszállításával, a szél pedig szétfújta az el nem szállított hulladékot az utcán Pestszentlőrincen.

Olvasónk beszámolója szerint, a napokban volt a kerületben lomtalanítás, rendesen meghirdették, azt is, mikor kell kitenni a hulladékot és hogy mikor viszik el, ehhez képest nem vitték el, 

a kerület tiszta szemét, a lomisok és a szél miatt elképesztő állapotok vannak a kerületben.

Hozzátette, hogy a Határ út erdős része tele van szeméttel, az Alacska lakótelep förtelmes és a Szentimre kertváros is. A helyi lakókúgy hallották korábban a szemetesektől, hogy az FKF-nél elfogytak a sofőrök, mert a metrópótló buszok elszívták az embereket.

Forrás: 18. kerület Facebook-csoport
Forrás: 18. kerület Facebook-csoport

Megkerestük az FKF Zrt-t, hogy miért késik a szemétszállítás a XVIII. kerületben. A társaság válasza szerint a tervezett, ütemezett programhoz képest egy nap csúszásban vannak, de a lemaradást folyamatosan pótolják. Problémát a nagy mennyiségű illegális szemétlerakások jelentik a létszámhiányból fakadó korlátozott kapacitások, tették hozzá.

Tovább

De mit csinálnak a metróvezetők, míg nem jár a metró?

2017. november 16., 07:08 Módosítva: 2017.11.16 17:23
482
A 3-as metró felújításának kezdetével kevesebb metróra és kevesebb metróvezetőre van szükség a vonalon. A felszabaduló metróvezetők esetében adná magát, hogy átüljenek a metrópótló buszokra, hiszen buszvezetőből nagy hiány van. De a két jármű hagyományosan nem átjárható, talán egy vonatvezetőnek van összesen buszra jogosítványa.

A rekonstrukció kezdete óta, azzal összefüggésben egyetlen metró járművezető munkaviszonyát sem szüntették meg, válaszolta érdeklődésünkre a BKV. 

Hozzátették, hogy „a rekonstrukció ideje alatt is felmerülnek olyan szükséges járművezetői tevékenységek, amelyek a forgalmi teljesítménnyel vagy annak csökkenésével nincsenek összefüggésben. Ilyen tevékenység többek között a Lehel tér ideiglenes végállomáson a megváltozott forgalmi technológia által igényelt fordító személyzet, a szabadság kiadása, az előírt képzések és időszakos oktatások teljesítése stb.”

Tisztelt olvasó! Ha nem egészen érti, mit is tartalmaz a fenti bekezdés, nincs egyedül. Mi se nagyon értettük, ezért felkértük BKV–magyar, magyar–BKV tolmácsnak Gulyás Attilát, a legnagyobb BKV-s szakszervezet, az MKDSZ vezetőjét.

Tovább

Beszólt az utasoknak a metróvezető, vizsgálják az ügyét

2017. november 15., 11:12 Módosítva: 2017.11.16 05:40
1586

A metrófelújítás kezdése óta gyakran előfordul, hogy az utasok nem férnek fel egy-egy zsúfolt szerelvényre, és türelemmel kell várniuk a következőre. A túlnyomó többség türelemmel viseli a kényelmetlenségeket, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a metró fel legyen újítva. Az is megérthető viszont, ha egy lemaradt utas a második vagy harmadik szerelvényre már mindenképpen szeretne feljutni. Ilyenkor már fogy a türelem, és nehezen viseli az ember, ha kioktatják. Így történt ez olvasónkkal, Melindával is:

„2017.11.08-án délután mentem le a Lehel téri metrómegállóba, amikor már bent állt egy régi típusú szerelvény tömve, a peronon várakozó többi utas már csak a következő szerelvényre tudott várni. A metró elindult és ezután csak percekkel később érkezett az érintett új típusú metrókocsi (úgy gondolom, hogy jelen helyzetben túl hosszú időt kellett várni). Ekkorra már az egész peron tele volt, egyértelmű volt, hogy ennyi ember szintén nem fog felférni erre a metróra.

A metró megállt és elkezdett feltódulni a tömeg. A kocsik másodperceken belül kezdtek megtelni, de még volt bőven hely, mikor az ajtók csukódni kezdtek. 2-3-szor indult el az ajtó, amikor is még bőven szálltak fel az emberek, így nyilván mind a 2-3 alkalommal sikertelenül próbált bezáródni. Ekkor a vezetőhölgy ingerülten beleszólt a mikrofonjába, idézem:

Nyugodtan tartsák fel az ajtókat, nem megyünk akkor sehova...(hatásszünet)...Vigyünk már egy kis kultúrát az utazásba!

Úgy gondolom, hogy a napokban tapasztalható állapotban a BKK egyik képviselője, dolgozója sem engedhet meg magának ilyen stílust az utasokkal szemben."

– írta lapunknak Melinda.

Tovább

Egy szakaszon leálltak a nagykörúti villamosok

2017. november 15., 10:23 Módosítva: 2017.12.03 11:01

Pályahiba miatt szerda reggel óta nem járnak

  • a 4-es villamosok a Blaha Lujza tér és Újbuda-Központ között
  • a 6-os villamosok a Blaha Lujza tér és a Móricz Zsigmond körtér között.

Ezeket a szakaszokon pótlóbuszra kell szállni, írja a Budapesti Közlekedési Központ a Facebookon.

Tovább

A BKK karácsonyi ajándéka: hétvégenként újra járhat a 3-as metró

2017. november 10., 14:28 Módosítva: 2017.11.10 18:35
437

A BKK és a BKV vizsgálja, hogy megváltoztassa az adventi időszakban a 3-as metró pótlásának rendjét, közölték az MTI-vel.

Ez azt jelenti, hogy

már tárgyalnak a metróvonal felújítását végző vállalkozóval arról, hogy az adventi hétvégéken visszaállítsák a metróforgalmat.

Mint ismert, a 3-as metró felújítása hat napja kezdődött el, a szerelvények helyett a Lehel tér és Újpest-központ között egész nap pótlóbuszok közlekednek, este fél 9 után és hétvégén viszont a teljes vonalon buszok viszik az utasokat.

A BKK úgy véli,

az első napok tapasztalatai szerint hét közben a pótlás nagyobb fennakadás nélkül, rendben zajlott.

Nehogy fizessen a parkolásért hétvégén a Városligetben

2017. november 10., 13:39 Módosítva: 2017.11.10 17:37
31

Szombattól már nem kell fizetni a hétvégi városligeti parkolásért a nemrég elfogadott fővárosi közgyűlési rendelet értelmében. Viszont a parkolási automaták továbbra is működni fognak, ezért nagy az esélye, hogy néhányan megszokásból beledobálják a pénzt.

Az életbe lépő változásról a parkolás üzemeltetését végző Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. táblákon, a parkolóórákon kihelyezett matricákon is tájékoztatja az autósokat. A parkolóautomaták a fővárosi jogszabályi előírás miatt a hétvégén is működni fognak, a hétvégén megvásárolt parkolójegyek hétfőn reggel 8 órától érvényesek, tájékoztatott közleményben a zuglói önkormányzat.

Feltörték Vitézy Facebook-fiókját

2017. november 9., 15:49 Módosítva: 2017.11.10 11:37
17

„Az elmúlt időszakban megsűrűsödtek a hekkertámadási kísérletek kollégáimmal és velem szemben. Ennek eredményeként ma éjjel sikerrel törték fel ismeretlenek egy olyan kollégám e-mail fiókját, aki a Facebook oldalam felett rajtam kívül még adminisztrátori jogokkal rendelkezett. Ennek segítségével betörtek az oldalra és engem is kizártak a saját facebook pagemből. Az esetet minden lehetséges csatornán bejelentettem a Facebooknak kérve intézkedésüket, de addig is a pagemhez és annak tartalmához semmi közöm, arra nincs ráhatásom”, írta magán (nem közszereplői) Facebook-oldalán Vitézy Dávid.

A meghekkelt oldal
A meghekkelt oldal
Fotó: Tenczer Gábor

Megkerestük Vitézyt, aki csak annyit tett hozzá, hogy a támadások november elején kezdődtek.

Tovább

Hétfőn kezdik az 1-es villamos hosszabbítását

2017. november 9., 14:18 Módosítva: 2017.11.10 09:44
214
Az Etele térig meghosszabbítják az 1-es villamos vonalát - tájékoztatta a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-t.

Budapest leghosszabb villamosvonala 2019 elejétől újabb átszállásmentes kapcsolatot biztosít majd Kelenföld és Pest között - tartalmazza a közlemény.

Az Etele téri útvonal-hosszabbítástól azt várják, hogy csökken a környék autóforgalma, zajterhelése, javul a levegőminőség. Az Etele úton végig füvesített lesz a pálya - teszik hozzá.

Az építkezés első ütemében november 12-étől (vasárnaptól) a Fehérvári út irányába egyirányúsítják az Etele utat a Bártfai utca és a Fehérvári út között. A tényleges munkálatok 13-án, hétfőn kezdődnek, és a tervek szerint 2019 elején az Etele téri végállomáson szállhatnak át az 1-es villamosra a Kelenföldi pályaudvarra érkező vonatokkal, a Volánbusz helyközi buszjárataival, az M4-es metróval, valamint a budai fonódó villamoshálózat 19-es és 49-es járatával érkezők.

Tovább

Nem tudják tartani a menetrendet a metrópótlók, délelőtt 10-re már fél óra a késésük

2017. november 9., 08:45 Módosítva: 2017.11.09 17:42
586
A BKV szerint az újpesti buszsávba parkoló autósok a ludasok, az általuk okozott csúszásokat a buszmegállóban megnövekedett utastömeg lassabb beszállása fokozza. Délelőtt 10 órára már félórás késést szednek össze a metrópótló buszok a BKK-Futár GPS-alapú adatai szerint. A BKV, a BKK és a Budapest Közút operatív stábülést hívott össze.

Lapunk és a Közlekedő Tömeg Egyesület a sikeres hétfői indulás után kedd és szerda délelőtt is figyelte és számolta a metrópótló buszokat a 3-as metró felújítás alatt álló szakasza fölött. A helyszíni számlálások, valamint a BKK-Futár GPS-alapú adatai alapján kijelenthető: a helyzet már nem olyan rózsás, mint az első napon volt.

A Futár-rendszer webes megjelenítő oldalán pontosan követhető, hogy adott buszvonal (esetünkben az M3 és az M3A metrópótló) egyes járatai (menetszám alapján) mikor indulnának menetrend szerint, és mikor indulnak valójában a kiválasztott megállóból. Az Árpád hídi megállót nézve látszik, hogy az egyes buszok reggel 7 óra 40 percig nagyjából tartani tudják a 2-3 perces eltérést a menetrendtől.

Ezután viszont elkezdődik a csúcsforgalom, és a buszok 8 óra 15-kor negyedórát, 9 órakor 25 percet, 10 óra felé pedig már 30-40 percet késnek a tervezett induláshoz képest. Ezután 11-12 óra körül „átfordul a vonal”, a busz már annyit késik, mint a teljes menetideje, azaz kimarad egy indulás, a késési idő pedig visszaáll nullára. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába forog mondjuk 60 busz a teljes vonalon, az utas úgy érzékeli a délelőtti időszakban, mintha egy-egy buszt egy körre kivontak volna.

Tovább

Búvárok vizsgálódtak a metrópótló buszsáv alatt

2017. november 8., 14:35 Módosítva: 2019.02.21 22:00
34

Megsüllyedt az útburkolat a Váci út – Róbert Károly körút csomópontjában, áll a BKV közleményében. Az úthibát délelőtt ideiglenesen kijavították, a végleges helyreállítást éjszaka végzik. 

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója napközben azt mondta, hogy süllyedés okát csatornabúvárok vizsgálják az úttest alatti csatornavezetékben, a vizsgálat eredményének fényében fogják majd a helyreállítást elvégezni.

Mint azt Bátori Marianna, az FCSM szóvivője ezután elmondta, a csatornabúvárok kora délután végeztek a vizsgálattal. A föld alatti vezetéket értelemszerűen csak belülről tudták megnézni, és arra jutottak, hogy nincs vezetéksérülés vagy szivárgás, tehát a csatorna nem hibás. 

A reggeli forgalomban az úthiba fennakadást nem okozott, a metrópótló autóbuszok folyamatos haladását a rendőrség, a BKV és a BKK munkatársai biztosították. 

Érezte már úgy, hogy van wifi a BKV-n?

2017. november 8., 13:54 Módosítva: 2017.11.08 19:47
13

Olvasónk találta a BKV-n utazva, hogy van ingyenes wifi az egyik járművön. Ez nem éppen egy bréking nyúz, de nem nagyon találtuk jelét annak, hogy ezt a szolgáltatást a közlekedési vállalat lépten-nyomon reklámozná, ezért megkérdeztük: mióta, hol, mi?

A BKV válasza szerint az idén „megkezdődött az ingyenes közösségi WiFI szolgáltatás kiépítése a város forgalmas tömegközlekedési csomópontjaiban”. Jelenleg hat helyszínen érhető el a szolgáltatás, egyelőre kísérleti üzemben:

  • Örs vezér tere
  • Hősök tere
  • Keleti pályaudvar
  • Deák Ferenc tér
  • Kálvin tér
  • Vörösmarty tér
Tovább

Megsüllyedt az út az Árpád híd pesti lábánál

2017. november 8., 11:19 Módosítva: 2018.04.23 23:29

Megsüllyedt az útburkolat a Váci út és a Róbert Károly körút csomópontjában, közölte a BKV. Az okot még vizsgálják, a hibát szerdán délelőtt ideiglenesen kijavították, a végleges helyreállításnak éjszaka fognak hozzá.

Tovább

Fejek hullottak a BKK-nál

2017. november 7., 10:43 Módosítva: 2017.11.08 08:48
99

November 1-jével távozott Horváth János gazdasági igazgató és Berger András informatikai projektvezető-szakértő a BKK-tól, tudtuk meg. Megkerestük Dabóczi Kálmán vezérigazgatót, aki közölte, hogy a távozások nincsenek összefüggésben a BKK visszavont online jegyértékesítési rendszerével.

A gazdasági igazgató "reorganizáció következtében" hagyja el a BKK-t, Berger András pedig közös megegyezéssel távozik. Ez utóbbi szakembert és cégének kapcsolatát az online jegyértékesítési rendszert szállító T-Systems-szel a Népszava szerint vizsgálja a rendőrség, bár ez nem játszott szerepet a távozásában Dabóczi szerint.

A nyári vizes vébére indított, könnyedén meghekkelt, aztán gyorsan visszavont BKK-s online jegyértékesítési rendszer átdolgozott verzióját a napokban mutatja be a T-Systems a BKK-nak, tudtuk meg. A rendszer átvételével azonban még meg kell várni a közbeszerzési döntőbizottság ügyben indított vizsgálatát, miszerint jogszerűen szerződött-e a rendszerre a BKK a T-Systems-szel. Ha igen, folytatják a bevezetést, ha nem, akkor új eljárást kell indítani az ügyben.

Drágább a felújított orosz metró, mint az új

2017. november 6., 18:38 Módosítva: 2017.11.07 12:00
2361
  1. Nyizsnij-Novgorod városa a Metro Report szaklap szerint a napokban írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 23 darab új metrókocsi vásárlására 1,3 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 56,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.
  2. Budapest városa 2015-ben írt alá egy szerződést az orosz Metrovagonmassal, 222 darab felújított metrókocsi vásárlására 69 milliárd forintért, azaz 15 milliárd rubelért, ami egy kocsira vetítve fajlagosan 67,5 millió rubelt jelent. A város a mintegy 40 éves Metrovagonmas metrókocsijait cseréli le rájuk.
Az új nyizsnij-novgorodi metró (forrás: Metro Report)
Az új nyizsnij-novgorodi metró (forrás: Metro Report)
Hány lényeges különbséget lát a két mondatban?

Kettő nagyot mindenképpen: egy felújított Metrovagonmas metrókocsi Budapestnek 67,5 millió rubelbe kerül, míg egy új Metrovangonmas metrókocsi Nyizsnij-Novgorodnak 17%-kal kevesebbe, mindössze 56,5 millió rubelbe.

Tovább

BKK: Működött a metrópótlás

2017. november 6., 14:02 Módosítva: 2018.04.23 23:29

Hétfő délelőtt jól működött a 3-as metró pótlása, csak kisebb hiányosságok voltak, amiket folyamatosan javítanak, értékelte a metrófelújítás első napját lapunknak Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója. Ehhez a BKK és a BKV nagy segítséget kapott a rendőrségtől.

Dabóczi szerint a délelőtti intenzívebb forgalom után hétfő délután más jellegű (kevésbé intenzív, kifelé haladó) forgalomra kell felkészülni, aminek a neuralgikus pontja az Árpád hídnál levő kanyarodó sáv lesz. 

Az igazgató szerint jól vizsgázott délelőtt az utastájékoztatás is, bár felfestés, padlómatrica még kellhet néhány helyre. Hozzátette: az elkerülő útvonalakon a 12-14-es villamos menetrendszerűségén még javítani kell, ezt a sűrűséget még nem szokta meg a közúti forgalom. Az 1-es villamoson is volt probléma, amit feltehetően az okozott, hogy átvezényeltek embert a fontossági sorrendben előbbre sorolt 12-14-es villamosra, ezért kevesebb szerelvény jutott a vonalra.

Dabóczi úgy véli, lehet, hogy a nagy médiafigyelem elrettentette az embereket a Váci útról, ezért a következő napokban erősebb forgalomra számít itt.

Római: nem akarnak új lakóépületeket az óbudaiak

2017. november 6., 13:06 Módosítva: 2017.11.06 17:39
93
Legtöbben természetes és biztonságos családi rekreációs helyszínt látnának szívesen a Római-parton, ez derül ki a kerületi önkormányzat közvélemény-kutatásából.

2017. szeptemberében "lakossági konzultáció keretében" az önkormányzat megkérdezte a Római-part jövőjéről az érintett lakosok véleményét, ismerteti az obuda.hu. A konzultációs kérdőívre összesen 3091 db értékelhető válasz érkezett. Az eredmények szerint a válaszadók elsősorban biztonságos, természetes, családias és rendezett partra vágynak. Legkevésbé azt szeretnék, ha nyüzsgő lenne, de túlságosan modern és elegáns területet sem szeretnének. (Az eredmény részletei itt olvashatók.)

A válaszadók ötöde (20%) vadregényes, élettel teli, vidám helyre vágyik, ami nem túl rendezett, nem túl modern és nem is túl elegáns. Közel tízből négy válaszadó (36%) azt preferálja, hogy a természetben nyugodtan kapcsolódhasson ki, töltődhessen fel és ehhez szükségesnek látják azt, hogy ne legyen nyüzsgő a part. Egy kicsivel többen vannak azok (44%), akik viszont azt szeretnék, hogy a Római-part családi rekreáció helyszíne legyen, aminek kulcskérdése a biztonság és a természetesség, de emellett nagyfokú rendezettséget igényelnek, amit – a többieknél – egy modernebb, elegánsabb kivitelezésben képzelnek el. 

Tovább

Ki szívja meg legjobban a metrófelújítást?

2017. november 4., 08:37 Módosítva: 2017.11.06 08:38
856
November 4-én, szombaton kezdődik a 3-as metró felújítása. Az igazi felfordulás november 6-tól, hétfőtől várható. Több tízezer, sőt akár több mint százezer ember érzi majd a bőrén a lezárt metró miatti kellemetlenségeket.

Ön vajon megszívja-e?

  • Ha ön Újpest és a Lehel tér között a 3-as metrót használta munkába járásra, egyéb célokra, akkor mindenképpen, méghozzá nagyon, mert ez a szakasz le lesz zárva egy évig.
  • Ha ön kocsival járt be dolgozni eddig a Váci úton, akkor is nagyon, mert egy sávot elvesznek az útból a metrópótló buszoknak, ezért óriási dugók várhatók.
  • Ha ön hétvégenként a 3-as metrót szokta használni a vonal bármelyik pontján, akkor eléggé, mert hétvégenként a komplett vonal le lesz zárva 3 évig.
  • Ha ön hétköznap este fél kilenc után a 3-as metrót szokta használni a vonal bármelyik pontján, akkor is épp eléggé, mert esténként fél kilenctől a komplett vonal le lesz zárva 3 évig.
  • Ha ön Észak-Pest egyéb, a központ felé tartó tömegközlekedési járatait szokta használni munkába járásra, egyéb célokra, akkor is eléggé, mert ezeken a vonalakon a metró lezárása miatt zsúfoltságra kell számítani.
  • Ha ön északról, az agglomerációból, vagy Észak-Pestről, de nem a Váci úton szokott bejárni kocsival dolgozni akkor is, hiszen a Váci útról menekülő autósok várhatóan torlódást fognak okozni az összes bevezető úton a 11-es úttól az M3-asig.
  • És ha ön a Róbert Károly körutat használja reggelenként, még akkor is, hiszen a 45 másodpercenként közlekedő metrópótló buszok nem a Váci úti felüljárón, hanem szintben, lámpákkal átvezetve fogják keresztezni a Róbert Károly körutat, jelentős torlódásokat okozva.
Tovább

A budapestiek többsége nem a Városligetben szeretne múzeumnegyedet

2017. november 3., 11:55 Módosítva: 2017.11.03 17:26
917

A budapestiek túlnyomó többsége továbbra is kizárólag közparkként szeretné megújítani a Városligetet, épületek nélkül: 72 százalékuk ráadásul abban is egyetért, hogy a jelenleg a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet inkább a Nyugati pályaudvar mögötti ipari terület fejlesztésével hozzák létre - derült ki a Greenpeace Magyarország Závecz Research által készíttetett közvélemény-kutatásából.

Tovább

A szokásosnál tovább tartanak nyitva a temetők

2017. november 1., 09:38 Módosítva: 2017.11.01 13:46
28

Halottak napja alkalmából meghosszabbított  nyitvatartással üzemelnek a  Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. által fenntartott temetők. Csütörtökig 7 órától 20 óráig tartanak nyitva a temetők, péntektől visszaáll a szokásos 7 és 17 óra közötti rend.

Tovább

Szombattól halottak napjáig járnak a BKK különjáratai

2017. október 27., 16:45 Módosítva: 2017.10.27 17:48

Szombattól rendkívüli járatokat indít és sűríti a járatait a Budapesti Közlekedési Központ, ezzel készülve a mindenszentek ünnepe és halottak napja miatt megnövekedő utasforgalomra. Öt villamos- és közel 30 buszjárat is gyakrabban jár szombattól és hét sírkerthez indul majd külön busz vagy villamos. 

Tovább

Jöhet a testkamera a BKK-ellenőrökre

2017. október 25., 17:21 Módosítva: 2017.10.26 05:43
276

A társaság közleménye szerint a frissítés fontosabb okai közé tartozik 

  • a BKK közreműködő leányvállalatai, a BKÜ Zrt. és a BÖK Kft. létrejötte:

"A BKK a Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok Zártkörűen Működő Részvénytársaságot (a továbbiakban: BKÜ) nevében és megbízásából eljáró közreműködőként bevonja a jegy- és bérletértékesítés, a jegy- és bérletellenőrzés, a pótdíjazás, az utastájékoztatás, az ügyfélszolgálati feladatok végzésébe. A BKK a Budapesti Önkormányzati Követeléskezelő Kft.-t (a továbbiakban: BÖK) nevében és megbízásából eljáró közreműködőként bevonja a követeléskezelési feladatok végzésébe."

Tovább

Parkolóház épül a Vidámpark helyén

2017. október 25., 13:27 Módosítva: 2018.05.18 14:01
726

A Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy 2019 végéig 5,7 milliárd forintos állami támogatásból megvalósítja a 700 férőhelyes Hermina Garázs projektet a Vidámpark helyén, írja az MTI.

A képviselők 20 igen szavazattal, 6 tartózkodás mellett fogadták el Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes erről szóló javaslatát.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója korábban elmondta, a többszintes létesítmény részben a felszínen, részben a felszín alatt helyezkedik majd el a terület Kacsóh Pongrác út felé eső végének azon zónájában, amelyet már a Vidámpark működésének utolsó éveiben is parkolónak használtak.

Az építmény tetejére várhatóan felfutnak majd a Kárpát-medence múltbéli élővilágát bemutató Pannon Park zöldfelületei.

Horváth Csaba (MSZP) arról kérdezett, hogy miért kerül a tervezett garázsban egy parkolóhely kialakítása 10 millió forintba.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes elmondta, a későbbiekben dől el, hogy mennyibe kerül a beruházás, a tervezés folyamatban van.

Szmogrendelet: kitiltják a robogósokat is

2017. október 25., 13:21 Módosítva: 2017.10.25 22:38
784
Tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható gépjárművek körét a fővárosban - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A testület 23 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett döntött a Szeneczey Balázs és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettesek által jegyzett, a szmogrendelet módosításáról is szóló előterjesztés elfogadásáról, írja az MTI.

Az elfogadott határozat szerint 2018. október 1-je után a fővárosi riasztási fokozat elrendelése esetén korlátozzák a 7-es és a 8-as környezetvédelmi osztályú - Euro 3-as dízelüzemű - gépjárművek forgalmát is. Az intézkedéssel - mint a javaslatban rámutattak - a korlátozottak aránya az üzembentartók mintegy harmadáról gyakorlatilag 40 százalékára emelkedne.

Tovább

A Római-part két végén elkezdődik a munka

2017. október 25., 10:33 Módosítva: 2017.10.25 20:17
94

Elfogadta a fővárosi közgyűlés a Tarlós István által múlt héten bejelentett javaslatot, miszerint a Római-part elején és végén betorkolló két patak árvízvédelmével kezdődjön meg az építkezés, ám a két torkolat között húzódó 3 kilométeres gát nyomvonaláról áprilisig még folyjon vita.

Az ellenzék elviekben egyetértett ezzel az elvi döntéssel, de mint Horváth Csaba MSZP-s képviselő elmondta, azzal a kikötéssel, hogy derüljön ki, mennyibe kerül a patakokon a védmű építése. Valamint azzal, hogy ha elvi a döntés, akkor a pontos bekerülési adatokkal döntsenek majd újra róla.

Tarlós István a szocialista képviselő hozzászólására így reagált:

Kicsit csillapodjon, Horváth pajtás!

Majd a főpolgármester mély retorikai-stilisztikai ismereteit megcsillantva kifejtette, hogy Horváth képviselő az ókori filippikákhoz hasonlóan, összegyűjtött tarlósozó dörgedelmekkel szeretne bevonulni az irodalomba. 

Tovább

Ezek az utak lesznek lezárva az ünnep miatt

2017. október 20., 18:19 Módosítva: 2017.10.21 09:46
42

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója, október 23-a alkalmából városszerte több helyszínen tartanak rendezvényeket. A megemlékezések, ünnepi rendezvények miatti lezárások, forgalomkorlátozások miatt több közösségi közlekedési járat útvonala is változik – áll a BKK közleményében. 

A BKK kéri a fővárosban utazókat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a változó közúti és közösségi közlekedéséről a BKK honlapján, vagy a BKK Info oldalon/mobilalkalmazásban. 

A forradalom és a szabadságharc évfordulójára annak emléket állító külsővel 1956-os jelzésű különjárati villamos közlekedik a 6-os és a 49-es villamos vonalán október 22-től november 4-ig délutánonként. 

Tovább

Tarlós: igen, lesz valamekkora káosz

2017. október 20., 10:56 Módosítva: 2017.10.26 09:31
232

Elkezdődik a 3-as metró felújítása, ami mindenképpen valamekkora káosszal fog járni, mondta Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón. Hozzátette: a metró egy óra alatt 40000 utast tud elszállítani, egy villamos viszont csak 12000-et, egy busz pedig csak 5000-et, ezért ha nem lenne zűrzavar, az azt bizonyítaná, hogy nincs is szükség a 3-as metróra. A BKV megkezdte az egyeztetést a rendőrséggel, a hogy segítsenek majd a buszsávok fenntartásában.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is részt vett a tájékoztatón, ahol közölte: több régi szakemberrel is konzultált, és mindenki azt mondta, szinte a lehetetlenség a pótlás, ugyanis félmillió embert kell a felszínre terelni és elszállítani.

A 60 darab csuklós pótlóbusz csúcsidőben 45 másodpercenként indul, és a Váci úton kialakított buszsávokon szállítja a metróutasok mintegy 60 százalékát. Ha ezeken a buszsávokon valaki lerobban, vagy beáll egy személykocsi, akkor nehéz a buszok rendkívül sűrű menetrendjét betartani. A két buszsávon fizikailag nem fér el 60 busznál több.

Tovább

Elkezdik a Római-part árvízvédelmi munkáit

2017. október 20., 10:17 Módosítva: 2017.10.20 16:28
189

A Római-part elején és végén betorkolló két patak árvízvédelmével megkezdődik az építkezés, ám a két torkolat között húzódó 3 kilométeres gát nyomvonaláról még áprilisig folyhat a vita, jelentette be Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón.

Döntésének oka:

Mivel áprilisig a vita mindenről fog szólni, csak az árvízvédelemről nem, ezért külön projektként megkezdjük az Aranyhegyi-árok és a Barát-patak árvízvédelmét

– mondta.

A gát nyomvonalára az elmúlt hónapokban három verzió született, ebből kettőt erősített meg a fővárosi önkormányzat szerdai ülésén, egyet elvetett.

Tovább