Budapest

Két autóval ütközött a BKV-busz

2014. április 15., 14:33 Módosítva: 2014.04.15 17:32
1

Összeütközött két személyautó és a BKV egyik busza kedden Budapesten a Baross téren. Az autókban utazók közül hárman megsérültek, a műszaki mentés idejére forgalomkorlátosára kell számítani - írja az MTI. A BKV egyik 8-as busza érintett a balesetben. A közösségi közlekedésben korábban volt forgalmi akadály, de ezt már elhárították, a járatok menetrend szerint közlekednek.

Pótolják a gyerek fejét Kerényi szobrán

2014. április 15., 13:33 Módosítva: 2014.04.15 16:19
25

Egy olvasónktól kaptuk a hírt, hogy megcsonkították a XI. kerületi Goldmann György téren (Egyetemisták Parkja) álló Anya gyermekkel című Kerényi Jenő-szobrot. A kedd délelőtt készült fotó szerint az anya ölében ülő gyermeknek levágták a fejét.

Mint azt a XI. kerületi önkormányzat kulturális ügyintézőjétől megtudtuk, a szobrot még tavaly novemberében rongálták meg, de az nem a kerületi önkormányzathoz, hanem a fővároshoz tartozik. Szebeni Dóra főtanácsos elmondása szerint a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Budapest Galéria már kiírta a szobor javítására a közbeszerzési eljárást, annak lezárultával azonnal hozzákezdenek a rekonstrukciós munkálatokhoz.

Megkerestük a rendőrséget, hogy tudnak-e a szoborrongálásról, mikor kaptak bejelentést, és indult-e nyomozás az ügyben, de egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Tovább

Halálra gázolt egy embert a HÉV

2014. április 15., 08:33 Módosítva: 2014.04.15 14:50
15

Gázolás történt a H8-as és a H9-es HÉV vonalán Budapesten, a XVI. kerületi Imre utca és a Veres Péter út kereszteződésénél, közölte a katasztrófavédelem kedd reggel. Az elgázolt ember a helyszínen meghalt.

A rendőrség szerint az áldozat egy 39 éves férfi, aki biciklijével az egyik szerelvény elé hajtott 8.10 körül.

Az Örs vezér tere és Cinkota között rövid ideig egy vágányon közlekedtek a vonatok, a forgalom azóta helyreállt, írta a BKK a Facebookon.

Meghallgatják a buszsofőrt, aki átment egy babakocsi kerekén

2014. április 14., 13:41 Módosítva: 2014.04.15 08:42
375

Már több mint 15 ezren osztották meg annak a felháborodott utasnak a Facebook-bejegyzését, aki azt állítja: vasárnap a 95-ös busz sofőrje lezavarta őt a járműről feleségével és babakocsiban utazó gyerekével együtt. Az utas szerint a sofőr haragját az váltotta ki, hogy túl nagy címletű pénzzel akart fizetni.

Mint írja, a sofőr már akkor agresszíven viselkedett, amikor a babakocsival a középső ajtón szálltak fel,

kiabálva nekünk támadt, hogy menjünk előre jegyet venni. Én előre is mentem megmutatni a bérletemet és venni egy jegyet a páromnak. Miután közöltem, hogy "nagy pénz" van nálam, felháborodva közölte, hogy takarodjunk le a buszról. A párom a kiabálás hallatára megpróbálta letenni a babakocsit, ami egyedül nem egyszerű. A babakocsi kereke beszorult a busz és a patka közé, majd kiesett. Ezután a sofőr készségesen áthajtott az amúgy nem olcsó babakocsi kerekén. Ezzel eléggé megnehezítve a hazajutásunkat.

Tovább

Tarlós belső vizsgálatot rendelt el a járműtenderek ügyében

2014. április 12., 16:51 Módosítva: 2014.04.13 10:59
29

Tarlós István főpolgármester a járműtenderek ügyében belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött, írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató szerint meg kell vizsgálni a BKK-vezetés szerepét a járműtenderek lebonyolításában. „A főpolgármesternek is vannak kérdései e tekintetben".

Tovább

Négyes karambol a Batthyány téren

2014. április 11., 14:51 Módosítva: 2014.04.11 20:31
2

Egy ember sérült meg, amikor négy autó ütközött Budapesten, a Batthyány téren, közölte az MTI. Részleteket egyelőre nem tudni, az viszont biztos, hogy nagy a torlódás a budai alsó rakparton.

Ha ott van a helyszínen, küldjön képet a tema kukac mail.index.hu-ra.

KDB-döntés: ugrott 24 trolibusz

2014. április 11., 12:06 Módosítva: 2014.04.12 17:02
108

Súlyos eljárási és érdemi jogsértésekkel, súlyos szakmai hibákkal és hatáskörtúllépéssel vádolja a BKK a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDB-t) abban a beadványban, amit a VEKE hozott nyilvánosságra a Facebook-oldalán. A KDB pár nappal ezelőtt gyakorlatilag elmeszelte a fővárosi trolibusztendert, mert a kiírásban nem szerepelt dízelüzemű segédmeghajtás, csak akkumulátoros, ez pedig szerinte versenykorlátozó.

Tovább

A kormány döntött a Városliget átépítéséről

2014. április 10., 16:25 Módosítva: 2016.11.29 19:21
788

2018-ig kell befejezni a múzeumnegyedet és a hozzá kapcsolódó fejlesztéseket - derül ki a Magyar Közlönyből a hvg.hu nyomán. A Közlönyben az áll, hogy újabb határozatot fogadott el a kormány a Városligetbe tervezett új múzeumépületek megépítéséről és a Városliget átfogó hasznosításáról: a projektet kiemelt fejlesztési célnak tekinti a kabinet, és 2018. március 15-ig kell megvalósítani.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületét eredeti állapotának megfelelően kell helyreállítani, amiről az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia. A projektet a 2014–2020 közötti európai uniós programok között kiemelten kell kezelni.

A kormány azzal bízta meg a nemzetgazdasági minisztert, hogy a 2014-2020-as uniós forrásokat úgy osszák el, hogy a ligeti projektre is jusson forrás.

Megosztó

Nem mindenki örül a nagyszabású építkezésnek, amit a kormány tavaly kiemelt beruházássá nyilvánított. Korábban megírtuk, hogy elsietettnek és átgondolatlannak tartja a Városligetbe tervezett múzeumi negyedet az építész szakma egy része, ezért petíciót indítottak. Az indokok:

  • Csökken a zöldterület, mivel hat új múzeumot építenek (öt épületbe)a Ligetben és környékén
  • Háttérbe szorul a közparki funkció.
  • Elhibázott koncepció, hogy hat új múzeum kerül egy helyre, ahelyett, hogy azokat a város különböző pontjain alakítanák ki.

 

 A Városliget teljes felújítása a múzeumi negyed építésével együtt 150 milliárd forintba fog kerülni.

Gigantikus kocsmatérkép a Kazinczy utcában

2014. április 10., 12:00 Módosítva: 2017.08.08 08:26
474

A Kazinczy utca és környéke Budapest egyik legforgalmasabb negyede, ahol mostanra közel 40 vendéglátóhely működik, de megtalálható itt egy ortodox zsinagóga, két egyetem, valamint egy múzeum is. Kazinczy Street. Ez a címe a felfestésre váró térképnek, amelynek célja, hogy tájékoztassa az idelátogató külföldieket ennek az utcának a sokszínűségéről.

Másfelől cél az, hogy aki meglátja ezt a térképet, rövid idő alatt be tudja azonosítani a helyeket, és átlássa, mennyi mindent kínál a Kazinczy utca az ide látogatóknak és az itt élőknek egyaránt. Harmadik szempont a térkép bővíthetősége, és módosíthatósága, hiszen a helyek rendszeresen változnak, megújulnak, cserélődnek.

Szöllősy Mátyás fotója
Szöllősy Mátyás fotója

Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület tagjai VII. kerületi vendéglátóhelyek, üzletek, szálláshelyek, valamint magánszemélyek. Az egyesület célja a kerület élővé és élhetővé tétele, a kerületi szereplők – lakók, önkormányzat, gazdálkodó szervezetek – érdekeinek összehangolása. Küzdenek a Kazinczy utca sétálóutcává nyilvánítása érdekében, közös rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek, és tanácsadó civil szervezetként aktívan részt vesznek a kerület városfejlesztési terveinek kidolgozásában is.

A Színes Város Csoport az ország első tűzfal- és köztérszínesítő civil szervezete, amely az eddigi közel hatéves működése során egy új mozgalmat indított el Magyarországon, amit legális városszínesítésnek hívnak. Erzsébetvárosban először 2010-ben vetette fel a tűzfalak színesítésének és művészeti célú kreatív hasznosításának gondolatát Ocztos István építész – az elképzelést pár évvel később a kerület önkormányzata is felkarolta. 

Új Ikarusok érkeznek Budapestre

2014. április 10., 11:39 Módosítva: 2014.04.11 10:46
421

Ismét Ikarus buszok érkeznek Budapestre. A BKK és a BKV között megkötött közszolgáltatási szerződés beruházási programja alapján a BKV 18 db Ikarus alacsonypadlós szóló autóbusz gyártására és szállítására kötött szerződést, melyek úgynevezett PKD-konstrukcióban készülnek, tehát a BKV üzemeltetőként végzi a járművek fényezését, végszerelését és belső beépítését, áll a BKK Facebook-odalán.

Az első jármű végszerelési munkái megkezdődtek a BKV kelenföldi telephelyén. Idén nyárig 3 db busz készül el magyar gyártásban, a további 15 darabos opció lehívásáról ezután, a tapasztalatok függvényében születhet döntés.

A Magyar Autóbuszgyártó Kft. által épített Ikarusok gyártásközi állapotban érkeznek a közlekedési szolgáltatóhoz, összeszerelésüket a BKV és a gyártó cég szakemberei a BKV műhelyeiben végzik.

Az Ikarus V127 típusú 12 méter hosszú szóló, alacsonypadlós autóbuszokat korszerű, a legszigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak is megfelelő, Cummins gyártmányú dízelmotorok hajtják.

A részben kiszerelt vázak fényezését és a helyszínre szállított részegységek beépítését a BKV saját műhelyi kapacitásával végzi. A szolgáltató biztosítja továbbá az akkumulátorokat, a gumiabroncsokat, a jegykezelőket és a fedélzeti zártláncú kamerarendszert.

A buszok vételára 52 millió forint, melyet a BKV további összesen 3,5 millió forintnyi anyaggal és körülbelül 2,5 millió forint értékű munkával egészít ki, amely így igen kedvező végső beszerzési árat jelent.

Az utolsó Ikarusok, pontosabban az Ikarus 412-esek 2001-ben érkeztek az BKV-hoz. 

A vonatok egy része nem megy a Keletibe

2014. április 10., 11:18 Módosítva: 2014.04.10 16:34
28

Vasárnaptól május 27-éig a Kerepesi úton átívelő „Százlábú híd” felújítása miatt mintegy harmadával csökken a Keleti pályaudvar kapacitása, ezért a vonatok egy részét más fővárosi pályaudvarokra, illetve vasútállomásokra irányítják – jelentette be Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. marketing és fejlesztési vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az eddigi modern vonatok helyett hagyományos szerelvények járnak másfél hónapig a Keleti pályaudvarra, mivel ezek, nagyobb tömegük miatt, képesek átgördülni azon a 200 méteren, amelyen áramtalanítják a felsővezetéket a híd alatt – idézte az MTI Unghy Kálmánt, a vasúti társaság technológiai tervezési vezetőjét.

Tovább

155 fát vágnak ki az 1-es villamos meghosszabbítása miatt

2014. április 10., 09:23 Módosítva: 2014.04.10 16:57
118

A hét elején 28 fát vágtak ki a Hengermalom úton az 1-es villamos meghosszabbítása miatt, ugyanis akadályozták a közmű-áthelyezési munkákat. A folytatásban 30 fát döntenek ki a Szerémi úton, így nyitva utat az új villamospályának – írja a Népszabadság.

A lap szerint a BKK összesen 155 fa kivágására szerzett engedélyt, és a területen megmaradó élő fákat két és fél méter magas kalodával kell védenie kivitelezőnek. A kivágott fákat 166, átlagosan hat centiméter törzsátmérőjű díszfacsemetével pótolják, valamint 98 sorfát és 4370 cserjét ültetnek majd. A Hengermalom úton pedig füvesített pályán halad majd a villamos.

Mint azt mi is megírtuk, hétfőn kezdték az 1-es villamos meghosszabbításának munkálatait, 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építenek a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon.

Egyet Tarlósnak, egyet Rogánnak

2014. április 9., 15:06 Módosítva: 2014.04.09 19:32
15

A közleményben akkurátusan kiterítik az új zenei repertoárt, amiből kiderül, hogy Tarlós István főpolgármester kedvenc zenekara, a Rolling Stones is kapott egy számnyi lehetőséget. De nehogy a Fidesz-beli ellenpólus, Rogán Antal megsértődjön, Simos és Garfunkel Cecília című opusa is felkerült a listára. A gyerekek Vukkal és Miki Manóval vigasztalódhatnak, „a fiatalok” pedig Aviciivel.

A repertoár tehát:

  • Vivaldi: Négy évszak – Tavasz
  • Simon és Garfunkel: Cecilia
  • Brahms: Magyar táncok
  • The Rolling Stones: Let Me Down Slow.

Április 25-től megújul a repertoár, az előbbi négy dalon kívül a szökőkútnál meghallgathatják a látogatók az alábbi szerzeményeket is:

  • ifj. Johann Strauss: Kék Duna keringő
  • Verdi: Aida – Bevonulási induló
  • Liszt: Magyar rapszódia No.2.
  • Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich: Bend It
  • Rebecca Ferguson : I Hope.

Újdonság, hogy a szökőkút zenei kínálata gyerekeknek szóló blokkal is bővül, amely 11 órakor és 16 órakor fog felcsendülni, az alábbi zenékkel:

  • Koncz Zsuzsa: Micimackó
  • Napoleon Boulevard: Legyetek jók, ha tudtok
  • Wolf Kati: Vuk
  • 100 Folk Celsius: Miki Manó.

Májustól júliusig havonta egy-egy újabb zeneszámmal bővül a szökőkút repertoárja, a következőkkel: Johann Strauss: Radetzky induló, The Kinks: You Really Got Me és Avicii: Hey Brother.

A kormányfő és a főpolgármester által tavaly nyáron átadott, újjáépített margitszigeti szökőkút az egyik legnagyobb ilyen létesítmény Európában. A 35 méter átmérőjű medencében mintegy 400 víz van, több mint 1.000 vízfelülettel. A vízsugarakat 10 méter magasra lövi fel a kút, esténként pedig 250 db energiatakarékos LED-lámpa biztosítja a hangulatvilágítást.

Megalakult a sztrájkbizottság a BKV-nál

2014. április 9., 09:16 Módosítva: 2014.04.09 13:13
14

Az érdekképviseletek már korábban is fontolgatták a sztrájkbizottság megalakítását, de a választásokra tekintettel eddig tárgyalásos úton próbálták rendezni ügyeiket. Most viszont megalakult a sztrájkbizottság - írja a Népszabadság Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnökére hivatkozva.

Nemes úgy véli, hogy megrekedtek a februárban kezdeményezett kollektív munkaügyi tárgyalások, és a hónapok óta húzódó egyeztetések ellenére sem sikerült megállapodniuk a cégvezetéssel a béremelésben, a dolgozónként 20-50 ezer forintos bérmaradvány felosztásában.

Az EKSZ a politikai pártok fővárosi frakcióvezetőitől is segítséget kért, és tájékoztatta Tarlós István főpolgármestert is a kialakult helyzetről. Az érdekképviselet szerint a BKV menedzsmentje az országban szinte egyedüliként nem írta még alá az idei bérmegállapodást, és nem fizeti ki a jogos járandóságokat sem a dolgozóknak.

28 hibrid hajtású busz jön Budapestre

2014. április 8., 13:12 Módosítva: 2014.04.08 21:49
58

28 darab hibrid, csuklós Rába-Volvo 7900 buszt üzemeltet a T&J Busz Kft. Budapesten, erről írt alá szerződést a cég és a BKK vezetése kedden. Az üzemeltető Budapesten új cégnek számít, de Volánbusz-alvállalkozóként számos Budapest környéki elővárosi vonalat működtet.

A hibrid hajtású buszok a belvárosban közlekednek majd, várhatóan az 5-ös, 7-es, 9-es vonalakon. Információink szerint a BKK valamivel magasabb kilométerdíjat fizet majd az üzemeltetőnek, mint a dízelbuszok után, ez az ára a tisztább levegőnek. A buszokat az üzemeltető vásárolja meg, áruk értesüléseink szerint darabonként 120 millió forint körül mozog.

1655704 646041602120998 873881526 o
Fotó: BKK

A buszok ugyanúgy néznek ki, mint a dízel csuklós Volvo 7900-as buszok, amiket nemrég adtak át a Hősök terén. A Rába a buszokon a honosítást intézi és egyes szerelési munkákat végez majd el. A magyar cég trade-off jellegű megállapodást kötött a Volvóval, ami azt jelenti, hogy a Volvo olyan értékben vesz a Rábától alkatrészeket – főleg kamionokba is –, amennyiért a Rába buszt importál tőle Magyarországra.

Nem Budapest lesz az első magyar város, ahol hibrid buszok suhannak az utcákon: egy éve az Evobus nyerte azt a tendert, amit Kecskeméten írtak ki 25 járműre. Ott a hidrid buszok a Mercedestől érkeznek, talán nem nagy meglepetésre.

Lezárják a Kerepesi úti százlábú hidat

2014. április 6., 20:42 Módosítva: 2014.04.07 09:55
49

4 milliárd forintba kerülő felújítás miatt fogják részlegesen lezárni hétfőtől a Kerepesi úti százlábú hidat, közölte a BKK.

Változások lesznek a vasúti és a tömegközlekedésben is:

  • A híd városközpont felé vezető oldalát teljes szélességében lezárják az Asztalos Sándor út és az Aréna Pláza közötti szakaszon, várhatóan november végéig. Ekkor a városközpont irányába egy, kifelé pedig két forgalmi sávot lehet használni.
  •   A hídon sávszűkületre és sebességkorlátozásra kell számítani.
  • A hídbontás jelentős torlódást okoz majd a városközpont felé.
  • A trolibuszok jelentős késéssel fognak közlekedni.
  • A késéssek csökkentése érdekében több trolibuszt közlekedtet a BKK a vonalon.
  •  Vasárnap 20 órától az utolsó 80-as troli indulásáig a járművek a felsővezeték átépítése és az ideiglenes forgalmi rend kialakítása miatt csak az Örs vezér tere és a Puskás Ferenc Stadion között közlekednek.
  • A kimaradó szakaszon a Keleti pályaudvarig pótlóbusszal lehet utazni.
  • Április 13-a és május 27-e között a Budapest-Győr-Szombathely-Sopron vonalon közlekedő gyorsvonatok, a Budapest-Pusztaszabolcs-Pécs, illetve Kaposvár-Gyékényes vonal InterCity járatai és a bajai expresszvonatok, valamint a Rippl-Rónai nemzetközi vonat a Déli pályaudvarra közlekedik.
  • A Budapest-Székesfehérvár vonalon a Déli pályaudvarról reggel 8 óra után induló és érkező tárnoki elővárosi vonatok csak Kelenföldig járnak.
  • A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon közlekedő egyes reggeli és összes délutáni nagykátai elővárosi vonat a Keleti pályaudvar helyett Ferencváros vasútállomás érintésével Kelenföldre érkezik, és onnan indul.
Tovább

Hétfőtől nyújtják az 1-es villamost

2014. április 4., 17:49 Módosítva: 2014.04.05 18:34
292

Az 1-es villamos meghosszabbítása, valamint az ehhez kapcsolódó közműkiváltási munkák miatt 2014. április -7-étől (hétfőtől) lezárják a Hengermalom utat a Szerémi út és a Fehérvári út között. Ugyanekkor a Fehérvári úti csomópontban vízvezeték-szerelési munkák kezdődnek, ezért változik a Fehérvári út forgalma.

A korlátozások érintik a 114-es és a 214-es buszjárat közlekedését is. Az 1-es villamos meghosszabbítással 3,2 kilométer hosszú új szakaszt építenek a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon.

  • a közúti forgalomban részt vevők az Etele útról csak a Fehérvári útra, az ellenkező irányból érkezők pedig a Rákóczi híd híd felől csak a Szerémi útra tudnak kanyarodni, mindkét esetben jobbra és balra is.
  • a közlekedés egyszerűsítése érdekében – hogy a csomópontban két sávon lehessen a Rákóczi híd felé kanyarodni – a Prielle Kornélia utca Nándorfejérvái út és a Szerémi út közé eső szakaszát a Szerémi út irányába egyirányúsítják.
  • a Rákóczi híd felől érkezők a Dombóvári úton át továbbra is elérik a Fehérvári utat. A forgalom gyorsítása érdekében a Dombóvári útról két sávon lehet majd a Fehérvári útra balra kihaladni. A Dombóvári út a Nándorfejérvári úttól a Fehérvári út felé egyirányú lesz.
  • a Hengermalom út helyett a Kondorosi út, az Andor utca és a Galvani út használatát javasolja a BKK.
  • a Sopron utca egyirányú szakasza a Hauszmann Alajos utca és a Hengermalom utca között, ahogy eddig, továbbra is megközelíthető, a Sopron utca Hengermalom utcától délre eső szakaszát a Sztregova utcán keresztül lehet megközelíteni.
  • a Nándorfejérvári út északra, a Hengermalom utca és Bánát utca közé eső részét a könnyebb közlekedés érdekében kétirányúsítják.

A forgalomkorlátozások miatt 2014. április 7-étől (hétfőtől) várhatóan két hétig a Kosztolányi Dezső tér felé a Kondorosi út–Tétényi út–Etele út módosított útvonalon közlekedik a 114-es és a 214-es busz, ezért nem érinti az Andor utca és az Etele út/Fehérvári út megállót. Módosított útvonalán mindkét járatra a 213-as busz Nyéki Imre Uszoda, Csurgói út, Bornemissza tér és Puskás Tivadar út megállóiban lehet felszállni.

Egy utas buktatta le a műszaki nélkül közlekedő BKV-buszt

2014. április 4., 08:48 Módosítva: 2014.04.04 15:13
39

Március 12-én lerobbant a Soroksáron közlekedő 66E-s BKV-busz. A jármű egyik utasa buszmániás volt, ezért otthon utánanézett, és kiderült, hogy a buszt műszaki nélkül engedték a forgalomba – írja a Nol.hu.

Sz. Dénes az eset után levelet írt Bolla Tibor BKV vezérigazgatónak, illetve helyettesének, Szedlmajer Lászlónak, hogy vizsgálják ki az ügyet.

Rendszámát felírtam (BPO-573), mert otthon szerettem volna feljegyezni és nyilvántartásba venni, mert próbálom mindenféle fórumon is követni, hogy melyik buszon milyen javításokat, felújításokat végeztek és mikor jár le a műszaki érvényességük. Sajnos ennek a busznak az én nyilvántartásom szerint már lejárt a forgalmi engedélye.

Erre már nem kapott választ, de a Népszabadság úgy tudja, hogy Bolla Tibor vezérigazgató újabb vizsgálatot rendelt el, és a cég vezetősége is tárgyalta az ügyet. A lap szerint valóban nem ez volt az első ilyen eset, aminek az lehet az oka, hogy kevés a jó állapotú busz a társaságnál.

Gigantikus betonhidak lesznek az 1-es villamos megállói

2014. április 3., 14:13 Módosítva: 2014.04.04 08:39
178

A Heti Válasz kikérte a látványterveket a felújítás alatt álló 1-es villamos vonal megállóiról. A lapban megjelent képeken látható a Flórián téri és a Szentlélek téri masszív betonépítmény.

Orbán Viktor átadja a feldíszített semmit

2014. április 3., 00:36 Módosítva: 2016.03.14 18:11
2955

Titkot árulok el: építészetről rettentő könnyű írni. Egyszerűen meg kell nézni, mi az adott épület funkciója, és ha a végeredmény megfelel a célnak, akkor lehet dicsérni, ha pedig nem, akkor jöhetnek a poénok és a fikázás. (Figyelem: nem sivár gyakorlatiasságról van szó, az esztétikának ugyanúgy köze van a funkcióhoz, ezért lehet fanyalogni például a Baross tér felújításán).

A fenti szempontok alapján viszont lehetetlen korrekt véleményt írni a Várkert Bazárról. Mert mi a girlandos, szép fekvésű épület funkciója? Park? Múzeum? Színház? Buda új városközpontja? Senki nem tudja. A kormányzati pr-szövegekben ugyan hemzsegnek a kiállítóhelyiségek, multifunkcionális rendezvénytermek és vendéglátóhelyek, de pont a konkrétumok hiánya jelzi, hogy ők sem tudják mi ez az egész. Ha pedig így van, akkor az is megfoghatatlan, hogy jó-e az épület, vagy sem.

Bonyolítja a dolgot, hogy azt sem lehet kijelenteni, hogy ha nem tudják, milyen céllal szórnak ki 6 milliárdot az ablakon, akkor hagyni kellett volna az egészet.

Az épület mégis a Duna-part egyik legszebb részén rohadt évtizedek óta. Városvédők sírtak, turisták értetlenkedtek, közben falak dőltek össze.

Az sem lett volna megoldás, hogy funkció híján hagyják porladni, amíg az eső az utolsó gipszstukkót is belemossa a folyóba.

Tovább

Átadták a Zöld Szigetet a Dunán

2014. április 2., 14:41 Módosítva: 2014.04.03 01:08
74

Hoffmann Pál, a Tanker Port Környezettechnológiai és Innovációs Kft. ügyvezető igazgatója a létesítmény átadásán elmondta: a projekt 2009-ben indult, és mintegy 2 millió euróból - 600 millió forintból - valósították meg, kockázati tőkefinanszírozással, jelenti az MTI.

Az úszómű - amelyet a fővárosi Duna-szakaszon, a Műegyetem előtt kötöttek ki - elsődleges funkciója, hogy a Budapestre érkező hajókat kiszolgálja. Így azok megszabadulhatnak a rajtuk felgyülemlett hulladéktól - például a fáradt olajtól, az olajos fenékvíztől, a konyhai hulladéktól -, de vételezhetnek üzemanyagot és ivóvízet is. Ez a komplex integrált szolgáltatás Budapesten vehető igénybe először ez év áprilisától Európában - közölte az ügyvezető igazgató.

Záray Gyula professzor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Környezettudományi Kutatóközpontjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a projekt megvalósítása környezetvédelmi szempontból igen jelentős, mert csökkenthető általa a Duna környezeti terhelése, szennyezése. 

Szentes Tamás, a főváros főpolgármester-helyettese arról beszélt, hogy a Zöld Sziget projektet megvalósító startup vállalkozásnak azért ítélték oda a Budapest Brand díjat, mert egy olyan gondra kínál megoldást, amelyet a főváros még nem tudott adekvát módon kezelni. 

Tériszonyos? Retteghet a 4-es metrótól

2014. április 2., 13:20 Módosítva: 2014.04.03 01:08
22

Hétvégén persze kipróbáltuk, de az igazi teszt hétfőn kezdődött: évtizedek óta tömegközlekedem Budapesten, segít nekem a négyes metró?

Tovább

Átadták a budapesti P+R parkolók királyát

2014. április 2., 11:34 Módosítva: 2014.04.03 01:08
39

György István főpolgármester-helyettes nyitotta meg az új, 330 férőhelyes parkolóházat, amely a Köki Terminál bevásárlóközpont közelében jelenleg is üzemelő nyitott, 206 gépkocsi fogadására alkalmas BKK üzemeltetésű P+R parkoló mellett kínál parkolási lehetőséget a dél-pesti térségből érkező autósoknak az M3-as metró kőbánya-kispesti végállomásánál. A metróvégállomásnál így összességében Budapest legnagyobb P+R kapacitása áll majd rendelkezésre több mint 530 autó részére. A parkolásért mindössze egy BKK-vonaljegy árát kell fizetni egész napra: 6 és 22 óra között 350 forint a parkolás alkalmanként, akár egész napra, míg ezen időszakon kívül, éjjelente 210 forint/óra.

Szerdától földgázos buszok járnak Pesten

2014. április 1., 16:48 Módosítva: 2014.04.02 09:44
31

Budapesten újdonságnak számító, sűrített földgázzal működő Van Hool New A330 CNG típusú busz áll forgalomba idén tavasszal és nyáron a fővárosban – derül ki a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) közleményéből. Az első három alacsonypadlós, háromajtós és légkondis busz szerdán a dél-pesti 182-es és 184-es vonalán jár majd, a további 34 busz honosítása pedig legkésőbb augusztus 31-éig készül el, melyek szintén a dél-pesti térségben állnak majd forgalomba. A Dijonból érkezett 37 buszt a BKK átalakítja, ezenkívül az utastájékoztatást és a kijelzőket a FUTÁR rendszerbe illesztik.

Tovább

Csütörtökön lezárják a Clark Ádám tér környékét

2014. április 1., 09:49 Módosítva: 2014.04.01 16:18
23

Csütörtökön adják át a Várkert Bazárt, ezért a Clark Ádám tér környékén egész nap lezárások lesznek. Máshogy fog járni a 19-es, a 41-es villamos és a 86-s, valamint a 990-es busz.

Csütörtökön az első járatindulástól 13:00-ig a 19-es és a 41-es villamos dél-budai végállomásuktól a Szent Gellért térig menetrend szerinti útvonalukon jár, majd a 18-as vonalán megy tovább. A Szent Gellért tértől 19-41-es pótlóbusz indul.

A 86-os busz csütörtökön módosított útvonalon jár, észak felé nem érinti az Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Halász utca és Batthyány tér megállókat. A dél felé haladó irányban a busz nem érinti  a Batthyány tér, Szilágyi Dezső tér, Clark Ádám tér és Szarvas tér megállókat.

Az autók elől egész nap le lesz zárva a Lánchíd utca, a Döbrentei utca, az Ybl Miklós tér és az Apród utca a Clark Ádám tér, a Döbrentei tér és az Attila út között. További részletek a BKK oldalán.

Zuglói gyerekeket rabolt ki négy fiatal

2014. március 31., 14:21 Módosítva: 2014.03.31 16:46
82

Elfogták a zuglói rendőrök azt a négy fiatalt, akik gyerekeket raboltak ki a XIV. kerületében. A 19 éves hernádnémeti B. Gergőt és három fiatalkorú társát gyanúsítják az ügyben – írja a Police.hu.

A négy fiú odament egy kiskorúhoz március 27-én délután négykor a Vezér utca–Tihamér utca kereszteződésénél lévő trolimegállóban, és megkérdezték tőle, hogy mennyi az idő. Miközben válaszolt, egyikük kikapta a kezéből a mobiltelefont, majd elfutottak a helyszínről.

Tovább

Megint egy nap, megint egy átadás

2014. március 31., 13:52 Módosítva: 2014.03.31 18:56
12

Történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását Orbán Viktor, aki szerint a megújult épület méltó főhadiszállása lesz a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek – írja az MTI.

Az egyetem felújított, Pollack Mihály által tervezett főépületének hétfői átadóján a miniszterelnök azt mondta: nincs erős ország korszerű, összhangban dolgozni képes közigazgatás nélkül. Patyi András rektor pedig arról beszélt, hogy „a Ludovika-főépületbe költözés nemcsak fizikai, hanem egyben szellemi honfoglalás is”.

Tovább

Végre meg lehet közelíteni Kerekhegyet

2014. március 31., 13:47 Módosítva: 2014.03.31 14:42
31

Solymár Kerekhegy nevű városrészéből eddig csak hosszú gyaloglással lehetett eljutni a Hűvösvölgy felé közlekedő 157-es busz megállójáig. Április 1-jétől ez megváltozik: a solymári önkormányzat kérésére a BKK Kerekhegyig meghosszabbítja a korábban a Géza fejedelem útjáig közlekedő buszjárat útvonalát.

A busz alapvetően munkanapokon 20 óráig fog a meghosszabbított útvonalon járni, ennél később, valamint hétvégén pedig Telebusz-rendszerben közlekedik majd.

Ez azt jelenti, hogy a vonalon üzembe állított Solaris Urbino alacsonypadlós midibuszok kizárólag akkor közlekednek Kerekhegyig, ha az utazási szándékot előzetesen telefonon, vagy az utazás során a járművezetőnél jelezték. Hűvösvölgy és Budaliget, Géza fejedelem útja között az eddigi járatsűrűséget a Kerekhegyre közlekedő 157-es járat a kizárólag a budapesti szakaszon közlekedő 157A betétjárattal együtt biztosítja, a buszok menetrendje hamarosan elérhető lesz a BKK honlapján.

Lassan két évet késik a BKK Futár

2014. március 31., 12:24 Módosítva: 2014.03.31 16:15
62

Minden készen van, kivéve körülbelül 300 villamos szerelését, tudtuk meg a BKK-nál, mikor arról érdeklődtünk, hogy áll a határidő napján a Futár projekt. A beruházás 97 százalékos készültségben van, de a villamosokkal a kivitelező Synergon késésben van, ezért a BKK kötbérezni fogja a céget.

A Futár történetében nem a mostani az első határidő-átlépés. A 7 milliárd forintos szerződés 2010. októberi aláírásakor a rendszer befejezését 2012 nyarára ígérték, ám nem készült el. 2012-ben egy konferencián már 2013 nyara volt a következő céldátum, a Futár azonban még mindig nem állt fel teljesen. Ugyanúgy, ahogy a mostani határidő lejártakor sem.

A csúszásokat idén januárban lapunknak azzal magyarázták, hogy menet közben cserélni kellett a (fogalmatlan) informatikai alvállalkozót, részben pedig azzal, hogy a villamosok felszerelése bonyolult hatósági engedélyeztetéssel jár. Információink szerint volt olyan villamos, ami képtelen volt lefutni az előírt 1000 km-es próbafutást az új berendezésekkel, mert mindig meghibásodott valamilyen (nem informatikai) okból. Most a villamosoknak körülbelül egyötödében van már benn a GPS-es rendszer.

Mi a FUTÁR?

A BKV-BKK új forgalomirányítási és utastájékoztatási rendszere. Három fő területen újítottak:

  • a járműveket felszerelték GPS-szel, ahonnan dőlnek az adatok a központba, GPS-szel befolyásolják a közlekedési lámpákat a buszok előtt
  • központosították a forgalomirányítást az adatok alapján, modernizálták a kommunikációt
  • kijelzőket kaptak a járművek és a forgalmas csomópontok

Teszteltük a négyest: egy vonal, ahol nem érdemes átszállni

2014. március 31., 12:22 Módosítva: 2014.04.01 09:00
642

A ráhordós útvonal kipróbálásához a zuglói (XIV. kerület, Pétervárad utca 2-4.) és budafok-tétényi (XXII. kerület,Városház tér 11.) polgármesteri hivatalt dobta a gép.

A két városháza történetesen remekül össze volt kötve eddig is: a 133E busszal átszállás nélkül juthattunk el a város egyik végéből a másikba.

Megnéztük, mit tenne Papcsák Ferenc Polgármester Úr, ha reggel a munkába érve eszébe jutna, hogy valamit Szabolcs Attila Polgármester Úrnál felejtett előző nap, és sürgősen oda kell mennie tömegközlekedéssel, hogy visszaszerezze.

Először is megmértük a múlt héten egy hétköznap reggelen: 8:15-ös indulással 45 perc alatt lehet átérni busszal – kaputól kapuig. Nem andalogtunk, de nem is szaladtunk, szemünk előtt az lebegett, ahogy a Polgármester Úr kapkodás nélkül, de határozott polgármesteri léptekkel halad.

Ma – a négyes metró első hétköznapján – kipróbáltuk, hogy ugyanebben az időpontban indulva megéri-e átszállni a Keletinél a négyes metróra, aztán a Móriczon ismét visszaszállni buszra vagy villamosra.

Nos, nem éri meg.

A menetidő ugyanis így 49 perc lett.

Ezen valószínűleg a rutin sem javít sokat, történetesen mindkét állomáson elég jól ki vannak táblázva az aluljárók, nem kellett megállni gondolkodni.

Vagyis ebben a viszonylatban a metró pont ott helyettesítheti a buszt, ahol elég jól lehet haladni azzal is, a buszsávnak köszönhetően. A Bosnyák térig tartó M4 valószínűleg versenyképesebb lenne, de persze pár percért nem kívánhatunk további megállókat.

Az viszont mindenképpen szimpatikus, hogy az M4 megnyitásával nem gyomlálták ki azt a buszjáratot, amelyet részben helyettesíthetne az új metró: nem vágták ketté és alakították át ráhordó járatokká. Átszámozni ugyan átszámozták (133 lett), de ugyanazon az útvonalon halad, mint eddig.

Vagyis a menetidő itt nem változott.