új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Úgy tűnik, nem csak mi, hanem a többi ország a környéken sem érzi annyira fontosnak az európai parlamentes dolgot.

     
  • Az imént kiállt az EP plenáris termében az egyik szóvivő, és ünnepélyesen bejelentette, hogy először sikerült magasabb részvételt elérni az EP-választáson, mint az öt évvel korábbin. Az biztos, hogy szoros volt, most 43,1 százalék szemben a 2009-es 43 százalékkal.

    Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája grafikont is közzétett a részvételi adatok változásáról:

  • Tudtuk meg éppen most. Erre azért még várni kell legalább egy órát.

  • cikkünk a témában: SzkB

    A zsarolás bevált

    A belgák és a luxemburgiak voltak a legaktívabbak. Igaz, mindkét országban kötelező szavazni. A részvétel 90 százalék volt mindkét helyen. De egy egyik országban sem rekord. 

  • Elég nagy a kontraszt az áprilisi eredményváróhoz képest.

    Akkor az első eredmények után órákra bezárkóztak a politikusok, most viszont Jávor Benedek, Karácsony Gergely és Szelényi Zsuzsanna is folyamatosan nyilatkozik – igaz, csak olyanokat, hogy örülnek majd nagyon az egy mandátumnak is, de remélik, hogy két képviselőt küldhetnek Brüsszelbe. Egyébként is sokkal oldottabbnak tűnnek, Karácsony Gergely például épp néhány ismerősével beszélget a Rácskert bejárata előtt, Bajnai Gordon pedig az előbb nemcsak hogy elmosolyodott, de egyenesen az egyik aktivista hátára tette a kezét.

    Elég megkönnyebbültnek tűnnek az önkéntesek is. "Azért az elég nagy baj lett volna, ha egyetlen képviselőt sem szerzünk" – mondja az egyikük. Azon viszont többen is meglepődtek, hogy úgy tűnik, a DK több szavazatot kapott az Együttnél.

  • A jelenlegi állás szerint az ellenzéki szocialisták 8-9 képviselői helyet kaphatnak, a kormánykoalíció pártjai, a Néppártot és Barrosót 7-8 képviselői hellyel erősíti, a Demokratikus Egység Koalíciója 3 helyet kaphat, az MPT (zöldpárt kb) 1-2, a Baloldali Blokk 1 helyet kaphat.

  • "Az eufória és a mennybemenetel határán vagyunk. Egyébként meg egy fröccsöt kérek" - mondta az Indexnek a nem teljesen józan Szarvas Koppány Bendegúz, ifjú DK-s aktivista. "Kilenc százalékon állunk, és ezt most már a Mandineren kívül más csatornák is megerősítették. Nem számítottam ilyen jó eredményre, most már a 150 százaléknak szurkolok, hogy én is bejussak az EP-be."

    "A legjobb az volt ma este, amikor valaki elmondta, hogy milyen hangulat van az MSZP-székházban" - tette hozzá, majd elindult pogózni.

  • Meszerics Tamás, az LMP listavezetője az Atv.hu-nak úgy nyilatkozott a kiszivárgott 4,78 százalékos eredményről, hogy

    ez még nem a végeredmény... Annak viszont nem örülök, hogy már megint mi szolgáltatjuk a választás izgalmas részét. Jobban örültem volna, ha ilyenkor már békésen foglalkozhattunk volna az elkövetkező két nap teendőivel. De megvárjuk a végeredményt, és éjfél körül majd minden kiderül.

  • Írországban a választóknak döntően a jelöltek személyisége jön be, legalábbis ez számít a legtöbbet a döntésükben. A választók felének ez számít a leginkább, kevesebb mint negyedüknek a jelölő párt, 21 százaléknak pedig az, hogy milyen szakpolitikát képvisel az adott jelölt, írta az RTÉ.

    Ezért is kaphatnak talán olyan sokat a független jelöltek, az összes szavazat 27 százalékát várják nagy pártokon kívüli versenyzőkre.

  • A francia CSA közvélemény-kutató a szavazók indítékait is megkérdezte. 

    • 33 százalék protestszavazó, a kormányból lett elege.
    • 15 százaléknak a bevándorlás nem tetszik .
    • 9 százaléknak a munkanélküliségből lett elege. 
  • Sok újdonságot 11-ig nem fogunk megtudni az LMP eredményváróján, mert az LMP sem jobban informált, mint a média, de néhány információfoszlányt azért így is sikerül elkapni: az a hír járja például, hogy az egyik nagy budai kerületben az Együtt-PM másodikként végzett a Fidesz mögött. Ennek egyébként az LMP-sek nem nagyon örülnek.

  • Lemond még ma Mesterházy Attila?

  • A szocialisták EP-listájának 3. helyezettjét fotózzák a folyosón. Úgy mosolyog, mintha nem tudná, hogy a jelenleg 11% körülire várt MSZP-s eredmény csak két mandátumra elég.

  • Egyik forrásunk erről beszélt. Egyelőre nem tudjuk, hogy ha így van, kik ülnek benne, és hogy már ma éjjel lemond-e Mesterházy Attila. Update: Egy elnökségi forrásunk tagadja, hogy lenne válságstáb.

  • Az exit poll felmérések azt jelzik, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két vagy akár három képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe - jelentette ki kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

    Kelemen Hunor jónak ítélte az RMDSZ választási szereplését; úgy vélte, az megfelelt a várakozásoknak. A szövetség támogatottságát az egyik exit poll felmérés 6 százalékon, a másik 6,2 százalékon, egy harmadik pedig 7,2 százalékon mérte. Kelemen Hunor úgy vélte, a töredékszavazatok újraosztása során az RMDSZ megszerezheti a harmadik mandátumát is.

  • A liberális-konzervatív Polgári Platform nyerte valószínűleg a lengyelországi EP-választásokat 32,8 százalékos eredménnyel a Jarosław Kaczyński vezette jobboldali-populista Jog és Igazságosság (PiS) pártja előtt, amely mindössze egy százalékkal maradt el a jelenlegi kormányzó párttól (31,8 százalék) - adta hírül a Gazeta Wyborcza online az IPSOS és a TVN24 közvélemény-kutató cégek exit poll felmérése alapján.

    Harmadik helyen a lengyel ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) végzett a szavatatok 9,6 százalékával. Az előzetes várakozásoknak megfelelően a negyedik helyre volt jó az élesen EU-ellenes friss politikai alakulat az Új Jobboldali Kongresszus (KNP). A veterán politikus Janusz Korwin-Mikke által vezetett párt 7,2 százalékot kapott. Képviselőt küldhet még Brüsszelbe a Lengyel Néppárt (PSL). A centrista agrárpárt 7 százalékos eredményt ért el. A Jobbikkal választási együttműködési megállapodást kötött Nemzeti Mozgalom mindössze 1,5 százaléknyi szavazatot kapott.

  • Még mielőtt bárki az év legérthetetlenebb átigazolására gondolna, gyorsan hozzá is teszem, hogy mindössze pár szót váltott egy szocival a Jókai utcai székház előtt, és már ment is tovább.

  • A szavazatok 31 százalékos feldolgozottságánál 4,49 százalékon áll az LMP, 67 százalékos feldolgozottságnál már 4,77 százalékon (a nagyobb városokban és Budapesten, ahol az ökopárt erős, később születnek meg az eredmény). Ha tovább tartana ez a folyamat, 5,01-5,02 százalék körül éppen megcsípnék a küszöböt – kérdés persze, hogy ez a tendencia kitart-e.

  • Ha jelenlegi adatok szerint a három baloldali párt eredményét összeadjuk, az 26,8 százalék, majdnem pont annyi, mint az áprilisi hazai eredmény (26,21 százalék) - írja Török Gábor a Facebookon.

  • Este 11-ig titkosnak kellene maradni a választási eredményeknek, a Mandiner azonban megsértve minden szabályt már este nyolckor közölt adatokat titkos kiszivárogtatóktól, írja blogján Tóth Zoltán választási szakértő. Ezt a tisztességtelen adatközlési utat Tóth szerint a 2004-es EP-választásokon az MSZP kezdte el. A korabeli belügyminiszter arra kényszerítette a kabinetfőnöke útján a választási munkacsoportot, hogy a törvény ellenére adjon információkat a választási adatokról a Miniszterelnökségnek. A törvénytelen kényszerítésnek az volt a célja, hogy a kormánypárt felkészülhessen az adatok politikai (PR) kommentálására. 

  • Ahol biztosan nem lesz végeredmény ma este, az Skócia. A Skóciához tartozó Külső-Hebridákon ugyanis nem hajlandóak vasárnap éjjel összeszámolni a szavazatokat. Az onnan jövő szavazatok várhatóan nem is befolyásolnák érdemben a választást, de attól még miattuk nem lesz hivatalos végeredmény hozzávetőleg hétfő délig.

    Skócia egyébként 6 helyet fog kapni az Egyesül Királyság 73 helyéből. A legtöbbet jó eséllyel a függetlenségért kampányoló Skót Nemzeti Párt kaphatja, a brit Munkáspárt előtt. 

  • Pelczné Gáll Ildikó az ATV-nek nagy mosollyal az arcán azt mondta,

    úgy tűnik, hogy javítani tudtunk az áprilisi eredményeinken.

  • 62-66 százalék között van azok aránya, akik távolmaradtak a választásokól, emeli ki a portugál sajtó, amihez a magunk részéről annyit teszünk hozzá, hogy a pohár félig tele van!

  • A magyar közösségi média már neki is kezdett a választási eredmények kommentálásának, tényleg ülnek ott a gép előtt és rötyögnek, mint a két köcsög öregúr a Muppet Show-ban. Leginkább persze a szocialistákon lehet röhögni, de úgy térdcsapkodva, könnyezésig visítva, levegő után kapkodva.

    És még az a durva szóvicc is belefér, amit Gaymobil sütött el a Tumblren. Ide, ide, a döbbenetes, arcot csapkodós élményért!

  • Mirkóczki Ádám (Jobbik) az Indexnek azt mondta, szerinte nem az a fontos, hogy hány mandátumot szerez a pártjuk, hanem az, hogy hányadik lesz. Szerinte beelőzik az MSZP-t.

  • Szanyi: A kormány felelőssége, hogy az emberek nem szavaztak elegen

    Az MSZP EP-listavezetője szerint az ilyen alacsony részvétel kiszámíthatatlan, torz képet eredményez, ami torz politikához vezet.

    Szanyi: A kormány felelőssége hogy az emberek nem szavaztak elegen
  • Boros Tamás, a Policy Solutions elemzője az ATV-nek azt mondja, hogy amennyiben igazak a kiszivárgott adatok, akkor a baloldal pártjai külön-külön indulva ugyanakkora eredményt értek el, mint áprilisban közösen, 26 százalékot.