James McAvoy maga az ördög ebben az új horrorfilmben

tegnap, 19:09 Módosítva: 2024.09.17 20:32

Nagyjából tíz évvel ezelőtt kaptam fel a fejem arra, hogy James McAvoyba mennyi tehetség szorult, a színész a Mocsok című feketekomédiában alakított egy lefizethető, drogfüggő és borzalmas mentális állapotban lévő zsarut. Aki nem látta, pótolja be, tényleg mocskosul jó szórakozás az a röpke másfél óra. Főleg, hogy ez lehetett az a film, ami elindította az X-Menben X Professzor fiatalabb verzióját is alakító színészt abba az irányba, hogy igazi gennyládák bőrébe kezdjen bújni.

McAvoy szinte a védjegyévé tette azt, amilyen szinten képes önmagából kifordulni, a Széttörve és az Üveg című M. Night Shyamalan-thrillerek után pedig végre eljött az ideje annak, hogy a 45 éves sztár csúcsra járassa őrületét a kamerák előtt. Köszönhetően a Szádra ne vedd című, hazánkban szeptember 12-től vetített amerikai horrorfilmnek, melyben  James McAvoy olyan módokon zsigerel ki lelkileg egy mit nem sejtő családot, hogy az ember inkább félrerakja a kezében lévő popcornt. Mert miközben nézzük, konkrétan elmegy az étvágyunk a látottaktól.

A Szádra ne vedd már abból a szempontból is egy érdekes próbálkozás, hogy egy 2022-es dán-holland alkotásnak, A látogatásnak a remake-je. Egy olyan filmé, amelyet itt, a Cinematrixban is kielemeztünk anno, és meg is dicsértünk amiatt, hogy a rendező, Christian Tafdrup olyan mesterien építette benne a feszültséget, a véres és kegyetlen csattanó pedig csak felrakta az i-re azt a bizonyos pontot. Nyilván kíváncsi voltam tehát, hogy egy ennyire eredeti és jól megvalósított ötletet, a saját magáért kiállni képtelen családét fel lehet-e élvezhetően dolgozni, és egyáltalán van-e értelme annak, hogy A látogatást máris remake-eljék.

Tovább

James McAvoy az utolsó pillanatban ugrott be a Széttörve főszerepére

szeptember 15., 12:54 Módosítva: 2024.09.15 16:21
M. Night Shyamalan instant klasszikust alkotott a Széttörve című filmjével, köszönhetően nem kis mértékben a thrillerben főszerepet játszó James McAvoynak. A skót színész azonban egy friss podcastben elárulta, hogy nem is ő lett volna a főszereplő a filmben, ám Joaquin Phoenix két héttel a forgatás előtt lelécelt, így neki kellett beugrania és mindössze tizennégy nap alatt kitalálnia, hogyan formálja meg az antihős 23 különböző személyiségét.

James McAvoy azt állítja, hogy az utolsó pillanatban váltotta le Joaquin Phoenixet a Széttörve című pszichológiai thrillerben, miután a Joker sztárja közvetlenül a forgatás megkezdése előtt kiszállt. A 2016-os filmben, amelyet A hatodik érzék készítője, M. Night Shyamalan rendezett, három tinilányt zárnak be egy pincébe, miután elrabolta őket McAvoy karaktere, egy disszociatív személyiségzavarban szenvedő férfi – számolt be az Independent.

Miközben McAvoy a Happy Sad Confused podcast vendége volt, hogy új filmjéről, a Szádra ne vedd!-ről beszéljen, nagy port kavart, amikor elárulta, hogy Phoenix nem először szállt ki egy filmből az utolsó pillanatban – mint ahogy tette azt nemrég egy meleg románcból –, ugyanis a Széttörve főszerepét is ő játszotta volna eredetileg, de két héttel a kezdés előtt otthagyta a produkciót.

Elég magabiztos vagyok ahhoz, hogy azt higgyem, jobban fogom csinálni. Csak viccelek!

– kezdte válaszát McAvoy arra kérdésre, hogy mekkora nyomást érzett, amikor megtudta, hogy lehetőséget kapott Shyamalantól.

Tovább

Hét kör a régi lakás és az új albérlet között megváltoztatja a világot

szeptember 14., 18:26 Módosítva: 2024.09.15 14:52

Egyenesen a 81. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválról érkezett a miskolci CineFestre Szilágyi Zsófia második filmje, a Január 2., amely a Biennale College – Cinema támogatásával készült. A filmvetítés után sajtóbeszélgetést tartottak a film alkotóival, köztük Szilágyi Zsófia rendezővel, aki számos kulisszatitkot árult el a forgatásról, illetve a produkcióról.

„Azt hiszem, engem furcsamód inkább a rutin és a monotónia érdekel, tehát azok a dolgok, amelyeket gyakran kihagynak a filmekből, mondván, hogy unalmas. A Január 2. kiindulópontja a pakolás volt. Tíz éve a Műcsarnokban láttam egy videóinstallációt, ahol fiatalok összepakoltak egy lakást. Semmit nem tudtunk az egész helyzetről, nem beszélgettek egymással, csak rakták be a dobozba a késeket, villákat, ruhákat, könyveket, és valamiért muszáj volt néznem” − mondta a kezdetekről Szilágyi Zsófia.

Tovább

Padlóra küldi az embert ez az új akcióthriller a Netflixen

szeptember 14., 17:44 Módosítva: 2024.09.15 14:59

A Rebel Ridge című, a Netflixen szeptember 6-án debütált új akcióthrillernek van egy nagyon erős tulajdonsága a streamingszolgáltató hasonszőrű alkotásaihoz képest: rögtön a legelső jelenetével eléri, hogy izgalomba jöjjünk, és tiszta erőből szurkoljunk az igazságtalanságot elszenvedő főhősének.

A sztori azzal nyit, hogy egy nyugodt tempóban tekerő fickót, bizonyos Terry Richmondot (Aaron Pierre) látjuk biciklizni az országúton, egészen addig, míg egy rendőrautó neki nem megy, az aszfaltra passzírozza a feltűnően kigyúrt férfit, hogy aztán a járműből kiszálló hekusok azt állítsák, menekülés közben kapták el az alanyt. Terry csak meglepve pislog rájuk, hiszen zenét hallgatott, nem is vehette észre, ha miatta felnyomták a szirénát, azt viszont már kevésbé fogadja el a Rebel Ridge titokzatos központi karaktere, hogy az általa vitt pénzt elveszik tőle a törvény őrei. Merthogy az fontos dologra kellett volna neki.

Ezen a ponton indul el egy visszafogott, csöndes és meglepően realista bosszúhadjárat. Terry ugyanis nem engedi el a dolgot, utánamegy a korrupt rendőröknek, sőt elkezdi módszeresen felgöngyölíteni a Shelby Springs nevű amerikai kisvárosban fortyogó korrupciót. A film első 60 percében mindez rettenetesen jól működik, nemcsak Aaron Pierre karizmatikus alakításának köszönhetően, hanem azért is, mert a rendőrfőnök Sandy Burnne (Don Johnson) személyében egy olyan antagonistát látunk a Rebel Ridge-ben, akit nagyon könnyű gyűlölni. A Netflix új akcióthrillerjét, ha csak az első felét láttuk volna, simán mesterműnek bélyegeznénk, mert a feszültséget az író-rendező Jeremy Saulnier egyszerűen zseniálisan építi és robbantja ki. Csak az a baj, hogy amikor a film a tetőfokára hág, és katartikusan jól tartja a szintet, akkor jövünk rá, hogy van még ugyanennyi a játékidőből.

Tovább

Ewan McGregor meghatódott, amikor megtudta, hol lesz majd a csillaga Hollywoodban

szeptember 13., 17:22 Módosítva: 2024.09.14 15:27

Megkapta csillagát a hollywoodi hírességek sétányán Ewan McGregor, azonban az igazi meglepetés akkor érte, amikor megtudta, kinek a szomszédságában helyezték el elismerését. A skót színész ugyanis régi barátja, Carrie Fisher mellett kapott csillagot, ami mélyen meghatotta őt, mivel Fisher fontos személy volt az életében, közeli kapcsolatban álltak.

„Ez mindennél többet jelent. Elképesztően szerencsés vagyok, hogy ismerhettem Carrie-t. Együtt ültünk ezen a tengerparton, és úgy éreztem, hogy rögtön egy hullámhosszon vagyunk, megnevettetett, de úgy igazán, aztán sok mindent csináltunk közösen itt, Hollywoodban. Többek közt alapítványi adománygyűjtést tartottunk a házánál […] Nagyon hiányzik, mindig elfelejtem, hogy már nincs köztünk. Mindenesetre a tény, hogy ilyen közel raktak bennünket egymáshoz, szívmelengető” – idézi a színészt a People magazin.

Tovább

Megjelent a Dexter-előzménysorozat első trailere

szeptember 13., 13:23 Módosítva: 2024.09.13 17:09

A SkyShowtime korábban bejelentette, hogy új, saját gyártású sorozattal készülnek, amely a Dexter előzményeit mutatja be. A cselekmény tíz évvel a nagy sikerű sorozat történései előtt játszódik, és azt mutatják be, miként vált a Michael C. Hall által alakított címszereplőből, Dexter Morganből bosszúálló sorozatgyilkos. Jeff Lindsay antihősét az új szériában Patrick Gibson alakítja majd, aminek első, harminc másodperc hosszú kedvcsinálóját most közzé is tette a streamingoldal.

A drámasorozatot jelenleg is forgatják Los Angelesben, központjában pedig az áll, miként tanulta meg uralni és célzottan irányítani gyilkos késztetését a főszereplő. Ahogy az eredeti sorozat is felidézi, egy nővér folyamatosan mérgezi Dexter apját, belőle válik a fiú első célpontja. Bár az esetről számos részletet kapunk, a teljes történetet minden részletével nem látjuk. Itt indul az előzménysorozat, a Dexter Original Sin.

Tovább

Elszabadultak a vámpírok – megérkezett az előzetes a régóta halogatott Stephen King-filmhez

szeptember 13., 07:36 Módosítva: 2024.09.13 09:34
Amerikai kisvárosban támadnak a vámpírok Stephen King 1975-ös horrorklasszikusából, a Borzalmak városából készült legújabb film előzetesében. Az Annabelle-filmek írója mélyeszti fogát King egyik leghíresebb meséjébe, amely Lewis Pullman, Makenzie Leigh és Bill Camp főszereplésével október 3-án érkezik a Maxra.

Korábban már bővebben megírtuk a film megjelenéséhez vezető nem épp bukkanómentes utat. 

A művet 2019-ben jelentették be, eredetileg 2022. szeptemberi széles körű mozis megjelenéssel, ezt azonban többször elhalasztották, majd végül áthelyezték a Max platformra.

A King 1975-ös regénye alapján készült  Borzalmak városa  Ben Mears (Lewis Pullman) sikeres írót követi, aki visszaköltözik szülővárosába, hogy megírja következő regényét, amelyet saját élményei ihlettek. Érkezése egybeesik azzal, hogy a házat megvásárolja Kurt Barlow (William Sadler), egy ősi vámpír, aki egy embert használ arra, hogy átváltoztassa a város összes lakóját.

Tovább

Akár egy magyar tanár is lehetne ennek az új sorozatnak a főszereplője

szeptember 12., 20:38 Módosítva: 2024.09.13 18:07

Magyarországon élni egy kicsit olyan már, mint Amerikában. Ezt nem dicséretnek szánom, nem az életszínvonal nőtt meg, inkább olyan tekintetben kezdtünk el hasonlítani a nagyhatalom egyes államaira, mint például Floridára, hogy a könyvesboltokban fóliázni kezdték „az átlagostól eltérő tartalmakat”. Holott a legizgalmasabb és legegyedibb írók mindig is azok voltak, akik a társadalom perifériáján éltek.

Addig, amíg a streamingszolgáltatókat üldözni nem kezdik, még örülhet az egyszeri néző olyan újdonságoknak, mint Az angoltanár (English Teacher) című szitkom, amely szeptember 3-án startolt el első két részével a Disney+-on. Ám minden humora ellenére le-lekonyul a száj, ha belenézünk, mivel egy picit olyan, mintha a készítő Magyarország elé is görbe tükröt tartana.

A Will & Grace-ből ismert, TikTokon és Instagramon abszurd karaktereivel hódító Brian Jordan Alvarez – aki ezúttal írói-rendezői-főszereplői státuszban tetszeleg – egy olyan, Evan nevű pedagógust alakít, aki Texas államban dolgozik egy középiskolában, ahol a konzervatívok vannak többségben, így a meleg tanerő egészen durván kilóg a sorból.

Tovább

A lány házasodni készül, de visszautasítja vőlegényét az oltárnál

szeptember 12., 16:43 Módosítva: 2024.09.13 14:19

Augusztus végén debütált hazánkban A tea illata (Black Tea) című film. Abderrahmane Sissako alkotása első ránézésre csupán egy szerelmi történetet mesél el egy ázsiai férfi és egy afrikai nő közt, de valójában ez csupán a felszín. A film szerény kétórás játékidejével majd fél tucat olyan témát próbál feszegetni, ami önmagában is megérne egy teljes mozifilmnyi időt. Az igazi kérdés, hogy a rendezői koncepció mennyire tud megszületni és érvényesülni egy ilyen csordultig töltött filmben, ahol a szerelmi csalódás, a családi bizalom, a faji megkülönböztetés, a hozott és adaptált kultúra, illetve a valahová tartozás gondolatai folyamatosan ide-oda taszigálják a nézőt. 

Nem fogunk kertelni: ez nem az a film, amit mindenki imádni fog. Nem pörgős, akciódús történet, nincsenek benne könnyed, szórakoztató poénok, nem is kiélezett hangulatú dráma. Lassan építkezik, sok mindent feszeget, de a gyönyörű képi világa és több kiváló színészi játék is hatással lehet a közönségre. Előbbi folytonos váltásaival alapból is intenzív, de ha hozzávesszük a tartalmi hullámzást, képes komolyabban is terhelni a nézőt, talán már túlságosan is. 

Abderrahmane Sissako rendező tíz éve nem forgatott nagyjátékfilmet, 2014-es Timbuktu című moziját Oscarra is jelölték a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában. Korábban Cannes-ban is díjazták több filmjét, mostani műve pedig a Berlinalén (Berlini Nemzetközi Filmfesztivál) versenyzett a legjobb alkotásnak járó Arany Medvéért. Különleges látásmódja új filmjénél is kiütközik, a rendezői koncepció is érződik, azonban túl sok mindent akar közölni, amibe menet közben belefullad az mű. 

Tovább

Leforgatták az Oscar-díjas Nemes Jeles László Árva című új filmjét

szeptember 12., 13:53 Módosítva: 2024.09.12 15:06
Befejeződött az Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas Saul fiát és a Napszálltát jegyző Nemes Jeles László legújabb filmje, az Árva forgatása, amelyet a rendező családjának története ihletett, főszereplője pedig a 12 éves Barabás Bojtorján.

Az Árva 1957 tavaszán, Budapesten játszódik. A város és lakói alig tértek magukhoz az 1956-os harcok óta. Andor egy 12 éves kisfiú, akit anyja nevel egyedül. A fiú azzal a reménnyel nőtt fel, hogy a háborúban eltűnt édesapja egyszer majd visszatér. Egy nap megjelenik náluk egy férfi, aki azt állítja, hogy ő Andor apja.

A fiú nem hajlandó apjának tekinteni az idegent. A férfi azonban beköltözik hozzájuk, és a fiú kénytelen leszámolni illúzióival. Miközben az anya és fia közötti szakadék egyre mélyül, Andor elhatározza, hogy bármi áron, de megmenti családját a férfitól.

A produkció hosszú hónapokon keresztül, megfeszített erővel kereste a film fő- és kiemelt szereplőit, a casting kiterjedt Erdélyre és Kárpátaljára is. Végül több mint 10 ezer gyermek meghallgatása után a 12 éves, budapesti Barabás Bojtorjánt (Andor) választották ki a főszerepre, Waskovics Andreát (Klára) és Gregory Gadeboist (Berend) pedig a kiemelt szerepekre. 

Nemes Jeles László rendező-forgatókönyvíró a főszerepet játszó Barabás Bojtorjánnal kapcsolatban kiemelte: 

Már a meghallgatásokon kiderült, hogy pontosan érti a karaktert, így ösztönösen közelítette meg a feladatokat. A forgatókönyv közös olvasása során minket is meglepett a felkészültsége, érzékenysége. Korát meghazudtolva elemezte a történetet, napokig beszélgettünk róla. Saját gondolatait, érzéseit, tapasztalatait hozzáadva felépített magának egy külön világot, amely abszolút dialógusban volt az én víziómmal. Alkotótársként gondolkodott velem a történeten, a karaktereken, a szereplők viszonyain, s nekem épp ez volt az eredeti célom.

A film összesen 53 napig forgott, főleg budapesti helyszíneken, illetve Hatvanban. Kemény Ildikó producer úgy fogalmazott, „a magyar–angol–francia–német koprodukciós finanszírozás véglegesítésével párhuzamosan elkezdtük a hónapokon át tartó casting és a forgatás szervezését”.

„A gyerekszereplők miatt fontos volt a filmezést a nyári szünetre időzíteni. Befoglaltuk a stábot és azt a 30 budapesti és néhány vidéki helyszínt, ahol meg tudtuk teremteni a film 1957-es miliőjét.

Nagyon büszke vagyok az összes gyerek- és felnőtt színészünkre, Lászlóra és az egész stábra, hogy az állandó 35-40 fokos hőség ellenére sikeresen leforgattuk a filmet, kezdődhet az utómunka!”

Jövőre jön

Az Árva forgatókönyvét Nemes Jeles László rendező és Clara Royer együtt jegyzik. Producerei a Pioneer Pictures részéről Kemény Ildikó és Szále Ferenc, operatőre Erdély Mátyás, látványtervezője Ágh Márton, jelmeztervezője Flesch Andrea, hangmestere Zányi Tamás, vágója Politzer Péter, casting directora Zabezsinszkij Éva.

A film magyar többségi és francia–német–brit koprodukcióban készül, a Nemzeti Filmintézet, az angol BFI, a francia CNC és a német FFA támogatásával. Finanszírozói még: az AR Content, a Mid March Media, az ARTE Grand Accord, valamint a Medienboard Berlin-Brandenburg.

A magyar Pioneer Pictures partnerei a brit Good Chaos, a francia Lumen és a német Twenty Twenty Vision Filmproduktion. Az Árva előreláthatóan 2025-ben, a Mozinet forgalmazásában kerül a magyar mozikba.

(Borítókép: Szilágyi Lenke)

Az Indexen debütál Till Attila új filmjének előzetese

szeptember 12., 09:51 Módosítva: 2024.09.14 18:47

Alig másfél hónap múlva, 2024. október 31-én kerül a mozikba Till Attila új filmje, az És mi van Tomival?. A filmhez készült előzetest először az Indexen tekintheti meg a közönség. 

Till Attila részben saját élményekből táplálkozó új filmje egyszerre könnyed, lendületes és zavarba ejtően vicces, csakúgy, mint előző rendezése, a Tiszta szívvel. Az És mi van Tomival?  leirata szerint ugyanakkor a mai Magyarország látlelete, kordokumentum és vitaalap. Hiánypótló alkotás, amely betekintést enged a függők életébe, akik fontos támaszt tudnak nyújtani egymásnak a legnehezebb percekben.

Tovább

Kiborították a tolószékből és kétszer áthajtottak rajta terepjáróval

szeptember 11., 19:35 Módosítva: 2024.09.12 18:35

Alig ocsúdtunk fel a tavalyi évet domináló Szegény párákból, Jórgosz Lánthimosz már megint olyat alkotott, hogy csak fogtuk a fejünket. A miskolci CineFesten a magyar közönség ismét megbizonyosodhatott róla, hogy a görög filmmágusnak bizony nincs ki mind a négy kereke. A kegyelem fajtái (Kinds of Kindness) maratoni hosszúságú, és nem is a legjobban eltalált alkotása, de semmi pénzért nem hagytuk volna ki.

Visszatérő színészek, új arcok, friss perspektíva, megszokott elborultság: A kegyelem fajtái iskolapéldája a Lánthimosz-féle művészfilmnek, amely első ránézésre a legkevésbé sem marketingképes, mégis nézők sokaságát fogja a moziba vonzani – már csak a rendező neve, valamint az A listás szereplőgárda miatt is. 

Emma Stone, Willem Defoe és Margaret Qualley lassan olyanok Lánthimosznak, mint Johnny Depp vagy Helena Bonham Carter Tim Burtonnek: a személyük kezd elválaszthatatlan lenni az alkotótól.

Ezt a filmet azonban mégsem az említett színészek, hanem Jesse Plemons teszi igazán emlékezetessé,

aki Cannes-ban már díjat is kapott az alakításáért.

A filmben fontos szerepet kap még Hong Chau, Joe Alwyn és Mamoudou Athie, de az Eufória sztárja, Hunter Schafer is feltűnik néhány perc erejéig. Bár az előzetesből kiindulva azt hihettük volna, hogy nagyobb szerep jut neki, sajnos körülbelül másfél jelenet erejéig láthattuk a vásznon. 

Tovább

Annyira gyomorforgató Demi Moore új filmje, hogy ezentúl ránézni sem bírunk

szeptember 10., 20:13 Módosítva: 2024.09.11 21:02

Ironikus vagy nagyon is stílszerű Demi Moore-nak egy olyan testhorrorban főszerepet játszania, ami egy öregedő sztár, Elizabeth Sparkle kálváriáját mutatja be, aki végső kétségbeesésében egyedülálló módszerhez nyúl, hogy visszanyerje fiatalkori énjét? Bár hivatalosan október 10-én kerül a hazai mozikba, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon már bemutatták Coralie Fargeat A szer (The Substance) című filmjét, amely Cannes-ban nagy port kavart, és a magyar közönséget is sokkolta. 

E sorok szerzője legfeljebb akkor ülne be egy horrorra, ha pisztolyt szegeznének a fejéhez – eddig legalábbis azt hitte; azonban a pszichológiai thriller jegyeit magán viselő A szer előzetese annyira izgalmasnak tűnt, hogy muszáj volt megnéznie a filmet.

Demi Moore beletenyerelt a dolgok közepébe, hiszen egy olyan filmben játszik főszerepet, ami tulajdonképpen a saját életére is ráhúzható – persze csak bizonyos mértékig. A színésznő minden bizonnyal túl van néhány szépészeti beavatkozáson, szerencsére azonban ismeri a határokat, nem úgy, mint karaktere.

scrnli 2024- 09- 10- 12-11-27.png
Fotó: A szer

A szer röviden és tömören egy középkorú tévés fitneszsztárról szól, aki bár még mindig a reflektorfényben él, a testével együtt a lehetőségei is kezdenek halványulni, aminek – természetesen – a kor az oka. Egy baleset, na meg egy rejtélyes fiatalember azonban örökre megváltoztatja az életét, meg annak a fiatal lánynak is, akivel Sparkle kénytelen önmagán osztozkodni. Igen, önmagán…

Tovább

Castingol a HBO, keresik Harry Pottert és a két legjobb barátját

szeptember 10., 17:10 Módosítva: 2024.09.10 21:55
Az HBO nem viccnek szánta, valóban belevág a Harry Potter-sorozat elkészítésébe. A szereplők keresése is folyamatban van, korábban pedig a showrunnert és executive producert is bejelentették.

Castingot hirdetett az HBO a készülő Harry Potter-sorozatra, ahová olyan gyerekek jelentkezését várják, akik 2025 áprilisában 9 és 11 év közöttiek lesznek. A feltételekhez tartozik az is, hogy a jelentkezők az Egyesült Királyságban vagy Írországban éljenek.

A jelentkezéshez első lépésként egy szabadon választott vers vagy történet előadását kérik, egyetlen kikötés, hogy ne legyen semmi köze a Harry Potter-hez.

Az előadást videóra kell venni, amely maximum 30 másodperc lehet. Egy másik videót is kérnek, ebben a jelentkezőknek saját magukról kell beszélniük, ez maximum egy perces lehet A második felvételen a születési dátumnak, a magasságnak és a lakhelynek is el kell hangzania, ezen kívül bármi másról lehet beszélni, például a kedvenc háziállatáról, a barátairól, a családról. Mindkét videóban kérik, hogy a saját akcentusukat használják a jelentkezők.

Elkötelezettek vagyunk a befogadó, sokszínű casting mellett (…) tekintet nélkül etnikai hovatartozásra, nemre, fogyatékosságra, fajra, szexuális irányultságra, nemi identitásra

– hangsúlyozták a felhívásban.

Tovább

„Minden idők egyik legnagyobbja” távozott James Earl Jones halálával

szeptember 10., 09:12 Módosítva: 2024.09.10 18:48
Számos hollywoodi híresség, rajongók és munkatársak tisztelegtek James Earl Jones, a díjnyertes színész előtt, aki hétfőn 93 éves korában meghalt.

Ahogy korábban írtuk, hétfőn meghalt James Earl Jones színész, akit a rajongók különféle filmekből, tévés és színpadi produkciókból ismerhettek. A színész leginkább különleges mély orgánumáról volt ismert, olyan ikonikus karaktereket szólaltatott meg mint a Csillagok háborúja-sorozat Darth Vadere, valamint Az Oroszlánkirály Mufasája.

Az AP hírügynökség közlése szerint Jones munkatársai és híres rajongói tiszteletüket fejezték ki a színész iránt.

A világ egyik legkiválóbb színésze volt, akinek hozzájárulása a Star Warshoz mérhetetlen volt. Nagyon fog hiányozni

– mondta a hírügynökségnek Mark Hamill színész, aki Vader fiát, Luke Skywalkert alakította a Csillagok háborúja-filmekben.

James egy hihetetlen színész volt, az egyik legkülönlegesebb hang mind a művészetben és szellemben egyaránt. Közel fél évszázadon át ő volt Darth Vader, de mindennek a titka az volt, hogy egyszerűen egy csodálatos ember. Mélységet és őszinteséget adott minden szerepének, beleértve azt is, hogy a néhai Ceci [Cecilia Hart, vagyis James Earl Jones felesége – a szerk.] odaadó férje és Flynn apja volt. James nagyon sokunknak fog hiányozni... a barátoknak és a rajongóknak egyaránt

– nyilatkozta mindeközben George Lucas, a Csillagok háborúja- és Indiana Jones-sorozat alkotója az AP-nek.

Az a dübörgő hang. Az a csendes erő. A kedvesség, amit sugárzott. Annyi mindent el lehet mondani az örökségéről, úgyhogy csak annyit mondanék, mennyire hálás vagyok, hogy ennek része a Baseball álmok is. Ha látták, tudják, hogy ez a film nem lenne ugyanaz, ha más játszaná a szerepét. Csak ő tudta ezt a fajta varázslatot vinni egy baseballról és egy iowai kukoricamezőről szóló filmbe. Hálás vagyok, hogy szemtanúja lehettem, ahogy ezt a varázslatot megteremtette. Nyugodj békében, barátom

– írta Kevin Costner színész, aki a Baseball álmok című filmben szerepelt Jonesszal.

Legendás, még csak nem is jellemzi ikonikus szerepeit és a filmművészetre gyakorolt örök érvényű hatását. Hangjára és tehetségére mindig emlékezni fogunk. Szeretettel küldöm családjának, barátainak és számtalan rajongójának a messzi-messzi galaxisokban

– írta A Segítség című filmért Oscar-díjat nyerő Octavia Spencer színésznő az Instagramon.

Tovább

Bűnös élvezet a javából Nicole Kidman új sorozata a Netflixen

szeptember 10., 05:50 Módosítva: 2024.09.11 07:13

Amikor kifinomult, tapasztalt és gazdag nő eljátszására keresnek manapság valakit, akkor a sorozatkészítők egészen gyakran fordulnak Nicole Kidman irányába. Túlzásba vitt plasztikai műtétek ide vagy oda, az 57 éves színésznő úgy hozza a dámákat, ahogy rajta kívül nagyon kevesen tudják – a Hatalmas kis hazugságokban ügyvédnőt, a Kilenc idegenben wellnessgurut, a Tudhattad volnában sikeres, de paranoiával küszködő pszichológust alakított, és bár voltak olyan mellényúlásai is mostanában, mint a Családi affér című vígjáték vagy az Aquaman-filmek, amikor Kidman a saját terepén marad, akkor kiemelkedően teljesít.

Ez utóbbi látszik olyan tisztán a Netflix új sorozata, a szeptember 5-én bemutatott A tökéletes pár esetében is, a regényíró Greer Garrison Winbury karakterét mintha Nicole Kidmanre szabták volna rá, Hollywood örökérvényű szőkesége pedig lubickol is a szerepében. Nem is csoda, elvégre Greer egy igazi jégkirálynő megint csak, aki láthatóan abban leli a legnagyobb örömét, hogy a gyerekeit piszkálja, pedig fiának, Benjinek (Billy Howle) éppen nagy szüksége lenne a támaszra, elvégre házasodni készül.

A tökéletes pár épp e körül az esküvő körül forog, Nantucket szigetén járunk, a Winbury-família birtokán, amelyet nemes egyszerűséggel és nagyon visszafogottan Summerlandnek hívnak. Ide érkezik a násznép, hogy megünnepeljék Benjit és menyasszonyát, Ameliát (Eve Hewson), és tanúi legyenek a férfi és a nő egybekelésének. Na, igen ám... de vannak itt bonyodalmak, Kidman ősanyája fúj a nem annyira gazdag körökből érkező leányzóra, de Amelia tanúja, a kikapós Merritt (Meghann Fahy) sem nyeri el túl sok ember tetszését. Drámából, és rejtegetett titkokból sincs hiány ebben a nyúlfarknyi sorozatban, és bár néha Elin Hiderbrand regényének tévéadaptációjában a túl sok sztoriszál, a zavarosan bemutatott figurák össze-összekeverednek, és a szappanos körítést is túlzásba viszik a készítők, a Netflix újdonságába mégis szorult annyi báj és stílus, hogy bőven ajánlható néznivaló legyen.

Tovább

Arany Medve díjas rendezőlegenda érkezik Budapestre a Klasszikus Film Maratonra

szeptember 9., 13:37 Módosítva: 2024.09.09 14:35

A görög–francia rendezőlegenda, Costa-Gavras Budapest legnagyobb filmfesztiváljának díszvendégeként személyesen mutatja be a Jessica Lange és Armin Mueller-Stahl főszereplésével készült Zenedoboz című, Berlinale Arany Medve díjas filmjét a Maraton megnyitóján, szeptember 17-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban, másnap szakmai kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz.

„Ki akar aludni, ha száz filmet is meg lehet nézni?” – a fesztiválra érkező Wim Wenders üzent a budapesti közönségnek.

Tovább

Dollármilliókat keresett a nyitó hétvégén a Beetlejuice folytatása

szeptember 9., 10:11 Módosítva: 2024.09.09 18:49
Egy film folytatásának elkészítése mindig rizikós. Sokszor nem sikerül olyan jól a második – vagy akár a harmadik – rész, mint az első, ez pedig a korábbi alkotástól is el tudja venni az emberek kedvét. Tim Burton új filmje, a Beetlejuice Beetlejuice viszont nem tartozik a bukott folytatások kategóriájába.

Kimondta valaki Beetlejuice nevét háromszor? Valószínűleg igen, mert a huncut démon diadalmasan visszatért, hogy káoszba taszítsa a pénztárakat. 

Beetlejuice Beetlejuice, Tim Burton 1988-as horrorvígjátékának folytatása hatalmas összeget, 110 millió dollárt hozott 4575 moziban a nyitó hétvégén.

A jegyeladások alapján ez minden idők második legnagyobb szeptemberi debütálása, megelőzve a 2019-es Az – Második fejezetet (91 millió dolláros debütálás), és csak a 2017-es Az (123 millió dolláros debütálás) előzte meg. Mindhárom szeptemberi rekorder a Warner Bros.-hoz tartozik – írta a Variety.

Az egyik leghíresebb démon

A Beetlejuice Beetlejuice egyben az év harmadik legjobb debütálását produkálta, a Deadpool & Rozsomák (211,4 millió dollár) és az Agymanók 2 (154,2 millió dollár) mögött. 

Részlet a Beetlejuice Beetlejuice című filmből
Részlet a Beetlejuice Beetlejuice című filmből
Fotó: Intercom

Beetlejuice Beetlejuice nemzetközi szinten is debütált, 35,4 millió dollár bevételt összehozva, így globálisan elérte a 145,4 millió dollárt. Abszolút nyereségesnek mondható az alkotás, ugyanis 100 millió dollárból készült.

Ez egy szenzációs nyitás a vígjátékfolytatásnak 36 évvel az első film után

– mondja David A. Gross, a Franchise Entertainment Research filmes tanácsadó cég vezetője.

„1988-ban a Beetlejuice egy új, szokatlan történet volt, amely lassan indult, és a következő hetekben siker lett. Ezúttal a közönség tudta, mire számítson” – folytatta.

Az első film iránti nosztalgia, valamint a folytatás szájról szájra terjedése alaposan megnövelte a jegyeladásokat. Az eredeti Beetlejuice 74,7 millió dollárral 1988 egyik legtöbb bevételt hozó filmje lett, később pedig egy Tony-jelölt Broadway-musicalt is készítettek belőle, amely azóta is turnézik az országban.

Emberéleteket áldoznak fel, így fejlődik a mesterséges intelligencia

szeptember 8., 20:33 Módosítva: 2024.09.09 17:08

Érdekes, kimondottan aktuális film került a mozikba, ami egy olyan lehetséges jövőt fest a társadalmunknak, ami közelebb lehet, mint gondolnánk. A napjainkban játszódó aMItől félsz című sci-fi horror baljós képet fest arról a világról, ahol a mesterséges intelligencia leszakad az emberről, felülkerekedik rajta, egyszerre óvja, manipulálja, miközben igyekszik mindent megtanulni tőle, amit csak lehet.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy miben új az alkotás, hiszen lényegében erről szól sokkal összetettebb és kibontottabb módon a Terminátor, a Mátrix és számos hasonlóan közismert alkotás története. Az aMItől félsz egy dologban üt el tőlük: megmutatja, hogy az egyszerűnek tűnő, mindennapi életet segítő technológia miként tudja pillanatok alatt átvenni a kontrollt, miközben nem is olyan biztos, hogy a folyamatosan fejlődő mesterséges intelligenciának szüksége van emberi hibára ahhoz, hogy öntudatra ébredjen, és veszélyforrássá váljon.

Egy lépcsőfokot látunk, ahol a jelenben szépen lassan átbillen a világ a mesterséges intelligencia kezébe, ráadásul nincs is szükség ehhez olyan látványos kitörésre, hogy egy T-800-as döntsön le házakat, vagy épp az emberek felperzseljék az eget. Mindezt egy egyszerű család hétköznapjaiba beépítve láthatjuk, némi jól ismert Blumhouse-effekttel megszórva pedig meg is születik egy olyan sci-fi horror, ami talán aktuálisabb, mint valaha.

Tovább

Kétszer is kiugrasztott minket a székből ez az új horrorfilm

szeptember 7., 21:09 Módosítva: 2024.09.08 18:59

Nyomasztásban az Odditynek, a Shudder új horrorfilmjének egyszerűen nincsen párja. A Damian Mc Carthy által írt és rendezett alkotás rögtön az első perceiben eléri, hogy a torkunkban dobogjon a szívünk, amikor egy Dani (Carolyn Bracken) nevű nőt látunk, aki egy sötét vidéki házban tölti egyedül az éjszakát. Aztán egyszer csak kopognak, és az elhúzott kukucskáló túloldalán egy üvegszemű, hobónak kinéző idegen álldogál, mégpedig elég idegesen. A Tadhg Murphy által játszott Olin arra figyelmezteti a magányos nőt, hogy látott valakit besurranni a házába, nyisson azonnal ajtót, máskülönben biztosan meghal. Mit tesz ilyenkor az ember? Kinyitja, hogy az idegen egy csapással a másvilágra küldje? Nem bízik az alakban, és a sorsát rábízza az ismeretlenre?

Abból a szempontból is kegyetlen néznivalóról van szó, hogy az Oddity nem ad rögtön választ a kérdésekre. Sőt, elhúzza a dolgot, ameddig csak lehetséges. Ehelyett bizonytalanságban tart minket, nézőket is, mert bár tudni véljük, hogy mi lett Dani sorsa, egy pillanatig sem lehetünk biztosak a dologban.

Egy évvel később vesszük fel a fonalat, mégpedig Dani megözvegyült férjének tolmácsolásában, aki azon a bizonyos éjszakán azért nem volt jelen, mert éppen éjszakai műszakban volt. Ted (Gwilym Lee) szemein keresztül ismerkedünk meg az ugyancsak Carolyn Bracken által játszott Darcyval, az elhunyt nej ikertestvérével, aki olyannyira hisz a túlvilágban, hogy elátkozott tárgyakkal telirakott boltot üzemeltet. Ettől a ponttól veszi kezdetét egy olyan huzavona, ami már a Lost – Eltűntek című sorozatban is gondolatébresztő volt, azaz a tudomány emberének és a hit emberének küzdelme.

Tovább

Megvalósulhat Orlando Bloom rajongóinak dédelgetett álma

szeptember 7., 18:38 Módosítva: 2024.09.08 13:05

Nem sokkal azután, hogy Ian McKellen érdeklődését fejezte ki az új A Gyűrűk Ura film után, Orlando Bloom is elárulta, hogy Peter Jackson, a trilógia rendezőjének hívására szívesen visszatérne-e Legolas szerepében. A várhatóan 2026-ban érkező The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum Gollam karakterét állítaná a középpontba.

Mint arról beszámoltunk, a jelenleg forgatókönyv-fejlesztés állapotában lévő új A Gyűrűk Ura-filmnek Peter Jackson lesz a producere, Andy Serkis pedig a rendezője. Peter Jackson az eredeti trilógia rendezője, producere és forgatókönyvírója, Andy Serkis pedig az egyik főszereplőt, Gollamot játszotta a trilógiában. Most az is kiderült, hogy Orlando Bloom is visszatérne az új filmbe, mely a tervek szerint egy új, élő szereplős A Gyűrűk Ura-sorozat kezdete lenne. 

Andy Serkis Gollam szerepében
Andy Serkis Gollam szerepében
Fotó: port.hu

„Ha Peter Jackson azt mondja, hogy ugorj, akkor én csak visszakérdezek, hogy milyen magasra. Ő indította el a karrieremet. Nagyon varázslatos időszaka volt az életemnek, egyike azoknak a dolgoknak, amikből nem született hátrányom” – válaszolta Orlando Bloom a Variety kérdésére. 

Tovább

Orbán Viktor is felelős lehet a föld pusztulásáért – állítják egy új filmben

szeptember 7., 07:19 Módosítva: 2024.09.07 18:31
A 2073 egy disztópikus jövőt ábrázoló, valós vezetőket felvonultató futurisztikus dokumentumfilm, amely a föld pusztulását okozó harmadik világháború után játszódik. Az alkotásban azt is közölték, hogy kik lehetnek a felelősök, ha ez megtörténik. Az állítólagos

Az Euronews hírportál írása szerint az Amy és a Senna rendezője, Asif Kapadia egy olyan, a jövőbe helyezett, műfajilag teljesen egyedi dokumentumfilmet tett le az asztalra, ami a jelenünket veszélyeztető legnagyobb fenyegetésekre hívja fel a figyelmet. 

A rendező a 2073-ban egy olyan jövőt tár a közönség elé, ahol az Egyesült Államok elnöke Ivanka Trump, aki a 30. évét ünnepli egy fasiszta rendőrállam vezetőjeként „Új San Franciscóban” – Amerika fővárosában, ahol a férjét, Jared Kushnert ábrázoló viaszfigurával az oldalán látható. 

Tovább

Végre egy vicces sorozat a Netflixen, mégis alig nézi valaki

szeptember 6., 20:35 Módosítva: 2024.09.07 08:52

Wisconsinban tombol a nyár, Leia Forman pedig már megint a botcsinálta haverjainál lebzsel. Mindez nem jelenthet mást, mint hogy újabb 8 résszel folytatódik az Azok a 90-es évek show. Nem új évaddal, csak a második etap második felével, amit eredetileg októberben tett volna közzé a Netflix, ám előrehozták a premiert augusztus 22-re. Hogy miért? Vélhetően a rossz nézettség, az alacsony érdeklődés miatt próbál az online videótár minél előbb megszabadulni tőle, „legyünk túl rajta és felejtsük el!” felkiáltással.

Nagyon szomorú, hogy éppen ez a sorozat kap méltatlan elbánást a nézőközönségtől, mert az Azok a 70-es évek show spin-offja többnyire irtó vicces. Főleg hogy a Part 3, azaz a legújabb adag összes epizódjának rendezését Laura Preponra bízták, aki szépen helyre rázta a produkciót. Sőt, mintha még az írógárda is összeszedte volna magát, akik maró poénokat csattogtatnak, és végre látványosan ügyelnek arra is, hogy az érzelmesebb jeleneteket egy-egy olyan szupervicces megszólalással oldják fel, hogy párkapcsolati drámák, szakítás, megcsalás ide vagy oda, az Azok a 90-es évek show minden epizódját követően fülig érő szájjal álljunk fel a tévé elől.

Tovább

Donald Trump hamarosan beköszön a magyar mozikba

szeptember 6., 16:48 Módosítva: 2024.09.06 21:40
Bemutatják Magyarországon a Trump-filmet: The Apprentice – A Trump-sztori október végén érkezik a mozikba.

A Bosszúállók, valamint az Amerika Kapitány-filmekben a Tél Katonáját alakító Sebastian Stan testesíti majd meg a fiatal Donald Trumpot a The Apprentice – A Trump-sztori című filmben, amely október végétől a magyar mozikban is látható lesz. A film premierje a 77. cannes-i filmfesztiválon volt, ahol versenyfilm kategóriában indult – közölte az ADS filmforgalmazó vállalat egy közleményben, amelyet az Indexhez is eljuttattak. 

Tovább

Hallottatok már Petőfi Sándorról? Hallottunk, sajnos...

szeptember 6., 08:41 Módosítva: 2024.09.07 10:59

A legnagyobb bravúr a Fekete pont című filmben az, hogy úgy mesél a magyar iskolarendszer mindenkit felőrlő hétköznapjairól, hogy közben mégsem érezzük nyomasztónak. Látjuk, ki miben sáros, Szimler Bálint rendező-forgatókönyvíró nem menti fel a szereplőket, mindezt mégis olyan szépen és szellemesen mutatja meg Rév Marcell kameráján keresztül, hogy szeretjük minden pillanatát  és nem csak azért, mert a Juci nénit alakító Mészöly Anna személyisége átragyogja az egész alkotást.

Minden annyira, de annyira ismerős, és az ember nem akarja elhinni – még akkor sem, ha a közoktatáshoz a gyerekei révén még van is köze –, hogy minden pontosan ugyanúgy zajlik, mint húsz, harminc vagy negyven éve. Osztály, vigyázz, a hetes jelent, az évnyitón kókadozó, sőt elájuló gyerekek – mert ameddig nem vagy rosszul, addig állni kell –, jól-rosszul elkornyikált Szózat, itt élned, halnod kell.

Palkónak (Paul Mátis) nem kellene itt élnie és halnia, de hazajönnek Berlinből, mert az édesanyja (Marozsán Erika) itt kapott munkát. Erről többet nem tudunk meg, a lényeg, hogy Palkónak be kellene illeszkednie a lakótelepi iskola 5. c osztályába. A gyerekek először összesúgnak a háta mögött, sőt előtte is, aztán elkezdik kérdezgetni, például arról, hogy mit szeret csinálni. Palkó azt mondja, hogy sportolni szeret, focizni, kosarazni – milyen rettenetesen kegyetlen, hogy a film végére az iskolában ezt is megutáltatják vele.

Tovább

A Beetlejuice második része sokkal őrültebb, mint gondoltuk

szeptember 5., 20:53 Módosítva: 2024.09.06 17:08

Tim Burton világa nem könnyen fogadható be, ráadásul híres filmjei a sötét tónusú drámától az abszolút agymenésig terjednek. A mára kultikussá vált Beetlejuice 36 évvel ezelőtt inkább utóbbiként vált Burton munkásságának részévé, a film folytatása a korábbi agymenést idézi, csak még bolondabb módon. A Beetlejuice Beetlejuice épp olyan szórakoztatónak szánt családi film, mint amilyennek tűnik. Szépen továbbörökíti az első film hagyatékát, de ezen felül semmi többet nem ad a nézőnek.

Mindenképpen élmény az új alkotás, főleg ha valaki kedveli Burton filmjeit, és még nagyobb élmény, ha az első Beetlejuice nem ismeretlen a nézőnek. Az 1988-as mű nélkül is megállja a helyét a második rész, de rengeteg utalás van, ami lógva hagyja a nézőt, ha nem látta az előzményeket, plusz ma már nem olyan könnyű belesimulni az ikonikus rendező őrült világába, ha valaki elsőre találkozik vele.

A film játékos, de itt-ott egészen elvetemült, vizuálisan szerteágazó, a családi dráma keveredik az egyszerű komédiával, helyzetkomikummal. Amit a nyolcvanas, kilencvenes években kaptunk Burtontől, valamelyest úttörő volt, olyan rendezői kézjeggyel párosulva, ami igazi ritkaságnak számított. 2024-ben már egészen más hangulata van stílusjegyeinek. Az eluralkodó vizuális és történeti szélsőségek miatt jobban érvényesül a nosztalgiahatás, a visszavágyódás Tim Burton kis gótikus világába, ami időről időre reneszánszát éli. Ma már nem a rendező újító szelleme adja filmjei különleges ízét. Kettősség járja át a friss alkotást is, amiben vegyül a mostani Burton-filmek szépsége és nehézsége egyaránt. 

Tovább

Kockáktól kockáknak a kockulásról: megérkezett a Minecraft-film első előzetese

szeptember 5., 06:44 Módosítva: 2024.09.05 15:24
Mozivászonra varázsolják a világ egyik legsikeresebb videójátékát, a Minecraftot, ami nagyjából arról szól, hogy kockákból építik meg a saját világukat a játékosok. Ez sztorinak egyelőre elég karcsú, de Jack Black és Jason Momoa is aláírt a filmre, úgyhogy valószínűleg tudtak olyat mutatni a forgatókönyvírók, amitől a bevallottan videójáték-rajongó színészek (vagyis kockák) kedvet kaptak a szerepvállalásra. Megérkezett a film első előzetese, de sokkal okosabbak egyelőre nem lettünk.

„Bármit, amiről álmodhatsz, itt meg is valósíthatod” – mondja Jack Black a Minecraft: The Movie első előzetesében, amely 2025. április 4-én kerül a mozikba. Minecraft: The Movie első előzetesében Black és Momoa szögletes malacokkal és bárányokkal találkozik, miközben a folyamatosan változó fantáziauniverzumban próbálnak eligazodni – írta a Variety.

A Nevetséges Napóleon és a Nacho Libre rendezője dirigálja a filmet, amiben Jason Momoa, Emma Myers, Danielle Brooks, Sebastian Eugene Hansen és Jennifer Coolidge is szerepel. A Warner Bros és a Legendary támogatja a történelem egyik legsikeresebb videójátékának (140 millió felhasználóval büszkélkedhet havonta) adaptációját.

Tovább

Olyan Gyűrűk Ura film érkezik, amelyen még maga Tolkien is meglepődne

szeptember 4., 20:02 Módosítva: 2024.09.05 17:16

A világ egyik legnagyobb fantasy franchise-a A Gyűrűk Ura, ami J. R. R. Tolkien különleges, páratlan világépítésének, gondolkodásának szüleménye. A Warner folyamatosan újabb és újabb történetekkel áll elő Középföldéről, de a hamarosan érkező The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum még magát a fantasy királyát is meglepné. Hiába az ő világa és karakterei, ezúttal nem az egyik saját története lesz a központban.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az alkotás két szinten is újít. Egyfelől nem Tolkien valamelyik elbeszélése, hanem egy új, független forgatókönyv lesz az alapja, másfelől pedig nem Peter Jackson ül a rendezői székbe. Hogy előbbi mennyire számít „szentségtörésnek”, arról lehet vitázni, utóbbi viszont kivételesen nem biztos, hogy bajt jelent majd, mivel nem más dirigálja a mozit, mint az eredeti trilógiában Gollamot játszó Andy Serkis.

Peter Jackson sem tűnik el, producerként működik közre a filmben. Nemrég több új dolgot is bejelentettek a készülő alkotásról, többek közt, hogy ki alakítja majd Gandalf karakterét, aki az új történetben visszatér.

Részlet A Gyűrűk Ura: A két torony című filmből
Részlet A Gyűrűk Ura: A két torony című filmből
Fotó: port.hu
Tovább

Minden eddigi nézettségi rekordot megdönthet a Demjén-film

szeptember 4., 13:53 Módosítva: 2024.09.04 13:57
A télen kerül mozikba a Hogyan tudnék élni nélküled? című film. Nemrég jelent meg az alkotás hivatalos előzetese, amely máris olyan nézettséget produkált, mint semelyik másik magyar beharangozó.

Közeledünk a Hogyan tudnék élni nélküled? című zenés-romantikus vígjáték bemutatójához. A film Demjén Ferenc dalait tartalmazza majd, és már most hatalmas érdeklődés és várakozás övezi.

A gigaslágereket tartalmazó alkotás még meg sem jelent, máris rekordot döntött, ugyanis először fordult elő, hogy egy magyar film előzetese egy hónap alatt átlépje az egymilliós nézettséget a YouTube-on. 

Négy hónappal ezelőtt megjelent egy videóklip is, amelyben a szereplőgárda az El kell, hogy engedj című dalt adja elő. A Marics Petit, Ember Márkot, Kirády Marcellt, Brasch Bencét és Medveczky Balázst felsorakoztató beharangozót azóta több mint 795 ezren tekintették meg. 

Tovább

Istenien szórakoztató lett Jeff Goldblum új sorozata a Netflixen

szeptember 3., 18:26 Módosítva: 2024.09.04 19:40

Egészen különleges világba kalauzol a Netflix új sorozata, az augusztus 29-én bemutatott KAOS. Egy olyan Görögországba, ahol modern vívmányok, okostelefonok, elektromos autók ide vagy oda, az emberek a mai napig imádják az ókori isteneket. Van is kiket, Zeusz és a többiek ugyanis még mindig ott tobzódnak az Olümposz hegyén, már amikor nem ereszkednek le az emberek közé, hogy közöttük járjanak, és esetenként velük is háljanak.

A történet ott veszi kezdetét, hogy a villámok extravagáns ura, Zeusz egy napon arra ébred, hogy egy új ránc jelenik meg a homlokán. Mindez azért bizarr fejlemény a főisten számára, mert mitologikus lényként nem hétköznapi, hogy valaki öregedjen. Jön a pánik, a kétségbeesés, a paranoia, mégpedig Jeff Goldblum tálalásában, aki valami elképesztő módon lubickol ebben a szerepben. Pár éve, a Thor: Ragnarokben egy nagyon hasonló figurát már eljátszva a 71 éves színész már bemutatta a nagyközönségnek, hogy a ficsúrkodás nagyon is jól áll neki. Ráadásul maníros, egomániás Zeuszként Goldblum ezúttal úgy viszi el a hátán a show-t, hogy a KAOS-ban szereplő többi szereplőtársa is valami egészen parádés.

A fene se gondolta volna, hogy az Ozarkban megismert Janet McTeert majd egyszer Héraként látjuk gonoszkodni, de akkora elánnal, hogy Helen Pierce nem túl barátságos karaktere ehhez képest amatőr kispályásnak tűnik. Jeff Goldblum és Janet McTeer között izzik a levegő, néha a gyűlölettől, máskor a féltékenységtől. A KAOS atyja, Charlie Covell nagyon belenyúlt a tutiba az istenek ábrázolásánál, mert a korábban A ki***tt világ végét jegyző showrunner napjainkra ültetve alaposan körbejárja, ahogy Zeusz halandó nőkkel kufircol, ahogy Héra majd megőrül emiatt, szabadidejében viszont az emberek, leginkább férje szeretőinek fájdalmán vigad.

De fenomenálisan vicces narrátorként a Stephen Dillane által játszott Prométheusz, aki úgy is szívesen parolázik a főistennel, hogy mindennap egy sas marcangolja az oldalát. Öröm az ürömben, hogy Prométheusz eközben magában azon szórakozik, hogy Zeusznak közeleg a vég, és még egy akkora hatalmasság sem tud ez ellen mit tenni, mint a legfőbb isten.

Tovább