Vissza a jövőbe: Balaton Sound '95

2015. július 12., 18:48 Módosítva: 2015.07.13 14:01
3393

Elképzeltük, milyen lett volna a fesztivál 20 évvel ezelőtt: Soho Party, Császár Előd és Szandi a Balaton Sound nagyszínpadán.

(Az ötletet köszi a 90's Boiler Roomnak, a logót pedig Szarvasnak!)

Partiarc vagyok, ments ki innen!

2015. július 12., 12:23 Módosítva: 2015.07.13 11:21
374

Az Index házi rockere már megmártózott a Balaton Sound veretésében, de egyelőre ezt még nem mutatnánk be, maradjunk annyiban, hogy a vágatlan felvételek annyira durvák, hogy váltott vágókkal kell dolgoznunk, hiszen egy óra munka annyira megterheli az idegrendszert és a rekeszizmokat, hogy azonnali védőitalra és nyugtató Edvin Marton slágerekre szorulnak.

Addig is, amíg elkészül a Rock and roll a Soundon videónk, ideje bemutatnunk másik bátor vállalkozónkat, Zolit, a bonyhádi hentest, aki a jövő héten benéz a Rockmaratonra, a sár, a vébéká és a rock and roll ideiglenes fővárosába.

Hogy miért választottuk éppen őt? Hát mert Illés Zoltán bonyhádi hentes megtestesíti a Balaton Sound közönségének azt a rétegét, amely valójában minden olyan emberben mélyen benne van, még abban is, aki magát az elektronikus zenét és a fesztiválokat sem szereti. Az ember, akinek semmi és senki nem állhat útjába, ha szórakozni akar. ha kell brutálisabban szeletel a tánctéren, mint egy csirkecsontozással ötvözött disznóvágás, miközben csak a jószerencsén múlik, hogy senkinek az életébe nem kerül ha igazán belendül. 

Tovább

Tizenöt mojitót kérek, de nem fogom kifizetni

2015. július 11., 17:22 Módosítva: 2016.07.11 15:41

A Balaton Sound ma már egyértelműen azoknak a fesztiválja, akik visszasírják a Hajógyári-szigetet és tényleg semmi más nem érdekli őket, csak hogy le lehessen venni már azt az átkozott pólót legalább félezer ember szeme láttára. Pedig induláskor a Balaton Sound egy kifejezetten izgalmas, menő eseménynek számított, ami végre felfedezte a lehetőséget a Balatonban.

Ma viszont inkább egy beszélő hústelep, ahol mindenki valaki, de igazából senki.

Összeszedtük a fesztivál legzavaróbb pillanatait.

Tovább

A lánypárt megnézem, a fiúkat meg így szemmel megverem

2015. július 11., 15:01 Módosítva: 2015.07.12 15:40
493

Ferde elfajulás vagy alapvető emberi jog? Ezt üzenik a soundosok a Pride-osoknak egy átbulizott éjszaka után.

Pumped Gabo: Teljesen józanul csináltam

2015. július 10., 20:49 Módosítva: 2017.03.27 17:47
3329

Egy Balaton Soundon táncoló srác pillanatok alatt sztár lett, miután szerepelt egy fél perces Index videóban. Majd kiderült, hogy ő Pumped Gabo, aki egy népszerű Instagram tulajdonosa, de végre itt az interjú, hogy megmutassuk az embert az izmok mögött:

Délután is van élet a Balaton Soundon

2015. július 10., 18:15 Módosítva: 2015.07.11 07:27
50

Az egy dolog, hogy  élőben lehet nézni a Balaton Sound koncertjeit , de napközben is be lehet kapcsolódni a fesztivál életébe: négy és nyolc óra között ún. Festivalbuddyk járják a rendezvényt, és a nyakukban lévő kis robotok segítségével élőben követhetjük, mi történik a fesztiválon a koncerteken kívül. Ebben a lejátszóablakban:

Obama lánya nem tévedhet

2015. július 10., 12:10 Módosítva: 2015.07.11 09:13
11

Lehet, hogy már csak kevesen emlékeznek, de 2007-ben, amikor elindult a Balaton Sound, a fesztivál legnagyobb dobása a Beastie Boys Magyarországra hívása volt. Ezt csak azért érdemes felhozni, mert azóta eltelt nyolc év, és a kezdetekben még a saját stílusát kereső Sound mára egyértelműen egy olyan elektronikus zenei fesztivállá vált, ahol élő fellépések már csak elvétve kerülhetnek fel a nagyszínpadra. Pedig a fellépők között akad két-három érdekesebb név az amerikai hiphopon belülről. Ilyen például Joey Badass, akinek nemcsak a koncertjét néztük meg, hanem előtte  pár szót is váltottunk vele.

Tovább

A boldogság titka: a metál

2015. július 10., 11:49 Módosítva: 2015.07.10 20:35
1569

Brit tudósok végre kimondták azt, amit minden Slayer-felvarrós rocker régóta tud: ha metálzenét hallgatsz, boldogabb leszel. Minderre azt követően jutottak, hogy megkérdeztek 384 felnőttet, akik közül 154-en a nyolcvanas években metálosok voltak (zenészek, rajongók, turnékellékek), nyolcvanan másfajta zenét hallgattak, 153-an pedig valamelyik kaliforniai egyetemen tanulnak jelenleg. 

A metálosok sokkal boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak vallották magukat, mint a többiek, és elenyésző számban vannak köztük, akik bármit is megbántak volna az ifjúkori headbangelésből. A felmérést végző kutatók megjegyezték viszont, hogy azok, akiknek nem nagyon jött be az élet, nem szívesen nyilatkoztak a szopórollerről - ha metálosok voltak korábban, ha nem. 

A tanulmány végén levont következtetés szerint a kiegyensúlyozott felnőttkor a metálosok legendás összetartásának köszönhető, hiszen a megfelelő szocializáció, és a társaság, amiben az illető jól, biztonságban érzi magát, létfontosságú a bajba került vagy éppen arrafelé tartó tinik számára. A legviccesebb az egészben persze az, hogy a metálzenét a nyolcvanas években a sátán művének tartották, a Judas Priestet, a Twisted Sistert vagy éppen Ozzy Osbourne-t még bíróság elé is citálták. Ha tehát a gyerek boldogtalannak, elveszettnek tűnik, tessék szépen leültetni a YouTube elé, és meghallgattatni vele ezt:

Vagy ezt:

És menten jobban lesz.

A SZIN-re is érvényesek az elmaradt Kingdom of Hegyalja-bérletek

2015. július 10., 09:50 Módosítva: 2015.07.10 12:03
6

A Szegedi Ifjúsági Napok szervezői megállapodtak az idén is elmaradt Hegyalja fesztivál, oppardon, a Kingdom of Hegyalja gazdáival, így az utóbbira megváltott bérletek az előbbire is érvényesek. A SZIN-re idén 90 000 látogatót várnak, hozzájuk csatlakozhatnak a Hegyalja károsultjai. A szegedi bulival egyébként kilóra jól járnak, hiszen hatnapos lesz, 200 előadóval és kismillió programmal.

Fellép a Scooter, Dj Fresh, a Russkaja, a Dubioza kolektiv, és Chris Lake., a hazai mezőnyből Ákos, a Kosheen énekesnőjével (Sian Evans-szal) megerősített Brains, a Punnany Massif, a Hiperkarma, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz, a Wellhello, a Kelemen Kabátban, a Supernem, a Péterfi Bori & Love Band, a Hősök, a New Level Empire, az Anna and the Barbies és a Beatrice is. 

A Hegyalja ugye július 15-19. között lett volna, a SZIN viszont augusztus 24-29. között kerül megrendezésre. A bérletek az alábbi feltételek esetén érvényesek: kizárólag eredeti, a 2015-ös Kingdom of Hegyaljára szólnak, érvényességüket a vonalkód alapján állapítják meg, azaz csak sértetlen/leolvasható vonalkód és sérülésmentes bérlet jogosít belépésre. (mti)

Itt a 10 legjobb Pumped Gabo-kép

2015. július 9., 20:07 Módosítva: 2015.07.10 21:20
4456

Szerdán csillag született, Pumped Gabo hipnotikus táncától nem tud szabadulni az internet népe. Újra és újra meg kell nézni az idei Sound első indexes videóját, amivel Gabo elementáris erővel robbant be a köztudatba. 

Ki ez a fiú? Irigykedünk rá, és csodáljuk őt, ezért összegyűjtöttük a 10 legjobb Gabo-fotót és néhány elengedhetetlen információt korunk Techno Vikingjéről.

1. A legfrissebb instagramos képe alapján Pumped Gabo büszke a felhajtásra, amit az Index hozott neki a Sound nyitónapján. Eddig sem panaszkodhatott, mert a szélesebb körű ismertség előtt is volt 4500 követője az Instagramon. Az indexes videóból kivágott fotóján példaképével, Zyzzel szerepel, akit 22 évesen szívroham vitt el, ezért vannak rajta angyalszárnyak.

01
Fotó: instagram

2. Gabo fotói azért is jók, mert olyan helyeken is meztelenkedik, ahol más emberek ruhában járnak, és ez ad a képeknek erős töltetet. Gabónak nem kell próbafülke, öltöző, paraván, ezzel a testtel bárhol, bármikor nyugodtan vetkőzhet:

02
Fotó: instagram

3. A stílus maga az ember, akinek a szeretet ünnepén sem lehet fehér a bőre.

03
Fotó: instagram

4. Gabo bármelyik budapesti ház homlokzatán jól mutatna:

04
Fotó: instagram

5. Ezen a képen a zebrán durrantotta be magát fekvőtámasszal. Ez egy életforma. 

05
Fotó: instagram

6. Ha egy nem volna belőle elég, itt van a gyúróspajtija is, ő sem panaszkodhat a testzsírszázalékára:

06
Fotó: instagram

7. Tudjuk, meglepő, de Gabo verseket is ír. Itt van például a gyúrós locsolóverse. Még, még, még több verset akarunk!

07
Fotó: instagram

8. Ez a kép azért fontos, mert látszik, hogy Gabo nem csak a Soundra szokott járni:

08
Fotó: instagram

9. Viszont amikor nincs Sound, akkor is visszavágyik oda. Gabo szereti Soundot, Sound szereti Gabót.

pum
Fotó: instagram

10. Ez a poszt pedig azért jó, mert itt mozgás közben láthatjuk a kidolgozott izmokat:

10
Fotó: instagram

Hírnév 

Gabo sztárrá válásának egyik legszembetűnőbb jele, hogy Facebookcsoportot is alakítottak neki táncos kategóriában.

Készített már róla gifet a Tumblrre Lazacz:

gabogif.gif
Fotó: Lazacz

És azóta a Youtube-on az is kiderült, hogy a Zyzz és Gabóféle tánc nemcsak a Bulibáróval, hanem szinte bármilyen zenével működik:

A Gyakori kérdések is foglalkozik Gabóval:

Pumped Gabo féle test mennyi idő alatt hozható?

Gabo-magyar szótár

Pumped Gabo instagramjának nyelvezetéhez végül nyújtunk egy kis segítséget, hogy megértsük, mit jelentenek a hashtagjei.  

Fuark (vagy ffffuuuuaaarrrrkkkkk): a fuck (bazdmeg) átirata, azok a gyúrósok használják, akik Zyzz munkásságát követi.

Zyzz: nem hangutánzó szó, hanem egy ember. Aziz Sergeyevich Shavershian egy orosz születésű, ausztrál modell, testépítő, tréner, chipendale volt, aki 22 évesen bekövetkezett tragikus halála után legendává, kultuszteremtő figurává vált. A sick cunt-generáció isteníti őt, pedig sokan mások szerint ilyen fiatalon ennyire kigyúrni magunkat nem túl egészséges.

GTL: gym, tan and laundry (gyúrás, szoli, ruhamosás), ezt a kifejezést a Jersey Shore sorozatból vett át.

Sick cunt: a kifejezés az ausztrál szlengből származik. Az ausztrálok sok mindenre használják, főleg az egymás iránt érzett tiszteletet fejezi ki szabad szájúan. Ha valaki előtt mélyen tisztelegni szeretnénk Ausztráliában, nagyon menőnek tartjuk, hívjuk őt sick cuntnak (beteg ribanc szó szerinti fordításban). A gyúrósok azért használják így, mert a példaképük, Zyzz is Asztráliában élt, tőle vették át.

Shredded: gyúrós szleng olyan emberekre, akiknek nagyon szálkás, kidolgozott a testük, főleg a felsőtestük. 

Pumped: felpumpált, bedurrantott izmok.

Disclaimer: az Instagram technikai problémái miatt nem mindegyik böngészőről érhető el, ezért screenshotoltuk a képeket ideiglenesen.

Dorothy’s Legs: A szakítás inspiráló

2015. július 9., 19:42 Módosítva: 2015.07.26 18:04
158
Szilágyi Máté és Walters Lili duója, a Dorothy’s Legs már dalversenyünk, A Szám idei mezőnyében is kitűnt. A zenekar két tagja, Lili és Máté nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy pár. Már több jónevű külföldi előadó előtt is felléptek, első vidéki koncertjükre azonban júliusig várniuk kellett. A duóval filmezésről, balatoni élményekről, közös munkáról és a Blondie-ról is beszélgettünk. Na meg arról, hogy milyen érzés, amikor az ember valaki mással látja egy ágyban a szerelmét.

Szerepeltetek a dalversenyünkben, A Számban, azóta viszont viszonylag keveset hallottunk felőletek. Mi történt azóta, mizújs veletek?

Szilágyi Máté: Volt egy nagyobb szünet, két koncertet leszámítva, olyan három hónapon keresztül nem csináltunk semmit. Ez volt az eddigi leghosszabb szünetünk.

Walters Lili: Igen, ez az év úgy indult, hogy elég sok minden változott a privát életünkben. A Szám utáni három hónap pont egy olyan időszakra esett, ami nagyon zúzda volt mindkettőnk számára. Máté folytatta az egyetemet, televíziós műsorkészítést tanul, úgyhogy egyfolytában forgatnia meg vágnia kellett, nálam pedig a színészet most még nagyobb hangsúlyt kapott. Azt hiszem, túl sok mindent csinálunk egyszerre, ráadásul olyanokat, amik egész embert kívánnak. Szóval nehéz ezt így egyensúlyban tartani. Úgy voltunk vele, hogyha lemegy ez az időszak, akkor végre újra foglalkozhatunk majd a zenével is. Úgyhogy nagyon örülünk a nyárnak.

Tovább

Mire készül az Index a Balaton Soundon?

2015. július 9., 17:58 Módosítva: 2015.07.10 09:40

Az egy dolog, hogy élőben lehet nézni a Balaton Sound koncertjeit, de napközben is be lehet kapcsolódni a fesztivál életébe: négy és nyolc óra között ún. Festivalbuddyk járják a rendezvényt, és a nyakukban lévő kis robotok segítségével élőben követhetjük, mi történik a fesztiválon a koncerteken kívül. Elég sok minden: ma például azt követhetik majd élőben, hogyan készül el egy Indexvideó a Balaton Soundon, ebben a lejátszóablakban:

És hogy miről van szó? Annyit elárulhatunk, hogy enne a fiúnak és szerepe van benne: Őt az olvasók segítségével kerestük és találtuk meg, és hamarosan az is kiderül, hogy miért. 

Hahó, fészbúkosok!Egy videós ötlet miatt keressük egy tavalyi soundos videónk főszereplőjét. Ne aggódjatok, semmi rosszat nem akarunk neki, sőt!Ha ismeritek őt, elkülditek valamilyen elérhetőségét? Ja és mindenképp privátban, köszi!

Posted by Index.hu on 2015. június 22.

New Yorkban pörgött az Irie Maffia

2015. július 9., 15:07 Módosítva: 2015.07.10 10:58
1602

Negyedik klipjét New Yorkban forgatta az idén tízéves Irie Maffia az áprilisban megjelent 10 című albumukhoz, a legutóbb a New York-i Balassi Intézet szervezésében jártak az Egyesült Államokban. A zenekar – a számmisztika jegyében – négyszer is fellépet a nagyvárosban, amit a tagok a telefonjaikkal is dokumentáltak. Lényegében ezekből a felvételekből állt össze a Whistle and Walk című dalukhoz készült videó, amit most az Indexen lehet először megtekinteni.

Mint mondják, a rendező maga a zenekar volt, a vágást és az utómunkálatokat pedig Lehel 'Totyi' Olivér végezte.

Gyakorlatilag az egész utat végigkameráztuk. New York szinte minden klasszikus helyszíne szerepel a klipben, de a legtöbb időt Brooklynban és Manhattanben töltöttük

– mesélt JumoDaddy, akinek a Webster Hallban adott dj-szettje is feltűnik a klipben.

Tovább

Rocker vagyok, ments ki innen!

2015. július 9., 14:15 Módosítva: 2015.07.12 12:21
679

A frontvonal egyik oldalán azt állítják, hogy odaát mindenki fehér vászonnadrágban feszít, és úgy mozog, mintha megrázta volna az ipari áram, miközben éppen kézi szivattyúzásra állt át a Fővárosi Csatornázási Művek szennyvízátemelő telepén. Amúgy is családi kiszerelésben veszik a herbálekit, és kitágult pupillával zakatolnak egész éjjel, miközben odafent, a pult mögött a DJ pendrive-ról játssza az unalomig ismert szettjét, hogy közben teljes erejével az áfás számla kitöltésére koncentrálhasson.

A másik oldalon viszont azt beszélik, hogy ezek még csak nem is fürödnek, a pogó meg tulajdonképpen kocsmai verekedés elektronikus malacvisításra hangszerelve, ami akkor indul be igazán, ha ráisznak pár kanna termelői bort saját márkás kólával felütve.

A frontvonalak merevek, az árkokból csak az esti csapatás meg a gitárszólók hangja hallatszik ki. De mi most átdobunk egy-egy embert az ellenséges vonalak mögé, hogy kiderüljön: mit is kezd egy rocker a Faithlessre Aperol Spritzcel verető műkedvelőkkel, és hogy érzi magát egy őszinte partiarc a mindennapok elől hard rockba menekülő tömegben?

Hát most kiderül, mert egy rockert beviszünk a Balaton Soundra, és egy partiarcot elkísérünk a Rockmaratonra.
Tovább

Megláttam Jézust a zöld lézer fényében

2015. július 9., 13:06 Módosítva: 2015.07.10 10:24
1136

Ha ma megkérdezik, hogy ki a világ első számú lemezlovásza, akkor legtöbben olyan neveket dobnának be, mint Calvin Harris, Avicii, David Guetta, esetleg Skrillex vagy Diplo. Pedig ez nem volt mindig így, a nagy EDM-robbanás előtt az említett úriembereknek esélyük sem lett volna erre a címre, hiszen a trónon a holland trance-császár ült, vagyis Tijs Michiel Verwest, ismertebb nevén

Tiësto.
Tovább

Nyolc hónap házi őrizetre ítélték az AC/DC dobosát

2015. július 9., 12:05 Módosítva: 2015.07.09 18:43
6

Phil Ruddot, az AC/DC dobosát nyolc hónap házi őrizetre ítélte egy új-zélandi bíróság gyilkossággal való fenyegetés, illetve jelentős mennyiségű metamfetamin és marihuána birtoklása miatt, írja a Rolling Stone. A rocker – aki 1975 és 1983 között, majd 1994-től mostanáig volt a zenekar tagja – beismerte bűnösségét.

Rudd, a bírósági összefoglaló alapján, épp saját éttermében, a Phil's Place-ben ünnepelte Head Job című szólóalbuma megjelenését, amikor több alkalmazottjával (köztük a biztonsági személyzettel) is veszekedni kezdett. Később aztán telefonon is azt mondta az egyiküknek, hogy

Odamegyek és megöllek. 

A zenész ügyvédje szerint ez csupán egy dühös telefonhívás volt, nem pedig tényleges halálos fenyegetés, és különben is: Rudd épp iszonyatosan pipa volt és drog hatása alatt is állt. Azzal is próbálkozott, hogy ha védencét elítélik, akkor a zenésznek le kell mondania az AC/DC-koncerteket, amivel rengeteg pénztől esik el.

Tovább

Miattuk szeretünk minden évben a Balaton Soundra járni

2015. július 9., 10:41 Módosítva: 2015.07.10 17:15
A vihar előtti utolsó pillanatokban szúrtuk ki azt a soundozót, Pumped Gabót, aki mindnyájunknak leckét adhat stílusból, önbizalomból és tánctudásból:

Fásytól még nem vették el a szerzői jogot

2015. július 9., 10:32 Módosítva: 2015.07.09 11:38
2

Ahogy korábban mi is beszámoltunk róla, Kothencz Lajos és Fásy Ádám levédette a január óta már 10 milliós YouTube-nézettség fölött járó Nézését meg a járását című dalt, ami alapján őket illetnék a jogdíjak, nem pedig Kis Grófót. Mivel azonban a dalban hallható részletek különböző népdalokból lettek összeollózva, az Artisjus vizsgálóbizottsága arra kérte a Fásy-Kothencz párost, hogy töltsék ki újra a regisztrációs lapot, mivel jogalap nélkül védették le a dalt.

Fásy most arról beszélt a Blikknek, hogy nem igazán érti, az Artisjus miért függesztette fel a dal után járó jogdíj kifizetését, miközben a szerzői jogot még sem tőle, sem Kothencz Lalitól nem vették el.

A dalt Lali a hetvenes évek óta énekli, amit nemrégiben közösen átdolgoztunk, és ­50-50 százalékban levédtünk. Kis Grófo és sok más zenész által sikerre vitt új hangszerelésemre három hete adtam be jogvédelmet. Most ennek a jogdíjkifizetését függesztették fel, ami után én még egy fillért sem kaptam. Válaszolok az Artisjus levelére, mert nem értem, hogy miért a friss átdolgozásom jogdíját függesztették fel, hiszen ez szerintük sem tilos. Eközben az eredeti három évvel korábbi szerzői bejelentéssel kapcsolatban nincs kifogásuk

– mondta a lapnak Fásy, akinek ügyvédje, dr. Strasser Tibor arról is beszélt, hogy szerzői jogot nem lehet elvenni bírósági ítélet nélkül. A jogi képviselő szerint ha nem történik megegyezés, hosszas jogvita következhet, amelyben azt vizsgálják majd, hogy mennyiben eredeti a szerzemény.

Tovább

Stockholmban rendezik az Eurovíziót

2015. július 9., 09:22 Módosítva: 2015.07.09 10:59
2

Harmadik  alakalommal lesz az Eurovíziós Dalfesztivál helyszíne Stockholm, írja a Magyar Hírlap, 2016-ban tehát a Globe Arénában tartják majd a versenyt. A szervező SVT, azaz a svéd közszolgálati tévé állítólag már Mans Zelmerlöw (aki egyébként szintén svéd) bécsi győzelme után eldöntötte ezt.

Martin Österdahl, az Eurovízió vezető producere szerint a svéd főváros jól átgondolt pályázatot nyújtott be, Karin Wanngard polgármester pedig úgy fogalmazott:

Stockholm maga a zene. Városunk kiemelkedő a zenei tevékenységek terén.

 A Globe Arena – amely már a 2000-es dalfesztivál helyszíne is volt – 14-16 ezer főt képes befogadni, az elődöntőket pedig 2016. május 10-én és 12-én rendezik majd meg.

Ennél már csak jobb lehet a Balaton Sound

2015. július 8., 20:19 Módosítva: 2015.07.09 14:20
641

Szerda délután az ország nagy részére lecsapott a vihar, ez alól a Zamárdiban rendezett Sound sem volt kivétel.

A hét végéig viszont egyre jobb időt mondanak.

(zene: Harangozó Teri - A zápor)

Fotelből szeletelheti végig a Balaton Soundot

2015. július 8., 15:28 Módosítva: 2015.07.10 09:39
43

A Telekom jóvoltából idén is élőben követhetünk majd jónéhány koncertet a Balaton Soundról, sőt, az ismétléseknek hála később is visszanézhetőek lesznek egyes programok. Hajtás után megmutatjuk kit mikor láthat, és azt is, hogy melyik csatornát válassza. 

Tovább

Ogli G visszatért, és a főváros szépségéből merít új klipjében

2015. július 8., 15:13 Módosítva: 2015.12.01 14:55
1082

Ogli G nem ismeretlen azoknak a körében, akik szeretik az őszinte és lényegre törő előadókat. Rapháborúk ide vagy oda, Ogli G a mai napig az egyetlen hiteles krónikása a pesti éjszaka sötét oldalának és annak is az egyik legkeményebb időszakának, amikor szinte mindennaposak voltak a leszámolások és robbantások. Mi sem mutatja jobban, hogy Ogli mennyire szerves része volt ennek a világnak, mint hogy maga is ült a kétezres évek elején 2 év 3 hónapot a Venyige utcai Büntetés Végrehajtási Intézetben.

Szabadulása után a klipjeiben is rendszeresen szereplő Big Moneyval közösen  megalapították   az Ogli és Money Produkció Kft.-t amin keresztül több lemezt és klipet is megjelentettek. Ogli életében egy teljesen új korszak nyílt a börtönévek után, hátrahagyta gengszter múltját, ami a zenéjére is kihatott. A nyers erőből csak az arcleszakító basszusok maradtak meg, viszont a korai nyers stílus helyett inkább a dallamosabb RnB-s hatások érvényesülnek. 

Bár erőteljes orgánuma a régi, legújabb lemeze általánosságban mégis a megfontoltabb és bölcsebb énjét helyezi előtérbe, és a korai negatív hatásokat kívánja ellensúlyozni pozitívabb szövegvilágával. Fogós refrénjét tekintve könnyen lehet, hogy a nyár slágerével van dolgunk.  Erről a lemezről debütál a Stenken az Ez a Város című szám klipje, amihez az azonos című lemez július végén jelenik meg.

Az Uzipovtól Ganxsta Zoli is letette a haját

2015. július 8., 09:19 Módosítva: 2015.07.08 17:10
438

Nem mondhatjuk, hogy kezdő zenészekből alakult az Uzipov, rutinjuk látványos a színpadon, bohócos klipjükkel pedig alaposan felforgatták a hazai metálos állóvizet, már ha lehet ilyenről beszélni egyáltalán. Az idei nyárra is sorra kapták  a fesztiválos felkéréseket, sőt, a debreceni Campuson egyenesen a Nagyszínpadra kerültek. A zenekarral Debrecenben beszélgetett Harangi Ditta.

2006-ban alakultatok, de 2011 óta vagytok igazán aktívak. Hogyan telt az első néhány év?

Gábor: 2006-ban egy hármashatárhegyi házibuliban az eredeti dobossal, Kubányi Bálinttal (Supernem billenytűs) hárman eldöntöttük, hogy csinálunk egy zenekart, amiben lesz egy dob és két basszusgitár. Nagyon jó ötletnek tűnt, ki is próbáltuk, de a próbateremben ráébredtünk, hogy ez így nem fog menni, inkább átálltunk a bevett, dob-gitár-basszusgitár felállásra. 

Gergő: Bálint jött rá, már a próbára is úgy készült, én meg is voltam sértődve, hogy megöli az ötletet.

Gábor: Az eredeti irányt szerencsére elvetettük, és alapítottunk egy klasszikus triót. Elkezdtünk dalokat írni, az első lemez anyagával igen hamar el is készültünk, de időközben Bálint belépett a Supernem zenekarba, kevesebb ideje volt, nem tudtunk annyit koncertezni, mindössze néhány fellépésünk volt. Nem szerettünk volna Bálintot hátráltatni, így közös megegyezéssel elváltak útjaink. Mi is szerettünk volna tovább fejlődni, még keményebben dolgozni, ehhez szükségünk volt egy jó dobosra. Feladtunk egy hirdetést, amire jó néhányan jelentkeztek is, megnéztünk több srácot, zenéltünk velük, és már úgy tűnt, megvan a befutó, amikor még utolsó jelentkezőként képbe került Hargita Gabi. 

Kis szerény, aranyos gyereknek tűnt, gondoltuk, majd lazán, jazzesen zenélünk egyet közösen. Lejött Gabi a próbaterembe, komótosan feltette a cintányérokat, és ami utána történt, az elképesztő volt, csak néztünk, mint pocok a lisztből. Éreztük, hogy igen, megvan, és borzasztó nagy szerencseként éltünk meg, hogy így alakult. 

Tovább

Gregorián+popzene? Íme 10 zseniális és borzalmas példa

2015. július 7., 16:04 Módosítva: 2015.08.23 10:10
37

Európai zenéjének legalább a fele a gregoriánból nőtt ki (ezért is örülök, hogy nem egy galamb vagy egy kacsa találta ki), szóval a feldolgozósdi elég rég elkezdődött. Minket azonban most kifejezetten csak a gregorián+popzene érdekel. Lehet-e értelmesen hozzányúlni ehhez a műfajhoz, vagy garantáltan olyan takony lesz az eredmény, mint a lakossági jazz esetében, melynek egyetlen értelme, hogy minden igényesnek látszani akaró ember elmondhassa:

tessék, itt egy komolyzene/jazz, amit én is el tudok viselni!

A poszt persze erősen szubjektív lesz, de annyit azért elárulhatok előre, a helyzet nem ilyen rémes, lesznek benne jó zenék is. Amúgy meg gyönyörűen kirajzolódik itt is, hogy a magyar előadók hogyan követték egy kis fáziskéséssel azt, ami épp befutott a nagyvilágban. Kivéve egyet, amelyik szerintem simán megelőzte a nyugatot!

Folytassuk tehát zenetörténeti utazásunkat (ugye ti is követitek Facebookon?) a gregoriánnál maradva, de most kicsit ezeréves távolságból szemlélve. (Ja igen, a gregorián fogalmát kezeljük most kicsit lazán, itt-ott azért becsúszik majd pár többszólamú cucc is.)

Tovább

Jogalap nélkül védették le Fásyék Kis Grófo dalát

2015. július 7., 09:33 Módosítva: 2015.07.07 17:51
104

Nemrég arról lehetett olvasni, hogy Kothencz Lajos és Fásy Ádám levédette a már 10 millió megtekintés fölött járó Nézését meg a járását c. dalt, így őket illetik a jogdíjak. Többek között a Nol.hu egyik cikkében írták, hogy a dalban hallható részletek különböző népdalokból lettek összeollózva, és a Blikk mai cikke szerint az Artisjus vizsgálóbizottsága is erre a következtetésre jutott. Ezért már jelezték a Fásy-Kothencz párosnak, hogy töltsék ki újra a regisztrációs lapot, hiszen egyikük sem lehet eredeti szerző.

Tovább

A Dürer kert nem foglalkozik a Városliget-projekttel

2015. július 6., 20:33 Módosítva: 2015.07.07 07:54
9

Meglepődött a Dürer kert azon, hogy az ő épületüket is kiszemelték a Városliget-projekthez. 

Meglepetéssel értesültünk a sajtóból, hogy a Liget Projekt megvalósítása során a megálmodott új cirkuszkomplexum tervezett helyszínei között az Ajtósi Dürer sor 19-21. területe is szerepel

- írták közleményükben. Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég jelentette be, hogy a terveik szerint oda költözne a Fővárosi Nagycirkusz. Később viszont kiderült, hogy ez azért még nem végleges.

A területen több kulturális tevékenységet végző csoport is működik, ahogy a Dürer kert közleményében fogalmaztak, a magyar zeneipar igen jelentős százaléka összpontosul ott az undergroundtól a mainstreamig. 

Azt írták, mivel a Dürer Kertnek 2019. december 31-ig érvényes szerződése van, nem foglalkozik sajtóból vett hírekkel: eseményeik zajlanak tovább, fejlesztéseink nem állnak le., és hamarosan új, közepes befogadóképességű termet is nyitnak.

Biztonságiak hozták le az ötórás koncert végén

2015. július 6., 11:29 Módosítva: 2015.07.06 19:28
14

Az egész világot bejárta az a videó, amin egy rajongó megörökíti: Damon Albarn olyan jól érezte magát a dániai Roskilde fesztiválon, hogy még hajnali 4-kor, ötórányi koncertezés után sem akarta abbahagyni az Africa Express buliját, így egy biztonsági embernek kellett lecipelnie a színpadról.

A Blur és a Gorillaz alapítója ráadásul a videó tanúsága szerint még tovább énekeltette volna a közönséget, de már nem engedték neki. Az ötórás bulimaratonon Nick Zinner, Seye Adeklan és a Songhoy Blues is Damon Albarnnal zenélt a színpadon. (via Consequenceofsound.net)

A füves és a szemüveges srác a garázsból

2015. július 5., 18:20 Módosítva: 2015.07.06 10:47
6

Még most sem volt elég a szupergruppokból? Biztosan szükség van egy újabbra? A Wavves és a Cloud Nothings kollaborációja szerencsére a ritka kivételek közé tartozik, ezért választottuk a hét lemezének. Közben a legendás Neil Young egy gyűlölt amerikai agrármulti ellen kardoskodik, a Refused is új lemezt adott ki, de minek, egy huszonéves szobrászfiú szívét pedig nagyon csúnyán összetörték, már megint.

Mennyire király lett volna, ha a '60-as években a Sonics és Iggy Pop csinál egy közös lemezt? Vagy 10 évvel később Black Flag és Cramps? Ebben az időszakban viszont még nem létezett internet, a Sonicshoz hasonló bandákat egy szűk körön kívül nem is igazán ismerték és földrajzi vagy kiadói helyzettől függően baromi nehéz volt a rockzenén belül egymással kollaborálni, pláne nem egy full közös albumot összerakni. Az internet térhódításával és a zeneipar lenullázódásával ezek a problémák szép lassan megszűntek, de leggyorsabban nem a rockzenekarok, hanem a hiphop előadók és tánczenei producerek reagáltak egy-két kivételtől eltekintve, mint például a pár hete megjelent Sparks-Franz Ferdinand közös nagylemez. Ezért is annyira menő a Cloud Nothings és Wavves új közös albuma, ami ugyan nem mérhető az előbb felsorolt fiktív példákhoz, de sok szempontból igenis fontos megjelenésről van szó.

Tovább

Ákos, a profi

2015. július 5., 17:41 Módosítva: 2015.07.06 13:05
170

Pénteken sikerült annyi itthon nagyon népszerű fellépőt egymás után rakni, hogy a Volt szombati napja csak laza levezetésnek tűnt elsőre. Ehhez képest láttunk síró énekest, Magyarország Legprofibb Popsztárját és egy olyan DJ-t, aki tényleg megpróbált rendesen zenéket keverni a színpadon.

Tovább

A fanyalgóknak intettek be

2015. július 4., 16:43 Módosítva: 2015.12.29 08:52
263

Kezdő rocker időszakom a piaci kalózkazetták mámorában telt a kilencvenes évek elején. Nem jutottam ahhoz amihez akartam, hanem csak ahhoz, ami épp a kofának készleten volt. Egy ilyen Bravo Rock Hits vagy valami hasonló borzalmas válogatáson találtam rá a Motörhead Going To Brazil című számára, amiről akkor megállapítottam a magam kilenc évének magabiztosságával, hogy az bizony világ legjobb rock n roll száma és ebben a meggyőződésemben azóta se tudott senki se megbolygatni. Sőt, a Motörhead lett a számomra a nagybetűs rock n roll zenekar. 

Tovább