Majdnem elveszítette a lábát – az év visszatérője lett!

2021. február 7., 12:35 Módosítva: 2021.02.07 16:03
7
A papírformának megfelelően Alex Smith kapta meg az Év visszatérője címet a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL).

Persze ez nagyjából ott eldőlt, hogy a Washington irányítója újra játékra jelentkezett, hiszen 2018 novemberében olyan súlyos lábtörést szenvedett, hogy az is kérdéses volt, sikerül-e egyáltalán megmenteni a lábát, vagy amputálni kell.

Egy ideig még az élete is veszélyben forgott, végül azonban 17 műtét után sikerült megmenteni a lábát, elkezdhette a rehabilitációt, engedélyt kapott az orvosoktól a játékra, és a riválisok gyenge játéka miatt végül pályára is került.

Sőt! A hat kezdő mérkőzésén 5–1-es mérleget hozott össze, csapata pedig a 2–8-as kezdés ellenére bejutott a rájátszásba! Ott már Smith sérülés miatt nem tudott pályára lépni, de ha valaki a brutális sérülése után azt mondja, hogy nem csupán visszatérhet valaha még az NFL-pályákra, de tényező is lehet a profi ligában, alighanem mindenki egyből aláírta volna.

Smith a 2005-ös játékosbörze első kiválasztottja volt, karrierje összefonódott Aaron Rodgersével, akit ugyanekkor nagy meglepetésre egészen a 24. helyig hagytak csúszni. A Green Bay irányítója mögé ráadásul együttese tavaly egy fiatal játékost is húzott, de ez sem szegte kedvét, sőt! Az idényt 48 touchdownpasszal és szenzációs, 121,5-ös irányítómutatóval zárta, a Packers 13–3-as mérleggel az NFC legjobbja lett, nem volt kérdés, hogy pályafutása során harmadszor is ő lesz a legértékesebb játékos a ligában!

A védők közül Aaron Donald is harmadszor ért a csúcsra, a támadóknál a futókirály Derrick Henry lett a legjobb, az újoncoknál Smith washingtoni csapattársát, az irányítósiettető Chase Youngot, valamint a Chargerst irányító Justin Herbertet díjazták, az év edzője pedig a Clevelandet a rájátszásba hosszú idő után visszavezető Kevin Stefanski lett.

Az NFL nagydöntőjét magyar idő szerint 0.30-kor játsszák le, a Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs-találkozót az Aréna4 közvetíti hazánkban.

Mahomes és Brady „koronázza” meg a különleges szezont

2021. február 7., 10:54 Módosítva: 2021.02.07 17:34
21
Magyar idő szerint hétfőn 0.30 órától rendezik az NFL idei nagydöntőjét, azaz a Super Bowlt, a világ legnézettebb egynapos sporteseményét, amelyet az ARENA4 csatorna élőben közvetít.

A fináléra olyan párharc alakult ki, amely a sportág minden rajongója számára fantasztikus csemege, akik pedig esetleg még nem ismerik annyira a játékot, azok számára is kihagyhatatlan, hiszen egyszerre láthatják minden idők legjobbját, azaz Tom Bradyt, aki a Nemzeti főcsoport (NFC) bajnoka, és a Tampa Bay Buccaneers tagjaként próbálja megakadályozni a jelenkor és várhatóan a következő évtized legmeghatározóbb alakja, Patrick Mahomes vezette Kansas City Chiefs címvédését.

Több szempontból is történelmi mérkőzés lesz, ugyanis ez lesz az első Super Bowl, amelyen az egyik fél, jelen esetben a Tampa a saját stadionjában léphet pályára.

Teheti mindezt egy olyan idény végén, melynek során a koronavírus-járvány miatt a mérkőzéseket zárt kapuk mögött vagy minimális létszámú nézőközönség előtt játszották. A Raymond James Stadionban 25 ezren szurkolhatnak majd a csapatoknak, közülük 7500 már beoltott egészségügyi dolgozó lesz.

Abban is kuriózumnak számít ez a nagydöntő, hogy első ízben lép pályára két olyan irányító, aki az előző két szezonban magasba emelhette a Vince Lombardi-trófeát. Brady még a New England Patriots tagjaként 2019-ben a hatodik bajnoki címét nyerte a Los Angeles Rams legyőzésével, míg tavaly Mahomes a San Francisco 49ers ellen vezette sikerre a Kansas Cityt.

A két irányító közötti korkülönbség (18 év!) tekintetében is rekordnak számít a párharc.

Brady és Mahomes egyébként korábban négy alkalommal találkozott egymással, a mérleg jelenleg döntetlen. Ezek közül az összecsapások közül kettő óriási pontháborút és fantasztikus mérkőzést hozott, első randevújukon, 2018. október 14-én, Mahomes első kezdő idényében Brady még a New England Patriots élén 43–40-es győzelemre vezetette csapatát az akkor éppen 5/0-s rajttal kezdő Kansas felett.

A két együttest ugyanebben a szezonban az AFC főcsoportdöntőjében is összehozta a sors, ez a találkozó is Patriots-győzelemmel ért véget, pedig Mahomes annak ellenére mentette hosszabbításra a találkozót, hogy a bostoniak a félidőben 17–0-ra vezettek. A párharc utolsó két felvonását már Mahomes nyerte, ráadásul a legutóbbiban Brady már új csapatában, a Tampa Bay Buccaneersben szerepelt, ahová 20 évnyi New England-i szolgálatot és hat bajnoki címet követően szerződött.

Az alapszakasz 12. játékhetén a Kansas City vendégként 27–24-es győzelmet aratott: ez első olvasatra szorosnak tűnhet, ugyanakkor Andy Reid együttese ezt a találkozót gyakorlatilag végig a kezében tartotta.

A Chiefs már az első negyedben 17–0-ra vezetett, köszönhetően elsősorban annak, hogy az elkapó Tyreek Hill felmosta a padlót a floridaiak védelmével, és több mint 200 yardot termelt, a hazaiak pedig csak a vége felé tudtak közelebb zárkózni.

Egyébként hogy mennyire nehéz címet védeni az NFL-ben, jól mutatja, hogy a Kansas – amely tavaly 50 év után hódította el története során második alkalommal a bajnoki címet – mindössze a nyolcadik klub lehet, amelynek összejön a duplázás.

Az NFL történetében legutóbb éppen a Brady vezette New England tudta megvédeni címét, a Patriots 2004-ben és 2005-ben is megnyerte a Super Bowlt,

azóta erre a Seattle Seahawksnak 2015-ben, valamint a New Englandnek 2018-ben lett volna lehetősége, de egyik gárda sem járt sikerrel.

A találkozót Magyarországon kizárólag az ARENA4 közvetíti, a mérkőzés kommentátora Kun Zsolt, szakkommentátora pedig a magyar válogatott irányítója, Bencsics Márk lesz, mindketten egyaránt a favorit Chiefs győzelmét várják.

Nekem elsőre az a mérkőzés ugrik be, amikor a Los Angeles Rams egy hihetelen találkozón 5451-re győzte le a Kansas Cityt, ott az volt a kaliforniaiak sikerének kulcsa, hogy többször is meg tudták zavarni Mahomest, aki háromszor is eladta a labdát. Igaz, hat TD-passzal zárt, és 51 pontot szerzett a csapata...

– válaszolta Kun Zsolt arra a kérdésre, hogy hogyan lehet megállítani a liga legjobb csapatát.

Megjegyezte, a mérkőzés elején továbbra is azt várja a Tampa Bay támadóitól, hogy sok futással megpróbálnak hosszú drive-okat vezetni, kivéve ezzel a labdát Mahomes kezéből, de ha ez a taktika nem válik be, akkor könnyen bajba kerülhet a házigazda, Brady pedig a Chiefs ellen nem fog 283-as hátrányból fordítani, mint ahogyan azt tette a Patriots vezéreként az Atlanta Falcons elleni felejthetetlen fináléban.

Kun Zsolt szerint a várható esős időjárás alapvetően az erősebb futójátékkal rendelkező Bucs együttesének kedvezhet, ugyanakkor Mahomes már szélsőséges körülmények között is megmutatta zsenialitását.

És vajon mit jelent egy kommentátornak, hogy ilyen játékosok epikus csatáját tolmácsolhatja a nézőknek?

A narratívát mindenképpen erre szeretném majd felvinni, hogy ha valaki esetleg ezen a mérkőzésen lát először amerikaifutballt, az is tisztában legyen azzal, hogy talán minden idők két legjobbját látjuk majd a pályán, és élvezzük ki ennek minden egyes pillanatát.

A kommentátori munkáról szólva Kun Zsolt azt mondta, mivel a Super Bowlon stúdiós beszélgetés is segíti majd őket, ezért nekik kevesebb idejük lesz, így bízik benne, hogy a „350 százaléknyi információból, amivel felkészül, a 100 százalékot” el tudja majd mondani. Hozzátette, összességében sima Chiefs-győzelemre számít.

A mérkőzés szakkommentátoraként Bencsics Márkot hallgathatják majd a nézők, a Budapest Wolves és a magyar válogatott irányítója szerint a Tampa Baynek csak akkor lehet esélye, ha mindegyik egység maximális fegyelemmel és hatékonysággal futballozik majd, ugyanis a házigazdák nagyon sok helyen elveszthetik ezt a mérkőzést.

Bencsics Márk szerint abból profitálhat a Tampa Bay, hogy a koronavírus-járvány miatt jóval visszafogottabb keretek között rendezik meg az idei Super Bowlt, a játékosokon jóval kisebb a nyomás, mint normál esetben, amikor is ezen a héten szinte minden róluk szól.

A kiváló játékos szerint mindkét oldalon az lehet majd a kérdés, hogy az irányítókat olyan helyzetbe hozzák, hogy olvasniuk kelljen a rivális védekezését, és hogy ezekben a szituációban milyen döntést hoznak majd.

Hozzátette, döntő lehet majd, hogy a Tampa hogyan védekezik a Tyreek Hill–Travis Kelce-duóval szemben, amelyet szeret izoláltan játszatni Andy Reid vezetőedző,

ebben az esetben ugyanis – ha a Tampa-védők nem figyelnek – a többiek is életveszélyt jelenthetnek.

Bencsics Márk megjegyezte, azáltal, hogy ebben az évben a pandémia miatt nem tudnak a helyszínről közvetíteni, kicsit más a helyzet, hiszen az ember nem szívja magába mindennap a Super Bowl érzését, ugyanakkor így is fantasztikus mérkőzésre számít, amelyen tippje szerint 34–27-re nyer majd a Chiefs.

A 120 Yard együttműködő partnere az ARENA4.hu.

Egész Amerika ezt várja – de mi dönthet az elemző szerint?

2021. február 6., 18:28 Módosítva: 2021.02.07 08:09
5
A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idényének döntőjében a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs feszül egymásnak hétfő hajnalban az 55. Super Bowlon.

Az NFL nagydöntője minden évben a legnézettebb esemény az Egyesült Államokban – a 30 legnézettebb televíziós műsorból a 29. helyen áll valamelyik Super Bowl. Ennek apropóján ezúttal

a Pro Football Focus szakportál magyar szenior elemzőjét, Buday Zoltánt

faggattuk, mi dönthet a találkozón a két fél javára.

A hétfőn 0.30-kor kezdődő találkozót – amelyen Tom Brady már a hetedik, Patrick Mahomes pedig rövid pályafutása során a második bajnoki címéért küzd – az Aréna4 közvetíti hazánkban.

MIÉRT NYERHET A KANSAS CITY CHIEFS?

1. Nem ad időt a védelem Bradynek a hosszú passz elengedésére. A Tampa Bay szeret a mélységi passzjátékára építeni, amely a Chiefs kevésbé elit nevekből álló hátsó védősora ellen működhetne, de ha Brady nem kap elég időt, akkor hiába szakadnak el a sztárelkapói 25-30 yard mélyen. Ha valaki, akkor Steve Spagnuolo védőkoordinátor nagyon jól tudja, mennyire fontos megzavarni Bradyt, és bár most nincs egy olyan tehetséges védőfala, mint volt a 2008. februári Super Bowlban, a különleges blitzeivel odaérhet Bradyre, aki nem tud meghosszabbítani egy játékot, ha nyomás van rajta.

2. A Chiefs-támadósor kihasználja Devin White hiányosságát passz elleni védekezésben, ahogy tették azt Tremaine Edmundsszal az előző meccsen. Ennél a játéknál Edmunds nem reagálja le, hogy Travis Kelce befut a mögötte lévő területre egy keresztező útvonallal, és mivel nem követi le Kelce mozgását, így Mahomes meg tudja dobni ezt a passzt.

3. Rengeteg, snap előtti mozgás használata. Az egész NFL-ben a Chiefs-támadósor használja a legtöbb snap előtti vagy snappel egy időben történő átmozgatást. Ez több dolgot is eredményezhet: segíthet az irányítónak a védekezés olvasásában, kommunikációra – és ezáltal összezavarodottságra – kényszerítheti a védelmet, és létszámfölényt is kiépíthet a pálya valamelyik oldalán, mint ennél a játéknál. A Buffalo Bills védelme lassan reagálja le Travis Kelce (87) átmozgatását a bal oldalra, és mire Jordan Poyer (21) odaér, addigra már touchdownt szerez a Chiefs.

MIÉRT NYERHET A TAMPA BAY BUCCANEERS?

1. Elég csak egyszer-egyszer odaérni, ha azokból nagy játék lesz. Mahomest kifejezetten nehéz sackelni még akkor is, hogyha nyomás van rajta. Ezért amikor a közelébe érnek, akkor törekedni kell a nagy játékra (sack vagy fumble), és ez egyből megfordíthatja a meccs alakulását. Ráadásul egy teljesen felforgatott támadófal játszik Mahomes előtt, és Mike Remmers az idényben először fog bal oldali tackle poszton kezdeni egy meccset. Amikor ő legutóbb Super Bowlon pályára lépett, akkor ez történt (a támadófal jobb szélét érdemes nézni):

2. Play action passzok a pálya közepén. Egyre gyakrabban kezdte el használni a play actiont (amikor azt mutatják, futni fognak, de ehelyett végül passzkísérlet jön) a Tampa Bay a szezon előrehaladtával, és jól is tette, mert ez nagyon jól ment Bradynek. Az egyik legnagyobb haszna ezeknek a játékoknak, hogy zónavédekezésnél felhúzzák a linebackereket – hiszen ők reagálnak a futás megállítására –, és a mögöttük megnyíló területet lehet támadni. A Tampa Baynek több olyan tight endje is van, aki be tudja játszani a pálya közepét, és például Rob Gronkowskit senkinek sem kell bemutatni.

3. Ha Leonard Fournette tartja remek formáját. A Buccaneers futóját korábban sokan kritizálták (beleértve ezen sorok íróját is), de a rájátszásra sokat javult a teljesítménye. A Buccaneers az indokoltnál is jobban szeret első kísérletekre futni, és bár ez elméletileg nem egy jó stratégia, Fournette kisegítheti őket, ha ezeknél a kísérleteknél 2-3 yard helyett sikerül 5-6 yardot szereznie. Ez abban is segítene, hogy a Chiefs-támadósor tovább a pálya szélén maradjon, de kulcsfontosságú lesz a hosszú támadássorozatokat pontszerzésekkel zárni, például ilyennel:



Borítókép: Mike Ehrmann / Getty Images

Mintha a nép kimenne grillezni egyet – ilyen egy helyszíni NFL-meccs!

2021. február 6., 14:59 Módosítva: 2021.02.06 19:14
59
Már csak egyet kell aludni a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntőjéig! A Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs összecsapását hozó 55. Super Bowl (kezdés: hétfő 0.30!) előtt a több NFL-mérkőzésen és -finálén részt vevő Meksz Dezsővel beszélgettünk a helyszíni élményekkel kapcsolatban.

Hány nagydöntőn vett eddig részt?

Három Super Bowlon voltam, Houstonban a pálya melletti sütögetős összejövetelen, az úgynevezett tailgate-en, Minneapolisban és Atlantában bent a stadionban.

Mennyire volt nehéz jegyet szerezni?

Nem könnyű, de megoldható odafigyeléssel, a biztonságra kell törekedni elsősorban. A hiteles, eredeti jegyet csak és kizárólag az NFL-adminisztráción keresztül lehet megszerezni. Az Egyesült Államokban jellemző, hogy előre öt-tíz évvel megveszik a jegyet, aztán a többszöröséért túladnak rajta adott pillanatban. Ezt a variációt nem ajánlom senkinek. Tömegesen értékesítenek jegyeket cégeknek is, ha kell nekik, ha nem: ez egy újabb lehetőség, feltéve, hogy van a General Electric igazgatótanácsában ismerős.

Melyik volt jobb hangulatú, kint vagy bent?

A hangulat a társaságtól függ, valamint attól, hogy melyik csapat szurkolói közé kerülsz be. Atlantában például ramsesek közé kerültem, akik már azon is csodálkoztak, hogy Super Bowlba jutottak. A tailgate csak délen tud megható és élvezetes lenni, Minneapolisban mínusz 20 fok volt kint az SB idején.

Azt feltétlen el kell mondani, hogy a profi ligák bármely mérkőzése (nem kizárólag az SB!) közösségi esemény, és semmiféle atrocitás nem jellemzi.

Hálaadáskor voltam Dallasban, akkor még Redskins-meccsen, ahol Tony Romóékat rettentően elverte a Robert Griffin III vezette fővárosi gárda. A texasiak között örömködött pár Washington-szurkoló, de semmiféle (még szóbeli sem!) atrocitás nem érte őket.

Meséljenkicsit a meccs előtti tailgate-ről és a kinti meccsnézés eseményeiről! Milyen árakon mozogtak kint a dolgok?

A tailgate nemcsak a meccs előtt van, hanem közben is.

Miamiban voltam úgy meccsen, hogy többen voltak kint a parkolóban, mint ahányan bent a stadionban. Nevezhetjük ezt úgy is, mintha a nép kimenne vasárnap délben grillezni ebédre a haverokkal, akár egy piknik.

A szabadidő hasznos eltöltése, lévén az Egyesült Államokban az átlagos fizetett szabadság 8–12 nap évente. A Super Bowl-jegy 800 ezer–1 millió 200 ezer forint között mozog, ehhez képest röhej, hogy jó esetben 80 dollárért megnézhetsz egy alapszakaszmeccset.

A stadionban az árak ugyanazok, mint a következő sarkon lévő McDonald’sben vagy Subwayben. Bármilyen sört ugyanannyiért lehet megvásárolni, mint a közeli pubban hétköznap. Az pedig köztudott, hogy enni és inni kint olcsóbb, mint Európában.

Úgy tudom, családi nyaralásként szoktak Amerikába járni, meséljen ennek a szokásnak a kialakulásáról!

Amerika(ifoci)-mániás vagyok immáron 20 éve. 2002-ben jártam először New Yorkban és a keleti parton. Mára összesen négy államban nem voltam az ötvenegyből. NBA-kedvelőként nőttem fel, ezt követte a NHL, és 2002-ben megtekintettem az első NFL-mérkőzést. Azóta egyedül a Cleveland Browns csapatát nem láttam élőben, a stadionok 80 százalékában ittam kólát, és több mint 50 mérkőzést láttam élőben. 2009 óta munka és „kvázi” nyaralás okán 2-3 hetet eltöltünk kint, ekkor nagy utazásokat szoktunk tenni, és ha alkalmam van, akkor 3–5 meccset repkedek az országban. Ez kulturálisan is nagy élmény,

másról és másként lehet beszélgetni New Orleansban a félidőben, mint Green Bayben, főleg más nyelven, hiába állítja mindegyik, hogy angol...

De Phoenixben volt már a taxisofőröm egy 6 hónappal korábban még Budapesten élő kárpátaljai magyar, ahogy Cincinnatibe is utaztam repülőn Ben Roethlisberger középiskolai osztálytársával, mivel köztudott, hogy Big Ben Ohio államban cseperedett fel.

Miamiban pedig valódi „halhatatlannal” is cseveghetett!

A tavalyi Super Bowl helyszíne számomra szép emlék, amerikai orvos barátom évtizedek óta Dolphins-szurkoló. Két mérkőzést is sikerült testközelből megtekintenem, Jay Cutler irányító, Ndamukong Suh védőfaljátékos vagy az egyik kedvenc passzsiettetőm, Cameron Wake is tőlem legfeljebb két méterre ült az oldalvonal mellett… Ami sokkal fontosabb, hogy a Hard Rock Stadium előtt (szoborként) álló

legendás Dan Marino is rövid csevegésbe elegyedett velem,


midőn az Oakland Raiders elleni mérkőzés végéhez közeledve a kispadhoz ment a fehér zokni és szandál kombót viselő tulajdonossal, Stephen M. Ross-szal.

Borítókép: Jamie Squire / Getty Images Hungary

A most a Tampa Bayjel Super Bowlra készülő Suh is csak egy karnyújtásnyira volt (Fotó: Meksz Dezső)
A most a Tampa Bayjel Super Bowlra készülő Suh is csak egy karnyújtásnyira volt (Fotó: Meksz Dezső)

Ittasan okozott súlyos közúti balesetet a Super Bowl-címvédő edzője

2021. február 6., 14:08 Módosítva: 2021.02.06 15:25
16
Az 55. Super Bowlra címvédőként készülő Kansas City Chiefs külső linebackereinek edzője, Britt Reid (aki a vezetőedző, Andy Reid fia) ittasan okozott közúti balesetet Kansas Cityben.

A városi rendőrség információi alapján az I-435-ös autópálya leállósávjában egy Chevy Impala félrehúzódott, mert kifogyott az üzemanyaga. Nem sokkal később megállt mögötte egy Chevy Traverse, hogy segítséget nyújtson a bajba került autósnak, ebbe azonban belerohant hátulról egy Ram pickup. 

Utóbbit a 35 éves Britt Reid vezette, aki alkoholos befolyásoltság alatt állt. 

A Traverse hátsó ülésén egy négyéves és egy ötéves gyermek ült, mindkettőjüket kórházba szállították, utóbbit életveszélyes sérülésekkel. Később Reidet is kivizsgálták, mert hasi fájdalmakra panaszkodott. 

A Kansas City szűkszavú közleményében az áll, hogy információt gyűjtenek az eseményekről, további kommentárt egyelőre nem fűznek hozzá.

A Kalózoknak bejött az all-in Bradyvel, Mahomesék menetelnek a címvédés felé

2021. február 5., 21:52 Módosítva: 2021.02.06 10:00
5
Már csak kettőt kell aludni, és elérkezik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idényének nagydöntője, az 55. Super Bowl. Felvezetőnkben ezúttal a minden egy lapra feltevő Tampa Bay Buccaneers és a címvédés felé masírozó Kansas City Chiefs döntőig vezető útját mutatjuk be.

TAMPA BAY BUCCANEERS (14–5)

HOLT SZEZON: ALL-IN!

A liga történetének legrosszabb, csupán 39.3 százalékos győzelmi mutatójával bíró együttese úgy várta a 2020-as idényt, hogy a 2007-es kiírás óta nem járt a rájátszásban (a második leghosszabb aktív széria volt), a 2002-es évad óta nem nyert ott mérkőzést, tavaly 7–9-es mérleggel zárt. Viszont a jelenlegi kiírás döntőjét épp a csapat otthonában, a Raymond James Stadionban rendezik meg, a Kalózok pedig húztak egy merészet, hogy az NFL történetében elsőként saját otthonukban szerepelhessenek a Super Bowlban.

A Buccaneersnél pedig bemondták az all-int!

Tették ezt a liga történetének egyetlen hatszoros Super Bowl-győztes játékosának megszerzésével. A New England Patriotsot 2000 óta szolgáló Tom Brady két évre (maximum 60 millió dollárért) írt alá, ezzel pedig az amúgy is potens támadósorba érkezett egy olyan irányító, aki Jameis Winstonnal szemben nem úgy szórja a labdákat, mint bolondgyerek a lisztet, egyúttal segítséget adva a védelemnek ezzel.

Bradyvel párban jött a visszavonulását az irányító kedvéért feladó Rob Gronkowski, majd az idény során szintén az ő közbenjárásával Antonio Brown is, a játékosbörze első köréből pedig egy remek támadófalember Tristan Wirfs személyében. Ugyancsak a már 43 éves irányítónak köszönhetően sikerült olcsón maradásra bírni a védelem egyik pillérét, Ndamukong Suht, érkezett még a hátvédsorba Antoine Winfield Jr. a második körből, hogy a passz elleni védekezésnek is adjanak egy lökést – merthogy a futás elleni már alapból ligaelit volt.

ERŐS KEZDÉS, BAJNOKESÉLYES GÁRDA

Azt nem lehet mondani, hogy szerencsés első fordulós ellenfelet kapott volna a Buccaneers, hiszen a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag felkészülés nélkül kellett kezdeni az idény egyik nagy esélyesének számító New Orleans Saints otthonában. A nem fényesen alakuló mérkőzés 34–23-as vereséggel zárult, Bruce Arians főedző pedig irányítóját hibáztatta az eladott labdákért – nem tűnt rózsásnak a helyzet.

Aztán ahogyan ilyenkor lenni szokott, Brady megrázta magát, csapatával pedig a Panthers, a Broncos és a Chargers ellen is nyertek (pedig utóbbin már 17 ponttal is vezetett a Los Angeles-i gárda!), így 3–1-re javultak, de a chicagói szoros vereség után ismét jöttek a negatív hangok – már csak azért is, mert a 43 éves játékosnak nem sikerült számon tartania, hányadik kísérletnél jár, így hiába szeretett volna még egyet dobni, véget ért a meccs.

A bombaformában lévő Aaron Rodgers és a Green Bay érkezett október közepén Floridába, és kezdetben pont úgy alakult minden, ahogyan várták: a Packers dominált, 10–0-ra vezetett az első negyedet követően.

Ami ezt követően történt, az vetítette előre igazából először, hogy itt akár valami óriási eredmény is összejöhet a Buccaneersnél!

A Tampa Bay védelme kétszer is megszerezte Rodgers átadását, az elsőből TD-t szerzett, a következőből a 2 yardosig vitték vissza a labdát, amit ugyancsak pontszerzésre váltott a házigazda, és innentől kezdve már nem is lassított: 38–10-re kiütötték a liga egyik kirakatcsapatát, Rodgers folyamatos nyomás alatt volt, ötször sackelték, és hiába volt az idény során 48(!) TD-passza, ebből egy sem a Buccaneers ellen jött össze – ez volt az egyetlen ilyen meccse!

A Raiders sima, a Giants döcögős idegenbeli legyőzése után már 6–2-vel állt a gárda, és önbizalomtól duzzadva várhatták a Saints elleni hazai ütközetet.

ÓRIÁSI POFON ÉS A GÖDÖR

Hogy aztán az idény talán legnagyobb pofonjába szaladjanak bele... A Saints szó szerint felmosta a padlót a Buccaneersszel, amelynek erejéből csupán egy hajrában szerzett mezőnygólra futotta, miközben a Saintsben kis túlzással csak az nem szerzett pontot, aki nem akart (3–38).

A Panthers ismét jó felhozó gárdának bizonyult, de a Rams és a Chiefs is 27–24-re nyert Tampa Bayben, ezzel pedig gyorsan 7–5-re romlott a mérleg.

Ennél is nagyobb baj volt, hogy a Rams ellen a védelem addig küldte folyamatosan a blitzeket, amíg a szünetben észre nem vették a Buccaneersnél, hogy Jared Goffnak rossz passza sem volt az így kialakuló könnyű szituációk miatt (11/11, 152 yard), a végén pedig Brady eladta a labdát a fordítási lehetőségnél.

A Chiefs elleni mérkőzés még kellemetlenebb volt, hiszen a címvédő egy negyed alatt kiütötte ellenfelét: Tyreek Hill már az első negyedben 200 elkapott yard felett járt, a vendégek 17–0-val fordultak, és egy védelmi labdaszerzést követően tudtak csak kozmetikázni a hazaiak. A hajrában ugyan feljött három pontra a Buccaneers, de az utolsó perceket lepörgették Mahomesék, így nem volt esély a fordításra.

REMEK ÜTEMŰ PIHENŐ ÉS A JAVULÁS

A napokban maga Arians is elismerte, hogy a KC-től elszevedett vereség utáni pihenőhéten rendesen kielemezték a hibákat, sokkal több játék előtti bemozgatást és futójátéknak álcázott passzjátékot hívtak, ezzel pedig a játékosállományra All Star-gárdának beillő támadósorból a pályán is visszaköszönt valami.

A Vikings ellen még az ellenfél ügyetlenkedése is kellett (26–14), a Falcons ellen pedig 0–17 volt az állás a szünetben, de ami ezt követte, az valóban lehengerlő volt. Brady a második félidőben 30 perc alatt 320 yardot és 2 TD-t passzolt (31–27), a Lions ellen pedig a szünetre 348 yard és 4 TD állt a neve mellett, a 34–0-s kezdés után pedig nyugodtan pihenhetett már a második félidőben (47–7). A Falcons elleni alapszakaszzárón 399 yard és 4 TD jött össze a Mike Evanst korán elvesztő irányítónak, a csapat pedig ismét 40 pont fölé jutott (44–27).

Ezzel egy időben a védelemben is variáltak kicsit, többet cserélték a két irányítósiettető, Shaquil Barrett és Jason Pierre-Paul helyét, és a söprögetők is többet álltak hátra mélyen, ami szintén pozitív hatással járt.

A RÁJÁTSZÁSRA FELÉBREDT A VÉDELEM IS

A Buccaneers ellen futották az alapszakaszban a legkevesebb yardot (80.6/meccs) a legrosszabb kísérletenkénti átlaggal (3.6 yard), de a passz elleni védekezés nem remekelt, és a Devin White nélkül felálló védelem a Washington sokadik számú irányítóját, Taylor Heinicke-t sem tudta tökéletesen semlegesíteni (306 passzolt, 46 futott yard, 1-1 TD), de a remek fővárosi védelemmel szemben Tom Bradyék sem lassítottak (31–23).

A Saints elleni harmadik csörtére viszont már nagyon felpörögtek hátul is a Kalózok, Drew Brees átadásaiból hármat is megszereztek, összesen négy labdaszerzéssel segítették a döcögős Bradyéket – és küldték minden bizonnyal nyugdíjba a legendás New Orleans-it (30–20).

Brees Dome-ban való legyőzése után jöhetett Aaron Rodgers a tundrán. Brady karrierje talán legjobb első félidejét hozta, folyamatosan oldotta meg a harmadik és hosszú kísérleteket, a szünet előtt egy másodperccel pedig Scotty Millernek adott 39 yardos TD-passzával 21–10-re, a fordulást követő labdaszerzés után Cameron Brate-nek adott nyolcyardossal pedig már 28–10-re vezetett a nem éppen ilyen időhöz szokott floridai gárda. Itt kisebb törés állt be, Brady egymás után három drive-ban is eladta a labdát, de a védelem megint ötször sackelte Rodgerst, és végül meglett ez a siker is (31–26).

KANSAS CITY CHIEFS (16–2)

Győztes csapaton ne változtass!

Mindenki ismeri a mondást: a bajnoki cím megszerzésénél már csak a megtartása a nehezebb. Természetesen egy bajnokcsapatnak nem is lehet más célja, miközben a többieknek mind rájuk fáj a foguk.

A legfontosabb feladat ilyenkor az, hogy ne gyengüljön meg jelentősen a keret, ezt pedig többé-kevésbé sikerült elérnie a vezetőségnek. Két fontos védőt veszített el a Chiefs, a cornerback Kendall Fullert és a passzsiettető Emmanuel Ogbaht, Bashaud Breelanddel viszont sikerült hosszabbítani. Fuller pótlását a draftról oldotta meg az együttes, L'Jarius Sneed remek újoncidényt produkált. A csapat legjobb védője, Chris Jones is elkötelezte magát hosszú távra, ezzel az egyik legfontosabb láncszem maradt a helyén.

Ami a támadókat illeti, az elkapó Sammy Watkinsnak átalakították a szerződését, így megtarthatták Demarcus Robinsont ugyanezen a poszton. A drafton az első körben Clyde Edwards-Helaire érkezett, akinek tulajdonképpen az ölébe hullott a kezdő pozíció, ugyanis július végén Damien Williams bejelentette, hogy a járványhelyzet miatt kihagyja a szezont.

Ugyanígy döntött a támadófalember, Laurent Duvernay-Tardif, aki hazájában, Kanadában beállt a frontvonalba, és egészségügyi diplomáját hasznosítva azóta is a koronavírus ellen harcol. Ezért a Chiefs leigazolta a veterán Kelechi Osemelét, valamint a fal szélére Mike Remmerst is, hogy elmélyítsék a posztot, bár arra aligha számítottak, hogy Remmers kezdő lesz a Super Bowlban.

És akkor még ott van az a szerződés, amiről egészen Lionel Messi megállapodásának nyilvánosságra kerüléséig azt gondoltuk, hogy a történelem legdrágábbika: Patrick Mahomes 10 éves, 503 millió dolláros hosszabbítást írt alá nyáron, amivel az egész NFL-re is köröket ver.

Nincs másnap

Az idénynyitón a Houston Texans szeretett volna törleszteni az előző playoffban elszenvedett vereségért, de aztán pont egy ahhoz hasonló, macska-egér harc alakult ki a pályán: Deshaun Watsonék 7–0-s első negyedére egy 17–0-s válasz érkezett a másodikban, a végére pedig két touchdownos különbség alakult ki. Edwards-Helaire 138 futott yarddal és egy touchdownnal mutatkozott be az NFL-ben, Mahomes pedig 75%-os pontossággal osztott ki 3 TD-passzt.

A második fordulóban rezgett a léc, Harrison Butker egy utolsó másodperces mezőnygóllal mentette hosszabbításra az LA Chargers elleni csoportrangadót, majd ő döntött a ráadásban is 58 (!) yardról. Mindezt úgy, hogy egymás után háromszor kellett nekifutnia.

A harmadik körben a Baltimore Ravens következett idegenben, a találkozót sokan úgy aposztrofálták, mint az előrehozott AFC-döntőt, mellette mindenki a Lamar Jackson–Patrick Mahomes párharc miatt dörzsölte a tenyerét. Az izgalmak viszont elmaradtak, a címvédő a nagyszünetben 27–10-re vezetett, a Ravensnek esélye sem volt a fordításra. 

A két irányító összehasonlításában pedig még csak belemenni is felesleges, Mahomes mindenki számára világossá tette, hogy ki a jobb.

Majd jött egy újabb könnyed siker a New England Patriots ellen, a csapat sorozatban 4. idényét kezdte 4–0-val. Nem lehet azt mondani, hogy a címvédő álmosan rajtolt volna.

De még mielőtt mindenki elhitte volna, hogy verhetetlen a Chiefs, megdöccent a gépezet, a Las Vegas Raiders ugyanis a szezon egyik legjobb meccse után győztesen távozott az Arrowhead Stadiumból.

A Buffalo Bills (amely ellen később valóban megvalósult az AFC-döntő) ellen a védelem villogott, az év egyik nagy felfedezettjét, Josh Allent tökéletesen limitálta az egység, ezzel a győzelemmel sikerült feledtetni az előző heti kudarcot.

A 7. és 8. fordulóban két kiütés következett, először a Denver Broncos (43–16), majd a New York Jets (35–9) volt a szenvedő fél. A papírforma ugyanezt ígérte a Carolina Panthers ellen is, de az a találkozó a vártnál jóval izzadósabbra sikerült. Igazi pisztolypárbaj alakult ki, a liga egyik leggyengébb csapatának várt vendégek nem adták olcsón a bőrüket, sőt, az utolsó pillanatban Joey Slye a győzelemért rúghatott mezőnygólt – igaz, 67 yardról, erős szélben, nem is sikerült...

Ha szoros meccs, akkor Chiefs-győzelem

A pihenőhét után Andy Reid együttese visszavágott a Raidersnek egy hasonlóan izgalmas és szoros találkozón, amelyen az utolsó két percben mindkét együttes volt előnyben, de végül a Las Vegas utolsó támadásánál Daniel Sorensen elcsípte Derek Carr passzát, amivel lezárta a találkozót.

A 12. fordulóban a Chiefs megejtette első vizitjét a Raymond James Stadiumban, erről a találkozóról feljebb már írtunk bővebben.

Egy héttel később a Denver szintén nem okozott gondot Mahomeséknak, akárcsak a 14. körben a Miami Dolphins, ahol bár a 33–27-es végeredmény szoros mérkőzést sugallhat, az igazság az, hogy a 3. negyed után a KC 30–10-re vezetett és valójában sosem forgott veszélyben a győzelme.

Karácsony előtt újabb komoly próbatétel várt a címvédőre a New Orleans otthonában, amelyről sokan el tudták volna képzelni, hogy egy lehetséges februári mérkőzés első felvonása. A harmadik negyedig kiélezett csatát hozott a rangadó, ennek a végén azonban két TD-nyi előnyt szerzett magának a Chiefs.

A Saints innen visszakapaszkodott mínusz 3-ra, de az utolsó másodperceket már le tudta pörgetni a bajnok.

A 16. fordulóban újfent nehézkesen jött a győzelem az Atlanta Falcons ellen, a második negyed végéig pontot sem tudott szerezni a félelmetes támadógépezet. Mahomes mellett Sammy Watkins is interceptiont dobott, trükkös játékkal sem sikerült életet lehelni a csapatba. Kettő perccel a vége előtt így is 17–14-es előnyre tett szert a Kansas City, a Falcons pedig hiába jutott el gyorsan a KC 21 yardosáig, nem sikerült touchdownt csinálnia, sőt, Ku Jung Hö elhibázta az egyenlítőnek szánt mezőnygólt, így a Chiefs ismét megmenekült. A győzelem mellett a csapat Travis Kelce-nek is örülhetett, 

aki egy meccsel az alapszakasz vége előtt megdöntötte a tight endek rekordját elkapott yardokban.

Ráadásul a KC bebiztosította az első helyét az AFC-ben, így eldőlt, hogy nem kell játszania a playoff első fordulójában, és azt is megengedhette magának Andy Reid, hogy a zárókörben a Chargers elleni pihentesse a legjobbjait. A „cserecsapat” 38–21-re kikapott, de ez nem osztott, nem szorzott. A Chiefs így is 14–2-es mérleggel zárta az alapszakaszt, ami a klub történetének legjobb mérlege, ezen kívül az egész NFL-ben az első helyen zárt.

Mahomes kiütése sem volt elég

A csapat kényelmesen nézte otthonról, ahogy a Cleveland Browns az Super Wild Card körben kiejti a Pittsburgh Steelerst, megváltva a jegyét Kansas Citybe. Baker Mayfieldék ezek után nagy reményekkel érkeztek az Arrowhead Stadiumba, de ott hamar arcon csapta őket a valóság. Nem is a KC támadóegységének remeklése, hanem a fojtogató védelem.19–3-as Chiefs-előnynél kezdte magát összeszedni a Browns, majd jött a szezon legijesztőbb jeleneti a Kansas-drukkerek számára: 

a harmadik negyed közepén Mack Wilson úgy szerelte Mahomest, hogy az irányító erősen beütötte a fejét a földbe, és abban a pillanatban látszott rajta, hogy nincs magánál.

Chad Henne-nek kellett beállnia, aki később eladta a labdát, de a Chiefs védelme vissza tudta verni a támadásokat, ami végül 22–17-es sikert eredményezett.

Az AFC-döntőben jöhetett a Buffalo, amelynek talán csak akkor lett volna esélye, ha Mahomes nem tudja vállalni a játékot, azonban az irányító végigcsinálta az agyrázkódás-protokollt és zöld utat kapott.

A Bills az első negyedben 9–0-s előnyre tett szert, nagyban köszönhetően Mecole Hardman hibájának, de a második játékrész elején pont az ő elkapásával zárkózott a KC.
Innentől pedig nem volt megállás, Darrel Williams és Edwards-Helaire futásaival 21–9-re már a Chiefs vezetett, 

és többé nem is engedte ki a vezetést a kezéből.


Mahomes 385 yarddal és 3 TD-vel jelezte, hogy egészséges, Travis Kelce 118 yarddal és két touchdownnal, Tyreek Hill pedig 172 yarddal jelentkezett, a Kansas City pedig 38–24-re győzött és zsinórban másodszor lesz ott a Super Bowlban.

Az elképesztő rutin a sosem látott képességek ellen – ki győz?

2021. február 5., 15:10 Módosítva: 2021.02.05 19:50
7
Hétfőn, hajnali 0.30-tól összecsap egymással a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs, hogy kiderüljön, melyik csapat nyeri meg az 55. Super Bowlt, egyúttal a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idényét.

Felvezetőnkben ezúttal a két csapat támadóinak és védelmeinek erősségeit, valamint gyengeségeit próbáltuk kivesézni a magyar válogatott irányítójával, Bencsics Márkkal, valamint a nemzeti együttes egyik trénerével, Kovács Sándorral.

AZ IRÁNYÍTÓK ERŐSSÉGEI, GYENGÉI

Tom Brady legnagyobb erőssége, hogy ami a pályán bármilyen formában előjöhet, az vele már biztosan megtörtént.

Óriási rutinját, szellemi tudását és tapasztalatát pedig 43 évesen is képes a pályán gyakorlatban is alkalmazni. Leggyengébb pontja talán az, hogy sokkal inkább a klasszikus irányító prototípusa. Noha egészen kiválóan mozog a zseben belül, és szerez magának pluszidőt, hogy passzolhasson, mobilitása és gyorsasága limitálja lehetőségeit.

Mahomes olyan képességekkel rendelkezik, amilyeneket eddig egyetlen irányítónál sem lehetett látni az NFL-ben.

Baseballjátékosi múltjából adódóan más mozgásformákat is beemelt a játékába, ami tovább szélesítette az amúgy is életveszélyes játékos sokoldalúságát és kiszámíthatatlanságát. Játékát néhány év leforgása alatt tökélyre fejlesztette, szinte nincs gyenge pontja, nem is tudok kiemelni egyetlen elemét sem, de ha valamit mindenképpen kellene mondani, akkor talán túlzottan is agresszív és néha kockázatos döntéseket hoz.

A TÁMADÓSOROK ERŐSSÉGEI, GYENGÉI

A Tampa Bay Buccaneers legnagyobb erőssége sokszor ugyanaz, ami a gyengesége is. A Tampa akkor lépett igazán szintet, amikor a nagy játékokra és hosszú passzokra épülő stratégiájuk elkezdett működni.

Azonban ez az agresszív támadási forma törékeny és kockázatos felfogás, ahol szinte centiken múlik a végkimenetel.

A Tampánál több fontos elkapót is ki lehet emelni, de közülük is a legnagyobb szerep Chris Godwinra hárulhat. Ő az a játékos, akit Brady előszeretettel használ a legkülönbözőbb szituációkban. A rájátszásban rengeteg labdát ejtett el, ezt le kell vetkőznie, és akkor a Tampa aduásza lesz.

A legnagyobb kihívás az lesz a Buccaneersnél, hogy túlnőjön a saját árnyékán, és olyan területeket is támadjon, amiket alapvetően kevesebbet szokott. A Chiefs linebackersora passz ellen sebezhető, ezért olyan szituációkat kell kialakítania a Tampa Baynek, amikkel nehéz helyzetbe hozhatja ezeket a játékosokat.

A Chiefs támadóegysége Andy Reidnek köszönhetően ÉVEK ÓTA a legveszélyesebb, leghatékonyabb.

Legnagyobb erősségük, hogy az ellenfél védelmét folyamatos nyomás alá helyezik, ellenük nem elég az első és második kísérleteknél jól védekezni, mert NFL-szinten a harmadik és hosszú kísérleteknél a leghatékonyabbak.

Itt Travis Kelce az, aki megkerülhetetlen eleme a támadóegységnek. A pálya minden területén felbukkan, és nagyon jó az összhang Mahomesszal, ami a kritikus kísérleteknél is fontos lesz majd. Ezenfelül a vörös zónás játékok legfontosabb alkotóeleme.

Nagy kérdés, hogy a Tampa secondaryje milyen felállásban lép pályára, mert mindkét kezdő safety sérüléssel bajlódik. A két csapat alapszakaszmeccsének bizonyos szakaszaiban a Buccaneers nagyobb figyelmet fordított a mély terület levédésére, amire most is szükség lesz. Más kérdés, hogy a főcsoportdöntőn láthattuk: a Chiefs úgy is tud meccset nyerni, hogy rövid passzokkal operál.

A BUCCANEERS VÉDELMÉNEK ERŐSSÉGEI, GYENGÉI

A hazaiaknál egyértelműen a futás megállítása az, amiben elitek.

A teljes 3–4-es védőfalat megemlíteném: Ndamukong Suh, a sérülése után visszatérő Vita Vea és William Gholston, valamint hozzácsapnám a remek formában játszó két szélső linebackert, Shaq Barrettet és Jason Pierre-Pault is. Nem kérdés, hogy a Chiefs nem szeretne ajtóstól rontani a házba, ezért szerintem nagyon limitált futójáték, amivel készülnek ellenük. Rengeteg option játékot várok a Chiefstől, hogy egy picit elbizonytalanítsa ezt a nagyon stabil lábakon álló Buccaneers front 7-t.

Az alapszakaszban már láttuk, főként a Green Bay ellen a 6. fordulóban, hogy a blitzcsomagjaikra is figyelni kell, mert nyomás alatt minden irányító keze megremeg, pláne, ha egy picit többet vállal magára, mint kellene, lásd Bradyt a főcsoportdöntő 2. félidejében.

Annál is inkább, mert a Chiefs elvesztette két kezdő tackle-jét: Mitchell Schwartz (hátsérülés), Eric Fisher (Achilles-ín-szakadás),

ezért a cseréknek és a 2-3. számú tackle-öknek, Mike Remmersnek, Andrew Wylie-nek és Martinas Rankinnak kell megoldaniuk a blitzek és a külső nyomás elhárítását. Ettől függetlenül pluszban arra is kell figyelniük, hogy a remek adottságokkal megáldott Mahomes ne nagyon jöjjön ki a zsebből, ezért biztos vagyok abban, hogy a blitzcsomagok mellett számos olyan védekezést látunk majd, amikor a front sevenből egy ember csak arra fog figyelni, hogy az irányító ne nagyon jöjjön ki a zsebből.

A legnehezebb feladatnak mégis Tyreek Hill semlegesítése ígérkezik, a két csapat alapszakaszbeli találkozóján az elkapó elég impozáns számokkal jelentkezett (269 yard, 3 TD), és nagyon nehezen találtak fogást rajta a Buccaneers védői. Carlton Davis az, aki talán a legtöbbet tehet azért, hogy limitálja Hill játékát, de egyedül teljesen leszedni a pályáról nem fogja tudni. Ezért lesz nagyon érdekes, hány ember követi majd Hill mozgását, mert abban a pillanatban, ahogy egy irányító realizálja, hogy a játékosát duplázzák, legyen az akár Kelce vagy Hill, automatikusan olyan célpontot fog keresni, ahol valakin egy az egyben védekeznek csak. Ezért lesz nagyon fontos, hogy Todd Bowles mennyire érez rá, mikor milyen szituációban kit kettőz, mikor küld blitzet, vagy mikor akarja „csak” a zsebben tartani Mahomest.

A CHIEFS VÉDELMÉNEK ERŐSSÉGEI, GYENGÉI

Amiben a Buccaneers egy picit gyengébb, abban erősebb a Chiefs-védelem, és ez a passzok elleni védekezés.

A secondary egy picit jobb erőkből áll, éppen ezért lesz nagyon érdekes, hogy a Buccaneers run and gun (futások, majd hosszú passzok) támadórendszerére hogyan tud reagálni a védelem. Ami kulcs lesz, hogy a két safety, Sorensen és Mathieu hogyan és milyen hatékonysággal lép majd fel a futásokra, hogy ellensúlyozzák a front 7 futás elleni védekezésének gyengeségét.

Egészen biztos, hogy a Buccaneers futásokkal fogja megalapozni a támadásait, és ha a Chiefs kényszeríteni akarja Bradyt, hogy passzoljon és rossz döntéseket hozzon, akkor 

minimálisra kell redukálniuk Fournette és a Buccaneers futójátékát.




A Buccaneers támadófala elég jó munkát végez a zseb megtartása kapcsán, ha a tight endek bennmaradnak pluszban blokkolni, és azt hiszem, ez most sem lesz másképpen. Éppen ezért sokkal fontosabb lesz a Chiefsnek, hogyan fogja semlegesíteni Brady célpontjait. Elsőként gondolok itt Godwinra, aki az alapszakaszban a Chiefs ellen nyolc elkapásig jutott. Gronk is úgy tűnhet, hogy téli álmot alszik, de az biztos, hogy a két cimbora, Brady és Gronk pontosan ismeri egymást és az ellenfelet, s véleményem szerint Gronk sokkal több passzt fog kapni, mint arra számítani lehet majd.

És ez lesz a Buccaneers-támadósor és a Chiefs-védelem egymás elleni játékának kulcsa, hogy a két safety hogyan segít be a futásokhoz, és hogyan tudja majd átvenni a mélységi célpontok terén akár Godwint, akár a villámlábú Scotty Millert, vagy a sokat megélt Gronkowskit.

Steve Spagnulo egységének tehát ki kellene kapcsolnia a futást, majd főként a safetykre támaszkodva le kellene védekezni egy Tom Brady nevezetű irányítót, aki 43 évesen is tud 40 yardnál hosszabb passzokat dobni. Ez leírva nagyon egyszerűnek hangzik, de mindannyian tudjuk, hogy pokolian nehéz lesz.

Nagyon jó meccset várok, amely nem a védelmekről fog szólni, de egy-egy nagyobb védekezés vagy three and out el tudja majd dönteni a két támadósor közötti különbséget.

(Borítókép: Tom Brady 2021. január 24-én Green Brayben. Fotó: Stacy Revere / Getty Images)

Ha Tom Brady győz, ő lehet minden idők legjobb sportolója

2021. február 4., 21:57 Módosítva: 2021.02.06 15:06
362
Nem csak az NFL-nek és annak rajongóinak lesz fontos dátum 2021. február 7. Az ARENA4 kommentátorának, Kun Zsoltnak, azaz Makának ez lesz az első alkalma, hogy Super Bowlt közvetít, amivel régi álma válik valóra. Az idáig vezető út és az új otthona, az ARENA4 mellett arról is beszélt az Indexnek, hogyan látta ezt a szezont, mit vár a döntőtől, és felfedte a becenév eredetének történetét is.

Mondhatjuk, hogy az elmúlt bő másfél évtizedben Faragó Richárd volt az NFL magyar hangja. A Sport TV-nél ön is kipróbálhatta magát korábban, de ettől a szezontól kezdve Kerek Istvánnal együtt végleg öné lett ez a szerep. Máshogy készült erre az idényre?
Ami újdonság volt, hogy több lett a munka. Amíg Ricsi mellett dolgoztam, addig tudtam, hogy heti két meccs vár rám, ez megduplázódott az egyetemi bajnoksággal együtt. Az nem változott, ahogyan egy adott mérkőzésre felkészülök, de ahhoz is kellett pár év, hogy egyáltalán megtanuljam, miként érdemes csinálni.

AZ CSAK AZ ARENA4-NÉL FORDULT ELŐ VELEM, HOGY EGYMÁS UTÁN KÉT NFL-MECCSET KÖZVETÍTETTEM, AMI MEGLEHETŐSEN NAGY KONCENTRÁCIÓT IGÉNYEL, A KORONAVÍRUS-JÁRVÁN MIATTI SZIGORÚ RENDELKEZÉSEK MIATT PEDIG KÜLÖNÖSEN kemény DIÓ.

Ha pedig még előtte szombaton is dolgoztam, akkor a vasárnapi másodikon már éreztem, hogy kezdek elfogyni, de az idő múlásával beleszoktam.

Gondolta volna, hogy eljön az idő, hogy Super Bowlt közvetíthet?
Ez már Sport TV-ben is felmerült, de őszintén szólva legfeljebb abban reménykedtem, hogy szakkommentátorként jutok ki a nagydöntőre, nem pedig vezető kommentátorként. Aztán amikor a jogokat megvette az ARENA4, akkor már természetesen beugrott, hogy ez várhat rám. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen feladatot bíztak rám, ez is jelzi, hogy a vezetőség egy másfajta, dinamikus sport televízióban gondolkodik, ami a régi módszerekkel szembe menve, más típusú sporttévézést honosít meg Magyarországon.

Az NFL-rajongókat sokkolta a nyári bejelentés, hogy a Sport TV-től átkerültek a jogok az ARENA4-hez. Önt is váratlanul érte?
Nem feltétlenül, hiszen ez teljesen természetes a sporttelevíziózás világában: vannak jogok és vannak tévék, és aki a legmegfelelőbb ajánlatot adja, vagy néha a legszemfülesebb, az kapja meg őket

Sokaknak megvan a maguk összeesküvés-elméletük arról, miként kerültem át az ARENA4-hez, pedig semmi szokatlan nincs benne. Nem voltam a SportTV szerkesztőségének tagja, NFL-kommentátorként illetve UFC- és NBA-szakkommentátorként szerződtetek. Ugyan felmerült, hogy állandó státuszt kapok de ez mindig elmaradt – amikor a Spíler elvitt pár embert, nem léphettem előrébb, helyette rutinosabb kommentátorokat vettek fel a távozók helyére, amit persze abszolút megértettem.

image4
Fotó: Kun Zsolt

Az ARENA4-től kaptam egy olyan lehetőséget, amiért nagyon hálás vagyok a vezetőségnek, hiszen többedmagammal rám bízták a legértékesebb sportjogukat, és felépítettek egy olyan fiatal, lelkes kommentátori és szakkommentátori gárdát, akik a feltétlen bizalmukat élvezik, és azt hiszem, a teljesítményünkkel ezt meg is háláljuk. A Sport TV-nek hálás vagyok, mert ők indítottak el ezen a pályán, de az ARENA4-nél teljesen más feltételekkel dolgozhatok, az NFL mellett több más sportban is kipróbálhattam magam, amit másutt nemigen biztosítottak volna nekem.

Ezek szerint ön sem sejtett az egészből semmit, vagy azért tudta, hogy az ARENA4 versenybe száll a jogokért?
Nagyjából egy héttel előtte elkaptam egy fél mondatot vagy egy kikacsintást, de a bejelentés pillanatáig semmi konkrétum. Az egész a színfalak mögött zajlott, ahogy az ilyen tárgyalások általában szoktak.

Faragó Richárddal beszélt azóta?
Nem beszéltem, de szerintem nincs is ezzel gond. Nem vártam, hogy felhívjon, én pedig nem tudom, mit mondhattam volna neki. Mindig is megvolt köztünk a kölcsönös tisztelet, és sokat tanultam tőle.

Azon túl, hogy új fejezetet nyitott az életében, önnek miről marad emlékezetes az első ARENA4-es NFL-szezon?
Sajnos megkerülhetetlen téma a koronavírus, amivel kapcsolatban sok mindentől féltem. Egyrészt az NHL playoffjában láthattuk, mekkora változást okozott a nézők hiánya, és tartottam attól, hogy az NFL-re is kihat ez, másrészt pedig attól, hogy nem tudják úgy lejátszani a szezont, hogy a végén ne kerüljön oda egy nagy csillag a győztes neve mellé. 

Aztán szerencsére egyik sem jött be,

a mesterséges atmoszféra egész jól működött, a meccseket pedig kisebb-nagyobb tologatásokkal ugyan, de mind sikerült lejátszani, még ha megesett olyan is, amit az döntött el, hogy hol volt kevesebb a hiányzó.

Viszont ha valaki azt mondja a szezon előtt, hogy Kansas City Chiefs – Tampa Bay Buccaneers döntőt rendeznek, akkor azt elhittem volna neki, úgyhogy arra a csillagra nem lesz szükség.

Ezek szerint önt nem lepte meg a Buccaneers szereplése?
Nem feltétlenül őket tartottam esélyesnek a rájátszás elején az NFC-ből, sőt, még a konferenciadöntő előtt sem, de azt nem lehet elvitatni, hogy ha egy játékos tizedszer jut be a Super Bowlba, az nem a véletlen műve. Tom Brady puszta jelenléte elegendő ahhoz, hogy egy csapatot felemeljen, de itt már sokszor fellép mellé a védelem és a futójáték is, amellett, hogy a zsenije egy újabb gyűrűt érhet neki.

És akkor több Super Bowl-győzelme lesz, mint bármelyik másik csapatnak, ami szerintem már-már felfoghatatlan eredmény. Ön hogy látja, az egyetemes sporttörténelemben hová kerülhet egy hetedik bajnoki címmel?
Mivel itt tényleg egy meccs dönt továbbjutásról vagy bajnoki címről, én mindenki fölé emelném. Oké, Michael Jordan hat NBA-döntőből hatot megnyert, Wayne Gretzky úgy döntögette az NHL-rekordokat, hogy még most sem lehet tudni, hogyan csinálta, de Brady maga az NFL leghosszabb dinasztiája. Nyilván nagyon nehéz összehasonlítani egy golfozóval, autóversenyzővel, labdarúgóval, kerékpárossal, úszóval, de a beszélgetésben ott kell lennie a top 5-ben, 

én pedig tudnék kardoskodni amellett, hogy ő minden idők legjobb és legsikeresebb sportolója.

Sokan azt mondják, hogy ha van ember, aki egyszer utolérheti őt, az a KC irányítója, Patrick Mahomes. Számára tényleg csak az lehet a küldetés, hogy letaszítsa Bradyt a trónról?
Ha van, akinek ez sikerülhet, az ő. Három év alatt másodszor játszik SB-t, egyszer pedig egy játékra volt tőle, ez már önmagában félelmetes. Kapott egy tízéves szerződés, először úgy voltam vele, már az nagy dolog lenne, ha négyszer bejutna és abból kettőt megnyerne. Aztán amikor ezt a kérdést jobban boncolgattam, arra jutottam,

hogy 5-6 gyűrű is összejöhet neki, és még akkor sem lesz öreg, a határ a csillagos ég.

A legnagyobb kérdés, hogy a kisegítő személyzet miként cserélődik nála, Bradynél láthattuk, hogy gyakorlatilag bárkit raktak mellé, a siker ugyanúgy jött.

Mahomes játékstílusa nem fogja megakadályozni abban, hogy ő is ilyen sokáig játszhasson?
Szinte biztos vagyok abban, hogy amint öregszik, úgy változik majd át ebből a mozgékony, improvizáló, kreatív zseniből egy klasszikusabb zseb-irányítóvá, miközben ugyanolyan pontos lesz. Ezt már többeknél is tapasztalhattuk, Cam Newton, Russell Wilson és Deshaun Watson is kevesebbet fut azóta, hogy megjöttek az első igazán nagy ütések.

Ami a döntőt illeti, milyen jellegű mérkőzésre számít?
Kommentátorként csak arról álmodhatok, hogy egy rendkívül szoros és kiélezett mérkőzés legyen, ami hosszabbításban dől el. De ha semlegesként kell válaszolnom, akkor azt mondom, hogy a Chiefs – hasonlóan a tavalyihoz – megnyugtató előnnyel fog győzni.

Konkrét tipp?
34–24 a Kansas Citynek.

Miért tartja őket ennyivel esélyesebbnek?
Amióta Mahomes az irányító, a Chiefs nem kapott ki simán. Ha meglesz az esélye a győzelemre a végén, akkor meg is fogja nyerni, a Tampában pedig több a hibalehetőség. A KC védelme a támadók miatt alulértékelt lett, és amíg azt láttuk, hogy a Bucs védelme az NFC-döntőben megvillant többször, addig itt már kevés lehet.

És mi a helyzet a Kansas lyukas támadófalával?
Ha valami miatt aggódhatnak a szurkolók, az ez, de Mahomes kreativitása és Andy Reid playbookja ezt semlegesítheti. Egész évben folymatosan változtattak ezen az egységen, mégsem okozott problémát, de valóban ezt kell kihasználnia a Buccaneersnek. Ha az újonc Clyde Edwards-Helaire-nek menni fog a futás, az Mahomesnak is segíthet, és akkor iszonyatosan nehéz lesz megállítani őket.

Hogy élte meg, hogy végre Super Bowlt közvetíthet, de nem teheti meg ezt a helyszínről?
A koronavírus miatt nem is nagyon lett volna értelme, hiszen idén nem lesz akkora felhajtás, mint szokott. A játékosokkal is csak Zoomon keresztül lehet interjút csinálni, és Tampa városa is le van zárva, szinte semmit nem lehetne kint csinálni. Úgy próbálom felfogni, mint amikor megyek fel egy lépcsőn, aminek a teteje a helyszíni Super Bowl-közvetítés.

Az idei is egy lépcsőfok, méghozzá nagyon fontos és hálás is vagyok érte, ezzel a mentalitással pedig nyugodt a lelkem.

Jövőre szeretnénk kimenni Los Angelesbe, lehet, hogy akkor már összejön, de most erre koncentrálok és nem görcsölök azon, amin nem tudok változtatni.

A nézők mire számíthatnak az ARENA4-től a döntő estéjén?
Eddig nem volt, de most lesz stúdió, Árpa Attila fogja vezetni a műsort, valamint érkezik egy meglepetésvendég is, no meg persze a megszokott szakértőink. Bencsics Márk lesz a szakkommentátor.

Mi vár önre az NFL és az egyetemi szezon végeztével?
Főleg NHL-mérkőzések, aminek nagyon örülök, mert megszerettem a hokit. Ezen kívül idén is én viszem az IndyCar-szezont, ami tavaly valami nagyon új, mégis nagyon szórakoztató volt számomra. Persze a komfortzónán kívül is teljesíteni kell, így múlt héten már angol másodosztályú es osztrák labdarúgó-mérkőzésekbe is belekóstoltam. Illetve van egy újdonság, amiről valószínűleg még nem beszélhetek, de szintén nagy szerepem lesz benne.

Még egy kérdés, amit talán a nézők sem tudnak. Honnan jött a „Maka” becenév?
Egy mára már sajnálatos módon megboldogult NBA-fórumon kaptam a „Kismaki” gúnynevet, de ennek a csengése annyira megtetszett, hogy azt választottam új becenévnek. Ez persze 14-15 évesen még jól hangzik, de ahogy nőttem fel, egyre kevésbé illett rám a „kis”. Végül egy ismerősöm kezdte el próbálgatni a beceneveket, amiből kialakult a Maka, ami aztán annyira rám ragadt, 

hogy gimnáziumban, egyetemen, a tanáraim, sőt, még édesanyám és a nagyszüleim is elkezdtek így hívni, már levetkőzni sem tudom.

A feleségem sem tud Zsoltnak vagy Zsoltinak szólítani anélkül, hogy elnevetné magát. De örülök annak, hogy valakinek eszébe jut az, hogy Maka, akkor már tud hozzá arcot társítani.

(Borítókép: Tom Brady. Fotó: Patrick Smith/Getty Images Hungary)

Így épül fel egy évi 4500 milliárd forintnyi bevételt generáló piac

2021. február 4., 19:58 Módosítva: 2021.02.06 15:06
123
A végjátékához közeledik a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság, a Tampa Bay Buccaneers és a Kansas City Chiefs részvételével sorra kerülő 55. Super Bowl előtt az NFL pénzügyeiben mélyedünk el Gaál Sándor Norbert közgazdásszal, a www.profootballbusiness.com blog írójával.

Akik kevésbé követik figyelemmel az NFL világát, azoknál, ha gazdaságilag akarjuk megközelíteni a ligát, milyen nagyságrendű üzletről beszélhetünk? Milyen pénzeket mozgat meg az NFL, mennyi az éves profitja a ligának?

Az NFL minden kétséget kizáróan a világ legjelentősebb sportligája a gazdasági erőt figyelembe véve. A 2019-es lezárt üzleti évben a liga 15,26 milliárd dollár (4500 milliárd forint) bevételt realizált, amely a legmagasabb bevételérték a sportligákat tekintve. Az NFL mind a 32 csapatának becsült piaci értéke meghaladja a 2 milliárd dollárt, a világ legértékesebb sportcsapatainak top 50-es listáján 27 helyet a NFL gárdái foglalnak el a Forbes magazinnál.

Ez az összeg hogyan oszlik meg a csapatok között? Mindenki egyenlően részesül, vagy teljesítményhez kötöttek például a televíziós bevételek?

Érdekesnek tekinthető az NFL és csapatainak gazdasági szerepvállalása. Az NFL fellép a csapatai érdekében, és egyes szerződéseket (például tévés kontraktusok, ligaszintű szponzori szerződések stb.) önállóan tárgyal meg. Ezen egyezségek megkötésére azért kerül sor központi szinten, mert így alakulhatnak ki mindenki számára kellőképpen jövedelmező és hatékony megállapodások, amelyek elősegítik a liga működésének hosszú távú biztosítását. Az így megkötött szerződések keretében járó bevételt az NFL csapatai egyenlő részarányban kapják meg, így a modell a ligaszintű alkuk esetében a gazdasági esélyegyenlőséget segíti elő. A csapatok azonban önálló üzleti entitások is, önállóan is szerezhetnek bevételeket (például jegyeladások bevételeinek nagyobbik része, merchandising bevételek, helyi szponzori szerződések stb.), és vállalnak kötelezettségeket is. Ez az önállóság segíti elő, hogy a versenyhelyzet a csapatok között nemcsak a pályán, hanem a gazdálkodás terén is jelentős legyen.

A bevételek legjelentősebb csoportját a médiabevételek köre alkotja, ez közel 10 milliárd dollár évente, ami a teljes bevétel 65,5 százaléka.

Ma már a tévécsatornákkal, streamszolgáltatókkal megkötött szerződések biztosítják elsődlegesen az NFL működésének gazdasági motorját. Jelentős a teljes bevételen belül a jegybevételek (15,5%), valamint a szponzori bevételek (11%) részaránya is.

Az éves profitot elsősorban csapatszinten szokták értelmezni, hiszen a továbbutalt és a csapat által realizált bevételek mellett a mindennapi kiadások jelentős része elsősorban ezen a szinten jelenik meg. Ezek tényszerű vizsgálatát egy szabályozások miatti akadály nehezíti elsősorban. Az amerikai jogszabályok szerint a 100%-os magántulajdonban levő üzleti vállalkozásoknak nem kötelező nyilvánosságra hozniuk számviteli beszámolóikat, ennek megfelelően 31 csapat esetében nem is rendelkezünk hivatalos adatokkal. Az egyetlen kivétel a Green Bay Packers, amely részvénytársaságként működik, így gazdasági helyzetéről a csapatot üzemeltető gazdasági társaság vezetője minden évben beszámol a részvényesek előtt a közgyűlésen.

A 2019–2020-as gazdasági évben a Packers ligától származó visszaosztott bevétele 296 millió dollár volt, helyi szinten pedig 210,9 millió dollár bevételt értek el, összes bevételük tehát 506,9 millió dollárt tett ki. A kiadások között a legjelentősebb tétel a játékosok keresete. Erre Green Bayben nem kevesebb mint 226,5 millió dollárt költöttek. A többi alkalmazott teljes éves bérköltsége 46,5 millió dollár volt, amelyben szerepelnek a vezetők, az edzők és a háttérszemélyzet juttatásai is. 67 millió dollárt tett ki a marketingkeret, a létesítmények fenntartására, bővítésére 33,5 millió dollárt költöttek. Az egyéb felmerülő adminisztratív és általános költségek fedezésére 63 millió dollárt fizettek ki. Az összes költség tehát 436,5 millió dollár volt. A 2019–2020-as évet a csapat 70,4 milliós profittal zárta.

A Forbes magazin minden évben elkészíti becslését az NFL-csapatok bevételére és profitjára vonatkozóan is.

A 2020 szeptemberében publikált, 2019–2020-as gazdasági évre vonatkozó becslések alapján kiderül, hogy mind a 32 csapat nyereséggel zárta az előző üzleti évet.

A legnagyobb profitot a világ legértékesebb sportcsapata, a Dallas Cowboys (425 millió $), a legalacsonyabb értéket a Las Vegas Raiders (33 millió $, még Oaklandben) realizálta. Bevételét tekintve a három legjobban szereplő csapat a Dallas Cowboys (980 millió $), a New England Patriots (630 millió $) és a New York Giants (597 millió $) volt. A lista végén a Cincinnati Bengals (397 millió $), a Las Vegas Raiders (392 millió $) és a Los Angeles Chargers (383 millió $) található.

Mennyit keres éves szinten Roger Goodell, a liga első számú embere?

Az NFL élén Roger Goodell áll, akit 2006-ban bíztak meg a feladat ellátásával a csapatok tulajdonosai. Goodell és az NFL központjában dolgozók bérét, ellátását, általános költségeit, a liga központi ügyintézési helyének fenntartását az országos szintű bevételek egy kisebb – csapatokhoz vissza nem osztott – szelete biztosítja. Roger Goodell 2006 és 2015 között 212,5 millió dollárt keresett pozíciója betöltéséért. 2015 volt az utolsó év, amikor hivatalos adatot kaptunk a komisszár juttatásáról (abban az évben 32 millió dollár), akkor vonatkozott az NFL-re utoljára adatszolgáltatási kötelezettség ezen a téren. Az adatszolgáltatási kötelezettség szorosan összefügg azzal, hogy 2015-ig az NFL mint nonprofit ernyőszervezet végezte munkáját a csapatok számára, 2015-ben profitorientált szervezetté alakult, és innentől nincs közzétételi kötelezettsége. Goodell 2019-től hatályos szerződése a kiszivárogtatott hírek alapján több mint 40 millió dollárt garantál számára évente.

Beszéljünk kicsit a fizetési sapkáról. Átléphetik-e ezt a csapatok, az edzők fizetése beleszámít-e ebbe?

Az észak-amerikai sportligák fontos velejárója az, hogy igyekeznek olyan körülményeket teremteni, amelyek mellett minden csapatnak közel azonos esélyei vannak a sikerre. Az esélyegyenlőség egyik tényezőjét – az NFL által központilag tárgyalt szerződésekből származó összegek egyenlő elosztásáról – már említettük, egy másik, hasonló szabályozóeszköz a fizetési sapka. Ez a szabályozás egyrészt gazdálkodási fékként szolgál, másrészt könyvelési kategória. Az NFL által alkalmazott fizetési sapka képezte határt egyik csapat sem lépheti át a játékosokkal kapcsolatosan felmerült költségek esetén. Az a tranzakció, amelynek következtében egy csapat a fizetési sapkát átlépné, semmis. Az edzők bérét a fizetési sapka esetében nem kell figyelembe venni.

A 2020-as évre megállapított fizetési sapka értéke 198,2 millió dollár a csapatok számára. Létezik azonban egy kitétel, amely miatt ez a szám csupán kiindulási alapnak tekinthető. A kollektív szerződés ugyanis 2011 óta lehetővé teszi a csapatok számára, hogy az előző évben fel nem használt fizetésisapka-helyet a következő évre átvigyék, ezzel megnövelve a lehetséges limitet. Így alakul ki az, hogy az irányadó limit ellenére szinte biztosan minden csapatnak eltérő fizetésisapka-összege alakul ki az adott évre. A túllépési tiltás erre a megnövelt értékre is vonatkozik.

A mostani szezon előtt az NFL és a szakszervezet képviselői megegyeztek abban, hogy a koronavírus-járvány miatt a FIZETÉSI SAPKA 2021-re vonatkozó összege 175 millió dollár lesz. Ha ehhez tartják magukat, akkor a 2021-es év hatalmas kihívást jelent majd a csapatoknak, hiszen a limit 23,2 millió dollárral csökken.

Fontos kiemelnünk, hogy a fizetés az NFL-játékosok számára több tételből tevődik össze. Beszélünk – a teljesség igénye nélkül – alapfizetésről, aláírási bónuszokról (szerződés-aláírás miatt jár), rosterbónuszokról (akkor jár, ha egy játékos adott pillanatban a keret tagja), workoutbónuszokról (szezonon kívüli vagy előszezonbeli edzésprogramok teljesítéséért jár), és teljesítményösztönzőkről (adott teljesítmény elérése után illetik meg a játékost). Ezeknek a tételeknek más és más könyvelési módja van, ezért is említettem a fizetési sapkát könyvelési kategóriaként. Az eltérő könyvelési módok olyan lehetőségeket teremtenek a csapatok számára, amelyek következtében még a legszorultabb sapkahelyzetet is képesek lehetnek kezelni éveken keresztül, amennyiben a játékosok és ügynökeik is együttműködők.

Az esélyegyenlőség fontos elemeiként még kiemelhetők a szabadügynök-piaci szabályozások és az újonc játékosok fizetési modellje is.

Mennyi az a minimális összeg, amit egy első nap az NFL-be érkező játékos megkereshet?

Az NFL-be érkező újonc játékosok esetében nagyon fontos az, hogy a játékoskiválasztás során (draft) milyen helyen választják őket. Ez determinálja a nekik adható fizetés mértékét és a szerződés hosszát. A minimálbért nemcsak az újoncoknak, de a rutinosabb játékosoknak is meg kell adni szerződéskötéskor. A minimálbért befolyásolja, hogy egy játékos hány szezont töltött már el az NFL-ben. A napokban záruló 2020-as szezonban az újoncok éves minimálbére 610 000 dollár, az egy év rutinnal rendelkezőké 675 000 dollár, a két év rutinnal rendelkezőké 750 000 dollár, három év után 825 000 dollár, négy–hat év esetén 910 000 dollár, hét vagy több év rutinnál 1 050 000 dollár.

Nézzük a másik végletet, kik a legszerencsésebbek az anyagiakat illetően?

A jelenleg érvényes legkimagaslóbb szerződés az NFL-ben Patrick Mahomes kontraktusa, amelyet újoncként kötött szerződésének hosszabbításaként írtak alá 2020. július 6-án. A Kansas City Chiefs Super Bowlon is pályára lépő irányítója 2017-ben lett NFL-játékos, amikor a Chiefs a drafton kiválasztotta. Mahomes ekkor négy évre írt alá a csapathoz 16 425 962 dollárért, amelynek teljes egésze garantált volt számára. Ezt a szerződést hosszabbították meg 2020-ban úgy, hogy

Mahomes 2021 és 2030 között 450 millió dollárt kereshessen.

Emellett további 25 millió dollár teljesítményösztönző is elérhető számára, amelyek akkor járnak évente, ha Mahomest adott évben MVP-nek választják (1,25 millió dollár/év), vagy ha megnyeri a szezonban az AFC Championship Game-et (1,25 millió dollár/év).

A tízéves hosszabbítás átlagosan évente 45 millió dollárt fizet a QB-nak, de két, az NFL-szerződések értékelése során kritikus pontot még ki kell emelnünk. A 450 milliós tartalomból az aláíráskor csak 63 millió dollár volt garantált, és 141 millió dollár volt garantált sérülés esetére. Az NFL-szerződések esetén ennek a két számnak is jelentősége van.

Bármit is tartalmaz a szerződés, az a fontos, mi garantált a játékos számára, az összes többi tétel ugyanis, ha elbocsátják, nem jár.

A sérülés esetére garantált tartalom akkor jár, ha a játékos karrierjének sérülés vet véget abban az időszakban, amikor a szerződés él. Természetesen az, hogy a szerződés aláírásakor 63 millió dollár volt garantált, nem jelenti azt, hogy további tartalmak idővel nem alakulnak azzá. Amennyiben Mahomes a Chiefs keretének a tagja az adott év harmadik napján, akkor az arra a szezonra esedékes juttatásai garantálttá válnak. E szerződés rövid elemzése is mutatja, milyen bonyolult egy-egy NFL-kontraktus, és a különböző könyvelési szabályokra még ki sem tértünk.

Megkerülhetetlen téma, hogy a koronavírus milyen hatással van ezekre a számokra. Milyen visszaesés volt, milyen visszaesés jöhet, bajba kerülhet a liga?

A koronavírus-járvány minden sport területén jelentős problémákat okozott a világban. Elmaradt eseményektől, csúszó programoktól, fizetési nehézségektől volt hangos a világsajtó az elmúlt egy évben.

Az NFL viszont elmondhatja magáról, hogy bár jelentősen befolyásolta a szezont a járvány, de egyetlen tétmérkőzés sem maradt el.

Az előszezon mérkőzéseit törölték, a központi irodában dolgozóknál 5–15%-os bércsökkentést vezettek be, és Roger Goodell is lemondott a világjárvány végéig a teljes, korábban taglalt keresetéről. További megszorításokat azonban nem kellett alkalmazni, ami a kialakított, az NFL és a szakszervezet által is egységesen elfogadott védekezési előírásoknak, a játékosok fegyelmezettségének, valamint fertőzések esetén a gyors és megfelelő lépéseknek is köszönhető. Az NFL 2020. augusztus 1. óta közel 955 000 alkalommal tesztelte a csapatok játékosait és személyzetét, szerződést kötött a levett mintákat napról napra kiértékelő laborral, és megtette a szükséges óvintézkedéseket is a pozitív tesztek esetén. Komolyabb járványügyi lépésekre csak néhány csapat esetében került sor, de a csapatok többségének volt fertőzött játékosa. A liga szintjén összesen 724 pozitív esettel találkoztak.

Gazdasági szempontból nagy pozitívum a csapatok számára a tévés szerződések teljes bevételének átutalása. Az összes mérkőzés megrendezése ilyen téren is alapvető pozitív hatást váltott ki. A nagyobb problémát az jelentette, hogy a helyi bevételek jelentősen visszaestek. Míg a 2019-es szezonban a csapatok összesen 16,6 millió fizető nézőnek adtak el jegyet, a korlátozások miatt 2020-ban mindösszesen 1,18 millióan látogathattak ki a stadionokba. 13 csapat egyáltalán nem adhatott el jegyet a potenciális nézőknek. A szurkolók elmaradása nemcsak a jegybevételek, hanem a merchandising bevételek és az egyéb mérkőzésnapi értékesítések állományának jelentős csökkentését is eredményezte. Nem kerülhetett sor az Egyesült Államokon kívül tervezett találkozókra sem, ez pedig a nemzetközi terjeszkedési terveket és bevételeket veti vissza.

Csapatonként a kieső bevétel 100–125 millió dollárra rúg, ami ligaszinten 3,5–4 milliárd dollárra teszi a bevételkiesés miatti veszteségeket.

A járványhelyzet miatt felmerült többletköltségek önmagukban ugyan szignifikánsak, azonban több olyan tételen spóroltak a csapatok, amelyre a korábbi években sokkal többet költöttek a személyes jelenlét magasabb szintje miatt, ezek egymást ellensúlyozzák. A fizetési sapkát illető terveket korábban már taglaltuk mint jövőbeni lépéseket.

Végül térjünk ki a hétfő hajnali Super Bowl anyagi vonzataira is!

Amikor egy település olyan nagy sportesemény megrendezésére vállalkozik, mint a Super Bowl, egyik legfontosabb motivációjuk ebben, hogy a szurkolók, a mérkőzésre ellátogatók által elköltött pénzt a helyi gazdaság élénkítésére, segítésére fordítsák. Így nemcsak az a fontos, hogy a találkozóra ellátogatók pénzköltését maximalizálják, hanem az is, hogy ez a pénz lehetőleg minél nagyobb arányban a helyi lakosoknál, helyi vállalkozásoknál és a helyi adózás keretében realizálódjon, vagyis minél kevesebb legyen az „elvándorló” pénzköltés. Az idei Super Bowl egyedi, hiszen két olyan körülménnyel kell szembenézni, amivel még sohasem kellett egyetlen rendezőnek sem megküzdenie. Egyrészt a koronavírus-járvány miatt a Raymond James Stadium befogadóképességének csupán körülbelül harmada, csak 25 000 néző látogathat ki az eseményre. Ezzel pedig csökken a Tampába érkezők száma, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma, az elköltött pénzmennyiség és az adóbevétel is. Szintén fontos szempont, és csökkenéshez vezet az említett két kategóriában az, hogy az egyik részt vevő csapat hazai stadionjáról van szó, a szurkolók többsége helybeli vagy a vonzáskörzetben él. A járványhelyzet és a hazai csapat tényezője kevésbé jelentkezik majd a megteremtett munkahelyek számában, és a Super Bowlon alkalmazottak bérköltségében. Ezen a téren nem várható jelentős visszaesés, hiszen a megfelelő biztonságot, globális show-t és körítést ilyen viszonyok között is biztosítani kell.

A helyi gazdaságban megjelenő bevétel várható mértéke – a korábbi évek hatásvizsgálatai alapján – ideális esetben körülbelül 450 millió dollárt tenne ki, ebből a helyi gazdaságban maradna körülbelül 320 millió dollár. Jelen helyzetben racionálisan realizálható eredmény lehet első kategóriában a 300 milliós érték, a másodikban pedig a 210 milliós szám.

A tévéközvetítések több mint 100 millió emberhez érnek el USA-szerte, és további 60–65 millióan nézik az eseményt a világ más országaiban, így hatalmas lehetőségek vannak egy közvetítésben is. Ezeket a programokat azonban a tévés szerződések szabályozzák, így az NFL ebből további közvetlen bevételt nem tud szerezni. A tévétársaságoknak azonban megvan a lehetőségük a bevételeik maximalizálására, hiszen értékesíthetik a közvetítések reklámspotjait. Egy 30 másodperces Super Bowl-reklámspot értéke jelenleg piaci ár szerint 5,5–5,6 millió dollár, amiből a társaságok – jelen esetben a CBS – jelentős bevételt érhetnek el.

Fontos terület a minden évben nagy lelkesedéssel várt halftime show. Ezúttal Abel Tesfaye, művésznevén The Weeknd lép majd fel több mint 100 millió néző előtt vasárnap éjjel.

Az NFL a félidei fellépésekért nem fizet a zenészeknek, esélyt biztosít azonban nekik arra, hogy életük legnagyobb közönsége előtt szerepeljenek. Ez pedig hatalmas lehetőség.

Az elmúlt öt évben jelentősen profitáltak a fellépők a programokból. 2016-ban a Coldplay, Beyonce és Bruno Mars a letöltött digitális tartalmak esetén 365%-os emelkedést realizált a félidei műsor után. 2017-ben Lady Gaga esetében a növekedés 1000%-os, 2018-ban Justin Timberlake-nél 534%-os, 2019-ben a Maroon5-nál 434%-os, 2020-ban pedig Shakira és Jennifer Lopez esetében 1013%-os volt a növekedés.

A show-ra általában 10 millió dollár körüli összeg áll rendelkezésre a szponzorok révén, amelyet a koreográfiára, a dizájnra és a statisztákra költhetnek a fellépők, de saját magukat nem díjazhatják belőle a korábban jelzettek szerint. Ezúttal a show megfelelő színvonalának érdekében a fellépő, The Weeknd is 7 millió dollárt invesztál a programba.

Végezetül térjünk át a játékosok bérezésére. A jelenleg aktuális szabályok szerint a játékosok fizetésüket a 2020-as 17 hetes alapszakasz során részletekben, hetente vagy kéthetente kapták meg. 2021-től ez az időszak már 34 hetes lesz, azonban továbbra is különálló díjazást kapnak a játékosok a rájátszás során a kollektív szerződés rendelkezései szerint. Az idei Super Bowlon a nyertes csapat tagjai 130 000 dollárral, a vesztesek 65 000 dollárral gazdagodnak, amely összegek jelentősen elmaradnak a legjobb játékosok juttatásaitól.

(Borítókép: Tom Pennington / Getty Images Hungary)

Olimpiai bajnok, koronavírus és a világ egyik legnagyobb show-műsora

2021. február 4., 09:58 Módosítva: 2021.02.04 16:06
12
Utolsó mérkőzéséhez érkezett a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2020–2021-es idénye. Az 55. Super Bowl lesz az első, amit hazánkban az Aréna4 közvetít, a csatorna pedig most ismertette, hogyan épül majd fel a műsor.

Az NFL fináléjában Tom Brady új csapata, a Tampa Bay Buccaneers fogadja a címvédő Kansas City Chiefst, magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor veszi kezdetét a találkozó.

A felvezetés már vasárnap 23 órakor elindul, és éjfélig tart majd, a műsorvezető a magyar szövetség korábbi elnöke, Árpa Attila lesz, a vendégek között pedig Buday Zoltán szakkommentátor és Kerek István kommentátor mellett a háromszoros olimpiai bajnok Szécsi Zoltán is ott lesz.

A műsorban a teljesség igénye nélkül szó lesz a két együttes múltjáról, a legutóbbi bajnoki címükről, összehasonlítják a kezdő irányítókat, külön is részletezve a már 10. nagydöntőjére készülő Tom Brady pályafutását.

Felidézik a felek alapszakaszbeli meccsét, elemzik a várható párharcokat, kitérnek az edzői stábokra, és szóba kerül a koronavírus hatása is a sportra.

A műsor után rögvest kapcsolják a mérkőzés helyszínét, a finálét Kun Zsolt és Bencsics Márk közvetíti majd, a szünetben pedig természetesen a halftime show-ról sem marad le a nagyérdemű, ezúttal The Weeknd lép fel.

Borítókép: ARENA4

Nem játszik a Super Bowlban, mert a koronavírus ellen harcol a hazájában

2021. február 3., 16:30 Módosítva: 2021.02.04 12:49
113
A Super Bowl minden évnek az egyik legfontosabb sporteseménye. Még azok is leülnek megnézni, akik annyira nem követik az NFL történéseit, és persze vannak olyanok is, akiket csak a reklámok érdekelnek, esetleg a Half Time Show. De a döntőbe biztosan belenéznek ők is, aztán még az is megeshet, hogy az egyik csapattal elkezdenek szimpatizálni, hogy érdekesebbé tegyék maguk számára is a finálét.

Akik mélyebben benne vannak az amerikaifutball világában, azoknak szinte biztosan van kedvenc együttesük, ahhoz viszont nagyon szerencsésnek (esetleg divatdrukkernek) kell lenni, hogy a Super Bowlban is szoríthassanak értük.

Akik úgy vannak vele, hogy nem tudják eldönteni, melyik félnek szorítsanak, azoknak bemutatunk öt játékost, ezzel elősegítve az elköteleződést. A listánk szubjektív.

teljes bejegyzés

Ilyen Super Bowl még nem volt – jön az NFL nagydöntője!

2021. február 3., 12:40 Módosítva: 2021.02.04 09:25
28
Magyar idő szerint február nyolcadikán, hajnali fél egytől rendezik meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság döntőjét, a Super Bowlt, amit nemcsak az Egyesült Államokban, de az egész világon hatalmas érdeklődés övez. Egy szokványos évben egy hétig tartó cirkusz, rengeteg szponzorált eseménnyel és még több gazdag turistával. Idén viszont a legtöbb csinnadratta elmarad, úgyhogy összefoglaljuk, mit kell tudni a közvetítésről, a reklámról és az üzletről, ami a Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers mérkőzését körülveszi.

Az NFL eredeti tervei szerint a 2020-as szezon Super Bowlját az amerikai NBC-csatorna közvetítette volna Los Angelesből. Ehhez képest végül a nagydöntő helyszíne a Florida államban található Tampa Bay lesz, az adásért pedig a CBS felel. Ezeknek a változásoknak viszont még nem volt köze a koronavírus járványhoz, de ezek is olyan apróságok, amik nem szokták jellemezni a Super Bowlokat.

Azok az amerikai televíziós társaságok, amelyek rendelkeznek az NFL-jogaival, egymás között rotálják, hogy mikor melyikük kapja meg a Super Bowl-közvetítés jogát és a 2020-as szezonban ez az NBC-nek járt volna. Viszont cseréltek a CBS-szel, hogy jövőre, a téli olimpia közvetítésével együtt a Super Bowl is az NBC-n legyen látható.

A helyszín azért került át Tampába, mert 2017-ben úgy nézett ki, hogy a vadonatúj, 4,9 milliárd dollárból felépített SoFi Stadium nem készül el időben ahhoz, hogy itt rendezhessék meg a döntőt, így inkább a csúsztatás mellett döntöttek.

A vírus szinte mindent megváltoztatott

Utólag óriási szerencse, hogy nem kaliforniai, hanem floridai helyszín, ugyanis itt sokkal lazább járványügyi szabályok vannak érvényben, mint Kaliforniában. Csak emiatt van lehetőség arra, hogy a helyszínen 25 000 néző nézhesse a mérkőzést. Ez a Raymond James Stadium kapacitásának a 38 százaléka.

Köztük lesz 7500 olyan egészségügyi dolgozó, akik lassan egy éve gyógyítják az új típusú koronavírus által megfertőződött betegeket, és már megkapták a védettséget okozó védőoltásokat. Őket teljes egészében az NFL látja vendégül Tampa Bayben. Az összes helyszíni szurkolónak szigorú szabályokat kell majd betartaniuk a stadionban, továbbá kötelező lesz viselni azokat a KN95 maszkokat is, amiket az NFL a belépő mellé biztosít mindenki számára.

A Super Bowlok helyszínét mindig sok évre előre osztja ki az NFL, és most először fordul elő, hogy a vendéglátó város saját csapata jutott be a döntőbe. A helyiek öröme mégsem teljes, hiszen a vírus miatt kialakult helyzetben szinte semmit nem lehet megtartani azokból a rendezvényekből, amik általában a döntővel együtt járnak. Normál esetben a vendégek jelentős része már napokkal hamarabb megérkezik a helyszínre és a helyi cégek, illetve a szponzorok által szervezett eseményeken vegyen részt. Ezek szinte teljes egészében elmaradnak, és csak megbecsülni lehet, hogy mekkora bevételkiesést jelent a városnak, továbbá a helyi cégeknek és vállalkozóknak. Egyes számítások szerint akár 400 millió dolláros kiesésről is lehet beszélni.

Ugyanakkor nem teljesen reménytelen a helyzet, hiszen nem kell minden döntőhöz kapcsolódó rendezvénynek elmaradnia. A hatóságok olyan beltéri és kültéri eseményeket is engedélyeztek, ahol akár 1000 ember is közösen követheti a Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers összecsapását. Ezek nyilván segítenek valamit azokon a vállalkozókon, akik évek óta készülnek a Super Bowlra, hiszen ezeket a bulikat össze sem lehet hasonlítani azokkal a rendezvényekkel, amiknek a szervezésére normális körülmények között több millió dollárt költöttek volna el.

Soha nem használtak még ennyi kamerát


A tévéközvetítést bizonyos szempontból segíti, hogy a szokásosnál kevesebben szurkolnak majd a helyszínen, hiszen így olyan helyekre is tehetnek kamerákat, ahova különben nem lenne lehetőségük. A CBS legalább 120 különböző kamerát tervez használni a közvetítés során. Ezek között lesz 12 olyan, ami 4K és 8K felbontású rögzítésre is képes. Ezeket a pályához a lehető legközelebb tervezik használni, ahogy az idén a FOX közvetítéseiben megismert Sony VENICE kameráit is, amiket korábban filmeknél és videoklipeknél használtak, amiknél a mélység sokkal élesebben kijön, hiszen kiemeli a közeli játékosokat, míg a háttér elmosódik, filmszerű élménnyel dobva fel a közvetítést.

Újdonságot jelentenek majd a Trolley Camek, amiket egy vezetékre függesztenek majd fel, ezen pedig akár 100 kilométer/órával is képes száguldani és a CBS szerint olyan szögből mutatja majd a játékosokat, amikre korábban még egyetlen közvetítés során sem volt példa. Ezzel azt kívánják megmutatni, hogy mit látnának azok a nézők, akik a 8. sorban ülnének a stadionban. Szolgálatban lesz még 18 robotkamera, és 31 olyan kamera, ami a szuperlassításokat teszi majd lehetővé. A koronavírus természetesen ezeknek az irányítását is megbonyolítja, csak a stáb egy része lesz jelen a helyszínen, a többiek a New York-i központból dolgoznak.

Nagy hiányzók a reklámozók között

A Super Bowl évről évre a legnagyobb tévés esemény az Egyesült Államokban, sőt időről időre felmerül, hogy ez egy igazi nemzeti ünnep és a döntőt követő hétfőt ki kellene adni szabadnapnak. Az egészből pedig nem hiányoznak a különleges, csak erre az alkalomra kitalált reklámkampányok sem. A CBS egy 30 másodperces spotot nagyjából 5.5 millió dollárért értékesített és január végén örömmel jelentették be, hogy el is adtak minden helyet a közvetítésben. Ami viszont magukat a híreket jelenti, idén a szokásosnál több, nagy cég jelentette be, hogy nem költ csillagászati összeget arra, hogy itt jelenjen meg.

Ilyen volt például a Budweiser, ami 37 év után először nem reklámoz majd a mérkőzés közben. Persze ez valójában csak egy nagyon ügyes marketinghúzás volt, hiszen erről a hírről az összes országos médium ingyen beszámolt, hiszen a cég azt kommunikálta, hogy a reklámra fordított összeget arra költik, hogy minél többen juthassanak védőoltáshoz az Egyesült Államokban.

A Budweiser tulajdonosa, az Anheuser-Busch InBev nevű cég persze nem marad ki teljesen a Super Bowlból, a BudLight reklámok például futnak majd a szünetben. De a Coca Cola és a Hyundai is úgy döntött, hogy inkább nem reklámoz az idén.

További kiesést jelentenek a filmelőzetesek, amik idén azért maradnak el, mert továbbra sem lehet tudni, hogy mikor térhetnek vissza a nézők a mozikba, így nincs is értelme a legdrágább filmeket népszerűsíteni. Így tévésorozatok előzeteseire lehet inkább számítani, bár a CBS saját hatáskörben eldöntheti, hogy mennyi időt engedélyez a legnagyobb versenytársainak. De várhatóan a Hulu, a Netflix, az Amazon és az Apple TV reklámjai is feltűnnek majd a szünetekben.

A magyarországi közvetítés vasárnap este 23 órakor kezdődik az ARENA4 műsorán.


A csatorna felvezetőműsorának vezetője Árpa Attila lesz, vendégként Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Buday Zoltán a Pro Football Focus elemzője és a csatorna szakértője, illetve Kerek István az ARENA4 kommentátora csatlakozik hozzá a stúdióban. A mérkőzést Kun Zsolt és Bencsics Márk közvetítik majd.

Üdvözlégy Mária! Az év leglátványosabb jelenetei – videó

2021. február 2., 09:13 Módosítva: 2021.02.02 11:40
1
Hétfő hajnalban az 55. Super Bowllal zárul a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) idénye, a Tampa Bay Buccaneers–Kansas City Chiefs mérkőzés felvezetéseként ezúttal az évad leglátványosabb pillanatait mutatjuk be az Aréna4 jóvoltából. A hétfőn 0.30-kor kezdődő találkozóról élő tudósítással jelentkezik a csatorna.



Borítókép: Christian Petersen / Getty Images Hungary

Egy hónap alatt kirúgatta magát, két évvel később visszatért – sztár lett!

2021. február 1., 16:50 Módosítva: 2021.02.02 08:50
1
Ki ne szeretné a tipikus Hamupipőke-sztorikat – különösen az Egyesült Államokban? Nehéz annál nagyobb mélységet elképzelni egy (NFL-)játékosnak, mint hogy a karrierje kezdetén elkövetett hibái után, csupán egy hónap próbálkozást követően konkrétan a ligából is kikerüljön, és évekig gyakorlatilag felé se nézzenek a csapatok. S lehet-e meseszerűbb, mint hogy a mindenhol kigúnyolt, leírt sportoló ezt követően visszatér, és posztja egyik legjobbjaként tündököl? Naná, hogy ez történt hősünkkel!

LABDARÚGÓKÉNT KEZDTE, GIMIBEN EGÉSZ JÓ VÉDŐ VOLT, EGYETEMI KIVÁLÓSÁG LETT

Ku Jung Hö (angolos írásmódban Younghoe Koo) szereplése alapból kuriózumnak számított már a karrierje elején, hiszen nem túl gyakori (értsd: korábban összesen háromszor fordult elő), hogy dél-koreai születésű játékos lépjen pályára a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában.

teljes bejegyzés

Robbant az átigazolási bomba az NFL-ben – Stafford LA-be megy!

2021. január 31., 11:31 Módosítva: 2021.01.31 19:21
1
Véget ért a Jared Goff-éra Los Angelesben, a Rams egy óriási csere keretén belül megszerzi a Detroit Lionstól távozó Matthew Staffordot.

A St. Louisból 21 év után 2016-ban Los Angelesbe visszaköltöző Kosok két első, két második és két harmadik körös választási jogot áldoztak be azért, hogy a 2016-os játékosbörze első húzását megszerezzék a Tennessee-től, ezzel pedig a California Egyetem szépreményű irányítóját kaparintották meg.

Azt nem lehetne állítani, hogy maradéktalanul megérte volna a belé fektetett drafttőkét, Sean McVay rendszerében ugyan voltak jó időszakai – a 2018-as idényben 4688 yarddal és 32 TD-vel zárt, csapata pedig Super Bowlig jutott, de ott 13–3-ra kikapott a New England Patriotstól –, viszont soha nem tartották őt számon posztja legjobb játékosai között.

A helyzet az elmúlt hetekben kezdett fokozódni, amikor a Green Bayben elszenvedett vereség után a csapat edzője mellett a gárda vezérigazgatója, Les Snead sem állt ki mellette, hogy a 26 éves játékos lenne a Rams jövője.

Mindeközben Detroitban cserét kért Matthew Stafford. A 33. születésnapját jövő vasárnap ünneplő irányító ugyancsak 1/1-es volt, még a 2009-es drafton. Stafford sosem tudott az általában gyengén teljesítő Lionsszal rájátszásmeccset nyerni, karrierje ezen pontján pedig új kihívást szeretett volna, amibe a csapata is belement.

Az eddig 45 109 yardot (az örökranglistán ezzel 16. helyen álló) és 282 TD-t (ugyancsak 16.) passzoló irányítóval kapcsolatban elsődlegesen az Indianapolis Coltsot és a San Francisco 49erst vetették fel, mint kész csapat, ahol csak egy irányító hiányzik a bajnoki meneteléshez.

Vasárnap hajnalban viszont robbant az átigazolási bomba!

A Rams az idei 3. körös választási jogát, valamint a 2022-es és a 2023-as első körét is odacsapta a Lionsnak, hogy elvigye Goffot és a nagy szerződését cserébe.

Az üzletre hivatalosan majd az új ligaév kezdetén kerülhet sor, de nyugodtan készpénznek lehet venni, így pedig a Rams 2016 és 2024 között egyszer sem húz(ott) az első körben! A 2017-es pick ment a Goff-cserében Tennessee-be, a 2018-ast New Englandbe küldték Brandin Cooksért, egy évvel később csak lejjebb cserélt az Atlantával, tavaly és idén pedig a Jalen Ramsey-csere miatt nincs választási joguk az első napon.

Borítókép:  Leon Halip / Getty Images Hungary

Történelmi összecsapás Tampában, jön az 55. Super Bowl

2021. január 28., 14:45 Módosítva: 2021.01.29 09:44
13
Február 8-án, magyar idő szerint 0.30 órától rendezik a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) nagydöntőjét, a Super Bowlt. A világ legnézettebb egynapos sporteseményét Magyarországon az ARENA4 közvetíti élőben.

Több szempontból is történelminek nevezhető az esemény, a címvédő Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers összecsapása ugyanis egy olyan szezont zár le, amelyet a koronavírus-járvány miatt szinte végig zárt kapuk, vagy minimális közönség előtt zajlott le. A párosítás igazi csemegének számít, hiszen az Amerikai Főcsoportban bajnok Chiefset napjaink – és talán minden idők – legtehetségesebb irányítója, Patrick Mahomes vezeti, míg a túloldalon a 43 éves Tom Brady azt követően, hogy tavaly húsz év után elhagyta a New England Patriots csapatát, új klubjával rögtön a Super Bowlba jutott, ami szám szerint neki már a tizedik szereplése lesz az aktuális idény utolsó mérkőzésén.

A Tampa Bay ráadásul hazai pályán szerepelhet, amire még nem volt példa az NFL történetében.

Az összecsapást bő húszezer néző tekintheti majd meg a Raymond James Stadionban, közülük is 7500 már beoltott egészségügyi dolgozó lesz.

A Chiefs szinte tökéletes alapszakaszt produkált, 14–2-es mutatóval lett a liga legjobbja, így a playoff első körében nem kellett pályára lépni, majd jött a Cleveland Browns elleni győzelem, amelyen a csapat szurkolói a szívükhöz kaptak, amikor is Mahomesot le kellett cserélni agyrázkódás miatt. A 25 éves klasszis viszont viszonylag gyorsan kiheverte a problémát és a Buffalo Bills elleni főcsoportdöntőben már pályára léphetett és kiváló teljesítménnyel vezette nagyon sima győzelemre csapatát. Mahomes így három kezdő szezonja alatt másodszor jutott Super Bowlba, valamint egyszer az alapszakasz legértékesebb játékosának járó MVP-címet is bezsebelte – rövid karrierje alatt szinte már most garantált neki a belépője a Hírességek Csarnokába.

A másik oldalon Brady és a Bucs útja igazi legendákon át vezetett a Super Bowlba. Míg a wild card körben a több sebből vérző Washington Football Team otthonában aratott győzelem papírformának számított, a Drew Brees vezette New Orleans Saints, majd az Aaron Rodgers fémjelezte Green Bay Packers vendégeként nem a floridai gárda számított az esélyesnek. Ennek ellenére a Tampa beverekedte magát a döntőbe, amit első sorban nem is feltétlenül Bradynek köszönhetett: a csapat védelme mindkét találkozón a legfontosabb pillanatokban szerzett labdákat, és még azt is elbírta, hogy Brady a legendás Lambeau Fielden rendezett NFC főcsoportdöntő második félidejében háromszor is eladta a labdát.

Brady ugyan hat bajnoki címet nyert a New Englanddel, de egyetlen alkalommal sem sikerült ez neki akkor, ha a csapat már a wild card körben érdekelt volt. Összességében sem jellemző ez az NFL-ben, ahol korábban mindössze hat csapat tudta elhódítani a Vince Lombardi trófeát úgy, hogy már a playoff első körében pályára kellett lépnie. Legutóbb ez a bravúr a Baltimore Ravensnek sikerült még 2013-ban. Összességében tíz klub került wild card körből a nagydöntőbe, a legutóbbi négy pedig diadalmaskodott is.

A két csapat már az alapszakaszban találkozott egymással, azt a mérkőzést az ARENA4 nézői is élőben láthatták. Emlékezetes este volt, hiszen a Chiefs egy félidő alatt gyakorlatilag felmosta a padlót a Bucs védelmével. Ugyan a 27–24-es végeredmény összességben szorosnak tűnik, aki látta azt az összecsapást, emlékezhet rá, mekkora volt a különbség a két csapat között. Azon a találkozón Mahomes 462 yarddal és 3 TD-passzal zárt, de még nála is elképesztőbb meccset hozott az elkapó Tyreek Hill, aki csak az első negyedben(!) 203 yardot és 2 TD-t pakolt össze.

Ebből a találkozóból mindenképpen tanulnia kell a Tampának, amely akkor a legnagyobb hibát talán azzal követte el, hogy a liga leggyorsabb játékosát, Hillt, megpróbálta egy az egyben őrizni, de erre esélye sem volt Carlton Davisnek, akinek azóta is rémálmai lehetnek, ha meglátja a Chiefs 10-es számú elkapóját.

A Chiefs passzjátékát első sorban a Tampa védőfala ronthatja el, amely már Aaron Rodgers életét is megkeserítette az NFC-döntőben: Shaquil Barrettnek három, Jason Pierre-Paulnak pedig két sackje volt a Lambeau Fielden, ráadásul a Kansas City támadófalában várhatóan komoly lyukak lesznek. A Buffalo elleni AFC-döntőben a bal oldali tackle, azaz az irányító Mahomes első számú védelmezője, Eric Fisher szenvedett Achilles-ín szakadást, a fal másik oldalán pedig Mitchell Scwartz még a hatodik héten dőlt ki a sorból. Mahomes ugyanakkor az egyik legjobb abban (is), ha menekülésből kell passzolnia, de természetesen összességében így jóval nehezebb dolga lehet majd.

A másik oldalon Bradynek egy régi ismerősével kell majd újra farkasszemet néznie, ugyanis a Kansas City védőkoordinátora az a Steve Spagnuolo, aki a 2008-as Super Bowlon olyan taktikát talált ki, hogy az akkor hibátlan szezonra hajtó, Randy Moss-szal felálló New England Patriots támadósor, amely minden idők egyik legeredményesebb egysége, csak 14 pontra volt képes a New York Giants ellen, amely akkor óriási meglepetésre karrierje első Super Bowl-vereségét mérte a Brady-vezette bostoni alakulatra.

A fogadóirodáknál jelenleg a Chiefs egy hajszállal számít a találkozó esélyesének, de az biztos, hogy a Tampa Bayt nem lehet előre leírni, hiszen minden idők legeredményesebb irányítója nyilván valóan szeretne történelmet írni.

Majdnem megölte barátnőjét a 140 kilós NFL-es, mert nem akart meghajolni

2021. január 27., 18:50 Módosítva: 2021.01.28 19:23
84
Családon belüli erőszak miatt letartóztatták Chad Wheelert, az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks 141 kilós támadófalemberét, aki brutálisan megverte barátnőjét.

Az eset még hétvégén történt a Seattle-től délre található Kentben, de csak ma látott napvilágot. A vád szerint Wheeler azért támadta meg barátnőjét, mert nem volt hajlandó meghajolni előtte. Először megütötte, majd az ágyra lökte, ahol addig fojtogatta, amíg a nő elvesztette az eszméletét, végül otthagyta.

Amikor a bántalmazott magához tért, azonnal hívta a 911-et, majd megtalálta Wheelert, aki teljes nyugalomban fogyasztotta a vacsoráját. Mikor a falember meglátta a nőt, állítólag ennyit reagált:

Wow, te még mindig életben vagy?

Wheelert 400 000 dolláros óvadék ellenében elengedték, szabadlábon védekezhet. A Seattle Seahawks is vizsgálatot indított az ügyben. Állítólag Wheeler bipoláris zavarral küzd, egy ideje pedig nem szedi a gyógyszerét.

Megvédheti címét a Kansas City Chiefs

2021. január 25., 13:49 Módosítva: 2021.01.25 16:14
1

Mahomesék előtt legutóbb ez éppen a riválist irányító Tom Bradynek és a Patriotsnak sikerült.

teljes bejegyzés

Brady a 10. Super Bowljára készülhet

2021. január 25., 13:38 Módosítva: 2021.01.25 17:02
1
Egyértelműen a szezon legjobban várt összecsapása volt a Green Bay Packers és a Tampa Bay Buccaneers mérkőzése, az NFC döntője, amelyen az elmúlt két évtized talán két legjobb irányítója, Aaron Rodgers és Tom Brady találkozott egymással.
teljes bejegyzés

Egy felfoghatatlan edzői döntés is kellett Tom Brady 10. Super Bowljához

2021. január 25., 08:45 Módosítva: 2021.01.25 17:45
6
A címvédő Kansas City Chiefs és a Tampa Bay Buccaneers jutott be a döntőbe a tengerentúli profi amerikaifutball-ligában (NFL).

Előbbi a Buffalo Billsnél bizonyult jobbnak az Amerikai főcsoport (AFC) fináléjában, utóbbi pedig a Green Bay Packerst győzte le – vendégként – a Nemzetiben.

A KC-ben játszhatott az előző héten agyrázkódást szenvedő irányító, Patrick Mahomes, aki 325 yardot és három touchdownt passzolt. Kedvenc célpontjai is jól teljesítettek, a tight end Travis Kelce 13 elkapásból 118 yardot és két TD-t, az elkapó Tyreek Hill pedig 9 elkapásból 172 yardot szerzett. A túloldalon Josh Allen jóval pontatlanabb volt (48 próbálkozásából csak 28 volt sikeres), két touchdown mellett egyszer a labdát is eladta.

A Bills úgy veszített 38–24-re, hogy az első negyed után még 9–0-ra vezetett.

Az NFC-ben a vendég Buccaneers szinte végig vezetett a mérkőzésen (0–0-nál és 7–7-nél volt csak egyenlő az állás), a félidő után már 28–10-es előnyben volt. Ekkor azonban jött egy gyors touchdown a Green Baytől, aztán Tom Brady egymás után három drive-ban is eladta a labdát, így a Packers többször is a vezetésért támadhatott, de nem tudott eredményes lenni. Az utolsó támadássorozatnál a hazaiak eljutottak a célzóna közelébe, 

de három kísérletből nem sikerült bejutniuk, Matt LaFleur vezetőedző pedig megdöbbentő módon, két perccel a vége előtt nyolcpontos hátrányban mezőnygólt rúgatott csapatával.

A labda visszakerült a Tampához, amely egy védőszabálytalanságnak köszönhetően le tudta pörgetni az órát, és bejutott a döntőbe. Ezzel Bruce Arians együttese lesz az első csapat, amely hazai pályán játszhat nagydöntőt.

Az NFL február 7-i fináléját, az 55. Super Bowlt 22 ezer néző tekintheti majd meg a helyszínen, a 70 ezer férőhelyes Raymond James Stadionban.

NFL, főcsoportdöntők:

AFC:
Kansas City Chiefs–Buffalo Bills 38–24

NFC:
Green Bay Packers–Tampa Bay Buccaneers 26–31

27 év után újra Chiefs-Bills az AFC döntőjében

2021. január 24., 16:28 Módosítva: 2021.01.24 21:53
2
Magyar idő szerint hétfő hajnalban 00:40 órától rendezik az NFL Amerikai Főcsoportjának döntőjét, a címvédő Kansas City Chiefs és a Buffalo Bills összecsapását, a győztes pedig ott lesz két hét múlva az 55. Super Bowlon, amelyet a floridai Tampában rendeznek.
teljes bejegyzés

Vajon az irányítók ikonikus öszecsapását hozza az NFC konferenciadöntője?

2021. január 24., 16:18 Módosítva: 2021.01.25 11:21
20
Az amerikai sportsajtó egy betűre volt minden idők legikonikusabb címadásától. Egy nyomorult „d” az, ami ettől fosztotta meg őket: The Brady Bunch Goes To Mister Rogers' Neigborhood.
teljes bejegyzés

Döntöttek: ennyi néző lehet a Super Bowlon

2021. január 22., 18:50 Módosítva: 2021.01.22 22:11
1

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) február 7-i fináléját, az 55. Super Bowlt 22 ezer néző tekintheti majd meg a helyszínen.

Az NFL pénteki közlése szerint ebből 7500 jegyet ingyen olyan egészségügyi dolgozók között osztanak szét, akik már be vannak oltva a koronavírus ellen. A liga ezzel szeretné kifejezni tiszteletét és háláját a világjárvány során a frontvonalban dolgozó emberek felé.

Roger Goodell, az NFL elsőszámú vezetője azt is közölte, hogy a nézők számára kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás a mérkőzésen.

A Super Bowlt idén a Tampa Bay Buccaneers otthonában, a 70 ezer férőhelyes Raymond James Stadionban rendezik. A döntő párosítása vasárnap derül ki: az Amerikai főcsoport fináléjában a címvédő Kansas City Chiefs a Buffalo Bills együttesét, a Nemzeti főcsoport döntőjében pedig a Green Bay Packers éppen a Tampa Bay Buccaneers gárdáját fogadja. Utóbbi lehet az első csapat, amely hazai pályán játszhat Super Bowlt, amennyiben legyőzi riválisát.

Az NFL két legnagyobb legendájának utolsó csatája jöhet

2021. január 16., 19:04 Módosítva: 2021.01.17 15:17
16
Elérkeztünk az NFL 2020-as idényének főcsoport-elődöntőihez, azaz nyolc csapatra szűkült a mezőny. Az előző heti szünet után ebben a körben bekapcsolódik a két konferencia első kiemeltje is, de a legnagyobb érdeklődés alighanem a két veterán zseni, Drew Brees és Tom Brady párbaját övezi majd. Nézzük, mi várható a hétvégén.

NFC

Green Bay Packers (1.)–Los Angeles Rams (6.), szombat 22:35
Az előrejelzések szerint fagypont körüli hőmérsékletben fogadja az előző héten az első kiemelés miatt pihenő Green Bay a hatodik kiemelt Los Angeles Ramst, amely némi meglepetésre a sérült Jared Goff-fal együtt is képes volt kiejteni a Seattle Seahawkst.

Aaron Rodgers fantasztikus alapszakaszon van túl, 48 touchdown passzal karriercsúcsot döntött, valamint

ebben a kategóriában, passzpontosságban és passer ratingben is az élen végzett, ő az MVP-cím legkomolyabb várományosa.

Kedvenc célpontja, Davante Adams 18 elkapott TD-je szintén a legtöbb volt a ligában, nem csoda, hogy mindketten bekerültek a szezon álomcsapatába. A futó Aaron Jones is remekelt az alapszakaszban, és akkor még ott van a tight end Robert Tonyan, valamint a második számú elkapó, Marquez Valdes-Scantling, akikre bármikor számíthat Rodgers. Akire viszont nem, az a liga talán legjobb baloldali tackle-je, az irányító első számú testőre, David Bakhtiari, akinek a hiányát megérezheti a támadófal, főleg a Rams életveszélyes pass rusha ellen.

Úgy tűnik, Aaron Donald kiheverte a bordasérülést, Leonard Floyd pedig fantasztikus formában játszik az utóbbi időben. A Los Angeles passz elleni védekezése egyébként is kiváló, Russell Wilsont a múlt héten teljesen hatástalanították, 

ezúttal a cornerback Jalen Ramsey (aki szintén first team All-Pro lett) és Adams párharca lesz az igazi csemege.

A Rams támadósorában Goff műtött ujján sok múlhat majd, viszont a héten kiderült, hogy legjobb elkapója, Cooper Kupp sérüléssel bajlódik, és kérdéses a játéka. A kaliforniaiaknak a földön több esélyük lehet a Packers közepes futás elleni védekezésével szemben, de ahhoz az újonc Cam Akerstől legalább olyan jó játék (összesen 176 yard és egy TD) kell, mint a Seattle ellen.

New Orleans Saints (2.)–Tampa Bay Buccaneers (5.), hétfő 0:40
Drew Brees a mérkőzés előtt két nappal ünnepelte 42. születésnapját, de ezzel még mindig csak a második legidősebb játékosnak számít a két csapat keretében, a túloldalon ugyanis ott lesz a 43 éves Tom Brady. Két fantasztikus legenda, aki szinte mindent megnyert, amit lehet (Brees soha nem volt MVP, ami az NFL egyik legnagyobb istenkáromlása), majdnem az összes QB-kategóriában uralják az örökranglistát.

Kettejük összéletkora 85 év, ami a legmagasabb szám két irányítónál, aki egymás ellen játszott.

Igaz, az eddigi 84-es rekordot is ők állítottak fel az alapszakaszban, ahol kétszer találkoztak.

Ott még csak szoros sem volt a végeredmény, a Saints mindkétszer rendesen elpáholta a Buccaneerst, és a két QB teljesítménye között is ég és föld volt a különbség.

Tom Brady (balra) és Drew Brees idén kétszer találkoztak az alapszakaszban
Tom Brady (balra) és Drew Brees idén kétszer találkoztak az alapszakaszban
Fotó: Gettty Images

Brady az elsőn két touchdown mellett három interceptiont is dobott (az egyik pick6 volt), a másodikon 0 TD mellett háromszor is eladta a labdát. Brees ezzel szemben először kettő, majd négy hatpontost osztott ki.

Ami az egész éves teljesítményüket illeti, ott egyértelműen Brady kerekedett felül. 40 touchdownt passzolt,

a kezdeti nehézségek után szenzációs formába lendült, az alapszakasz 14. hete óta neki van a legtöbb touchdownja és passzolt yardja is az egész mezőnyben. Ehhez persze kellenek megbízható célpontok is, de azoknak sincs híján, Mike Evans, Chris Godwin, Antonio Brown, de még Rob Gronkowski is bármikor képes megvillanni. A New Orleans azonban hatékony a passz ellen (és futás ellen is), ami korábban is gondot okozott Bradynek.

A Saints oldalán Michael Thomas az előző héten végre megszerezte első touchdownját, ő lubickolhat az átlag alatti Tampa-védelem ellen (már ami a passzjáték kikapcsolását illeti), Alvin Kamarára viszont nehezebb mérkőzés vár a liga legjobb futás elleni védelmével szemben.

Ne feledjük, ez lehet Drew Brees utolsó mérkőzése, a szezon után ugyanis visszavonul.

AFC

Buffalo Bills (2.)–Baltimore Ravens (5.), vasárnap 02:15
Sokan ettől a mérkőzéstől várják a legnagyobb csatát, nem is ok nélkül. A Buffalóban Josh Allen és Stefon Diggs is hozták az alapszakaszban látott formájukat az Indianapolis ellen, ráadásul Gabriel Davisből megbízható második számú elkapó vált az elmúlt időszakban. Viszont a Baltimore jól védekezik a passzjáték ellen, 

Allenen pedig nagy lehet a nyomás a Ravens kiválónak számító passzsiettetése miatt.

Az is előfordulhat, hogy a csapatnak elő kell vennie a nem éppen acélos futójátékát, de az ellen a Ravens sem volt valami fényes az alapszakaszban, viszont az előző körben totálisan leszedték a pályáról az NFL legjobb futóját, Derrick Henryt.

A Tennessee ellen Lamar Jackson is összeszedte magát gyenge kezdés után, de a Ravens ezúttal sem a levegőben, hanem inkább a földön mozgatta a láncokat. A legjobb futójáték egy gyengécske futás elleni védelemmel csap össze, 

ráadásul a Bills hátsó alakzata a mobilis irányítókkal szemben többször is felsült.

Azaz egyértelműen Jackson lehet a mérleg nyelve, kérdés, hogy fel tud-e nőni a feladathoz, eddig ugyanis a playoffban többször is megégett, de az előző héten végre meg tudott nyerni egy meccset.

Kansas City Chiefs (1.)–Cleveland Browns (6.), vasárnap 21:05
A pihent címvédő fogadja az előző forduló legnagyobb meglepetését okozó csapatot. A Clevelandet innentől kezdve nem lehet félvállról venni, hiszen a koronavírus által megtizedelve, vezetőedzője, Kevin Stefanski nélkül ejtette ki idegenben a Pittsburghöt, és alighanem a Kansas City ellen is erre készülnek, még ha ez nehezebb feladatnak is ígérkezik.

A Browns secondaryje meglehetősen alulteljesített a Steelers ellen, most pedig jön a Patrick MahomesTyreek HillTravis Kelce fémjelezte, brutális KC-gépezet. Utóbbi a tight endek között NFL-rekordot döntött szezonbeli 1416 elkapott yardjával, emellett behúzott 11 TD-elkapást is.

Hillnek is volt 1276 yardja és 15 touchdownja, és akkor még ott van a Sammy Watkins, Mecole Hardman, Demarcus Robinson trió, amelynek mindhárom tagja 400 yard fölött zárt.

Mahomes teljesítménye az alapszakasz utolsó három meccsén meglepően visszaesett (4 interception, 7 sack), de valószínűleg jót tett neki, hogy rápihenhetett a folytatásra.
Clyde Edwards-Helaire játéka kérdéses, így a veterán Le’Veon Bell több labdát kaphat.

A túloldalon a liga egyik legjobb futójátéka okozhat fejfájást a maximum átlagosnak mondható Chiefs-védelemnek.

Nick Chubb a Steelers ellen is jó volt, Kareem Hunt pedig először lép pályára volt csapata ellen, azaz biztos, hogy rendkívül motivált lesz. A KC mellett szólhat azonban, hogy tavaly a főcsoportdöntőben sikerült megoldaniuk Derrick Henry likvidálását is. A passz ellen pedig egész jók, viszont a red zone-on belül ligautolsó volt a csapat, úgyhogy Baker Mayfieldéknek a lehető legtöbbször el kell jutniuk odáig, hogy legyen esélyük a bombaerős címvédő ellen.

A találkozókat az ARENA4 csatorna élőben közvetíti.

Hiába a korlátozott nézőszám, a szurkolók így is összeverték egymást a lelátón - videó

2021. január 13., 08:39 Módosítva: 2021.01.13 20:55
6

Szombaton a Buffalo Bills–Indianapolis Colts találkozóval elkezdődött az NFL 2021-es rájátszása. A hazaiak 1996 óta először rendeztek otthon playoffmeccset, a kiéhezett szurkolók, azaz a Bills Mafia viszont nem tudott teljes létszámban megjelenni a lelátón a koronavírus-járvány miatt. 

6700 szerencsés néző így is ott lehetett a történelmi meccsen, amely 27–24-es győzelemmel végződött, a játékosok pedig később elmondták, hogy ez a „maroknyi" tábor is kitűnő atmoszférát teremtett.

Voltak azonban olyanok is, akik nem a meccsel, hanem inkább egymással voltak elfoglalva, és hiába az ünnepi hangulat, a szociális távolságtartás, valamint a közös kedvenc csapat sikere, így is találtak okot és módot arra, hogy összeverekedjenek a nézőtéren.

Könnyek között búcsúzott Ben Roethlisberger

2021. január 11., 10:19 Módosítva: 2021.01.12 08:45
23
A Cleveland Browns meglepetésre fölényes, 48–37-es győzelmet aratott a Pittsburgh Steelers otthonában a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának első fordulójában.

Az ohiói gárda az első negyedben már 28–0-ra vezetett, miután kihasználta a hazai támadósor több hibáját, többek között Ben Roethlisberger két eladott labdáját. A 28 első negyedbeli szerzett pont új NFL-playoffcsúcsot jelent.

A Browns győzelme azért is akkora meglepetés, mert ezt megelőzően sorozatban 17 mérkőzést vesztett el a Pittsburgh otthonában, ráadásul a mostani sikert vezetőedzője, Kevin Stefanski nélkül érte el, aki koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett csapatával, akárcsak néhány kezdőjátékos. A Browns 1995 óta először nyert meccset a playoffban, idegenben pedig 1969-ben diadalmaskodott ezt megelőzően.

Roethlisberger egészen egyedi statisztikával fejezte be a mérkőzést:

501 yardot és 4 touchdownt passzolt, ezzel ő lett az NFL történetének második irányítója Tom Brady után, aki több mint 500 yardot ért el a rájátszásban (igaz, mindketten vesztes meccsen),

azonban négyszer is eladta a labdát. A márciusban a 39. életévét betöltő QB-nek egy év van hátra a szerződéséből, de lehet, hogy most láttuk utoljára a pályán. Talán ennek szól az is, hogy a találkozó után könnyes szemekkel ült a kispadon a centerrel, Maurkice Pouncey-val.

A Baltimore Ravens a Tennessee Titans otthonában győzött. A vendégek teljesen kikapcsolták az alapszakaszban több mint 2000 yardot futó Derrick Henryt, ez pedig kulcsfontosságunak bizonyult a mostani összecsapáson. A két csapat tavaly is találkozott egymással a rájátszásban, akkor a Titans jutott tovább.

A New Orleans Saints hazai pályán összességében magabiztosan verte a Chicago Bearst, így a 41 éves Drew Brees vezette együttes a következő körben a 43 éves Tom Brady által irányított Tampa Bay Buccaneersszel találkozik majd.

Eredmények, rájátszás:
Amerikai főcsoport:
Tennessee Titans–Baltimore Ravens 13–20
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns 37–48

Nemzeti főcsoport:
New Orleans Saints–Chicago Bears 21–9

A Főcsoport elődöntők párosítása:
AFC:
Kansas City Chiefs–Cleveland Browns
Buffalo Bills–Baltimore Ravens

NFC:
Green Bay Packers–Los Angeles Rams
New Orleans Saints–Tampa Bay Buccaneers

(Index/MTI)

Tom Brady véget vethet a tündérmesének, két legenda utolsó meccse jöhet

2021. január 8., 21:57 Módosítva: 2021.01.09 18:44
15
Amikor szeptember elején elkezdődött a 2020-as NFL-szezon, csak reménykedni tudtunk, hogy egyszer eljutunk ide. A koronavírus-járvány miatt rengeteg volt a kérdőjel az idénnyel kapcsolatban, és bár a fertőzés okozott némi gondot, végül sikerült minden alapszakasz-mérkőzést lejátszani, ezáltal pedig kialakult a rájátszás mezőnye, ami nem csak a Covid–19 miatt lesz különlegesebb az eddigieknél.

Évek óta téma volt a liga berkein belül az alapszakasz és a playoff átalakítása. A regulart a tévétársaságok miatt szerették volna meghosszabbítani, és a rájátszásreformnál is ez volt a fő mozgatórugó. Utóbbit végül már ebben a szezonban bevezették,

így a történelem során először főcsoportonként hét együttes jutott be és harcolhat tovább a Vince Lombardi-trófeáért.

Természetesen a lebonyolításon is változtattak, így mostantól konferenciánként nem az első kettő, hanem csak a legjobb csapat pihenhet az első fordulóban, vagyis az eddigi négy találkozó helyett hatot rendeznek ebben a fordulóban. Nézzük, hogy fog kinézni a vadonatúj névvel ellátott Super Wild Card Weekend.

AFC

Buffalo Bills (2.)–Indianapolis Colts (7.), szombat 19:05
A Buffalo óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben, ez nagyban köszönhetően a fiatal irányítónak, Josh Allennek, akinek töretlen ütemben ível felfelé a pályafutása. 2020-ra új célpontot kapott Stefon Diggs személyében, az ő megszerzése telitalálatnak bizonyult,

ugyanis elkapások számában és elkapott yardokban is az élen végzett az egész NFL-ben.

Allen teljesítményére is jó hatással volt az érkezése, a QB szinte biztosan a legjobb 5 között végez majd az MVP-szavazáson.

Ez lesz a csapat első hazai playoffmeccse 1996 óta, de a járvány miatt biztosan elmarad az a fajta őrület, amit a Bills Mafia biztosítana.

Az ellenfél az az Indianapolis Colts lesz, amely a holtszezonban leigazolta a veterán Philip Riverst, aki ugyan visszafogott produkciót nyújtott, de így is stabilabb volt, mint elődje (és cseréje), Jacoby Brissett. Ha a passzjáték nem is, a futójáték többnyire remekül működött, ennek fő letéteményese az újonc Jonathan Taylor volt, aki a harmadik legtöbb yardot termelte a földön az NFL-ben.

A védelmekre nagy feladat vár, a Colts passz elleni védekezése átlag alatti volt az alapszakaszban, futás ellen viszont jól teljesített, igaz, a Bills inkább passzokkal szeret haladni,

Diggs kikapcsolása ezért kulcsfontosságú lesz.

A túloldalon is hasonló a helyzet, Taylortól kicsúszhat egy nagy meccs a futás ellen gyengécske Buffalo-védelem ellen, de a találkozó esélyese ezzel együtt is a Bills, így pedig könnyen lehet, hogy Riverst utoljára látjuk az NFL-ben.

Pittsburgh Steelers (3.)–Cleveland Browns (6.), hétfő 02:15
Vajon van pechesebb csapat a Cleveland Brownsnál? Azok után, hogy 2002 óta először végre bejutottak a rájátszásba, a csapatot elérte a koronavírus, több játékos és stábtag is elkapta,

például az Év edzője-díjra is esélyes vezetőedző, Kevin Stefanski, aki biztosan nem lehet ott az oldalvonal mellett a Pittsburgh Steelers ellen.

A bal oldali guard, Joel Bitonio elvesztése is hatalmas érvágás, aki a liga legjobb falának alapembere, saját posztján az NFL 2. legjobbja volt az alapszakaszban, ráadásul hét éve szenved a Brownsban, és alig várta, hogy végre belekóstoljon a playoffba.

Már csak azért is hatalmas veszteség, mert a Pittsburgh passzsiettetése a legjobb az NFL-ben, TJ Watt 15 sackkel megnyerte ezt a kategóriát, így Baker Mayfield retteghet. Mivel a két együttes egy divízióban szerepel, így kétszer már összefutottak idén, 1–1-re végeztek, igaz, a Browns az utolsó héten egy tartalékos Steelerst győzött le. A hatodik fordulóban viszont tarolt a Pittsburgh, Mayfieldet pedig gyakorlatilag szétszedte a ligaelit védelem.

A Browns a futójátékban bízhat, egyrészt mert ott sebezhető leginkább Mike Tomlin csapata, másrészt pedig egész szezonban remekül ment a futás, Nick Chubb és Kareem Hunt talán a legjobb RB-páros az NFL-ben.

A Steelers viszont ebben a legrosszabb statisztikákat produkálta a ligában, úgyhogy marad számukra a passzolás, Ben Roethlisberger szinte biztosan nem fog unatkozni. Szerencséjére kitűnő célpontjai vannak, legyen szó Diontae Johnsonról, JuJu Smith-Schusterről, vagy a kiváló újoncról, Chase Claypoolról. A veterán irányító komoly nyomásra számíthat, pass rushban a legjobbak közé tartozik a Browns is, igaz, ezúttal „csak” Myles Garrett-től kell tartania, Olivier Vernon ugyanis súlyos sérülést szenvedett, és a legjobb esetben is csak szeptemberben lesz újra bevethető.

Tennessee Titans (4.)–Baltimore Ravens (5.), vasárnap 19:05
A két csapat a tavalyi rájátszásban és az idei alapszakaszban is emlékezetes csatát vívott, némi meglepetésre mindkettőt a Titans nyerte. Derrick Henry az elsőn 195, a második 133 yardig jutott, valamint ő szerezte a győztes touchdownt a hosszabbításban. Vitán felül ő napjaink legjobb futójátékosa,

kolosszális termetéhez irgalmatlan erő és sebesség társul, akit nemhogy egy, de két ember sem biztos, hogy meg tud állítani.

Az alapszakaszban 2027 futott yardot hozott össze, amivel ő lett az NFL történetének 8. játékosa, aki átlépte a 2000-es álomhatárt, a 17 touchdownja pedig szintén első helyet ért neki.

Henry tavaly is elszabadult a Baltimore ellen:

Elképesztő teljesítménye elhomályosította a 33 TD-passzt és csak 7 interceptiont dobó Ryan Tannehillt, valamint az 1075 yardot összehozó, idén végleg berobbanó elkapót, AJ Brownt, ez a trió az egyik legpotensebb támadógépezetté vált idén.

A Baltimore-nak sem okozott gondot az előrejutás, a tavalyi MVP, Lamar Jackson most ugyan visszafogottabb volt (a két csapat idei találkozóján pedig már-már pocsék), de ez főleg csak a passzjátékában mutatkozott meg, a földön ismét 1000 yard fölött végzett. Ráadásul a két futó, JK Dobbins és Gus Edwards tökéletesen kiegészítette, nem csoda, hogy

a Ravens hozta a legjobb számokat futójátékban.

A Tennessee passzjátéka jóval erősebb, viszont a Ravens védelme pont az elleni jó, futás ellen pedig egyik sem működött túl hatékonyan, így igazi kemény focira és földharcra van kilátás.

NFC

New Orleans Saints (2.)–Chicago Bears (7.), vasárnap 22:40
Különleges playoffmenetelésbe vág idén a Saints, mivel ezek lesznek Drew Brees utolsó mérkőzései, ugyanis a legendás irányító bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul. Már az alapszakasz sem telt zökkenőmentesen számára,

novemberben 11 bordája eltört, decemberben mégis visszatért.

A helyét a jolly joker Taysom Hill vette át, aki most is komoly szerepet kaphat, mert több kulcsember játéka is kérdéses. Michael Thomas valószínűleg pályára léphet, Alvin Kamara viszont koronavírusos kontaktszemély lett, így az ő játéka is az utolsó pillanatokban dől el. Ha esetleg mindketten maródiak lesznek, akkor a ligaelit védelmében bízhat Sean Payton, amely szinte minden mutatóban a legjobb egységek között volt idén.

Ráadásul a Bears támadósora nem éppen a legfélelmetesebb, bár Mitchell Trubisky éppen jó formában van, de nála sosem lehet tudni, mikor „őrül meg”, David Montgomery viszont az év második felére a liga egyik legmegbízhatóbb futójává nőtte ki magát. A chicagóiak védelme idén elmaradt a várakozásoktól, Khalil Mack magához képest gyengén játszott, Roquan Smith viszont végre letette a névjegyét, tőle mindenképp extra kell ahhoz, hogy a Bearsnek legyen esélye.

Az alapszakaszban már találkozott a két csapat, ott hosszabbításban nyert a Saints,

most sem panaszkodnánk, ha hasonló izgalmakat tartogatna ez az összecsapás.

Seattle Seahawks (3.)–Los Angeles Rams (6.), szombat 22:40
Ez is két divíziórivális csatája lesz, és ők is 1–1-re végeztek az alapszakaszban, jól ismerik egymást.
A Seahawks irányítója, Russell Wilson ellenállhatatlanul kezdte a szezont, de a végére visszaesett a teljesítménye, a Rams ellen pedig végképp nem brillírozott,

a két találkozón összesen 473 yardot és egy touchdownt passzolt, kétszer viszont eladta a labdát, és 11-szer sackelték.

A Seattle két elkapója, DK Metcalf és Tyler Lockett is kitűnő alapszakaszt produkált, szinte minden klubrekordot megdöntöttek, most viszont komoly próbatétel előtt állnak, mivel a Los Angeles védekezett a leghatékonyabban a passzjáték ellen az egész NFL-ben.

Ami a labda másik oldalát illeti, Jared Goff felemás szezonon van túl, ráadásul a két csapat legutóbbi találkozóján eltört a hüvelykujja, és egyáltalán nem biztos, hogy vállalni tudja a játékot. A Seattle pedig kiváló passzsiettetésben, és a passz elleni védekezése is összeállt az alapszakasz végére, futás ellen pedig folyamatosan ott volt a legjobbak között.

Rengeteg múlik azon, hogy Goff játszhat-e, és ha igen, akkor milyen lábbal kel fel, az ő jó játéka nélkül egyértelműen a Seattle-nek áll a zászló.

Washington Football Team (4.)–Tampa Bay Buccaneers (5.), vasárnap 02:15
A tipikus országos kettes. A Washington egy történelmien gyenge divíziót nyert meg, ami garantálta a playoffot és a hazai pályát a Tampával szemben, de azt talán senki sem tudja cáfolni, hogy a Buccaneers a jobb csapat.

A Football Team bejutására nem sokan számítottak, ehhez az is kellett, hogy a csapat az egész alapszakaszt elképesztő mentális töltettel játszotta végig. A vezetőedzőről, Ron Riveráról nyáron kiderült, hogy rákos,

a szezon alatt is folyamatosan kemoterápiás kezelésekre járt, és volt olyan is, hogy félidőben infúzióra kellett kötni.

Szerencsére azóta teljesen felgyógyult, és tünetmentes.

Ha ez nem lenne elég, ott van a veterán irányító, Alex Smith, aki olyan súlyos lábsérülésből tért vissza két év után, hogy korábban még azt sem lehetett tudni biztosan, hogy elkerülheti-e az amputációt. És bár nem hozott jó statisztikákat, a legfontosabb mutatója mégis kiemelkedő: vele hat meccsből ötöt megnyert a Washington. Még úgy is tündérmesébe illik a csapat szereplése, hogy a szezon közben Dwayne Haskins botrányosan játszott és viselkedett is, emiatt kiadták az útját.

A túloldalon pedig ott van a 43 éves Tom Brady, aki új csapatában ismét kivirágzott.

Bár kicsit döcögősen indult a kaland, végül 40 touchdownnal végzett, ennél többet csak 2007-ben passzolt.

Talán sosem állt rendelkezésére ennyire erős elkapósor, Mike Evans, Chris Godwin és Antonio Brown is kezd összeszokni vele, valamint ott van még Rob Gronkowski is. A támadófala is remekül védte a szezonban, és erre most is szüksége lesz, a Football Team passzsiettetése elit, az újonc Chase Young alighanem vérben forgó szemekkel fogja üldözni.

A Buccaneers védelme is jól teljesített ebben a szegmensben, futás ellen pedig a legjobban, úgyhogy Smithnek elég hosszú estéje lehet. A fővárosiaknál az elkapó Terry McLaurintől és a tight end Logan Thomastól is extra kell ahhoz, hogy bármennyi esélyük is legyen, de még elképzelni is nehéz, hogy ne a Tampa Bay jusson tovább.

Ja, és hiába van Brady 21 éve a ligában, ilyen mérkőzése még sosem volt: 

ez lesz az első alkalom, hogy a wild card körben idegenben kell pályára lépnie.

A találkozókat az ARENA4 csatorna élőben közvetíti.

A szezon legbotrányosabb bundameccsével ért véget az NFL alapszakasza

2021. január 4., 09:42 Módosítva: 2021.01.05 12:27
73
A szó több értelmében is botrányos mérkőzéssel zárult az NFL 2020-as alapszakasza. Eldőlt, hogy mely együttesek kvalifikálták magukat a playoffba, méghozzá nem akármilyen körülmények között: volt, ahol a kapufa, de volt, ahol a veszíteni akaró ellenfél döntött.

A 17. forduló előtt az AFC-ben négy, az NFC-ben három kiadó hely maradt a playoffra. A magyar idő szerint 19 órás idősávban az Amerikai Főcsoportban tisztult a kép, a Cleveland Browns ugyanis legyőzte a már biztos részt vevő, a sztárjait pihentető Pittsburgh Steelerst,

és 2002 után ismét ott lesz a rájátszásban, megszakítva az NFL leghosszabb playoff nélküli sorozatát.

Habár a Steelers számára nem volt komoly tétje a találkozónak, két védőfalember, Carlos Davis és Isaiah Buggs mégis majdnem összeverekedett az oldalvonalnál.

A szezon egyik meglepetéscsapata, a Miami Dolphins is versenyben volt még a playoffért, ehhez a már szintén korábban bejutó Buffalo Bills ellen kellett nyernie. A Bills azonban nem feküdt le ellenfelének, sőt, egyenesen elgázolta, és 56–26-ra győzött, amivel megszerezte az AFC második helyét, a Dolphinst pedig kiejtette. Ezzel Brian Flores alighanem elbukta az Év edzője-díjat, a 10. interceptionjét is leszedő (2007 óta senki nem szerzett ennyit az NFL-ben) Xavien Howard pedig az Év védőjének járó elismerést veszítette el valószínűleg.

A Baltimore Ravens részvétele sem volt még kőbe vésve a zárónap előtt, de John Harbaugh csapata szintén nem bízta a véletlenre a dolgot, és szó szerint szétfutotta a Cincinnati Bengalst: 

a csapat 404 yardot szerzett a földön, ami a 2. legmagasabb szám 1960 óta.

Az esti idősávban már csak az volt a kérdés, hogy az Indianapolis ki tudja-e használni a Miami vereségét, sőt, még az is benne volt a pakliban, hogy megelőzi a Tennessee Titanst, és megnyeri saját csoportját. A Colts végül 28–14-re verte az utolsóként végző Jacksonville-t, míg a Titans egy utolsó másodperces, kapufás mezőnygóllal szerezte meg a győzelmet a Houston Texansszal szemben, ami az AFC déli csoport élére repítette.

Derrick Henry ismét elképesztően játszott, 250 yardot futott, a szezonban összesen 2027-tel végzett, ezzel ő lett az NFL történetének 8. futója, akinek sikerült a minimum 2000 yard.

A Nemzeti Főcsoportban a legnagyobb érdeklődés a leggyengébb divízió hajráját övezte, amit a négy csapat közül háromnak volt esélye megnyerni: a Dallas Cowboysnak, a New York Giantsnek és a Washington Football Teamnek. Előbbi kettő egymás ellen küzdött meg vasárnap este, utóbbi pedig a csoport 4. tagjához, a már biztosan elszállt és tartalékos Philadelphia Eagleshöz látogatott.

Az első csatát megnyerte a Giants, de csak akkor juthatott tovább, ha a Philly legyőzi a Washingtont az NFL alapszakaszának legutolsó találkozóján.

Az Eaglesnek persze esze ágában sem volt nyerni, Doug Pederson csapata ugyanis egy vereséggel előkelőbb helyre kerülhetett a draftsorrendben.

És az együttes ennek megfelelően teljesített, Pederson a harmadik negyed után, hárompontos hátrányban lecserélte irányítóját, Jalen Hurtsöt, aki addig a csapat mindkét touchdownját összehozta. Helyette Nate Sudfeld került a pályára, ő pedig a következő két támadássorozatban is eladta a labdát, a Washingtonnak meg sem kellett erőltetnie magát, hogy győztesen zárja a mérkőzést és megnyerje az NFC keleti csoportját.

Pederson döntése és az Eagles látványos szerencsétlenkedése után több jelenlegi és egykori Giants-játékos is Twitteren fejezte ki csalódottságát, Darius Slayton undorítónak nevezte a történteket, Golden Tate szerint ezzel világossá vált, hogy az Eagles jobban utálja a Giantset (ő korábban megfordult a Phillyben is), mint a Football Teamet, míg a klublegenda, Eli Manning Saquon Barkley értetlenkedésére csak annyit reagált, hogy

Ezért nem szeretjük az Eaglest.

Nemcsak a Giants, hanem az Eagles játékosai sem értettek egyet az Eagles taktikájával, Hurtsöt el is kapta a kamera, ahogy a fejét csóválva azt hajtogatja, hogy „Ez nem helyes.”

A Football Team így 7–9-es mérleggel behúzta a csoportot, Alex Smith pedig minden bizonnyal hazaviheti az Év visszatérőjének járó díjat. Sőt, az internet népe egyenesen azt követeli, hogy nevezzék el róla az elismerést. Egyébként meg is érdemelné.

Ami a további találkozókat illeti: Tom Brady újabb rekordot döntött,

40 passzolt touchdownja a legmagasabb szám, amit egy irányító csapatváltás után elért, a korábbi csúcsot ősi riválisa, Peyton Manning tartotta.

Nemcsak ő, hanem csapattársa, Mike Evans is komoly egyéni sikert ért el: ő lett az NFL első elkapója, aki karrierje első hét szezonjában egyaránt 1000 elkapott yard fölött zárt. Más kérdés, hogy nem igazán tudott ünnepelni, ugyanis az első félidőben megsérült, és lehet, hogy a playoffban nem számíthat rá a Buccaneers.

A Tampa divízióellenfele, a New Orleans Saints győzelemmel, egyúttal a konferencia második helyén zárta az alapszakaszt. A hírek szerint a Drew Brees az idény végén visszavonul, vélhetően utolsó alapszakaszmeccsén kiosztott három touchdownpasszt.

A Chicago Bears úgy is bejutott a playoffba, hogy vereséget szenvedett az NFC-t megnyerő Green Bay Packers ellen, ugyanis az Arizona Cardinals is kikapott a Los Angeles Ramstől. A Sajtfejűek irányítója, Aaron Rodgers a meccsen 4 hatpontos átadással, összesen pedig 48-cal végzett, 

amivel megdöntötte karriercsúcsát, és szinte biztosan megszerezte az MVP-címet.

Az újoncok is sziporkáztak a zárófordulóban, a Minnesota elkapója, Justin Jefferson 1400 yarddal fejezte be az idényt, megdöntve Anquan Boldin 2003-as újoncrekordját. Justin Herbert sem tétlenkedett, a Los Angeles Chargers irányítója a touchdownt érő átadásokban (31) és pontos passzokban (396) is csúcstartó lett az elsőévesek között.

NFL, alapszakasz, 17. (utolsó) játékhét:
Cleveland Browns–Pittsburgh Steelers 24–22
Buffalo Bills–Miami Dolphins 56–26
Cincinnati Bengals–Baltimore Ravens 3–38
Detroit Lions–Minnesota Vikings 35–37
New England Patriots–New York Jets 28–14
New York Giants–Dallas Cowboys 23–19
Tampa Bay Buccaneers–Atlanta Falcons 44–27
Carolina Panthers–New Orleans Saints 7–33
Chicago Bears–Green Bay Packers 16–35
Denver Broncos–Las Vegas Raiders 31–32
Houston Texans–Tennessee Titans 38–41
Indianapolis Colts–Jacksonville Jaguars 28–14
Kansas City Chiefs–Los Angeles Chargers 21–38
Los Angeles Rams–Arizona Cardinals 18–7
San Francisco 49ers–Seattle Seahawks 23–26
Philadelphia Eagles–Washington Football Team 14–20

A wild card kör párosítása:
NFC:
New Orleans Saints–Chicago Bears
Seattle Seahawks–Los Angeles Rams
Washington Football Team–Tampa Bay Buccaneers
Pihenőhét: Green Bay Packers

AFC:
Buffalo Bills–Indianapolis Colts
Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns
Tennessee Titans–Baltimore Ravens
Pihenőhét: Kansas City Chiefs

Tízezreket fizettek azért, hogy kedvenceik ellen szurkolhassanak - videó

2020. december 28., 10:41 Módosítva: 2020.12.28 17:56
5
Az NFL 2020-as alapszakaszának utolsó előtti fordulójában több csapat is bebiztosította a helyét a playoffban, de vannak olyanok, amelyek a tutinak látszó pozícióból a szakadék szélére sodródtak. Az pedig már most eldőlt, hogy melyik együttes ölébe hullott az első választás joga a 2021-es drafton.

Egész évben úgy tűnt, hogy a New York Jetstől senki sem veheti el a 2021-es újoncbörzére szóló 1/1-es választási cetlit. Adam Gase alakulata annyira kilátástalanul játszott, hogy néhány meccsen azt lehetett hinni, valamilyen sörligás válogatáscsapat van a pályán, ha pedig szorosan alakult az adott találkozó, akkor azt is képes volt hajmeresztő módon elveszíteni.

Aztán az előző fordulóban hatalmas meglepetésre legyőzték a Los Angeles Ramst, és mivel a Jacksonville Jaguarsnak is csak egy győzelme volt addig, rögtön nyílttá vált a tankcsata.

A 16. fordulóban a Jacksonville a playoffért harcoló Chicago Bearst fogadta, a mérkőzésre korlátozott számban nézők is kilátogathattak.

No nem azért, hogy a hazaiakat buzdítsák, inkább az ellenfélnek drukkoltak,

hiszen egy vereséggel még közelebb kerülhettek az 1/1-hez és valószínűleg Trevor Lawrence-hez, akit az elmúlt évek legtehetségesebb egyetemi irányítójának tartanak. Nem csoda, hogy a Bears első touchdownjánál komoly üdvrivalgás tört ki.

Tegyük hozzá, hogy a járványhelyzet miatt nem minden csapat engedhet be nézőket a lelátókra, amelyik viszont igen, az is aranyáron. Még Jacksonville-ben is 60 dollár körül mozognak a legolcsóbb, a kakausülőre szóló jegyek, ami átszámolva majdnem 20 000 forint.

Azért a Jax is produkált szép játékokat, DJ Chark és az újonc elkapó, Laviska Shenault elkapása is szemet gyönyörködtető.

Persze azért nem vitte túlzásba az erőlködést a Jacksonville, amely simán, 41–17-re kikapott.

Ráadásul a New York Jets ismét elkövette azt a „hibát”, hogy győzött, ezzel végleg eldőlt, hogy az első választás (és minden bizonnyal Lawrence) a Jaguars játékosa lesz.

A Jets egyébként az ellen a Cleveland Browns ellen nyert, amelynek egyik elkapója sem volt bevethető a találkozón, mert mindannyian közeli kapcsolatba kerültek egy koronavírus-fertőzöttel. A hazaiaknak ráadásul annyira megjött a kedve a játékhoz a szezon végére, hogy fellapozták a playbook végét is, ahol megtaláltak néhány trükkös figurát. Így jöhetett össze Jamison Crowder touchdownpassza Braxton Berriosnak.

A Browns még így is az egyenlítésért támadhatott az összecsapás végén, de elvesztette a labdát, azaz a Jets sorozatban második meccsét nyerte meg. A Clevelandnek a lehető legrosszabbkor jött a vereség, a mérkőzés előtt még 93 százalékos valószínűséggel pályáztak az egyik playoffhelyre, ez azonban az utolsó forduló előtt 54 százalékra csökkent.

A Jets veterán futója, Frank Gore 48 yardot termelt a találkozón, amivel átlépte karrierszinten a 16 000 futott yardot. Ez korábban csak Emmitt Smithnek és Walter Paytonnak sikerült.

A liga egyik legrosszabb csapatának összejött, a legjobbnak viszont nem a trükkös játék. A címvédő Kansas City Chiefs borzalmasan szenvedett az Atlanta Falcons ellen az első félidőben, ezért Andy Reid igyekezett egy váratlan megoldással előrukkolni. Csakhogy Sammy Watkins dobása rövid lett Patrick Mahomesnak és interception lett belőle.

A bajnok a második félidőben már elfogadható teljesítményt nyújtott, a kitűnő tight end, Travis Kelce pedig rekordot döntött: már most 1416 elkapott yardnál tart, amivel megdöntötte George Kittle 2018-as szezoncsúcsát a tight endek között.

A KC-t így is a szerencse mentette meg, az Atlanta Falcons rúgója, Younghoe Koo (aki ebben a szezonban szinte hibátlanul célzott) elrontotta az egyenlítést jelentő mezőnygólt, így a Chiefs 17–14-re nyert. Mahomesék ezzel szezonbeli hatodik olyan találkozójukat vették sikerrel, amely egyetlen labdabirtokláson múlt, emellett az is biztossá vált, hogy övék az AFC első helye és ezzel együtt a pihenőhét a rájátszás első fordulójában.

Még egy rekord született vasárnap, a Los Angeles Chargers irányítója, Justin Herbert kiosztotta 28. hatpontos átadását, amivel Baker Mayfield újonccsúcsát adta át a múltnak.

Rendkívül fontos találkozót nyert meg a forduló előtt hármas vereségszériában lévő Pittsburgh Steelers, 

amely 17 pontos hátrányból fordított az Indianapolis Colts ellen, és ezzel bebiztosította első helyét az AFC északi csoportjában.

Philip Riversék viszont nehéz helyzetbe kerültek, velük együtt ugyanis négy 10–5-ös mérleggel álló csapat van az AFC-ben (Cleveland, Tennessee Titans, Miami Dolphins), de ebből csak három juthat be a playoffba, ráadásul egyedül a Coltsnak nincs saját kezében a sorsa.

Az NFC-ben eldőlt, hogy a Seattle Seahawks végez az élen a nyugati divízióban, miután legyőzte a Los Angeles Ramst. Itt is három hely kiadó még: a roppant gyenge NFC Eastet még a Dallas Cowboys, a New York Giants és a Washington Football Team is megnyerheti, a maradék két pozícióért pedig a Rams, a Bears és az Arizona Cardinals vív meg a 17. fordulóban.

NFL, 16. játékhét:
Baltimore Ravens–New York Giants 27–13
Houston Texans–Cincinnati Bengals 31–37
Jacksonville Jaguars–Chicago Bears 17–41
Kansas City Chiefs–Atlanta Falcons 17–14
New York Jets–Cleveland Browns 23–16
Pittsburgh Steelers–Indianapolis Colts 28–24
Washington Football Team–Carolina Panthers 13–20
Los Angeles Chargers–Denver Broncos 19–16
Dallas Cowboys–Philadelphia Eagles 37–17
Seattle Seahawks–Los Angeles Rams 20–9
Green Bay Packers–Tennessee Titans 40–14

szombaton játszották:
Detroit Lions–Tampa Bay Buccaneers 7–47
Arizona Cardinals–San Francisco 49ers 12–20
Las Vegas Raiders–Miami Dolphins 25–26

pénteken játszották:
New Orleans Saints–Minnesota Vikings 52–33

hétfőn játsszák:
New England Patriots–Buffalo Bills

Elszabadult az NFL 160 kilós buldózere, négy ember tudta csak megállítani - videó

2020. december 21., 10:25 Módosítva: 2020.12.22 11:08
438
Mintha csak 2017-et írnánk: Tom Brady tetemes hátrányból fordít az Atlanta ellen, Antonio Brown touchdownja győzelmet jelent csapatának, Dez Bryant is elkap egy hatpontost, a New York Jets pedig szerencsétlenkedik. A 15. forduló után már a playoff mezőnyét ábrázoló kép is tisztul, az 1/1-ért és Trevor Lawrence-ért vívott harc viszont új fordulatot vett, mivel már nincs nyeretlen csapat a ligában, sőt, ismét megvalósult a teljes körbeverés.

Ahogy a történelem, úgy az NFL is rendszeresen ismétli önmagát. A Circle of Parity, azaz az egyensúly köre már többször is bezárult az elmúlt években, tavaly is megtörtént.
Vannak azonban olyan események, amik inkább a fehér holló előfordulási rátájához hasonlítanak, ilyen például az, hogy Bill Belichick ne pozitív mérleggel fejezzen be egy szezont. Márpedig 2020 ezt is elhozta, erre utoljára 2000-ben volt példa, azaz egy 19 éves sorozat szakadt meg. A rekordot a legendás Tom Landry tartja 20-szal.

Belichick másodszor fog lemaradni a Patriots-cal a playoffról, ez 2008-ban fordult elő vele először,

az volt az a szezon, amelynek első mérkőzésén Tom Bradynek elszakadt a keresztszalagja.

Bezzeg Brady...

A Tampa Bay irányítója, akárcsak 2017 februárjában, most vasárnap is komoly hátrányban találta magát az Atlanta Falcons ellen. Akkor egy legendás fordítás és az 5. Super Bowl-győzelem lett a vége, és bár most közel sem volt ekkora a tét, a Bucs fontos sikert aratott. Hiába a 17–0-s és 24–7-es hátrány, Brady megint jött és fordított.

Erre már a Falcons Twitter-fiókja sem tudott érdemben reagálni.

A győztes touchdownt Antonio Brown kapta el, neki ez volt az első a Buccaneers játékosaként.

Brownhoz hasonló múltidézésre hívott minket Dez Bryant, aki az elmúlt években megjárta a hadak útját. 2017 végén a Dallas kitette a keretéből (három évvel azelőtt még tagja volt az NFL álomcsapatának), 2018-ban leigazolta a New Orleans Saints, ahol az első edzésén elszakadt az Achilles-ina, így azt a szezont és a 2019-est is teljes egészében kihagyta.

Idén a Baltimore Ravens szerződtette a gyakorló csapatba, majd felkerült az első keretbe és meccsen is bemutatkozhatott. Aztán elkapta a koronavírust, kis híján besokallt és vissza akart vonulni, de szerencsére nem tette. Kitartása touchdownt eredményezett vasárnap, 2017. december 10. óta az elsőt.

Nemcsak ez volt az egyetlen említésre méltó esemény a Baltimore Ravens–Jacksonville Jaguars találkozón. A hazaiak újonc támadófalembere, Tyre Phillips hihetetlen futást produkált, miután a Lamar Jackson által elejtett labda előtte kötött ki.

Pont így néz ki, amikor megindul egy 196 centiméteres, 156 kilogrammos monstrum.

A Ravens 40–14-re győzött a Jags ellen, aminek alighanem mindkét csapat szurkolói örülnek. A Baltimore továbbra is komoly csatában áll a playoffért, míg a Jacksonville a vereségeket gyűjtögeti annak érdekében, hogy a 2021-es drafton megszerezze az első választás jogát, azzal pedig kihúzza a Clemson egyetem irányítóját, Trevor Lawrence-t. Csakhogy eddig hiába reménykedett a Jags, az 1–12-es mérleg ugyanis hátulról a második helyre volt elég, mivel a New York Jets 0–13-mal állt.

Adam Gase csapata hajmeresztő vereségeket mutatott be idén (pl. a Las Vegas ellen), és úgy tűnt, senki sem állíthatja meg őket a tankolási versenyben. Aztán jött a Los Angeles Rams, amely a két csapat találkozója előtt 17 pontos favorit volt a fogadóirodáknál, amely mégis fejet hajtott a Jets előtt. A győzelmet a veterán Frank Gore biztosította be, aki vasárnapi pályára lépésével NFL-rekordot döntött, ő lett a legtöbb mérkőzésen szereplő running back.

Az idény végén minden bizonnyal visszavonuló ikon többször is hangsúlyozta, hogy borzalmas lenne nyeretlen szezonnal befejezni a pályafutását, más kérdés, hogy ezzel az előre be nem kalkulált győzelemmel már a Jaguars birtokolja az 1/1-es draftcetlit, és csak annyit kell tenniük a megtartásához, hogy elbukják a hátralévő meccseiket.

NFL, 15. játékhét:
Washington Football Team–Seattle Seahawks 15–20
Minnesota Vikings–Chicago Bears 27–33
Indianapolis Colts–Houston Texans 27–20
Tennessee Titans–Detroit Lions 46–25
Atlanta Falcons–Tampa Bay Buccanneers 27–31
Baltimore Ravens–Jacksonville Jaguars 40–14
Miami Dolphins–New England Patriots 22–12
Dallas Cowboys–San Francisco 49ers 41–33
Los Angeles Rams–New York Jets 20–23
Arizona Cardinals–Philadelphia Eagles 33–26
New Orleans Saints–Kansas City Chiefs 29–32
New York Giants–Cleveland Browns 6–20

szombaton játszották:
Denver Broncos–Buffalo Bills 19–48
Green Bay Packers–Carolina Panthers 24–16

csütörtökön játszották:
Las Vegas Raiders–Los Angeles Chargers 27–30 - hosszabbítás után