Folytatódott a magyar BL-gólszéria, csak Szoboszlai eredményesebb Orbánnál

március 7., 12:06 Módosítva: 2024.03.08 06:03
296
Sorozatban az ötödik idényben is született magyar gól a Bajnokok Ligájában, miután Willi Orbán a Real Madrid elleni nyolcaddöntő visszavágóján fejjel bevette a királyi gárda kapuját. Az RB Leipzig németországi születésű védőjénél több gólt magyar futballistaként épp csak volt klubtársa, Szoboszlai Dominik jegyzett az elitsorozatban. Az ő korábbi salzburgi klubtársa, Erling Haaland pedig tovább írja a történelmet, ahogyan az ő korábbi dortmundi klubtársa, Jude Bellingham is a Real Madridnál.

Csak Szoboszlai Dominik szerzett több gólt a BL-ben, mint Willi Orbán

A magyar játékosok közül elsőként Lisztes Krisztián volt eredményes, amikor a Ferencváros első honi csapatként 1995-ben feljutott a főtáblára. A csoportkörben akkor Vincze OttóNyilas Elek és az ifjabbik Albert Flórián mellett ő szerzett két gólt – a Real Madrid otthonában pedig a szerb Goran Kopunovics volt eredményes, így összesen kilenc találatig jutott akkor a magyar bajnok.

A sorozat rekordbajnoka ellen magyar játékosként legutóbb épp az aranylabdás Császár fia volt eredményes – eddig.

A 14 évvel későbbi kiírásban a Debrecennek sikerült másodikként sikerrel kvalifikálnia, a Fiorentina, Lyon, Liverpool négyessel szembeni meccseken csak az olaszok ellen született DVSC-gól, a két meccsen viszont öt is (3–4 és 2–5). Ebből kettőt jegyzett Rudolf Gergely, egyet Czvitkovics Péter, kettőt pedig az elefántcsontparti gyökerekkel bíró francia Adamo Coulibaly.

Addig azért láthattunk még magyar gólt, Szabics Imre a 2003–2004-es kiírásban a Stuttgart színeiben a Manchester United (2–1) és a Panathinaikosz (2–0) hálóját is bevette, három évvel később pedig Juhász Roland az Anderlechtben a Milan ellen (1–4) volt eredményes.

teljes bejegyzés

Londontól 60 kilométerre írják az angol futball legújabb csodáját

február 10., 06:07 Módosítva: 2024.02.11 06:59
Mindenki biztos kiesőnek gondolta őket, ám a Luton Town labdarúgói eddig minden esélyre rácáfolnak a Premier League 2023–2024-es idényében. A liga messze legkisebb költségvetéséből gazdálkodva a végtelen profizmusba sokszor teljesen beleszürkülő futball világába nemcsak új színt, de új lelkesedést is visznek Rob Edwards fiai, bizonyítva a tézist: ha szimpatikus, a csaknem esélytelenért is őszintén lehet szorítani. A számok mellett a klub korábbi játékosa, a Luton színeiben 68 tétmeccsen pályára lépő Kovács János segítségével ismerkedünk meg picit jobban Nagy-London – Premier League-mércével mért – kis csapatával.

Már az is komoly meglepetésnek számított, amikor a Luton Town az előző idény végén a Championship rájátszásában kivívta a Premier League-indulást. A nagy-londoni kis csapat 30 év után jutott vissza az angol labdarúgás élvonalába úgy, hogy az elmúlt évtizedben az ötödosztályt is megjárta, a 2013–2014-es szezonban még félprofi státuszú volt. A klub bizonyos kimutatások szerint ebben a 30 évben kevesebb mint 30 millió fontot költött új játékosok szerződtetésére – miközben napjainkban a Transfermarkt adatai alapján az átlagos PL-játékos értéke (570 profi szerződéssel bíró futballista értékéből számolva) alulról karcolja a 20 milliót. 

A Luton esetében ez az átlag mindössze 3,09 millió. A keret összértéke 87 millió, költségvetésük 25, ebből a játékosok fizetésére fordított pénz 17,5 millió font. Egytől-egyig mindegyik a legkevesebb a PL-ben.

Csak viszonyításképpen, a bajnoki címvédő Manchester Citynél 49 millió fontot kóstál egy labdarúgó átlagértéke, 1,07 milliárd fontra becsülik a teljes keretet, és mintegy 170 milliót fordítanak fizetésekre. Igaz, utóbbival még csak nem is ők állnak az élen, a Manchester Unitednél még ennél is nagyobb a játékosok bértömege, majdnem 180 millió.

teljes bejegyzés

A Reallal még csak-csak, a pénztelenséggel már Xavi sem birkózhatott meg

február 7., 13:52 Módosítva: 2024.02.08 12:29
Hiába a kisebb csodával felérő 2022–2023-as bajnoki cím, Xavi Hernández edzői korszaka sem kerül a Barcelona történelmének aranyoldalaira. A klubikon középpályásból lett tréner alig több mint két évvel a kinevezése után már ellehetetlenült szeretett csapata kispadján. Joan Laporta klubelnök ugyan állítja, a szakember iránti tisztelet jele, hogy Xavi befejezheti a 2023–2024-es évadot, és csak júniusban kell távoznia, a spanyol sajtó szerint mindez sokkal inkább a katalánok pocsék anyagi helyzetének egyenes következménye. Miként nagyrészt az előző kiírásban látottakhoz képest visszaesett teljesítmény is.

„A tavalyi bajnoki pontvadászat olyan sokáig nem tartogatott különösebb izgalmakat, már ami a bajnoki cím sorsát illeti. Viszonylag korán eldőlt ugyanis, hogy a Barcelona visszaveszi a spanyol labdarúgás trónját a Real Madridtól. A Xavi Hernández vezette katalánok azok után, hogy évekig labdába sem rúghattak ősi riválisuk mellett, az előző bajnoki kiírást hatalmas fölénnyel nyerték. A szezon végére összesen 19 pontot vertek a madridiakra, így kétség sem fért elsőségükhöz, amelyet a pénteken rajtoló szezonban is megőriznének. Kérdés: mennyire lesz nehéz dolguk a Real Madriddal vagy a többi élcsapattal szemben, illetve képesek-e nagyobb hullámvölgy nélkül letudni az idényt, negatív meglepetéseik számát minimalizálni?”

Ezzel a bekezdéssel indult a 2023–2024-es spanyol bajnoki idényt felvezető anyagunk. Noha a többség egyetértett abban, az előző szezonban látott katalán diadalmenet legalább annyira volt köszönhető annak, hogy az ellenfelek sorra lábon lőtték önmagukat, mint a Barcelona erőfeszítéseinek (no meg főleg Marc-André ter Stegen abnormális kapusteljesítményének), arra kevesen számítottak, hogy alig öt hónappal később nemcsak a fenti kérdés, hanem Xavi Hernández edzői karrierjének végére is lényegében pont kerül a csapat élén. Pedig így lett.

Más kérdés, ahogyan a tavalyi siker, úgy a mostani kudarc sem tulajdonítható egy az egyben a klubikon játékosból lett vezetőedzőének.

A gránátvörös-kékek harmadik éve mozognak meglehetősen szűkös kényszerpályán az azt megelőző időszak felelőtlen gazdasági lépései miatt. Mindez pedig leginkább a keret mélységén látszik meg. Hosszú ideje nem tudtak versenyképes ajánlatokkal játékost elcsábítani a riválisoktól, ha pedig egy-egy futballistáért mégis mélyebben a zsebükbe nyúltak, az bizonyosan vezéráldozattal járt a korábbi évek alapemberei közül. Lásd Ousmane Dembélé nyári távozását – annak ellenére is, hogy Xavi kézzel-lábbal kapálódzott, neki bizony szüksége van a franciára.

A középpálya közepén talán még nagyobb szüksége lett volna egy jó szűrő szerződtetésére, miután az elmúlt évtizedet lényegi kihagyás nélkül végigrobotoló Sergio Busquets is úgy döntött, pályafutása érdemi részét lezárja, és az Inter Miamiban, az Egyesült Államokban vezet le megannyi korábbi katalán csapattársával (Lionel Messi, Jordi Alba, azóta pedig már Luis Suárez is) karöltve. A megfelelő pótlás pedig még véletlenül sem a 32 éves Oriol Romeut takarta volna, aki bár posztra valóban azonos Busquetsszel, messze nem azonos polcon helyezkedik el képességeik terén. Ha nincs a viszonylag nyomott ára (3,4 millióért el lehetett hozni Gironából) és La Masiá-s múltja (2011-ig a katalánok B csapatát erősítette) aligha jön szóba a korábbi csapatkapitány pótlására…

Summa summarum, a Barca január végére – címvédőként – közel tízpontos hátrányba került a Real Madriddal és az idény meglepetéscsapatának számító Gironával szemben, a hazai pályán elszenvedett, Villarreal elleni zakót követően (3–5) pedig bejelentették: Xavi számára lefőtt a kávé. No nem azonnal, az idényt még befejezheti, hogy „minél elegánsabb” legyen az elválás mindkét fél részéről.

teljes bejegyzés

Egy meccs kell, hogy Szoboszlai Szalahnál is jobb legyen a Liverpoolban

február 2., 11:30 Módosítva: 2024.02.03 10:40
Arsenal–Liverpool-rangadót rendeznek vasárnap az angol labdarúgó-bajnokság (Premier League) 23. fordulójában. A találkozón ismét kezdőként léphet pályára a vendégek magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, aki egy fontos statisztikai mutatóban előzheti meg a csapat egyiptomi sztárját, Mohamed Szalahot. Igaz, ehhez egy-két feltételnek teljesülnie kell…

Az éllovas Liverpool szerdán erődemonstrációt tartott a Chelsea ellen, 4–1-re nyert otthon úgy, hogy 27 kapura lövéssel próbálkozott a rivális négy kísérletével szemben – emlékeztetett a Magyar Távirati Iroda. A hazai gólszerzők között volt Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott csapatkapitánya, aki január 1-én elszenvedett sérülése óta először lépett pályára kezdőként, és a 65. percben, együttese 2–0-s vezetésénél fejelt a hálóba Conor Bradley jobb oldali beadását követően.

teljes bejegyzés

Szoboszlai Dominikék csapatkapitányáé a legjobb fej a világon

január 23., 10:20 Módosítva: 2024.01.24 06:26
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kutatása a világ legjobban fejelő hátvédjeit rangsorolja, amit Szoboszlai Dominik liverpooli csapatkapitánya vezet.

A légpárbajok indexe számításba veszi a 90 percenként megnyert ütközetek számát, a párharcok győzelmi hatékonyságát, a csapattársakhoz viszonyított mennyiséget, valamint azt is, hogy milyen szintű mérkőzéseken mutatta ezt be.

Mindent egybevetve a legjobban a Liverpool holland válogatott klasszisa, Virgil van Dijk zárt a belső védők között.

A 32 éves kőszikla meccsenként mintegy öt fejpárbajt nyer (4,97), párharcai 79 százalékából ő jön ki győztesen, a csapatátlagot több mint ötven százalékkal veri (1,52x), az átlagosnál pedig 45 százalékkal nehezebb meccseken szerepel. Mindez a CIES-nél 93-as indexet ad ki, aminek nincs párja a világon.

teljes bejegyzés

A Fradi végzete lassan egész Németországot újratanítja focizni

január 11., 13:22 Módosítva: 2024.01.12 11:08
269
Történelmi ősz áll a Bayer Leverkusen mögött. A gyógyszergyári labdarúgócsapat az edzői pályán csaknem zöldfülű Xabi Alonso irányításával újabb és újabb futball-leckét adott a riválisoknak a német élvonalbeli bajnokságban. Tizennégy éve már volt példa hasonlóra, akkor azonban a Jupp Heynckes vezette elődök elbuktak, sőt a hajrában a dobogóról is lecsúsztak. Most vajon máshogy alakul? Ez a Leverkusen vajon képes megszakítani a Bayern München 2013 óta tartó rém- vagy egyeduralmát (ez csupán nézőpont kérdése) Németországban? Pillantásunkat a számokra, majd azok mögé vessük!

29,4 százalék. 

A Bayer Leverkusen szenzációs őszi szezont hozott össze, 16 mérkőzést követően veretlenül, 13 győzelemmel és három döntetlennel vezeti a Bundesliga tabelláját. A csapat négypontos előnye ugyanakkor csalóka, a második helyezett Bayern München ugyanis egy találkozóval kevesebbet játszott – a tervek szerint január 24-én pótolják majd az Union Berlin elleni meccset, így két hét múlva egyenesedhet ki a tabella. Mindenesetre tény, legutóbb tizennégy éve, a 2009–2010-es szezonban fordult elő a „gyógyszergyáriakkal”, hogy 16 forduló után a tabella élén álljanak. Akkor nyolc győzelemmel és nyolc döntetlennel, ugyancsak vereség nélkül várták a folytatást. Végül azonban a negyedik hellyel kellett beérjék a német edzőlegenda, Jupp Heynckes kezei alatt. 

A szakértők és az oddsmesterek az ősszel látottak ellenére ezúttal sem a Leverkusent tartják a bajnoki cím legnagyobb esélyesének. Ám mindez aligha csoda: a Thomas Tuchel vezette Bayern München a becsült piaci értékben messze kiemelkedik a teljes mezőnyből, ráadásul 2013 óta letaszíthatatlan a Bundesliga trónjáról. A The Analyst szuperszámítógépének becslése szerint féltávhoz közeledve 69,1 százalék az esély a bajorok újabb címvédésére.

teljes bejegyzés

Mbappé, Kane és Bruno Fernandes is csak a messzi távolból figyelheti Szoboszlait

január 4., 19:46 Módosítva: 2024.01.05 15:25
125
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb kutatása a világ 100 legértékesebb futballistáját mutatja be, a világklasszisoktól hemzsegő listán pedig egészen a 13. helyig kúszott fel Szoboszlai Dominik.

A rangsor a CIES saját értékkalkuláció algoritmusa alapján áll össze, amely figyelembe veszi a játékosok teljesítménye mellett azok korát és a szerződésükből hátralévő időt is. A legutóbbi időszakhoz képest a 100 millió eurós játékosok száma nagyjából megduplázódott, 20-ról 39-re ment fel, köszönhetően a 2023-as játékospiacon kifizetett összegek hatásának.

Mindent egybevetve a Real Madrid 20 éves angol válogatott középpályása, Jude Bellingham viszi a prímet 267,5 millió eurós kalkulált értékével, és a királyi gárda üzletpolitikáját jól mutatja, hogy az első négy helyen még az egyaránt 23 éves Vinícius Júnior (250,3)és Rodrygo (247,9) személyében összesen háromszor képviselteti magát, a top 100-ba pedig még Federico Valverde (140,7), Eduardo Camavinga (132,7) és Aurélien Tchouaméni (99,5) is befért. És akkor ehhez nem vettük hozzá, hogy a nyáron 37,5 millió euróért csatlakozik a kerethez Endrick (82,7) is.

teljes bejegyzés

Elképesztő Szoboszlaiék potenciálja, újabb ligarekordot írtak át

január 2., 10:39 Módosítva: 2024.01.03 10:21
1734
Egyetlen Premier League-csapatnál sem mértek akkora támadópotenciált, mint a Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpoolnál a Newcastle United elleni angol bajnokin. Jürgen Klopp csapata 34 helyzetet alakított ki a 4–2-re megnyert találkozón, az Opta statisztikusai pedig úgy kalkulálnak, a vörösök helyzetminőség-mutatója (xG) elérte a 7,27-et, ami jelentős csúcsjavítás.

Egészen elképesztő meccs kerekedett a Liverpool és a Newcastle United (4–2) újévi mérkőzéséből, a hat (megadott) gól mellett akadt két utólag érvénytelenített gól és egy kihagyott büntető is. Ám bárhány fordulatot is hozott a találkozó, egyvalamihez nem fér kétség, ez pedig az, hogy a házigazda rászolgált a három pontra. Annál is inkább, mert a Jürgen Klopp menedzser által kigondolt támadógépezet új Premier League-rekordot állított fel a kialakított helyzeteivel. 

teljes bejegyzés

Egy generáció nőtt fel óriási tévedésben az angol labdarúgással kapcsolatban

2023 december 12., 10:46 Módosítva: 2023.12.13 07:26
197
Sokáig tartotta magát a mítosz, mely szerint a Manchester Unitednél nincs sem jobb, sem veszélyesebb ellenfél egy meccs hosszabbításában. Harvey Elliott és a Liverpool szombati találata azonban rávilágított, erről szó sincs. Sőt, az 1992 óta íródó Premier League-érában soha nem is volt szó…

A negyedik számú játékvezető magasba tartja a táblát, kezdődik a hosszabbítás, indul a Fergie-time…

teljes bejegyzés

A Bajnokok Ligája címvédője történelmi tettet hajtott végre

2023 november 29., 11:58 Módosítva: 2023.11.30 05:57
132
Négy gárdával bővült a legjobb 16 mezőnye a Bajnokok Ligájában, de ezen kívül is számos érdekességet tartogatott számunkra a keddi játéknap.

Tízen már a 16 között – köztük négy spanyollal

Az Atlético Madrid, a Barcelona, a Dortmund és a Lazio négyesével tíz csapatra nőtt a már biztosan továbbjutó gárdák száma.

A legjobban a spanyolok állnak, hiszen a Real Sociedad és a Real Madrid párosával már négy csapatuk érdekelt a legjobb 16 között, a németeknél a Bayern Münchennel és az RB Leipziggel együtt már három, az olaszoknál az Interrel kettő, továbbá a legutóbbi kiírást megnyerő Manchester City révén egy angol is készülhet a tavaszra.

Matematikailag még az Európa-liga megnyerésével a BL-be jutó Sevilla is továbbjuthat, bár az Arsenal (9), PSV (5), Lens (5) -féle csoportban szerzett két pont alapján erre vajmi kevés a reális esély.

teljes bejegyzés

Történelmet írt a Milan 15 éves csodagyereke Olaszországban

2023 november 27., 14:26 Módosítva: 2023.11.28 09:35
226
A Milan csodagyereke, Francesco Camarda lett minden idők legfiatalabb futballistája, aki az olasz élvonalban (Serie A) bemutatkozhatott.

Az amúgy sem fényes csatárhelyzetben lévő Milan Olivier Giroud eltiltása miatt vitte fel a felnőttcsapat keretébe a fiatal támadót, aki a Fiorentina elleni 1–0-ra megnyert mérkőzésen a 83. percben be is mutatkozhatott a felnőtteknél.

A szombaton 15 éves és 260 napos futballista ezzel a Serie A történetének legfiatalabb debütánsává vált, két héttel megelőzve a korábbi csúcstartó Wisdom Amey-t, aki 2021 májusában döntötte meg az 1937 óta fennálló olasz csúcsot.

A 15 éves játékosról már korábban is beszámoltunk, mivel döbbenetes tempóban termeli a gólokat az utánpótláscsapatoknál, olyannyira, hogy már a Dortmund és a Manchester City is szeretné megkaparintani a játékjogát.

A bemutatkozással párhuzamosan a piros-feketék az új szerződésen is dolgoznak a fiatallal – jegyezte meg a hét közepén az olasz transzferguru, Fabrizio Romano.

A Serie A legfiatalabb újoncai
játékos klub dátum eredmény kor
1. Francesco Camarda Milan 2023. nov. 25. Milan–Fiorentina 15 év 8 hónap 15 nap
2. Wisdom Amey Bologna 2021. máj. 12. Bologna–Genoa 0–2 15 év 9 hónap 1 nap
3. Amedeo Amadei Roma 1937. máj. 1. AS Roma–Fiorentina 2:2 15 év 9 hónap 5 nap
4. Pietro Pellegri Genoa 2016. dec. 22. Torino–Genoa 1–0 15 év 9 hónap 5 nap
5. Gianni Rivera Alessandria 1958. jún. 2. Alessandria–Inter 1:1 15 év 9 hónap 15 nap
6. Aristide Rossi Cremonese 1930. jún. 28. Brescia–Cremonese 4:3 15 év 9 hónap 21 nap
7. Giuseppe Campione Bologna 1989. jún. 25. Bologna–AC Milan 1–4 15 év 9 hónap 25 nap
8. Eddie Salcedo Genoa 2017. aug. 20. Sassuolo–Genoa 0–0 15 év 10 hónap 20 nap
9. Valeri Bozsinov Lecce 2002. jan. 27. Lecce–Brescia 1–3 15 év 11 hónap 12 nap
10. Andrea Pirlo Brescia 1995. máj. 21. Reggiana–Brescia 2–0 16 év 2 nap
A transfermarkt.de adatai            
teljes bejegyzés

10,0! Szoboszlai tökéletes osztályzattal az Eb-selejtező álomcsapatában

2023 november 22., 10:44 Módosítva: 2023.11.23 11:39
3078
Szoboszlai Dominik Montenegró elleni teljesítménye előtt a WhoScored.com játékosteljesítmény-elemző oldal is leborult – hibátlan osztályzattal került be az Eb-selejtező utolsó körének álomcsapatába.

A magyar válogatott csapatkapitánya egy szépségdíjas szóló révén egyenlített a második félidő derekán, majd másfél perccel később a fordítást érő találatot is megszerezte, a ráadásban pedig az ő szabadrúgása után állította be Nagy Ádám a 3–1-es sikert. 

Szoboszlainak emellett volt három kulcspassza, négy sikeres csele, és hat szabálytalanságot harcolt ki, miközben volt két labdaszerzése és három tisztázása is.

Teljesítményét a WhoScored.com 10,0-s, vagyis a lehető legmagasabb érdemjeggyel díjazta, amivel természetesen be is került a zárókör álomcsapatába.

teljes bejegyzés

A Manchester United 50 éve nem kezdett így – akkor kiesett az élvonalból!

2023 november 9., 11:50 Módosítva: 2023.11.09 15:14
A Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója szerdán is számos érdekességet hozott, a Bayern München és a Real Madrid folytatta remek szériáját, a Manchester United pedig a pocsék sorozatát építette tovább.

Hat topligás már a 16 között

A kedden továbbjutó Manchester City, RB Leipzig duó után szerdán négy együttes kvalifikálta magát a legjobb 16 közé, a Real Sociedad és az Inter ugyancsak egy csoportból került be a nyolcaddöntőbe, amelyre készülhet már a Bayern München és a Real Madrid is. Mindez azt jelenti, hogy két-két német és spanyol, valamint egy-egy angol és olasz gárda már biztosan lesz a folytatásban is. 

teljes bejegyzés

Megállíthatatlan Manchester City, 65 éve nem látott Atlético-henger

2023 november 8., 10:45 Módosítva: 2023.11.09 10:13
Két csapat már készülhet is a Bajnokok Ligája kieséses szakaszára, miután lejátszotta a negyedik mérkőzését is a csoportkörben: a címvédő Manchester City, és az őt követő RB Leipzig is ott van már a legjobb 16 között. Az angol csapat sorra hozza a rekordokat, de ezen kívül is számos érdekességet szolgáltatott a keddi játéknap.

Ederson a leggyorsabb kapus

Már ami a győzelmek számlálását illeti. A brazil kapus az 50. BL-meccsén diadalmaskodott (4-et még a Benficával, immár 46-ot a Manchester Cityvel), amivel a nyolcadik hálóőr lett, aki eddig a mennyiségig eljutott. Ilyen gyorsan viszont még senkinek sem sikerült, mivel ez neki még csak a 75. BL-meccse volt.

teljes bejegyzés

Sosem látott Milan-blama, Erling Haaland visszatért és rekordot döntött

2023 október 26., 10:12 Módosítva: 2023.10.28 19:12
13
Fél távhoz ért a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es csoportköre. A címvédő Manchester City továbbra is hibátlan, Erling Haaland negatív szériája megszakadt, ez pedig rögvest újabb rekordot jelentett a norvég támadónak. A Milan negatív szériája bezzeg nem, ez is csúcsot jelentett, bár erre aligha vágytak a hétszeres BEK/BL-győztesnél.

Megszakadt Erling Haaland negatív szériája, rekordot is döntött rögvest

Az előző kiírás gólkirálya a Bayern München elleni áprilisi negyeddöntő mindkét összecsapásán betalált, azóta viszont a Real Madrid elleni elődöntő két felvonásán, az Inter elleni döntőn, valamint a csoport első két meccsén is gólképtelen maradt (ahogyan amúgy az európai Szuperkupa-találkozón is).

A negatív széria szerda este a Young Boys otthonában megszakadt (öt meccs és 543 játékperc után), Haaland büntetőből szerezte meg a címvédő Manchester City második találatát, majd ő állította be a 3–1-es végeredményt is.

A norvég gólvágó mostani duplájával a legutóbbi 100 tétmérkőzésén 115 kanadai pontnál (96 gól + 19 gólpassz) jár.

Haaland 23 évesen már 37 BL-gólnál jár, ezzel Kylian Mbappéhoz és Lionel Messihez hasonlóan csúcstartó korban, ráadásul ehhez neki csak 33 találkozóra volt szüksége, ami a legjobb rajt a BL történetében.

A legkevesebb mérkőzés során szerzett 37 BL-gól

  1. 33 – Erling Haaland
  2. 42 – Ruud van Nistelrooy
  3. 55 – Kylian Mbappé, Lionel Messi
  4. 56 – Robert Lewandowski
  5. 62 – Karim Benzema
  6. 63 – Neymar
teljes bejegyzés

Előkerült egy statisztika, durván beleszálltak Szoboszlai Dominikba

2023 október 5., 14:51 Módosítva: 2023.10.06 14:27
171
A statisztikákkal foglalkozó Who Scored a közösségi felületén osztott meg egy érdekességet Szoboszlai Dominik Premier League-idényéről, ami után számos hozzászóló szállt bele páros lábbal a magyar válogatott csapatkapitányába.

Mint ismert, a 22 éves középpályás a nyáron 70 millió euróért váltott az RB Leipzig mezéről a Liverpooléra.

A remek rúgótechnikájú futballista azóta nem csupán remek mezőnymunkájával, hanem az Aston Villa és a Leicester City elleni óriási bombájával is rendre bekerült a híradásokba, a „vörösök” szurkolói nem győzik ajnározni.

Lehet, hogy éppen ez váltott ki sokakból ellenszenvet?

A minden játékos egyéni statisztikáit külön értékelő Who Scored ugyanis érdekes adatot tett közzé. Ezek szerint Szoboszlait többen cselezték ki (16), mint ahány szerelése (10) van az idény során.

teljes bejegyzés

Guardiola csodacseréi, sosem látott fordítások és Barcát idéző PSG-blama

2023 október 5., 11:36 Módosítva: 2023.10.06 09:43
4
Sosem látott mennyiségű fordítást, csodacseréket és hatalmas blamákat hozott a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulója, amely kapcsán a legérdekesebb statisztikákból szemezgettünk.

Julián Álvarez a csodacsere – meg Doku is

A Manchester City világbajnok argentin támadója a 79. percben, 1–1-es állásnál állt be az RB Leipzig elleni ütközeten, és egy-egy góljával és gólpasszával döntő érdemeket szerzett a címvédő 3–1-es sikeréből. Julián Álvarez az elmúlt tíz évben az egyetlen futballista, aki a 75. perc után pályára lépve gólt és gólpasszt is jegyzett.

Jegyezzük meg, csapattársának, Jérémy Dokunak sem sok kellett volna ehhez, hiszen ő a 72. percben érkezett, és ugyancsak két kanadai pontot jegyzett a siker során.

Sosem látott fordítások

Nyolc együttes is úgy győzött ezen a héten, hogy az ellenfél szerezte meg a meccs első gólját. Ilyen sok fordítás korábban még egy BL-fordulóban sem történt!

teljes bejegyzés

A Bayern a legdominánsabb topligás csapat, itthon a Fradi az élen

2023 október 2., 14:21 Módosítva: 2023.10.02 20:23
3
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb publikációjában a Wyscouttal együttműködve arra kereste a választ, hogy a 69 vizsgált bajnokságot tekintve mely csapatok a legdominánsabbak.

A rangsort négy kategória alapján állították össze: a kapura lövéseket, a büntető területen belüli próbálkozásokat, a passzok és az ellenfél 16-osán belüli passzok mennyiségét vették figyelembe az ellenfél azonos mutatóival arányosítva.

Az így kialakuló rangsorban a vizsgált 69 bajnokságból a bolgár Levszki Szófia vitte a prímet, miután kategóriánként átlagosan 3,31-szeresét tudta felmutatni a fenti mutatóknak a riválisoknál.

A második az ugyancsak bolgár Ludogorec (3,26) lett, rajtuk kívül senki nem végzett hármas arány felett, igaz a szerb Crvena zvezda (2,99) és a görög Olympiakosz (2,90) azért nem volt messze ettől.

A rangsor negyedik helyére a holland Feyenoord (2,78) fért fel, majd jön az első topligás gárda, a német Bayern München (2,63).

Olaszországban a Napoli (2,56), Franciaországban a PSG (2,53), Angliában a Manchester City (2,33), Spanyolországban pedig a Barcelona (2,16) volt a legjobb a vizsgált időszakban.

teljes bejegyzés

A Manchester City, az Inter, Szoboszlai csapata és a spanyol éllovas is elesett

2023 október 2., 11:18 Módosítva: 2023.10.02 17:08
14
Nem akármilyen héten vagyunk túl a nemzetközi topligákban, csak úgy hullottak a veretlen csapatok, mint a legyek! Azért még így is akad néhány – egészen konkrétan nyolc.

Anglia – a címvédő és a trónkövetelő is bukott

A Manchester City a nemzetközi topligák utolsó hibátlan csapataként lépett pályára szombaton Wolverhamptonban. 

Az „égszínkékek” hiába uralták a meccset, volt náluk lényegesen többet a labda (32:68%), lőttek sokkal többet (3–23), a házigazda egy kaput eltaláló lövésből is két gólt szerzett Rúben Dias öngólja miatt, míg a vendégek kaput eltaláló lehetőségei rendre kimaradtak (1–8), így 2–1 lett a vége.

Nemcsak a címvédő, de a trónkövetelő is bukott, nem kevésbé drámai módon. Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool kettős emberhátrányban, egy 96. perces öngóllal kapott ki a Tottenham vendégeként 2–1-re.

Ezzel már csak két együttes veretlen Angliában, a Tottenham és az Arsenal áll öt siker mellett két döntetlennel hét fordulót követően.

A Premier League állása
1. Manchester City 7 6 1 17–5 12 18
2. Tottenham 7 5 2 17–8 9 17
3. Arsenal 7 5 2 15–6 9 17
4. Liverpool 7 5 1 1 16–7 9 16
5. Aston Villa 7 5 2 18–11 7 15
6. Brighton 7 5 2 19–14 5 15
teljes bejegyzés

A Real Madrid is elbukott, már csak a BL-döntősök vannak talpon

2023 szeptember 25., 10:35 Módosítva: 2023.09.26 10:51
2
A Real Madrid is elesett, így már csak a Bajnokok Ligája-döntős Manchester City, Inter páros hibátlan az európai topligákban.

Spanyolország – katalán őrségváltás

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 6. fordulójában a királyi gárda a városi rivális Atléticótól kapott ki 3–1-re, ezzel utolsóként veszítette el hibátlan mérlegét a La Ligában.

Sőt, a vereséggel az első helyét is bukta a rekordgyőztes, mivel a Barcelona és a Girona is öt győzelemmel, valamint egy döntetlennel áll – a katalánok közül a nevesebb gárda áll az élen, eggyel jobb gólkülönbségének köszönhetően.

A Real Madrid az első öt körben az Athletic Bilbaót, az Almeríát, a Celta Vigót, a Getafét és a Real Sociedadot fektette két vállra.

A La Liga állása                        
1. Barcelona 6 5 1 16–6 10 16
2. Girona 6 5 1 16–7 9 16
3. Real Madrid 6 5 1 11–6 5 15
4. Athletic Bilbao 6 4 1 1 11–4 7 13
5. Atletico Madrid 5 3 1 1 13–5 8 10
6. Valencia 6 3 1 2 9–6 3 10
teljes bejegyzés

Új hőst ünnepel a Real Madrid, új bűnbak a Manchester Unitednél

2023 szeptember 21., 12:29 Módosítva: 2023.09.22 10:04
194
Lement a Bajnokok Ligája 2023–2024-es idényének első fordulója, remekül kezdett a Barcelona, fordított a címvédő Manchester City, végjátékban döntött a rekordgyőztes Real Madrid, és gólgálát hozott az 1999-es döntő „visszavágója”. Az első forduló legérdekesebb statisztikáiból válogattunk.

Véget ért egy éra

Ezzel már a rajt előtt foglalkoztunk, de muszáj ezzel kezdeni, hiszen akkora jelentőségű eseményről van szó:

20 egymást követő idény után először keresgéljük hiába a BL-főtábláján Cristiano Ronaldo és/vagy Lionel Messi klubját.

A páros az örök góllövőlistán és gólpasszrangsorban is az első két helyen áll, a lejátszott meccseket tekintve csak Iker Casillas fér be közéjük a második helyre (mindegyik kategóriában a portugál az első), előbbi hétszer, utóbbi hatszor lett gólkirály, és öt, illetve négy BL-győzelemmel zártak. 

teljes bejegyzés

Válság, infláció? Ebbe a szektorba úgy ömlik a pénz, mintha nem lenne holnap

2023 szeptember 15., 13:43 Módosítva: 2023.09.16 11:23
14
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb publikációjában a világ legtöbbet költő futballklubjaival foglalkozott.

A tanulmány a jelenlegi keretre fordított összes átigazolási költséget (beleértve a bónuszokat is) összesítette és állította fel a top 100-as rangsorát.

Négy klub jelenlegi állományának összeállítása lépte át az egymilliárd eurós összeget, közülük is a Manchester United viszi a prímet ebből a szempontból, 1,15 milliárd euróval.

A „vörös ördögökön” kívül még két angol csapat, a Chelsea (1,134) és a legutóbbi idényben taroló Manchester City (1,042), valamint a francia Paris Saint-Germain (1,00) érte el ezt a határt.

teljes bejegyzés

Szoboszlai vagy Neymar, Európa vagy a Közel-Kelet?

2023 szeptember 4., 19:17 Módosítva: 2023.09.21 22:46
A múlt héten Európában véget ért a nyári átigazolási időszak a labdarúgó topligákban, ennek kapcsán összeszedtük, hogyan teljesítettek a piacon a kiemelt érdeklődésre számon tartó pontvadászatok, mely csapatok költötték a legtöbbet, kik voltak a legdrágábbak, és hogyan állítanánk össze a klubváltók álomcsapatát. De nem állunk meg itt, hoztunk egy veszélyes kihívót, a szaúdi ligát is összehasonlításként.

A Premier League überelhetetlen, de még a következő trió együttesen sem ellenfél!

Aki az elmúlt években követte a labdarúgást, annak aligha számít meglepetésnek, hogy a világ legtehetősebb/erősebb ligáját Angliában kell keresni. Ezúttal is a Premier League csapatai szórták legjobban a pénzt, elég sokatmondó adat, hogy hiába adtak el a csapatok 288 játékost összesen másfél milliárd eurónak megfelelő összegért, ez is alig csupán a kiadások felét fedezte!

Jegyezzük meg gyorsan, hogy rengeteg volt a ligán belüli váltás, ami duplán jelentkezhet a külföldre igazolással ellentétben, de mielőtt azt hinnénk, hogy ez véletlen, gyorsan hozzátesszük, hogy 12 csapat is legalább 100 millió eurót költött erősítésekre a nyáron. A világon ezenkívül összesen találtunk még tíz klubot, amely eljutott eddig...

A 2,811 milliárdos összesített kiadás több, mint a világ rangsorában következő három helyen álló liga együttesen...

teljes bejegyzés

Többe került Szoboszlai, mint a hat legdrágább magyar labdarúgó összesen!

2023 július 3., 12:25 Módosítva: 2023.07.03 19:41
741
Lépten-nyomon bele lehetett futni a tényszerű megállapításba, hogy Szoboszlai Dominikért olyan összeget fizet a Liverpool, amilyet magyar futballistáért még nem adtak. Ez igaz, de mondunk ennél sokkal durvábbat is…

Kezdjük a tényeknél: az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő gárda június utolsó napján aktiválta a magyar válogatott csapatkapitányának lipcsei szerződésében lévő kivásárlási záradékot, és az orvosi vizsgálatok után vasárnap 70 millió euróért megvette Szoboszlai Dominik játékjogát.

A 22 éves középpályás már eddig is rekordernek számított a Red Bull-csoporton belüli, 2021-es váltásával, amikor a Leipzig 22 milliót fizetett a Salzburgnak.

A Salzburgnak emellett a mostani 70 milliós összegből is jár húsz százalék, vagyis 14 millió euró, így az osztrák csapat összesen 36 milliót kapott Szoboszlai értékesítéséből. (Illetve további kisebb összeget – lásd lentebb.)

De nem csak ők részesülnek kompenzálásban!

teljes bejegyzés

56 éve nem volt arra példa, amit most a magyar válogatott véghez vitt

2023 június 22., 06:33 Módosítva: 2023.06.23 07:13
A magyar labdarúgó-válogatott – a remélteknek megfelelően – nagyon jól kezdte az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, az őszi folytatás előtt két győzelemmel és egy döntetlennel vezeti a csoportját, és minden esélye megvan, hogy automatikusan kijusson a németországi viadalra. Ezzel kapcsolatban összeszedtük, hányan és hogyan jutnak ki, valamint felelevenítjük, mikor kezdtünk ilyen jól. Elöljáróban annyit, nem ehhez vagyunk szokva mostanában.

Az Európa-bajnokság selejtezősorozatának történetéről, a lebonyolítások változtatásairól a mostani kiírás előtt értekeztünk, kiemelve, hogy sosem látott esélyünk van arra, hogy a csoportkörből automatikusan kerüljünk ki a kontinensviadalra.

A magyar csapat eddig él is a bizalommal, hiszen előbb Bulgáriát verte meg itthon remek első félidei játékkal 3–0-ra, majd a küzdelmes montenegrói 0–0 után Litvániát ugyancsak jó teljesítménnyel 2–0-ra. Mindehhez ha hozzávesszük, hogy az észtek elleni felkészülési mérkőzésen 1–0-ra győztünk, elmondható, hogy 2023-ban még nem kapott gólt Marco Rossi együttese.

Az első három meccsünket lejátszva hét ponttal és 5–0-s gólkülönbséggel vezetjük a csoportot, megelőzve a Bulgáriában a 97. percben döntetlent kiharcoló Szerbiát.

A G csoport állása a 4. fordulót követően

  1. Magyarország 7 pont/3 mérkőzés (5–0)
  2. Szerbia 7/3 (5–1)
  3. Montenegró 4/3 (1–2)
  4. Bulgária 2/4 (2–6)
  5. Litvánia 1/3 (1–5)
teljes bejegyzés

A Real Madrid–Manchester City óta nem látott bravúrt mutatott be az Inter

2023 május 17., 10:30 Módosítva: 2023.05.17 17:03
Az Inter hét éve nem látott módon jutott be fennállása hatodik BEK/BL-döntőjébe, miután kétszer is legyőzte városi riválisát, az AC Milant. A találkozó legérdekesebb statisztikáiból válogattunk.

Eddig 3–2 az Inter finálébeli mérlege

Az Inter története során hatodik alkalommal jutott be a legrangosabb klubsorozat fináléjába, 1964 és 1972 között két győzelem és két vereség volt a mérleg, azóta viszont a mostani döntőig csak a 2010-est írhattuk fel, akkor 2–0-ra verte a Bayern München, így háromszoros győztesnek vallhatja magát.

Az Inter eddigi BEK/BL-döntői

  • 1964: Inter–Real Madrid 3:1
  • 1965: Inter–Benfica 1:0
  • 1967: Celtic–Inter 2:1
  • 1972: Ajax–Inter 2:0
  • 2010: Inter–Bayern München 2–0
teljes bejegyzés

Három éve nem történt olyan a Real Madriddal, mint kedden

2023 május 10., 09:30 Módosítva: 2023.07.03 12:17
A Real Madrid labdarúgócsapata több mint három év után nem nyert meg egy olyan mérkőzést a Bajnokok Ligájában, amelyen az első gólt szerezte – írja az MTI.

A címvédő spanyol együttes kedden este a Manchester Cityt fogadta a sorozat elődöntős párharcának első mérkőzésén, és az első félidőben Vinícius Júnior találatával előnybe került, de a második játékrészben a vendégek Kevin De Bruyne találatával egyenlítettek (1–1).

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint ezt megelőzően a Real Madrid 2020 februárjában nem tudott megnyerni egy olyan összecsapást, amelyen az első gólt szerezte, akkor éppen a Manchester Citytől kapott ki otthon 2–1-re a nyolcaddöntő első felvonásán. A fordító angolok győztes találatát De Bruyne szerezte.

Érdekesség, hogy a keddi találkozó mindkét gólja hasonló leosztásban született, Vinícius Júnior és De Bruyne is nagyjából 20 méterről bombázott honfitársának a hálóba, a brazil támadó Edersonnak, a belga középpályás pedig Thibaut Courtois-nak.

A BL egyenes kiesés szakaszában a legutóbbi 13, 16-oson kívülről esett gól közül 11-et a kedden este pályára lépett két csapat játékosai jegyeztek, ezek közül 3-at De Bruyne, aki ezeken a mérkőzéseken éles igazán, hiszen az eddigi 14 BL-találata közül 11-et a csoportkör után szerzett. A belga varázsló amúgy is szeret messziről tüzelni, hétszer is a büntetőterületen kívülről volt eredményes!

Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője egyet sem cserélt Madridban – ebben a szezonban már másodszor tartotta a kispadon a tartalékokat, a nyolcaddöntőben az RB Leipzig otthonában is így tett. Legutóbb a 2006–2007-es idényben volt arra példa, hogy egy edző egyet se változtasson az elődöntőben, akkor az éppen most a Realt irányító, pályafutása 190. BL-meccsével Sir Alex Ferguson rekordját beállító Carlo Ancelotti tett így a Milan vezetőedzőjeként, a Manchester United ellen.

A Real Madrid eddig kétszer tudott csak továbbjutni úgy, hogy hazai pályán nem szerzett előnyt, mindkétszer Manchesterben, igaz, 2000-ben és 2013-ban is a Uniteddel szemben.

A Manchester Citynek ez volt az egymást követő ötödik idegenbeli döntetlenje a BL-ben, ennél hosszabb sorozata csak a Juventusnak volt, amely 1998 és 2000 között sorozatban hétszer ikszelt vendégeként. Az angol bajnok ezzel sorozatban a 21. tétmeccsén maradt veretlen. 

Érdekesség, hogy a City a Bayern München és az RB Leipzig otthonában is 1–1-re végzett, hazai pályán viszont gálázott, 3–0 és 7–0 lett. Otthon amúgy is erős Guardiola csapata, a Liverpool és az Arsenal is 4–1-re kapott ki az elmúlt hónapokban.

A Manchester City 2023-ban hazai pályán 15 meccsen 15 győzelmet ért el 52–7-es gólkülönbséggel…

Bajnokok Ligája
Elődöntő, 1. mérkőzés

Real Madrid–Manchester City 1–1 (1–0)
gólszerző:
 Vinícius Júnior (37.), ill. De Bruyne (67.)

Melyik csapat nyeri meg a BL 2022–2023-as idényét?

(Borítókép: Burak Akbulut / Anadolu Agency via Getty Images)

Párizs elesett, már csak egy város maradt talpon

2023 január 2., 11:39 Módosítva: 2023.01.03 10:13
211
Nem indul jól az új év a Paris Saint-Germain számára, a francia éllovas – igencsak tartalékos felállásban – 3–1-re kikapott a Lens vendégeként, így 14 győzelem és két döntetlen után először maradt alul a Ligue 1-ben. Ezzel az európai topligákban már csak egy csapat maradt veretlen!

Angliában az Arsenal és a Newcastle United áll ebből a szempontból a legjobban, az éllovas „ágyúsok” csak a szeptember 4-i, Manchester Unitedtől elszenvedett 3–1-es vereséget, valamint a Southampton elleni 1–1-et voltak kénytelenek elkönyvelni 14 siker mellett, így hét ponttal vezetik a Premier League-et, a kilenc sikerrel és hét döntetlennel álló „szarkák” stabilitását pedig jól jelzi, hogy egyetlen vereségük egy 98. perces Liverpool-gól (1–2) miatt esett. A Newcastle-t így csak a címvédő Manchester City előzi meg az Arsenal mellett.

teljes bejegyzés

Már nem Kylian Mbappé a világ legértékesebb futballistája

2022 november 9., 17:05 Módosítva: 2022.11.10 13:17
November elején frissítette adatbázisát a transfermarkt.de, amelyen immár nem Kylian Mbappé számít a világ legértékesebb futballistájának.

A 23 éves francia világbajnok támadó értéke a PSG 19 meccsén összehozott 23 kanadai pont (18 gól + 5 gólpassz) után továbbra is 160 millió euró, de amíg ez korábban az első helyre volt elég, most visszacsúszott az ezüstérmes pozícióba.

teljes bejegyzés

Minden helyett semmi: addig küzdöttek a BL-nyolcaddöntőért, míg az El-t is elbukták

2022 november 2., 12:31 Módosítva: 2022.11.03 09:56
Négy csoportban már befejeződtek a küzdelmek a Bajnokok Ligája 2022–2023-as kiírásában, és igencsak drámai végjátékot hozott nekünk a kedd este.

A Porto olyat tett, mint eddig még soha senki

A kétszeres győztes nem mondhatni, hogy fényesen kezdte volna a csoportkört, hiszen hiába egyenlített az Atlético otthonában a 96. percben, így is kikapott 2–1-re, majd otthon kapott egy négyest a meglepetéscsapat FC Bruges-től.

Ezt követően viszont finoman szólva is belelendültek a portugálok, hiszen a Leverkusent oda-vissza megverték (2–0, 3–0), Belgiumban visszavágtak a Bruges-nek (4–0), majd otthon az Atléticót is legyőzték (2–1), így végül csoportelsőként futottak be. Olyanra, hogy valaki két vereséggel kezdjen, mégis csoportelső legyen, eddig még nem volt példa a BL-ben! 

teljes bejegyzés