Kinek kell állami mobilszolgáltató?

2011. december 8., 10:07 Módosítva: 2012.02.16 13:55
32

Bombaként robbant a hír, hogy a negyedik mobilszolgáltatónak kiírt frekvenciapályázaton a Magyar Posta, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) konzorciuma is indul. Ezen a tenderen 900 MHz-es frekvenciát adnak el, amelyen egy negyedik, saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltató is megjelenhet. A konzorcium azzal számol, hogy öt év múlva körülbelül 11 százalékos piaci részesedése lehet.

Most a három mobilszolgáltató nincs túl jó helyzetben, a gazdasági válság hatása nagyon érezhető. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint októberben 11 640 153 előfizetés volt, 221 ezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. Nemcsak az előfizetők száma csökken, hanem a nyereség is. A Telenor legutóbbi negyedéves nyeresége 15,7 milliárd forint volt, míg egy évvel ezelőtt még 21 milliárd, a Vodafone pedig az augusztusban véget ért pénzügyi évét veszteséggel zárta, igaz bevallottan a kormány által kivetett válságadó miatt. Egy ilyen piacra kellene belépnie az állami szolgáltatónak, és jövőre még a Tesco Mobile virtuális mobilszolgáltatóval is számolnia kell, amely jó ár-érték aránnyal csábítana magához ügyfeleket. Ha az állam a piaci versenybe akar beszállni, akkor ez egy halott ötlet.

Több előjele volt annak, hogy az állam belépne a szolgáltatói piacra. A témát a Capitol Consulting Group elemzőcég vette elő márciusban, a sajtótájékoztatón a szolgáltatói piac átalakulásának négy lehetséges forgatókönyvét vázolták fel. (Ez még jóval a mobiltender kiírása előtt történt.) A szakértők az erős állami szerepvállalást nem tartották reálisnak, mert az adófizetők pénzéből kellene felépíteni a hálózatot, ami meglehetősen drága. Az elemzők által elfogadhatónak tartott verzióban a hálózatot egy magáncég építené ki, és cserébe kedvezményes hozzáférést kapna az állami gerinchálózathoz.

Most nagyon úgy tűnik, legalábbis a Napi Gazdaság értesülése alapján, hogy az állam mégis csak magának oszt lapokat. A gazdasági újság úgy tudja, hogy a konzorciumban a Postának tíz százalékos részesedése lesz, a másik két társaság 45-45 százalékkal szállna be. A játékosokról annyit érdemes tudni, hogy a Magyar Postának már van tapasztalata a távközlésben, tagja volt annak a konzorciumnak, amivel a Vodafone Magyarországra jött. Ráadásul a Posta minden településen jelen van, így a kezdetektől a konzorcium rendelkezésére áll egy kiterjedt bolthálózat. Más kérdés, hogy ezt a kereskedelmi potenciált legutóbb nem sikerült kihasználni – a Postafon nevű szolgáltatásnem ért el nagy sikert.

Az MVM a kiterjedt hálózati infrastruktúrájával visz jelentős értéket a konzorciumba. Januártól a tulajdonában lévő gerinchálózaton futnak a kormányzat távközlési szolgáltásai, és a sávszélesség jelentős fejlesztését tűzték ki célul. Az MFB szerepe egyértelmű: a banknál van a pénz, ami a licitáláshoz nélkülözhetetlen.

Ki lehet az a 11 százalék, aki az állam mobilhálózatot használhatná? Például a szegények. Ahogyan az Antenna Hungária a teljes lakosságnak ingyen elérhetővé tesz 5 tévécsatornát, úgy az állami mobilhálózat bizonyos alapszolgálatásokhoz ingyenes vagy nagyon olcsó hozzáférést adhatna.

Ezzel összefüggésbe hozható Láng Zsolt fideszes politikus beadványa, ami a nemzeti mobilfizetési rendszer létrehozásávalállami kézbe akarja visszavenni az autópálya-matricák és parkolójegyek kezelését.

Elektronikus költséghatékonyság

Évek óta folyamatban van az online ügyintézés és az elektronikus szolgáltatások bevezetése, a modern technológiával ugyanis milliárdokat lehet spórolni. Kevesebbszer kell sorban állni az ügyintézőknél, sok feladat távolról megoldható. De amíg vannak olyan állampolgárok, akik nem fizetnek elő sem internetre, sem mobilra, addig fenn kell tartani az offline elérési pontokat, a személyesen látogatható ügyfélszolgálatokat is. A két rendszer párhuzamos működtetése pedig egyáltalán nem praktikus.

A sim-kártya nem lenne drága, és körülbelül hatezer forintért vehetünk magunknak kártyafüggetlen mobilt. Csak összehasonlításként: az öt évig érvényes felnőtt útlevél most 7500 forintba kerül, a személyi pótlása 1500, a vacak foszladozó TAJ-kártya 2200. Az államnak azonban nem kell profitot termelnie a mobil eladásából, mint a piaci szolgáltatónak, csupán a költségeit kell fedeznie. Akár ingyen is adhatja a mobilt a rászorulóknak. Annak a maradék 89 százaléknak, amelyik nem az állami mobilhálózaton lóg, nem kell adni semmit. Aki jól keres, az úgyis vesz multimédiás okostelefont, ahogy bőven van vevő a hightech, megállítható-visszatekerhető tévére is, hiába foghatjuk ingyen a közszolgálati csatornákat.

Az állam tehát megoldhatná a teljes lakosság lefedését. A fenti ötlet azonban csak az utopisztikus elmélkedésem, nem hallottam konkrét terveket. Egyébként is kérdéses, hogy az alacsony keresetűek miként tartanának el egy egész mobilhálózatot.

Erre lehetne megoldás, hogy az összes közalkalmazottat átviszik az állami szolgáltatóhoz. No persze nem egyszerre, hanem intézményenként, amikor lejár a hűségszerződésük. A több százezer fős tömeg állandó bevételt jelentene az állami mobilcégnek, és gazdaságossá tenné a hálózat működtetését. Az állami mobilhálózaton internetelérés is lehet, és lefedhetővé válnának azok a régiók, ahová a piaci cégek soha be nem tennék a lábukat, mert nem éri meg nekik.

Szociális szolgáltatóként elképzelhető lenne egy állami mobilcég, de még így is sok kérdés marad megválaszolatlanul. Mi számít alapszolgáltatásnak? Mennyibe kerül az állami hálózat fenntartása? Ugyanúgy modernizálná a hálózatát, mint a piaci riválisai? Az pedig egyenesen aggasztó, hogy az állami rendszer kihasználtságát növelő projekteket (e-útdíj, e-jegyek) vagy leállítják, vagyévekkel elhalasztják a bevezetését.

Egy nappal a frekvenciapályázat leadásának december 8-i határideje előtt ezekre nem kaphatunk választ, hiszen senki nem kotyogja ki az üzleti terveit a riválisai előtt, de megkérdezzük az illetékeseket, hogy mire akarják elkölteni a pénzünket.

Megabiteket kaptak a metrózók

2011. december 7., 22:30 Módosítva: 2012.02.14 11:35
47

Rendkívül izgalmas sajtótájékoztatón jelentette be a Vodafone, hogy már a 2-es és 3-as metró területén is elérhető a legfeljebb 21 megabites letöltési sebességet nyújtó HSPA+ hálózata. A rendezvény a piros metró Stadionok állomásánál kezdődött, majd az összes résztvevőt átvitték egy szervizalagúton át a kék metró vonalára, a Kálvin térre.

01
Fotó: Huszti István

Mintha az egésszel arra akartak volna célozni, hogy kék propelleres Telenor csak a másodikként vihet gyors mobilnetet a föld alá (a szolgáltató valószínűleg ugyanazt az antennát használja majd, amit a Vodafone épített ki, és végigfut az alagúton).

Beck György, a Vodafone vezérigazgatója elmondta, hogy a márciusban elkezdtett hálózatfelújítási program eredményét most még csak a vidéki ügyfeleik élvezhetik, mert ott már végeztek a fejlesztésekkel. Ugyanakkor a budapestieket is meg akarták lepni valamivel, ezért a felszíni modernizáció befejezése előtt át akarták adni a metróban lévő gyors hálózatot.

Nem egyszerű a metróalagútban dolgozni, sok egyeztetést igényel. Hiába végeztek volna a mérnökök néhány hét alatt, az eszközök lecserélése három hónapig tartott - mondta Döbrőssy Gábor, a Vodafone Műszaki Vezérigazgató-helyettese.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója is méltatta a fejlesztést, aminek köszönhetően a metrón utazva is lehet mobil eszközökkel dolgozni. Ez nagy előny az autózással szemben, hiszen a sofőr nem tud egyszerre az útra és az emailjeire figyelni. Vitézy Dávid abban bízik, hogy a gyorsabb mobilnet is népszerűbbé teheti a közösségi közlekedést.

Fél év múlva jönnek a Sony okostelefonok

2011. december 6., 12:08 Módosítva: 2012.08.23 13:54
46

Októberben járt le a Sony és az Ericsson kapcsolatát megalapozó szerződés, ami lehetővé tette, hogy a közös Sony Ericsson márkanév alatt dobjanak piacra mobilokat. Azt már október eleje óta tudni lehetett, hogy a Sony kivásárolná az Ericssont, hogy piaci helyzetét erősítse az Apple-lel és a Samsunggal szemben, és a hónap végén be is jelentették a felváráslást.

A Sony Ericsson név 2012 közepén szűnik meg, a japán vállalat onnantól Sony néven adja el az okostelefonjait. A Sony teljesen átáll az okostelefonokra, és leállítja az olcsóbb és kevesebb funkciót nyújt készülékek - az úgynevezett feature phone-ok gyártását.

Kettő

A Sony Ericssonnak világszerte nagyjából 2 százalékos részesedése van a telefonpiacon. Körülbelül két évvel ezelőtt a vezetők részleges leváltása után a vállalat úgy döntött, hogy megszabadul a Symbian UIQ platformtól, amit egyébként 2007 februárjában vásároltak meg, de fél évvel utána el is adták a felét a Motorolának. A cég néhány Windows Mobile alapú készülék gyártása után az Androidnál kötött ki, ami jó döntésnek bizonyult, hiszen a Gartner kimutatása szerint jelenleg ez a rendszer fedi le az okostelefon-piac felét.

A Sony Ericsson alelnöke, Kristian Tear elmondta, hogy a márka javítása érdekében rengeteg tervezési munka zajlik. A Sonyt a világ vezető elektronikai gyártójának tartják, így azt remélik, hogy felépített imázsuk segíteni fog az okostelefonok értékesítésében is.

A Sony egyébként 1,05 milliárd dollárért (234 milliárd forint) vásárolta ki az Ericssont az üzletből. Ezért nemcsak a cég felét, hanem öt alapvető szabadalomcsaládot és számos fontos szabadalom használati jogát is megkapták. A pletykák szerint a Sony Ericsson jelenlegi 7500 alkalmazottja a Sonyhoz kerül. A The Times of India értesülései szerint a régi-új gyártó az olcsóbb okostelefonokra is nagy hangsúlyt fog fektetni, egyik fókuszterületük pedig India lesz.

Megint elbukott egy csatát az Apple

2011. december 4., 18:04 Módosítva: 2012.05.22 09:48
130

Az Apple és a Samsung közt dúló globális szabadalmi háború legújabb csatája az Egyesült Államokban zajlik. Egy amerikai bíró visszautasította az Apple keresetét, amiben a kaliforniai cég a rivális gyártó négy termékének ideiglenes betiltását kérte.

Lucy Koh úgy döntött, hogy a Samsung Galaxy S 4G, Infuse 4G, Droid Charge és Galaxy Tab 10.1 eszözök árusítása nem okoz akkora kárt az Apple-nek, hogy indokolt legyen azok betiltása. A bírónő ráadásul úgy látta, hogy a tiltás inkább a Samsung többi riválisainak vált volna előnyére.

Az Apple világszerte nyolcvan pert indított azzal az indokkal, hogy a Samsung okostelefonjai és táblagépei sértik a szabadalmait, és az iPad meg az iPhone másolatai. A Samsung a saját szabadalmaival támadt vissza, és az iPhone 4S európai forgalmazását próbálja leállítani. A két cég között legnagyobb csaták az USA mellett Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Ausztráliában zajlanak.

A per tárgyalása 2012 június 30-án kezdődik, és a Samsung abban bízik, hogy sikeresen be tudja mutatni az eszközök közötti különbséget. A mai döntéstől függetlenül az Apple még megnyerheti a pert, ugyanakkor a Samsung is átalakíthatja az eszközeit (ahogyan azt Németországban is megtette), hogy biztosan elkerülje a bukást.

Tele van biztonsági hibákkal az Android

2011. december 1., 11:48 Módosítva: 2011.12.01 11:48
96

Kevés biztonsági rés van a Google által gyártott referencia mobilokon, amiket Nexus márkanév alatt dobnak piacra, de a gyártók kevésbé óvatosak – derült ki az Észak-Karolinai Egyetem négy kutatója által közzétett vizsgálat eredményeiből. A tanulmány arra mutat rá, hogy a mobilok nem védik meg rendesen a szoftverek és az operációs rendszer bizonyos funkcióit.

Az Androidon minden programnak megvannak a jogosultságai, például olyanok, hogy hozzáférhet az SD-kártya tartalmához, módosíthatja a rendszer beállításait, vagy telefonhívást indíthat. Az Android Marketről letöltött appok esetében telepítés előtt megtudhatjuk, hogy a szoftver mihez fér hozzá. A gyárilag telepített alkalmazásokról ugyanezt nehezebb kideríteni, a beállítások menüjében kell körülnézni.

Ennél sokkal nagyobb baj, hogy a beépített programok sok esetben hibásak, és a privilégiumaikat át tudják adni az utólag telepített programoknak is. A jogosultság átadása pedig azt eredményezheti, hogy bizonyos mobilos szoftverek a felhasználó tudta nélkül sms-t küldhetnek, beszélgetéseket rögzíthetnek, vagy letörölhetnek minden adatot.

Az egyetemi kutatócsoport két kategóriába sorolta a hibákat. A nyílt hibák a a súlyosabbak, ezek segítségével az alkalmazások egy másik program szolgáltatását vagy az Android interfészét használhatják engedélykérés nélkül.

A másik, kevésbé veszélyes hiba csupán félrevezeti a felhasználót azzal kapcsolatban, hogy mire képes az utólag telepített szoftvere. Ennél a hibánál azzal kap extra jogosultságot egy szoftver, hogy a digitális aláírása megegyezik az egyik gyári programéval. (Ezt normális esetben arra használják a fejlesztőcégek, hogy több szoftverük automatikusan kapcsolatba tudjon lépni egymással.)

A vizsgált mobilokon az Android tizenhárom engedélytípusából összesen tizenegyhez adtak jogosulatlan hozzáférést a gyári programok. A legrosszabb mobil a HTC EVo 4G volt, ami nyolcféle hozzáférést biztosított. A biztonsági rések kihasználásával a kutatók letörölték a mobilról a felhasználó adatait, sms-t küldtek, felvettek beszélgetéseket, és lementették a készülék földrajzi koordinátáit.

A tanulmány csak az előre telepített alkalmazásokra fókuszált, mert ezek a legveszélyesebbek. Egy gonosz támadó, aki kényes adatokat akar ellopni, vagy vírust akar futtatni az áldozatok készülékén, valószínűleg a szélesebb körben elterjedt, gyári appokat veszi célba, nem a kevesebbszer letöltött, utólag telepítendő szoftvereket.

Már 1 millió 946 ezer mobilnetező van

2011. november 25., 13:48 Módosítva: 2012.02.16 13:55
65

Októberben 1 millió 946 ezerre nőtt Magyarországon a mobilinternet-előfizetések száma, míg a teljes előfizetői táboron belül az aktív – a mobilinternet-szolgáltatást az utolsó három hónapban igénybe vevő – ügyfelek száma az előző havi 1 millió 488 ezerről 1 millió 545 ezerre emelkedett, közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH).

A három mobilszolgáltató együttműködésén alapuló gyorsjelentés szerint az előfizetők a szeptemberi 1 millió 466 ezer után októberben 1 millió 661 ezer gigabájt adatot forgalmaztak, az egy aktív ügyfélre jutó átlagos forgalom pedig 1,08 GB-ra emelkedett.

A vizsgált hónapban az egy előfizetőre jutó adatforgalom a Telenor esetében 1,07 GB-ról 1,31 GB-ra, a Vodafone-nál pedig 0,91 GB-ról 0,95 GB-ra emelkedett, míg a T-Mobile 0,99 GB volt, azaz szinte alig változott az előző időszakhoz viszonyítva. A T-Mobile ügyfelei az előző havi 672 ezer után 710 ezer GB adatot forgalmaztak, a Telenor ügyfeleinek forgalma 456 ezer GB-ról 587 ezer GB-ra emelkedett, míg a Vodafone ügyfelek az előző havi 339 ezer után októberben 363 ezer GB adatot töltöttek le és -fel.

Kínában adták el a legtöbb okostelefont

2011. november 24., 15:14 Módosítva: 2012.11.21 09:27
4

A harmadik negyedévben először fordult elő, hogy Kínában több okostelefont adtak el, mint az Egyesült Államokban – derül ki a Strategy Analytics piackutató intézet csütörtökön közzétett adataiból.

A harmadik negyedévben 23,9 millió okostelefon talált gazdára Kínában, közel 60 százalékkal több, mint az előző negyedévben. Az Egyesült Államokban egy negyedév alatt 7 százalékkal nőtt az értékesítés, 23,3 millió darabra. Kínában a legtöbb eladott telefon márkája még mindig Nokia, mögötte szorosan a Samsung a második. Ezzel szemben az Egyesült Államokban a HTC és az Apple vezetnek.

Az Iphone Kínában csak a China Unicomnál, a második legnagyobb szolgáltatónál kapható, amelynek körülbelül 170 millió előfizetője van, míg a piacvezető China Mobile 600 millió felhasználót tudhat magáénak. Az Iphone-ok és az Ipadek már Kínában is ugyanúgy státuszszimbólumnak számítanak mint a világ más részein.

17 ezer dolgozót rúg ki a Nokia Siemens

2011. november 23., 17:58 Módosítva: 2011.11.23 17:58
86

A távközlési berendezéseket gyártó Nokia Siemens Networks szerdán bejelentette, hogy 75 ezer dolgozójából 17 ezret elbocsát. A cég alkalmazottjaira fejenként 254 000 dolláros éves forgalom jut, ami 19 százalékkal alacsonyabb a legfőbb riválisnak tekinthető Ericcson eredményénél. Mindkét európai cég árcsökkentésekre kényszerül, ami részben a kínai Huaweinek köszönhető.

A Nokia Siemens Networks (NSN) 2013 végéig vezényli le az óriási leépítést, ami az állomány 22 százalékát érinti. A vállalat egymilliárd euróval akarja csökkenteni az éves kiadásait. Az NSN leginkább a mobil szélessávra és a szolgáltatásokra akar koncentrálni.

Szeptemberben az NSN egymilliárd eurót kapott az anyacégeitől, amikor Jesper Ovesent, a korábbi pénzügyi igazgatót megbízták azzal, hogy elnökként felügyelje az átszervezéseket.

Az NSN 2007 áprilisában jött létre, amikor a Nokia és a Siemens rájött, hogy együtt talán nagyobb esélyük van a túlélésre. Elemzők szerint az NSN az elmúlt két-három évben maradt le nagyon az Ericssontól és a Huaweitől.

Egyelőre nem tudni, hogy a leépítések mely országokat érintik. A cég Magyarországon is jelen van, november elején nyitott meg állami támogatással egy K+F központot, ahol 224 felsőfokú munkahelyet hoz létre. A vállalat a szerződés aláírásakor garantálta, hogy kutatás-fejlesztési erőforrásokra vonatkozó kapacitásokat és munkahelyeket 5 éven keresztül fenntartja.

Készül a Facebook okostelefonja

2011. november 23., 12:55 Módosítva: 2012.11.26 10:01
47

Több éve készül a Facebook arra, hogy legyártsa a saját okostelefonját, de csak nemrég választotta ki ehhez a partnerét. Az All Things Digital híroldal úgy tudja, a dél-koreai Samsunggal is tárgyalt a cég. Általában egy-másfél évet vesz igénybe egy új okostelefon kifejlesztése, de ennél gyorsabb munka is elképzelhető, hiszen a HTC elég nagy gyakorlatot szerzett az androidos okostelefonok összerakásában (a Facebook mobilja is erre a rendszerre épül majd), ráadásul létezik egy HTC ChaCha nevű készülék, ami kimondottan lájkolásra szabott.

A Facebook mobilos akciócsoportja másfél évvel ezelőtt jött létre, és külön épületben kapott helyet, ahová a többi dolgozó sem léphetett be. A csapat olyan készüléket próbált összerakni, amiben a szolgáltatások, a szoftverek és a hardverek nagyon precízen vannak összeillesztve, mint az Apple termékeiben. Hamar kiderült, hogy a projekt túl nagy a cégnek, komoly tőkét igényelne, ezért leállt a fejlesztés. A projekt neve egyébként Social Layer volt, amit eleinte Slayerként emlegettek (ami mészárost jelent), de a vad elnevezést inkább Buffy-ra változtatták (minden bizonnyal a Buffy the vampire slayer című tévésorozat után).

A mobil platform kritikus a Facebook életében, hiszen felhasználóinak a nagy része, körülbelül 350 millió júzer aktívan lájkol a hordozható eszközökön. Bár a Facebook az egyik legnépszerűbb alkalmazás az okostelefonokon, ez csupán egy kiegészítő a sok közül.

Azért van szüksége a Facebooknak egy (vagy több) saját készülékre, hogy ne mások diktálják neki a fizetési feltételeket. Illetve, amikor egy felhasználó fényképet készít a telefonjával, akkor azt legkönnyebben a Facebookra tudja eljuttatni, ne a Google Pluszra vagy más rivális képmegosztó portálra.

Az Android nagyon jó alapot biztosít a Facebook saját rendszerének, hiszen egy fillért sem kell fizetni érte, és rengeteg fejlesztő ismeri. Az Amazon pedig már bebizonyította a Kindle Fire tablettel, hogy létre lehet hozni egy olyan Android-alapú rendszert, amit nem a Google szolgáltatásai uralnak.

A Google-lel való szakítás ugyanakkor azt is jelentené, hogy a Facebook nem, vagy nehezebben férne hozzá a a rivális vállalat szolgáltatásaihoz. Például a térképekhez, valamint az Android Market szoftverboltban megtalálható több százezer alkalmazáshoz.

Ismétlődő sms-ek bukkantak fel a mobilokon

2011. november 22., 19:20 Módosítva: 2011.11.22 19:20
675

Arra a szokatlan jelenségre figyeltek fel a mobilozók kedd délelőtt óta, hogy bizonyos sms-ek többször is megérkeznek a készülékükre. Az Index.hu munkatársai T-Mobile-Telenor viszonylatban észlelték a hibát.

Kérdésünkre a Magyar Telekom kommunikációs osztálya elmondta, hogy a nappali órákban a társszolgáltató hálózatában fellépett egy hiba, ami miatt a Magyar Telekom előfizetők által a másik hálózatra küldött sms és mms üzenetek késve vagy többszörösen kerültek kézbesítésre.

A Magyar Telekom előfizetői a küldéskor hibát nem tapasztaltak, hibaüzenetet nem kaptak. A szolgáltatás 15 óra után már hibamentesen működött. A Magyar Telekom azt mondja, a hiba miatt többször kézbesített sms-eket csak egyszer számlázzák ki.

A Telenor sajtóosztálya a kérdésünkre elmondta, hogy találkoztak a jelenséggel, ám az nem érintett sok ügyfelet. Ők is megerősítették, hogy az üzenetekért csak egyszer kell fizetni.

Bejegyezték a Tesco Mobile-t

2011. november 21., 15:07 Módosítva: 2012.02.14 11:35
468

Százmillió forintos alaptőkével bejegyezték a Vodafone és a Tesco közös mobilszolgáltató vállalatát, aminek a székhelye Budaörsön lesz  – írja a gazdasag.hu. A virtális mobilszolgáltató a két multicég 50-50 százalékos tulajdona.

A Tesco Mobile néven 2012-ben elinduló mobilcégnek nem lesz saját frekvenciája, hanem a Vodafone hálózatát használja. Ezt a felhasználók állítólag észre sem veszik majd, mert a mobilcég mindenhol a Tesco márkanevét használja majd.

Gerry Gray, a Tesco Áruházak vezetője az új mobilszolgáltató bejelentésekorazt nyilatkozta, hogy verhetetlen árral, és egyszerű szolgáltatással próbálnak majd ügyfeleket szerezni. A Tesco Mobile azt ígéri, hogy a Vodafone-t éppen úgy a riválisának tekinti majd, mint a másik két szolgáltatót, a Telenort és a T-Mobile-t.

Az Apple levédte az NFC-s adatátvitelt

2011. november 17., 17:59 Módosítva: 2012.03.02 15:54
84

Gyakran előfordul, hogy a vállalatok mások által már alkalmazott megoldásokat szabadalmaztatnak, és egyesek szerint az Apple ebben is az élen jár. A kaliforniai cég korábban levédte az új generációs érintőkijelzőt és a képernyőzár feloldására használt ujjmozdulatot, most pedig a rádiós azonosító csip (NFC) segítségével történő fájlmegosztásra tette rá a kezét.

Az Apple sikeresen levédette azt az eljárást, amivel két NFC-s mobil között létrehozható egy hierarchizált wifikapcsolat, vagyis úgy oszthatunk meg információt, hogy az adatot továbbító eszköz a mester, a befogadó készülék pedig annak van alárendelve.

Az Apple nyilván nem tegnap adta be a szabadalmi kérelmet, de ez a terület így is érzékeny. A Google októberben mutatta be az ugyanígy működő Android Beam nevű eljárást, és az iPhone operációs rendszerén is létezik egy Bump nevű alkalmazás, ami ugyanígy működik.

Mindenki NFC-t akar

Az NFC egy rádiós azonosítási és adatátviteli technológia, amivel pillanatok alatt biztonságos kapcsolatot hozhatunk létre az eszközeink között. Most még kevés mobilban található meg az ehhez szükséges NFC csip, de a technológia a SIM-kártyába is beépíthető.

A világ 45 mobilszolgáltatója – köztük a Vodafone, a Deutsche Telekom és a 800 millió mobilozót kiszolgáló China Unicom és China Mobile – további támogatásukról biztosították a GSM Szövetség NFC szabványát. Magyarán nem kell várni a mobilgyártókra, mert a világ legnagyobb szolgáltatói is azon fáradoznak, hogy mindenkihez eljusson ez az új technológia.

Az NFC jelentőségét persze nem az Apple által levédett fájlküldés adja, hanem az, hogy a mobilba épített pénztárcák is ezzel a módszerrel csatlakozhatnak az áruházak pénztárgépeihez.

Tavaszra megújul a Vodafone hálózata

2011. november 17., 14:03 Módosítva: 2012.02.14 11:35
8

2011 december közepére Budapesten kívül az egész országban felújítják a hálózatot - mondta Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke csütörtökön a társaság új budapesti üzletének megnyitóján. Az elmúlt 8 hónapban 16 magyarországi megyében zajlott le teljes mértékben a fejlesztés, ennek során összesen 1500 állomást modernizáltak és 75 újat építettek. Tavaszra a budapesti hálózat felújítása is elkészül.

A fejlesztéssel a 3G-vel lefedett területeken 14,4 megabitre nő at átviteli sebesség, emellett  minden olyan területen elérhető lesz az EDGE adatátviteli technológia, ahol korábban csak GPRS volt.

Okosított üzletek

Az elnök elmondta, hogy új budapesti üzletükben 9 gyártó több mint 70 okostelefonja közül választhatnak az érdeklődők, akik a boltban lévő oktatási központban kezdő és haladó szintű, 35-40 perces, ingyenes tanfolyamokon ismerhetik meg az okostelefonok használatát.

Módosítja a Galaxy Tabot a Samsung

2011. november 17., 13:54 Módosítva: 2011.12.04 18:01

A cég még nem döntött a módosított készülék pontos bevezetési dátumról – mondta el Jose Suh, a cég szóvivője. Az új táblagép, a Galaxy Tab 10.1N ennek ellenére már megjelent a német viszonteladók weblapjain.

Egyes német webáruházak egy fehér, 16 gigabájtos modellről írnak, míg például a MediaStore kínálatában 32 gigabájtos wifis fekete kivitel szerepel, az IM Superstore-ban pedig egy 64 gigabájtos wifis modell. Az új verziókat csak Németországban lehet majd kapni. Ezeken a gépeken áttették a hangfalakat hátulra, és módosították a keretet, így azon az ezüst szín dominál. A szóvivő elmondta, hogy a német bíróság döntése miatt változtattak, nem az Apple szabadalomsértési kifogásai miatt.

Még szeptemberben döntött úgy a német bíróság, hogy a cég nem árulhatja a Galaxy Tab 10.1-et, mert az túlságosan hasonlít az iPad 2-re. A Samsung szabadalmi harcot folytat az Apple-lel Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is.

Windows 8-as táblagépet készít a Nokia

2011. november 16., 21:48 Módosítva: 2012.02.03 10:38

A Nokia France igazgatója  a Les Echos című francia lapnak kikotyogta, hogy a mobilgyártó vállalatnak 2012 júniusában lesz egy Windows 8-as táblagépe. Nem derült ki, hogy az új tablet milyen állapotban lesz. Könnyen lehet, hogy csak egy prototípus lesz készen, és a kütyüt később dobják piacra.

Még a Microsoft sem árulta el, hogy mikor jelenik meg a Windows 8. Az elemzők a Windows korábbi verziói alapján arra tippelnek, hogy az új operációs rendszer 2012 őszén kerül a boltokba. A Windows 8 fejlesztői változata már elérhető, a programozók elkezdtek szoftvereket írni rá.

A francia nokiás azt is elárulta, hogy a múlt hónapban bemutatott Nokia Lumia 800 nem a sorozat legmenőbb tagja, lesz egy komolyabb felszereltségű változat is.

Nem a nyereségre hajtanak

Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója szerdán egy távközlési konferencián beszélt arról, hogy érdeklődnek a táblagépek iránt, de a vállalat konkrét terveit nem árulta el. A Windows Phone alapú mobilokkal kapcsolatban elmondta, hogy elsősorban a piac visszaszerzésre koncentrálnak, és csak azután próbálják növelni a nyereségüket.

A Nokiának két új, Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonja van, az egyik 420 euróba, a másik 270 euróba kerül adók és mobilszolgáltatói kedvezmények nélkül. Az október végén bemutatott két modell, a Lumia 800 és 710 olcsóbb a többi Windows Phone alapú készüléknél, de sokkal drágábbak az androidos okostelefonoknál. A Google Android 100-150 eurós mobilokon is megtalálható, ami hozzájárult ahhoz, hogy a rendszer piaci részesedése az előző évi duplájára, 52,5 százalékra nőjön.

Radioaktív sugárzást mér a mobiltelefon

2011. november 16., 12:06 Módosítva: 2017.01.18 14:53
15

Egy japán cég okostelefonokhoz csatlakoztatható Geiger-Müller számlálót készített. Az alkalmazás a telefon kijelzőjén mutatja a sugárzás mértékét.

A kütyü tizennégy centiméter hosszú és öt centiméter széles, de radioaktív sugárzás mértékét a telefon kijelzőjén jeleníti meg. A gyártásért felelős Sanwa fiatal kutatója, Mori Takuma elmondása szerint az eszköz szükségességét a fukusimai katasztrófa mutatta meg, akkor ugyanis 60 ezer jent (több mint 180 ezer forintot) kellett fizetni egy Geiger–Müller-számlálóért.

A Sanwa sugárzásmérője ezzel szemben csupán 9800 jenbe (körülbelül harmincezer forintba) kerül, és rövidesen kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Az okostelefononok felén Android fut

2011. november 15., 11:38 Módosítva: 2011.12.04 18:01
13

Az idei harmadik negyedévben a Gartner piackutató vállalat adatai szerint az Android piaci részesedése elérte az 52,5 százalékot, szemben a 2010 harmadik negyedévi 25,3 százalékos aránnyal.

A Nokia Symbian operációs rendszere 16,9 százalékkal vette ki a részét a harmadik negyedévi okostelefon-értékesítésekből, szemben az előző évi harmadik negyedévi 36,3 százalékkal, illetve az idei második negyedévi 22,1 százalékkal.

Az Apple értékesítésekben a negyedik legnagyobbnak, operációs rendszere piaci részesedésében pedig a harmadik legnagyobbnak bizonyult a harmadik negyedévben. Az iOS operációs rendszer a harmadik negyedévben 15 százalékkal vette ki a részét az összes okostelefon eladásokból, szemben az előző évi harmadik negyedévi 16,6 százalékkal.

Összességében a harmadik negyedévre már lassult az okostelefonok értékesítésének egyébként rohamosan növekvő üteme: miközben a második negyedévben még 74 százalékkal többet adtak el az egy évvel korábbihoz képest, a harmadik negyedévre a növekedés mértéke 42 százalékra csökkent. A kereslet változatlanul magas Kínában és Oroszországban. Európában és az Egyesült Államokban azonban meglehetősen visszafogott, itt az vásárlók már inkább kivárják az új modelleket.

A harmadik negyedévben a dél-koreai Samsung vette át a legnagyobb okostelefon-gyártó rangját a finn Nokiától. A Samsung 24 millió készüléket értékesített, szemben a Nokia 19,5 milliós eladásával. Az Apple 17 millió iPhone készüléket adott el a harmadik negyedévben.

Világszerte összesen 440,5 millió mobiltelefont értékesítettek a harmadik negyedévben, 5,6 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az okostelefonok értékesítése 26 százalékát tette ki az összes mobiltelefon értékesítésnek, részarányuk kissé növekedett az egy évvel korábbi 25 százalékhoz képest.

Nem a kormány műve az iPhone-os Orbán Viktor

2011. november 11., 13:46 Módosítva: 2011.11.11 13:46
278

Az alkalmazás az indítása után GPS-engedélyt kér a földrajzi pozíciónk felhasználásához, ez szinte minden iPhone-os programban benne van, de itt egészen új értelmet nyer a felugró kis ablak, ami közli, hogy Orbán Viktor szeretné tudni, hol vagy. Az app egyébként csupa nyilvánosan hozzáférhető információt tartalmaz, a miniszterelnök hivatalos életrajzát, idézeteket, illetve linkeket a Facebook-oldalára, és a YouTube-on elérhető beszédeire. A ViktorTV menüpont alatt elvileg folyamatosan frissülő hírek szerepelnének, de egyelőre a legújabb bejegyzés szeptemberi, a következő áprilisi. A beszédek rovatnak is lenne még hová bővülnie, egyelőre csak nyolc videó található benne.

Az alkalmazás weboldalán a készítő, Morvay Bátor azt írja, nem törekszik teljes körű tájékoztatásra, és nem áll kapcsolatban sem állami intézményekkel, sem politikai pártokkal. A fejlesztővel felvettük a kapcsolatot, de egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre. A weboldala tanúsága szerint egyébként főként e-könyveket készít okostelefonokra, tabletekre és Kindle-re. Az Apple az alkalmazások árából 30 százalékot tart meg magának, így a program készítője minden letöltött Orbán Vitkor után 55 eurócentet, vagyis 174 forintot kasszíroz.

Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője kérdésünkre elmondta, a miniszterelnökség nem tud az alkalmazás létezéséről és semmilyen kapcsolatban nem állnak annak szerzőjével, a miniszterelnök tevékenységének követéséhez pedig inkább az orbanviktor.hu oldalt és a Facebookot ajánlják.

Az Orbán Viktor-alkalmazás egyelőre nem rengette meg az App Store toplistáit, de szépen teljesít: a megjelenése utáni napon a magyar bolt bestsellerlistáján a tizedik helyen áll, közvetlenül a legutóbbi Tomb Raider és az Angry Birds játékok mögött. Hogy az egyes alkalmazásokat hányan töltötték le, azt az Apple nem teszi nyilvánossá.

A másik nagy okostelefonos piactéren, az Android Marketen egyelőre nem tűnt fel az alkalmazás androidos telefonokra írt verziója, holott a világpiaci trendhez hasonlóan a magyarok is több androidos okostelefont használnak, mint iPhone-t. iPadre sincs egyelőre saját verzió, a táblagépre is az iPhone-osat lehet letölteni, amit aztán vagy a képernyő közepén kicsiben, vagy ormótlanul felnagyítva lehet futtatni.

Maga Orbán Viktor egyébként nem használ okostelefont, legalábbis a 2010-es választási kampányban, a facebookos oldala indulásakor arról beszélt, hogy idegenkedik az érintőképernyős mobiloktól, és egy régebbi Nokia-modellje van.

Száz megabites mobilnetet épít az AT&T

2011. november 9., 15:07 Módosítva: 2011.11.09 15:07
9

A mobilszolgáltatók világszerte elkezdték kiépíteni a negyedik generációs (4G) hálózatokat, amelyek az LTE technológiára épülnek, és a magyar T-Mobile is bejelentette, hogy jövőre elindítja a szolgáltatását. Ezek a hálózatok azonban nem felelnek meg teljesen a 4G szabványnak, ami teljesen IP-alapú, menet közben nagyjából 100 megabites adatátviteli sebességet biztosít, gyalogosan vagy helyhez kötötten pedig 1 gigabitet.

A szupergyors hálózat már az LTE-Advanced technológiára épül, és az amerikai AT&T egyik vezetője a héten bejelentette, hogy az Egyesült Államokban már nem kell sokat várni rá, mert 2013-ban bevezetik.

Krish Praphu, az AT&T Labs elnök-vezérigazgatója beszélt az új technológia megjelenéséről, ám azt nem fejtette ki, hogy milyen széles körben lesz elérhető. Az AT&T lassan kezdte el az LTE bevezetését, amivel jelenleg 70 millió lakosnak biztosít lefedettséget.

Az USA-ban a többi szolgáltató is tervezi az LTE-Advanced bevezetését. A Sprint Nextel 2013 első felére ígérte az indulást, és Clearwire viszont csak akkor tud belevágni a fejlesztésekbe, ha ehhez szerezni tud 600 millió dollárnyi befektetést. A Verizon egyelőre nem közölte, hogy mikor áll át a modern technológiára.

Brutális tablettel újít az Asus

2011. november 9., 12:59 Módosítva: 2011.11.09 13:54
82

Az Asus hivatalosan bejelentette az Eee Pad Transformer Prime nevű tabletet, amiben az Nvidia négymagos Tegra 3 processzora dolgozik. A 10 hüvelykes táblagép nagyon hasonlít az idén nyáron piacra dobott Transformerre, de az új modell csupán 8,7 milliméteres, tehát sokkal vékonyabb, mint 1,3 centiméteres elődje.

Forrás: Laptopmag
Forrás: Laptopmag

Az első Transformernek 5 megapixeles kamerája volt, ezzel szemben a Prime-nak már 8 megapixeles. Az Asus azt állítja, hogy a Prime akkuja 12 óra alatt merül le, és ha rácsatlakoztatjuk a nagyjából 35 ezer forintos billentyűzetes dokkolóra, akkor 18 órán át működik.

A tablet tárhelye microSD memóriakártyával bővíthetjük, a dokkolóra azonban normál méretű SD kártya és usb eszközök is ráköthetők. Az Asus már decemberben piacra dobja a kütyüt, amelyen eleinte Android Honeycomb 3.2-es operációs rendszer lesz. A tajvani gyártó ígéretet tett arra, hogy később kiadja a tablethez az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) verzióját is.

A kisebb tárhelyű, 32 gigabájtos változat 499 dollárba, a 64 gigás pedig 599 dollárba kerül, tehát a Asus nem árban, hanem funkciókban akar versenyre kelni az Apple iPad 2-vel.

Ötször erősebb

Az Nvidia Tegra 3 processzor akár ötször nagyobb teljesítményre is képes, mint a jelenlegi tabletekben lévő Tegra 2 csipek. Az Nvidia azt állítja, hogy az új csip nagyjából az Intel Core 2 Duo T7200 processzorral azonos teljesítményre képes, és mindezt olyan alacsony áramfelvétel mellett, hogy a felhasználó akár 12 órán át folyamatosan videókat nézhet a táblagépén.

A Laptopmag részletes elemzése bemutatja, hogy a négymagos Tegra 3 használatakor a játékokban új vizuális hatások jelenhetnek meg, például tükröződő víz, valósághű repedések. Nagy teljesítményt igénylő programok futtatásakor a Tegra 3 mindig annyi magot használ, amennyi éppen szükséges.

Készenléti módban és egyszerűbb programok futtatásakor egy ötödik, alacsonyabb órajelű, a többinél sokkal kevesebb áramot fogyasztó társ-processzormag dolgozik.

Se nem iPhone, se nem iPad – mi az?

2011. november 7., 22:10 Módosítva: 2011.11.07 22:10
173

Nagy és gyönyörű kijelzővel látták el a Galaxy Note nevű kütyüt, de éppen emiatt vagyok bajban. Minek nevezzük ezt az új eszközt? Operációs rendszere, felépítése és a kijelző mérete alapján okostelefon, ugyanakkor egy kézzel nehezen használható, és a felbontása 1280 x 800 pixel, ami alapján inkább a táblagépek felé húz. Láttam már ilyen gépet, a Dell Streaket, de az nem tudott meggyőzni arról, hogy a telefonok és a tabletek közt elfér még egy kategória. A Samsung valamivel jobban oldotta meg a feladatot, de még mindig van min javítani.

Megjelenése előtt, amikor még csak a prototípusokat lehetett kipróbálni, a Samsung Galaxy Note arany középútnak tűnt a túlméretezett táblagépek és az apró kijelzős okostelefonok közt. A mérete bizonyos szempontból nagyon jó, nem okozott nehézséget, hogy menet közben gyorsan elővegyem a kabátzsebemből, számot léptessek a zenelejátszóban.

A kellemes méretű és felbontású kijelzőn élmény a magazinok és az újságok lapozgatása, a beépített klienssel a Kobo áruház elektronikus könyvei, a Zino magazinjai és a PressDisplay hírlapjai közül válogathatunk. A Napi Gazdaság és az International Herald Tribune, az Esquire és a New Scientist is elérhető, de még Steve Jobs életrajzát is letölthetjük 21,69 dollárért.

A videók pedig egyszerűen döbbenetesek. A kijelző a 720p felbontást jól bírja, a BBC természetfilmjei olyan részletesen jelennek meg rajta, hogy órákig élvezettel bámultam volna a kijelzőt, ha nem kellett volna megírnom ezt a cikket. A képkockák 1080p-nél már akadoznak, de ekkora kijelzőméretnél nem érdemes ilyen nagy felbontásra gyúrni.

Egészen addig jól működik az 5,3 hüvelykes érintőkijelző, amíg nem kell nyomkodni. Ha kényelmesen akarjuk tartani a kezünkben, akkor a kijelzőnek csak a közepét érjük el az hüvelykujjunkkal, márpedig az Android értesítési területe és a böngésző címsora a kijelző tetején helyezkedik el, a hardveres gombok, az indítóikonok és a programok beállításai pedig a kijelző alján vannak.

Nem úszhatjuk meg kétkezes használat nélkül. Egy kézzel egyensúlyozni kell, aminek előbb vagy utóbb az lesz a vége, hogy a Note közelebbről is megvizsgálja az aszfalt szilárdságát. Akinek a vizuális élménynél fontosabb, hogy bármilyen szituációban gyorsan és kényelmesen tudja használni az okoskészülékét, az jobban jár egy hagyományos méretű telefonnal.

Akit nem zavar a kétkezes használat, annak nagyon bejön majd a Note, mert nemcsak ujjakkal kezelhető, hanem a hozzá adott műanyag tollal is. Ezzel a pálcával ugyanúgy jegyzetelhetünk, mintha egy papír füzetbe firkálnánk valódi tollal. A gép sajnos utólag nem ismeri fel a kézírásunkat. Vagy rögtön a felismerős felületre írunk (ilyenkor a kijelzőnek csak a felére írhatunk), vagy kihasználjuk a teljes kijelzőt, de akkor nekünk kell formázott szöveggé alakítani a macskakaparásunkat.

A toll különféle trükkökre is képes. Ha lenyomjuk a rajta lévő gombot, és hosszan rábökünk a kijelzőre, akkor a Note képernyőmentést készít. Magától megnyitja a képszerkesztőt, gyorsan felírhatunk vagy -rajzolhatunk valamit a lefotózott térképre vagy weboldalra, és egy gombnyomással megoszthatjuk a weben a jegyzetet. Lenyomott gombbal kétszer a kijelzőre bökve új jegyzetet írhatunk, és tök mindegy, hogy milyen program fut a háttérben. Angry Birdsben is működik.

Egyetlen komolyabb – és remélem, csak átmeneti – hibája van a Note-nak: a tableteken megszokott 1280 x 800-as felbontáshoz a telefonokra szánt Android 2.3.5 operációs rendszer társul. Ami azt eredményezi, hogy egy rakás szoftver nem kompatibilis a készülékkel.

Például a Gameloft nagy felbontású játékai, amelyek igazán illenének ehhez a kijelzőhöz, nem akartak elindulni. Ez problémát okozhat a kezdő felhasználóknál, akik nincsenek tisztában a Google Android eladási rendszerével, hiszen azt fogják hinni, meglopták őket. A szoftverek ára a vásárlást követő 15 percben visszakérhető a Marketben az adott program nevére kattintva. Tehát szó sincs lopásról, csupán kellemetlen, hogy nem hívják fel a figyelmet a kompatibilitási gondokra.

A Gameloftnak és más fejlesztőknek drága mérnöki munkaórákat kell arra áldozniuk, hogy a szoftvereiket a Samsung hibridjéhez igazítsák. Az Angry Birds és a többi vektorgrafikus program átírása egyszerű, de vannak azoknál összetettebb szoftverek is, amelyekből új verziót kell legyártani. Nem biztos, hogy a Note kedvéért dolgoztatják majd a fejlesztőket.

A Note kamerája 8 megapixeles fotókat és 1080p/30fps minőségű videókat készít, és az mpeg4, h.263 és h.264 kódolásokat támogatja. A fájlokat a beépített 16 gigabájtos memóriában tárolhatjuk, ami legfeljebb 32 gigabájtos microSD memóriakártyával bővíthető. Az eszköznek a kapcsolatok terén sem kell szégyenkeznie. Szabványos microUSB kábellel köthetjük a számítógépre, a kis méretű tableten szerencsére nem fért el az az egyedi csatlakozó, amit a Samsung a Tab 10.1-es tableten használ. A bluetooth 3.0-ás verziójú, a wifi pedig 802.11a/b/g/n hálózatokra tud kapcsolódni.

A tabletnek vannak olyan változatai, amelyek csatlakozni tudnak a negyedik generációs LTE hálózatokra, de amíg Magyarországon nincs ilyen szolgáltatás, be kell érnünk a legfeljebb 21 megabites hspa-val. Ezen a Telenorral körülbelül 6,5 megabites letöltési és másfél megabites letöltési sebességet mértem.

A sok funkció, a kétmagos és 1,4 gigahertzes processzor és a nagy kijelző ellenére elég jól bírja a Note akkuja, egy munkanapot simán végigvittem vele. A körülbelül 180 ezer forintos kezdő árnál azonban alaposan meg kell fontolni, hogy mire van szükségünk.

Ha az utcán akarunk sokat netezni, akkor a Note jobb, mint a 10.1 hüvelykes tabletek. De nem biztos, hogy jobb egy okostelefonnál, úgyhogy vásárlás előtt mindenképpen érdemes kipróbálni, mennyire passzol a tenyerünkbe. Otthoni és irodai használatra, ha sokszor kell százoldalas pdf-et kell olvasgatni, a nagyobb méretű tabletek talán jobban megfelelnek a célnak.

Készül a Mozilla mobil operációs rendszere

2011. november 7., 17:20 Módosítva: 2012.07.02 16:23

Alig három hónapja jelentette be a Mozilla, hogy mobilon futó operációs rendszert készít, de a fejlesztők már a tesztelésnél tartnak. A projekt leírása szerint 2012 elején a nyilvánosságnak is megmutatják, hogy mire jutottak.

Az ötlet a Boot 2 Gecko nevet kapta, mert gyakorlatilag arról van szó, hogy egy lebutított Android kernel segítségével elindítják a böngészőt, és ezután a felhasználó minden telefonos funkciót a böngészőben ér el. A tárcsázó és a névjegyalbum szoftverét is webes technológiákkal lehet majd futtatni a készülékeken.

A fejesztők olyan módszereket hoznak létre, amikkel biztonságos kapcsolat építhető ki a telefon beépített eszközei (kamera, usb, bluetooth, nfc, telefon és sms) és a web között. Az üzenetkezelést, a telefonálást, és az akku tesztelése már folyamatban van, és beütemezték a névjegyek, a kijelző és energiaellátás, valamint a beállítások tesztelését is.

Év elejére elméletileg kezelni tudják majd a készülékek alap funkcióit, és 2012 elejére létrehoznak egy szoftverboltot és más összetett online szolgáltatásokat. A Mozilla azt szeretné, ha e-könyv-olvasó és médialejátszó is lenne a böngészőben futó rendszeren.

A Boot 2 Gecko leginkább a Google által fejlesztett Chrome OS rendszerre hasonlít, amely szintén a böngészőben futtatja a szolgáltatásokat. A különbség az, hogy a Google laptopokra telepíti a Chrome OS-t, az Mozilla viszont az okostelefonokat vette célba.

Elsőre bizarrnak ötletnek tűnhet, hogy mindent szervereken futtassunk, valójában egyre több szoftver épül a felhőre. Biztonsági mentésre, tartalmak sugárzására, és bonyolultabb számítások elvégzésére is használnak szervereket. Jó példa az utóbbira az Apple iPhone-on elérhető Siri, amely a júzer által kimondott kérdéseket hangfájlként küldi el egy szerverre, és egy felhőben elvégzett Google-keresés után küldi meg a választ.

Hamarosan kiderül, hogy a Mozilla mihez tud kezdeni a mobil oprendszerek egyébként is túlzsúfolt piacán.

Tízszeresére nő a mobilos adatforgalom 2016-ra

2011. november 7., 16:50 Módosítva: 2011.11.07 16:50
1

A világon a szélessávú mobil adatforgalom 2016-ra a jelenlegi tízszeresére emelkedhet, és a forgalom 60 százalékát a Föld területének kevesebb mint egy százalékán élők fogják generálni – jósolja az Ericsson felmérése. A 2011 végén várható 900 millió után 2016-ra akár ötmilliárd is lehet a szélessávú mobil előfizetések száma, ami évi 60 százalékos bővülését jelent.

Az elemzés szerint az okostelefonok teljes forgalma 2011-ben várhatóan megháromszorozódik. A cég várakozásai szerint a fejlett okostelefonok által generált forgalom 2016-ra a tizenkétszeresére nő, és nagyjából eléri a hordozható számítógépeken bonyolított adatforgalmat. A tanulmány 2020-ra 50 milliárd csatlakoztatott eszközzel számol, míg jelenleg 5,5 milliárd az ilyen eszközök száma.

Az Apple szabadalmi csatát vesztett

2011. november 5., 11:12 Módosítva: 2011.12.04 18:01

Fokozódik a helyzet a mobilipar szabadalmi háborújában, az Apple ellen vívott legújabb ütközetből a Motorola Mobility jött ki győztesen. Egy németországi bíróság úgy találta, hogy az iPhone kaliforniai gyártója jogsértő módon használja a Motorola két szabadalmát.

A bíróság közelménye nem nevezte meg a szabadalomsértő eszközöket, de a döntés elméletileg alkalmas arra, hogy betiltsák az Apple bizonyos termékeit Németországban, éppen úgy, ahogyan korábban az Apple tiltatta be bizonyos a Samsung okostelefonok kereskedelmét.

Az előzetes döntés egyelőre nem akadályozza meg az Apple termékek bolti árusítását, és az Apple egészen biztosan megfellebbezi az ítéletet. A Motorola egyébként az Egyesült Államokban is pert indított az Apple ellen, azt állítva, hogy a rivális 18 szabadalmát sérti. Az Apple pedig korábban a Motorolát perelte be Európában, mert a Xoom tablet szerinte túlságosan hasonlít az iPadre.

Bár az Androidot használó készülékgyártók, mint például a Samsung, a Motorola és a HTC is sokat veszíthetnek, ha nem tudják forgalmazni a készülékeiket, ezek a perek valójában a két amerikai óriás, az Apple és a Google harcáról szólnak. Arról, hogy melyik platform, az iOS vagy az Android lesz az uralkodó az okostelefonok és táblagépek jól jövedelmező piacán.

Hajlítható kijelzőt készít a Nokia

2011. október 28., 15:35 Módosítva: 2012.08.08 11:57
100

A Londonban, szerdán és csütörtökön megrendezett Nokia World társalgójában bemutattak egy hajlítható kijelzővel felszerelt kütyüt, amely érintések nélkül vezérelhető.

A Nokia Kinetic Device néven futó prototípuson csak egy zenelejátszó és egy képnézegető alkalmazás futott, és az eszköz behajlításával, csavarásával lehetett lépni a menüben, illetve hangerőt állítani. A képnézegető rázoomolt megnyitott a fotóra, amikor magunk felé hajlítottuk a kijelzőt, és a kütyü két oldalát ellentétes irányba csavarva lehetett oldalra lépni a kinagyított képen.

A technológia még nagyon távol áll attól, hogy piacra dobják. A bemutatón rendszeresen rám szóltak, hogy ne olyan durván csavarjam, mert még eltörik. A fejlesztést Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója is kipróbálta, és tetszett neki az ötlet.

DSC 6756

Felzárkózhat a Nokia az új telefonokkal

2011. október 27., 16:17 Módosítva: 2012.01.23 15:55
143

A Nokia februárban jelentette be, hogy Windows Phone lesz az okostelefonjain, tehát a cég nyolc hónap alatt összerakott két teljesen új modellt. Ez brutálisan gyors tempó, egy új telefont a bejelentéstől számítva általában egy-másfél év alatt raknak össze a gyártók. Minden elismerésem a Nokiáé, mert most nem is a jól megszokott terepen mozgott, hanem egy vadonatúj vezérrel indult el, számára ismeretlen hardverekkel és szoftverekkel kellett telefont építenie. A végeredmény, a szerdán bemutatott Lumia telefoncsalád pedig egyáltalán nem rossz.

Most az a nagy kérdés, hogy a Nokia mennyi ideig tudja tartani ezt a tempót. Amikor a versenytársai új készülékekkel és szolgáltatásokkal reagálnak a bejelentésére, akkor a Nokia vajon gyorsan ellentámadásba tud lendülni? A másik nagy kérdés az, hogy a Nokia mennyire találta el a felhasználói igényeket.

Térkép és zene

A Lumia készülékeknek három jelentősebb extrája van. Az egyik az autós navigáció, ami annyi újdonságot mutat fel a Symbianon elérhető térképekhez képest, hogy nagyon leegyszerűsített, könnyen használható. Nem zavarja össze a felhasználókat olyan extrákkal, mint a helyekre történő becsekkolás (ez úgyis megtehető a FourSquare app segítségével), és a közeli érdekes helyeket sem ezzel a szoftverrel kell megkeresni. Ezek a funkciók a különálló térképalkalmazásba kerülnek, amit sajnos még nem lehetett megnézni a demókészülékeken.

A Nokia Maps nagy előrelépés a Bing térképéhez képest, amely az USA területén kívül gyakorlatilag használhatatlan, és eddigi tesztjeimben nevetséges hibákat produkált.

A készüléken elérhető zenebolt kockázatosabb terep, mert egyre több szereplő versenyez egymással. Sőt, a Windows Phone alapból kínál megvásárolható zenéket, és vannak különféle zenerádiós alkalmazások is, mint a Last.fm és a Spotify. Legalábbis azokban az országokban, ahol már bevezették ezeket, Magyarország kicsit lemaradt a digitális zenékereskedelemben.

A Nokia elég jól integrálta zenelejátszóját a Windows Phone rendszerbe. Ezzel érhetjük el a számítógépről felmásolt zenéket, van benne zenebolt, és a Nokia kéthetente frissíti a különböző stílusú, több mint három órás ingyenes mixeket, amelyek egy hosszú, szerkesztett zenés rádióadáshoz hasonlíthatók. Közeli koncerteket is kereshetünk, és a mobilról megvehetjük a koncertjegyet. Persze ezek a szolgáltatások csak azokban az országokban működnek, ahol a készüléket piacra dobják.

Fejlesztőket fogna

Jók a kiegészítők, de a rivális gyártók sem ülnek tétlenül. A HTC is készít Windows Phone alapú mobilokat, és azokon is vannak extrák, csak éppen másfélék. A tajvani cég képszerkesztőt, mozielőzeteseket és médiamegosztó alkalmazást rakott a mobiljára. A következő hónapokban meglátjuk, hogy mi a fontosabb a felhasználóknak.

A Nokia készülékek szoftverboltjában később egyre több olyan szoftver lesz, ami csak onnan letölthető. Az nem egészen világos, hogy a kizárólagos forgalmazás miért lesz vonzó a fejlesztőknek. Lehet, hogy a Nokia megveszi őket kilóra, de ez egyrészt sokba kerül, másrészt minden appnak van klónja, és a többi gyártó készülékein azok elérhetők lesznek.

A Microsoftnak is lehet egy-két szava ezzel kapcsolatban, és neki a Windows Phone platform gyártójaként az az érdeke, hogy minél több szoftver legyen az összes létező készülékén. Ez a felhasználó érdeke is, mert a Windows Phone nem teljesen kiforrott platform, alapfunkciókat is appokkal kell bővíteni. A gyárilag telepített ébresztőóra például csak egyszerű riasztásra képes, szundi funkcióval, míg más platformokon intelligens ébresztés is van.

Androidról Nokiára?

Két felhasználói réteg lehet vevő a Nokia új Lumia telefonjaira. Egyrészt azok a nem Nokia-rajongó emberek, akik korábban vettek egy androidos okostelefont, de rájöttek, hogy nem akarnak hekkelni, foltozni, hibák miatt készüléket újraindítani. A Windows Phone átlátható, és azt tapasztaltam, hogy lefagyás nélkül működik.

A másik potenciális vásárlói csoport a Nokia-rajongóké, akik még mindig hűségesek a márkához, és szeretnének okostelefonra váltani. Az operációs rendszer biztosan furcsa lesz nekik egy S40-es készülék, vagy egy Symbian után, de a Windows Phone elég érthető, a használata gyorsan megtanulható. Mindemellett a Lumia 710 esetében nagyon jó az ár, 270 euró környékén kevés a jó okostelefon, míg a drágább Lumia 800 a kiváló dizájnnal tűnik ki a készülékek tömegéből.

Foursquare és Angry Birds mindenkinek

Bármennyire is fontosak a Nokiának a jó okostelefonok (mert azokkal lesz nyereséges), az olcsóbb mobilok nagyságrenddel több vevőt vonzanak majd, és nemcsak Indiában és Kínában, hanem Európában is. Az Asha néven piacra dobott készülékek meglepően gyorsak, ami annak köszönhető, hogy a körülbelül harmincezer forintos modellben is egy gigahertzes processzor van.

Kipróbáltam  az érintőkijelzős modellen az Angry Birds nevű játékot, és bár a képek éle kicsit szögletes volt, a játékot lehetett élvezni. A telefonon Foursquare is van a már megszokott Facebook és Twitter mellett, tehát minden elérhető, ami manapság fontos a modern szolgáltatásokat kedvelő mobilozóknak.

A Nokia az új készülékekkel adott magának egy esélyt arra, hogy elinduljon fölfelé a lejtőn. Egészen biztos, hogy a következő hónapokban még számos új telefonnal előjön a finn cég. Legkésőbb a januári CES kiállításon muszáj lesz bemutatnia az amerikai piacra szánt modelleket is. Kemény küzdelem lesz, és most már nem annyira a mérnökökön múlik a siker, hanem inkább a marketingen.

Nem villantott nagyot a Nokia World

2011. október 26., 15:51 Módosítva: 2012.01.23 15:55
49

A Nokia World első napján a finn cég a jótékonykodó nagybácsi szerepében tetszelgett, az első fél órában csak arról volt szó, hogy milyen fontos mobilnetet adni a fejlődő országok több milliárd lakosának. Mert akkor ők is hozzáférnek a Facebookhoz meg a Wikipediához.

„Azt akarjuk, hogy az emberek valami különleges dolgot lássanak, amikor a Nokia nevét látják, de változás nélkül ezt nem tudtuk elérni "- mondta a vállalat CEO-ja, Stephen Elop, amivel arra utalt, hogy a régi Symbian rendszer helyett a Microsoft által kifejlesztett Windows Phone lesz a fő operációs rendszerük. „Nyolc hónappal ezelőtt elindítottuk a folyamatot, voltak nehéz pillanataink, de már láthatók az előrelépés jelei" – tette hozzá a Nokia vezére.

Elop először a fejlődő országoknak szóló készülékekről beszélt, a két SIM-kártyás olcsó modellekről. Ezek még Symbian alapúak, és azt a célt szolgálják, hogy az emberek olcsóbban férhessenek hozzá az internethez. Szép gondolat, de a gyakorlatban ez nagyjából annyit jelent, hogy  Nokia Asha márkanéven piacra dobtak néhány készüléket, amiken a főmenüben megtalálható a Facebook és a Twitter ikonja – ez viszont nem jelent még igazi mobilnetet. Az igaz, hogy a készülékek olcsók, a két SIM-et kezelő Asha 200 például csak 60 euróba kerül.

Szolgáltatások Windows Phone-on

Már majdnem elaludt a közönség (talán csak a használhatatlan wifivel való elkeseredett küzdelem tartott minket ébren), amikor Elop végre előrukkolt a Nokia Lumia 800 okostelefonnal, és hatalmas tapsot kapott érte. Ez a Nokia első telefonja, amin Windows Phone operációs rendszer fut, és külsőre nagyon hasonlít az N9-re. Belül pedig első ránézésre pont olyan, mint az összes többi Windows Phone alapú mobil.

Persze vannak a mobilban egyedi dolgok is, mint például a Nokia Drive és a Nokia Music. A Nokia Drive szoftverben teljes értékű navigáció található, ahogyan azt a symbianos környezetben is megszokhatták a felhasználók. A navigációs szoftver hanggal vezérelhető, a kezelőfelületet a mobilra optimalizálták.

A Nokia Music zeneszolgáltatással a felhasználók regisztráció, jelszó és belépés nélkül hozzáférnek letölthető zenékhez. A kínálatban olyan mixek is vannak, amelyek az adott országban népszerűek. (Úgy tudom, hogy ez a szolgáltatás Magyarországon nem lesz elérhető.)

A harmadik újítás, ami csak a Nokia windowsos okostelefonjain lesz elérhető, az ESPN sportcsatorna szoftvere. Ezzel a mobilozók egy helyen hozzáférnek minden sporttal kapcsolatos hírhez, eredménytáblázatokhoz, klubokkal és játékosokkal  kapcsolatos statisztikákhoz. A negyedik újítás a Public Transport, ami a tömegközlekedéssel való navigálást segíti majd a világ 450 városában, de a Nokia helyszínen tartózkodó munkatársa nem tudta megmondani, hogy Budapest is benne van-e a 450 szerencsésben.

A Lumia telefonok először csak a legnagyobb európai piacokon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban lesznek kaphatók, a kütyük novemberben kerülnek a boltokba. A drágább Lumia 800 ára 400 euró, míg a kisebb Lumia 710 csak 270 euróba kerül. Mindez persze adók és egyéb járulékok nélkül értendő – kérdés, ezek a készülékek mennyire tudják majd megszorongatni az iPhone-t és az androidos okostelefonokat.

Szerdán bemutatják a windowsos Nokiákat

2011. október 25., 13:19 Módosítva: 2011.10.25 13:19
197

Több elemző is úgy látja, hogy a Windows Phone a Nokia egyetlen lehetősége az életben maradásra. Hiába gyárt a finn cég rengeteg megfizethető árú készüléket, ha azokon alig van profitja. Csak a drágább okostelefonok biztosíthatják a vállalat jövőjét, ám ehhez nagyon jó eszközöket kell készítenie, mert ádáz küzdelem folyik a vevőkért. A Nokiának 2009-ben még negyvenszázalékos részesedése volt az okostelefonok piacán, most viszont már csak 16 százalékos, ami jól mutatja, hogy mire volt jó a cég korábbi operációs rendszere, az elavult Symbian.

A legfrissebb hírek szerint a Nokia első windowsos okostelefonja még ebben a negyedévben megjelenik, tehát nem marad ki a karácsonyi vásárlási szezon, de a készülékek csak néhány fontosabb országban lesznek elérhetők.

Nokia 800 Windows operációs rendszerrel
Nokia 800 Windows operációs rendszerrel

Vannak bíztató jóslatok, a Strategy Analytics kutatócég szerint a Windows Phone piaci részesedése Nyugat-Európában jövőre megduplázódik, és 2012 végén már 12,3 százalékos lesz. Ebben nagy szerepe lesz a Nokiának, ám azt is figyelembe kell venni, hogy rajta kívül a Samsung, a HTC és más gyártók is hozzájárulnak majd a Windows Phone felemelkedéséhez.

Jövőre 117 millió okostelefont adnak el Nyugat-Európában, ami 12 százalékos növekedést jelent – jósolja a Strategy Analytics. A piackutató szerint a Windows Phone lesz a leggyorsabban terjedő mobil platform, de továbbra is a Google Android vezeti a mezőnyt 44 százalékkal, míg az Apple iOS 23 százalékos részesedést szerez jövőre.

Ezt várjuk a Nokiától

Elég jó rendszer lett a Windows Phone 7.5 Mango, ezt már egy korábban piacra dobott HTC-val kiderítettem. A Nokia sok olyan extrát hozzáadhat, amitől a platform még vonzóbbá válhat. A Microsoft által kezelt Bing Térkép például egészen buta, egy Magyarországon elindított címkeresésre először Romániába navigált, majd a Weiner Leó utcába vitt az Apáczai Csere János utca helyett. A Nokia térképei kiforrottabbak, és valószínűleg a Windows Phone rajongói táborában is van igény az ingyenes, offline navigációra.

Az új Nokia hirdetési tervei napokkal ezelőtt kiszivárogtak
Az új Nokia hirdetési tervei napokkal ezelőtt kiszivárogtak

Az már kiderült, hogy a windowsos mobil ugyanolyan formás lesz, mint a korábban bemutatott N9, de a Nokia nem csak egyedi stílusával emelkedhet ki a tömegből. A kiegészítőkön is sok múlik, és a csúcsmodellekhez a Nokia eddig is sokféle adaptert adott, példul hdmi, és usb host átalakítókat. A fülhallgatói is egészen jó minőségűek, ami fontos lehet, mert a rivális tajvani HTC csapnivaló füleseket ad még a legdrágább okostelefonjaihoz is (emiatt a minőségi füles beszerzése plusz kiadást jelent a HTC felhasználóinak).

Már csak egy napot kell várni a Nokia nagy bejelentésére, mi ott leszünk a londoni konferencián, és tudósítunk ról, amint kipróbáljuk az új kütyüket.

Tévút a Samsung betiltott táblagépe

2011. október 24., 00:54 Módosítva: 2012.05.22 09:48
26

Egyszer már teszteltem a Samsung Galaxy Tab 10.1 táblagépet, de akkor még volt a neve mögött egy kis "v" betű, ami arra utalt, hogy azt csak a Vodafone árulta. A dél-koreai gyártó a korábbi modellt akarta piacra dobni, de amikor meglátta az iPad 2-t, nagyon gyorsan meggondolta magát. Az iPad 2 ugyanis vékonyabb és sokkal vonzóbb volt. Néhány hónap alatt a dél-koreai mérnökök lefaragták a fölösleges részeket, és végül létrejött a Galaxy Tab 10.1, ami az iPad 2-nél is vékonyabb.

A számok egyelőre azt mutatják, hogy a formatervezők fölöslegesen fáradoztak, mert még mindig az Apple uralja a táblagépek piacát. Hivatalos adatok nincsenek az androidos tabletek számáról, de becslések már készültek. A szakértők az alapján próbálták megsaccolni a táblagépek számát, hogy az online szoftverboltból mennyi appot töltöttek le az Android táblagépre szánt Honeycomb rendszer 3.0-ás, 3.1-es vagy 3.2-es verziójára.

Larry Page, a Google vezérigazgatója nemrég azt mondta, hogy eddig 190 millió androidos eszközt aktiváltak, és a cég friss statisztikáiból azt is tudni lehet, hogy az elmúlt két hétben az Android Marketet elérő eszközök 1,8 százalékán futott a tabletes rendszer. Tehát körülbelül 3,4 millió tableten biztosan Honeycomb fut, miközben az Apple egyedül 9,5 millió iPadet adott el a legutóbbi üzleti negyedévben.

Egy irányba lőnek

A Honeycomb jelenlegi sikertelenségének egyik oka az lehet, hogy az iPad 2 első komoly versenytársa a Samsung Galaxy Tab 10.1, ami alig egy hónapja kapható, és az Apple mindent megtesz, hogy betiltsa. Vannak hasonlóságok az iPad 2 és a Samsung Tab 10.1 között, de azért több a különbség. A Samsung Tab 10.1 kijelzőjének mérete a gép nevében is szerepel, valamivel nagyobb, mint a vetélytársé (az iPadé csak 9,7 hüvelykes), ráadásul 1280 x 800 képpont felbontású, míg az Apple iPadé csupán 1024 x 768 pixeles.

A Samsung annyira az iPad 2 után lohol, hogy a táblagépből sok olyan extrát kihagyott, amely más androidos gépben megtalálható. A tárhely nem bővíthető microSD kártyával, a tartalmakat (zenék, videók) nem egyszerű fájlmásolással kell áthelyezni a tabletre, hanem a Samsung saját szoftverével, és nincs  a gépen usb port, tehát a digitális fényképezőnkről nem tudjuk egy mozdulattal áthúzni a fotóinkat a tabletre. Ez is azt mutatja, hogy a Galaxy Tab 10.1 elsősorban tartalomfogyasztásra való, nem pedig munkavégzésre.

A Samsung a menüben megjelenő miniprogramokat, widgeteket is a tartalomfogyasztási igényekhez igazította. Nagyon jó a kínálat, ami nem meglepő, hiszen a dél-koreai cég évek óta gyárt widgeteket – már akkor voltak ilyen programok a telefonjain, amikor az Android még nem is létezett.

Sok extra szoftver és szolgáltatás is került a tabletre. Van például egy könnyen használható, a torzító képhatásokat elég gyorsan végrehajtó képszerkesztő program, amellyel egyszerűbb módosításokat végezhetünk el a fényképeinken. A Samsung feltelepítette a Pulse nevű hírolvasót, ami az egyik legjobb ilyen szoftver az Androidon, rakott a gépre egy fájlkezelőt (ami az usb és a memóriakártya hiánya miatt simán nélkülözhető).

Került a tabletre egy Polaris Office szoftvercsomag is, ezzel Word, Excel és PowerPoint doksikat szerkeszthetünk, és akár sablonból is tudunk dolgozni. Egérrel és egy billentyűzettel könnyebben kezelhetők a táblázatok, de ezeket a perifériákat külön kell megvenni.

Becsatornázott tartalom

A Samsung androidos okostelefonjain is megtaláljuk a Social Hub nevű közösségi aggregátort, amellyel ismerőseink bejegyzéseit nézegethetjük. Ez jelenleg a Twittert és a Facebookot kezeli, de jól jönne a LinkedIn üzleti közösségi portál és a Live.com bekötése, hiszen azokat is sokan használják.

Emlétést érdemel a Music Hub is, ami nem zenelejátszó, hanem egy online zenebolt, ahol a 7digital több mint tízmillió dalból álló katalógusából tölthetjük le kedvenc zenéinket.

Elméretezett megoldás

Sok tesztelő teljesen elájult a Samsung Galaxy Tab 10.1-től, és abban igazuk is van, hogy ez a legjobb androidos médiafogyasztó tablet. Vékony, könnyű, és van benne mobilnet. Nálam a Telenor-féle verzió járt, amelyben HSPA+ kapcsolaton 21 megabit az elméleti maximum, a gyakorlatban viszont csak 2-5 megabit közötti letöltési sebességet produkált. Menet közben viszont ez sem rossz sebesség.

Mindezek ellenére elhibázott eszköznek tartom a Tab 10.1-et. Saját hasonló méretű tabletem használata során rájöttem, hogy a nap legnagyobb részében használhatatlan. Vezetés közben nem netezhetünk. Villamoson kapaszkodva lehetetlen kézben tartani. Utcán sétálva életveszélyes a nagy kijelzőt bámulni. Otthon és az irodában kényelmesen használható, ott viszont van wifi, nem kell a beépített mobilnet és a vele járó extra havidíj. Otthoni használat során kevésbé számít a méret, én legalábbis jól elvagyok a kétszer vastagabb táblagépemmel, ami cserébe sokkal olcsóbb volt. Az irodában pedig nagyon jól jön az usb port, amikor egy pdf-et vagy egy több száz megabájtos fájlt gyorsan akarok rátölteni a tabletre.

Ha mégis nagyon muszáj menet közben a tableten netezni, akkor arra a kis időre az okostelefonnal is létrehozhatunk egy wifi hotspotot, amire rácsatlakozhatunk a tablettel. Én évek óta legalább másfél órát mobilnetezek, mert messze lakom a szerkesztőségtől, és még soha nem fordult elő, hogy menet közben mindenképpen tabletre lett volna szükségem az egy kézzel is könnyen kezelhető okostelefonom helyett.

Egyre több embertől hallom, hogy nem akarnak nagy méretű tabletet. A Samsung is számíthatott erre, hiszen már bemutatta a kabátzsebbe rakható 7,7 hüvelykes verziót, valamint a nadrágban is hordható 5,3 hüvelykes Galaxy Note-ot. A Samsung esélyes arra, hogy jelentős részesedést szerezzen a tabletet piacán, de szerintem nem a 10.1 lesz az igazi iPad-verő eszköze.

Jobs el akarta pusztítani az Androidot

2011. október 21., 16:52 Módosítva: 2011.10.21 22:00
93

Az Apple-vezér életrajzához interjúkat készítő Walter Isaacsonnak Steve Jobs elmondta, hogy az Androidot az Apple mobil operációs rendszeréről, az iOS-ról másolták, és leszögezte, ez nem más, mint „óriási lopás".

„El fogom pusztítani az Androidot, mert ez egy lopott termék. Termonukleáris háborút akarok vívni ellene" – mondta Isaacson szerint Jobs. Az idézet és a kötet további több részlete úgy került nyilvánosságra, hogy az AP amerikai hírügynökség a megjelenés előtt hozzájutott az életrajz egy példányához.

Jobs azt is kijelentette: „Ha kell, utolsó haldokló leheletemet és az Apple bankban lévő negyvenmilliárd dollárjának minden centjét arra szánom, hogy ezt a jogtalanságot jóvátegyem." Az Apple még Jobs életében meg is kezdte háborúját az Android ellen, és egy sor mobilgyártót citált bíróság elé, amelyek táblagépeikben és okostelefonjaikban az Androidot alkalmazták.

Nem esett messze a fájától

Az életrajz Steve jobs életét gyermekkorától a hasnyálmirigyrákkal folytatott hosszú harcáig elkíséri. Walter Isaacson könyve a tragikus küzdelem olyan részleteibe is beavatja az olvasót, mint hogy a számítógépguru kilenc hónapig halogatta életmentő műtétjét, és alternatív gyógymódokkal próbált felülkerekedni a betegségen.

A kötet szerint Jobs, aki nevelőszülőknél nőtt fel a Szilícium-völgyben, a nyolcvanas években tudtán kívül többször is találkozott igazi apjával. A férfinek ugyanis étterme volt a környéken. Bár később véletlenül kiderült, hogy ki a biológiai apja, sohasem lépett kapcsolatba vele.

A templomba járással 13 évesen hagyott fel, amikor meglátta éhező gyermekek fotóját a Life Magazin címlapján. Később évekig tanulmányozta a zen buddhizmust, és spirituális útmutatást keresve beutazta egész Indiát.

Jobs az interjúkban azt is felidézte Isaacsonnak, hogyan született az Apple márkanév. Mint mesélte gyümölcsdiétái egyike során épp egy almáskertből tért vissza, amikor felötlött benne, hogy ez a név mennyire alkalmas lenne, hiszen „mulatságos, találó és nem megfélemlítő".

Steve Jobs október 5-én hunyt el hasnyálmirigyrákban.