Az emberek a fenekükkel szavaztak

2014.10.13. 00:02

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dezső Andris előző posztjában írta meg, hogy még a liberálisok eredményváró központjánál se hitték el, hogy volt egy jelöltjük, aki bejutott egy képviselő-testületbe. Nos, ő  Egres László, aki a 397 lelkes, Baranya megyei Patapoklosin lett önkormányzati képviselő. (Az MLP-nek ezen kívül még 33, más szervezetekkel közös jelöltje volt sikeres.)

  • Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke sajtótájékoztatója elején emlékeztetett arra, hogy elvesztették egy barátjukat, egy polgármesterjelöltjüket, 

    Isten nyugosztalja Váradi András barátunkat.

    Szigetvári köszönetet mondott a választóknak és a jelöltjeiknek is. Mint mondta, egy olyan politikai közösséget alkottak, ami most bebizonyította, hogy van helye a politikában. Szigetvári büszke a vidéki eredményekre is, mint mondta, Budaörstől Gyuláig bizonyítottak.

    Az a célunk, hogy megerősítsük a szövetségünket, a politikát kell megújítanunk, van hová lépnünk.

  • Szoros volt a végeredmény a XV. kerületben is. Hajdu László a DK politikusa 11 294 szavazattal nyerte meg a választást, 43,89 százalékot szerzett, míg fideszes ellenfele, Pintér Gábor 10 556 szavazatot, így 41,02 százalékot kapott. A jobbikos Monostori Zsolt 8,97 százalékon, az LMP-s Szilvágyi László 6,12 százalékon végzett.

  • Nem lesz új időszámítás, de levágtuk a sárkány fülét

    Amikor egymással szemben versengenek a demokraták, annak nincs jó vége - mondta a DK elnöke.

    Nem lesz új időszámítás, de levágtuk a sárkány fülét
  • Kunhalmi így foglalja össze a budapesti eredményeket:

    Megugrottunk, jobban szerepeltünk 2010-hez képest.

    Emiatt nem is tervezi a lemondását a budapesti elnöki posztról – ezt már egy újságírói kérdésre mondta.

    Az is kiderült még, hogy a fővárosi közgyűlésben 6 MSZP-s lesz, a három polgármester mellett Horváth Csaba, Trippon Norbert és Szaniszló Sándor.

  • Az MSZP budapesti elnöke kiemelt néhány neki kedves eredményt:

    • A XIII. kerületben Tóth József és az MSZP minden egyéni választókerületben győzött.
    • Gajda Péter a XIX. kerületben javítani tudott 2010-hez képest, hiszen többséget szerzett a képviselő-testületben.
    • Gratulál a XX. kerületi polgármesternek, Szabados Ákosnak. Itt még nem dőlt el, megvan-e a baloldali többség.
    • Köszönetet mond a zuglói szocialsitáknak, különösen Tóth Csabának, hogy támogatták Karácsony Gergelyt, aki polgármester lett az MSZP-s szavazatokkal.
    • Na, még egy gratuláció, Hajdu László XV. kerületi polgármesternek.
  • Kunhalmi nagyon szomorúnak tartja az alacsony részvételt, szerinte minden párt közös felelőssége, hogy az emberek elfordulnak a politikától. De szerinte a Fidesz által megalkotott úgynevezett Budapest-törvény is elfordította a fővárosiakat a voksolástól. Ehhez még hozzájött a baloldal koordinált indulása, amely szerinte szintén káros volt. Az MSZP ebbe az Együtt-PM miatt ment bele, "kényszer volt" - mondja Kunhalmi.

  • Hassay Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte Terézvárost 49,34 százalékkal. Dr. Kiss Róbert, az Együtt-PM jelöltje 32,79 százalékot, Heltai László LMP-s 9,64 százalékot, a jobbikos Tompáné Fazekas Gabriella Magdolna 6,13 százalékot szerzett. Orbán Gergely Zoltán, az MLP jelöltje 1,22 százalékot, a szociáldemokrata Somodi Jánosné 0,89 százalékon végzett.

  • És már itt is vagyunk az Együttnél, ahol Juhász Péter, Szigetvári, Szabó Tímea és Karácsony Gergely áll a színpadon, Szabó azzal a nehezen dekódolható üzenettel biztatja a híveket, hogy

    Orbán azt mondta, hogy három a magyar igazság, mutassuk meg, hogy van egy ráadás és egy borravaló is!

    Utána Karácsony Gergely, újdonsült zuglói polgármester beszélt, és elmondta, már az este elhatározta, két fotót tesz ki az irodájába: Bibó Istvánét és a most meghalt Váradi Andrásét. Karácsony egy erős jóslatot is tett: négy év múlva az Együtt-PM lesz a legerősebb igazodási pont.

  • Amikor befejeztem a munkát a választási éjszakán, akkor tárult fel előttem teljes mélységében, hogy mi is okozta a Magyar Liberális Párt rossz eredményét. Igen, a HITETLENSÉG!

    Előttem Bodnár Zoltán főpolgármester-jelölt lépett ki a Sas utcára, ahol még MLP-s szimpatizánsok ácsorogtak. Bodnár odalépett egy társasághoz. Az egyik ember bemutatkozott neki: 

    - Én vagyok az a jelölt, aki bejutott.

    - Ne! Bazmeg, ez lehetetlen! - hitetlenkedett valaki a társaságból.

    - De, tényleg.

    - Ne!

    - De. És tudod, miért sikerült? Mert észen voltunk.

    És amikor továbbmentem, még akkor se hitte el mindenki, hogy valaki tényleg bejutott közülük.

  • Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa nyert Zuglóban, a szavazatok 42,53 százalékát szerezte meg. Rozgonyi Zoltán Gábor a Fidesz-KDNP jelöltje 39,69 százalékot, Várnai László Sándor a Civilzugló indulója 8,11 százalékot, a jobbikos Czeglédi János 5,86 százalékot, az LMP-s Barta János 3,81 százalékot kapott.

  • Futballnyelven szólva, hoztuk a kötelezőt.

    – jelentette ki Schiffer András, az LMP társelnöke az eredményváró nap fináléján. (A sajtótájékoztató közben fél kiló konfettit kaptam a nyakamba, valaki idekeveredhetett a Bálnából.)

    Schiffer elmondta még, hogy hazudna, ha azt mondaná, nem számított jobb eredményre, főleg a főpolgármester-választáson, de az egészét nézve az LMP helyt állt, a 4 évvel ezelőttihez hasonló eredményt ért el. (Újabb fél kiló konfetti.)

    Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje megköszönte a szavazatokat, gratulált Tarlós Istvánnak, és megígérte, hogy a közgyűlésben majd a programjának megvalósításáért küzd.

    Függöny.

  • 4K: Bokros nem alternatíva Tarlóssal szemben

    Már egyszer megbukott neoliberális politikájával, nála még Tarlós is jobb, hiába nincsenek víziói Budapestről - mondta Istvánffy András, az LMP-vel szövetséges 4K elnöke.

    4K: Bokros nem alternatíva Tarlóssal szemben
  • Bokros sorra válaszolt az újságírók kérdéseire is. Elmondta, azok, akik magukat konzervatívnak és kereszténynek valljak magukat, iszonyatosan messze állnak attól, amit ez Nyugat-Európában jelent. Azt is kívánja, mindenki csak olyan vaskövetkezetességgel tartson ki az értékei mellett, mint a Moma, és akkor tisztánlátás fog uralkodni a közéletben.

    Persze a kérdések között elhangzott az is, hogy egyeztetnek-e Tóbiás Józseffel az összefogásról, de Bokros azzal hárított, hogy ez majd akkor derül ki, ha az MSZP dönt az önazonosságáról. Gyurcsány pártkezdeményötletéről pedig azt mondta, hogy a Moma nem akar semmilyen más párttal összeolvadni, és

    akkor áll egy esetleges baloldali összefogás élére, ha annak lesz éle.

    Politikai ambícióiról azt mondta, egyelőre az óráira készül, és a Moma építésére. Közben Falus és Szigetvári már elmentek, mi megnézzük, milyen a buli az Együttnél.

  • Nem sok kétség fért a XIII. kerületben a szocialista Tóth József Sándor győzelméhez, az MSZP politikusa a szavazatok 69,85 százalékát szerezte meg. Bagdy Gábor József, a Fidesz-KDNP jelöltje mindössze 22,59 százalékot, a jobbikos Benke László 4,35 százalékot, Rákosi Judit LMP-jelölt 3,2 százalékot kapott.

  • Kunhalmi Ágnes budapesti elnök Tóbiás után egy órával külön értékeli az eredményeket. Kunhalmi szabadkozik, miért várt eddig a sajtótájékoztatóval: meg kellett várni a kerületi eredményeket. Kunhalmi gratulál minden győztes polgármesternek, külön gratulál Tarlós Istvánnak a győzelemhez. 

  • Karácsony Gergely két napja még büszkén mutatta meg, ahogy Kunhalmi Ágnessel sétál. Ma este, alig negyedórája, Zugló új polgármestereként ugyanezt a képet egy kicsit másként posztolta a Facebookra. Nézzék csak!

  • Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje megköszönt minden pártra leadott szavazatot, mert mint mondta, ez fenntartja azt a reményt, amire szerveződtek. Csárdi gratulált Tarlós Istvánnak, aki megnyerte ezt a választást, és közölte, hogy azon fog dolgozni a fővárosi közgyűlésben, hogy végrehajtsa a párt programját, azt, hogy a főváros egy átláthatóbb és takarékosabb gazdálkodást folytasson, egészségesebbé tegye a környezetet, és kibővítse a bérlakásprogramot.

  • A fideszes Kovács Róbert Antal 49,47 százalékot szerzett a X. kerületben, a DK-s Élő Norbert a szavazatok 32,9 százalékát kapta. A jobbikos Tokody Marcell Gergely 7,58 százalékot kapott, az LMP-s Tóth Balázs 6,58 százalékot, a független Szabó Antal 2,34 százalékot szerzett. 243 szavazó támogatta Kerezsi Lászlót a Munkáspárt képviselőjét, ezzel 1,14 százalékot kapott.

  • Nem tetszik, hogy ezek a degeneráltak homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsorokat tarthatnak 

    – mondta a frissen ismét főpolgármesterré választott Tarlós István még 2001-ben. Hogy a degenerált buzik mit válaszoltak erre, azt a Meleg férfiak, hideg diktatúrák blogon lehet elolvasni, megnézni és meghallgatni.

  • Kocsis Máté nem okozott csalódást pártjának a Józsefvárosban, 57,17 százalékot szerzett. A szocialista Komássy Zsolt Ákos 13,87 százalékot kapott, Erőss Gábor János Együtt-PM képviselője 7,8 százalékot, a DK-s Simon György 6,75 százalékot szerzett.

    Jakabfy Tamás az LMP-s induló a szavazatok 6,73 százalékát, a jobbikos Pintér Attila 6,67 százalékot, Németh Attila, az MLP képviselője 0,67 százalékot szerzett. Laczi Istvánné JESZ-es jelölt 0,2 százalékot kapott, míg a szociáldemokrata dr. Suda Dezső József mindössze 0,13 százalékot.

  • Gyurcsányék együtt tették tönkre a liftet

    Gyurcsányék együtt tették tönkre a liftet
  • Vona Gábor így értékelte a választás eddigi eredményeit: „A Jobbik jelentősen áttörő sikert ért el, ismét bizonyítottuk, hogy nemcsak egy északkelet-magyarországi párt vagyunk, hanem ott vagyunk mindenhol, 19 megyéből 17-ben végeztek második helyen.” A Jobbik elnöke a legbüszkébb arra, hogy ahol eddig is jobbikos volt a polgármester, ott szinte mindenhol maradt is. Szerinte ez azt jelenti, hogy nem visszaélnek, hanem élnek ezzel a lehetőséggel. „2013-hoz képest többszörösen megsokszoroztuk a polgármesterek számát” – mondta. Kiemelte Békéscsabát, ahol 41,93%-kal nyertek. Pártszinten annak örül, hogy a Dunántúlon is két helyen nyertek, most már itt is nagy párttá váltak. Vona kijelentette, hogy a Fidesz kétharmada nem tart örökké, és mivel a baloldal teljesen széthullott, 2018-ban a Jobbik lesz a Fidesz kihívója. „Mindent megteszünk a kormányváltásért” – mondta.

  • Nagyon szoros eredmény született a Ferencvárosban. Bácskai János, a Fidesz jelöltje 236 szavazattal vert rá az Együtt-PM indulójára, Gegesy Ferenc Józsefre. A harmadik legtöbb szavazatot a jobbikos Szilágyi Zsolt Zoltán szedte össze, 6,44 százalékot szerzett. Az LMP-s Majoros Imre 801 szavazatot és 4,48 százalékot szerzett, Deutsch László az FLE jelöltje 0,8 százalékot szerzett. Az MLP jelöltje, Szirmai András 124 szavazatot kapott, az összes szavazat 0,69 százalékát.

  • „A reméltnél kisebb lépésű előrelépést hozott a választás” – mondta Gyurcsány Ferenc a választás követő sajtótájékoztatóján. A letargikus hangulatú beszédében a pártelnök bevallotta: „Azt mondtuk, hogy levágjuk a sárkány következő fejét, lehet hogy csak a fülét vagy az orrát vágtuk le. Nem lesz új időszámítás hónaptól, az orbáni rendszerváltás még előttünk van.”

    Gyurcsány azonban nem csak a szomorúságot látta: „A legfontosabb lépés mégis: a DK nem csak országos reprezentációjú párttá vált, de 3 közgyűlés kivételével minden megyében ott lesz.” 

    Hajdú László DK-s polgármester győzelme kapcsán jegyezte meg:

    Ahol győztünk, ott demokratikus összefogás volt. Ez a bizonyíték, hogy új politikai konstrukció kell. Ha demokraták egymással versengenek, annak nincs jó vége."

    Gyurcsány a baloldal összefogását, sőt, egy új ellenzéki párt alakítását is felvetette:

    Ha rajtam múlna, azt mondanám, hogy csináljunk egy nagy demokrata pártot.

    De ezt mégsem mondja, mondta, mert ezzel csak megrémítené a többi ellenzéki pártot.

    A DK-elnök gyújtó hangra váltva hangsúlyozta, hogy az összefogás az egyetlen remény. Beszéde végén pedig már Orbán Viktort támadta: „Színes demokratikus egységet akarjuk megvalósítani, nem akarjuk bedarálni a többi pártot, ahogy a jobboldalt darálta be Orbán Viktor.”

    A következő éveket „az orbáni maffiakormánnyal szembeni alternatív megteremtésével” kell tölteni, fejezte be beszédét, immár pattogós, gesztikulálós stílusában.

  • Bokros Lajos főpolgármester-jelölt elsőként megköszönte annak a több mint 200 ezer budapesti választópolgárnak azt, hogy rá, vagyis a Moma, az Együtt, a DK és a budapesti szocialisták jelöltjére szavazott. Mint mondta, Tarlós István kevesebb mint 50 százalékot kapott, és a különbség köztük alig több mint 13 százalék volt.

    Mint mondta,

    nagyon szívesen gratulálnék Tarlós Istvánnak, mert ez kívánná az illem, de nem tudok, mert ez a választás ugyan szabad volt, de nem volt tiszta. Tarlós István nem mert kiállni a vitára, nem volt hajlandó érvekkel megvédeni az igazát, pedig négy éve ő kérte Demszkyvel szemben a nyilvános vitát.

    Bokros felidézte, hogy míg a kormánypártoknak hatalmas forrásai voltak a kampányra, addig a Moma a saját pénzéből fizette a választási költségeket. De okolta a közmédiumokat is, akik a csatornáikon keresztül Tarlóst nyomták, míg az ellenzék a sajtószabadság híján nem fért hozzá ehhez a csatornához. Bokros végül megköszönte Falus Ferencnek és Magyar Györgynek is a támogatását.

  • Elégedett a 2 százalék feletti eredménnyel Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke. Szerinte erre már lehet építeni, és 2018-ra akár 5 százalék fölötti eredményt is elérhetnek. Fodor szerint ellenszélben kellett dolgozniuk, mert nemcsak a jobboldalról, de baloldalról is támadták őket. Fodor elmondta azt is, hogy őszintétlen volt a baloldali összefogás, ezért nem csatlakoztak ahhoz. Fodor szerint az a vád sem igaz, hogy kamupárt lennének, a 2 százalékos eredményük ugyanis megmutatta, hogy vannak támogatóik. Őszinték voltak a kampányban, a Magyar Liberális Párt nem a Fidesz, és nem a baloldal érdekeit szolgálja, hanem a liberálisokét. Fodor gratulált Tarlós Istvánnak és mindenkinek, aki győzött. Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje is gratuált Tarlósnak, és sok sikert kívánt neki. Bodnár szerint 2018-ra akár frakciót is alakíthat a parlamentben: 

    Ez az eredmény azt jelzi, hogy van igénye az embereknek arra, hogy őszinte, egyenes beszédet halljanak. 

  • Lezsák Sándor embere, Csányi József nagyon megverte az eddigi fideszes polgármestert, Kapus Krisztiánt. A Nemzeti Fórum jelöltje kétszer annyi szavazatot kapott, mint ellenfele. A Lezsák által elnökölt szervezet a testületben is túlsúlyba került, kilenc mandátumot kaphatnak a 14-ből.

  • Horváth Csaba: Elégedettséget ne várjon

    Horváth Csaba: Elégedettséget ne várjon