Az emberek a fenekükkel szavaztak

2014.10.12. 22:23

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rozgonyi Zoltán fideszes jelölt a jelenlegi állás szerint 1000 szavazattal van lemaradva Karácsony Gergely után Zuglóban. Pedig a videó tanulsága szerit reggel táltosteát itatott vele a lánya.

  • Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője az MTI-hez vasárnap este eljuttatott gyorselemzésében úgy fogalmazott, a széttagolt, egymással is veszekedő, súlyos öndefiníciós problémákkal küzdő baloldali erők most sem voltak képesek felhajtó erőt hozni a kampányba, támogatóik választási aktivitása alacsony volt. Fodor szerint a baloldal az önkormányzati kampányt is rosszul menedzselte, hiányzott az egyértelmű stratégia, nem utolsó sorban pedig a hiteles baloldali jelöltek. Szembetűnő, hogy még Budapesten, de több vidéki "szimbolikus csatatéren", így például Miskolcon sem tudtak triumfálni. De ennél is fontosabb, hogy a baloldali erők egyes vidéki térségekben, ezáltal számos megyei közgyűlésben is egyértelműen elveszítették a második helyért vívott versenyt a Jobbikkal szemben.

    Fodor Csaba szerint a helyi pozíciók elvesztése komoly kihívást jelenthet a baloldalnak a 2018-as parlamenti választásra való felkészülésben is. A baloldal számára jelenleg már nem válságuk kezelése, hanem a teljes összeomlás elkerülése a tét. Fodor szerint amennyiben az újabb súlyos választási vereségnek most sem lesznek következményei a baloldal önképére, személyi és szervezeti viszonyaira, "tovább erodálhat választásról választásra egyre látványosabban fogyatkozó, szűkülő szavazótáboruk".

  • Most közölte az egyik MSZP-sajtós, hogy pár percen belül kezdődik a sajtótájékoztató, amelyen Tóbiás József MSZP-elnök értékeli az eredményeket. Egyedül. Majd fél órával később Kunhalmi Ágnes budapesti elnök értékeli az eredményeket. Külön. A kampányban is érezhető volt, hogy nincsenek közös nevezőn, hiszen a budapestiek támogatták Bokrost, míg Tóbiás nem. Úgy látszik, nem enyhült a feszültség.

  • Minden kötelező olvasmányok leggyötrelmesebbje, a szenvedések szó szerinti oskolája, a Fanni hagyományai Pilisen született, egészen pontosan az ottani Beleznay-kastélyban. De ez még nem ok arra, hogy azt higgyük, hogy csak azért mehet oda valaki, hogy a tömény, agyrohasztó unalmat igazán jól papírra tudja vetni.

    A mostani választáson például elég pragmatikusnak tűntek a pilisiek, hiszen a Pilisi Vállalkozók szervezete adta végül a polgármestert, Simó Gábor Csabánét. Egyébként a világhálós bemutatkozójuk sem unalmas, bár van még rajta mit csiszolni.

  • 60 százalékos feldolgozottságnál úgy néz ki, hogy a megyei közgyűlés húsz helyéből 11 a Fideszé lesz, 5-öt kap az MSZP, 4-et a Jobbik.

  • A város volt jegyzője, Bálint József több szavazatot kapott, mint a Kalocsát négy évig vezető Török Ferenc (Fidesz), a testületbe öt MSZP-DK-Együtt-képviselő jutott, négy fideszes, egy jobbikos és egy független.

  • 100 százalék ott is a feldolgozottság, Devecser mellett egy másik települést is a Jobbik szerzett meg Veszprém megyében. Tapolcát és Devecsert is a Fidesztől vették el.

  • Kilenc jobbikos polgármester lesz

    Megháromszorozta polgármesterei számát a Jobbik. 2010 után megtartották a helyet Tiszavasváriban és Hencidán. Jobbikos polgármester lesz Ózdon, Tapolcán, Törökszentmiklóson, valamint Hegyháthodászon, Devecseren, Recsken, Ásotthalmon és Bánokszentgyörgyön is. A jobbikos sikerek közé számít Békéscsaba is, ahol a független jelölt a Jobbik támogatásával nyert.

  • A szavazatok 92 százalékának feldolgozottságánál már a baloldali jelölt, Dóra Ottó vezet, de csak 5 szavazat az előnye a fideszes Székyné Dr. Sztrémi Melinda előtt. 

  • A fideszes Bácskai Jánosnak 7 444 szavazata van a Ferencvárosban, az Együtt-PM jelöltjének, Gegesy Ferenc Józsefnek 7 265. 94,34 százalékos a feldolgozottság.

  • Janiczak Dávid 4214 szavazatot kapott, ő lesz a polgármester, a fideszes Fürjes Pál 4148-cal lett második. A feldolgozottság 100 százalékos. 

  • 51,81 százalékos feldolgozottságnál a közgyűlés 24 helyéből 14-et kaphat a Fidesz, a Jobbik öt, az MSZP három, a DK és az LMP egy-egy helyet kaphat.

  • A szélsőséges Orosz Mihály Péter az érpataki szavazatok 39,32 százalékával lett polgármester a 27 százalékot szerző fideszes jelölt, Simon Attiláné előtt. 

  • Már csak 35 szavazat a fideszes Székyné Dr. Sztrémi Melinda előnye a baloldal által támogatott Dóra Ottó előtt. A feldolgozottság 87,5 százalékos. 

  • Az LMP főpolgármester-jelöltje az eredmények ismeretében (75%-os feldolgozottságnál) elmondta, szerette volna megelőzni a Jobbikot. Hozzátette: a baloldalnak az a hazug üzenete, hogy Tarlós leváltásának az akadálya az LMP, célba ért. Szerinte jól látható az eredményből, hogy Tarlóst a baloldal semmilyen körülmények között nem tudja most megverni. Arra, hogy valószínűleg bejutott a fővárosi közgyűlésbe, Csárdi közölte: a bejutás minimumcél volt, örül, hogy sikerült. Azon fog dolgozni, hogy a bérlakásprogram, illetve az LMP programja minél nagyobb mértékben megvalósulhasson.

  • Kamuton, a Békés megyei kistelepülésen a polgármesteri és a képviselői posztokat is független jelöltek szerezték meg. Mondjuk nem is indult senki pártszínekben.

  • Feldolgozták a szavazatokat a XXII. kerületben is. Karsay Ferenc a Fidesz-KDNP jelöltje 48,26 százalékot szerzett, a DK-s Gréczi Zsolt mindössze 15,28 százalékot. A Jobbik a pesti átlagánál jobban szerepelt, Staudt Máté 11,75 százalékot szerzett. A szocialista Dankóné Hegedűs Jolán 9,46 százalékot, Pongrácz Gergely Béla LMP-s 6,57 százalékot szerzett. Pados István András az Együtt-PM jelöltje a szavazatok 4,38 százalékát kapta. Iván János a Baráti Körök jelöltje 4,3 százalékon végzett.

  • A sajtósoktól elzárt titkos részen ülésezik a párt elnöksége, pillanatokkal ezelőtt hatalmas hujjogást, üdvrivalgást és tapsot lehetett hallani. Horrorfilmbe illő pillanat volt, mert nagyjából azt sem lehetett tudni, honnan jött a hangorkán. A Jobbiknak már kilenc polgármestere van (Bánokszentgyörgy, Tapolca, Devecser, Tiszavasvári, Törökszentmiklós, Recsk, Hencida, Ásotthalom, és Ózd). Az öröm azonban Ózdnak szólt, mert 97 százalékos feldolgozottságnál 30 szavazattal vezet a helyi polgármesterjelöltjük.

  • Botka László Szeged régi-új polgármestere rövid sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: ma kiderült, hogy "a szegediek demokraták, nem lehet őket megzsarolni, a szavazatukat megvásárolni". Mint mondta,

    ez a választás üzenet a Fidesznek, hogy nemcsak az övék az ország, és üzenet a baloldalnak is, hogy a győzelemhez egységesnek és tisztességesnek kell lenni.

    Botka ugyanakkor üzent a szegedi fideszes jelöltre szavazóknak is, mint mondta, minden szegedi munkájára számít a város fejlődéséhez.

  • A jelenlegei adatok szerint a 11-ből hét helyet kapnak meg a jobbikos képviselők. A polgármesteri posztot már megnyerte Markót Imre.

  • Pakson nemcsak a polgármestert adja a Néppárt, de mind a nyolc körzetben az ő jelöltjük győzött, olvasható a Paksi Hírnökön. Mindezt Blazsek Balázs, a helyi választási iroda vezetője jelentette be a TelePaks Kistérségi Televízió választási műsorában. A titokzatos és ezek szerint igencsak sikeres Néppárt nem a semmiből lépett elő. A jelöltállítás körüli ellentétek miatt lényegében kettéhasadt a Fidesz-KDNP szövetség a városban. A szövetségből kiválók indították az amúgy jobboldali elkötelezettségű Süli Jánost, az atomerőmű egyik volt igazgatóját a Néppárt színeiben, míg a Fidesz-KDNP jelöltje Kozmann György, a világbajnok kenus lett. Erről részletesen ebben a cikkünkben olvashat

  • "Kérem, engedjék be a családomat". A DK-vezér a tolongó újságírók egyetlen kérdésre sem reagált, teljes családjával beszállt a liftbe, majd eltűnt a "székház" egyik szobájában. 

    Nincs unalmasabb helyszín ezen a választáson, mint a DK-é. :(

  • Egy gyors áttekintés a hét északnyugat-magyarországi megyei jogú városból.

    • Győrött simán nyert Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP), a feldolgozottság 96,88 százalékon.
    • Sopronban Dr. Fodor Tamás József (Fidesz-KDNP) minimális, 3 százalékpontos különbséggel verte a független Walter Dezső Pétert.
    • Veszprémben Porga Gyula (Fidesz-KDNP) maradt a polgármesteri székben.
    • Dr. Cser-Palkovics András (Fidesz) elsöprő győzelmet aratott Székesfehérváron, majdnem 65 százalékot szerzett.
    • Dunaújvárosban 90 százalék fölött járnak a feldolgozásban, Cserna Gábor Ferenc (Fidesz-KDNP) 45 százalékon, de 12 százalékponttal vezet.
    • Szombathelyen sokáig nagyon szoros volt, meggyőző fölénye 90 százalék fölött sincs a fideszes Dr. Puskás Tivadarnak, aki 2,5 százalékponttal veri a baloldali Dr. Ipkovich Györgyöt.
    • Tatabányán sem számolnak már, ott Schmidt Csaba marad a polgármester, 54,63 százalékot szerzett.
  • Marad Fördős Attila polgármester, és a fideszes többség is képviselői szinten.

  • A nagymamáját is díszpolgárrá avató Szabó László megőrizheti polgármesteri tisztségét Bugacon (bővebben itt írtunk a település ügyeiről), 75 százalékos  feldolgozottságnál tízszer annyi szavazatot kapott, mint a második.

  • A fideszes polgármester 42,32 százalékát kapta a szavazatoknak, az MSZP-DK-jelölt Pásztor Albert 33,3 százalékot, a jobbikos Jakab Péter 20,6 százalékot, 92 százalékos feldolgozottságnál. 

  • Süli János, az NP jelöltje 78 százalékkal vezet Kozmann György Fidesz-KDNP-jelölt előtt (21,97). Eddig a szavazatok kétharmadát dolgozták fel. A helyi képviselő-testületben is az NP került többségbe. 

  • Hát Maglódon valaki nagyon felkúrta magát a választási eredményen. 

    Nagy taps, Nektek maglódi polgártársaim, és nagy taps Neked Magyarország! Sikerült megszavaznotok a korrupt, mocskos, undorító kiskirályokat magatoknak. Ehhez csak gratulálni tudok.

    További lendületes anyázás és vörös fejjel odabaszás Vízy Cs. blogján.

  • Teljes a feldolgozottság a XVI. kerületben, ahol a fideszes Kovács Péter a szavazatok 60,46 százalékát szerezte meg. A szocialista Abonyi János mindössze 9,7 százalékot, a DK-s Sebők László 8,83 százalékot, az Együtt-PM-es Vajda Zoltán Tamás 7,88 százalékot kapott. Varga Ilona a Jobbik jelöltje 7,01 százalékon, az LMP-s Mizsei László 6,12 százalékon végzett.

  • A baloldali jelölt Hiesz György előnye lassan négy százalék dr. Tatár László fideszes jelölt előtt, a jobbikos Kévés Tamás mindössze három szavazattal marad el tőle. A feldolgozottság 36,6 százalék.