Az emberek a fenekükkel szavaztak

2014.10.12. 21:17

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A XIII. kerület hagyományos MSZP-s bástya, így nem meglepő Tóth József újabb győzelme. Ő már 1994 óta vezeti a kerületet. Megtudtunk azonban még érdekes adatokat Angyalföldről.

    • A főpolgármester-választáson Bokros Lajos győzött simán, ami azt jelenti, hogy a hagyományosan balos szavazótábornak megfelelt Horn Gyula minisztere.
    • Mivel az Együtt-DK külön jelölteket indított az MSZP ellen, veszélyben volt a szocialista többség. Ezzel szemben mind a 15 egyéni képviselő simán győzött, az egyik választókerületben még az Együtt és a DK is legyőzte a Fideszt a hírek szerint.
    • Még nem jött be az összes szavazókör adata, egy-két körzet még hiányzik, de eddig mindegyikben az MSZP győzött.
  • Az egyik legszorosabb polgármester-választás jelenleg az ózdi: a jobbikos Janiczak 39,48 százalékkal vezet (3724 szavazat), a fideszes Fürjes polgármester 37,7 százalékkal (3556) a második. A feldolgozottság már 89 százalék. 

  • 20 százalékos feldolgozottságnál Dobó Zoltán 22 szavazattal vezet a fideszes Császár László előtt Tapolcán.

  • 17 százalékos feldolgozottságnál a baloldali összefogás által támogatott Hiesz György vezet 31,4 százalékkal, a második a jobbikos Kévés Tamás 28,19 százalékkal, a harmadik a Fidesz-KDNP által támogatott Tatár László 27,82 százalékkal. 

  • 83,33%-os feldolgozottságnál Markót Imre vezet, hatszáz szavazattal kapott eddig többet, mint a második fideszes jelölt.

  • Ötödik helyen áll csak az Székesfehérvár 01. számú egyéni választókerületben 70 százalék fölötti feldolgozottságnál. A fideszes Égi Tamás 52,54 százalékon, övé lesz a mandátum.

  • A Bokros javára visszalépett együttes jelöltet az Együtt VIP-szobája előtt nem ismerte fel a biztonsági ember, hosszasan babrálnia kellett kabátja ujjával, hogy előkerüljön alóla a karszalag. 

  • Akkor ne rágja tövig a körmeit, az lesz, amit gondolt. Az I-III. kerületekben elképesztő előnnyel vezet a fideszes jelölt. Esetleg ha különösen vérmesen áll a témához, akkor azt is jó tudnia, hogy viszont sehol se második a Jobbik. 

    Bónusz: minden bizonnyal a XII. kerületet is simán viszi majd Pokorni Zoltán. Persze ezek még messze nem végleges eredmények, tulajdonképpen bármelyik ellenzéki jelölt idézheti még akár Coelhótól, hogy 

    Egyetlen nap sem olyan, mint a másik, mert mindegyik tartogat egy csodát, egy mágikus pillanatot, amikor az univerzum összeomlik, és új csillagok születnek.

  • Már nagyon várják Bokros Lajost a Moma központjában. Telefonálgatnak, hogy merre van, de csak annyi derült ki, hogy valahol leparkolt, de nem tudják, hol. Még sose vártak így senkit, mint őt. Ő a szupersztár, a Megváltó, csak éppen nem tudják, hogy hol marad.

    Update: Megjött a Lajos, aki csak annyit mondott, hogy később, sajtótájékoztatón értékeli majd az eredményeket.

  • Vágó Kecskemét 1. számú egyéni körzetében indult, ahol a fideszes mellett egy független, az MSZP-s és a jobbikos jelölt is megelőzte, csak a szavazatok 6,77%-át kapta. A Választás.hu szerint még kompenzációs listáról sem ő kerül be, hanem a nála jobban szereplő párttársa, Falusi Norbert. Kecskeméten mind a 15 egyéni körzet a Fideszé lehet. Kompenzációs listáról az MSZP és a Jobbik két-két, a DK és az LMP egy-egy helyet kaphat.

  • Teszteltem a büfében az LMP korrupcióellenes politikáját, vajon le akarják-e (folyékony) kenyerezni ingyen sörrel a tudósítókat? Az eredmény: a sörért fizetni kell (nem is keveset), tehát az elvet betartják. Van viszont a pulton sajtos-szezámmagos sós sütemény, abból lehet venni ingyen is. De talán az még belefér.

  • Nagy az öröm a Jobbiknál, legalábbis azt gondolná az ember, hogy így van, mivel az általuk támogatott civil jelölt nyert Békéscsabán. Az eredményváró sajtónyilvános részén viszont csak Mirkóczki Ádámmal tudtunk beszélni, ő csak annyit tett hozzá, hogy bíznak benne, hogy Szarvas Péter jó városvezető lesz. A Jobbiknál még mindig több az újságíró, mint a politikus, viszont a sajtósok nagy szerencséjére most hoztak egy nagy tál meleg pogácsát.

  • Szoros eredmény várható Ferencvárosban, egymást előzgeti a kormánypárti és a baloldali jelölt. Bácskai János a Fidesz-KDNP polgármestere 44,16 százalékon áll, míg Gegesy Ferenc József az Együtt-PM-ből már csak 42,93 százalékon. Mindez 60,38 százalékos feldolgozottság mellett.

  • Az elsők között megérkezett Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója a Bálnába, nagyjából egy időben Mészáros Lőrinccel, a felcsúti polgármesterjelölttel.

    Itt van már Hegedűs Zsuzsa, a miniszterelnök tanácsadója is,

    és Andrew G. Vajna filmipari kormánybiztos is az első fecskék közt érkezett. Ifjú feleségét ezúttal nem hozta magával.

    A rossz hír számukra, hogy idén a VIP-ben sincs ingyen pia, ott is fizetni kell érte. Quo vadis, VIP?

  • A DK székházában 40 újságíró néz egymással farkasszemet. Az egyetlen polceleb eddig Vadai Ágnes volt, de olyan gyorsan eltűnt az egyik ajtó mögött, hogy azt sem tudtuk megkérdezni, mennyire hisz a sikerben. A sajtószobában időnként elterjed a hír, hogy mindjárt érkezik Gyurcsány. Nyolckor, fél kilenckor, legújabban kilenckor. Annyira nem történik semmi, hogy a rózsaszín aprósütik is hatalmas kavarodást tudnak okozni.

  • A paksi tévében már bemondták, hogy Süli János, a Néppárt jelöltje lett a polgármester. Az is elhangzott, hogy Süli több mint hétezer szavazatot kapott, míg fideszes ellenfelét csak kétezer valahányan támogatták. A választási oldal szerint közben az eredményeknek még csak öt százalékát dolgozták fel.

  • Vass Péter vezet 37 százalékos eredménnyel, ő független, a fideszes polgármester Kolovics János 29,5 százalékkal a második. De még messze van a vége, 9,09 százalék a feldolgozottság. 

  • Továbbra is a jobbikos Janiczak Dávid vezet, 3109 szavazata van, a fideszes polgármesternek, Fürjes Pálnak 3048. A feldolgozottság 79 százalék. 

  • Az MSZP, a DK, és az Együtt által támogatott Szitka Péter a szavazatok 87 százalékos feldolgozottságánál 59 százalékon áll, a Fidesz-KDNP-jelölt Kondorné Sztojka Ágnes 27 százalékon, a jobbikos Fehérné Téglási Kinga 12 százalékon. 

  • A jelenlegi polgármester Ormai István 47,41 százalékkal vezet, Kárpáti László Miklósnak (Fidesz-KDNP) 27 százaléka van. De még csak tízből egy szavazatot dolgoztak fel. 

  • 33 százalékos feldolgozotságnál Bokros hátránya mikroszkopikus mértékben, de csökkent. És arra ugyan ki számított, hogy Bodnár Zoltánnak sikerül két százalékot szereznie?

    1. Tarlós István 50,02%
    2. Bokros Lajos 34,43%
    3. Staudt Gábor 8,19%
    4. Csárdi Antal 5,34%
    5. Bodnár Zoltán 2,03%
  • 57,14 százalékos feldolgozottság mellett fölényesen vezet Rogán Antal utóda az V. kerületben, Szentgyörgyvölgyi Péter 55,29 százalékon áll, míg Juhász Péter csak a szavazatok 28,95 százalékát kapta eddig.

  • A polgármester Almási István lett, akinek könnyű dolga lesz a testülettel. Mind a tíz egyéni választókerületet fideszes nyerte. Kompenzációs listáról az MSZP-DK-Együtt és a Jobbik kap két-két mandátumot.

  • Ipkovich György továbbra is minimális hátrányban a fideszes Puskás Tivadar mögött a vasi megyeszékhelyen, az eddigi polgármester 43,75 százalékon, legnagyobb kihívója 42,9 százalékon

  • A szavazatok 62 százalékos feldolgozottságánál a fideszes polgármester 42 százalékon áll, az MSZP és a DK által támogatott volt rendőrkapitány, Pásztor Albert 33 százalékon, a jobbikos Jakab Péter 21 százalékon. 

  • A legutóbbi frissítésnél még nagyon szoros volt az állás Fodor Tamás József (Fidesz-KDNP) és a független Walter Dezső Péter között. Most is mindössze csak 450 szavazat van köztük, százalékos arányban ez viszont már 2,8 százalékpont, mindez 80 százalék fölötti feldolgozottság mellett.

  • Szegeden 70%-os a feldolgozottság, az MSZP-s újra hozza a városát. Ellenfele a fideszes Kothencz János még képviselőként sem biztos, hogy tagja lesz a testületnek. Az egyéni választókerületekben is baloldali fölény mutatkozik, bár még nincs mindenhonnan adat, a Fidesz csak két helyen vezet.

  • Ebben nincs is semmi meglepetés, a Fidesz jelöltje a parlamentről mondott le, hogy Győrött maradhasson. Közel 50 százalékos feldolgozottságnál azt látjuk, hogy a voksok 60 százaléka rá érkezett. A baloldal három jelöltet is állított, de még együtt sem érnék el a 30 százalékot.

  • Az eddigi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás 46,09 százalékon áll, a szocialisták rutinos helyi rókája, Molnár Gyula pedig 41,2 százalékon. Viszont még csak a szavazatok alig negyedét nézték át. 

  • Majdnem teljes, 91,67 százalékos feldolgozottságnál a T. Mészáros András és a Fidesz 7509 szavazattal áll, ami az összes helyi szavazó 46,7 százalékát jelenti. Komolyan lemaradva követi a baloldali támogatású, de függetlenként versenyző Farkas Zsuzsanna. Ő 5268 szavazót győzött meg, ami csak 32,76 százalékos eredmény. Harmadik a jobbikos jelölt.