új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Aki nem akarja igénybe vennei a csekély számú, a Sziget utolsó napját idéző állapotban lévő toitoit, annak logikus lehetőségként marad vagy a Keleti pályaudvar fizetős mosdója, vagy a közeli, Bethlen utcai gyorséttermek valamelyike. A Keletiben 150 forint egy pisilés per fő, amikor épp ott voltam, egy apuka saját maga, a három gyereke és a felesége után 750 forintot hagyott ott. Ezért az árért a férfivécében olyan csap jár, amit nem lehet rendesen tekerni, mert hiányzik róla a fogantyú. Amikor pedig meg akartam szárítani a kezem a szárítógéppel, az egyik helyi munkaerő - nyilván azt hitte, külföldi vagyok és nem értem - odavetette, hogy minek akarok én ilyen melegben kezet szárítani.

    A két gyorsétterem közül a Burger King rögtön kiesett, ugyanis annak teljesen lezárták a mosdóját, mint az egyik alkalmazott mondta,

    A menekültek miatt, akik szétcseszték.

    Egy magyar lány, aki előttem rendelt, csupán pisilni jött és a kódot akarta elkérni az egyik alkalmazottól, ő pedig mosolyogva a szomszédos McDonald'shoz irányította. Közben azt is megtudtam, a Wifi is a menekültek miatt nem működik náluk, „különben idejönnének az ajtóhoz és fogyasztás nélkül használnák″. Szemben a Mekiben szintén nem működik a wifi valamilyen okból. Ahogy tudósítóink tegnap írták, a konnektorokat is lezárták, nehogy ott töltsék a telefonjaikat, és egyik környékbeli gyorsétteremben sincs már valóban működő ingyenwifi.

  • Harminckilenc többségében szír menekült továbbra sem hajlandó buszra szállni. A rendőrök hozattak nekik vizet és élelmiszert, de nem fogadják el, „no food, no drink” skandálással utasították vissza. Továbbra is csak azt fogadják el opcióként, hogy szabadon továbbengedik őket Ausztriába.

  • „Magyarország miniszterelnöke Brüsszelben tárgyal, az Európa Unió pedig szeptember 14-re migrációs csúcsot hívott össze. Jó alkalom arra, hogy a kormány szembenézzen a menekültek ellátásának feladatával, és változtasson eddigi hozzáállásán, amellyel elutasította a felajánlott európai együttműködést” – írja közleményében a Helsinki Bizottság. Magyarország egyedül képtelen kezelni a nehéz helyzetet, amely a tömeges menekülés nyomán állt elő, fejtik ki.

    Az utóbbi napok kapkodó, mindent tervszerűséget nélkülöző rögtönzései világossá tették, ebben a globális ügyben „nemzeti megoldásnak”, kísérletezgetésnek nincs értelme.

    „A menekülők és a magyar polgárok számára is méltánytalan, kaotikus helyzet csak akkor kezelhető, ha Magyarország immáron nem utasítja el az uniós szakmai és pénzügyi segítséget, sőt maga kéri azt. Az uniós megoldás elutasítása éppen azoknak az embercsempész-hálózatoknak kedvez, amelyeket a magyar kormány jó okkal meg kíván törni” – írják. Ezért többek közt azt kérik, a kormány

    Álljon el azoktól a törvényi változtatásoktól, amelyek az alkotmányossági követelményeket felrúgva vezetnek be széles körben jogkorlátozást, és „tranzitzóna” címén börtöntáborrá változtatnák a déli határszakaszt

  • Ezzel állhat elő Juncker menekültügyben

    Az Európai Bizottság elnöke a Financial Times információi szerint új tervvel áll majd elő jövő héten, amiben azt javasolja, hogy a korábban elfogadott 40 ezer menekült helyett összesen már 160 ezret osszanak szét az EU-s tagországok között. Az is újdonság lenne, hogy Görögország és Olaszország mellett Magyarország is bekerülne azok közé az országok közé, ahonnan áthelyeznének más tagállamokba a menekülteket. A Financial Times szerint ettől azt remélhetik, hogy éket verhetnek a kelet-közép-európai országok kvótaellenességébe. A visegrádi országok a hétvégén tartanak válságtanácskozást az ügyben.

  • Győr
  • Az EMIH a napokban 2 millió forint értékű gyógyszerszállítmányt juttat el a „budapesti pályaudvarok közelében napok óta veszteglő, immár több ezer főt számláló menekültcsoportok részére” – írja a szervezet. Közleményükben emlékeztetnek, az egyházak kötelessége, hogy a saját lehetőségeiknek, erőforrásaiknak és méretüknek megfelelően részt vállaljanak a menekültek helyzetének javításában, mint minden rászoruló megsegítésében. Általános láz- és fájdalomcsillapítóból közel 500, szem- és orrcseppekből 250, antibiotikumokból 300 dobozt, gyermekek részére antiszeptikus védőkrémet 50 darabot és több mint 1000 sebellátó eszközt tartalmaz az összeállított csomag. „Ökumenikus összefogásra lenne szükség. Egy ilyen konkrét krízishelyzetben a megértésnek, a szolidaritásnak, az önzetlen segítségnek kell előtérbe kerülnie” – írta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

  • Büszke vagyok rátok, hogy békésen viselitek ezt a szélsőséges helyzetet – mondja a rasztahajú srác angolul. Mi mind egyek vagyunk, mi mind ugyanolyanok vagyunk, civilizált emberek, akik törvényben és békében akarnak élni. Szükségünk van arra, hogy Európa odafigyeljen ránk, hogy a politikusok odafigyeljenek ránk.

  • Egy csoportban nyolcvan menekültet szállított le a készenléti rendőrség a Győrbe a Keletiből beérkező vonatról, de a szerelvény elejéről is szedtek le még embereket. A Bicskén veszteglőhöz hasonlóan a páneurópai piknikre emlékező mozdonnyal húzott szerelvény a migránsok nélkül továbbment. A menekülteket a pályaudvar várótermében gyűjtötték össze.

  • Élesen bírálta a menekültválsággal kapcsolatos brit politikát és személyesen David Cameron brit miniszterelnököt is csütörtökön a skót kormányfő. Nicola Sturgeon a skót parlamentben azt mondta: sírva fakadt, amikor meglátta a török tengerparton holtan talált menekült gyermek fotóját (18+ tartalom), amely bejárta a világsajtót.

    A skót kormányfő szerint a kisfiú halála nem elszigetelt tragédia, több ezernyi más emberélet is végveszélyben van, és „mindannyian felelősek vagyunk értük”. Éppen ezért nagyon dühösen szemléli a brit kormány hozzáállását a menekültválsághoz, főleg azt, ahogy David Cameron „egyszerűen átsétál az utca másik oldalára”, amikor a válsággal szembesül. Ezért felszólította Cameront, hogy „még ma” változtassa meg a menekültválsággal kapcsolatos politikáját – idézi a skót kormányfő szavait az MTI.

  • Egy perccel a Keletiből érkező vonat beérkezése előtt két helyről kb. 45 rendőr jött elő, és már csak a jeggyel rendelkezőket engedik a peronra Győrben.

  • Angela Merkel visszaszólt Orbán Viktornak

    Visszautasította a magyar miniszterelnök brüsszeli kijelentését, miszerint a menekültek áradata nem európai, hanem német probléma. „Németország azt teszi, amit erkölcsileg és jogilag meg kell tennie. Nem többet és nem kevesebbet”. A kancellár arról is beszélt, hogy „olyan problémáról van szó, amely valamennyiünket érint”.

  • Cigányozott egy hőzöngő a pályaudvarnál, azonnal kiemelték a rendőrök.

  • Tudósítónk először azt hitte, ülősztrájk készül a Keletinél, egy hangosbeszélő szavára gyűltek össze és ültek le 60-70-en. Aztán kiderült, mire készülnek, angolul is bemondták, hogy imádkozzanak a jelenlevők együtt, felekezettől függetlenül a békéért. Volt skandálás meg fütyülés is, végül félholdat formáltak az emberek, középen a gyerekek táblákat tartanak fel. Utána 150-en ültek körben, csendben magasra emelték a kezüket, V, majd X betűt formáltaka kezükkel. A bömbibe egy hosszú raszta hajú srác mondta be angolul, hogy

    Ugyanolyan emberek vagyunk, egy család vagyunk.

    Ezt arabul is elismételte utána valaki.

  • A győri pályaudvaron már napközben is több vonatot átkutattak a rendőrök, leszedtek róluk menekülteket. Most nagyjából húsz készenlétis rendőrt látni, egy rabomobil és több kisebb rendőrautó is várakozik. A hangosbeszélő szerint 14 perc múlva, egyórás késéssel érkezik majd be egy vonat a Keletiből. A várótermet láthatóan előkészítették arra, hogy oda gyűjtsék be az érkező menekülteket, kinyitottak, kiürítették, de bemenni nem lehet.

  • Újságírónknak egy Migration Aid-es önkéntes azt mondta, hogy nem tudják, hogy hány menekült van most a Keleti előtt és a tranzitzónában, de nagyon sokan érkeznek hozzájuk folyamatosan. Az ételosztáson 1500 adagot osztottak ki ebédre, de az étel elfogyott hamarabb, mint hogy mindenki sorra került volna – tehát ez azt jelenti, hogy ennél nyilván jóval többen vannak. Ahogy azt már megírtuk, a legnagyobb szükség most polifoamokra, takarókra és hálózsákokra van, a részletes listát itt találja.

  • Ezt a brit ITV munkatársa posztolta a Twitteren, egyben megjegyezte: így lassú lesz a folyamat (mármint nyilván a menekültek elszállítása az állomásról).

  • Az autót egy szintén menekültekkel teli rendőrautó kíséri.

    Fotó: Bodolai László
  • Steffen Seibert német kormányszóvivő ma sajtótájékoztatót tartott. A fontosabb mondatok:

    • A növekvő menekülthullám európai ügy. Ezt a problémát Európában a szolidaritás szellemében, közösen kell megoldani.
    • A menekültekre vonatkozó Dublin III. rendelet érvényes, és minden EU-tagállamra vonatkozik. Németország minden országtól elvárja, hogy betartsa. A szírek esetében Németország nem függesztette fel a Dublin III. alkalmazását, csak saját hatáskörben lemondott arról, hogy visszaküldje őket oda, ahol először léptek az EU területére.
    • A helyzetre olyan megoldást kell találni, ami újra jogi alapokra helyezi a menekültek kezelését. A németek szerint szükség van a menekülteket elsőként  befogadó és regisztráló állomások létesítésére, a biztonságos országok közös meghatározására, az elutasított menekültek kiutasítására, a menekülthullám okainak és az embercsempészet felszámolására.  
  • A Nagyszentjánosnál (ez az utolsó előtti állomás Győr előtt) megállított vonaton lévő menekültek nem akarnak buszokkal Győrbe menni. Egy szószólójuk, aki állítása szerint jogász, azt mondja: jogellenes, hogy nem engedik őket szabadon mozogni. A rendőr azt mondta, hogy most rendkívüli helyzet van, rengeteg embert kell ellenőrizniük, és hogy egy napot kellene Győrben tölteniük, amíg megvizsgálják a papírjaikat, de ők nem hiszik el, hogy egy nap után tényleg továbbmehetnek – jelentette munkatársunk a helyszínről.

    Néhányan azokat a papírokat lobogtatják, amiket a bevándorlási hivatal állított ki nekik, és a jogaikra hivatkoznak. Munkatársunk tudomása szerint attól félnek, hogy Győrben, illetve a táborban, ahol nincs újságíró, bezárják, és nem engedik ki őket. Most mindenki a magáét mondja, nem tudni, mikor lesz ennek itt vége, írta munkatársunk.

     

  • – merült fel a kérdés bennünk, és merülhet fel talán önben is, kedves olvasó, látva a Keleti környéki káoszt és a hatóságok vonatos trükkjét. Nos, a válasz egyszerű. Budapestről nincs közvetlen belföldi buszjárat nemhogy Sopronba, de még Győrbe sem, legalább egy helyen át kell szállniuk azoknak, akik busszal mennének ezekbe a kisalföldi városokba – helyismeret nélkül azért nem egyszerű feladat.

    Emellett pedig a Volán-társaságoknál (névleg most már regionális közlekedési központoknál) utasítást adtak ki, hogy a menetrend szerint közlekedő nemzetközi járatokon a buszvezetőnek kötelessége, hogy a felszállók érvényes úti okmányainak meglétét ellenőrizze. Vagyis a migránsoknak nincs esélyük arra, hogy nemzetközi buszjáratokon hagyják el az országot.

  • KÖZLEMÉNYTisztelt hiphop.hu követők!Szörnyülködve olvastuk a tegnapi " Migration is not a crime" képes posztunk...

    Posted by hiphop.hu on Thursday, September 3, 2015
  • Bicskén az ott veszteglő vonat mellett érkezett már egy másik, amiről több, néhány tíz menekültet leszállítottak, és feltehetően a menekülttáborba vitték őket.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság határozottan és kategorikusan cáfolja a Magyar Távirati Iroda 2015. szeptember 3-án 14 óra 49 perckor közzétett azon közlését, miszerint a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány műveleti területté nyilvánította

    jelent meg percekkel ezelőtt a közlemény a police.hu-n.

    A helyszínen lévő tudósítónk viszont arról számol be, hogy a rendőrök továbbra sem engedik be a média munkatársait az állomás területére. Több média munkatársainak egyhangú beszámolója szerint a rendőrök korábban azt mondták nekik, hogy azért kell elhagyni az állomást, mert műveleti területté nyilvánították az állomás 3-as peronjának környékét, ahol most is benn áll a Keletiből Sopronba indult szerelvény, amin menekültek nagyobb csoportja tartózkodik.

  • A Bayern München is csatlakozott a menekültek mellett kiálló német futballklubok közé (korábban a Dortmund, a Mainz és a Hannover már látott vendégül menekülteket egy-egy mérkőzésén). A müncheniek most fiatal menekülteknek adnak esélyt arra, hogy a csapattal edzzenek. Emellett edzőtáborokat szerveznek nekik, ahol ételt és felszereléseket kaphatnak, jótékonysági meccsen pedig egymillió eurót terveznek összegyűjteni, amit migránsokat segítő alapítványokhoz juttatnak majd el – olvasható a klub hivatalos honlapján.

  • A II. János Pál pápa téri metrómegállóban két magyar hajléktalan kézzel-lábbal mutogatott két menekültnek, hogy a padon hagyják a megkezdett koccintósukat meg az újságjukat, és legyenek olyan kedvesek, vigyázzanak rá, amíg visszajönnek a pisilésből. A menekültek erre mosolyogva bólogattak.

  • Szerdán derült ki, hogy újabb rendőrségi gyűjtőpont épül Röszke közelében. Most pedig az ORFK jóvoltából új információk is kiderültek, eszerint:

    • péntekre készül el
    • ezer fő befogadására alkalmas
    • 38 millió forintba kerül
    • a mostani hangártól nem messze épül, ahol jelenleg a menekültek regisztrációját végzik
    • a munkások mellett elítéltek is építik
    • 700x150 méteres lesz
    • horganyzott acél oszlopokkal kerítik körbe, olyannal, amiből az ideiglenes határzár is épül.
  • A szerdai esti, kb. négyezer fős tüntetés után ma este ismét 7 órakor újabb tüntetés lesz a Nyugati téren. A Not in my name II. (Nem az én nevemben) eseményre eddig másfél ezren jelezték, hogy elmennek. Az ígéretek szerint ezúttal lesz hangosítás is. Az Országgyűlés éppen ma szavaz arról a 13 törvénymódosításról, amit a menekültválság miatt készül bevezetni a kormány. Erről itt írtunk bővebben.

  • A Pápa téren egy három fős, iráni férfiakból álló társasággal beszélgettem, akik Teheránból indultak útnak, mint mondják, azért, mert „problémáik voltak a rezsimmel". Elfogyott a pénzük, és tudják, hogy Ausztria-Németország felé nem nagyon lehet átjutni, pénz nélkül különösen. Arról beszélgetünk, milyen Magyarországon az időjárás, érdemes-e itt maradniuk – ebben pedig egyikük számára fontos szempont, hogy vannak-e a városban sportkulbok, ahol lehet judózni vagy más önvédelmi sportot űzni. Rövid távon viszont az érdekli őke leginkább, hogy hol tudják kimosni a ruháikat, és értetlenkednek, hogy Budapesten miért nincsenek elterjedve a pénzbedobós mosógépek. Ezt mondjuk én sem tudom.

  • Erről is beszélgetett Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Konrad Kogler osztrák közbiztonsági főigazgató. Átnézték, hol tart a nyomozás a 71 menekült tragédiája ügyében, de részleteket nem árultak el. (Police.hu)

  • Eközben a parlamentben beleköptek a Fidesz levesébe

    A Fidesz-KDNP minél gyorsabban, két nap alatt akarta elfogadtatni a menekültügyi törvénycsomagját. A baloldali ellenzéknek azonban egyelőre sikerült hátráltatnia a dolgot. Holnap mégsem szavazhatnak a hadsereg bevetéséről és a rendőrség jogosítványairól a határnál.