Amikor a nyugati liberálisok felnéztek Orbánra

2015. november 21., 11:51 Módosítva: 2016.02.29 13:28
36
A rendszerváltás utáni tíz évben nyugaton bátor modernizálóként tekintettek Orbán Viktorra, írja az európai liberális párt vezető figurája, Guy Verhofstadt „Európa betegsége” című könyvében.

Meglepően értelmezi a magyar politikatörténelmet Guy Verhofstadt, az európai liberális-demokrata párt frakcióvezetője októberben megjelent új könyvében, mely az „Európa betegsége” (De ziekte van Europa) címet viseli. A napokban budapesti pártkongresszuson felszólaló volt belga miniszterelnök egy egész fejezetet szentel írásában Magyarországnak.

A rendszerváltás utáni években a nyugati liberálisok felnéztek Orbán Viktorra, aki szerinte az első Fidesz-kormány idején még liberális politikát vitt, csak a 2002-es választási vereség borította ki annyira, hogy fanatikus nacionalista pályára lépett.

Tovább

Brüsszelben a lehető legmagasabb szinten a terrorfenyegetettség

2015. november 21., 01:05 Módosítva: 2015.11.22 13:50
86
A belga hatóságok lehetséges terrortámadástól tartanak, éberséget és együttműködést kérnek mindenkitől, különösen a forgalmas helyeken.

A belga válságközpont (Centre de Crise) pénteken megerősítette a Belgium egész területére, de különösen a Brüsszelre érvényes biztonsági készültséget.

Frissítés:
Brüsszelben már a legmagasabb szinten a készültség

Szombat hajnalban a legmagasabb, negyedik szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét Brüsszelben, egy küszöbön álló veszélyre hivatkozva. A belga belügyminiszter felügyelete alatt álló Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) legújabb elemzése szerint Brüsszel körzetében „nagyon komoly” a terrorfenyegetettség mértéke. Az intézkedés néhány órával azután lépett hatályba, hogy a belga igazságszolgáltatás terrorizmussal vádolt meg egy Belgiumban őrizetbe vett, a múlt heti párizsi terrorakciókkal kapcsolatba hozható személyt.

A fenyegetettség szintjét továbbra is hármasra értékelik egy négyes skálán, amelyet „lehetséges és valószínű” veszélyt jelent.

A párizsi mészárlás kitervelője, Abdelhamid Abaaoud halálhíre után azonban a belga hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy a forgalmas helyeken: koncerten, tömegeket mozgató eseményen, vasútállomáson, repülőtéren, tömegközlekedési eszközön és vásárlóközpontokban az eddiginél is jobban ügyeljenek az esetleges veszélyforrásokra, és működjenek együtt az ellenőrzéseket végző hatóságokkal.

Tovább

Minden eddiginél több liberális van Magyarországon

2015. november 20., 20:14 Módosítva: 2015.12.04 22:38
159
Erődemonstrációnak szánt pártkongresszust tart Budapesten az európai liberális demokrata párt.

Fél éven belül a harmadik európai pártcsalád tart ülést Budapesten. A Fideszt is sorai közt tudó Európai Néppárt egy vezetőségi találkozót hozott a magyar fővárosba még júniusban, nem sokkal később a szocialisták kongresszusoztak itt.

Tovább

Sorba állhatunk majd mi is az EU-ba befelé jövet

2015. november 20., 18:44 Módosítva: 2015.11.22 22:11
32

A terrorveszélyre való tekintettel az EU-s belügyminiszterek szigorítanák az uniós állampolgárok útlevél-ellenőrzését az Európai Unió külső határain. A párizsi támadás miatt összehívott pénteki rendkívüli tanácsülésen arra kérték az unió javaslattevő testületét, az Európai Bizottságot, hogy terjesszen be módosítást a határvédelmet szabályozó Schengen-kódexre. Azt szeretnék, ha EU-s állampolgárok is szisztematikus ellenőrzésen esnének át, ha belépnek az unió területére.

Tovább

Javul a szlovén-horvát-magyar viszony

2015. november 19., 15:11 Módosítva: 2015.11.23 08:47
22
A szlovén nagykövet megköszönte a magyar államtitkárnak, hogy segítjük őket a határaik ellenőrzésében.

A közös határvédelem fontosságáról beszélgetett a szlovén és a horvát nagykövet a miniszterelnökség EU-ügyi államtitkárával szerdán a Budapesti Corvinus Egyetemen a Nemzetközi Kör szervezésében. Úgy tűnt, helyreállt a menekülthullám által megtépázott együttműködés a három ország között. Takács Szabolcs államtitkár a hatékony fellépést kérte számon az unión – a két nagykövet szerint viszont épp a november eleji EU-csúcs hozta össze a kormányaikat.

Tovább

Párizs, Berlin és Bécs kitart a kvóták mellett

2015. november 19., 12:50 Módosítva: 2015.11.19 15:10
74
Miközben a magyar kormány a terrorveszélyre hivatkozva perel, a francia fogadja a rájuk eső 30 ezer menedékkérőt, mert szerintük ők épp a terroristák elől menekülnek.

Franciaország 30 ezer menedékkérőt fogad a következő két évben a "kvótarendszerben", erősítette meg François Hollande elnök. A magyar országgyűlés kedden szavazott róla, hogy a kormány perelje be az uniós határországokat részben tehermentesítő, a tagállamok között 120 ezer embert szétosztó mechanizmus miatt az Európai Bizottságot. Orbán Viktor a parlamenti vitán arról beszélt, hogy az elfogadott uniós intézkedés szétteríti a terrorizmust.

Tovább

Kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen a paksi bővítés miatt

2015. november 19., 12:14 Módosítva: 2016.12.15 19:25
375
Akárhogyan is alakul az Európai Bizottság ellenőrzése, késleltetheti a paksi kivitelezést.

Hivatalos felszólító levelet küldött az Európai Bizottság (EB) a magyar kormánynak csütörtökön, amelyben azt kifogásolja, hogy közvetlenül, pályáztatás nélkül adott megbízást a Roszatomnak a paksi atomerőmű kibővítésére.

Az EB azért indít kötelezettségszegési eljárást, mert gyanítja, hogy a Paks-2 atomerőmű projekt nem felel meg az EU-s közbeszerzési szabályoknak. „A magyar kormány közvetlenül odaítélte két új reaktor építését és két reaktor felújítását, átlátható eljárás nélkül” – áll a Bizottság közleményében.

A Bizottság belső piaci szakértői nem látnak olyan sürgető körülményt, amely indokolta volna, hogy pályáztatás nélkül ítéljék oda a projektet az oroszoknak, nyilatkozták nevük elhallgatását kérő EU-s források.

Úgy tudjuk, hogy a már folyamatban lévő és tervezett további beszerzések felfüggesztésére jogilag nem szólított föl az uniós testület, azonban javasolták a magyar hatóságoknak, hogy fontolják meg ezt a lépést, annak a kockázatnak a fényében, hogy elképzelhető: később le kell állítani az egész beruházást.

A Bizottság belső piaci ügyekért felelős szóvivője, Lucía Caudet nem árult el részleteket az eljárásról – elmondása szerint ezek bizalmasak. „A mai levél hivatalos formába önti azokat az aggodalmakat, amelyeket a Bizottság korábban fölvetett a magyar kormánynak. Több eszmecserére is sor került már az ügyben” – jelentette ki, és hozzátette, hogy az EU-s testület minden segítséget megad a magyar hatóságoknak, hogy rendezhessék a kérdést.

Tovább

Brüsszel: Nem lenne szabad titkosítani a paksi szerződéseket

2015. november 18., 22:50 Módosítva: 2016.12.15 19:40
1551
A környezeti információk titkosítása miatt is eljárás indul Brüsszelben a paksi bővítés ügyében.

Csütörtök délben bejelentették Brüsszelben, hogy EU-s kötelezettségszegési eljárás indul a magyar kormány ellen azért, mert nem hirdették meg nyílt közbeszerzési pályázaton a paksi bővítési projektet, hanem azt felajánlották az orosz állami atomenergiai cégnek, a Roszatomnak. Szerdán kiderült: nem ez az egyetlen eleme a bővítésnek, amelyet az Európai Bizottság (EB) vizsgál.

Környezetvédelmi szabályokba ütközhet ugyanis, hogy titkosították a paksi bővítés üzleti és műszaki adatait, derül ki az EB leveléből, amelyet Jávor Benedek EP-képviselő (Párbeszéd Magyarországért) tavasszal beadott panaszára válaszul írt az EU végrehajtó-felügyelő szerve. Felvilágosítást kérnek a magyar hatóságoktól.

Tovább

Miben kell segítenünk a franciáknak?

2015. november 18., 10:35 Módosítva: 2015.11.18 14:06
15
Elnézi az EU, ha a védelmi intézkedések miatt túlköltekeznek – Magyarország helyett a muszlimellenesség volt a téma az alapjogi vitán – elmagyarázzuk, mit jelent, hogy minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell a franciákat.

Franciaország november 17-én hivatalosan is kérte, hogy aktiválják az Európai Unióról szóló szerződés 42. cikke 7. bekezdésének alkalmazását. Eszerint „egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni”.

Ez volt az első ilyen kérés az EU történetében, hogy valaki élt volna a 2011-ben bevezetett lehetőséggel, és a tagállamok egyhangúlag támogatták. Az EU-nak van egy másik, terrortámadásokra alkalmas mechanizmusa is, de Párizs nem ezt használta, hogy jelezze, katonai támadásként értelmezi a múlt heti merényleteket.

Tovább

A terror hozhatja össze Putyint és a Nyugatot

2015. november 16., 21:11 Módosítva: 2016.08.26 16:29
40
Az Iszlám Állam ellen mintha körvonalazódna az összefogás, de a migráció ügyében nem sokra jutottak a G20-ak találkozóján.

A párizsi vérengzés a G20-ak hétfői csúcstalálkozóján is átírta a programot a törökországi Antalyában. A 19 legnagyobb gazdaságú ország és az EU vezetői eredetileg olyan kérdésekkel foglalkoztak volna, mint az adóelkerülés vagy az éghajlatváltozás elleni harc. A migrációt és az Iszlám Állam visszaszorítását a törökök tolták be a napirendre, a terrortámadás pedig végleg áthelyezte a hangsúlyt.

„Mi itt a G20-as csúcson határozott jelzés küldünk, hogy erősebbek vagyunk, mint a terrorizmus bármely formája” – csapott oda szóban Angela Merkel német kancellár.

El is ítélték a terrorizmust, nem is akárhogy, hanem „a lehetséges legerőteljesebb kifejezésekkel”. Megígérték, hogy együtt lépnek fel a világ békéjét és biztonságát fenyegető szervezetek ellen.

Tovább

EU: Párizs uniós segítséget kérhet

2015. november 16., 13:57 Módosítva: 2016.09.17 17:23
2
A biztonsági ellenőrzés a tagállami hatóságok dolga, az EU menekültügyi és rendőri szervezetei csak segítséget nyújtanak ehhez.

Egy perc csenddel kezdődött az Európai Bizottság (EB) szokásos déli sajtótájékoztatója a párizsi terrortámadás miatt. Az EU tagállamainak és intézményeinek vezetői korábban arra kérték az európaiakat, hogy csatlakozzanak a néma megemlékezéshez az áldozatokról.

Tovább

A menekültkvótákat és Schengent is kikezdi a terror

2015. november 16., 10:34 Módosítva: 2016.08.26 17:45
105
A menedékkérők egy részének elosztása, a belső határellenőrzésektől mentes övezet és a szíriai diktátor következetes elutasítása is meginoghat az EU-ban a párizsi vérengzés után.

Vasárnap este rendkívüli találkozót tartott a francia belügyminiszter az uniós belügyekért és migrációért felelős EU-biztossal, valamint a a tagállamokat képviselő Tanács soros elnökségét adó Luxemburg miniszterelnök-helyettesével. Megállapodtak, hogy péntekre összehívják az összes uniós bel- és igazságügyi minisztert. A külső határőrizet megerősítéséről, közös légiutas-nyilvántartásról és a lőfegyverek miatti biztonsági intézkedésekről fognak tárgyalni.

A belügyi együttműködést azért szorosabbra kell fűzni, mert két támadó Brüsszelből érkezett, és egy Németországban, a napokban elfogott gyanúsítottat is vizsgálnak, hogy kapcsolatba hozható-e a merényletekkel. A kalasnyikovokkal furikázó férfi GPS-ébe egy párizsi cím volt beállítva. Manuel Valls francia belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy terroristák további támadásokat terveznek Franciországban és Európában.

Tovább

Furcsa számháború megy Brüsszel és a tagállamok között

2015. november 16., 07:53 Módosítva: 2015.11.16 11:39
6
Az Európai Bizottság úgy tudja, többet akarunk segélyekre költeni, mint amennyit a kormány Brüsszelnek írt, és más országoknál is pontatlanok az adatok. A lényeg, hogy a tagállamok messze nem adtak össze annyi pénzt, mint korábban ígérték.

Az uniós tagállamok a korábbi ígéretüket felrúgva nem adnak elég segélyt a migránsok fő származási országainak. Brüsszel azt várja a pénzektől, hogy közvetetten – az ottaniak életkörülményeit javítva – vagy közvetlenül – például az elutasított és visszaküldött menedékkérők integrálásával – csökkentik az EU felé indulók számát.

Tovább

Semmi fontos, csak a világ megmentése a tét

2015. november 14., 09:09 Módosítva: 2016.02.29 13:20
600
Közeledik a párizsi klímakonferencia. Az EU ismét bedobja magát, de ezúttal sem biztos, hogy ennyi elég lesz.

Már csak néhány hét van a párizsi klímakonferenciáig, ahol a világ vezetői megpróbálják megfékezni az éghajlatváltozást. A cél, hogy „csak” legfeljebb két fokkal emelkedjen a Föld átlagos középhőmérséklete, mert ennél nagyobb növekedésnek már katasztrofális következményei lehetnek az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint.

Tovább

EU: fizetünk, csak a migránsokat tartsátok vissza!

2015. november 13., 00:38 Módosítva: 2015.11.16 15:52
8
Az afrikai országokat és Törökországot is támogatással próbálja rávenni az EU, hogy segítsenek enyhíteni a migránshelyzeten.

Már eleve elbaltázva indult az Európai Unió november 12-i máltai csúcstalálkozója afrikai országok vezetőivel. A terv az volt, hogy egy nagy alapot hoznak létre a leginkább instabil és a migráció által leginkább érintett országoknak. A pénz felét az uniós költségvetésből, a másikat tagállami felajánlásokból dobták volna össze. Ezzel a gyökerénél igyekeznek kezelni a helyzetet: az összegből közvetetten – például munkahelyteremtéssel, konfliktusmegelőzéssel – vagy közvetlenül – az irreguláris migráció visszatartásával és megelőzésével, hatékony visszafogadással – csökkentenék az EU-ba érkezők számát.

Tovább

Szanyi Tibor: Az apák is pelenkázhassanak nyilvános helyeken!

2015. november 11., 17:57 Módosítva: 2015.11.12 09:46
111
Összehozta a szocialista és a fideszes képviselőket a szülők egyenlő jogaiért való küzdelem az Európai Parlamentben.

A nyilvános mellékhelyiségekben gyakran csak az anyák tudják gyermekeik pelenkáját az otthoni környezeten kívül kicserélni.

Ez a helyzet nem csak az apák életét nehezíti meg, hanem megerősíti azt a sztereotípiát, hogy a gyermekek gondozása csak női feladat

– áll abban a nyilatkozatban, amelyet a szocialista politikus, Szanyi Tibor kedden elküldött minden európai parlamenti képviselőtársának, és amelyet a Fidesz alelnökével, Pelczné Gáll Ildikóval közösen jegyeznek.

Tovább

Finnországban is gyülekeznek a menedékkérők

2015. november 11., 10:14 Módosítva: 2015.11.11 14:35
5

Alig győznek elég fűtött sátrat fölállítani az elmúlt hetekben váratlanul nagy számban Lappföldre érkezőknek.

Tovább

Költségként számolná el a kerítésépítést Brüsszelben a kormány

2015. november 10., 15:49 Módosítva: 2015.11.10 17:56
19
A menekültügyi kiadásokkal csökkenthető a költségvetési hiány brüsszeli elszámolása. A mi legnagyobb költségünk viszont a kerítés, amit nem szeretnek az Európai Bizottságban.

A magyar kormány be fogja nyújtani az Európai Bizottságnak (EB) a menekülthelyzet kezelésére eddig fordított költségeit, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszer kedden délután Brüsszelben. A migrációs kiadásokat egy friss kezdeményezés értelmében el lehet számoltatni az EB-vel a nemzeti költségvetési hiány csökkentésére. Varga Mihály szerint mindenképpen élni kell a lehetőséggel, ami azt jelenti, hogy a déli határon épült kerítés építésének az árát is leíratnák Brüsszelben.

Tovább

Legfőbb menekültügyi szövetségesét bírálta az EU

2015. november 10., 14:24 Módosítva: 2015.11.10 19:33
6
Az EU bővítési jelentésében bőven kapott kritikát Törökország. Szerbiában a menekültrendszerben látják az egyik fő hiányosságot.

Az Európai Bizottság november 10-én adta ki az éves jelentését arról, hol tartanak jelenleg a Nyugat-Balkán országai és Törökország az uniós tagság követelményeinek teljesítésében. A térség most a migráció miatt különösen fontos az EU-nak, mert az országok egy része a fő bevándorlási útvonalon fekszik. A nagy terv az, hogy támogatóközpontokat létesítsenek, lassítva a migránsok haladását és segítve azoknak az országoknak a hatóságait, amelyeken a menedékkérők legnagyobb tömege áthalad. Az együttműködés fenntartásához az uniós csatlakozási tárgyalások jelenthetik az egyik fő mézesmadzagot.

Tovább

Újra műsoron a Bazi nagy görög válság!

2015. november 9., 21:52 Módosítva: 2015.11.17 09:53
2

Az előző részek tartalmából

A nemzetközi koprodukcióban gyártott színes tragédia korábbi évadában Görögország végre pénzhez jutott. Cserébe Alekszisz Ciprász miniszterelnök kormánya rábólintott egy tételes, ütemtervvel ellátott reformcsomagra, de a kemény intézkedések végrehajtásához senkinek nem fűlik a foga. „A görög hatóságokon áll, hogy végrehajtsák, amiről júliusban és augusztusban megegyeztünk” – figyelmeztetett az euróövezeti pénzügyminiszterek november 9-i ülése előtt Wolfgang Schäuble.

Amíg a görögök nem préselik ki magukból a kért államháztartási reformokat, egy kétmilliárd eurós részletet nem kapnak meg. Eredetileg ezen az ülésen döntöttek volna az utalásról, ezt az izgalmas fordulatot azonban a következő epizódra hagyták.

Tovább

Tényleg megfigyelők lettünk menekültügyben

2015. november 9., 21:25 Módosítva: 2015.11.10 08:13
205
Támogatóközpontokat létesítene az EU a nyugat-balkáni menekülő-útvonal mentén. Magyarország kimarad az érdemi tárgyalásokból.

A menedékkérők fogadását támogató központokat állítana föl az Európai Unió a nyugat-balkáni menekült-útvonal mentén – erről tárgyaltak az EU belügyminiszterei hétfő délután, rendkívüli ülésen. Azért hívták össze soron kívül a bevándorlásügyért felelős állami minisztereket, mert az unió vezetősége, és a tanácsi elnökséget betöltő Luxemburg megkongatta a vészharangot: ha nem egyezünk meg közös cselekvésben nagyon hamar, oda a Schengen-zóna, és vele együtt az uniós állampolgárok szabad mozgása az EU-ban.

Tovább

Brüsszel: A menekültek segíthetik az európai gazdaságot

2015. november 5., 13:09 Módosítva: 2016.02.29 11:30
7
Rövid- és középtávon gazdasági növekedést hozhat a menekültek befogadása, derül ki az Európai Bizottság előrejelzéséből.

A menedékkérők érkezése alapvetően nem befolyásolja Magyarország makroökonómiai kilátásait – teszi világossá az Európai Bizottság (EB) csütörtökön közzétett gazdasági prognózisa. Az egész EU növekedésére vetítve sem fejt ki számottevő hatást a bevándorlók érkezése, egyes tagállamok azonban jelentősen profitálhatnak az új munkaerőből.

Tovább

Csak Moszkvának jó üzlet az atom?

2015. november 4., 15:24 Módosítva: 2016.12.15 18:53
30
Az EU keleti felében bukdácsol az atomerőmű-építés, Magyarország mégis befektetne a szlovák pénznyelőbe. Az oroszok mindenütt a spájzban vannak, az Európai Bizottság figyel. Kelet-európai nukleáris körkép az EUrologuson.

Szovjet időkből örökölt torzók, nyugati és orosz vetélkedés, botrányok, elakadó és újraindított munkálatok, semmibe vett népszavazási eredmények, megugró költségek. Ezt látjuk, ha végignézünk az elmúlt 15 év atomerőmű-beruházásain az EU keleti felében. Jelenleg csak egy építkezés van folyamatban. Brüsszel engedné az elavult szovjet blokkok lecserélését, de nem feltételek nélkül.

Tovább

Nem kell a briteknek több európai egység

2015. november 4., 07:26 Módosítva: 2016.02.29 11:28
21
Ha az euróövezetiek még több brüsszeli szabályt akarnak, akkor csinálják nélkülük. Csak a közös piac maradjon egységes, vázolta uniós reformterveiket a brit pénzügyminiszter.

Előálltak néhány konkrét kéréssel a britek, hogy milyen reformokat szeretnének az EU-tól, mielőtt népszavazást tartanak a szigetország uniós tagságáról.

Tovább

Csúcstalálkozót hívnak össze Schengen fenntartására

2015. november 3., 22:40 Módosítva: 2015.11.04 10:15
20
Minden kezdeményezést vissza kell tartani, ami a határok visszaépítéséhez vezethet a Schengen-zónán belül, hívta föl a figyelmet Donald Tusk.

Informális csúcstalálkozóra hívja össze az EU-s állam- és kormányfőket az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk. A lengyel politikus kedd este levélben tudatta az állami vezetőkkel, hogy sürgős cselekvésre van szükség, ha Európa meg akarja őrizni a szabad mozgást biztosító schengeni övezetet.

Tovább

Jogtipró török kormánnyal tartaná vissza a menekülteket az EU

2015. november 2., 15:31 Módosítva: 2015.11.03 07:35
71
Az Európai Unió a szavazás után sem szólt egy árva mukkot sem a szabadságjogok miatt, nehogy a végén Törökország ne tartsa vissza a szíriai menekülteket.

Meglepően nagy győzelmet aratott a török kormánypárt a november elsejei parlamenti választáson. A szavazatok csaknem felét besöpörte, így egyedül is megszerezte az abszolút parlamenti többséget.

Tovább

Kíváncsi rá, ki mennyit fizet a menekültügyre Európában?

2015. október 30., 17:10 Módosítva: 2015.10.30 21:21
12
Az EU vezetői levélben sürgetik a tagállami kormányokat, hogy utalják át a felajánlásaikat minél előbb. Ön is nyomon követheti, ki mennyit fizet, és hova.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a nyilvánosság erejével fogja kipréselni az EU-s tagállamokból azokat a pénzügyi és tárgyi felajánlásokat, amelyekkel a menekülteket és a háború sújtotta övezetek lakóit igyekszik segíteni az európai közösség az unión belül és kívül.

Tovább

A volt bővítési biztos szerint is közösen kellene védeni az EU külső határát

2015. október 29., 20:00 Módosítva: 2015.10.30 09:29
15
A külső határok védelme pillanatnyilag azokra az országokra hárul, amelyek gyengék, nyilatkozta Günter Verheugen volt bővítési biztos.

Günter Verheugen, a német szociáldemokrata politikus, aki 1999 és 2004 között az EU bővítéséért felelős biztosa volt, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy közös erővel kell védenünk az EU közös határait. Az ő olvasatában viszont azért van erre szükség, hogy semmiképpen ne kerülhessen sor arra, hogy belső határokat le kelljen zárni.

Tovább

EP: ne tilthassák be a génmódosított növényeket a tagállamok

2015. október 29., 18:15 Módosítva: 2016.02.29 11:20
3
Az Európai Parlament szerint a nemzeti tiltást csak határellenőrzésekkel lehetne betartani.

Kukába hajította az Európai Parlament azt a javaslatot, amellyel a genetikailag módosított élelmiszereket és takarmányokat akarta az EU szabályozni.

Tovább

Így nem épül meg az osztrák nemkerítés

2015. október 29., 13:09 Módosítva: 2015.10.30 17:10
300
Az osztrák-szlovén határ már a schengeni övezeten belül van. Ott elvileg nem akadályozhatják az átkelést.

Elég ostoba magyarázattal álltak elő az osztrákok arra, hogy mit is építenek a szlovén határon. A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, hogy határzár készül, de Werner Faymann osztrák kancellár megnyugtatott mindenkit, hogy itt csak „ajtócskáról” van szó „oldalsó elemekkel.

Tovább