új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kelták úgy hitték, hogy október 31-én az evilág és a túlvilág közti határ elvékonyul, sőt megnyílik, a holtak és a természetfeletti lények pedig átjöhetnek az emberek közé.

    - írják a Facebook-eseménynél amire a kelta halloween, vagyis a samhain ünneplésére buzdították az embereket. Mint látszik elég sokan kíváncsiak voltak a kelta halloween  samhain esti kikapcsolódásra, amiről az MTI közölt is pár káprázatos fotót!

  • A buffalói Lloyd egyik taco árusító teherautója ételt szolgált fel a Szövetségi Fogvatartási Központ dolgozóinak. Ami külön érdekessége, hogy itt dolgoznak az Egyesült Államok bevándorlás és vámügyi végrehajtói (ICE), akik a kitoloncolásokat intézik. Az ügyfeleik az esetre úgy reagáltak, hogy többet nem esznek náluk tacót. Ezután a cég kitett egy bocsánatkérés üzenetet Twitterre:

    Ebben sajnálatukat fejezik ki, mivel a vállalat üzleti politikája szerint szoros kapcsolatot ápolnak a bevándorlók és menekültek közösségeivel. Megígérték, hogy többet nem szolgálnak fel olyan cégeknél, amelyek értékei nem egyeznek a vállalat által képviselttel.

    Majd a bocsánatkérésre érkezett a másik oldalról is válasz, mivel a buffalói ICE iroda igazgatója, Thomas Feeley szerint a cég túl messzire ment a dolgozói diszkriminálásával. Szerinte minden munkatársuk a fogvatartottak biztonságért és védelméért dolgozik. 

    Csak a munkánkat végezzük, a kongresszus által elfogadott törvényeket tartjuk be. Tettük ezt minden elnök alatt. Ezért nem fogunk elnézést kérni, főleg nem egy ételt árusító cégtől, aki diszkriminált minket.

    Nyilatkozta Feeley.

    Az ügyben megosztotta véleményét Rob Ortt republikánus szenátor is:

    Hétfőn érkezett a második bocsánatkérés, amiben Pete Ciminio, a Lloyd társalapítója kért elnézést, miszerint tettük nem volt politikai indíttatású. 

    Tacókat készítünk, nem háborút 

    Elnézést kértek a cég túl gyors és elhamarkodott korábbi nyilatkozatáért. 

    Így most mindkét oldalon vannak dühös ügyfeleik, és sikerült az amerikai kulturális háború középpontjába kerülnie a cégnek.

    via CNN

  • Akkor ne habozzon, a Halloween Run nevű eseményen ugyanis pontosan ezt teheti. A november 3-ai futótúrán a ritkán látogatható kőbányai pincerendszerben kocoghatnak a sportolók, ráadásul még jelmezeket is ölthetnek magukra. 

    Amellett, hogy a legjobb jelmezeket díjazzák, a szervezők az érdeklődőknek túrákat is tartanak. A futást az Ötpróba-programok részeként szervezik meg, ezen a programsorozaton egyébként pontokat is lehet gyűjteni, amit melegítőre vagy kisebb ajándékokra cserélhetnek a versenyzők.

    A futáson négy táv közül lehet választani, a legrövidebb, 4,3 kilométeres például 1 pontot, míg a 21 km-es 4 pontot ér. 

  • A képen egy dámszarvas (Dama dama) bika és párja a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészete területén 2019. október 23-án. Október elejétől november közepéig tart a dámvadak párzása, üzekedése, azaz barcogása, írja az MTI.

    Egy jó képességű szarvasbika egy nap akár 30-40 tehenet is megboríthat, de ne gondoljunk hosszú menetekre: egy aktus mindössze néhány másodpercig tart - tudható meg többek között ez is a Bakancslista szarvasokra koncentráló börzsönyi Kéktúra-epizódjából:

    Kéktúra, 11. rész: Jön a szarvasbőgés, irány az erdő!
  • Gyalázat, okádás, bőgés és hasonló szavak jutottak eszembe, amikor megláttam, hogy egykori törzshelyem helyén egy teljesen fölösleges huszadik nápolyi pizzázó nyílt. A hely, ahol nem volt cégér, csak a tekintettel áthatolhatatlan sárga óceánüveg, és az ajtó, amin vagy be mert lépni valaki az ismeretlenbe, vagy nem (leginkább nem, és ettől volt jó hely, hogy kevés volt a barom), és persze a világ legjobb szendvicse, csókosoknak pedig amit Tamás aznap főzött. Most meg okádék egyenkrétarajzos kirakat, utcafrontra kiírt (és elírt) menüvel.

    Bár lehetett volna baristaképző, kézműves söröző vagy barber shop is, de így is sikerült egy több mint 30 éves hagyományt örző helyet valami pár évig trendi hülyeséggé változtatni, amiből van már amúgy is minden sarkon egy. Közben az ember meg inkább marad otthon, mert már nincs hova járnia, ahol otthon érezné magát. 

    (via)

  • Sir Paul McCartney és Ringo Starr többször is dolgozott már együtt, idén például fel is léptek közösen Los Angelesben, de McCartney Starr október 25-én megjelent albumán is zenélt. 

    A What's My Name című albumon feldolgozták együtt a Grow Old with Me című számot is, amit John Lennon írt még 1980-as Double Fantasy című lemezéhez - arra azonban a dal végül nem került rá. 

     Starr azt is felidézte, hogy az egykori demofelvételen még az is hallható, amint Lennon azt mondja a dalra, hogy

    Ez remek lesz neked, Ringo.

  • Vörös riasztás van érvényben a tűzvész miatt Kaliforniában, mert az erős, közel 115 kilométer/órás sebességgel tomboló szél miatt rendkívül sebesen terjednek a lángok. Egy október végi videón jól látszik a futótűz: megbontott kerítésen menekülnek az autósok az I5-ös autópályánál, és nem sokkal később már lángol a talaj ott, ahol átgurultak. 

    2019-10-31 10 53 47-Window.png
    Fotó: Youtube

    A kaliforniai erdőtüzek múlt hét óta tombolnak, a Gavin Newsom kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett Kalifornia egész területére. A lángokat közel 1100 tűzoltó próbálja megfékezni. A meteorológusok szerint a szelek szerdáról csütörtökre virradóan várhatóan tovább erősödnek, egyenesen az évszak leggyorsabb széllökéseit várják. A tüzet a hatóságok feltételezése szerint egy távvezetékre hulló faág okozhatta.

  • Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium minden évben meghirdetik az Év fája szavazást. Emlékszik az elmúlt évek győzteseire? 

    • 2019 a sajmeggy (Prunus mahaleb) éve volt
    • 2018-ban a virágos kőris (Fraxinus ornus) nyert
    • 2017-ben a vadalmára (Malus sylvestris) szavaztak a legtöbben
    • 2016-ban a mezei szil (Ulmus minor) győzött.

    A korábbi nyertesekért ide kell kattintani. 

    A 2020-as év fája cím még kiadó, de már lehet tudni, hogy melyik három faj közül kerül ki majd a nyertes.

    Az első versenyző a tatár juhar, amit így mutat be az Országos Erdészeti Egyesület:

    A tatár juhar eleink honfoglaló útvonalán elterjedt, általuk is ismert fafaj. Alföldi területeinken erőteljesen visszaszorult, de hegy- és dombvidékeinken is kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt. Ökológiai szerepe viszont jelentős.

    A második versenyző a kecskefűz. Erről a következőket érdemes tudni:

    A kecskefűz leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, s ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Egyetlen fűzfajunk, amely többletvíz nélkül él.

    A harmadik esélyes a rezgő nyár. 

    A rezgő nyár hegy- és dombvidékeink jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében. Tarra vágott területeken tömegesen verődhet fel, ezért igyekeznek visszaszorítani. Elegáns megjelenésével növeli erdeink esztétikai értékét.

    Szavazni november 22-ig a www.azevfaja.hu oldalon lehet. 

  • A bangkoki Chris Steaks and Burgers gyorsétterem fő attrakciója egy 10 ezer kalóriás, 6,5 kilogrammot nyomó hamburger. Ez a legtöbbünknek elég nagy falat, de valószínűleg vannak, akikre motiválóan hat az, hogy aki 9 perc alatt végez a hamburgerszörnnyel, az 10 ezer bahtot kap, ez pedig majdnem 100 ezer forintnak felel meg. 

    Az étterem tulajdonosa azt állítja, az ő hamburgerénél nincs nagyobb Thaiföldön, és azután találta ki, hogy érdemes lenne meghirdetnie egy pénzjutalommal járó kihívást, miután három vendége is volt, aki le tudta gyűrni a gigaburgert. Vállalkozószellemű vendégek egyébként mindennap térnek be hozzá, de a többségük nem jár sikerrel, legalábbis nem elsőre.  

    Az igazsághoz hozzátartozik, hogy - mivel van benne anyag - ez a fogás nem olcsó, sertéshúsból készült pogácsával 3500 bahtba kerül (kb. 34 000 Ft), a marhahúsos változat pedig 2500 baht (kb. 25 000 Ft).

    (Reuters)

  • Egészen meglepő dolgot látott munkába jövet kollégánk, majd később egy olvasó fényképet is küldött a dologról:

    Munkavédelmi öltözékben emberek vonulnak a városban, és egyiküknél egy mexikói zászló van.

    "Volt náluk egy zászló, illetve mikrofon és valamit együtt kiabáltak, az akció spontánnak tűnt" – írta az esetet megörökítő olvasónk.

    A kép a Dózsa György úti metrómegálló mellett, a Váci út kifelé tartó oldalán készült, de kollágánk már a Margit híd budai hídfőjénél látta a csoportot. Mivel a mexikói nagykövetség nem messze van onnan, megkérdeztük őket, hátha tudnak valamit a dologról. 

    A nagykövetség néhány percen belül csak annyit írt vissza, hogy:

    Nem adhatunk információt ezzel kapcsolatban.
    Megértésüket köszönjük!

    A munkások láthatósági mellényén egyébként két magyar cég neve olvasható, őket is megpróbáljuk elérni.  

    Ha ön esetleg látta a titokzatos munkásokat, vagy információja van az esetről, írja meg!

  • Úgy tűnt, hogy a 35 éves madár sorsa örökre megpecsételődött, és pár nélkül tengeti majd hátralévő napjait.  Ami, mivel a királyalbatroszok általában 58 évig élnek, elég hosszú időnek ígérkezik. Az új-zélandi Otago Peninsula Trust szakemberei már fogadásokat akartak kötni, hogy Robnak mennyi esélye van arra, hogy talál magának valakit, és valaki poénból azt is  felvetette, regisztrálják valamilyen társkereső alkalmazásban. 

    Rob nem volt mindig volt magányos, négy partnere is volt korábban, de sajnos mind elpusztultak, és nem talált senki olyat, aki kitartott volna mellette. Nem tudni, hogy miért nem keltette volt sikeres az elmúlt 10 évben, Hoani Langsbury ökológus szerint emberi szemmel nem látni semmi olyan külső jegyet, amiben nagyon eltérne a többiektől, ráadásul komoly erőfeszítéseket tett, hogy párra találjon, az utóbbi pár évben mindig ő volt az első madár, ami visszatért a kolóniához párzási időszakban. Talán a hangja nem volt elég meggyőző - véli a szakember. 

    Bármi is volt ok, most akadt egy tojó, aki úgy döntött, Rob partnere lesz. Az, hogy lesznek utódaik, az persze kérdéses. Ezeknél a madaraknál akár 3-4 évbe is telhet, amire az udvarlási szakasz véget ér, és a pár úgy dönt, hogy ideje fiókákat vállalni.  Némi reményre ad okot, hogy Robnak és párjának is van már gyakorlata. 

    72082367 400363904251709 7205457003266496365 n
    Fotó: albatrosscentre / instagram

    (Guardian)

  • Áder János a napokban Kambodzsába utazott és ott jelentette be, hogy 2021-ben követséget nyit Magyarország Phnompenben, Kambodzsa Budapesten. A látogatás során Áder János tárgyalt Norodom Szihamoni kambodzsai királlyal és Hun Szen miniszterelnökkel is. 

    Úgy tűnik, hogy a kambodzsai állam számára fontos volt a találkozó, egy olvasónk ugyanis Siem Reap városából küldött nekünk képet egy plakátról, amin a mosolygó Áder János, felesége Herczegh Anita és Norodom Szihamoni kambodzsai király láthatóak. Angolul még az olvasható a plakáton, hogy éljen sokáig a barátság és a  szolidaritás Magyarország és Kambodzsa között. 

  • Tényleg közeleg a tél, míg a múlt héten még strandolni is lehetett, most már látszik az ember lehelete reggel, sőt, az egyik kollégánk arra ébredt, hogy jégvirágos lett az ablak, de olyanról is hallottunk, hogy valaki majdnem elvágódott a jeges járda miatt, amikor munkába indult.

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális térképe szerint amikor ez a poszt íródott, észak-keleten még több helyen lehetett - 3 fokot mérni. Azért majd alakul a helyzet, az OMSZ előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között valószínű. De péntek reggelre természetesen megint több helyen megy majd fagypont alá a hőmérséklet. 

    Ha Önnek is van fotója a fagyos reggelről, küldje el a tema@mail.index.hu címre.

  • Japán és Dél-Korea kapcsolatát nagyjából az utóbbi létrejötte óta az azzal kapcsolatos viszályok határozzák meg, hogy Japán milyen bűnöket követett el Korea megszállása alatt (1910-1945), illetve ezekért mennyire őszintén kért bocsánatot, és kinek és mennyi kártérítést fizetett és kellene fizetnie. (Sőt, vannak, akik még néhány évszázadot visszamennek a feszültségek forrásának keresése közben, de az egyszerűség kedvéért ettől most tekintsünk el.)

    A sztoriban a legutóbbi fordulat tavaly történt, amikor

    • Szöul a 2017-es kormányváltás után felmondta az előző dél-koreai és a jelenlegi japán kormány által a japán megszállás alatt prostitúcióra kényszerített koreai nők számára létrehozott államközi kárpótlási alapot (arra hivatkoztak, hogy a japán kormány ennek kapcsán tett bocsánatkérése nem volt őszinte, bár egyesek szerint a dolog legalább ennyire szólt az előző dél-koreai kormány savazásáról);
    • és a dél-koreai legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy japán cégeknek kárpótlást kell fizetniük az 1945 előtt kényszermunkára fogott koreaiaknak, emiatt két acélipari vállalat koreai vagyonát zárolták is. (Japán szerint a kárpótlást a két ország közti 1965-ös békeszerződés rendezte.)
    • Erre a történelmi események sajátos megítélésére hajlamos, a megbékélés iránt szintén nem kifejezetten elkötelezett japán kormány szigorította egyes, a dél-koreai elektronikai ipar számára fontos termékek koreai exportját,
    • mire Dél-Korea felmondta a két ország katonai együttműködését, a lakosság pedig bojkottba kezdett a japán árukkal szemben.

    (A sztori hátteréről korábban kétszer is írtunk hosszabban .)

    A bojkott részeként volt japánautó-égetés, turisták inzultálása, a turisztikai forgalom bezuhanása, és minden egyéb szokásos. Bár azért e műfajban a kínaiak jellemzően erősebb teljesítményekkel szoktak előrukkolni, a dél-koreaiak elszántsága is kiemelkedő, amit szemléltet, hogy az október végén kiadott adatok szerint

    a Dél-Koreába irányuló japán sörexport egy év alatt 99,9 százalékot csökkent:

    míg tavaly szeptemberben a koreaiak 7,2 millió dollárnyi japán sört ittak meg, addig idén szeptemberben csak 5400 dollár volt a teljes japán sörexport Koreába. (Egyes rosszmájú közösségi médiabeli találgatások szerint ez utóbbi adat a szöuli japán követség fogyasztása lehet.)

    Persze ettől még a dél-koreaiak vélhetően nem hagytak fel a sörözéssel, csak találtak helyettesítő termékeket; ahogy a japán gazdaságot sem fogja megrengetni a havi néhány millió dolláros kiesés (a két nagy japán italcég, az Asahi és a Kirin éves bevétele 21 és 18 milliárd dollár volt tavaly).