új poszt érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Sokat jártunk gyerekkoromban is a Római-partra, de a Dunában, bármilyen csábító lett volna, fürödni akkor sem lehetett. A dunai fürdőzést még a hetvenes évek elején tiltották be (hatóságilag – bármit is jelentsen ez), azóta csak a kacsázás, kenuzás kuglizás, kerékpározás, kocsmázás maradt, szabadvízi pancsolásról legálisan szó sem lehet.

    Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat. A Római-part megújulásáért, közösségi és a környezetbe illő (ez nem a féllegális lakóparkokat vagy a további zsírlángosozókat jelenti) fejlesztéséért évek óta sokat tevő, a Tarlósék által tervezett mobilgát megvalósítását lényegében megakadályozó civilek mindent megtesznek, hogy újra kinyissanak a római-parti dunai strandok.

    A Fák a Rómain csapata és a Valyo Egyesület a tavalyi első kísérlet után most szombaton másodszor is elérte, hogy ha egyetlen napra is, de újra lehessen szabadon strandolni a Dunában. Az erre kijelölt partrészen a Nap bácsi és a Külker Evezős Klub között szombatra az önkormányzat is engedélyt adott, csináltak bójarendszert, voltak vízirendészek, és felállítottak egy vízimentő magaslest is jelzőzászlókkal.

    Elviekben a kerületi és a fővárosi önkormányzat is támogatja, hogy állandó szabadstrand jöjjön létre a Rómain, a jelzőzászlóknak pedig az a jelentőségük, hogy dán minta alapján ezekkel lehetne jelezni az aktuális vízminőséget. Nagy esőzésekkor szennyeződések juthatnak a vízbe, ilyenkor nem lenne egészséges pancsolni, máskor viszont a Duna vize itt a főváros északi szakaszán fürdésre kiválóan alkalmas – ezt egy friss vízminőség-vizsgálat most ismét igazolta.

    A közös fürdésen kívül fórumot is tartottak a strandkérdésről, ami felszínre hozta a véleménykülönbségeket is: miközben minden érintett támogatja a projektet, a civilek azt szeretnék, hogy a római-parti szabadstrand a lehető legkevesebb beavatkozással, „a part természetes értékeinek, közösségi funkcióinak megőrzése mellett”, nonprofit módon valósuljon meg, az önkormányzat a jelek szerint inkább kiadná a strandot egy üzemeltetőnek, és ők új büféket, vendéglátóipari helyeket sem bánnának olyan nagyon.

    Folytatás jövőre, talán már nem csak egy napra.

  • Bronxban, a 149. utcánál készült az alábbi videó. A Fay nevű trópusi vihar helyi idő szerint pénteken csapott le New Yorkra, és miközben továbbhaladt, a meteorológai jelentések szerint azóta sokat szelídült, vasárnapra teljesen eloszlik majd.

    Hasonló jelenetekkel egyébként itthon is találkozni, amikor egy nagyobb vihar csap le a fővárosra, körülbelül egy hónapja például a Nyugati pályaudvarnál lett vízesés a lépcsőkből.

  • Egy 11 éves nigériai fiúról készült videó lett virális a közösségi oldalakon, miután többek között olyan ismert emberek is megosztották azt, mint az Oscar-díjas Viola Davis. A videón az látható, hogy a fiú az esőben balettezik:

    A táncoló fiú, Madu Mmesoma Anthony egyike annak a 12 diáknak, akik az ingyenes Leap of Dance táncakadémiára járhatnak Lagoszban. A fiú a BBC-nek elmondta azt is, hogy egyrészről szerinte a balettről rossz sztereotípia, hogy az csak lányoknak szólna, másrészről egyszerűen azért táncol, mert szeret táncolni. 

    asas
  • Isabelle vidáman falatozott a vegán(nak hitt) ebédjéből, amikor az utolsó falathoz érve megdermedt benne a keringés, ugyanis egy vegán bolognai szószos

    gyíkfejet

    talált a tányérján. A vegán tésztaszószt az édesanyja, Polly Wheaton vásárolta a Lidl-ben a lányainak.

    A Lidl persze azonnal elnézést kért és ígérik, kivizsgálják az ügyet, de hiába, a kétgyermekes brit anyuka szerint a minimum, hogy vissza kell hívni az összes ilyen terméket, és teljesen biztos benne, hogy soha többé nem vásárol a német diszkontláncnál.

    "Ez nem arról szól, hogy vegán vagy nem vegán az étel, senki sem akarna egy gyíkfejet találni az ebédjében. Olyan traumatikus élmény volt, hogy a lányom azóta sem tud rendesen enni."

    - mondta Polly.

    A Lidl Baresa tésztaszószai egyébként nálunk is kaphatóak, ha esetleg valaki potenciálisan gyíkfejes tésztaszószra vágyna. 

    tumblr b9ada19fb5ec66a778362f6e0f050b42 c445f5b9 2048

    (Mirror)

  • Új kis panda érkezett a Budapesti Állatkertbe, és szombat óta látogatható a Lepkekert is - közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton az MTI-vel.

    Azt írták: a vörös macskamedve néven is ismert kis pandáknál a már évek óta Budapesten élő, csaknem tízéves nőstény, Auróra mellé érkezett Bendegúz, egy egyéves hím. Őcukiságáról van szó:

     Itt épp rágicsál valamit:

    A fajnál a hímek másfél éves koruk körül válnak ivaréretté, így a szakemberek bíznak a jövőbeli szaporulatban. Közölték azt is, hogy az elmúlt időszakokban sok kisállattal bővültek: a veszélyeztetett ázsiai vadkutyáknál, a rózsás flamingóknál, a kihalástól fenyegetett tarvarjaknál, a tapíroknál, a kétpúpú tevéknél, a prérikutyáknál, a fekete hattyúknál és sok más állatnál is lehet kölyköket vagy fiókákat látni.

    Új fajok is érkeztek, például a sokáig kihaltnak hitt Parma-kenguru vagy az aranyszőrű takin, amelynek kultúrtörténeti érdekessége, hogy a görög mitológiai történetekben feltűnő aranygyapjú eredetileg minden valószínűség szerint erre az állatra vezethető vissza - írták.

    És szombattól a 240 négyzetméteres Lepkekert is megnyitott, ahol 1200 köbméternyi légterében 19 trópusi lepkefaj több mint négyszáz egyede látható, a látogatók lepkék között sétálhatnak. Például ilyenek között:

    Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
    Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert
  • A szupercella Székesfehérváron.
    A szupercella Székesfehérváron.
    Fotó: Szemics / Időkép

    Ahogy arról írtunk, ma őrült időjárásra számíthatunk, a hőséget hirtelen zivatarok, széllökések követik országszerte. Székesfehérváron megjelent már egy szupercella, ami a Balaton keleti medencéjénél kialakult zivatarokból fejlődött, hogy aztán szélviharral és jégesővel érjen Székesfehérvárra: 

    A szupercella azonban nem nyugodott ezután sem, továbbment a Velencei-tóra is. A megérkezés itt látható:

    (időkép

  • Bejárta az internetet Sarosh Lodhi természetfotós képe, aki Kenyában lőtte az alábbi képet két (?) zebráról: 

    A Twittert bebarangoló zebrák képe pedig korunk talán egyik legfontosabb problémáját hozta el. Mégpedig azt az égető kérdést, amire nem tudni a jó és a rossz választ, ami után nem derül ki, hogy melyik agyféltekénket használjuk vagy milyenek vagyunk az ágyban, ha a bal vagy a jobb zebrát látjuk. Nem derül ki semmi, csak azt érezzük, hogy ismét csúfot űzött belőlünk a valóság. De mi lehet a valóság igazsága?

    Melyik zebra néz a kamerába?

  • A Mátyás-templom gondnoksága adott ki képregényt "Múltébresztők" címmel a Budavári Nagyboldogasszony-templom (avagy Mátyás-templom) történetéről. A képregény célja főként az osztálykiránduló, templomba látogató 10-14 éves fiatalok megszólítása. A történet is ehhez kapcsolódik, ugyanis aszerint 

    Berci egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulás során leszakad társaitól, és kódfejtéssel életre kelt két szobrot, Tabulát és Rasát, a múltidézőket. 

    A két alak egy időlift segítségével visszaröpíti a kisfiút IV. Béla idejébe, hogy az 1200-as évekbeli építéstől követhesse a templom és Magyarország történetét, és közben szelfit készíthessen Károly Róbert vagy épp Ferenc József és Sissi koronázásával a háttérben.

    107764803 3195264090562447 5247791397612576254 o
    Fotó: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

    Berci így elkalandozik szelfizgetve a török időkre is, koronázásokra, esküvőkre, na meg kiderül az is, miért Mátyás-templom a Mátyás-templom. 

    (MTI, képek: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye)

  • A koronavírus-járvány alatt több futballcsapat is igyekezett tenni az üresen kongó lelátók ellen, volt, ahol a szurkolókat ábrázoló fotókkal tömték meg a stadiont, máshol hatalmas molinókat húztak a székekre a zárt kapus meccseken. 

    ff.png
    Fotó: cnn

    Ezt fejlesztette tovább egy szinttel egy japán baseballcsapat, melynek napokban megrendezett meccsén táncoló robotok parádéztak a lelátón, miközben a csapat indulója szólt. A robotok azért nem veszik át véglegesen a drukkerek helyét, mert július 10-től ötezres nézőszám előtt rendezhetnek már baseball- és futballmeccseket az országban, igaz, kiabálni, ordibálni nem nagyon szabad. 

  • Magenta Squash egy majdnem átlagos amerikai tinilány, leszámítva azt, hogy ideje nagy részét az átlagos amerikai tinilányoktól eltérően főleg a kenyérnek szenteli. Ez se lenne még önmagában szokatlan, ha Magenta Squash a kenyérrel való foglalatosságának nem egy speciális válfaját művelné. Ő ugyanis alapvetően két dolgot csinál velük: egyrészt fára tűzi őket, másrészt azt vizsgálja, ő maga nem kenyér-e. Nem viccelek, közel 30 videót csinált arról, hogy kenyér-e vagy sem (spoiler: nem kenyér, de még csak nem is kenyértészta).

    kenyér.PNG

    Az utóbbi dolog nyilván egy alapvető lételméleti vagy egzisztencialista kérdésfelvetésként is felfogható. Így ha abból indulunk ki, mennyire komoly szerepet is játszik életünkben a kenyér, inkább csak csodálkozhatunk, hogy Heidegger vagy Sartre munkásságának nem volt alapvető kérdése, hogy ő kenyér-e vagy sem. Ezt az űrt tölti be Magenta Squash, és hogy erre van is lakossági igény, azt jelzi, hogy a Youtube-on több mint 24 ezer követője van, és egyik meghatározó alakja a 280 ezer tagú Bread Stapled to Trees, szabad fordításban Kenyér-fákhoztűző reddit-közösségnek.

    Még mielőtt azt érezné, hogy kezdi elveszíteni a fonalat, hadd segítsek, hogy tényleg elveszítse: ezt az egész fenti szöveget át is tehetjük múlt időbe. Magenta Squash ugyanis a legutóbbi videójában bejelentette, hogy visszavonul kenyérközösségi aktivizmusától. Mindez, mint a poszt címében is olvashatta, részben egy magyar youtuber videójának következménye.

    A történet június 19-én kezdődött, amikor a JustVidman nevű, több mint 630 ezer követővel rendelkező magyar youtuber egy videójában bemutatta a reddit egyik aloldalát (subredditjét), ezt a bizonyos Kenyér-fákhoztűző közösséget. A videó magáért beszél – bemutatja azt is, hogy a kenyeret-a-fákhoz-rögzítésnek hányféle iskolája van az ezeknek-sincs-jobb-dolguk fiatalok körében –, mutatom is:

    Az összeállítást felfedezte Magenta Squash is, aki néhány napja, július 6-án válaszvideóban reagált Justvidman kisfilmjére, ráadásul ennek magyar címet adott, és ez a cím több mint árulkodó: Az utolsó kenyérszelet, amit egy fához tűzök.

    Ebből kiderült: Magenta, avagy Ms Squash nagyon örült, hogy a kenyér-fákhoztűzés és a kenyérkutatás nemzetközi elismerést szerzett neki. De aztán elkövette az egyetlen hibát, amit soha nem szabad elkövetni: elolvasta a róla (is) szóló kommenteket a videó alatt. Ráadásul már korábban is volt egy elbizonytalanodása, elidegenedett addigi önmagától és ami még durvább, a kenyértől is. Most pedig végleg eldöntötte: túllép a kenyéren, és más törekvéseket talál magának. Íme egy nagy pályafutása utolsó pillanatai egy magyarul feliratozott videóban:

  • Ahogy nézzük, szándékosan sem lehetett volna ennél jobban elfoglalni egyszerre két parkolóhelyet Siófokon.

    Tehát az Audi sofőrje vagy nagyon-nagyon béna, ami felvet kérdéseket azzal kapcsolatban, hogyan kaphatott jogosítványt, vagy nagyon-nagyon tahó.

    Még gyakorolni kell a pontosan középreállást
    Még gyakorolni kell a pontosan középreállást
    Fotó: Marjanovic Mira

    Béna vagy tahó?

  • Nemrég írtunk arról, hogy látványos, 70 ezer légköbméteres térállványt építettek a Nyugati pályaudvarra, a napokban pedig egy toronydaru is munkába állt, olvasható a MÁV közleményében.

    A toronydaru horogmagassága 36 méter, a gém 75 méter és 2,7 tonna teherbírású. Az utasok és a munkások védelme érdekében egy 7000 négyzetméteres védőhálót is felhúztak. Sőt, hamarosan egy másik toronydaru is fog épülni

    Nyugati tetőfelújítás daru
    Fotó: MÁV

    A vágánycsarnok tetőzetén a bontási műveleteket várhatóan szeptember végéig fejezik be. 

  • Az új típusú koronavírus által okozott világjárvány kezdetén Magyarországon sem volt konszenzus abban a tekintetben, hogy kinek és mikor kell maszkot hordania. Ha emlékszünk rá, márciusban az operatív törzs is arról tájékoztatta az ország lakosságát, hogy maszkot csak az hordjon, aki beteg, a tünetmentes emberek számára nem szükséges maszkot viselni.

    Aztán egy hónap kellett ahhoz, hogy szélesebb körű egyetértés legyen arról, hogy a maszk igenis hatékony védelmet nyújt a fertőződés ellen. Április végétől aztán bevezették, hogy Budapesten a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban is kötelező legyen maszkot viselni, vagy legalább sállal eltakarni az arcot. Bár még mindig elég sokan viselnek maszkot ezeken a helyeken, érezhetően lazul a fegyelem.

    De még így is sokkal jobb a helyzet, mint az Egyesült Államokban, ahol hiába követelt már több, mint 130 ezer halálos áldozatot a vírus, továbbra sincs országosan kötelezővé téve a maszkviselés és kifejezetten politikai ügy lett az egészből

    Ezen próbál a maga módszereivel segíteni Bill Nye, a "science guy", aki körülbelül egy 21. századi Öveges professzorként lehetne leírni, aki több generációhoz próbálta közelebb hozni a természettudományokat és például a Netflixen is van egy ismeretterjesztő műsora.

    Most egy sokkal könnyebben elérhető csatornán, TikTokon mutatta be, hogy miért lenne fontos, hogy az emberek komolyan vegyék a maszkviselést. A videóban elmondja, hogy a maszk elsősorban azért kell, hogy másokat ne fertőzzünk meg. Vagyis annál jobb egy maszk, minél hatékonyabban gátolja, hogy a szánkból áramló részecskék mozgását. 

    A különböző maszkok hatékonyságát pedig azzal illusztrálta, hogy megpróbált bennük elfújni egy gyertyát. Először egy sállal kezdte és megmutatta, hogy miért nem hatékony, mert simán el tudta benne fújni a gyertyát. Ezután jött egy házi készítésű textil maszk, ami más sokkal sokkal jobban vizsgázott. 

     A végére az N95 maradt, ami ezen a teszten is a leghatékonyabbnak bizonyult.