Roger Goodell nem mond le, még

2014. szeptember 19., 21:27 Módosítva: 2015.04.29 17:01

goodell2_1.jpg

Másfél hétnyi hallgatás után péntek este rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az NFL első embere, Roger Goodell az elmúlt hetek pályán kívüli balhéi miatt, sokan arra számítottak, hogy bejelenti a lemondását még. Ez nem történt meg, de visszafogott önkritika mellett az alábbiakról szó esett: 

- az elmúlt hetekben sokat hibáztak, nem tudtak megfelelni a sztandardoknak, ez vele kezdődött. Rosszul kezelte a Ray Rice ügyet: "Nagyon sajnálom"

- megvárják, mire jut a volt FBI-igazgató független vizsgálata, aztán fontos döntéseket hoznak, többé nem követik el ezeket a hibákat. Rendet akarnak rakni házon belül

- arra tudják felhasználni az NFL népszerűségét, hogy fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet, például a családon belüli erőszakra, minden eddigi programjukat újraértékelik

- két nagy nemzeti szervezettel működnek majd együtt, hogy megoldják a problémákat, bevonják a játékos-szakszervezetet is

- határozottan fellépnek a családon belüli erőszak, az alkohol és drogproblémák és a fegyvertartási visszaélések ellen

- a vizsgálat az ő pozíciójáról is dönt majd. Nem gondolkodott a lemondásán, a munkájára koncentrál. Úgy érzi, élvezi a tulajdonosok támogatását továbbra is. Lesznek személyi változások.

- új Personal Conduct Policy lesz, ami játékosokra és klubalkalmazottakra is vonatkozik majd. Ezért egy önálló bizottságot hoznak létre. "Nem folytathatjuk így az NFL működését" - mondta. Hozzátette, nem állnak el komolyabb változtatásoktól sem, a Super Bowlra kész lehet az új szabályzat

- "ami Adrian Peterson gyerekével történt, az szörnyű, rossz nézni, én is két gyerek apja vagyok" - válaszolt Peterson ügyével kapcsolatos kérdésre. Meg fogják vizsgálni a bizonyítékokat

- több családon belüli erőszakkal vádolt játékos felfüggesztett, mások játszanak, mondta egy újságíró. Erre is reagált: "Ezen a szabályon változtatni kell, az államokra vonatkozó törvények változók, dönteni kell arról, hogy az NFL mennyire folyjon bele a hatósági ügyekbe, és valóban igaz, hogy nincs kialakult policy-jük, ezért szakértőket vonnak be"

- pontosan mit mondott neki Ray Rice, amikor először kihallgatták: "Új információkat kaptunk az üggyel kapcsolatban az utóbbi napokban. Nem mondott el mindent, ezért döntöttünk úgy, hogy további szankciókat hozunk. 

Az igazi attrakció viszont csak ezután jött, egy ordibáló férfit vonszoltak ki, a színpadra akart törni, miközben azt kiabálta, kérem, ne vigyenek be a liftbe (utalva a Rice-ügyre, a futójátékos egy liftben ütötte ki barátnőjét, ezzel indult el a botránysorozat). Később kiderült, hogy Howard Stern egyik munkatársa volt az ordibáló.

 


Lefejelte a feleségét az NFL-es, mert az nem akart lefeküdni vele

2014. szeptember 19., 12:57 Módosítva: 2015.05.02 04:48
43

Megdöbbentő részletek derültek ki Jonathan Dwyer, az Arizona Cardinals játékosának családon belüli erőszak-ügyéről. A 25 éves futójátékost még szeptember 17-én tartóztatták le súlyos testi sértés vádjával, az éjszakát fogdában tölötte, de 25 ezer dollár (6 millió forint) ellenében másnap szabadon engedték.

teljes bejegyzés

10 éves rekordott döntött az NFL-es, megbüntették érte

2014. szeptember 19., 11:01 Módosítva: 2015.05.02 04:48
12

Az Atlanta Falcons szabályosan kivégezte a csütörtök esti NFL-meccsen a Tampa Bay Buccaneerst hazai pályán, az első félidő végén már 35-0-ra vezettek, de volt olyan pillanat a mérkőzésnek, amikor 56-0 volt az előnyük, innen lett 56-14 a vége. Devin Hester 10 éves rekordot döntött.

teljes bejegyzés

Akkor mostantól mindenki szétszívhatja az agyát az NFL-ben?

2014. szeptember 19., 07:31 Módosítva: 2015.04.29 17:01

nflweed_1.jpg

Az NFL héten elfogadott új drogszabályzata a legjobbkor jött néhány eltiltottnak, de az is érdekes a jövőre nézve, mik lesznek a határok a liga legnépszerűbb rekreációs szerével, a marihuánával kapcsolatban. Korábban lehetett arra számítani, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA által elfogadott olimpiai határérték felé közelít majd az új, szankciókat jelentő kimutatható mennyiség. Ez nem így lett.

Meglepő lehet, de a játékosok szakszervezete akarta ezt. Úgy néz ki a dolog, hogy az eddigi 0,15 nanogram/mililiteres értéket felemelték 0,35 nl/mg-ra, azaz több mint kétszeresére - ezzel például nem bukott volna meg Josh Gordon. A WADA-nál ez a határérték 150 ng/ml, úgyhogy kivételesen engedékenynek így sem mondható az új szabály, de hozzá kell tenni, hogy az olimpiákra is érvényes határértéket is csak 2013 nyarán emelték fel 150-re 15-ről.

A PFT szakszervezet vezetéségétől származó infói szerint az NFL-ben azért nem akarták ennél is komolyabban megemelni, mert a játékosok túlságosan elengedték volna magukat, és azt gondoltak volna, végre szabadon szétszívhatja mindenki az agyát, következmények nélkül. 

Persze a kultúrán alapvetően már úgysem lehetne változtatni, egyes felmérések szerint a játékosok ötven-hatvan százaléka füvezik. Vannak, akik fájdalomcsillapításra használják a marihuánát, mások csak rekreációs célból, és nem tudnak leállni vele.

Ez a mostani szabály leginkább arra jó, hogy az NFL-esek ne tudjanak azzal a kifogással jönni, ha megbuknak egy teszten, hogy a környezetükben szívott be valaki, és ők csak belélegezték a füstöt. A többlépcsős büntetési rendszer úgy néz ki, ha valaki megbukik, akkor elsőre kettő, másodjára négymeccses eltiltás jár, ahhoz pedig eléggé rendszeresen meg kell bukni, mondjuk négy meccs múlva ismét, hogy valaki súlyosabb szankciókban részesüljön. Az egyéves eltiltáshoz persze így is el lehet jutni. 

A növekedési hormonokkal kapcsolatos teszteknél fontos az új szabályzatban, hogy meccsnapon senkitől sem vesznek majd vérmintát, csak az előszezonban és a szezonban egyszer, és teljesen randomizált lesz a kiválasztás. Tömeges lebukások itt sem várhatók, a londoni olimpia mezőnyében csak ketten akadtak fenn a rostán két éve. 

Nyoma veszett az NFL első emberének

2014. szeptember 18., 13:51 Módosítva: 2015.04.29 17:01

goodell.jpg

Az ESPN feszegeti a kérdést, ami tényleg elég aktuális, amióta kirobbant a Ray Rice videó miatti botrány, és független vizsgálat indult az NFL ellen, az ember, aki az egész ligának az arca és parancsolója, Roger Goodell, eltűnt. Nyoma veszett. 

A legutolsó nyilvános esemény, amin részt vett, egy középiskolásoknak tartott rendezvény volt múlt hétfőn, itt még a heads up programról beszélt néhány szót, hozzátéve, milyen nehéz munkája van, de hétről-hétre igyekszik megfelelni. Aztán este már nem jelent meg a Panthers-tulajdonos tiszteletére rendezett eseményen, ahol szintén előkerült a családon belüli erőszak témája, Jerry Richardson tulajdonos el is sírta magát beszéd közben.  

És a San Francisco 49ers első hazai NFL-mérkőzésén sem volt ott Goodell, ahova szintén hivatalos lett volna. Se egy nyilatkozat, se egy interjú, se egy nyilvános megjelenés, semmi. Pedig a családon belüli erőszak ügyében, amely ellen harcolni akar, történt pár dolog az elmúlt napokban.

Például:

  • A liga egyik sztárja, Adrian Peterson ellen gyermekbántalmazás miatt indul eljárás, egyik fiát vesszőzte meg, a Vikings felfüggesztette
  • Csütörtökre virradóan letartóztatták a Cardinals futójátékosát, Jonathan Dwyert, aki tizennyolc hónapos gyerekét és annak anyját bántalmazta

 

A nyilvánosság elől visszahúzódott Goodell nem szólalt fel ezekben az ügyekben sem, miközben egymást érik az ugyanolyan botrányok, és nagy kérdés hogyan alkalmazzák majd az új, családon belüli erőszakra vonatkozó szabályokat is. Például a 49ers-játékos Ray McDonalddal mi lesz? A Goodell-párti médiumok nyelve is kezd leolvadni a komisszár seggéről, szponzorok és a politikusok közben egyre többen sorakoznak fel az NFL és Goodell ellen, lassan az a kérdés, hogy Barack Obama mikor szólal meg a témával kapcsolatban.  

Innen szép nyerni, bármit is jelentene most a győzelem Goodellnek. 

 

Amikor a trükk visszaüt: itt az amerikaifutball tökéletes kudarca

2014. szeptember 17., 15:33 Módosítva: 2015.05.02 04:51
60

Ha az amerikai egyetemi bajnokságban egy viszonylag kis csapat idegenben tud nyerni egy komoly ellenféllel szemben akkor alighanem szerencséjük is volt, elképesztő módon felkészültek a másik taktikájából, és előkaptak a playbookból néhány trükkös játékot.

teljes bejegyzés

Kínos: rászállt a jog és az állam az NFL-re

2014. szeptember 17., 14:44 Módosítva: 2015.05.02 04:51
6

Kormányzói és szenátori nyomás is kellett ahhoz, hogy a fiát bántalmazó Adrian Petersont újra eltiltsa csapata, a Minnesota Vikings, miután hétfőn visszatették a keretbe. A Washington Redskinst pedig az adókedvezmények visszavonásával fenyegetik, ha nem változtat a nevén.

teljes bejegyzés

Tovább borult a papírforma tegnap az NFL-ben

2014. szeptember 15., 10:45 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Tovább folytatódott az meglepetés-dömping az NFL-ben, a tegnap is akadtak bőven érdekességek, lehet nyugodtan szemezgetni. 

Kezdve a sort a sima Buffalo győzelemmel Miamiben, ahol Sammy Watkins (8/117) első TD-jét ünnepelhette, Spiller 102 yardos kickoff return TD-je pedig maga volt a csoda, emellett ugyanő még 69 yardot futott.    

Talán még meglepőbb a Detroit sima veresége Carolinában, jól teljesített a Panthers védelem, így Megatron magához képest is igen szerény, 83 yardig jutott. 

A Falconsban Matt Ryan a múlt heti kiváló meccse után most 3 interceptionre volt jó, így a Bengals simán nyert, még úgy is, hogy  A.J. Green korán megsérült, de nem volt rá szükségük.

A Saintsben Jimmy Graham (10/118) jól játszott, mégis kikaptak a Clevelandtől. A Brownsnál Johnny Football két play erejéig pályára lépett, Hoyer ismét közepest nyújtott.

A Pats védelme tönkreverte a Minnesotát (6 sack és 4 interception), Brady csak 149 yardra volt jó, de így is simán visszajöttek a múlt heti vereség után, Steven Ridley 101 yardot futott.

Ely Manning tovább szenvedett a Giantsben 2 TD mellett dobott 2 interceptiont, a Cardinals még a harmatos csereirányító teljesítménye mellet is, sok futással, és Teddy Ginn Jr. 71 yardos punt return TD-jével lazán hozta a meccset.

A Dallas, ha Romo jó játékával nem is (bár nem adott el labdát), de DeMarco Murray futásával (167 yard) és Dez Bryant elkapásaival (10/103) hozta a kötelezőt a Titans ellen.

Washingtonban újra megsérült RGIII, nagyon csúnyán, befelé hajolt a bal bokája, az MRI-t hétfőre várják, ám jó eséllyel ennek a szezonnak is vége, és ha így van, akkor még ki tudja minek. Csak úgy mint korábban, Cousins egyből jó helyettesnek bizonyult, 41 pontig vitte a csapatát (22/33, 250 yard, 2 TD), simán verték a Jaguarst.

Capernick és a 49ers meglepetésre otthon bukott a Bears ellen, előbbi 3 interceptiont és egy lost fumble-t is jegyzett, igaz a bírók is segítették a Chicago-t rendesen, de így is emberes, 0-17-ről sikerült fordítaniuk.

Ahogy a Packers-nek 3-21-ről, ahol Jordy Nelson 209 yardot kapott össze, Rodgers pedig  3 TD-ig és 346 yardig jutott, azután, hogy nem tudta átvenni a meccs első snapjét, labdavesztés lett belőle.    

A forduló papíron legnagyobb meglepetése a bajnok veresége San Diego-ban, a veterán Pro-Bowler Antonio Gates 3 TD-ét is szerzett.

A Denver hozta a kötelezőt, míg a Houston is újra nyert, J.J. Watt tight endként TD elkapást jegyzett.

A St. Luois egy viharszünettel tarkított, lassú meccsen verte a Tampa-át.         

 

A vasárnap teljes eredménylistája így fest:

 

Buffalo - Miami 29-10

Carolina - Detroit  24-7

Cincinnati - Atlanta 24-10

Cleveland - New Orleans 26-24

Minnesota - New England 7-30

NY Giants - Arizona 14-25

Tennessee - Dallas 10-26

Washington - Jacksonville 41-10

San Diego - Seattle 30-21

Tampa Bay - St.Louis 17-19

Denver - Kansas City 24-17

Green Bay - NY Jets 31-24

Oakland-Houston 14-30

 

Hullottak a sztárok az NFL 2. fordulójában

2014. szeptember 15., 10:39 Módosítva: 2015.05.02 04:55
14

A Chiefsnek a szezonjába kerülhet a két hét alatt nagyon hosszúra nyúlt sérültlista, a Seattle-t máris megállították, RG3 pedig ezúttal nem a térde, hanem a bokája miatt hagyhat ki hosszabb időt.

teljes bejegyzés

Brady-t ma is ütni fogják, de nem bottal

2014. szeptember 14., 18:31 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Gyönyörű időket élnek mostanság az NFL környékén leledző moralisták, ha maga a játék nem lenne továbbra is a világ legjobb sportja, valószínűleg kevésbé lelkesen írnám ezt a promót, ha egyáltalán. Asszony-, és gyermekverés, mutyizó csapatok és NFL-komisszár, lassan már örülhetünk, ha csak 20 gramm fűvel és két töltött shotgunnal kapcsolnak le egy játékost autóvezetés közben, na de tényleg ideje a focival törődni.

Vasárnap fő műsoridőben láthatják magyar nyelven a Denver-Kansas City (tavaly még) AFC rangadót, ahol is a Broncos számít toronymagas esélyesnek. Ugyan az Indy ellen az első héten csak az első félidő volt pompás, azért mégis megkockáztatható, hogy még Wes Welker nélkül is a liga legjobb támadó szekciójáról beszélünk. Egy hete azonban a vadló-védelem okozta az igazán nagy meglepetést, hisz a vártnál jobban muzsikált, és még a gyengének tartott line backer sor is erős volt, az új denveri igazolások pedig egytől-egyig hozták magukat, élükön Emmanuel Sanders-szel. Hogy miért csak tavaly számított ez a párharc igazi rangadónak, annak alapvetően kettős a magyarázata. A  KC-nál idénre gyengébb lett secondary, de igazán nagy gondot a frissen újra-szerződött Alex Smith előtt gyakorlatilag kihalt támadó sor jelenti. Három kezdő falember távozott via free agency, egy további eltiltás és sérülés után már jelenleg öt (volt) kezdő hiányzik, egyedül Fisher állja a sarat, mint bal tackle, Smith pánikolhat rendesen.

A Patriots támadófal szintén nevetséges, a Mankins-csere úgy tűnik egyelőre nagyon fáj, a helyettes left guard Marcus Cannon siralmas volt a Dolphins ellen, Brady-t négyszer is sackelték, a zavarásról, siettetésről ne is beszéljünk, én nem tudok ilyen jól számolni. Mindkét tackle is sokszor átengedett, ha csak ebből a szempontból nézzük a meccset, akkor a New England esélyes a történelmi 0-2-re, de van itt más is. A Pats ugyanis bilicheckietlenül rosszul védekezett egy hete, összesen 360 yardot engedtek be, Knowshown Moreno csak úgy lubickolt, mint újdonsült delfin, összesen 191 futott yarddal végzett (itt jegyeznénk meg, hogy méltatlanul kevés pénzért és későn kapott szerződést a tavaly is sziporkázó RB). Az ellenfél az a Minnesota lesz, ami impresszív, sőt domináns játékot mutatott az első fordulóban, még Adrian Peterson nélkül is nehéz dolguk lesz ellenük Brady-éknek.        

Ami az igazán jó futójátékot illeti, a Seahawks ugyan nem adott ki magából közel sem mindent a Packers ellen, de így is magabiztos győzelem aratott a szezonnyitón. Várhatóan nem lesz ez másképp most sem a Green Bay-nél szerényebb képességű Chargers ellen, a  liga legjobb védelme, Percie Harvin (mélységi) keresztátfutásai, és a Lync-Turbin futókombó (207 yard vs GB) ide is biztosan elég lesz. És ha még a felveszik a tavalyi formájukat védekezésben, ne adj isten Russel Wilson rendkívülit nyújt, stb., stb., képzelhetik.

Végül az egész forduló talán legjobb meccsének az Atlanta-Cincinnati ígérkezik, ahol az ifjabb generációk egy-egy top irányító és elkapó játékos-párosa feszül egymásnak (Dalton-Ryan, Green-Jones), mindkét csapat jó formában nyitott, sokak szerint idén akár messzire is juthatnak.

 

A ma esti teljes program:

 

 New York Giants

Arizona Cardinals

 Cincinnati Bengals

Atlanta Falcons

 Tennessee Titans

Dallas Cowboys

 Carolina Panthers

Detroit Lions

 Washington Redskins

Jacksonville Jaguars

 Buffalo Bills

Miami Dolphins

 Minnesota Vikings

New England Patriots

 Cleveland Browns

New Orleans Saints

 San Diego Chargers

Seattle Seahawks

 Tampa Bay Buccaneers

St. Louis Rams

 Oakland Raiders

Houston Texans

 Denver Broncos

Kansas City Chiefs

 Green Bay Packers

New York Jets

 San Francisco 49ers

Chicago Bears

Bottal verte sebesre 4 éves fiát az NFL-es

2014. szeptember 13., 09:16 Módosítva: 2015.05.02 04:58
16

Gyermekbántalmazással gyanúsítja a rendőrség a Minnesota Vikings futójátékosát, Adrian Petersont.

teljes bejegyzés

Szar az idő, szombat van, mondjuk még?

2014. szeptember 13., 08:33 Módosítva: 2015.04.29 17:01

gurley_1.jpg

Itt a szombat, napok óta esik, a college football viszont nem ment sehova, és a tévé előtt is ugyanúgy el lehet ázni, mint odakint. Nézzük a mai felhozatalt.

Ha valamit nagyon kell nézni hattól, akkor ott van a Missouri meccse a UCF ellen, vagy szegény szerencsétlen Vanderbilt, amely talán végre nyer egy meccset az első két hét horrorja után. Ha a Massachusetts ellen sem sikerül, akkor az már tényleg mindennek a vége. 

De az igazán érdekes dolgok később jönnek. Este fél tíztől a hatodik kiemelt Georgia Bulldogs a huszonnegyedikként rangsorolt South Carolina Gamecocks otthonában játszik, Todd Gurley pedig rohanhat tovább a Heismanja felé, át a hazaiak védelmén, amiben azért még mindig vannak komoly problémák. Az irányító Hutson Mason is bizonyíthat végre. Egy igazi SEC-rangadó, amit ha a South Carolina elveszít, ahogy otthon már kikaptak egyszer az Aggiestől, akkor nagyjából lőttek is a szezonjuknak, a Georgiának talán még bele is fér egy vereség, ráadásul 2008 óta nem is nyertek a Gamecocksnál. Ez lesz a nap meccse. 

Tizenegytől a Stanford otthon próbál meg felállni a USC elleni előző héten elbukott meccsből, az ellenfél az Army lesz, az ő jóval gyengébb védelmük ellen feledtethetik a múlt heti szenvedést. 

Éjféltől az Alabama Crimson Tide két győztes meccs után fogadja otthon a Southern Misst, és ez még mindig abból a szempontból érdekes, hogyan alakul a kezdő quarterback pozícióért zajló harc a Bamánál. Igen, a múlt héten 41-0-ra átrohantak a Florida Atlanticon, de a lassan második számúnak tartott Jake Coker is passzolt 201 yardot, huszonvalahánnyal kevesebbet, mint Blake Sims. Szombat este megint mindketten lehetőséget kapnak, negyven, ötvenpontos győzelem is benne van simán. 

A negyediknek rangsorolt Oklahoma a Tennessee-hez megy, hajnal kettőkor kezdenek. A hazaiak eddigi két meccsüket nyerték, ha igazán szeretnének meglepetést okozni ebben ez idényükben, akkor itt az első nagy próbatétel, vagy lehetőség, ahogy nézzük. Butch Jones edző is azt mondta, ez a meccs igazi kihívás lesz a fiataljainak, de azért is szükség van rá, hogy fejlődni tudjanak, és érni. Mindkét csapat eddigi legnehezebb mérkőzése lesz, az Oklahoma győzelme lenne a kevésbé meglepő. 

Éjjel negyed háromkor kezdődik a Texas Longhorns meccse, az ellenfél a tizenkettedikként rangsorolt UCLA, melyet sokan még playoffra is esélyesnek tippeltek a szezon előtt. A két csapat három évvel ezelőtti meccsét 49-20-ra hozták a texasiak, akik a múlt héten otthon égtek 41-7-re a BYU ellen, ezután kéne most talpra állni úgy, hogy az irányító David Ash agyrázkódása miatt továbbra sem áll rendelkezésre. A Bruins eddigi két meccsét nyerte, de közel sem annyira meggyőzően, azért valószínűleg így is meglesz a győzelem. 

Akik még nem unják a Kenny Hill-mániát (és még csak két hete megy a szezon!), azok üljenek le a Texas A&M hajnali hármas meccse elé, a Rice lesz az ellenfél. Az Aggiesnek megint sok pontja lesz, és a védelmük is egyre jobban nyomja, nem véletlenül lépnek előre hétről-hétre az AP pollján. Ha ennyi nem lenne elég, akkor el lehet menni aludni az Arizona-Nevada-meccsre.

21.30: South Carolina-Georgia
23.00: Stanford-Army
00.00: Alabama- Southern Miss
02.00: Tennessee-Oklahoma
02.15: Texas-UCLA
03.00: Texas A&M-Rice
05.00: Arizona-Nevada

Volt FBI-igazgató robbanthatja szét az NFL-t

2014. szeptember 11., 08:46 Módosítva: 2015.05.02 05:00
22

Egy volt FBI-igazgató, Robert S. Mueller vezet majd független vizsgálatot az NFL-ellen a nőverő játékos, Ray Rice ügyében. Az amerikaifutballt irányító szervezetet rengeteg kritika érte azért, ahogy kezelték a botrányt. 

A tét most már az, hogy megbukik-e az NFL-komisszár Roger Goodell, akinek a hatalma és pozíciója nagyjából hasonló, mint a FIFA-nál Sepp Blatteré, úgyhogy az elmúlt évek legnagyobb botránya elé néznek. 

teljes bejegyzés

Még több mikrofon a pályán, a játékosok és edzők lázadoznak

2014. szeptember 9., 09:36 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Még a hatvanas években történt, hogy az NFL Films alapítója Ed Sabol, és fia, Steve előrukkoltak a liga dokumentumfilmek ötletével, és hogy azokat ne csak a pályán kívüli narráció kísérje, hanem igazán autentikusak, és élvezhetőek legyenek. Ezért bemikrofonozták a játékosokat és a bírókat. Ez az ötlet azóta az NFL gyakorlatának mindennapjaiba épült, és természetesen az idő előrehaladtával, a hangosítás egyre fejlettebb technikai szinten történik.  

Ez azonban az alkotókon kívül csak sok millió szurkolónak tesz jót, a legtöbb játékos és edző a fejét veri a falba, már amikor nem ők hallgatnak ki másokat, hanem őket lopják meg riválisaik. Ezért is lesz igazán érdekes, hogy mekkora lavinát indít majd el a liga új szabályozása, ami kötelezővé teszi az összes center és guard bemikrofonozását. A szabály természetesen az irányítók kommunikációjának teljesebb élvezhetőségét célozza meg, ergo a konkrét lehallgatást.  

Peyton Manning az LA Times-nak nyilatkozva fejezte ki felháborodását a tervezettel kapcsolatban. Egy olyan no-huddle offense számára, mint a Denveré, ez azt fogja jelenteni, hogy hétről-hétre ki kényszerülnek cserélni a komplett kódrendszerüket, ami enyhén szólva is lehetetlenség. Adam Gase támadó koordinátor irodájának fala már így is tele van ragasztva cetlikkel, melyek több száz, ha nem ezer játéklehetőségre utalnak. Heti szinten órákat töltenek együtt Manninggel, szimplán az új kifejezések bevezetésével, és Gase már kezd kifogyni a szinonímákból. De hogy a 150 kilós monstrumok még be is magolják azokat?   

Manningnek azonban van ellenszere is, kitalálta a megoldást. Olyan obszcén kódnevek kellenek, amiket a TV nem adhat le, vagy, ami talán még jobb, esetleg szitkokat szórhatnának az NFL komisszár Roger Godellre, majd ő állja a cechet, mondta mosolyogva. Ha pedig minden kötél szakad, akkor marad a jól bevált Omaha-Omaha, vagy épp a Hurry-Hurry, az előbbinek a jelentését Peyton korábban hasonló komolysággal meg is osztotta a nagyközönséggel. „Ez tulajdonképpen egy futójáték, ami lehet passzjáték is, vagy play-action, és több dologtól függ. Például a széliránytól, vagy hogy mi melyik irányba támadunk, esetleg a mezünk színétől...”

Mindenkinek hazudott, kirúgták a nőverő NFL-est

2014. szeptember 8., 20:49 Módosítva: 2015.05.02 05:05
18

Az NFL-es Baltimore Ravens órákon belül kirúgta running back Ray Rice-ot, miután a játékos márciusi balhéjáról újabb felvétel jelent meg hétfőn. 

A futójátékos eredetileg csak kétmeccses eltiltást kapott, miután barátnőjét kiütötte egy kaszinó liftjében. Az eltiltás mértékén sokan felháborodtak, úgyhogy az NFL szigorított a szabályain, miközben úgy tűnt, hogy Rice megússza a további következményeket. Aztán a hétfőn megjelent videó után a running back vállalhatatlan lett a Ravens számára, kirúgták, az NFL pedig bejelentette, meghatározatlan időre eltiltja, úgyhogy csapatot se nagyon fog találni. 

Állítólag eddig azt hazudta csapattársainak, hogy önvédelemből ütötte ki a nőt, de a videó alapján már egyértelmű volt, hogy nem ez a helyzet. A történtek miatt a játékosok támogatását is elvesztette, az öltözőn belül úgy érezték, hogy mindenkit elárult.

Rice-nak három év volt még hátra a szerződéséből, tízmillió dollárt kereshetett volna, azonban így egy dollárt sem kap majd a két éve Super Bowl-győztes baltimore-iaktól.

A sportoló májusban a nyilvánosság előtt kért bocsánatot menyasszonyától és a csapatától.

Kiszivárgott a felvétel, amin Ray Rice kiüti menyasszonyát

2014. szeptember 8., 13:48 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A ravenses Ray Rice februári nőverős balhéja és az erőszakért kapott enyhe büntetés nagy vihart kavart a szezon előtt. Az NFL ezért is szigorított a családon belüli erőszakkal kapcsolatos szabályokon, elsőre hat mérkőzés jár az erőszakoskodóknak, a visszaesők a karrierjüket is bukhatják. 

Rice azonban még a szigorítás előtt megúszta kétmérkőzéses eltiltással, volt is nagy felháborodás emiatt, most még nagyobb lehet, miután a TMZ megszerezte az eddig nem látott biztonsági felvételt az erőszakról. 

Ezen látható, hogy a running back és menyasszonya már a liftbe beszállva veszekednek, az ajtó sem csukódik be, de már dulakodni kezdenek, aztán Rice kiüti a nőt. Az ájult Janay Palmer fölött tanácstalanul álldogált az amerikaifutballista, aztán kihúzta a liftből, ekkor már érkezett a segítség. 

Később Rice később bocsánatot kért, össze is házasodtak. 

Át akarta ugrani, aztán inkább fejbe rúgta

2014. szeptember 8., 09:46 Módosítva: 2015.05.02 05:06
35

A Pittsburgh Steelers futójátékosa, Antonio Brown negyvenhat yardos punt-visszahordást mutatott be a Cleveland Browns elleni vasárnapi mérkőzésen, ez már eleve látványos volt, aztán olyan történt, amire senki nem számított. 

teljes bejegyzés

A Steelers szerint Manziel biztos kezd, Brady bizonytalan? Harbaugh engedi játszani a nőverő McDonaldot

2014. szeptember 7., 15:44 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Péntek hajnalban egy középharmatos kezdéssel, de biztos győzelemmel nyitotta meg a bajnok Seahawks az NFL 2014-15-ös idényét, a Green Bay Packerst zúzták be hazai pályán, 36-16-os arányban. A vasárnap éjszakai meccsdömpingre sem kell már sokat várnunk, de addig is, itt van egy kis kedvcsináló a dependens kollégáknak.

A Browns offensive coordinator, Kyle Shanahan korábban a héten úgy nyilatkozott, nagyon izgatná a fantáziáját, ha Manzielt végre egy alapszakasz meccsen láthatná játszani. Hogy a közel sem túl rejtélyes megjegyzés mire utal, arról a Steelers bővebb kerete simán meg van győződve, nem mellesleg a 120 yard stábja is. Troy Polamalu free safety és Mike Tomlin főedző után, most a Pittsburgh-i védelem instruktora, az 55 (!) éves edzői múlttal rendelkező Dick LeBeau is garantálta, hogy csapata csakis Johnny Footballra készül, és kizártnak tartja, hogy Hoyerrel (Lebaeu korábbi tanítványával) kerüljön szembe, midőn eljön vasárnap a first defensive snap. „Nagyon meglepne, ha nem őt látnánk a pályán. Az ország egyik legnagyobb tehetsége, nézzék meg a számait. A Brownsnak külön rá tervezett játkosai vannak, kitűnő running-backszerű gyorsággal rendelkezik, mélyre és jól passzol, de ha lyukat hagynak neki középen, már el is tűnt.” LeBaeu az irányítón kívül felhívta a figyelmet a Browns futójátékára is, hisz Ben Tate-nek remek előszezonja volt, valamint Jordan Cameron tight end tehetségre, akitől Clevendban extra sokat várnak Josh Gordon kiesésével. A fire-zone blitz védelem atyja egyébként 2004 óta 28-13-as mérleggel büszkélkedhet újonc irányítók ellenében, akinek magának is több újonccal kell vasárnap kiállnia. A Steelers tavaly még a második legöregebb védelemmel rendelkezett, most viszont az egyik legfiatalabbal, 4 kezdő rookie is megtalálható majd a line-upban (Shazier LB, Mitchell LB, Thomas DE és Worilds OLB). Érdekesség, hogy 2004-ben, LeBaeu első steeler évében 6 újonccal kezdtek, akkor aztán 15-1-es alapszakasz mérleggel és a legjobb védelemként zártak.

A Patriots-nál már közel sem ennyire biztos a helyzet, bár ezt már megszokhattuk Bilicheckéktől, akiken lehet, hogy még egyes titkosszolgálatok sem nagyon igazodnak ki. Brady misztikus vádli sérülést szerzett a héten egy edzés folyamán, de a csapatnál senki nem nyilatkozik a pontos hogyan és miértről. Tom viszont igyekezett megnyugtatni a médiát, hogy biztosan kezd, erre csapata egy fifti-fifti közleményt adott ki nem sokkal azután. Amit biztosan tudhatunk, az az, hogy a leendő Hall of Famer irányító kihagyta a csütörtöki edzést, de elutazott a csapattal a Miamiba. „Fizikailag kihagytam egy napot, de egy rakás extra filmet néztem, mentálisan készültem fel, vasárnapra rendben leszek.” Brady mellett egyelőre Gronk is kérdéses, legalábbis hivatalosan, mert a tight end volt olyan bátor, hogy a Patriots stratégiával, vagyis „az utolsó pillanatig dezinformáljuk a közvéleményt”-tel szembemenjen, és kijelentette, biztosan kezd a Dolphins ellen. Bár tudjuk róla, hogy még amerikai foci szinten sem számít az okosabbak közé, Bilicheck ezért valószínűleg jól elnáspángolja majd.

Ahogy egy jó kis agymosásnál eddig Ray McDonald 49ers védekező falember sem kapott többet, biztosan számít rá Harbaugh főedző, akinek ezer sebből vérző védelme már úgy látszik, nem bír ki több kiesést. McDonaldot a héten vették őrizetbe egy Ray Rice-féle kiütöm az asszonyt buli után, ahol több más csapattársa is jelen volt. Jóllehet Harbaugh korábban egyértelműen kijelentette, bármit csinálhatnak játékosai, csak nőt nem verhetnek, most az újságírói kérdések elől az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésével tért ki, miszerint az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Ez a vélelem várhatóan egészen a szezon végéig, a bírósági ítéletig kitart majd, amikor nem mellesleg érdemben lehet már igazolni egy helyettest. A frisco védelem kétségkívül nehéz helyzetben van, keretük gyengült a nyáron, a meglévő sztárok közül pedig Aldon Smith-t és NaVorro Bowmant is nélkülözniük kell, előbbit jó darabig, 9 meccses eltiltást kapott, mint visszaeső füves.

Na ne! Már megint egy ilyen szombat?

2014. szeptember 6., 15:41 Módosítva: 2015.04.29 17:01

mariota.jpg

A szezon 2. college szombatja kezdődik este hattól, fussunk gyorsan végig a menün, miért  lesz érdemes kialvatlannak lenni holnap.

Az Alabama Crimson Tide azzal a Florida Atlantickal játszik, amit a Nebraska 55-7-re gázolt el az első héten, úgyhogy első ránézésre ez nem is tűnik annyira érdekesnek, de amíg letisztul az ország egyik legjobb csapatánál, hogy ki lesz az első számú irányító (Jake Coker vagy az első héten sokkal többet alkalmazott Blake Sims), addig jó lesz figyelni a meccseiket. Nick Saban edző is azt mondta, a hangsúly most azon van, hogy minél jobbak legyenek. A WVU ellen hiába nyertek 33-23-ra, nem volt az igazi a játékuk.

A nap első rangadója fél tíztől a Stanforddal és a USC-vel. Az utóbbi 52-13-mal robogott át a Fresno State-en, ha ugyanazt az új uptempo offense-t látjuk tőlük, akkor mozgalmas estéje lesz a Stanfordnak, még úgyis, hogy a USC-nél van most balhé bőven, múlt héten az egyik running back rasszizmussal vádolt meg Steve Sarkisian edzőt, és otthagyta a csapatot. A Stanford mellett szólhat azonban a hazai pálya, a nagyobb rutin és összeszokottság. 

Az Ole Miss szezonnyitója a Boise State ellen eléggé felemás volt, Bo Wallace sorra adta el a labdákat az elején, aztán a végére összeszedték magukat, és 35-13-ra megnyerték a szezonnyitót. De akkor mit mondjon a Vanderbilt, amely meg a Temple ellen szaladt bele a késbe, 37-7-es vereség lett a vége hazai pályán hét turnover után. A Temple ellen! Ezek után meglepő lenne, ha ez a meccs nem az Ole Missről szólna, akik maximum maguknak tudják elcseszni.

És akkor a nap legnagyobb meccse fél egytől jön, a harmadikként rangsorolt Oregon hazai pályán fogadja a hetedik Michigan State-t. Nem korai azt kijelenteni, hogy a győztes egy óriási akadályt vehet a négycsapatos playoff felé. Sokan az év legjobb konferencián kívüli meccseként harangozták be, egymás elleni játékstílus szempontjából a tökéletes párosítás, az Oregon viszont hat éve nem kapott ki otthon konferencián kívülitől. Az Oregon-irányító Marcus Mariotának a Heisman szempontjából is fontos meccs lehet.

A múlt héten már megtudtuk, hogy Kenny Football az új Johnny Football. A Texas A&M hazai pályán a Lamar ellen, sok pontható várható, Kenny Hilltől meg ismét jó számok, pont amikor már elaludna az ember, de aztán még jön egy Ohio State-Virginia Tech is.


18.00: Alabama Crimson Tide (2.) - Florida Atlantic 
21.30: Stanford (13.) - USC (14.)
22.30: Vanderbuilt - Ole Miss (15.)
00.30: Oregon (3.) - Michigan State (7.)
01.30: Texas A&M (9.) - Lamar
02.00: Ohio State (8.) - Virginia Tech

 

Agyrázkódás? Lejárt lemez!

2014. szeptember 5., 12:52 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Jelentősen csökkent az agyrázkódások száma a tavalyi szezon folyamán, adta hírül az AP, miután a liga hivatalos közleményt adott ki a témában. A kifejezetten sisak a sisakkal ütközésekből származó agyrázkódások száma 23%-kal esett, összességben pedig 13%-kal kevesebb esetet regisztráltak. Dr. Richard Ellenbogen, egy ligától független neurológus szerint ezek a számok egyértelmű jelei a korábbi szabályszigorítások hathatósságának, és mint mondta, ha a cél még messze is van, az irány mindenképpen jó.

Már csak azért is kijelenthetjük ezt, mert az említett csökkenésekkel párhuzamosan más sérülések sem nőttek, sőt, az ACL (térd elülső keresztszalag szakadás) sérülések szintén csökkentek, az MCL (térd belső oldalszalag) incidensek száma pedig stagnált. Ez azért is érdekes, mert a szigor kritikusai korábban nagyon is aggódtak a lábsérülések esetleges elszaporodásáért, hisz a játékosokat a szabály kifejezetten arra ösztönzi, hogy a fej- és nyakvonal alatti területet célozzák meg, ennek viszont logikus eredménye lehetne, hogy a szerelések közben sokan túl mélyre hajolnak, és feleslegesen lábat kaszálnak. A 2013-as számok azonban nem ezt mutatják.

Ellenbogen szerint az edzői stábok hozzáállása is sokat javult az elmúlt évekhez képest. Míg korábban vállrándítva annyit válaszoltak, hogy „agyrázkódás? ugyan már, mi az?”, mostanra a többség már nagyon is aggódik játékosaiért. A szakértő külön kiemelt egy esetet az előszezonból, ahol egy pozícióedző háromszor is megkérdezte az orvosi stábtól, hogy biztos jól van-e a játékosa, mielőtt visszaküldte volna, pedig már minden szükséges vizsgálatot elvégeztek rajta, és teljesen rendben találták.

A pozitív tapasztalatok csak ráerősítenek a továbbiakban várható intézkedésekre, a liga fókuszában ezután is a megelőző edukáció áll majd, de sokkal több pénzzel megtámogatva. Az NFL várhatóan 45 millió dollárt fektet az USA Football’s Heads Up tréning programba, aminek elsődleges célja, hogy már gimnáziumi és főiskolai szinten elejét vegye a veszélyes technikák elsajátításának, vagy éppen kijavítsa azokat. Ez az összeg 2013-ban még csak 1.4 millió dollár volt.

A kedvező számokat és magas költségeket természetesen jelentős politikai nyomás előzte meg, ahogy egyébként több más szempontból is, itt is Washingtonból jött az ukáz, aminek Ellenbogen a kezdetektől támogatója. Mississipi az év elején már az 50. államként foglalta törvénybe az ütközések tiltását 18 éve alatt, a témáról korábbi cikkünk itt. 

 

 

Kiütéssel és agyrázkódással indult az NFL

2014. szeptember 5., 10:54 Módosítva: 2015.05.02 05:10
8

Bár az NFL azt állítja, hogy tavaly visszaesett a regisztrált agyrázkódások száma, idén még az első meccs sem ért véget, máris megvolt az első.

teljes bejegyzés

Brady ideges, Manning újra megpróbálja

2014. szeptember 4., 21:03 Módosítva: 2015.05.02 05:15
245
Péntek hajnalban a címvédő Seattle Seahawks rangadójával elkezdődött az idei NFL-szezon, a Green Bay Packers ellen léptek pályára (36-16-ra nyertek). Rengeteg szempontból érdekes lesz az új idény, ráadásul itthon soha nem látott mennyiségű meccs lesz a tévében, ezért összeszedtünk tíz pályán és pályán kívül is érdekes dolgot.
  • Indul az NFL 2014/15-ös szezonja
  • Tom Brady már a szezon előtt kiborult
  • Manninget talán utoljára látjuk ilyen formában
  • Mi lesz a szupercsapat Seahawksszal?
  • A bírók készülhetnek, gyűlölni fogják őket
teljes bejegyzés

Az amfetamin lehetett a gyógyír Welker agyrázkódásaira

2014. szeptember 3., 13:25 Módosítva: 2015.04.29 17:01

welker.jpg

Wes Welker, a Denver Broncos elkapója négymeccses eltiltást kapott, amiért vétett az NFL teljesítményfokozó szerek használatát korlátozó szabály ellen (PED). Ez önmagában nem lenne komoly ügy, még úgy sem, hogy a Broncos rúgója, Matt Prater is kihagyja az első négy meccset eltiltás miatt.

Úgy viszont már az, hogy a ProFootballTalk lelkét jelentő Mike Florio szerint MDMA-val (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin), vagyis a korábban ecstasy, mostanság Molly néven futó partidroggal bukott meg egy másik fajta amfetamin társaságában - ezt szedik ugyanis azok a korábbi NFL-esek is, akik állandó fejfájással küzdenek agyrázkódásaik miatt. Welkernek pedig három ilyen sérülése is volt az elmúlt 10 hónapban, jelenleg is emiatt kellett kihagynia a Broncos edzéseit. Persze az is lehet, hogy pusztán élvezeti célból élt az amfetaminnal.

teljes bejegyzés

Practice squadban végzi az első nyíltan meleg NFL-es

2014. szeptember 1., 13:52 Módosítva: 2015.04.29 17:01

A preseason utolsó fordulóját követően, a hétvégén megtörténtek az utolsó NFL karcsúsítások, az csapatok megnevezték az állandó, 53-as kereteiket. És megtörtént az is, amit sokan korábban teljesen biztosra vettek, Micheal Sam profi karrierje – egyelőre legalábbis – véget ért. Hisz botrányokkal teli, hatalmas média-sztori ide, Oprah Winfrey valóság show oda, az NFL történetének első, magát nyíltan homoszexuálisként felvállaló játékosa, a pályán akkor is az maradt, ami, egy hetedik körös, egydimenziós pass rusher, igaz, annak elég jó. Ez viszont nem elég.

Ethan Westbrook, Sam fő riválisa a Ramsben a harmadik-negyedik DE / pass rusher spotért, gyakorlatilag mindenben jobbnak bizonyult a volt Missouri (Mizzou) játékosnál. Az előbb említett egy szem játékelemtől eltekintve, ami legyen inkább fél. Sam játéka ugyanis csak a támadó bal oldalról (innen indulva szerezte az előszezonban mind a három sackjét), tehát a jobb defensive tackle irányából hathatós, középről, a jobb oldalról, ne adj isten a special teamben, a játékos egyáltalán nem használható. Westbrook ezzel szemben mindenhol bevethető, plusz nagyobb, gyorsabb, atletikusabb. Ha mindezt egybevesszük, nem meglepő a St. Louis döntése, ami, mint már azt jó előre leszögezték, egy „strictly football decision”.

Samért ráadásul egyik csapat sem jelentkezett be, úgyhogy valószínűleg a Rams practice squadjában kap majd helyet. Ha ott sem kell, egy másik klub practice squadjába még beférhet. 

Terhes barátnőjét verte meg az NFL-es

2014. szeptember 1., 10:19 Módosítva: 2015.05.02 05:17
7

Huszonötezer dolláros óvadék ellenében engedték ki a San Francisco 49ers védőjátékosát, Ray McDonaldot, akit vasárnap hajnalban családon belüli erőszak vádjával tartóztattak le. 

A hírek szerint a 29 éves NFL-es terhes barátnőjét bántalmazta egy születésnapi bulin, ahol több csapattársa is ott volt, őket nem nevezte meg a rendőrség, és az üggyel kapcsolatban egy darabig semmilyen más információt nem akarnak közzétenni. 

teljes bejegyzés

Annyira gyors volt a labdaszedő, hogy ő lett a meccs sztárja

2014. augusztus 31., 11:40 Módosítva: 2015.05.02 05:18
58

Az egyetemi amerikaifutball-bajnokság első fordulóját rendezik a hétvégén, a tavaly döntős Auburn Tigers hazai pályán verte az Arkansas Razorbackset 45-21-re, leginkább a 2. félidős teljesítménye miatt, a meccs egyik legnagyobb sztárja viszont az egyik labdaszedő volt. 

teljes bejegyzés

A 170 kilós óriás, az új Tebow és a többiek

2014. augusztus 30., 10:38 Módosítva: 2015.06.24 15:27

2012-ben Johnny ’Football’ Manziel elsőként nyert meg már freshmanként a Heisman Trophyt, őt 2013-ban követte Jameis Winston, ami jelezte, végérvényesen abba a korba értünk, amikor már komolyan lehet számítani a középiskolából bekerülő tehetségekre. Éppen ezért összeszedtünk egy csapatra való (tulajdonképpen majdnem 2,5-3 csapatra való) elsőévest, akik már idén kiemelkedőt alkothatnak. És ki tudja, talán a 2014-es Heisman-győztes is köztük lesz.

teljes bejegyzés

Az NFL elismerte, óriásit hibázott

2014. augusztus 29., 17:01 Módosítva: 2015.05.02 05:20
2

Nagy felháborodást váltott ki az NFL döntése néhány hete, amikor a menyasszonyát eszméletlenre verő Ray Rice futójátékost mindössze két mérkőzésre tiltották el, miközben enyhébb kihágásokért jóval súlyosabb büntetésekkel szankcionáltak korábban. 

teljes bejegyzés

Van egy rossz hírünk a szilveszterről

2014. augusztus 29., 12:32 Módosítva: 2015.04.29 17:01

Ha szereted a college footballt, ugyanakkor az év legnagyobb bulijaként várod a szilvesztert, akkor van egy rossz hírünk: muszáj lesz választanod a kettő közt. Az NCAA új rájátszási rendszerében ugyanis szilveszterre, illetve az újév első napjára kerültek az egyetemifoci-szezon legfontosabb mérkőzései. 

Ez eddig sem volt újdonság persze, hiszen általában ekkoriban zajlottak a fontosabb bowlok, 2014-től viszont más szelek fújnak a college fociban is. A négycsapatos rájátszásrendszer, amiért Barack Obama is lobbizott, ugyanis mostantól lesz életben, ez pedig azt jelenti, hogy szilveszterkor és újév napján a hat fontos bowl-meccsek közül kettő – évről évre folyamatosan változva – a rájátszás része is lesz, és az ezeket megnyerő csapatok mennek tovább a nemzeti bajnokságba, vagyis az egyetemi foci nagydöntőjébe. 

teljes bejegyzés

Attól még hogy meleg sportoló, nem mindegy, hogyan zuhanyzik?

2014. augusztus 29., 12:30 Módosítva: 2015.05.02 05:20
13

Michael Sam a májusi NFL-drafton került a St. Louis Rams csapatához, a huszonnégy éves védőjátékos lett az első nyíltan meleg játékosa az NFL-nek. 

Az amerikaifutballista csapatba kerülésének esélyeiről azóta is sokat hallani, de most a zuhanyzási szokásai kerültek előtérbe, miután az ESPN sportcsatorna a napokban erre élezte ki riportját, lett is belőle balhé. 

teljes bejegyzés